GASZTRO

Ha kedd, akkor szőlős pite
Ki mondta, hogy csak hétvégén jár a süti, mert anya akkor ér rá? Mi minden nap megennénk, és a tízórais dobozban is nagyon jól mutat...egy darabig. Igazán egyszerű, alap pite tésztából készült, amibe bármilyen töltelék kerülhet. Most éppen a szőlő volt a soron.

Mári nénje tejfölös-almás libalevese
Mári nénje minden húsos levesébe főzött almát. Hol birsalmát, hol savanykás őszi almát. Megváltoztatta a leves ízét, valami csodás kémiai hatással, amit talán senki sem érett, csak annyit tudtunk, a leves az almától finomabb lett. Különös ízt ad még a hagymába szúrt szegfűszeg is a levesnek.

Szilvalekváros karácsonyi linzer
Teljes kiőrlésű liszttel, eritrittel is lehet isteni linzert készíteni, bizonyíték erre ez a recept, amiből már-már büntetlenül falatozhatunk az ünnepek alatt. Bár azért ha az ember megtalálja a mértéket, az sosem árthat.

Hol a boldogság mostanában?
Hol a boldogság mostanában? - teszi fel a kérdést Petőfi Sándor Téli világ című versében. A kérdésre az aktuális válaszom csakis az lehet: egy barátságos családi csokimanufaktúrában. Kiskunlacházán jártunk, a bonbon mennyországban.

Pulykasonkás melegszendvics - a reggeli ébresztő
Még a legmélyebb álmunkból is mosolyogva ébredünk, ha reggel meleg szendvics illat tölti be a lakást. A reggeli rohanásban biztosan lesz 5 percünk, hogy ezt a finomságot élvezhessük, még melegében.

Céklás brownie
Talán furcsának tartod, ha egy sütemény cukkinit, céklát, sütőtököt tartalmaz, de hidd el, olyan jelentősen megemeli az adott süti élvezeti értékét - sőt tápértékét is -, hogy érdemes megbarátkozni a gondolattal, no és a sütiben a céklával!

Banános almatekercs - sütés nélkül
Ennél egyszerűbb és finomabb desszertet ki sem lehet találni. Gyümölcsös, egyszerű, igazi gyors vasárnapi csemege, amihez még a sütőt se kell bekapcsolni. Tetszeni fog nektek is!

Sütőtökös pite
Gyakran elcsábít a piacon csodás színével, tökéletes formájával a sütőtök. Olyan sokféle étel készíthető belőle, hogy mindenképp megéri időnként egy-egy formás darabbal hazatérni és feldolgozni. Akár tortának, pitének is.

Narancsos zabkeksz
Ha szeretnél cukor nélküli életet élni, és használod a lassan felszívódó szénhidrátokat az étrendedben, ez a keksz igazi Jolly Jokerré válhat a repertoárodban.

Hiába, a vaddisznó is az édesebbet szereti...
Borszaküzletekben, Michelin-csillagos és elegánsabb budapesti illetve miskolci éttermekben már jól ismerik a bükki borokat. Ami még nem a Tokaj-hegyaljai és már nem az Egri Borvidék, nos, azt nevezzük Bükki, avagy korábbi nevén Bükkaljai Borvidéknek. A napfényben gazdag, csapadékban szegény és az országos átlagnál hűvösebb területen elsősorban fehér borok születnek, de ennél sokkal gazdagabb a prémium kínálat!
Tarolnak a libák a hétvégén
A hét végén van Márton-nap, amikor a hagyományt követve libahúst szükséges fogyasztani. Aki nem akar otthon bíbelődni a főzéssel, menjen fesztiválra, ott most biztosan talál libasültet.
Mézes-csípős fácángolyók
Vadételeket készít bátor vállalkozóknak a DoQ minden csütörtökön délután ötkor. Ezt a receptet is onnan tanultam! Nem kell hozzá szuper konyhai tudás, csak egy kis szeretet, és a vadételek tisztelete! Vágj bele, és a pasid elájul!
Márton napi libaburger édesburgonyával sütve
Ha szeretnéd a Márton-napot olyan libaétellel ünnepelni, ami nem szokványos, ajánljuk Marton Adrienn receptjét, ezt a rendhagyó libaburgert. Nem csak csábító, de egészséges is!
Márton-napi készülődés Adrinál
Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik - tartja a mondás. Marton Adrienn, gasztro műsorvezető és családanya Magyarország patrónusa, Szent Márton ünnepének közeledtével ahhoz ad tippeket, miként tehetjük meghitté ezt az őszi néphagyományt, valamint elénk tárja különleges ünnepi menüjét is.
Céklás rizottó pulykamellel
Aki szeret főzni, az bátran kísérletezik is. Ez a céklás, gusztusos fogás is pont ilyen, ki kell próbálni! A Gallicoop háziasszonya, Dosso Gabi elárulja Nektek a receptet. Nyugodtan vágjatok bele! Istenien néz ki, és persze egészséges is!
Savanykás rizikeleves tésztával
Akit szeretnek a lányok, annak jó, akit szeretnek a nők, annak még jobb! De igazán csak azok boldogok, akiket szeretnek az asszonyok. - tartja a nóta. A valóság pedig az, hogy azok a legboldogabbak, akiket szeretnek szomszédok! Mert tőlük lehet szép mennyiségű fenyőalja gombához, vagy más néven ízletes rizikéhez jutni, amiből pedig ilyen csodás leves készülhet.
Ropogós saláta füstölt makrélával, tormás öntettel
Direkt jót teszünk a derékbőségünknek azzal, ha este már nem terheljük a gyomrunkat nehéz ételekkel. Egy joghurtos öntetes, füstölt halas saláta remek választás hét közben - is - vacsorára.
Most megvadulunk!
Miként illik össze a fácánhús az almával és a tormával? Hogyan kell elkészíteni az osso buccot? Mi is pontosan a pejsli? A Vadászok konyhája a klasszikus főzőműsorok elemeit vegyíti a talk show-k könnyed, vidám hangulatával, amelyből a legfinomabb vadreceptek mellett egyéb hasznos ötleteket és főzési technikákat is elleshetnek a nézők. A vadételek kedvelői e kérdésekre is választ kaphatnak minden csütörtökön 17.00-tól, a DoQ műsorán.
Szent Márton Újborfesztivál és Libator a Skanzenben
Szent Márton-napi népszokások elevenednek meg, libaételek és borok kerülnek terítékre a Skanzen Márton-napi fesztiválján november 11-12-én. Vidám tollfosztó, népi játékok, mesék, táncház és koncertek várják a látogatókat.
Tűzdelt vadnyúlgerinc zöldségmártással és polenta csíkokkal
Volt egy gyönyörű vadnyúlgerinc a fagyasztónkban, amiből egy nagyon könnyed kis ebédet terveztem. Nem fine dining fogást szerettem volna az asztalon látni, de azt sem szerettem volna, hogy egy sima raguban tűnjön el ez szép és nemes hús. Nem bántam meg a választásomat, egy igazán könnyű és finom ebéd lett a végeredmény.
Pulykás pásztorpite az Alföldről
Készülj az ünnepekre, kezd hűtőtakarítással! Ez a remek, egyszerűen tökéletes recept erre teljesen alkalmas. Ebből-abból biztosan találsz egy kis maradékot. Jól kombináld össze, és egy remek vacsi vagy akár ebéd is - szó szerint - kisülhet belőle. A csúnya, sötét estéken ez bizony jól felmelegíti a lelked!
Prézlis karfiol
Mindig szerettem a karfiolt, már gyerekkoromban is, ami azért ritkaság a gyerekek körében. Nagymamám zseniálisan készítette ezt az egyszerű, ízletes ételt, a mai napig a számban érzem az ízét. Annyira megkívántam a minap, hogy nekiálltam, na nem mintha nagy munka lenne megcsinálni.
Sült kápiapaprika krémleves sós túrógombóccal
Marton Adrienn egészséges receptje kápiára és túrógombócra hangolva. Mert cukorbetegséggel élőknek is joga van a finom ételekhez!
Töltött paprika light - az alakformáló
A töltött paprikát most darál pulykahússal, barna rizzsel és frissen főzött paradicsomból készítettük. A burgonyát most kifelejtjük mellőle, így barátságosan diétás, alakformáló egytál ételünk lesz ma. vacsorára.
Zöldséges halrolád
Együnk halat, legjobb falat! Régi reklámszlogen, és igaz is, bár a hal nemcsak jó falat, de egészséges falat is. Ha pedig ilyen szépséges tálalásban adjuk asztalra, ki tudna neki ellenállni?
Narancsos almalekvár
Az alma a legolcsóbb gyümölcs, ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy lenézően kellene róla nyilatkoznunk. Elsősorban azért nem, mert olcsósága mellett olyan gazdag felhasználási lehetőségek rejlenek benne,mint talán egyetlen másik gyümölcsben sem.
Szőlőleves
Igazán kellemes aromájú és egyedi levessel lephetjük meg a családot vagy éppen a vendégeinket, ha például azt szőlőből készítjük. Nem egyszer fogod elkészíteni, az szinte biztos!
Füstös padlizsán szeletek
A receptben szereplő padlizsánszeletek természetes alapú, folyékony füsttel ízesítettek, felhasználhatók burgerek gazdagítására, kenyérfeltétként és készíthetünk belőlük padlizsánkrémet is vagy mindezt egyszerre.
Bíbor kincsünk, a cékla
A cékla az egyik legegészségesebb zöldségünk, felhasználása kimondottan változatos. Az egyik legismertebb elkészítési módja az ecetes cékla, mint savanyúság, de emellett főzhetünk belőle leveseket, párolva adhatjuk húsok, halak mellé, de grillezve is igen ízletes. Mivel íze kissé édeskés, így süteményekhez is jól illik.
Cukorbetegen is finomat
Marton Adrienn a TV2 Ízes Élet, valamint a Life Tv Privát Séf című műsorának háziasszonya különösen figyel arra, hogy ne csak ízletes ételeket készítsen, hanem allergiával vagy akár bármilyen érzékenységgel, betegséggel küzdők számára is választékos étkezési ötleteket adjon.
Banános mogyorókrémes torta - sütés nélkül
Szeretjük a gyorsan elkészíthető sütés nélküli finomságokat. Ez a habos, banános, mogyorós csoda nemcsak ízében, de látványába is felejthetetlen.
Lekváros derelye magbundában
A lekváros derelye alighanem mindenki kedvenc ételei közé tartozik, de ha eddig nem is volt így, ha elkészítjük ezt a zabpehelylisztből készült változatot, egészen biztosan bele fogunk szeretni.
Raktárakat feltölteni, vigyázz, kész, rajt!
A trendek azt mutatják, hogy mindennapjainkban egyre nagyobb szerepet játszik az egészséges életmód, a helyes táplálkozás, és testsúlyunkra is jobban odafigyelünk, mint pár évvel ezelőtt. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a lehető legteljesebben táplálkozzunk, miközben az alakunkra is vigyázunk?
Hagymás pulykamáj sütőtökkel
Ez aztán igazi őszi pulykás eledel! Egyenesen megbolondítja az embert! Nem sokat kell engem se kéretni, kiszaladok a piacra, és már be is gyűjtöm az alapanyagokat! Azt ajánlom, Te is áldozz egy kis időt az ilyesmire. Olvasd végig a receptet, és meglátod, felélénkülsz az ízek ígéretére!
Vegán knédli
Azt is írhattuk volna címként, hogy a világ legegyszerűbben elkészíthető knédlije. Nem kell a kifőzéséhez konyharuha, nem kell gőzölni, egyszerűen csak bedobjuk a lobogó, forró vízbe, kifőzzük és mint a mesebeli rizs főzés közben kidagad a fazékból, legalább is alig fér el benne. Az elkészítésnél leírt kelesztési időket betartva elronthatatlan.
Jön a hétvége, lazíts velünk!
Szokásos hétvégi gasztroprogram ajánlónkat olvashatják, országszerte nagyon izgalmas programokat találhatnak a garda, a töltött káposzta, az édesburgonya vagy a hurka iránt vonzalmat érzők.
Mezőföldi halászlé
Mezőföld halászleve attól más, mint az összes magyar különlegesség, hogy kizárólag pontyból készül. Ráadásul a halat is a helyi tavakban fogják. Mindezt a bikácsi Zichy Park Hotel vezető konyhafőnöke mesélte el nekem a közelmúltban. Érdemes oda kirándulni, mert Sebők István számtalan helyi, ősi paraszti receptet kutatott fel, újragondolta, és azokat ott mind meg is kóstolhatod!
Morzsapaplan alatt alvó zöldségek
Egészségesen étkezők kedvence lesz ez a recept, nincs benne hús, de én azoknak is ajánlom a kipróbálását, akik szeretik a húst. Mert a zöldség jó és egészséges.
Chilis pulykamáj
Minden formájában imádom a májat, hát még a pulykájét! Nem a legdrágább alapanyag, és ráadásul nagyon változatosan elkészítheteő. Leginkább a csirkemájhoz illő recepteket választhatsz, de most mutatom, mit ajánl, a Gallicoop háziasszonya! Ez valami nagyon külömnleges! Vágj bele!
Lengyel káposztás pirog
Oroszországon kívül a többi szláv konyhában is ismert étel a pirog, amely egy kelt tészta. A megtöltött tésztát olajban sütik ki. Tölteléke változatos, Zoltán most káposztával készítette.
Sajtropogós
Ha sajt van otthon, minden van otthon, régóta tartom magam ehhez a bevált módszerhez. Persze ennél a receptnél jó, ha többféle sajt áll rendelkezésünkre, de végül is egyféléből is elkészíthető.
Tolna gyöngye - Mezőföld konyhája
Mezőföldi halászlé, fácánleves fás galuskával, hátszín tócsnira tálalva pirított gombával, bátai csirkemell, friss salátaágyon, zöldfűszeres joghurttal... Ez csak néhány fogás a bikácsi Zichy Park Hotel étlapjáról. Nemcsak helyben, frissen készült fogásokról van szó, az alapanyagok is a birtokról, vagy a közelben működő kis kézműves műhelyekből származnak. Sebők István vezető konyhafőnök pedig maga kutatott a környéken, hogy a Mezőföld minden ízét megkóstoltathassa a pihenni, üdülni vágyó vendégekkel.
Pizzatekercs, amire rákattansz
Még kicsik voltak a gyerekeim, amikor szert tettem erre a receptre, számtalanszor elkészítettem, és mindig olyan hangos üdvrivalgás fogadta, amikor kivettem a sütőből, amiért akkor is érdemes lenne elkészíteni, ha bonyolult, hosszan készülő étel lenne. De nem az!
Ha a szellemek továbbálltak...
A Halloween ünnepe Európában bár ismert, mi magyarok mégsem tekintjük ünnepnek, egyelőre legalábbis, annak ellenére sem, hogy a webről ömlik ránk az ez irányú információ. De kinek van szüksége hivatalos ünnepre egy jó koktélhoz vagy sütihez?
Nem őrültünk meg: malátából készül a hamburger
A sör egyik legfontosabb alapanyagából, malátából csinálnak hamburgert a FIRST első belvárosi pubjában. ahol minden a sörről szól.
Tejszínes vadnyúl leves erdei gombával
A hidegebb idő beköszöntével mindig előtérbe kerülnek nálam a tartalmas és forró levesek, amire hoznék most egy nagyon jó példát.
Sütőtökös muffin - boszorkányos gyorsasággal
Muffint sütni jó dolog, némi ügyesség és egy kis kreativitás kell hozzá, hiszen kedvünk szerint variálhatók az összetevők. Most például egy kis sütőtökkel tettük aktuálisan izgalmassá! Nem boszorkányság elkészíteni!
Utolsó vacsora a Titanicon
Százöt év után magyar sztárszakács készítette el újra a Titanicon felszolgált utolsó vacsorát. Krausz Gábor séf Szende Gabriella kutatásai alapján tálalta annak a menüsornak egy részét, amelyet 1912. április 14-én este fogyasztottak az első osztály Á la carte éttermében. Alig néhány órával később a vendégek és a személyzet már az életéért küzdött.