GASZTRO

Csak a Mentes!
Sokévi tapasztalattal a háta mögött elérkezettnek érezte az időt arra a Csak a Mentes csapata, hogy egy tavaszi vásár keretein belül, egy helyen vonultassa fel a Magyarországon megtalálható mentes termékek legjavát - bemutatva azokat a vállalkozásokat, amik a műfaj legfinomabb mentes termékeit gyártják, kínálják vagy forgalmazzák. Buli lesz a Duna Palotában április 14-15-én - ingyen!

Tejszínes-sonkás-pórés rakott burgonya
Ugye, neked is maradt némi sonka húsvétról! Nem szabad megszabadulni tőle, íme az újrahasznosítás diadala! Burgonyából többféle rakottas variáció létezik. Kedvelt egytálétel, amelyhez alternatív módon lehet variálni a hozzávalókat. Most egy gyors és egyszerű változatot ajánlok.

Madaram teje
Japán diákok hangos nevetésére lettem figyelmes a minap egy cukrászdában. Kérdeztem a pincértől ugyan mi tetszett nekik annyira? Mint kiderült, a desszerteket nézegették, és a tolmács lefordította a madártejet. És még mi mondjuk rájuk, hogy furcsa dolgokat esznek!...

Szilvára simuló Halott Pénz
Indul a fesztiválszezon! Itt a tavasz, pezsegjünk, mert minden okunk meg van rá! Idén azonban valami különlegességgel koccinthatunk! A Zwack legikonikusabb márkája, az Unicum minden évben egy olyan különleges embernek vagy eseménynek szenteli a limitált kiadású palackot, akire vagy amire magyarként igazán büszkék lehetünk: az egyedi kiadással megünnepelték már többek között a 225 éves Unicumot, Puskás Öcsit, és tisztelegtek Sors Tamás elképesztő teljesítménye előtt is!

Hímes tojásaim - és ez nem vicc!
Na, azért a kézügyességemről nem lehetne ódákat regélni, de a szándék a lényeg! Azért a Magyar Néprajzi Lexikon sokat segített! Ezek a teljesen ősi motívumok még így is csudásan szépek! Tehát ezt bárki meg tudja csinálni...!

Almás, rozmaringos gyöngytyúkom
Mindenki azt mondja, a gyöngytyúk húsa száraz, és csak levesnek jó! Hát nem! Most megmutatom, hogy az amúgy tényleg remek levesnek isteni gyöngytyúk melle, combja szalonnacsíkba csomagolva mennyire fantasztikus - némi almával, meg miegymással!

Bögrés meggyes süti
Az elfoglalt háziasszonyok kedvence, csupa egészséges hozzávalókból. Egy bögre, egy kevés meggy, még néhány hozzávaló, és nemsokára az asztalon van a gőzölgő, egészséges meggyes pite. Dudás Lili fineszversenyző nem viccel! És mez nem vicc!

Rozé és fehér küvé az idei húsvét sztárja
Már tudjuk, milyen fogások kerülnek a húsvéti asztalra. Akár otthon töltöd az ünnepeket, akár vendégségbe mész, fontos, hogy nagy hangsúlyt fektess a kísérő borokra is! Egy jó étel-bor párosítás elementáris hatást válthat ki. Hogy ne okozzon nagy fejtörést a döntés, összeállítottunk egy izgalmas borsort a különböző húsvéti fogásokhoz. Kellemes ünnepeket!

5 tuti tipp a sonkafőzéshez
Majd minden magyar család asztalára kerül húsvétkor sonka. Egykor a téli vágásokat úgy ütemezték, hogy a disznó ezen felét épp a negyvennapos böjt alatt füstölhessék fel, amikor húst amúgy sem ehettek. Igaz, sok családnak nem is volt rá pénze. Nos, a füstölés épp húsvétra lett kész, és a disznó legnemesebb része így kerülhetett az ünnepi asztalra. Ma a sonkafőzés a legtöbb családban külön tudománnyá vált, hiszen a húsvét ott kezdődik, hogy elmegyünk kedvenc hentesünkhöz, és kiválasztjuk az ünnepi sonkát. Most megmutatom, mitől lesz igazán finom!
Gyömbéres-répás tisztító turmix
Húsvét vasárnapjáig tart a böjti időszak. Vannak, akik ilyenkor vallási okok miatt mértékletesen étkeznek, mások egészségi okokból tartanak úgynevezett léböjtöt. A lényeg, hogy a hosszú tél után most együnk sok nyers zöldséget, gyümölcsöt. Barcza Zoltán, a NaturMed Hotel Carbona séfjének gyors gyömbéres-répás méregtelenítő turmix receptje biztosan jól fog esni!
Étcsokis kókuszpite
Könnyű kis ünnepi süti, a lustálkodós napokra – bűntudat nélkül! Nem baj, ha éppen kimaradt egy edzés, ettől a süteménytől nem kúsznak fel a plusz kilók - állítja Dudás Lili, a fitneszversenyző.
Üdítős szelet
Ez a népszerű fanta-szelet diétás változata - lemondás nélkül! Odafigyeltünk arra, hogy az egyszerűen elkészíthető rétegek íze, állaga ne veszítsen élvezeti értékéből. Dudás Lili fitneszversenyző receptjét úgy ajánlja, hogy ezt a süteményt azok is bátran fogyaszthatják, akik az egészséges életmód hívei.
Rántott csoki uzsonnára?
A skót gasztronómiáról legtöbbünknek a haggis és a whisky jut eszébe, de bőven tartogat még érdekességeket Gordon Ramsay hazájának konyhája. A nemzetközi különlegességek rajongói egy kis kreativitás bevetésével könnyedén össze is állíthatják saját hamisítatlan skót menüjüket. Ha a híres nemzeti ételükhöz nem állna rendelkezésünkre elég birkabelsőség és tölteni való bendő, a következő, egyszerűbb fogásokkal is megidézhetjük a Felföld ízeit.
Krémes emeletes epres
Azt hiszed, bűntudat nélkül nincs húsvét? Pedig van, és ezt Dudás Lili be is bizonyítja! Húsvéti reggelire, és desszertnek is tökéletes ez a szemet gyönyörködtető, krémes-habos palacsinta-torony, ráadásul pár lépésben elkészíthető! Ne feledd, egészségesen is ünnepelhetünk!
Bűntudatmentes répatorta
Bár az időjárás még sokszor rácáfol, igenis itt a tavasz! Egyre több a friss zöldség, így a húsvéti sonka mellé egyszerűen készíthetünk ízletes és egészséges menüt. Dudás Lili személyi edző receptje követve finom, fehérjedús termékekkel pedig könnyedén készíthetünk bűntudatmentes húsvéti finomságokat is. Mi más kerülhetne húsvétkor a terítékre, mint a répatorta. Ez a könnyen elkészíthető, alakbarát verzió garantáltan minden diétázó, egészséges életmódot élő álma lesz!
Mini túrós batyuk 10 perc alatt
Mindig jó egy kis leveles tészta a hűtőben. Számtalan felhasználási fajtáját ismerjük. Hegyvári Zoltán kísérletként egy túros variációt készített, ami nagyon finomra sikeredett. Ezzel a váratlan vendégeket is pillanatok alatt elvarázsolhatod!
Ez a magyar bika és a vére...
Bikavér - ez a második bor, amit a külföldiek velünk, magyarokkal azonosítanak. Két hazai termőterülete Eger és Szekszárd. Kizárólag ezen borvidékeken készült, meghatározott szőlőfajták házasításából cuvèe-kre lehet használni a bikavér kifejezést. Mindkét borvidéknek megvan a maga saját szabályozása, hogy mely szőlőfajtákból, milyen arányban készíthetik, és meddig kell hordóban, illetve palackban érlelni! És csoda a végeredmény! A Winegalss Sajtóklub vendégei az egri borosoktól Gál Tibor, a szekszárdiaktól a vesztergombi Pincészettől Vesztergombi Csaba voltak.
Habcsókos whisky
A méltatlanul elhanyagolt brit gasztronómia világhírű elemeiből fantasztikus ízélményt kreálhatunk: nem kell hozzá más, csak az angol eredetű édesség, a habcsók és a skótok nemzeti itala.Teremts meghitt hangulatot Szombati Zsolt, a The Famous Grouse hazai nagykövetének receptjeivel! Ezt a partit Te viszed el!
Pezseg az élet Bujdosóéknál
Betartotta ígéretét a Bujdosó Pincészet, és megalkotta első pezsgőjét - ezt maga, Bujdosó Feri jelentette be. Az elsők között kezdtek gyöngyözőbort készíteni itthon, de mindig is tervezték, hogy előbb-utóbb tradicionális eljárással készült pezsgő is kerül a kínálatukba. A nyáron már meg is kóstolhatjuk!
Kínai csirkemell póréhagymával
Már akkor szerettem a távol-keleti konyhát, amikor csak egymásnak küldözgetett receptes füzetekből ismerkedtem vele. Majd úgy hozta az élet, hogy ott tölthettem fél évet, és több ország gasztronómiai különlegességeit is végigkóstolhattam! Ma már nálunk is kapható szinte minden fűszer vagy alapanyag, azért néhány receptet némileg - úgymond - magyarosítottam -. Íme itt egy remekül sikerült példány!
Burgonyacurry báránnyal
Imádom kóstolgatni a világ konyháit. Mindig elvarázsolnak a különböző ízkompozíciók. Biztosan így van ezzel Hegyvári Zoltán is, akitől ezt a receptet kaptam. Miután közeledik a húsvét, és sokan készítenek ilyenkor bárányt, így a kettőt úgy ötvöztem, hogy egy indiai bárányt ajánlok! Ezzel meglepheted a családot vagy a barátokat! Jó étvágyat!
Fizess verssel!
Ébreszd fel a benned rejlő költőt! Minden év március 21-én, a Költészet Világnapján helyszínek százai csatlakoznak világszerte a Fizess Verssel kampányhoz.
Amikor a sörmesternek új gyereke születik...
Kísérleteztek, végül a próbafőzések után a sörivókra bízták a döntést! Így született meg a Pale Ale. A legnagyobb hazai sörgyár új, kellemesen kesernyés italának ízvilágát három különleges komló hozzáadásával alakították ki, csodás színét pedig a bajor malátának köszönhetjük.
Skót forró csoki
Te is unod már a hideget? Várd velem a tavaszt! Addig is a takarónk és kedvenc könyvünk mellett nem is lehetne jobb partnerünk, mint egy-egy különleges, whisky-költemény, ami biztosan felmelegít és az ízlelőbimbóinkat sem hagyja hidegen. Teremts meghitt hangulatot Szombati Zsolt, a The Famous Grouse hazai nagykövetének receptjével!
Budapest szőlőskertje, Etyek
Már a rómaiak is foglalkoztak a szőlőműveléssel Etyek környékén. Mára volt kollégám, Rókusfalvy Pál igazi, közösségteremtő erejével magával ragadta a környék gazdáit. Ahogy mondta, ő pénzből teremtett bort, és nem fordítva, ám ez csak a kezdet! Munkája a helyi bor, borkultúra javára vált..., építik a történetet - egy remek, nagy tudású ifjúval!
Turbó gyors póréhagyma krémleves
Persze, hogy a férjem kedvence, hiszen imád főzni, és tényleg pillanatok alatt kész! És mint alapos férfi, olyan vékonyra tudja karikázni a póréhagymát, hogy a turmixgépnek később alig marad dolga!
Whisky karamellel - a tervezéshez
Lassan vége a hosszú hétvégének. Ilyenkor jó bebújni kedvenc fotelünkbe, és felkészülni a következő hétre, átgondolni a teendőket, például azt, hogy kezdjünk felkészülni a húsvéti ünnepekre. Ehhez a hangulathoz találta ki Szombati Zsolt, a The Famous Grouse hazai nagykövete ezt a különleges whiskys költeményt.
Nagymama ánizsos rudacskái a teadélutánra
Hol vannak már a békebeli teadélutánok? Pedig szerintem nagyon jó kis traccspartikat lehetett rendezni. Hozzuk vissza a remek 5 órai teákat, álljunk meg egy pillanatra, és válasszunk hozzá egy finom teafüvet! Hmmm! Mennyei program! Ezt a sütit süsd hozzá!
Istenes Bence kicsit beleszédült, Dallos Boginak viszont volt kire támaszkodnia
Ez volt életem legszürreálisabb vacsorája, de nagyon ízlett. Ezt Cseh Laci mondta nevetve, miután füstbe burkolózva, a levegőben lebegve fogyasztotta el a Lakatos Márk által nekik készített fogást. Márk pop-up vacsoraklubja, a Marki’z Supper Club legújabb helyszínén, a Kodály köröndön többek közt Lolát, Istenes Bencét és Dallos Bogit vendégelte meg a Lay’s chipsszel közösen szervezett vacsoraesten, ahol a nassolni való különböző variánsai által inspirált ételkölteményekkel kápráztatták el a vendégeket. Extrém körülmények és kirobbanó ízek: ezt az estét még sokáig emlegetni fogják.
Ropogós sajtos rudak
Télen, nyáron, hétvégén vagy ünnepnapokon - bármikor - extra gyorsan elfogyó sajtos ropogtatni való. Gyorsan elkészül, nem kell pihentetni sem. Egy baja van – nem tud olyan gyorsan megsülni ahogy elkapkodjuk - írja sós sütijéről Pammer Livi.
Kossuth-kifli
Kossuth kedvence volt ez a sütemény - a legenda szerint. Ez a diós, illetve a mandulás változat is igencsak ízlett a pozsonyi országgyűlés képviselőinek. Kossuth akkor a pozsonyi Gundel néven is emlegetett Palugyay Jakab vendéglőjében lakott, és épp ebben a konyhában készült a remek sütemény. Egy biztos, 1848. március 17-én Kossuth a Palugyay tulajdonú Zöldfa szálló erkélyéről hirdette ki Magyarország újjászületését. Ja, és a nagyim is teljesen biztos!
Itt krumpli krumpli hátán nem marad!
Együtt a Konyhafőnök zsűrije! Kiderült, hogy ki csatlakozik Fördős Zéhez és Gáspár Beához az RTL Klub népszerű gasztro realityjében. A Konyhafőnök 7. szériájának ítésze, a Michelin-csillagos fiatal séf, Rácz Jenő!
Kacsazúza pörkölt zablisztes házi galuskával
Nagyon szeretem a belsőségeket, ezért gyakran kerül az asztalra nálunk belőlük - írja Pammer Livi. Gyönyörű friss kacsazúzát vett, amiből most egyszerű pörköltet főzött - vastag szafttal és zabliszttel kiegészített házi galuskával.
Ismerkedj meg Asahival, a felkelő nap urával
Elegáns környezetben, autentikus dobkísérettel, a japán konyha remekművei kíséretében mutattak be minket egymásnak. Így találkoztam az Asahi Super Dry-jal, Japán első számú sörével, amit világhódító körútja keretében Közép-Kelet-Európában először kóstolhat meg a közönség. Az úr száraz, ugyanakkor friss jelenség, igazi tavaszi tavaszi partner! Ajánlom a foci vb-re készülő férfiaknak csakúgy, mint az ezalatt különleges élményekre vágyó hölgyeknek! Mi még biztosan találkozunk!
Tovább szánt a séfek séfe a hazaiból
100% hazai címmel hétköznap esténként új műsorral jelentkezik a LiChi TV. A gasztroprodukciót a Séfek Séfe döntőse, Szendrei Bence vezeti majd. A fiatal szakács a kitűnő hazai alapanyagok bemutatása mellett számos konyhai praktikával várja a nézőket, hogy a főzés mindenkinek a felhőtlen kikapcsolódássá válhasson.
Vörösboros, gombás szarvasragu nokedlivel Egerből
Sokan mondják, hogy nem főznek vadakat, mert sok vele a macera, és a végén mégis rágós lesz. Ezt most megcáfoljuk! Egri barátunk kitűnő receptje cáfolja mindezt! Csak ki kell próbálni! Nagyáruházak, esetleg mavados lerakatok hűtőházaiban biztosan akad Neked is egy ki szarvashús fagyasztva! És ne feledd! A vadételek egészségesek! Már most készülj a hétvégére, mert ez pazar lesz!!
Pizzás töltött golyók
Aki szereti a pizzát, a calzonet az ezt is szeretni fogja. Foszlós kelt tésztába burkolt házi pizzakrém sajttal turbózva szorosan egymás mellé sorakoztatva majd aranyszínűre sütve... ugye már érzed is a friss tészta és a fűszerek illatát? Pammer Livi receptje a délutáni váratlan vendégeidet is meglepi majd!
Jó huzatunk volt tavaly
Húszmillió korsóval több sört ittunk tavaly. Ez azt jelenti, hogy százezer hektoliterrel több sört adtak el 2017-ben a magyar gyárak a hazai piacon. A középkategóriás sörökből 10 %-kal fogyott több. Két számjegyű növekedést ért el az alkoholmentes és ízesített sörök forgalma.
Céklás, wasabis, sós palacsinta
Szeretjük a színes, sós palacsintákat. Mutatósak, jó ízűek, szépen tálalhatók. A képeken látható palacsintákat csicseriborsólisztből, céklával készítettük, wasabi porral ízesítettük. Nagyon finom, puha palacsintáink lettek, amelyekben sem a csicseriborsó, sem a cékla íze nem dominált, harmonikus ízegyüttesben simult össze, leheletnyit lehetett érezni a wasabi csípősségét - írja a bulkshop.hu.
Almás lepény friss narancskrémmel
Különleges tészta, amit egy kicsit vastagabbra sütünk, mint a palacsinta. Ha friss narancsból készítjük a krémet hozzá, annak a héjából pedig készítsünk cukrozott, szárított narancshéjat. Ez is lehet egy jó kis ünnepi finomság Max konyhájából.
Illatos teafüvön füstölt libamell, salátaágyon, narancsos teamártással
A nők ünnepén igazán meglephetnéd kedvesedet valami finomsággal, hisz megérdemli! Max konyhájából ajánlom ezt az egzotikus ételt. A füstölt csirkemelltől egy kicsit eltérő módon készült. Különleges étel, egy kellemes teafű felhasználásával. Készíthetjük kacsahúsból vagy tömörebb húsú halból, bár akkor érdemes más ízű teát választani. Most az úgynevezett téli varázslat nevű teát választottuk, ami hibiszkusz, alma, csipkebogyóhéj, mazsola, rooibos, szilva, fahéj keveréke, remekül illik a libamellhez! Van még időd elkészíteni!
Mákos pite aszalt szilvával
Gluténmentesen elkészíthető, vegán sütemény. Egy nagyon egyszerűen elkészíthető pitealapot töltöttünk meg aszalt szilvával felturbózott mákkal. Ha van télire eltett szilvalekvárotok a spájzban, azzal is nyugodtan elkészíthető. A szilva ízessé, krémessé, puhává varázsolja a máktölteléket. Az aszalt szilva vagy a szilvalekvár a mákkal együtt a tél kincsei, egészségünk őrzői, egymással nagyon jól harmonizálnak, tökéletessé téve a töltelék ízét, zamatát. A piténk tetejére vékony vaníliapudingot simítottunk, amely azonban nem elmaradhatatlan része, inkább csak díszítője a süteménynek - írja a bulkshop.hu.
Kelbimbóleves kolbászosan
Dolgom is volt, meg nem is. Lustaságból is, meg nem is. Szóba is került, meg nem is. Lehetne Frankfurti is, meg nem is. Az alap ugyanaz, meg nem is. Tegnap hideg ellen, meg ma is. Így foglalta össze a recept történetét Steffel Csaba! (Ezek szerint ő is fázott!...)
Gyors falatkák váratlan vendégeimnek
Mit csinálsz ha vasárnap délután, hirtelen épp arra járnak a barátaid, és csak beugranak egy kávéra. Természetesen örülsz, és felteszel egy kávét, ám az esetek nagy többségében egy kávénál nem áll meg a beszélgetés, és be kéne kapni valamit... Végy egy nagy levegőt, nyisd ki a hűtőt, és tálalj! Mutatom, nálam mit kaptak a vendégek egy kis pirítóssal!
Mediterrán gyöngytyúkom cserépben sütve
Azt szokták mondani, hogy a gyöngytyúk csak levesnek jó. Na, ezt most megcáfolom! Itt ez a remek recept, amelyik minden ízében felidézi Olaszországot, és közben finom, szaftos, valami egészen elbűvölő. Kínáld zöldséges rizzsel vagy krumplipürével, nem bánom, csak adj hozzá egy kis könnyű rozét! Ezzel biztosan leveszed szíved hölgyét a lábáról! Miért? Nem ez a cél? Jó étvágyat!
Ide megyünk nyalakodni
Idén először nemcsak az éttermeket, hanem a cukrászdákat is listázta a Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz. A 10 legjobb cukrászda között több a vidéki, mint a budapesti. Az étteremkalauz munkatársai és a szerkesztőség egy-két tagja is tesztelt, de fontosnak érezték az idei külföldi zsűri elnök Enrico Cerea és a tavalyi zsűri elnök Giancarlo Perbellini szakértő véleményét is, hiszen mindketten 3-4 generációs családi TOP cukrászdákat üzemeltetnek Olaszországban. Nekik köszönhetően nemzetközi szaktekintélyek is részt vettek a folyamatban.
Pálmaolajböjt a Föld tüdejéért
Túrós desszert, csokik, kekszek, tusfürdők, éttermi rántott húsok és sült krumplik. Mi a közös ezekben a dolgokban? A Felelős Gasztrohős Alapítvány új kampányában nemcsak ez derül ki, hanem az is, hogy melyik vendéglátóhelyeken ehetünk anélkül, hogy hozzájárulnánk a trópusi esőerdők kiirtásához. A Felelős Gasztrohős csapata márciusra Pálmaolaj Böjtöt hirdet, amelynek lényege, hogy arra buzdítsák a lakosságot: egy hónapig ne vásároljunk olyan terméket, amelyben pálmaolaj van, és ne együnk olyan helyen, ahol pálmaolajat használnak.
Rékasi gulyásom, ahogy Apukám szereti
Édesapám mindig is kedvelte a leveseket. Gasztronómiai magyarázata is van, állítja, a levesben a lé a jó. A gulyást is így kedveli - bő lével, kicsi kenyérrel. A hétvégén három tányérral is kért, majd boldog volt, mert végre melege lett, ami nagy dolog egy idős embernél!