Életforma.hu


Málnavarázs - Max konyhájából

Málnavarázs - Max konyhájából 

Íme Maxék kedvenc szülinapi tortája. Van ugyan egy barát a családban, aki történetesen cukrász, de mi, halandók bizony mindent lefordítunk a magunk nyelvére. Max is így gondolta, és így született meg egy hamisíthatatln nyári süti! Isteni!

Oscar-díjas a magyar kézműves csoki 

Magyar kézműves csokoládé nyert idén a gasztronómiai Oscaron. A nemzetközi versenyen tavaly a Bonbonier Csokoládé Manufaktúra fagylaltjait, idén csokoládéját választották a világ élvonalába.  
Pulykavirsli-koszorú

Pulykavirsli-koszorú 

Ez a recept még lávnynak is lenyűgöző. Az esti asztal éke lehet. Mindenki törhet belőle, a mártogatósok kellemes ízt adnak minden falatnak!... És ki ne szeretné a pizzát! Kínálj hozzá egy könnyű vörösbort vagy egy pohár hideg sört!  
Pulykasonkás aszaltparadicsomos tekercs

Pulykasonkás aszaltparadicsomos tekercs 

Mindig jó, ha van a hűtőben egy jó kis levelestészta. Itt van rögtön ez a pulykasonkára hangolt recept, ami biztosan nyerő lesz a következő partidon. Gosso Gabi egy jó kis mártogatóst is ajánl hozzá, amihez jól fog esni egy pohár hideg sör vagy egy kellemes fröccs, monjuk rozéból!  
Csapra magyar!

Csapra magyar! 

A világ több mint 100 országában minden év augusztusának első péntekén arra bátorítják a sörkedvelőket, hogy próbáljanak ki egy sörös újdonságot. A hazai sörösök az idén csapolt sörrel ünnepelnek. 
Kolbászos batyut még a standra is

Kolbászos batyut még a standra is 

A magyaros ízek kedvelőinek ajánlott a kolbászos batyu, ami a hagyományos disznó helyett pulykakolbászból készül. Még a nagypapa sem fogja észrevenni, hogy kedvenc húsát egészségesebb felvágottra cseréltük, annyira ízleni fog neki a gombával megbolondított töltött desszert. A strandon is ott a helye, elcsomagolva a fürdőruhánk mellé.
Szívjunk együtt szál nélkül!

Szívjunk együtt szál nélkül! 

Szívószálmentesség éjjel-nappal! Idén augusztusban a Felelős Gasztrohős Alapítvány újra a szívószálak mellőzésére buzdítja a lakosságot. Kezdeményezésükhöz idén a Night Mayor Budapest is csatlakozik, így számos szórakozó-, és vendéglátóhelyen száműzik a műanyagszálat. A kampányt augusztus 5-én egy nagy, közös szívószálmentes koccintással indítják el a Szabihídon.
Pulykasonkás mini linzer traccspartihoz

Pulykasonkás mini linzer traccspartihoz 

Ínyencek kedvence lehet a pulykasonkás mini linzer, amiben a pulykahús gyengéden olvad össze a lilahagymával, a sajttal és a tojással. A francia quiche-re hasonlító desszert akár önálló fogásként is megállja a helyét. Pikniken, vagy tábortűz mellett is hamar elfogy. Bátrabbak egyedi fűszerezéssel is különlegessé tehetik.

Forró téma: sós desszertek a meleg napokra 

Ha nyár, akkor hajnalig tartó baráti összejövetelek, vidám hétvégék a gyerekekkel, gondtalan utazás… és persze állandó fogyókúra. Ha a meleg évszakban jókedvünket és alakunkat is szeretnénk megőrizni, és a családot is jóllakatnánk, akkor válasszunk pulykahúsból készíthető fogásokat. Váltsuk le a cukros édességeket egészséges sós csemegékre! Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya szerint: ezek a receptek sem az időt, sem a kalóriát nem pazarolják.
Pulykasonkás muffin, a gyerekek kedvence

Pulykasonkás muffin, a gyerekek kedvence 

Az egyik legegyszerűbb, biztos sikert akaró recept a sonkás muffin. Akárcsak édes testvérei, ez is egyszerűen elkészíthető. Csak összekeverjük a hozzávalókat, papírba rakjuk a masszát, majd sütőbe toljuk a finomságot. Frissen, még melegen az igazi! Kínáljunk hozzá mártogatós zöldségeket! A gyerekek imádni fogják a színes kis muffinpapírokat, ami meghozza a kedvüket a csemegézéshez. Még az is lehet, hogy megszeretik a húst!

Imádjuk a cukros üdítőket nyáron 

Jóval több salátát és rengeteg cukros üdítőt teszünk kosarunkba a forró hónapokban, de zömében ugyanazokat a laktató főételeket választjuk, mint télen – derül ki a Falatozz.hu országos felméréséből.

Chilis, csirkés taco 

Elég rég jelentkezett új recepttel egri Húsimádó barátunk. Eláruljuk, párjával felújítottták a konyhát, hogy még izgalmasabb falatokat találjanak ki. Máris egy kis nosztalgiával kezdett! Az íz ismét elővarázsolja Pueblát, Oaxacát és Taxcot, mert a kukorica liszt, a friss koriander, a chili íze előhoz minden szép emléket, amit tavasszal megélhettek Mexikóban.

Lecsó és csusza, avagy kettő az egyben 

Ez tipikusan az a pillanat, amikor nem tudsz dönteni mit is ennél. ...lecsót? ...túrós csuszát? Itt áll Steffel Csaba férfiasan jó megoldása! 

Sógorék Kornspitze 

A bámulatos osztrák reggelik elmaradhatratlan része ez az isteni péksütemény, ami eredendően rozsból készül (Korn), és csúcsos a vége (Spitz). Vajjal megkenve, sonkával, sajttal, paradicsommal megtöltve, vagy csak úgy magában egyszerűen feledhetetlen! Max konyhájából most ezt ajánljuk!     

Sörben az igazság 

Számos újdonsággal tér vissza az ország egyik legnagyobb sörfesztiválja Buda várába. A szervezők többek között a sörfogyasztók edukációját tűzték ki célul, melyre saját felmérésük szerint nagy szükség van. A folyékony kenyér alapvető egészségügyi hatásait ugyan sokan ismerik, azt például már kevesen tudják, hogy a szoptató kismamáknak kifejezetten ajánlott az alkoholmentes sör.

Tonhalas spagetti, ha valami igazán gyorsra és finomra vágynál 

A szombati ebédek mindig valami egyszerűre sikerednek, tekintve, hogy inkább másra fordítok több időt . Mivel most igazán paradicsomdömping van, tonhal meg volt a hűtőben, egy gyors felmérés után úgy döntöttem, hogy a tonhalas spagetti minden elvárt kritériumnak megfelel - írja Pammer Lívia. Hallgassunkr, és ugorjunk neki!

Hordóba zárt tango 

Különleges és őszinte bor a tállyai SZÓLÓ-tól a 2014-es évjáratú tango. A régi hagyományokra visszanyúló, flor alatt érlelt tétel a borászat filozófiájával összhangban egy modern stílusú, izgalmas élményt adó bor lett - adta hírül a Wineglass Sajtóklub.

Tahinikrém zabropogóssal 

Kevés munkával, kevés hozzávalóból készítettük a képeken látható vendégváró nassolnivalókat. Néha a legegyszerűbb ételek a legkapósabbak, legfinomabbak. A zabropogós önmagában is megállja a helyét, nagyon finom, ropogós, a bolti ropit vagy más apró, sós rágcsálnivalókat is ki lehet váltani vele. A tahinikrém sokoldalúan felhasználható, mártogatósnak, tésztaszószként, salátaöntetként, burgerek díszítőjeként és ízesítőjeként egyaránt felhasználható.

Bioboltok a tenyeredben 

Bevásárlószatyor, lelkesedés, szezonális receptek mind megvannak, de nem tudod, hogy hol szerezhetnéd be a hozzávalókat? A Felelős Gasztrohős Alapítvány applikációja ebben segít! Elő az okostelefonokat!

Enchiladas verdes – avagy mit szólna ehhez Kolombusz? 

Már több mint három hónapja hazaérkezett Mexikóból egri húsimádó barátunk, de az ízek és a hangulat még élénken él benne. A hétvégén így akarva-akaratlanul, de mexikói hétvégét tartottunk, ugyanis készítettem  jó kis csípős sangrítát, ittunk az utolsó üveg mezcal-unkból (Mezcal Oro de Oaxaca), na és tacót és enchillada-t is készítettem. Most ez utóbbi következik, tehát jöjjenek a ...

Csirke és burgonya, avagy mintha 

Amikor Steffel Csaba nekiállt a főzésnek, szokás szerint fogalma sem volt, hogy mit akar enni. Volt otthon csibemell, burgonya, szalonna, stb... végül látta, hogy össze nem téveszthető jelei vannak annak, hogy ebből bíz leves lesz. Evés közben, teljesen olyan érzete volt, mintha gulyást enne, pedig nem is úgy készült. Akkor maradjunk a minthánál...

Üvegbe zárt nyár, ez a lestyán! 

Nagyanyáink még nem használtak leveskockákat a vasárnapi húsleveshez. Ők lestyánt tettek el télire! Tegyük el mi is ezeket az étvágygerjesztő, görcsoldó, vízhajtó leveleket! Ilyenkor érdemes learatni, mert ebben az időszakban a legintenzívebb az íze! Húslevesek, csorbák, a kacsasütés káprázatos fűszere! 

Rántott tök Márti pikáns csavarával 

Ez egy hamisíthatatlan nyári kedvenc! Még annak sem kell aggódnia, aki vigyáz az alakjára. A panír kívül roppanós, belül a tök vajasan puha, a sült magok pedig adnak hozzá egy kis pikáns ízt! Egyszóval maga a kényeztetés! Ez volt az ebédünk, frissen az igazi, de délután felé még a maradék két karika is csendben elkopott a majonézzel!  

Nem kell csinálni semmit a jó borral, de azt időben! 

Halk szavú, megfontolt ember. Elsőre tudományos kutatónak néznénk. Az egri Gál Lajos Pincészet tulajdonosáról kiderült, valóban kutató szeretett volna lenni, csak nem vették fel. Ma vegyész, szőlész és borász végzettséggel rendelkezik. Majd jött az egri kutatóintézet, később az Eszterházy Főiskola, és amikor fia, Péter már útban volt, akkor döntötte el, lesz saját szőlőjük, pincéjük, boruk... Így kezdődött az ismert egri pincészet története. 

Kovács nagyim tündéri sajtosa 

Ezt még egy hajó fedélzetén is összedobtam a legénységnek Dél-Korea partjainál. Nem tudtam annyit összegyúrni, hogy elég lett volna, a szakács barátom pedig örült, hogy levettem némi tehet a vállairól. A nagyim receptje kiállta az idő próbáját, és ma is imádják a barátaink. Ráadásul akár egy hét múlva is élvezetes sós! Megsúgom: többször is előfordult, hogy nem vártam vele. Amint összegyúrtam, már gyújtottam is be a sütőt! Jól sikerült!   

Püspöklila padlizsán rántva 

Mondanom sem kell, hogy ismét megleptek a szomszédaim, ezúttal pár csodás padlizsánnal! Harcra fel! Ezt a remek zöldséget Délkelet-Ázsiában már több ezer évvel ezelőtt termesztették. Gazdag ásványi sókban, C- és A-vitaminban. Kék, illetve török paradicsomnak is nevezik, bár eredendően badinjan neve hozzánk arab közvetítéssel jutott el. 

Sült paradicsomom grillpartihoz 

Ezt a vicces kis grillkoronát először készítettem, de nagyon cuki! Azt a sót használd, amelyiket a legjobban kedveled, és feltétlenül frissen őrölt borsot szórj rá, mert sokkal intenzívebb lesz az íze! A sütés alatt lassan kinyílik a paradicsom attól függően, hogy mennyire vágod be! Persze, ha mélyebben, belül is jobban pirul, ami bársonyossá teszi az ízét! Vágj bele!      

Egyszerű francia karalábém 

Használjuk ki, hogy ebben a szép nyári időben csak úgy tobzódhatunk a friss, hazai zöldségekben. A karalábé is a nagy kedvenceim egyike! A vadkáposztaként is ismert zöldség nem túl szép, de annál több benne az ásványi anyag, a kálium, a magnézim, a B1-, B2-, B6-, A- és C-vitamin. Fogyókúrázóknak egyenesen mennyei! Edd nyersen is! Nagyon egészséges!

Nagyim nyári barackos csirkemelle 

El nem tudom képzelni, hogy a nagyszüleim lőrinci kertjében hogy tudott annyi barack teremni azon a kis fán! És egy szemet sem dobtak ki! Mindnek meg volt a helye a kompótos vagy lekváros üvegtől a csirkemell tetejéig mindenütt.Ez a recept is tőle van! Próbáljátok ki, mert szinte ömlenek a szádba a nyári ízek!     

Milyen a sör atomja? 

Szuper jók a magyar sörök - ez derült ki a a NÉBIH Szupermenta tesztjén, amit a Magyar Sörgyártók Szövetsége örömmel üdvözölt. A hatóság húsz féle dobozos csomagolású, a hazai piacon forgalmazott világos sört bontott atomjaira. Mind a sörök minőségét, mind pedig jelölését rendben találták. Tavaly összesen több mint 6 millió hektoliter sör ittunk meg, amelyből mintegy 3,5 millió hektoliter a dobozos.

Osztályelső jegeskávé 

Igényel némi előkészületet, türelmet és merészséget a tökéletes jegeskávé elkészítése, az eredmény azonban megéri a fáradozást. Az ismert nemzetközi kávéházlánc most megoszt pár apró trükköt arról, hogyan készíthetünk különleges kávés frissítőt, válaszul a nyári hőségre.

Légy egy napig dögös olasz! 

Az olaszokról általában az elegancia, a könnyedség, a gasztronómia szeretete, na meg az erős gesztikuláció jut eszünkbe. Bár Itáliában sem olajbogyóból van a kerítés, a mediterrán életmód bizonyítottan testnek-léleknek is jóbarátja. Végy egy szabad napot, és tippjeink segítségével kóstolj bele te is a hamisítatlan olasz édes életbe! Ennél jobb napot nem is választhattál volna!

Nyári mártogató készülő bulimra 

Ez a recept nem más, mint joghurtba kevert finomságok, amik összességében jól feldobják a kerti partira szánt zöld salátádat, mártogathatsz bele sárgarépát, vagy csak egyszerűen kínáld a sült hús mellé. Egykori televíziós kolléganőmtől tanultam, aki nagy mestere volt az ízek, az illatok és a hangulatok szövésének!   

Limonádés aludttej 

Gyerekkoromban friss tejet hoztuk minden reggel a szomszédból. Ennek megfelelően mindig volt aludttejünk is. Nos, ebben a melegben most pont itt az ideje, hogy felidézzem Nektek ezt a remek hűsítőt, amit a gyerekek is ihatnak a kerti partin! Ahány adagot akarsz készíteni, annyiszor veszed a hozzávalókat!

Egyszerű házi meggylikőr 

Meggyszezonban mindenki imádja a meggyet, de mit is csináljunk, ha maradt még a fán, vagy kaptunk ajándékba! Mi sem egyszerűbb, gondolunk a hűvösebb napokra! Ez például egy egészen remek kis variáció! 

Iván barátom kovászos paradicsoma 

Tengerész házaspár barátaink házavatóján kóstoltam (azután megettem az egészet!) ezt a fantasztikus savanyúságot. A kerti grillezés királynője - a házi kolbászkák mellett - ez a kovászos paradicsom volt! Friss, magasított ágyásaikból szedték az alapanyagot, és az íze maga a tökéletesség! Már írtam a kovászos uborkámról, a Larus-féle kovászos zöldbabról, de ez mindent visz! Zöld paradicsom kell hozzá, és azonnal próbáld ki! 

Amikor elönt a petrezselyem 

Tudtátok? A petrezselyemben több a C-vitamin, mint a citromban! Ezért aztán semmiképp sem hagyjuk veszni! Jól jön még a nyári burjánzó levél a téli főzéskor! Két trükköt is mutatok! Mindkettőt használom, és mindkettő nagyon bejött! 

Töltött tök kapormártással és egy férjjel 

Egy házasság sorsa a mindennapokban dől el, és azt hiszem, eddig elég jól vettük az akadályokat. Nemrég, egy szombaton ki sem látszottam a munkából, amikor elhangzott a bűvös mondat a konyhából: nem segítenél? Pontosan tudtam, hogy ezt a receptet a férjem is el tudja készíteni, de lementem... Az asztalon már ott állt egy vázában kedvenc sárga rózsám! Igen, jó volt együtt főzni, együtt csinosan megterítve ebédelni, a többit meg a fantáziátokra bízom! Egyszóval így lehet szexis egy töltött tök kapormártással...  

Paradicsomleves nagymamásan 

Tobzódunk a nyár minden ízében! Használjuk ki ezt a remek lehetőséget, és együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt! Akár frissen, akár másként, mondjuk egy jó nyári levest paradicsomból! Most kaptam drága szomszédaimtól legalább egy kilót! Már illatából is érződik, hogy most szedték le. Irány a konyha! Jöjjön egy klasszikus! 

AD 996 - avagy Pannonhalma legendája borba öntve 

Az AD nem egy titkos kód! Az anno Domini latin kifejezés rövidítése, és azt jelenti, hogy az Úr évében, vagyis az időszámításunk szerint. Az AD 996 tehát azt jelzi, hogy ebben az évben telepítettek a bencések monostort Pannonhalmán, akik azonnal nekiláttak a rómaiak kezdte szőlőtermesztés folytatásának. Ez a - mondjuk úgy - monogram ma is megtalálható az apátsági pincészet címerében - így a borok címkéjén is. Egyébként is, az apátsági borok nevéből mindenütt árad az egyházi attitűd, a latin nyelvkultúra. Kóstoljunk bele áhítattal! Megéri!

Őszibarackbólém a közelgő kerti partimra, de ez még titok! 

Mostanában kevésbé divatos ital a bólé, de annál finomabb! Tudni kell, hogy akkor a legjobb, amikor a nyers gyümölcs leve, és az italok aromája, ízvilága megfelelő mélységben keveredik. Csakis jégbe hűtött pezsgőt használj! Ha nem mered bevállalni, helyette önts bele szénsavas ásványvizet a legvégén. Léteznek igazi, nagy bóléstálak üveg merőkanállal, de poharakba öntve is kínálhatod. Ha nagy a meleg a kerti partin, csak tálalás előtt vedd ki a hűtőből, és frissen adagold a poharakba. Így lassabban melegszik fel! Adhatsz hozzá kis színes vagy fa pálcikákat a barackok kipecázásához! 

Ez a titkos kapocs Dom Perignon, Coco Chanel és Bujdosó Ferenc között 

Balaton, nyár, vitorlázás, jó borok és gasztronómia. Valahogy így képzeljük a tökéletes vakációt a magyar tengernél. És hogy még teljesebb legyen az élmény, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet egy igazi, dél-balatoni stílusú tradicionális pezsgővel rukkolt elő. Részemről Coco Chanellel értek egyet, és azonnal megkóstolom!

Édesem! Úgy imádom, amikor roppansz! 

Ostya nélkül nem fagyi a fagyi! Kevesen tudják azonban, hogy ezt az elmaradhatatlan kelléket magunk is el tudjuk készíteni! Nem nagy tudomány, de a kerti partit nélküle megkoronázni nem lehet! Ugorjunk neki! 

Dzsem a hónap gyógynövényéből 

Nemcsak a kertünk, az erdők is ontják kincseiket. Itt van mindjárt az erdei szeder, ami nem mellesleg épp a hónap gyógynövénye! Isteni tea készíthető belőle, ami jó a köszvényre, a reumára, és jó hatással van a menstruációs zavarokra, illetve a cukorbetegség kezelésében is segít. Most jöjjön egy egyszerű trükk, amivel télre is elteheted a nyári erdő ízét!   

Sós uborka télire 

Úgy látszik, ez a hét a befőzés, a télre készülődés időszaka lett. Valahogy minden növény, gyümölcs, zöldség hamarabb érik.Akkor pedig nincs mit tenni, most kell feltölteni a kamránkat. Szerintem már meg sem lep senkit, hogy ez is a lőrinci nagymamám kis receptes füzetéből került elő! 

Rumos meggy télire 

Időhiányra, helyszűkére vagy lustaságra hivatkozva sokan nem tesznek el télire semmit, pedig annyira jó csak kikapni a polcról egy lekvárt, lecsót vagy kompótot! Most egy nagyon egyszerű, de isteni finom receptet mutatok, amit természetesen szintén a lőrinci nagymamámtól tanultam. Sokféle módon használhatod majd, de karácsonykor biztosan valahogy az asztalra kerül!  

Málnaszörp, de nyersen! 

Most tedd el a nyár ízét - minden kincsével! A bíborszemek egyszerűen hívogatnak a piacon! Ha már tele a pocak, most gondolj a télre! Ez egy végtelenül egyszerű, de annál finomabb - mondjuk úgy - szörpi receptje. Ne hagyd ki, mert ha nem is szörpnek használod el, akkor is remek koktélok alapanyaga lesz! És királynő leszel, ha ezzel a saját szörpivel kíséred a társaság italát!   

Párom párolt zöldbabja + majd két tük. toj. 

Ez egy főzelék, de csak majdnem, mert annál egészségesebben készül. A praktika abban rejlik, hogy a babot nem főzöm, hanem saját zsírján átpárolom, de csak annyira, hogy puha legyen, de még - úgymond - roppanjon. Így több vitamin marad benne, és a férjem pont ezt az ízt kedveli! Csak egy tükörtojást kért a vacsorához, de upsz!... Kettő lett! Kétszikűre sikeredett, de így is elfogyott!