GASZTRO

Házi ribizlibor karácsonyra
Remek fogyókúrás gyümölcs a ribizli. Ha le akarsz dobni pár kilót, egyél ilyenkor napi 1-2 tálkával belőle. Két hét alatt csodákat látsz! Mellesleg a ribizli jó a köszvény kezelésére, elősegíti a bélmozgást, olaja megnyugtatja a bőrt. Csak az a baj, hogy mindössze június-júliusban érik nálunk. Ezért aztán jó, ha teszünk belőle el télire is. Ez egy különleges módszer. Erdélyben nagy kedvencként tartják számon.

Uborkabólé macskajajhoz
Uborkánk a sárgadinnye rokona, már i.e. 10 ezer évvel termesztették a Himalája déli lejtőin. A rabszolgatartó Egyiptomban uborkát adtak a kőfejtőkben dolgozóknak, hogy azzal oltsák szomjukat. Ez a recept is egyfajta szomjoltásul szolgál, de tudd, hogy üdébbé, fiatalabbá varázsolja a bőrt, és a reumatikus panaszok ellen is használ. Egyszerűen imádom!

Pikáns dinnyesaláta estére
Rendkívül értékes nyári gyümölcsünk a sárgadinnye. Indiában már 4 ezer évvel ezelőtt termesztették. Hozzánk feltehetően örmény közvetítéssel jutott. Élettani hatása rendkívül kedvező. Gazdag A-, B-, C-vitaminban. Káliumtartalma miatt vízhajtó, gyorsabban távoznak a salakanyagok a szervezetből, és ez segít a fogyókúrázóknak is. Illatos sárgadinnye nélkül egyszerűen nincs nyár!

Málnaszörpkrém a nagyikámtól
Édesapám kedvence a málna hosszú-hosszú évtizedek óta. Ilyenkor, ha megyek haza, mindig viszek egy óriási tállal. Ritkán jutok el odáig, hogy ezt a receptet el is készítsem, mert azonnal lába kél a hűtőből! Na, de most figyelni fogok, és szombaton délután biztosan ezt az illatos, gyönyörű színű finomságot tálalom majd!

Aranytorkok éjszakái! Indulhatunk?
A képlet egyszerű. Még ha szerénytelenségnek tűnik is, több mint tízéves előéletével a Pannonhalmi Jazznyár kétségkívül a Dunántúl egyik legigényesebb zenei programsorozata. Neve összefonódott a bencés monostorral, annak természeti környezetével, az apátsági múzeummal és a pincészettel. A VIATOR Apátsági Étterem megjelenésével pedig betársult a kifinomult gasztronómia is.

Meghökkentő, de isteni: zellerem rántva
Sokan csak leveszöldségként néznek a zellerre fűszeresíze miatt, pedig igazán fincsi. Picit megfőzve, kevés olajon megfuttatva még a fogyókúrázók is jól használhatják. Ez nem annyira fogyókúrás recept a panír miatt, de a zeller ásványolaj-tartalma csak jót tehet!

Vöröslencse leves kolbász-chipsszel és egy kis ízbombával
Aki ezt a levest megfőzi, az ne számítson a hagyományos, magyaros lencselevesre. Ez egy pikáns ízesítésű, különleges összetételű étel, amit aztán gyakran meg is kell ismételni.
10 tipp, hogy nyugodtan mehess étterembe a gyerekkel!
Szaladozó, visítozó gyerekek, törött poharak és tányérok, hisztizés, hangzavar - a szülők legrosszabb élményei egy étteremben eltöltött ebédről vagy vacsoráról. Íme néhány tipp, hogy nyugodtan mehess elkölteni például egy finom ebédet csemetéiddel, és ne kelljen félidőben felállni, még mielőtt bárki jóllakott volna...

Steak marhahátszínből - egyenesen Pammer Lívia sütőjéből
Igazán finom és jól elkészített steaket eddig csak Törökországban ettem. Nagyon fontos a hús minősége, az elkészítés mikéntje. Én magam még soha nem készítettem otthon, ez volt az első próbálkozásom, hogy egy jó steaket együnk. Egy kétkilós hátszín darabot bepácoltam, pár napig érni hagytam, majd másfél ujjnyi széles darabokra vágtam ... de kezdjük az elején. Milyen a jó alapanyag?

Zöldfűszeres grissini
Vegán életmódba illeszthető olasz eredetű kenyérféle. A grissini az a vendégváró, amit már a vendégek megérkezése előtt megdézsmálunk, jó, ha fel nem faljuk az egészet. Az úgynevezett na még egyet, de tényleg ez lesz az utolsó kifejezés pont erre illik. Az evését akkor sem lehet abbahagyni, ha már pukkadásig ettünk belőle. Bulkshop azt írja, hogy az eredeti recept nagy szemű sót javasol.
5+1 hűsítő tipp nem csak whisky-imádóknak
Tisztán, jéggel, forrón, koktélként: nem is gondolnánk, milyen sokféle verzióban kerülhet poharunkba Skócia legnépszerűbb export terméke. Télen fel is melegedhetünk mellette, nyáron pedig ízlésünknek vagy az alkalomnak megfelelő frissítőt készíthetünk belőle. A scotch, avagy a skót whisky azoknak is tartogat meglepetéseket, akik egyébként nem rajonganak az aranyló ital karakteres ízéért.
Kolbászos ricottakrém tormával és friss kaporral
Steffel Csaba megint benézett a hűtőbe, és bátran nekiállt - idézőjelben - a takarításnak. Így jött létre ez a remek szendvicskéme is, ami létének elején egy kis apró falatkaként kezdte...
Már terítenek nekünk Fehérváron!
Pizza, hamburger, hot dog… – június 22-24-ig Székesfehérvár behódol a kuliránis élvezeteknek. A világ legnépszerűbb ételei mellett előkerülnek az olaszos ízek, a kávékülönlegességek valamint a kézműves borok és sörök is. Az eseményt kulturális programok kísérik majd: koncertek, játszóház, street art és slam poetry…
Karalábé és levese szeretettel
Egy jó kis tartalmas leves, így egyszerűen, mint a hétköznapokon, nincs benne semmi különleges, pláne nem extra... (talán csak egy kis szeretet Steffel Csaba szerint. Igen itt a karalábé szezonja, fogjunk gyorsan hozzá!
Nagyi meggyes mandulatortája
Omlós tészta talpon, meggyes töltelékkel, a tetején pedig ropogós mandulás tető. Csak természetes anyagokat tartalmaz, úgy készül ahogy a Nagyim szokta készíteni. Nagyon szerettem ezt a süteményt mindig, egyszerű ám mégis nagyon finom. Jól harmonizál benne a meggy és a mandula, nem véletlen, hogy bekerült Max Nagyijának kézzel írt receptes füzetébe. Különben is, itt a meggy-szezon!
Hízunk, hízogatunk, de van remény
Számos tanulmány látott napvilágot az utóbbi időben, amelyekből kiderül, hogy sajnos elhízás tekintetében Európa élmezőnyébe tartozunk. A GfK legfrissebb kutatásából az látszik viszont, hogy vannak biztató jelek. A Budapesti Nagybani Piac megbízásából készített 2017. őszi felmérés szerint ugyanis egyre többen fogadják meg a tanácsot, hogy érdemes naponta többször, kevesebbet enni.
Boros meggyleves
Sokan kedvelik a hűsítő gyümölcsleveseket a forró nyári napokon. Ezt a variációt inkább estére ajánlanám a teraszos beszélgetésekhez a bor miatt, de ha épp szabin vagy, hajrá, ne tartsd vissza magad!
Részeges szarvasom
Felfedeztem a csőben a lyukat - ahogy azt mondani szokták. Én is, mint mindenki attól tart, ha vadhúst készít, az kiszárad. Ekkor jött a nagy felismerés, a római tál és a mikrohullámú sütő nagy találkozása! Bátran mondhatom, hogy ez a részeges erdei állat mindenkit levett a lábáról!
Újkrumpli, amit most kell enni!
Ho-hó, barátaim! Ez az a köret, amit egyszerűen nem lehet visszautasítani! Hát persze, mert újkrumpli csak most van! A titka, hogy másként kell vele bánni, mint idősebb testvéreivel! Csakhogy, az idősebb testvérek mindig készenlétben állnak. Az ÚJKRUMPLI meg csak ilyenkor!
Marton Adrienn klasszikus francia citromtortája
Zárnak az iskolaajtók, nyílnak a táborok, megkezdődik a strandszezon, a piacok pedig fantasztikus zöldségekkel, gyümölcsökkel bódítanak el. A JOY #gasztrovagyok kategóriájának jelöltjei ebből a kínálatból állították össze nyárindító receptjeiket. Ez egy páratlan finomság!
Mítoszok és tények
A tej az emberi táplálkozás egészséges és szükséges eleme. Különböző vitaminok forrása, többek között fehérjét, laktózt, A, B1, B2, B12, C és D vitamin, folsavat és tiamint tartalmaz. Az egyik vezető élelmiszercsomagolás-gyártó vállalat a Tej Világnapja alkalmából, amit június 1-jén tartunk, úgy döntött, leszámol az italos kartonokat övező mítoszokkal. Íme!
Havas Dóra – Pulled Pork Taco
Senkit ne rémítsen meg a cím, ez nem más, mint egy különlegesen finom lecsó. A gasztroguruk konyháiból származó nyárindító finomságok újabb fejezetében Havas Dóra jelentkezik, aki a JOY #gasztrovagyok kategóriájának jelöltje.
Fördős Zé - Anyu nyári csirkéje pirított krumplival
Az igazi gasztronagyágyúk nyárindító receptjeinek sorában most megint egy újdonság jön. Fördős Zé, az anyukájától kapott recepttel brillírozik ezúttal! Próbáljuk ki együtt!
Sass Dani sült levese
Ahogy a nyári kánikula megtölti a strandokat a hűsölni vágyókkal, úgy telnek meg szebbnél szebb gyümölcsökkel és zöldségekkel a piacok. A bőséges kínálat mellett nem nehéz kreatívnak lenni a konyhában, és ehhez itt van egy kis inspiráció a JOY Social Media Award #gasztrovagyok kategóriájának egyik jelöltjéről.
Sült fokhagymás humusz - egyszerűen
Gluténmentesen elkészíthető, vegán életmódba beilleszthető krém. Most egy olyan humuszváltozatot mutatunk be, amelyben nagy adag sült fokhagyma van, de nem a sütőben sütöttük hozzá a fokhagymát. Ízekben gazdag, nagyon finom, a humuszrajongók nagyon fogják szeretni - írja a bulkshop.hu.
Ébresztő! Elindult a Nagy Bor Teszt!
Az elmúlt két évben összesen 60.000 válaszadó adatait dolgozták fel a kutatók, akik nem kevesebbre vállalkoztak, mint az internetet használók borvásárlási és -fogyasztási szokásainak elemzésére. Idén szeretnék feltérképezni a hazai borturisztikai trendeket is.
Pogi Piroska kosarába
Mindig is jobban szerettem sós sütiket sütni. Valahogy több sikerélményem is volt tőle! Ez a vendégváró igazán gyors, nem kíván nagy szakértelmet, de sok lesz belőle, és még másnap is nagyon finom! Próbálkozhatsz más magokkal is, és a tehéntúrót is kipótolhatod juhtúróval.
Mátrai mámor
Jó adag határozottság, csábos mosoly, egy csokor virág és egy kis parfüm - ez jellemzi az idei fesztiválborokat, amelyek a Mátrából érkeznek. A tisztán is élvezetes vagy szikvízzel lazítható fehér és rozé alapbor, valamint a vörös küvé határozott és lendületes lesz, akár maguk a fiatalok, akik a világ minden tájárólé érkeznek. Egészségükre!
Mexikói csirkeragu újkrumplival
Csirke és kukorica, avagy Van aki forrón szereti, és van aki nem. Erről nincs nincs mit mondani... Meleg van, nagyon meleg... És mi lesz itt még nyáron! llyenkor a magamfajta ember nem kívánhat mást, mint egy kis mexikóit, aminél az sem baj, ha most épp nem csípős. Azért egy ici-picit lehet az - mondja el nekünk Steffel Csaba.
Friss zöldborsólevesem
Egyszerűen üdítő ilyenkor hajnalban kimenni a piacra! A rengeteg friss zöldség illata bódító. A zöldborsó meg egyenesen a kedvencem! Annak idején Anyukámtól ezt a leves tanultam meg először megfőzni, mert annyira szerettem még nyersen is megenni.
Tejben sült zöldfűszeres tojás Max konyhájából
Egy tipikusan gyors és könnyű vacsora. Krémes tejszín és tej keveréke, amiben megsütünk két tojást. Laktató étel, aki szeretné, a végén a krémes szaftot ne hagyja a tál alján. Törjünk egy darabka bagettet vagy pirítóst, és azzal itassuk fel.
Szexi, ha egy nő sört iszik
Tízből nyolcan legalább heti rendszerességgel söröznek a Belvárosi Sörfesztivál szervezőinek felmérése szerint A legszívesebben Palvin Barbival vagy Nagy Feróval ülnénk le egy sör mellé. Megdőlt a férfias ital sztereotípia: tízből kilenc férfi kifejezetten szexinek találja, ha egy nő sört iszik, és a randik kísérőitalának is előszeretettel választjuk a folyékony kenyeret.
Zabpelyhes marhapogácsa quinoa-val, párolt zöldségekkel, fekete babbal
Ez a kollekció tökéletesen belefér a diétázók étrendjébe, mindamellett pedig szerintem tök finom lett, és kiválóan illenek egymáshoz az alkotóelemek. Nem vagyok nagy párolt zöldség párti, de a húspogácsa és a quinoa mellé valahogy most nekem is jólesett - írja Pammer Lívia.
Egyszerű, hagymás kukoricakenyér
A képeken látható egyszerű és olcsó kenyér kukoricalisztből készült. Nem okvetlenül kell többféle lisztet kevernünk ahhoz, hogy jó, gluténmentes kenyeret ehessünk. Sok esetben ugyanis a gluténmentesen, házilag készíthető kenyerek többféle liszt felhasználásával készülnek. Gyakran azért nem fogunk hozzá az elkészítésükhöz, mert pont olyan, pont annyi lisztfélénk éppen nincs a spájzban. A boltban kapható kenyerek és lisztkeverékek drágák, nem mindenki engedheti meg magának, nem is minden boltban beszerezhetők. Mi most egy nagyon egyszerű, olcsó alternatívát mutatunk azoknak, akik nem idegenkednek a kukoricaliszt használatától. A kukoricaliszt a bolti gluténmentes lisztkeverékek egyik alapvető hozzávalója is, mert glutén nélkül is jól tűri a kelesztést, és a sütést. Tésztáját hagymával ízesítettük, a sikért útifűmaghéjjal pótoltuk.
Töltött karalábé, az anyukám kedvence
Valami pompás dolog ilyenkor piacra menni! Egyszerűen már illatukkal elkápráztatnak a friss zöldségek! Karalábé, zöldborsó, petrezselyem, újkrumpli... egyszerűen már gondolatban is tobzódok, mi lehet belőlük. Anyukámnak ma is a friss karalábé az egyik kedvence! Ez az ő receptje, és nem fogtok benne a csalódni!
Frici, Fekete Járdovány, Kopar és a többiek
Minden a szép, egészséges szőlővel kezdődik, hiszen csak abból készíthető jó bor. Fontos az is, hogy legyen a bornak eleganciája, amiben sokat segít a hordó minősége. A Gere család kizárólag zempléni hordókkal dolgozik - derült ki a Wineglass Sajtóklub legutóbbi kóstolóján, ahol a társaság két fiatal vezetője, Gere Andrea és Csizmadia Kristóf mesélt a villányi borvidékről, a villányi szőlőkről.
Sopa Azteca - magyarul azték leves
Az azték leves kb. olyan népszerűségnek örvend, mint nálunk a gulyásleves. Húsimádó barátunk elsőként Pueblában kóstolta, de annyira bejött az illat és ízvilága, hogy itthon is megpróbálta. A végeredmény a család szerint nagyon jó lett - egy igazán tartalmas, ízletes leves került az asztalukra. (Amit nagyon sajnál, hogy elfelejtette az avokádót, ugyanis tálaláskor avokádó csíkokat kellett volna a levesre pakolni, de kiment a fejéből... )
Kapros-tejfölös uborkaleves
No, kérem, ismét egy olyan dolog amit már régóta őrizgetek a kis agyamban. Figyelgetem ki, hogy készíti, szeretik-e a nagyvilágban, mennyire és milyen klasszikus módozatai vannak, meg ilyesmi... - írja Steffel Csaba. Az Őrülten Jó Ételek szerzője végre elkészítette saját variációját - természetesen saját értelmezésemben. Megpróbálta hidegen, melegen, és a végén azt mondta: EZ TUTI! ...és végre egy leves ami ropogós!!!
Mac and Cheese a BBQ-s Kiss-testvérektől
Itt a grillszezon, mi több, a BBQ-s szezon. Ez a recept mindkettőhöz jó, de azért mégis inkább hosszan és lassan sült csirkéhez, oldalashoz vagy marhaszegyhez illik. Ajánlottam már a különleges burgonyasalátát vagy a babragut, de most itt az ízvilágában mindent elsöprő Mac and Cheese!
Gyors szarvaspörköltem
Attól gyors, hogy kuktában készítettem. A húst kedves barátainktól kaptuk váratlanul. Tudtam, hogy olyan sűrű napok jönnek számomra, hogy sok választásom nincs, így nekiugrottam. Isteni ebéd sikeredett belőle, a maradékot pedig lefagyasztottam. Jó lesz az még később is!
Minden a szicíliai nagyival kezdődött...!
Egyszer volt, hol nem volt, élt a XX. század első felében egy Chicagóba kivándorolt szicíliai úr, nevezett Ike Sewell, aki erősen tűnődött saját megélhetésén. Így jutott eszébe nagymamája, aki isteni pizzát sütött neki minden hétvégén, csak ez más volt, mint hagyományos olasz testvérei. Így született meg 1943-ban az úgynevezett deep dish pizza, és vele együtt a Pizzeria Uno étterem, ami rövidesen egy egész hálózattá nőtte ki magát. Amerikai útjukon ismerkedtek meg vele a Kiss-testvérek az elmúlt években, és ma már fogadja is vendégeiket új éttermük a Budapesten, a Bajcsy és az Alkotmány utca sarkán. És ez nem mese!
Így kell felültetni egy csirkét
Ezt az ételt, ha jól emlékszem, egy dél-amerikai főzős műsorból vettem, csak át alakítottam - írja Max. A lényege, hogy a sülés közben a felszálló sörös-fűszeres gőzben puhul a husika. Bátran állíthatom, hogy jó módszer. Én is használtam, csak akkor borosüveggel és újévi malaccal. Az is remekül sikerült!
Rozmaringos sült burgonya Maxtól
Max mindig meg tud lepni minket! Most egy olyan receptet kaptunk, amelyet köretként vagy egy tükörtojással egy egyszerű vacsoraként is tálalhatod. Na, ezt nevezem én fregoli kajának!
Babragu
Számos érdekességet kínálnak a húsokhoz a BBQ-partik mesterei. A speciális majonézes krumpliról más esett szó, de most itt ez babragu, ami egyszerűen elképesztően jó a körúti Kiss-testvérek elkészítésében. Amerikában tanulmányozták ezt a receptet is. Azt kell mondanom, hogy a derék Bud Spencer, aki imádta ezt az ételt, biztosan megnyalná mind a tíz ujját ezután!
Pirított csirkerögök amerikai káposztasalátával
Ha valami igazán finomra és gyorsra vágysz, akkor ez egy tökéletes választás. Ebédre vagy vacsorára villámgyorsan elkészíthető, ráadásul, karcsúsító! Mindjárt itt a nyár, mielőtt felveszel egy bikinit, nem árt ledobni pár kilót! Pammer Livi ebben segít neked!
Bori Mami hóna alatt pálmával tért haza
Évek óta egyre nagyobb az érdeklődés a minőségi gasztronómia iránt. Most négy nap alatt több mint húszezren látogattak ki a Millenárisra. Idén is minden feltétel adott volt, hogy egy helyben végigkóstolhassuk Magyarországot.
Tex-Mex leves
Egy igazi BBQ-parti bizony egy majd egynapos program az Egyesült Államok déli részein, ahol ez nemcsak divat, de közösségteremtő program is. A grillezéssel szemben a húsnak több füsttel, lassan kell sülnie, és ez bizony időigényes feladat. Hogy addig se haljunk éhen, és ne is a sör győzzön, nem árt egy jó kis leves! Íme, a híres Kiss-testvérek pompás ajánlata! hajtsunk rá, itt a szezon!
Cukkinis pulykamell tekercs
Könnyű dolog pulykával dolgozni, és erről már meggyőzött minket a Gallicoop háziasszonya. Dosso Gabi most a gyakorlatban is megmutatja, hogyan kell ünnepi falatokat készíteni. Ez a pulyka nemcsak a pünkösdi asztal dísze lesz, de még rendkívül egészséges is! Az én családomnak nagyon ízlett! Feltétlenül próbáljátok ki!