Életforma.hu


10 érdekesség a skót aranyról 

Skócia nemes párlatainak Magyarországon is egyre több híve akad, de biztos, hogy mindent tudunk az uisge beatha-ról, vagyis az élet vizéről? Összegyűjtöttünk néhány alapigazságot és tudnivalót, amivel egy-egy ínyenc estén a társaság szakértőjévé válhatsz!
Sütiben ölt testet a fagyi

Sütiben ölt testet a fagyi 

Izgalmas újdonságokkal várják a tavaszt a Damniczki Budapest – cukrász manufaktúrában. A műhely a nyitás óta eltelt két évben megmutatta, hogy fagylalt, sütemény és kávé terén nem ismer kompromisszumokat, a legjobbat kívánja adni a vendégeinek.
Krumplis-répás-tepsis

Krumplis-répás-tepsis 

Ez egy végtelenül egyszerű, ám rendkívül laktató finomság. A legnehezebb része, hogy reszelni kell. Na, de mi itt a XXI. század elején nem reszelgetünk, hanem előkapjuk a robotgépet, és betoljuk a krumplikat és a répákat. Ja, és hogy emeljem a XXI. század fényét: nem is mosogatunk, hanem ezt a feladatot is rábízzuk a mosogatógépre! Na, akkor most már nincs más hátra, mint kinyúlni, és a forró, frissen kisült tepsis-répásból vágni egy szeletet - ajánlja Pammer Livi!     
Anyukám már megmondta...

Anyukám már megmondta... 

Ha valaki idén a legjobb vidéki éttermeket szeretné mind meglátogatni, bizony be kell járnia az egész országot. Encs, Balatonszemes, Tata, Villány, Balatonfüred, Szeged, Veszprém, Eger, Őriszentpéter és Pannonhalma. Ezeket a helyeket ajánljuk, ha felcsapunk gasztroturistának idehaza. Jó kis túra lesz! Az ország legmagasabb minőségű pizzája, 25 éve stabilan működő étterem, finom rántott hús, vagy modern paraszti gourmet - következzenek a vidék legjobb éttermei a Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz szerint!
Vörösboros, aszalt szilvás pulykamellfalatok

Vörösboros, aszalt szilvás pulykamellfalatok 

Imádom a vendégeket! Ha váratlanul érkeznek, az sem baj, de azért jobb, ha legalább kicsivel korábban tudok róla - már persze a saját érdekükben! Ez a recept is egy remek vendégváró, de nem árt, ha megfelelő időt áznak a borban a szilvák! Kedves Vendégek! Minél többet fürdőznek a szemek, annál jobban érzed majd Te is magad! Persze az alkohol elszáll, de az íze mennyei lesz!    
Hiányzik a saját gasztronómiai arculatunk

Hiányzik a saját gasztronómiai arculatunk 

A jó éttermek mind egyformák a világon, járhatnak nagyon különböző utakon, képviselhetnek különböző stílust, de a legfontosabb, hogy minden jó konyha valójában ugyanúgy mindenhol az ízek egyensúlyáról szól. Ez nem lehet trend kérdése - kezdte értékelését Enrico Cerea, 2018-es Volkswagen-Dining Guide vezető tesztelője a díjkiosztó gálán.
Gyöngytyúkom levese gazdagon - a vasárnapi menü

Gyöngytyúkom levese gazdagon - a vasárnapi menü 

Ez aztán erőt ad! Most, hogy itt dübörög az influenza, ráadásul lassan jön a tavaszi fáradtság is, jó, ha veszünk magunkhoz egy kis éltető erőt - gyöngytyúkleves képében. Nem egy nagy tudomány, neked is menni fog, de isteni finom! Vagy teli zöldséggel, hússal, cérnametélttel tálalod, vagy csak egy csészében a nagyon nagy betegnek, mindenképp használni fog! Imádom!    
Kapros-füstölthalas szendvicskrém Max konyhájából

Kapros-füstölthalas szendvicskrém Max konyhájából 

Nagyon szeretjük a halakat - legyen az akár egy frissen füstölt lazac vagy egy pácolt pisztrángos szendvics. Sokszor szerepelt a füstölt hal a Darnay pince borvacsoráin, rendezvényein is, és egy-két esküvői menüben is előkelő helyet kapott! Nincs bántóan hal íze, inkább olyan kicsit figyelem felhívó, hogy mit is lehet egy jó füstölt halból készíteni. Évek óta népszerű téma, hogy kevés halat eszünk, itt az ideje, hogy ezen a fronton is erősítsünk! Együnk halat! És igaza van Somogyi Zoltán Maxnak! Együnk!
Így sütjük a tökéletes bélszín stake-et

Így sütjük a tökéletes bélszín stake-et 

A mai bejegyzésben mélyutazást teszünk az omladozó hússzeletek, a rendkívüli szaftosság és a karakteres aromák rejtelmeibe. Készülj fel, mert ma életed steakjét fogjuk megsütni! Sokan félnek hozzáfogni az első steak elkészítéséhez, gondolva, hogy biztosan kvantumfizika szintű ismeretek szükségesek a sikerhez. A valóság ennél jóval egyszerűbb, néhány támpontot betartva világsiker várakozik a tányérodon.
Márti mandulával bolondított sült pisztrángja

Márti mandulával bolondított sült pisztrángja 

Nálam minden jöhet,  ami hal! A pisztráng pedig az egy igazi király! Sokan nem is mernek belevágni, mert attól félnek, hogy majd nem kunkorodik jól a tányéron. Megsúgom, a lényeg nem a kunkorodáson van! Sokkal inkább az ízeken! Elámulsz, milyen ügyes vagy, ha kipróbálod! Egy szerelmes vacsorához is remek ötlet! különleges, és gyorsan elkészül! Hűts be hozzá egy rajnai rizlinget!

Továbbra is a Costes Magyarország legjobb étterme 

Átadták a legjobb éttermeknek járó elismeréseket a 2018-as Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán. Ezúttal is a Palágyi Eszter séf által vezetett Costes kapta a legnagyobb elismerést. Az Év Cukrászdája Díjat a Mihályi Patisserie, az Életmű Díjat Rosenstein Tibor vehetett át. 

Édes hírek Kölnből 

Gabonafélék és különböző gyümölcsök voltak a sztárok az édesipar nagy találkozóján. Idén 1647 kiállító és majd 38 ezer érdeklődő vett részt Kölnben, az 1971 óta megrendezett ISM-en. Mint kiderült, egyre fontosabb elvárás a gyártókkal szemben az egészségtudatosság és hódítanak a praktikus kiszerelések.

Még várat magára a forradalom 

Rövidesen megjelenik Magyarország legnívósabb gasztronómiai kalauza, mely idei újításként nemcsak az éttermeket, de a cukrászdákat is listázza. A hazai legjobb cukrászdákat a Dining Guide tesztelői, és két külföldi szaktekintély válogatták össze. Herczeg Zoltán, gasztronómiai szakértő, a Dining Guide tesztjeinek vezetője szerint őket is meglepte a cukrászdákban tapasztalt, meglehetősen alacsony színvonal. A Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz 2018-as kiadványába 100 cuki meglátogatása után végül 65 hely került be.

Coffee Chocolate 

Most bemutatjuk egy híres séf technikáját, amely a kávé és a csokoládéfüggők számára maga a tökéletes mennyország. Ez a recept a Coffee Chocolate a Lavazza és Ferran Adrià séf 2007-es együttműködésének eredménye, tehát így csinálják a profik!

Tésztasaláta pulykamellkockával 

Van úgy, hogy az embernek mindentől elmegy a kedve. Nem vágyik másra, mint egy jó teára, valamilyen egytálételre, egy kényelmes, nagy fotelre, egy pokrócra és valamilyen jó kis zenére. Nos, az egytálételben tudok segíteni! Ezzel aztán tudsz lazítani! Töltődj fel, mert szükség van ezekre a pillanatokra! 

Kell-e fólia alatt sütni a húsokat? - videoval 

Lefedjem vagy ne fedjem le? Öntsek alá vizet vagy se? Kiszárad vagy sem? Forró sütőbe tegyem vagy csak alacsony hőfokot adjak neki? Hogy marad egészségesebb? Nincs olyan amatőr szakács, aki ne tenné fel ezeket a kérdéseket! Figyelem, indul a húsfizika két tételben, és most minden kiderül!

Csábító whiskys édesség a szerelmesek ünnepére 

Rengetegen imádják, és legalább annyian utálják Szent Bálint, azaz a szerelmesek védőszentjének ünnepét, a Valentin-napot. Kevesen tudják azonban, hogy február 14-e nem kizárólag a szerelmespárok napja: családunkat és barátainkat is érdemes emlékeztetnünk arra, hogy fontosak számunkra. Ha a kötelező közhelyes ajándékok és zsúfolt éttermek helyett szívesen bevetnéd a kreativitásod, lepd meg szeretteidet Szombati Zsolt, a The Famous Grouse hazai nagykövetének ínycsiklandozó desszertjével.

Crostata Mocha 

A csokoládés mokka krémmel készített Crostata mindent visz, megéri időt szánni az elkészítésére! Ez a recept az 1895-ben Torinóban alapított gyár egyik féltett egyik kincse. A csokoládé és a kávé ötvözése pedig bámulatos eszköz ahhoz, hogy elkápráztassuk a kedvesünket Bálint-napon! 

Ízesíts, akár egy profi - videoval! 

Na, most bele fogunk orrolni az ételek ízesítésébe. Egy fogás élvezeti értékét nagyban befolyásolja az alapanyagok aromatikájának párosíthatósága. Az ízlelésünk 80 %-át a szaglásunk teszi ki, és csupán 20 %-ot fogunk fel a nyelvünkön keresztül. Ugye, milyen érdekes?

Mire képes egy bika vére? 

Ha külföldieket kérdezünk a magyar borról, akkor a tokaji aszú után másodikként legtöbbször a bikavért említik. Nemcsak a határainkon túl, hanem itthon is ismertnek számít ez a borfajta, amely annak is köszönheti népszerűségét, hogy ételek széles körével párosítható.  A bikavér két hazai borvidéken, Egerben és Szekszárdon készíthető. Bár a termőtájak adottságai eltérnek egymástól, abban osztozik az egri és a szekszárdi bikavér, hogy legalább négyféle szőlőfajtából készül, és több, egymásra épülő minőségi kategóriában jelenik meg.

Olasz Mokka (Italian Mocha) 

A marocchino fondente egyszerű, de nagyon ízletes, amely érdekes csavart ad a megszokott kávénak. Ideális a nap beindításához vagy egy étkezés kellemes befejezéséhez! A Valentin-napra pedig ideális a kávé és a csoki szerelme!

Édes-savanyú-sós-keserű - UMAMI + egy video 

Mindannyiunkkal előfordult már fakanállal a kezünkben, hogy a receptünket katonásan követve is hiányérzetünk támadt az ízek sűrűjében: pl. biztos kell bele még egy kis só!.., tolok bele még egy kis fűszert..., hát most ez ilyen lett... Vagyis, valami hiányzott, ahhoz a bizonyos wow-faktorhoz. Kövess hát Alice, indulunk Csodaországba!

Lenyomta a tányéralma a berkenyét 

Nagyszüleink gyümölcsösének nagy múltú fajtája, a fekete tányéralma lett az Év gyümölcsfajtája. Az MKSZN által tavaly hagyományteremtő szándékkal indított szavazáson két különleges fajta, a Fekete berkenye és a Pipacs1 meggy mellett indult az az ősrégi magyar alma, amely idén a vállalat lakossági programjának központi elemévé vált.

Pikáns pulykahúsgolyók 

Unod már a szokványos recepteket? Na, ezt biztosan nem fogod! Ötletes, színes, és tutira feldobja a napodat már akkor, amikor csak ránézel! Ez is ékes példája annak, mennyire változatos módon lehet elkészíteni pulykahúst. Én imádom! 

Pulykahot-dog grill zöldségekkel, aiolival 

Hányszor gondolkodunk el a hűtő előtt állva, hogy mit adjunk a gyereknek uzsonnára? Bizony télen ez nem is olyan egyszerű, hiszen azon is el kell gondolkodni, hogy kap-e elég rostot, elég vitamint nap mint nap a felnövekvő nemzedék? Nos, a hot-dog eleve nyerő, turbózzuk most fel!

Bécsi kávé (Viennese coffee) 

- A kávé nem olyan dolog, amit csak úgy megiszunk, hanem olyasmi, ami összetart bennünket - mondta egyszer Luigi Lavazza úr. Hát még a kávé és a csokoládé együtt. Ez a két finomság talán sosem egészíti ki egymást annyira harmonikusan, mint Valentin-napon.

Céklakrémleves 

Profi munkát végzünk a konyhában, ha az összes elkészítésre váró alapanyagra fűszerként tekintünk, legyen az hús, hal, növény vagy sajt. Készítsük össze a hozzávalókat és szagoljuk össze őket főzés előtt, hogy illenek-e egymáshoz? Mutatok neked egy receptet, amiben a résztvevő alapanyagok tökéletesen párosíthatók! Csak várd ki a végét!

Sonkás vendégváró tekercsek - sütés nélkül 

Na ehhez, aztán tényleg nincs mit hozzátennem! Kellenek az alkatrészek, meg a két kezed! Pillanatok alatt összerakod, és Te lehetsz a farsangi buli sztárja! Hidd el, a saját készítésű falatok sokkal jobban esnek mindenkinek, és Te is arathatod le a dicsőséget! Ez isteni! majd meglátod!   

Jamaicai Jerk oldalas 

A mítosz helytálló: ha szaftos húst akarsz sütőben sütni, érdemes letakarni. Ennek az oka, hogy a tepsiben a víz által keletkezett mikroklíma megakadályozza a kiszáradást, nem pedig az, hogy a víz beleivódik a húsba. Ez a recept tökéletesen megmutatja, hogy lehetsz Te is tökéletes "otthonfőzős" szakács! Tálald Valentin-napra! Biztos a siker!

Kínai étterem-szindróma helyett umami-titok 

Az umamit az élelmiszeripar szintetikusan előállított mononátrium-glutamát formában használja az olcsó, gyenge minőségű alapanyagokból készült termékek ízesítésére. A probléma a felhasznált MSG mennyiségében rejlik. 1 evőkanál belőle 1,7 kg parmezán sajt glutamin tartalmának felel meg, és nyomtalanul feloldódik akár 3 dl kínai zacskós levesben. Az ilyen mértékű túladagolások vezetnek a kínai étterem-szindrómához, ami tarkózsibbadással, szédüléssel, émelygéssel járhat. Szóval, ne egyél meg 2 kg parmezánt egyszerre, és nem lesz baj!

Furmint február 

Ilyenkor egyre több szó esik róla, a borszaküzletek kirakataiban több ilyen palack jelenik meg, a sommelier-k gyakrabban öntenek a poharakba furmintot. Ha még nem esett volna le, újra itt a Furmint Február, és február 1-jén a második Nemzetközi Furmint Nap!

Pulykás lasagna falatok 

Imádni való a pulykahús, mert elképesztően változatos, és közben nagyon egészséges fogásokat tudsz belőle készíteni. Mellesleg ismét főszerephez juthat a muffin-sütő! Szeretem ezeket a kis falatkákat, mert könnyen tálalhatók, nagyon finomak, és akár egy olasz mesterszakácsnak is becsületére válna.   

Nagyon dögös csirkeszárnyak - videoval 

Új internetes gasztro csatorna indult Inner Taste elnevezéssel. Az alkotók legfőbb célja, hogy ne csak recepteket, hanem számos konyhai trükköt is megosszanak velünk. Követőiket bevezetik az otthoni körülmények között elérhető főző metódusok, praktikák, ízesítési eljárások, alapanyag választások és gasztro-mítoszok logikai összefüggéseibe.

A pasta olyan, mint a mamma 

Enrico Cerea, a három Michelin csillagos Da Vittorio séfje, az elmúlt hónapban társával, az olasz Michelin Guide korábbi igazgatójával, Fausto Arrighivel tesztelte Budapest topéttermeit. Február végén derül ki, hogy a két nemzetközi szaktekintély szerint melyek Magyarország legjobbjai?

Töltött tojás a farsangi partimra 

Ezerféle formája ismert a töltött tojásnak. Ha vendégeket vársz, akkor is biztos befutó! Látványos, előre elkészíthető, és nem akkor kell vele foglalkozni, amikor már ott vannak a barátaid!  

Konyakos májpástétomom 

Nem kell Strasbourgig elmenni, ha egy jó májpástétomot szeretnél enni! Ez a recept igazán jó kis kirándulás az ízek világába! Hát még ha egy kis kupica nem a pástétomba kerül, hanem a poharadba! 

Céklás salátám 

Már az ókori rómaiak is céklalevet ittak láz és székrekedés ellen. Tudták, hogy segíti a sebgyógyulást, és az izomszövet épülését. Számon tartották, mint afrodiziákumot, amit azóta a tudomány bizonyított is. Ha csak ennyit tudnánk a cékláról, már elég lenne ahhoz, hogy kedvet csináljunk hozzá. Pedig egy úgynevezett megosztó zöldség. Valaki vagy nagyon szereti, vagy nagyon utálja. Ha Te még nem döntöttél, hová is tartozol, itt a remek alkalom!   

Szezámmagos pulykamell Mártinál 

Akkor kezdtem a keleti konyhával foglalkozni, amikor idehaza végre lehetett szezámmagot kapni. Aztán jött a keményítő, a chili és szépen egyre több receptet is olvashattam. Nos, most ebben a leírásban minden benne van, amit kedvelek! Ráadásul a férfiak kifejezetten nagyon szeretik.

Krémsajtos sonkarózsa 

Farsangkor hagyd magad elvarázsolni! Bármennyire furcsa, a férfiak is képesek a csodákra, és engedjük is őket érvényesülni a konyhában! Ez egy olyan gyorsan és egyszerűen elkészíthető recept, amit nyugodtan bízd rájuk. A kész falat pedig egész egyszerűen mennyei! Csak ne felejtsd el megmutatni, hol tartod a muffin-sütőt!        

Veszélyesen ropogós chilis csirkeszárnyak 

Ezzel a recepttel táplálni kívánom a csirkeszárny-roppanás iránti elköteleződésedet. Annak ellenére, hogy a bő olajban sütéssel bátran elengedheted a napi kalória szükségletedet, ez az étel garantáltan mosolyt csal majd az arcodra. Az Inner Taste receptje annyira ínycsiklandó, hogy, amikor írom, már korog a gyomrom! Ráadásul, akik ismernek, tudják, hogy a csirkeszárnyért elmennék a világ végére is. Ha jól figyeltek, hamarosan egy kisfilmben is bemutatom a bámulatos tudományt!

Csapolt és magyar az igazi 

Magyar söröket isznak a magyarok a legszívesebben. De ha nincs? Akkor jöhetnek a cseh termékek! Ezen sörök népszerűségét csak a német és a belga sörök tudták megközelíteni, majd kis leszakadással a brit, a holland és az amerikai nedűk jönnek. Azért olyanok is voltak, akik az osztrák, a dán és az írországi italokat jelölték meg - derült ki egy friss felmérésből!

Erika csókja - vetekszik az igazival 

Mióta nyugdíjba ment kedvenc szomszédasszonyom, Erika, isteni sütiket készít az unokáknak. Mindig is nagyszerű finomságok kerültek ki a keze alól, de ez az édesség valami csodálatos! Mindig hoz kóstolót, de ez frissen csak úgy párolgott... vagyis, még le sem tette az asztalra a tányért, már el is elfogyott...

Tortillatekercs konfitált hosszúcombból 

Ez egy különlegesen finom, puha, gazdag ízvilágú vendégváró. Érdemes vele egy picit többet foglalkozni. Persze a picit több az nagyrészt abból áll, hogy a konfitálás  a szokásosnál időigényesebb eljárás, hisz alacsony hőfokon válik puhává a húsunk. Az eljárás több évszázados, csak most kapott egy jó kis francia nevet. A fűszerek nagyszerűen átjárják a húst úgy, hogy esze ágában sincs elveszteni a méltóságát, és nem szárad ki!    

A Golden Globe igazi sztárja 

Akár hiszed, akár nem, a Golden Globe díjkiosztó résztvevői egyszerűen beleszerettek e nagyszerű italba. Ezzel Te is elkápráztathatod barátaidat. A hagyományos aperitifek tökéletes alternatívája, amely kiemeli a kávé minőségét, és szokatlan virágszerű ízzel gazdagítja azt. A titok: a jeget legalább 24 órával fogyasztás előtt el kell készíteni!

Ha február, akkor furmint! 

Ismét egy egész hónapot szentelnek a borkedvelők az egyik legkiemelkedőbb Kárpát-medencei szőlőfajtának tartott furmintnak. Februárban azonban nemcsak a különféle eseményeken, hanem egyre több étterem borlapján is találkozhatnak a fajtával az érdeklődők, mindenkinek érdemes megkóstolnia!

Mezőföldi almás pite 

Helyi almából készül a bikácsi almás pite természetesen, de Magyarországon olyan finom almák teremnek, hogy bárhol el tudjuk készíteni! Sebők István, a Zichi Park Hotel vezető konyhafőnökének egyik jobbkeze alkotja nap mint nap ezt a csodát! Ajánlom farsangra is Nektek. Akár hiszitek, akár nem, ebben a legnehezebb az almareszelés, na, de mire jó a robotgép?!    

Pulykahúsos bruschetta 

Farsangkor a pulyka sem alszik! Íme egy remek különlegesség, ha el akarod kápráztatni a barátaidat! Ez a recept biztos siker, és Te is tutira el tudod készíteni! Aki tehát azzal takarózik, hogy nem hív vendégeket, mert nem tud főzni, az nem is akar! Kapd össze magad, mert egy kellemes, jó kis beszélgetés kikapcsol, és mindennél többet ér! Rajta, hívj vendégeket a hétvégére! 

Ilyen kávékülönlegességekkel kényeztették a 75. Golden Globe sztárjait 

Idén újra a Lavazza készítette a 75. Golden Globe-gála hivatalos kávéját. A Beverly Hiltonban berendezett a cég pop-up kávézójában egyedi, az olasz kortárs szemlélettel átitatott kávékülönlegességekkel kínálták a vendégeket.