Életforma.hu


Seherezádé tortája

Seherezádé tortája 

Ahogy a neve is jelzi, a torta receptje elég messziről érkezett, az arab világból. Elkészítése egyszerű, hozzávalói nálunk is jól ismertek, így nagyon valószínű, hogy a kedvenc sütik között találjuk hamarosan. Én már megsütöttem!
Húst hússal? - Mennyi dolga lesz itt majd az orvosoknak!

Húst hússal? - Mennyi dolga lesz itt majd az orvosoknak! 

Mi magyarok még mindig nem figyelünk eléggé magunkra, húst eszünk hússal, keveset sportolunk, nem eszünk elég zöldséget és gyümölcsöt - derül ki a világ egyik vezető krémsajt márkájának legfrissebb, reprezentatív kutatásából. A Philadelphia megvizsgálta, hogy milyen étkezések szerepelnek napirendünkben, mennyire figyelünk élelmiszereink összetételére, milyen gyakran sportolunk vagy lazítunk a képernyő előtt. Kiss Ramóna segített.
Fűszeres, forró almaital

Fűszeres, forró almaital 

Hideg időben, karácsonyra készülődve imádom a fűszeres, gyömbéres sütiket és italokat. Ilyenkor a kávémat, vagy például egy gyümölcslevet is téliesítek. Ez az ital egyébként a legjobb módja az almás pite készítésekor keletkező frissen kinyomkodott almalé felhasználásának, nem mintha gond lenne frissen meginni, mindig kétszeres túljelentkezés van rá.
Padlizsánnal töltött focaccia

Padlizsánnal töltött focaccia 

A focaccia az olasz konyha egyik közkedvelt tagja, nem más, mint egy lisztből, élesztőből és vízből álló lapos kenyér. Számtalan variációban létezik, de a világ szinte minden táján sütnek hasonló lepényféleséget hasonló tésztából.
Kókusztejes pulykaleves

Kókusztejes pulykaleves 

Meglehetősen keleties hatású ez a leves. Valószínű, sokaknak vannak benne meghökkentő fűszerek, hozzávalók, de nem szabad megrettenni! Érdemes próbálkozni, mert bizony nagyon finom! A hűvös, őszi estéken pedig igazán jól esik egy ilyen finomság!  
Fűszeres kekszgolyók sütés nélkül

Fűszeres kekszgolyók sütés nélkül 

Minden ötlet, recept nagyon jól jön ünnep táján mindenkinek, aki szeret a konyhában sürgölődni, de azoknak különösen nagy szükségük van bevált receptekre, akik egészséges életmódot folytatva odafigyelnek az étkezésükre. Most egy sütés nélküli édességet mutatunk. Na ná, hogy hóemberes!
Gombás rakott krumpli - vacsorára

Gombás rakott krumpli - vacsorára 

Ahány ház, annyi rakott krumpli...Most éppen egy gombás, darált húsos változatra ugrottunk á a szomszédékhoz. Jól lakottan távozunk, köszönjük!
Tejfölös, paprikás szarvas ragu

Tejfölös, paprikás szarvas ragu 

A vadhús bár elég közkedvelt alapanyag, hozzájutni azonban nem túl egyszerű. Ha időnként szert tudunk tenni egy kis apróhúsra, egy jó tejfölös ragu biztosan kikerekedik belőle.
Mókás pulykamájas szendvics

Mókás pulykamájas szendvics 

Még a legegyszerűbb alapanyagokból is készíthetünk mutatós és étvágygerjesztő finomságokat, például vicces szendvicseket. Igazi meglepetések lehetnek tízóraira vagy vacsorára.
Csőben sült brokkoli

Csőben sült brokkoli 

Egy olyan viszonylag egyszerű zöldségből is, mint a brokkoli, kerekíthetünk egy könnyű, ízletes ebédet, egy kis mártás, egy kis sajt segítségével. Aztán megy a sütőbe, megsül, és már lehet is lakmározni.

Káposztás hasé, a legtutibb vendégváró 

Minden jó, ha ...káposztából van. Ez a sós falatka gyors és egyszerű, mindenki imádni fogja a terített asztalon. Ebből a mennyiségből elég sok hasénk lesz, akár vendégségbe is vihetünk belőle a szilveszteri buliba.

Citrusos sült pulyka - így lesz porhanyós a húsa 

Karácsonykor pulykát sütsz? Akkor érdemes kipróbálnod ezt a különleges töltelékkel készült változatot, melyet a Hálaadás ünnepe alkalmából készítenek a tengerentúlon. A recept mellé most néhány tippet is adunk, hogy jól átsüljön, és porhanyós is legyen a többkilós sült szárnyas.

Méteres palacsinta 

A tojás- és tejmentes palacsinták elkészítése kicsit nehezebb, pontosabban a szétszakadás nélküli megfordításuk nehezebb, mint a hagyományosé. A tésztájához azért ezeket a liszteket választottuk, mert azt akartuk, hogy a tészta puha, kicsit vastagabb, süteményszerű legyen.

Cigánykáposzta bodaggal 

Kezdünk bedurvulni, jönnek a tartalmas, laktató, téli ételek, pedig még nincs is igazán hideg. Ha most még nem is készíted el, milyen jól fog jönni a recept egy hónap múlva!

Ehető arany az idei sláger 

A karácsonyi időszakot talán két dologgal lehet leginkább jellemezni: minőségi időtöltés a családdal és minden, mi szem-szájnak ingere az asztalon. Ez utóbbi azonban még a gyakorló háziasszonyokban is sok kérdést vet fel: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hogyan dobjam fel a terítéket? Milyen édességgel lepjem meg a családot? Megfőzök mindent, de mosogatni ki fog? Az ünnepre hangolódás jegyében összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amelyek megkönnyíthetik a karácsonyi készülődést.

Joghurtos pohárkrém keksszel, áfonyával 

Joghurtból, krémsajtból számtalan variációban készíthetünk desszertet, vagy egészséges reggelit, nem kell mást tennünk, csak egy kis leleménnyel és némi gyümölccsel felturbóznunk ezeket a finomságokat.

Tiramisu kicsit másként 

A mascarpone sajt elengedhetetlen eleme a tiramisunak, de még azt is lehet tovább csavarni, hogy még őrjítőbb legyen. Mondjuk gesztenye masszával, és rummal...

Zalai gombás ludaskása 

A régi (zalai) konyha egyik igazi gyöngyszeme. A hízott szárnyas aprólékát levesnek megfőzték, és abból a zöldségek és a hús felhasználásával, egy kis kiegészítéssel készítettek egy csodás egytál ételt. Ezt a laktató, ízletes ételt nem csak Márton napjára készítették, gyakori szereplője volt az akkori étkezésnek. Talán a mai táplálkozásnak is jót tenne, ha többször fogyasztanánk a csirkén és pulykán kívül más szárnyast is.

Bakonyi libazúza 

A Márton-napi libás ételek között sajnos, kicsit eltűnnek a másodlagos hús termékek. Szépen fogy az egész liba, a comb, a mell, a máj, a nyak és a szárnytő. De mit készítsünk például a liba zúzából? Készítsük el bakonyi módra!

Gesztenyés pulykarolád tejszínes kelkáposztával, pirított hagymás burgonyakrémmel 

Farkas Bálintnak, a hévízi Bonvital Wellness & Gastro Hotel Brix Bistro à la carte étterem séfjének és kollégáinak nem titkolt célja, hogy a környékbeli közönséget egy új, a modern kulináris trendeket követő gasztronómiával ismertesse meg. Mindezt egy olyan újszerű designnal megálmodott, és a legújabb irányzatoknak megfelelő környezetben teszik, amely a népszerű turisztikai célpontban eddig nem volt jelen. Ehhez a pulykás recepthez - csakúgy, mint minden máshoz az étlapon - kizárólag a kiváló minőségű szezonális és legkedveltebb alapanyagokat használja, igyekszik az új gasztronómiai trendeknek megfelelő fogásokkal megismertetni vendégeit, de az eddig megszokott ételeket is kreatívan, kifinomult igényességgel tálalja. A tradicionálisan magyar, hagyományos alapanyagok tiszteletben tartása mellett folyamatosan törekszik az új, meghökkentő összetevők és kombinációk kipróbálására is! Jó étvágyat!  

Szarvas és vaddisznó pörkölt tarhonyával 

Ez az, amikor tobzódhatunk az igazi, őszi vadízekben! A DoQ november minden csütörtökén 17 órakor vadételeket készít hókusz-pókuszok nélkül! Nem kell hozzá nagy tudomány, csak egy kis szeretet a vadhúsok iránt! A vadhúsok pedig megérdemlik, mert egészségesek, finomak. Ha ügyes vagy, olvad a szádban!    

Vasi pecsenye Csaba konyhájából 

Tarja helyett hosszúkarajból készítettem, de ettől még nem lett rosszabb, és talán kicsit könnyebben, gyorsabban el is készült. Köretnek burgonyát pirítottam, jó sok hagymával, és ha már vasi az a pecsenye, akkor egy kis tökmagot is szórtam közé, mellé pedig egy szlovén ihletésű uborkasalátát dobtam össze.

Kacsacomb burgonyagombóccal, párolt lilakáposztával és libamájszeletekkel 

A kacsa- és libacomb szezonja novemberben kezdődik, és egészen tavaszig tart, érdemes belőle ilyen tájt jól belakmározni. Klasszikus elkészítési módját mutatjuk most be.

Pulykás sült karfiolsaláta 

Olyan zöldségeket és gyümölcsöket gyűjtött egy csokorba az egyik legnagyobb baromfitermékeket készítő cég háziasszonya, amelyek kiválóan illenek a pulykahúshoz, és persze az őszhöz! Most sokak kedvence, karfiol van soron. A keshudió, a méz, az áfonya teljesen megbolondítja!

Székely káposzta, a téli kedvenc 

Itt a tél legnagyobb - és legegészségesebb - kedvence, a savanyú káposzta! Törekedjünk rá, hogy minél többet fogyasszunk belőle, főleg nyersen persze, mert segítségével nagyon hatékonyan vehetjük fel a harcot a téli megbetegedések ellen.

Zöldbab vegán Alfredo szószban szarvacska tésztával 

Az Alfredo szószos tészta egy olyan étel, amelyet, ha Olaszországban járunk, szinte biztosan megkóstolunk, akkor is, ha kevés a pénzünk, spórolnunk kell, akkor is, ha dúskálunk a pénzben. Szinte mindenki szereti.

Diós, aszalt szilvás rétes 

Szeretünk rétestészta lapokkal dolgozni, gyors és egyszerű, a különféle töltelékekkel pedig szájíz szerint variálhatók. Most egy diós, aszalt szilvás variációt mutatunk, amely bizonyára nagy kedvenc lesz!

Karaj parmezános bundában 

Végtelenül egyszerű, gyors frissensült, amihez csupán egy igencsak finom amerikai káposztasalátát( Coleslaw) készítettem . Bármilyen bundázott vagy sült húsféleséghez igen jó kiegészítő, emellett egészséges és vitaminnal teli.

Szezámmagos csirkemell brokkoli rózsákkal 

Szinte naponta fordul meg a konyhámban csirkemell , igyekszem minél változatosabbá tenni az elkészítését. Köretként csupán párolt brokkolit kapott de nem is kívánt nagyobb és kalóriadúsabb kiegészítőt. Keleties ízvilág, ragadós, pikáns szósz ... nekünk bejött!

Pulyka stefániás szendvics - tízóraira 

Igazán tartalmas szendvicset készítettem ma a gyereknek, jutott belőle még az apjának is...Előző este elkészítettem a stefánia vagdaltat pulykahúsból,reggel már csak hozzá kellett rakni a többi alapanyagot.

Csicsókás grenadírmars 

Ugyanúgy készül tulajdonképpen, hagyományos társa, a krumplis változat, de a csicsóka egészségünkre gyakorolt hatása jelentős - például normalizálja a vércukrot -, úgyhogy érdemes így is kipróbálnunk.

Vörösboros marhapörkölt 

Jó sok hagymával , paradicsommal és paprikával olyan puhára főztem a pörköltet marhalábszárból, hogy szinte szétolvadt a szánkban a hús. Az igazság az, hogy én kenyérrel tunkolva szeretem igazán, de most készítettem mellé egy jó kis galuskát .

Karadjordjevo szelet - szerb ételkülönlegesség 

Nem, nem süteményt, hanem egy isteni húsételt rejt a cím. Ezzel a Szerbiában kóstolt étellel egyszerre 2 receptet is kaptunk, mert a töltelék sem mindennapi. Ízleni fog!

Forró csokoládé 

Víz és csokoládé, ez a kulcs a téli élvezetekhez. Egy forró csoki mindig jó kedvre derít, megvígasztal, energiával tölt fel, na és persze fel is melegít. Miért tagadnád meg magadtól?

Grillezett rákok mangós zöldsalátával 

Bármilyen ünnepi alkalomra megfelelő egy grillezett garnéla alapú étel, akár előételként, akár főételként tálaljuk. Különlegessége leginkább abban áll, hogy mifelénk ritkán lehet friss, vagy jó minőségű fagyasztott garnélához jutni.

Tejfölös lencsesaláta almával és zellerrel 

A lencse azon télen fogyasztott ételeink egyike, ami kitűnő vitamin- és ásványi anyag forrás, immunerősítő, szabadgyök megkötő tulajdonságokkal bír. Fogyasszunk belőle minél többet!

Pogácsa liba- és kacsatepertővel, tökmaggal 

Hát ha adni kell az élvezeteknek akkor adjunk! Ízkavalkád minden mennyiségben, abbahagyhatatlan pogácsa ropogós felső és puha leveles alsó résszel. Mert imádjuk.

November a vörösöké 

Hatvan hazai kiállító majd 200 bora fogadja november 18-án a bordeaux-i szőlőfajták borainak szerelmeseit a Winelovers Bordói November Nagykóstolóján. A sétáló kóstolón kívül a Borkollégium pop-up school előadásai, és a Csúcsborok Termében további 30 különleges magyar tétel várja az érdeklődőket. Aki pedig arra kíváncsi, hogy Bordeaux miért stabil etalon a világ borfogyasztóinak körében, most két exkluzív borsort is végigkóstolhat, hogy megtudja.

Ne hagyd, hogy a szürkeség leterítsen! 

Szeretnék mindenkit arra buzdítani, hogy ne, ne, és ne engedjen a novemberi szürkeségnek, ne hagyja, hogy a fényszegény idő lehúzza a hangulatát, mert az a rossz hírem van, hogy ez még sokáig fog tartani. És ha már most megadjuk magunkat neki, úgy fogjuk érezni, sose jön el a tavasz, noha még tél sincs igazából. Úgyhogy fesztiválra, forralt borra fel, éljen a jókedv és a barátok!

Harmónia, összetettség, kulináris élmény - a Ritz megér egy estet! 

Hagyomány már, hogy az ország legjobb éttermei nálunk mutatják be először új étlapjukat, kínálatukat. Most a The Ritz-Carlton, Budapest díjnyertes étterme, a Deák St. Kitchen jelentkezik megújult menüvel az őszi-téli szezonra. Az új fogásokat tartalmazó menüsor kizárólag a legfinomabb és legfrissebb magyar, az időszakra jellemző alapanyagokból készült, és tökéletes ízélményt kínál a hazai éttermi közönségnek, illetve a városba látogató turistáknak.

Burgonyakrémleves édesburgonyával baconchipssel 

Vegyesen használtunk ehhez a leveshez hagyományos, illetve édesburgonyát, így az édesburgonya nem vitte el nagyon a végeredményt az édes irányba. A ropogós bacon pedig megkoronázta az élményt.

Jön újra a Mitiszol! 

A boros rendezvények sorában van egy sziget. Egy olyan találkozó, ahol az összes kiállító és látogató egy valamiben garantáltan közös. Odafigyel fogyasztási cikkeinek eredetére, elkészítési módjára, technológiájára.

Így választunk éttermet mi... 

A fővárosi ember a barátokkal, míg a vidéki a családdal jár étterembe! Más okból és más intenzitással járnak étterembe a vidékiek és a fővárosiak, ugyanakkor a vezető beosztásban dolgozók a leggavallérabbak a fizetésnél - ez derült ki a Városliget Café étterem kutatásából.

Vaddisznós szabolcsi töltött káposzta 

Imádom a vadételeket! Ilyenkor ősszel, meg egész egyszerűen a konyhába, illetve az asztalhoz csábítanak! Úgy látszik, nemcsak én vagyok ezzel így, mert a DoQ egy egész sorozatot szentel ezeknek a recepteknek - minden csütörtökön 17 órakor! Ez a recept is onnan származik! 

Borsós, gombás sertésragu leves 

Amikor a hőmérő higanyszála elkezd konvergálni a nulla fok felé, és amikor már ilyen korán sötétedik, akkor nagyon jó a hazaérkezés után egy forró, tartalmas levessel folytatni a délutánt. 

Uralkodj a testeden! 

Fogyni és fogyókúrázni sokféleképpen lehet, de kevés az olyan módszer, ami bizonyítottan működik, ugyanakkor finom és változatos ételek elfogyasztását teszi lehetővé. A Toman diétát és Tomán Szabina receptjeit mindenkinek érdemes megismernie, aki nem vágyik az önsanyargatásra, de ragaszkodik a jó ízekhez.

Citromos, fokhagymás karaj paradicsomos gerslivel 

A legjobb rántott hús szerintem karajból készíthető, de számtalan, ízletesebbnél ízletesebb ételt készíthetünk a sertés ezen nemes részéből. Mutatjuk, Csaba hogyan készíti.

Háromsajtos csirkés, gombás tészta 

Gomba, csirke, sokféle sajt, brokkoli és tészta - minden benne van ebben az ételben, amit szeretünk. A tészta a tejszínes mártásban fő puhára. Kell ennél jobb?