Életforma.hu


Pünkösdi kacsasültem

Pünkösdi kacsasültem 

Pünkösdkor az ünnepi menü általában a húsvétihoz hasonlít. Igaz, ilyenkor a szárnyasok kerülnek előtérbe, leginkább a jó kis rántott csirkék. Nos, én eldöntöttem, hogy újítok, cseréljen helyet a kacsával. És ez nem kacsa! 
Durván dupla sajtburger angol muffinzsemlében

Durván dupla sajtburger angol muffinzsemlében 

Szerintem a házi készítésű dolgoknak nincs párja! Abban még van anyag ahogy mondani szokták, adalékanyagok és ízfokozók nélkül, tényleg saját ízlésünkre formálhatjuk. Olyan hamburgert készítettem amiben duplán van sajt és marhahúspogácsa, baconszalonna, saját termesztésű zöldségek, mindehhez házi angol muffinzsemlét sütöttem - írja Pammer Lívia.
Mákos nudli és szilvás derelye zablisztből

Mákos nudli és szilvás derelye zablisztből 

Bizonyára ti már mindannyian készítettetek búzalisztből szilvás gombócot. Sok családnál a gyerekek kedvenc étele, zsemlemorzsában megforgatva, fahéjas porcukorral megszórva mennyei és abbahagyhatatlan. Mi most elkészítettük kicsit modernebb, mákba forgatott változatát zabpehelylisztből. Örömmel jelenthetjük, hogy így is mennyei és abbahagyhatatlan. Nagyon finom, puha, édes, mákos, cseppet sem fogyókúrás. Néha talán megengedhetjük magunknak, hogy lelkiismeret furdalás nélkül jó nagy adagot befaljunk belőle. Muszáj néha bűnözni - állítja  a bulkshop.hu !
Igenis mindig kell a kaviár és a pezsgő - ezen a héten biztosan...

Igenis mindig kell a kaviár és a pezsgő - ezen a héten biztosan... 

Ismét elhozza a Millenárisra az ország legjobb éttermeit, cukrászdáit, borászatait az OTP Bank Gourmet Fesztivál a hétvégén. Itt lesz a világ 10. legjobb étterme és Latin-Amerika legkiválóbb női séfje és míg május 17-20. között a csúcsgasztronómia ínyencei megannyi állomáson kóstolhatnak, addig a Gasztroszínpad előadásain gyakran azt is megtudhatjuk, hogyan készülnek az ételremekek – például a Zazzi cukrászda leleplezi az Édes Álom receptjét -, de azt is megtudhatjuk, mivel ünnepel az idén 160 éves Gerbaud.
Burgonyasaláta BBQ-hoz két(Kiss)testvér módra

Burgonyasaláta BBQ-hoz két(Kiss)testvér módra 

Közösségteremtő foglalatosság a BBQ készítése az Egyesült Államok déli államaiban. Ha valakit meghívnak egy ilyen partira, az biztosan egy egynapos program lesz, hisz a húsnak hosszú idő kell, míg tökéletes lesz. A magyar testvérpár hosszasan tanulmányozta náluk az eljárás csínját-bínját, majd az ott tapasztaltakkal felvértezve vágtak bele a hazai étterem kialakításába. Ennek egyik gyöngyszeme ez a majonézes krumpli - egy kis csavarral! 
Vadmalac levese a húsimádótól

Vadmalac levese a húsimádótól 

Sajnos ritkábban előforduló alapanyag a konyhánkban a vadhús, de ha boltban vagy a szomszédunktól kapok, akkor mindig nagy örömmel állok neki a főzésnek. Most is így történt, kaptam két kisebb vadmalac karajt és egy dagadót - amikből én már rögtön vizionáltam is az ebédünket - egy tartalmas, ízletes leveskét. Még ifjonti koromban nagyon finom vadmalac leveseket ettem Konkoly Gyuriéknál, a Fehér Szarvas étteremben - ami nekem mindig egy etalon maradt, vagyis fejben már nagyjából tudtam is, hogy milyen ízvilágot szeretnék a tányérban látni.
Tőkehalas paradicsomos fussili csemegekukoricával

Tőkehalas paradicsomos fussili csemegekukoricával 

Őrülten jó egy recept, ami most következik Steffel Csaba konyhájából. Miért is ne lenne jó? Van benne hal, kukorica, tészta is. Ráadásul a hűtőben bármikor ott a hal, a konyhaszekrényben csücsül a tészta, amit csak ki kell főzni! Pillanat alatt mesés étel kerekedik belőle! Ugorj neki!

Sörtésztában sült gomba 

Káprázott a szemem a barcelonai piacon, amikor azt a rengeteg féle gombát megláttam! Mint a helyiek elmondták, ezek mind kivétel nélkül a környéken teremnek! Ehhez képest nálunk nem annyira fényes a kínálat, de hozzuk ki abból is, amit lehet! És persze nem kell azonnal rántani! A hétvégi ebédhez ez is pompás lesz! Garancia rá, hogy anyukám receptje!
Bojttal együtt? - íme az ökör, és az ő uszálya!

Bojttal együtt? - íme az ökör, és az ő uszálya! 

Bojttal együtt árulják? - kérdezte hosszas gondolkodás után operatőr barátom, akinek egyszer egy hosszú forgatásra hazautazva elmeséltem, milyen ököruszályt tudok én készíteni. Még olyat se hallott, hogy a marha farkát bármire is lehet használni! Amikor megkóstolta, már nem voltak kétségei! Mutatom!  
Dolce vita a villányi dombok között

Dolce vita a villányi dombok között 

Ismét megrendezik Villányban Gere Jazz Fesztivált. 2018. június 8-9. között - immár hetedik alkalommal - csapnak a húrok közé. Az évente megújuló tematikának köszönhetően idén a villányi szőlők között igazi olasz hangulatban és dolce vita életérzésben lehet része azoknak, akik ellátogatnak a rendezvényre. A hazai jazz kiválóságai mellett idén fellép Nicola Conte, a legtáncosabb jazz képviselője, aki Magyarországon elsőként a fesztiválon játszik új lemezéről.

Rákhússal töltött avokádó 

Végtelenül egyszerű ám annál finomabb előétel. Extra gyorsan elkészül, semmi macera nincs vele. Törökországban az egyik kedvencünk volt - írja kedves receptjéről Pammer Lívia! Próbáljuk csak ki!

Csicseriborsó aszalt paradicsommal - Klári néni receptje alapján 

Van nekünk egy Klári nénink aki - mondhatni - barátunk - írja Pammer Lívia. Egy csodás tavaszi napon Klári néni hozott nekik ebből a csicseriborsós ételből, még langyos pirítóssal és reszelt sajttal. Az ő instrukciói alapján hétvégén Livi is elkészítette a saját verzióját. Rajta, próbáljátok ki Ti is.

Max meséje a világ (egyik) legszebb gyümölcséről 

A dolog úgy kezdődött, hogy a hétvégéről maradt egy kis doboz gyönyörű eprem. Belemásztam kedvenc oldalaim közé, és ott bukkantam Max isteni, angol ihletésű receptjére.  

Tárkonyos csirkeragu leves, ahogy a szüleim szeretik 

Ez egy kifejezetten laktató, de annál finomabb leves. Túl sok különlegessége nincs, csak azok a pici csavarok, ami az időpontok betartására, a főzőtejszín frissességére, és persze a tárkonyra vonatkozik. Ez utóbbinál természetesen jó a szárított is, de ha teheted, inkább frissen a konyhaablakból, a balkonládából vagy a kertből szedd le! Meghálálják, akik megkóstolják ez a levest!

Akácszörpöm anyunak 

Gyerekkoromban alig váruk, hogy nyíljon az akác! Igaz, ez akkor még május végére esett. Megszagoltuk, és éreztük a virágok mézes illatát! Hmmm..., még most is itt van az orromban! Édesanya mindig elmondta, hogy csak az ismert, fehér virágokat szedjük le, és azt is csak olyan helyen, ahol nem járnak autók! A kipufogós gázok ugyanis annyi szennyező anyagot fújnak a szirmokra is, ami már káros! Mellesleg, ha gyógynövényeket szedsz, anyukám intelme akkor is jusson eszedbe! 

Ilyen a háromlaki Zsirai 

Édesapja alapította azt a pincészetet, aminek borait Zsirai néven találhatjuk meg például a borbárok, az éttermek kínálatában. Kata, testvére és édesanyjuk vitték tovább az álmokat. Ma három borvidéken is gazdálkodnak: Tokajban, Nagy-Somlón és Villányban. Hogy milyen sikerrel? Idén Zsirai Katát választották a Gál Tibor emlékdíjra, amit az a tehetséges, feltörekvő borász kap meg, akit az Év Bortermelői és a Borászok Borászai jelölnek, és aki a legtöbb közönségszavazatot kapja.   

Gyorsan valami....tojásost!!! a farmer reggelije 

Farmer reggeli, vagyis vacsora lett belőle, ami igazából elkésett egy ebéd volt - írja Max. Mindegy, tette hozzá, finom volt, és ez a lényeg. És emberes adag lett volna, ha nem hárman ettük volna. Eredendően csak két éhes szájhoz tervezte a fogást Somogyi Zoltán, és azt is - úgymond - kicsit kérek csak-ra, de hárman laktak jól, vagyis úgy eltűnt a tányérokból minden, mintha nem is lett volna. Amúgy hűtőtakarításra is remek egy fogás!

Medvehagymás-sajtos karaj meleg paradicsomos salátával 

A hűtő mélyén ráakadtam néhány levélke medvehagymára, és mielőtt teljesen összefonnyadna hamar elhasználtam őket. Ez egy ügyes dolog volt tőlem – írta Steffel Csaba. Az, hogy ez már múlt hét elején történt és még nem osztottam meg veletek, na az már nem is annyira ügyes dolog. Nem baj, kedves Csaba, segítünk!  

Cicaanya magos-rozsos kenyere 

Sokszor előfordul velünk, hogy jó lenne összedobni egy jó kis reggelit vagy vacsorát, de mit? Max konyhájában erre remek példákat találunk, de hogy csigázzam a kíváncsiságotokat, először a - mondjuk így - köretet mutatom meg. Pár nap, és jön hozzá a többi!

Fokhagymás egyben sült oldalas 

Csodaszép friss sertéshúst vásároltam, ilyenkor a friss vágásból teletankolom a fagyasztót. Oldalast már olyan régen sütöttem, hogy kellőképpen itt volt az ideje egy újabb adag megsütésének. Előző este alaposan besóztam, fűszerekkel bedörzsöltem, másnap reggel pedig lassú tűzön porhanyósra sütöttem nádudvari sütőtálon.

Spagettim a hajdani május 1-jék emlékére 

Virsli-sör - ezt kapták a felvonulók egykor május 1-jén. Ennek alapján javaslom azoknak, akik nosztalgiázni szeretnének, nyugodtan vágjanak bele e rém egyszerű és gyors recept elkészítésébe. Akinek ez nem mond semmit, annak is ajánlom, mert valljuk be, a virsli és a sör párosítás igencsak jó választás - hát még spagettin, egy kis paradicsomszósszal, reszelt sajttal a tetején. Jól hangzik, ugye?   

Tuti séf ad tippeket és receptötleteket 

A jó idő beköszöntével hivatalosan kezdetét vette a grillszezon. A szabadtéri sütögetés tökéletes hétvégi program a barátok vagy a család összehozására. Sőt, még az alakunknak is jót tehetünk az ínycsiklandozó grillételekkel, ha figyelembe vesszük Barcza Zoltán, a hévizi Carbona séfjének tippjeit.

Erdei kincskereső 

Csapadékos, de meleg időjárás vár ránk a következő egy-két hétben magas páratartalommal, ami tökéletes körülményeket teremt a gombáknak. A profik mellett amatőrök tömege is elindul ilyenkor az erdők ízletes kincseit gyűjteni. Ezért megosztunk néhány hasznos tanácsot, hiszen a gomba nem játék!

Nyílnak a lakatok a szekszárdi pincék ajtaján, menjünk csak be! 

Ahogy melegszik az idő, egyre vonzóbbak a szabadtéri programok, mind többen kerekednek fel, és látogatják meg az ország különböző vidékeit. A Szekszárdi borvidék borászai tartják a hagyományt, és a pünkösdi hosszú hétvégén, május 18-tól nyitott pinceajtókkal és jó borokkal várják az érdeklődőket.

Halas krumplislepényem 

Minden halkonzervet imádok, kivéve a paradicsomosat! Az valahogy nem jött be. EGÉSZEN EDDIG! Most akadtam rá anyukám receptjére, és máris másként a látom a paradicsomos halkonzerv jövőjét - nálunk! Remélem, Nálatok is! Jó étvágyat!   

Ez a gombóc biztosan nem akad a torkodon 

Gombóc, kaviár és pezsgő - ez lesz az idei Gourmet Fesztivál központi témája. Ezúttal is érdemes lesz a pünkösdi hétvégén a Millenárisra zarándokolnia a minőségi gasztronómia szerelmeseinek. Magyarország top éttermeit, legjobb cukrászdáit, borászatait, a hazai gasztronómia aktuális finomságait ismerhetjük meg, és ízelítőt kaphatunk a nemzetközi csúcsgasztronómia világából is.  

Nem Panni! Pacsni! 

Veled is előfordul, hogy hazamész, de már minden tagod iszonyú fáradt? Laktató, gyors, gondolkodás nélküli vacsorára vágysz? Nos ezen a recepten nincs mit gondolkodni! Nem kíván extra agymunkát, tutira laktató, és háromnegyed óra alatt kész! A többi a mosogatógép dolga! Ja, ha valakit érdekel, ki az a Panni? A húgom! Jó étvágyat!  

Falusi gombalevesem 

Imádom a gombát minden módon elkészítve, de persze a leves a legegyszerűbb. A libanyakas variációt én kísérleteztem ki. Az édesapán is nagy gombarajongó, ezért a hétvégén úgy gondoltam, meglepem vele! A nyaklevest jó előre elkészítettem, a nagyobb áruházakban pedig szeletelt gombát is lehet kapni, így pillanatok alatt elkészült a család nagy kedvence! Jó étvágyat Nektek is!  

Túrós burganyakrém vacsira 

Imádom az egyszrű, könnyeln elkészíthető ételeket! Ez is egy ilyen becses receptem. Nem kell hozzá nagy fantázia, de laktató! Idős szüleim mindig fáznak, vacsorára szívesen esznek valami meleget, így született ez a recept is - egy kedves szomszédasszony segítségével. 

Sonkás-tarjás másképp Márti sütőjéből 

Kaptam egyszer egy szenzációs receptet, de valahogy soha nem állt helyre az én konyhámban. Tudtam, hogy jó lehet az eredeti, a végeredmény sem volt csúfos, de még mindig vártam az igazi ízeket. Szerintem most sikerült!! Próbáld ki!

Egyszerű tojásos spárga 

No, ha rájöttél, hogy itt a fogyókúra ideje, akkor lépj egészségesen! Az egyik legjobb segítőd a spárga. Szinte egyetlen kalória nincs benne, de a rostjai isteniek, és nagyon egészséges akár köretként, akár egytálételként szervírozzuk! És még guszta is! Már árulják a nagyobb bevásárlóközpontokban is.   

Esti sajtos sörrel 

A Te párod is szereti meccset? És ő is unja már a szokásos sós mogyorót vagy pattogatott kukoricát? Nos, akkor itt az idő valami új kipróbálására! Ez a sörös szendvics nemcsak a képernyő elé, de tányér elé is odaszegezi a párodat! És az már valami! Igaz?  

Diós-almás sertésszűz, mustáros burgonyapürével + 1 videoval 

Marton Adriennt már nem kell bemutatnunk. Ő az a privátséf, és ételstyliszt, aki megtalálta az egészséges egyensúlyt élet és az ételek között. Ím, bizonyságul a következő remek recept! Kedvencem, a gránátalma mag ismét szerepet kapott. Ezt meg kell nézned!   

Fokhagymás spagetti - rém egyszerűen 

Olasz tésztát készíteni olyan, mint olaszul szerelmet valami! És ehhez minden férfi ért! Hisz nem az a lényeg, hogy elcsavard egy lány fejét? Egy ilyen vacsora után minden megtörténhet! Hidd el! Ja, hogy hagyma után nem illik csókolózni? Csak próbáld meg! Azután tiltakozz!

Mogyorós lazac édeskömény salátával + 1 videoval 

Marton Adrienn: privátséf, ételstyliszt, blogger, kétgyermekes anyuka. Teljes életet él. Szerinte ennek az a receptje, hogy az egészséges egyensúlyt fenntartsa az élet és az ételek között. Ezt szem előtt tartva készíti recptjeit, menüjeit.

Sonkás pogácsa a lőrinci nagyimtól 

Na, ez az a pogi amiből a nagymamám nem tudott eleget sütni, mert olyan gyorsan elkapkodtuk! Ráadásul, a maradék húsvéti sonkának is nagyon bölcs felhasználási módja! Nekem még van egy darabka a hűtőben! Mindjárt neki is látok! Lesz itthon sikerem! 

Réparopogós - egyszerűen 

Nincs már olyan messze a primőrök ideje, amikor tobzódhatunk a vitaminokban! Addig is itt a derék répa, ami mindig kéznél van. Egészséges, ráadásul a bőrödnek is nagyon jót tesz! Ne csak gyomrodat készítsd fel a napsugarak befogadására! 

Falusi tepsis burgonya 

Tegye fel a kezét, aki hulla fáradtan ért haza, kinyitotta a hűtő ajtaját, és megállapította, hogy nincs otthon semmi. Na erre találtam ki ezt a receptet! Persze, ha netán előbukkan egy kis debreceni vagy gomba, azonnal mindennek a tetejére kell dobni! Csak javíthat rajta, de esküszöm, így is remek! Jó étvágyat!

Fejes saláta zellerrel nyakon öntve 

Ilyenkor annyira jól esik egy falat tavasz! Ez a recept pont ilyen! Gondold csak el! A friss zöld levelek találkoznak az erőt adó zeller pikáns ízével! A kerti grillezéshez is igazi különlegesség! Bámulatosak a természet ízei! Használjuk bátran azokat! 

Sörszivacs - a nagyitól 

Sajnos a sósak a gyengéim! Egy jó sörözéshez pedig kell néhány falat! Tehát: sör+sós! Mi kell még hozzá? Egyértelmű: egy jó társaság, foci vb, és persze kiváló magyar sörök, amiből igazán akad bőven! (Én csak segítettem!)

Dögös krumplitorta 

Ez egy remek recept, bár először erős fenntartásokkal fogadtam, amikor a barátnőm megkínált vele. Az első falatnál már semmilyen fenntartásom nem volt! Ajánlom, próbáld ki a hétvégén, és Te is meg fogsz lepődni! Mást nem ígérhetek! Legyen mondjuk desszert a neve!

Gombás aprópecsenyém 

Barcelonában egyszerűen nem tudtam elszakadni a piac gombakínálatától. Ha csoki lett volna, Gombóc Artúr biztosan mondta volna: a piros, a fehér, a kerek, a lapos, a tölcséres... és ezer variációja! Sajnos nálunk nem ilyen változatos a kínálat, de azért lehet próbálkozni! Ez egy egyszerű családi kedvenc! Készítheted pulykából is! 

Gombás galuska 

Sokan szeretik a sztrapacskát, de ez egy kicsit-nagyon-teljesen más! (Hol van a sztrapacskában gomba? Hm?) Ez egy kicsit turbós ebből a porból, mert a hagyományos krumplireszelés  híve vagyok, de most ez jött elő virtuális dobozomból. Nem leszel vele sztárszakács, de mindenki a lábaid előtt hever majd! Megéri?  

Ahol a sörben az igazság 

Megkezdődött a kisüzemi sörfőzdék sörversenye és sörmustrája a Diósgyőri várban. Szombat estig negyven magyar társaság  nyolcvan sörét kóstolhatjuk meg, de színesíti a palettát, hogy idén már hét országból 86 főzde is elküldte több mint 300 sörét a megmérettetésre.

Kukoricapogácsa 

Egy kis pogácsa mindig jól jön! Az a cukrászda, amelyik nem tud jó pogácsát készíteni, az már ne is próbálkozzon nálam! Az ugyanis nem nehéz, de odafigyelést igényel! A szikkadt, szögletesre vágott darabokat pedig egyenesen ki nem állhatom! Ez a kukoricás változat viszont egyenesen nyerő!

Gluténmentes citromos süti ribizlilekvárral 

Gyors kevert tészta, ezúttal gluténmentesen sok-sok ribizlilekvárral és egy délutáni latte macchiatoval a húsvéti húsok és sonkák  után. A ribizlilekvár magmentes, sokorópátkai kézműves termék, fantasztikusan harmonikus ízekkel, savakkal - ezzel kínálja legújabb receptjét Pammer Lívia.

Saláta és tárkony házassága - Steffel Csaba konyhájából 

Biztos az én hibám, de a salátalevessel úgy vagyok, illetve voltam, hogy egy nehezen értelmezhető étel - írja Steffel Csaba. Már többször próbálkozott vele, de valahogy nem volt az igazi, míg az ünnep előtti napokban néhány Facebook-os csoportban a - Ki mit eszik? - kérdésre többször is előjött a salátaleves. Újra belevágott, ezúttal jégsalátával, mert épp az volt akcióban...  

Ízletes saláta sonkamaradékból 

Még mindig van a húsvéti sonkából, de már kissé unod? Ezzel az ízletes salátával bolondítsd meg! Isteni finom akár sültek mellé, vagy főfogásként is!