GASZTRO

Pulykasonkás-kecskesajtkrémes kifli
A legkülönbözőbb falatkákat kínálják a farsangi bulikban. Az a tapasztalat, hogy az utóbbi időben egyre többen figyelnek arra, hogy igényes finomságokkal kényeztessék a vendégeket. Így került előtérbe az igazán fonom pulykahús, ami páratlan ötlet ilyenkor! Ezt próbáld ki! Nem ismerek olyat, akinek ez nem sikerült volna! Rajta!

Sütőtökös csirke - 9 hónapos kortól
Nem mindegy, hogy az első ezer napban mit kapnak enni a pici babák! A bébik jó része ugyanis túlsúlyos, és belegondolni is szörnyű, hogy a duci gyerekből milyen felnőtt lesz! Az első1000nap.hu szakértője egy olyan receptet ajánl, ami biztosan ízleni fog a picinek, és ráadásul nagyon egészséges!

Maultaschen, avagy a sváb konyha raviólija
Gomba- vagy hagymaszósszal, krumplisalátával, tepsiben sajttal megsütve vagy levesbetétnek - egyformán remek a sváb konyha remekműve. Erre is igaz, hogy ahány család, annyiféle módon készítik. Legutóbb Stuttgartban, a ROTO-konferencia séfje készítette el nekünk. Megsúgta, hogy szerinte borjúhúsból a legfinomabb, de vannak, akik a csirkés vagy a zöldséges variációra esküdnek! Én burgonyasalátával és gombaszósszal kaptam! Isteni volt!

Almás-répás köleskása 12 hónapos kortól
Népbetegségnek számít az elhízás Magyarországon. Különösen veszélyes ez a kicsi gyerekeknél. Elgondolni is szörnyű, hogy mi lesz a túlsúlyos bébikből! Az első1000nap.hu szakértője azt ajánlja, hogy próbáld ki ezt a receptet! Szeretni fogja a pici!

Kakaós piskótarúd tojás és tej nélkül
Most pedig bebizonyítjuk, hogy a tojáson túl is van élet! Szarka Dorottya, a Budai Allergiaközpont dietetikusa saját, jól kipróbált receptjét adjuk közre! Meg ne lepődj, ez még finomabb, mint a hagyományos piskóta!

Virgin téli zöldség-gyümölcs koktél
A jég a koktélok alapanyagának jolly jokere: ha az összetevők egy részét lefagyasztjuk, majd az italban tálaljuk, garantált a siker, hiszen az olvadás hatására minden korttyal új ízeket fedezhetünk fel. Ha fokozni akarjuk a látványt, akkor az összetevőket különféle formájú jégkockakészítőben is lefagyaszthatjuk, de akár friss gyümölcsöt is jégbe zárhatunk - állítja Bokor Norbert, a NaturMed Hotel Carbona vezető bártendere.

Knäckebröd - Ropogós kenyér
Alapvető svéd élelmiszer a Knäckebröd, majd minden étkezés mellé kínálják. A ropogós kenyeret évszázadok óta sütik - hagyományosan rozslisztből, közepén lyukkal, hogy felakasztva egész télen tárolható legyen. Ez a variáció élesztő helyett sütőporral készül - az egyszerűség kedvéért. A trükk, hogy jó vékonyra kell nyújtani, hogy jó ropogós legyen. Tálaljuk kosárkában egy kis vajjal, sajttal vacsorára, vagy főtt tojással ebédre - ajánlja Anna Brones, a Lagom című könyv szerzője.

Tejes csodakoktél - laktózérzékenyeknek is
Készülhetünk különlegességgel a tejes, a tejszínes koktélok kedvelőinek is farsangkor. Ráadásul a laktózérzékenyeknek sem kell aggódniuk, hiszen mandula- és kókusztej segítségével is elkészíthetőek a finomságok! Erre bizonyíték Bokor Norbert, a NaturMed Hotel vezető bártenderének receptje.

Inlagd gurka med dill - Kaporral pácolt uborka
Ezek a pácolt uborkák egyszerre édesek és ecetesek, a kapor ízét jól érezni rajta. Tökéletesek szendvicsfeltétnek, de étel mellé savanyúságnak is. Más fűszerekkel - aprított mentával és korianderrel - is kísérletezhetünk. A cukrot helyettesíthetjük mézzel, ami kicsit intenzívebb ízt ad - írja Anna Borens Lagom című könyvében.

Farsangi koktéltipp - hogy Téged csodáljanak
Ha szeretnéd idén megújítani a farsangi italválasztékot, érdemes bevetni a mixereknél már jól bevált, kreatív trükköket. Bokor Norbert, a NaturMed Hotel Carbona vezető bártendere tippekkel és receptekkel segít abban, hogy miként készítsünk egyszerű, mégis szemrevaló és egészséges koktélokat. Rajta, vágj bele!
Ostkaka - svéd sajttorta
A svéd ostkakának semmi köze az angol sajttortához - írja Anna Brones nemrég magyarul is megjelent Lagom című könyvében. Ez a régi recept a tejgadazdaságokról ismert Småland vidékéről származik, és hagyományosan úgy készül, hogy a tejet tejoltóval keverik össze. Újabban már túrót is használnak a modern változatokhoz. Az eredmény egy tojásos sütemény, erős sajtos ízzel. Hagyományosan tejszínhabbal és hjortonsylttel, vagyis mocsári szederből készült lekvárral tálalják. Az édes lekvár kontrasztot képez a sajt ízével, hasonlóan ahhoz, amikor a körte mellé kéksajtot tálalunk. Egy kis lime-lével meglocsolva is finom.
Indul a farsang! Ezek a kedvenc pulykás receptjeink!
Ünnepi asztalunk egyik legfontosabb kelléke a pulyka! Most, hogy megkezdődött a farsang, biztosan sokan sütnek-főznek finomságokat, hiszen hagyományosan ez a nagy lakomák, mulatozások ideje! Nézzük, Nektek mely receptjeink tetszettek a legjobban?
Gesztenyével töltött hosszúcomb
Vízkereszt van, a karácsonyi ünnepkörnek vége, és kezdődik a farsang! A vidám vacsorák főszereplője ismét a pulyka! Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban gyakorlatilag nincsen karácsonyi vacsora pulyka nélkül. Innen került ez a remek hagyomány Belgiumba, Franciaországba és végül egész Európába. Magyarországon a rendszerváltás után egyre gyakoribb e húsfajta megjelenése a karácsonyi asztalon részben az elérhetőbb választék és az egészségesebben elkészíthető fogások okán is. Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya a megszokott fogások mellett újfajta, izgalmas pulykás receptet ajánl figyelmetekbe.
Imádja Tokajt az örökös magyar sommelier bajnok
Nagyon mozgalmas évet, sőt éveket tudhat maga mögött Szik Mátyás, aki 2016-ban örökös magyar sommelier bajnok lett, miután három egymást követő évben is sikerült megnyernie a Magyar Sommelier Bajnokságot. Ezt követte 2017-ben a Chaîne de Rotîsseurs szervezet által ifjú sommelier-k számára rendezett világbajnokság, ahol 4. helyezést ért el. Most nagy változásokra készül, többek között erről is mesélt...
Győzött a klasszikus töltött káposzta
Reform konyha ide, paleózás ode, karácsonykor a klasszikus töltött káposzta volt a legnészerűbb recept a Nosalty oldalán. A kollégák megosztották velünk a listát, és most megmutatom Nektek, hogy mire is voltak annyira kíváncsiak az ország amatőr szakácsművészei! Jó étvágyat!
Rengeteg málna van az Ország Sörében
Egy málnás búzasör, a Békésszentandráson működő Szent András Sörfőzde terméke lett idén az Ország Söre a fogyasztók szavazatai alapján. A közönségdíjat egy budapesti kisüzem nyerte el. A Beerselection sörszaküzlet és a Beerporn.hu idén is közös versenyt szervezett, amelyben a magyar kisüzemi sörfőzdék főzetei indultak az Ország Söre cím elnyeréséért.
Potatisgratäng med purjolök och svamp - Csőben sült burgonya póréhagymával és gombával
Ez egy rendkívül népszerű svéd köret, főleg most, a tél közepén. Egy kis szezonális ízt adhatunk hozzá a póréval és bármilyen (főleg erdei) gombával jó - írja Lagom című könyvében Anna Brones. A svéd boldogság titka ebből a receptből is csak úgy ragyog!
Mezőföldi fácán leves fás galuskával
Ezt a pompás levest Sebők István vezető konyhafőnöktől tanultam Bikácson. A Zichi Park Hotel étlapját úgy alakította át, hogy azt a helyi alapanyagokból a helyi receptekkel, ízvilággal tárja a vendégek elé. Ettől a levestől el voltam ragadtatva. A receptet elkértem, és most megosztom veletek! Ahogy mondani szokták, ettől még a halott is felkel!
Pannkakor - svéd palacsinta
Egyszerű, kedvelt étel a palacsinta Svédországban is. Általában lekvárral töltik meg, és feltekerik. Bármilyen kompóttal is finom, illetve sós töltelékek alapjaként, például hirtelen sült zöldségekkel is kiváló.
Márti lencselevese, hogy sok pénzed legyen!
A hagyomány szerint január első napján lencsét kell enni, hogy szerencsénk és sok pénzünk legyen az új évben. Nos, erre hitelt érdemlő bizonyítékom nincs, de az biztos, hogy étrendi hatása jobb, mint a babé vagy a borsóé. Ez legrégebbi kultúrnövényünk, Közép-Európában már a kőkorszakban ették - írja a Wikipedia! És aki tényleg gazdag lesz, az feltétlenül szóljon!
Epres, fehér csokis, kókuszos poharas krém málnazselével
Ugye szilveszterkor sem szeretnél állandóan kalóriákat számolni? Ma már gyártanak olyan élelmiszerporokat, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, viszont magas fehérje- és rosttartalommal rendelkeznek. A most következő ünnepi recept például könnyen elkészíthető, ötletes, és Dudás Lili fitneszedző, életmód tanácsadó ajánlja figyelmetekbe!
Malacod van!
Bámulom azokat a szakácsokat, akik meg tudnak sütni egyben egy malacot úgy, hogy minden porcikája puha, a bőre ropogós - mondta egykori kolléganőm, amikor férjemmel távol-keleti hajóutunkról érkeztünk haza, és elmeséltem a finomságot. Szakács barátunk csak annyit mondott, néha ő is csodálkozik, hogy sikerül! Szerintem a titok a malac hasába rejtett nyitott sörösüvegben keresendő. Mindenesetre láss hozzá minél előbb!
Diétás Sacher-torta
Nem csalás, nem ámítás, ez a finomság bizony nem szaporítja a kilókat! Létezik már ugyanis olyan brownie sütipor, amiből bámulatos édességet készíthetsz, nem tartalmaz hozzáadott cukrot, viszont magas fehérje- és rosttartalommal rendelkezik. Az ötletes receptet Dudás Lili fitneszedző, életmód tanácsadó ajánlásával küldöm Nektek!
Csokis-banános brownie
Ha Te is az egészségtudatos életmódot folytatók közé tartozol, akkor imádni fogod ezt a sütit! Hozzáadott cukrot nem tartalmaz, viszont magas fehérje- és rosttartalommal rendelkezik. Rendkívül ötletes, mutatós, és egyenesen az ismert Dudás Lili fitneszedző, életmód tanácsadó ajánlja figyelmetekbe.
Citrusos pulyka - igazán porhanyósan
Amerikában szeretnek őshonos alapanyagokból készült ételeket felszolgálni. Így mindig kerül az ünnepi asztalra burgonyapüré, áfonyaszósz és sütőtökpite is, de a pulykahús - mint a kontinensen háziasított baromfi - számos egyéb változatával is színesítik a menüt. Az érdekes recepteket mi is kipróbálhatjuk, hiszen így változatos ízekkel lephetjük meg éhes családunkat.
Karácsonyi süt liba sárgabarackkal
A liba mindig jó! Ünnepekkor pedig egyszerűen maga a csoda! Ezt a receptet én kísérleteztem ki, és hagyományosan ilyenkor kerül az asztalra! Ne félj, ha már lekéstél, jó lesz jövő karácsonykor is, vagy a tavasszal. vagy a nyáron, vagy az ősszel...
Csillagok, csillagok, szépen ragyogjatok!
Drága Olvasóim! Most azokhoz szólok, akik olyan kishitűek, hogy azt hiszik, bénák a konyhában! Nem igaz! Most egy olyan csodás receptet mutatok, amihez nem kell más, mint egy tepsi, egy kanál, és amit leírok, azt jól összekeveritek! Alig 20 perc alatt Te leszel a karácsonyi est sztárja! És a végén még csavarunk is rajta egyet! Csak legyen nálad egy sima A4-es lap, meg egy olló! És most tényleg jön a karácsonyi varázslat!
Száz bornak is egy a vége: Culture 2009
95 pontot kapott a Holdvölgy Culture 2009 hatputtonyos tokaji aszú a világ egyik legjobb sommelier-jétől. Andreas Larsson 2007-ben lett a Világ Legjobb Sommelier-je cím birtokosa. A bor Larsson úr úgynevezett szezonális vakkóstolásán szerepelt, ahol a 640 borból álló nemzetközi mezőny legmagasabb pontszámát kapta. Gratulálunk!
Karácsonyi gyümölcskenyér
Ezek az ünnepi készülődés utolsó percei! Remélem, lassan minden készen áll Nálatok! Most még mutatok egy olyan receptet, ami biztosan tetszeni fog, mert nagyon egyszerű, ötletes, és a mérlegre sem kell percenként ráállnod. A recept ugyanis Dudás Lili fitneszedző, életmód tanácsadó ajánlásával készült!
Ünnepi tiramisu - bűntudat nélkül
Nyakunkon az ünnepek, és ilyenkor még az egészségtudatos életmódot folytatóknak is kijár egy kis finomság. Ha Te is közéjük tartozol, akkor akkor most segítek! Léteznek olyan süteményporok, amivel pillanatok alatt csodást varázsolhatsz az ünnepi asztalra még akkor is, ha egyébként számolod a kalóriákat. Az aktív és tudatos életmód híveinek kifejlesztett brownie és muffin alapanyagok nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, viszont magas fehérje- és rosttartalommal rendelkeznek. A könnyen elkészíthető, ötletes receptet Dudás Lili fitneszedző, életmód tanácsadó ajánlásával adom közre.
Áfonyás pulykamell kelbimbóval
Van-e csodálatosabb ősszel az áfonyánál? Van, de most pont az áfonyát választottam, mert minden minőségében szeretem! A pulyka meg egyenesen jól áll neki! Egyszerű, de annál finomabb kis recept, és nemcsak őszre! Jó lesz ez még télen is! Ezzel még annak a pasinak is elhódítod a szívét, aki amúgy állítólag nem szereti az édeset!
Neked is az Unicum a gyengéd?
Először invitált rendhagyó, karácsonyi tárlatvezetésre a Zwack Múzeum és Látogatóközpont a hétvégén. Olyan remek idegenvezetőink voltak, mint Zwack Sándor, a Zwack Unicum Nyrt. igazgatóságának elnöke, és Magyarország egyik legismertebb zenekarának, a Halott Pénznek a tagjai.
Szójaszószos-mézes pulykamell rizstésztával
Már akkor nagyon kedveltem a keleti konyhát, amikor még nem is jártam ott. Miután eltöltöttem jó fél évet a Távol-Keleten, sok mindent megértettem! Ez vonatkozik a gasztronómiára is! Ezt a finomságot azért kedvelem, mert minden benne van, amit nagyon szeretek. Ráadásul az egy tévhit, hogy a keleti fogások sokáig készülnek! A gondos tisztítás, pucolás, szeletelés valóban hosszú idő, de utána jön a wok, és pillanatok alatt kész a rengeteg fogás.
Pezsgőkoktél gyermekkórussal
Nagykövetségek, reklámügynökségek képviselői és újságírók vettek részt a Ritz-Carlton Budapest karácsonyi fogadásán. Az igazi társadalmi eseményre majd kétszázan mentek el. Az étterem munkatársai ezúttal is kitettek magukért!
Pulykamell szőlőmártással
Fantasztikus párosítás a pulyka és a szőlő. Az ünnepek felé közeledve, pedig egyre csábítóbb! Ez a recept annyira jól sikerült, hogy szerintem kitűnően alkalmas arra, hogy ráhangolódj az ünnepekre! Nem kell mást tenned, mint elkészíteni, és a pároddal egy jó kis forralt borral megenni! Ne felejts el egy-két gyertyát is meggyújtani!
Paksi feketeleves
A Kávés Szakma Legjobbjai díjátadó gálán négy kategóriában – kávé, kávézó, barista, kávépörkölő – hirdettek eredményt, A Paksi Kávé a TOP 10 KÁVÉZÓ kategóriában az előkelő 2. helyezést érte el. Az új kávékultúra meghonosítására készülő paksi Umami Coffe Roasteryt pedig az a megtiszteltetés érte, hogy mindhárom kategóriában bekerült a legjobbak közé, amiben indult.
Karácsonyi extra csokis-narancsos muffin
Akármilyen egészségtudatos ember is vagy, az ünnepekkor Neked is kijár egy kis élvezet! Kifejezetten ilyen helyzetekre fejlesztettek ki olyan muffin-port, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot, viszont magas fehérje- és rosttartalommal rendelkezik. Bár nem csak karácsonykor fogyaszthatod bűntudat nélkül ezeket az ínycsiklandó táplálék-kiegészítőket, most kifejezetten az ünnepre mutatom ezt a receptet Dudás Lili fitneszedző, életmód tanácsadó ajánlásával.
Kecskesajtos-céklás pulykaburger
Így turbózhatod fel a gyorséttermek olykor unalmas kínálatát! Ráadásul pontosan tudod, hogy mi kerül a szépen előkészített zsemlédbe! Ugye milyen guszta? Kápráztasd el barátaidat! Ez mégiscsak egy kézimunka, nem!? Egy biztos, a pulyka, a cékla és a kecskesajt is nyerő!
Pikáns pulykahúsgolyók - egy kis bulihoz is
Itt a karácsonyi bulik ideje! Te mit készítesz például egy munkahelyi vidámkodásra? A mini fasírt már uncsi, de itt egy remek ötlet! Gyorsan elkészül, egy falat, könnyen be lehet kapni egy kis kenyérrel, mielőtt a forralt bor győz, és nem énekelsz bátran hülyeségeket a főnöködnek!
Quiche
A quiche olyan a franciáknak, mint az olaszoknak a pizza. Klasszikus francia étel, melynek alapja egy omlóstészta fészek, melyben gazdag feltéteket helyezünk el, tejszínes tojással nyakon öntjük, megsütjük.
Simit, a török finomság
Aki járt már Törökországban, tudja, hogy szinte mindenhol belebotlunk ebbe a nagyszerű péksüteménybe. Kínálják utcán, teázókban, szállodák reggeli péksüteményei között. Finom kelt tészta, belül foszlós, kívül ropogós, mustmézbe és szezámmagba forgatott perec, aminek nem lehet ellenállni.
Hoppá! Mától december 10. az ASZÚ VILÁGNAPJA! Ünnepeljünk!
Ha a karácsonynak íze volna, olyan lenne, mint a tokaji aszúé! Tele mézzel, aszalt gyümölcsökkel, fűszerekkel, naranccsal, karamellel. Magyarország egyik legősibb, de mindenképpen legismertebb bora a tokaji aszú, és azon belül is a mádi bor. Ezt a vidéket még az őslények is láthatták, mert magasabban állt a Király-dűlő, mint a Pannon-tenger vízszintje. ...És ez csak pár dolog, amit megtudhattunk a nem borszakértők, de kedvelők Wineglass sajtóklubjának Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület bemutatóján.
Falusi zúzapörkölt Mártinál
Sokan ódzkodnak a belsőségektől, pedig a tévhitekkel ellentétben egészségesek, finomak, és rendkívül változatossá teszik a heti menüt. Ezúttal a csirkezúzát választottam, de ugyanez a recept remekül működik libából vagy kacsából is! Vidéken, ahol mindig takarékosan főztek az emberek, mindent hasznosítottak. Nem véletlen, hogy ott találod meg a legjobb ízeket. A fogás további előnye, hogy egyszerre jó sokat készíthetsz belőle, és ha nem fogy el, nyugodtan lefagyaszthatod! Legközelebb csak egy mikró kell a finom ebédhez!
Spenótos pulykás rizottó
Ma is az egyik legnépszerűbb egytálétel nálunk a rizottó. Kevesen tudják, hogy olasz fogásról, és annak ezer variációjáról beszélünk. Az a lényeg, hogy csak kizárólag jó minőségű alapanyagokat válasszunk. És mielőtt azt hiszed, mindent tudsz, megsúgom: a rizottó csak annyiban hasonlít a bácskai rizses húshoz, hogy van benne rizs... És most elő az olaszos éneddel!
Pulykás moussaka
Ez a recept maga az őszi muzsika! Minden benne van, amit csak szem-száj kívánhat! Készíts mindent elő, azután csak rakod, meg rakod, azután csak eszed, meg eszed, meg... Az étel egyébként a Balkánról, a Földközi tenger keleti feléből származik, onnan, ahol csak megterem a padlizsán. A magyar turisták elsősorban görög változatát ismerik.
Télapó kedvenc sütije - ezt is kiteheted az ablakba
Hogy az igazi télapó is ezt a sütit kedveli-e a legjobban, azt nem tudjuk, de az utcabeli Sanyi, aki minden évben talpig pirosba öltözik, imádja ezt a sütit. Most is ezzel várjuk.Szerintünk jövőre is visszajön.
Mennyei firenzei pulykamell
Ez aztán egy temperamentumos olasz ínyencség! Már érzem is a számban a tejszínt, a kecskesajtot! Ne tétovázz, ezt ki kell próbálnod! Valami tökéletes egy hűvös őszi estéhez, és egy kis összebújáshoz! Válassz hozzá egy pohár finom bort is!
Jakabos legfeljebb átmegy a szomszédba
Karácsonyra hangolódó süteménysütésen vett részt Jakabos Zsuzsanna olimpikon úszónő, a Team Scitec sportolója, akiről megtudtuk, hogy imádja az édességeket, de fontos számára, hogy egészségesen étkezzen.