Életforma.hu


Paradicsomsaláta

Paradicsomsaláta 

Nincs olyan fogyókúra, amiben ne szerepelne paradicsom. Ez a fantasztikus, kerek, mosolygós bogyó már ránézésre is jókedvre derít! Magyarországon olyan fantasztikus ültetvényeket gondoznak, hogy szemünk-szánk eláll! Elég, ha csak a szentesi gazdákra gondolunk! Egy biztos, olyen ízledtes, csodálatos paradicsom sehol a világon nem terem, mint nálunk!     
Madártej fagylalt

Madártej fagylalt 

Nem szükséges megvennünk a rengeteg tartósítóval, ízfokozóval teletömött bolti fagylaltokat, otthon is készíthetünk ínycsiklandó hideg nyalánkságot. 
Lekváros-bodzás palacsinta

Lekváros-bodzás palacsinta 

Különleges palacsinta változat a bodzavirágos, nem csak így lehet elkészíteni, de úgy is, hogy a virágokat megmártjuk a sűrű palacsinta tésztában, úgy sütjük ki. Mindkét variáció isteni!
Görögdinnye szingliknek, pagodakarfiol ínyenceknek, és még sokan mások...

Görögdinnye szingliknek, pagodakarfiol ínyenceknek, és még sokan mások... 

A nyári gyümölcsszezon indulásával néhány érdekes és hasznos tippet osztott meg a legnagyobb hazai piac, a Budapesti Nagybani! Az nem kérdés, hogy sokkal frissebb gyümölcshöz és zöldséghez juthatunk, ha hazai terméket választunk, és nyáron erre számtalan lehetőségünk van. A 60-75 százalékos érettségi szinten leszedett, gyakran több ezer kilométert utazó import áruval szemben, a hazai gyümölcsök egy nap alatt az asztalunkra kerülhetnek!
Párizsi szószba forgatott karfiol

Párizsi szószba forgatott karfiol 

A karfiol nyáron az egyik legolcsóbb és legkiadósabb alapanyagunk, ha zöldséges ételt szeretnénk készíteni. Ez is azok közé tartozik, amiből talán csak tortát nem lehet készíteni, bármi másra alkalmas.
Vaníliás chia magos gyümölcssaláta

Vaníliás chia magos gyümölcssaláta 

Ha nem vagy éppen oda a fagyiért, jégkrémekért, hűsítsd magad egy jól behűtött gyümölcssalátával! Friss gyümölcsökből alkottuk meg ezt a chia magos finomságot! Tetszeni fog!
Édes kultúra a Kossuth téren

Édes kultúra a Kossuth téren 

Egyéves lett a budapesti Kossuth téren nyílt Szamos kávéház, amelynek emeletén csokoládé múzeum is működik. Az évfordulóhoz kapcsolódva újított a cég: válaszolva a látogatói igényekre, interaktív tárlatvezetéssel bővítették a szolgáltatások körét.

Vörösboros málnaleves 

A nyár nagy ajándékai a gyümölcslevesek. Némelyiket főzni sem kell, csak tejszínnel turmixolni, másokat pedig nem árt azért felfőzni. És vannak olyan prémium minőségek, amikbe jöhet egy kis alkohol is.
Kapros-uborkás tésztasaláta

Kapros-uborkás tésztasaláta 

A tésztasalátában az a jó, hogy összetevőit kedvünkre variálhatjuk, elkészítése pedig nagyon egyszerű. Ez a kapros-uborkás változat nemcsak színében, de ízvilágában is rendkívül üdítő nyári egytál étel.
A szomszéd baracklekvárja mindig finomabb...

A szomszéd baracklekvárja mindig finomabb... 

A lekvár befőzésére is igaz a nóta, hogy mindenki másképp csinálja. Amikor a szomszédasszony baracklekvárját megkóstoltam, valahogy jobban ízlett, mint az enyém. Rögtön jegyzeteltem is a csodareceptet...Nálatok is így készül?

Sajtos rakott cukkini 

Szinte nincs is olyan típusú étel, amit cukkiniből ne lehetne elkészíteni. Jól alátámasztja ezt az állítást az alábbi recept is, ami amilyen egyszerű, olyan finom.

Petrezselymes újkrumplim nemcsak vasárnapi köretnek 

Sokan kérdezték már tőlem, hogy nekem miért sikerül mindig az újkrumpli, soha nem ég le az ünnepi ebéd fénypontja. Szerintem ez nem titok, de megosztom Veletek a receptemet! Így biztosan nem fogtok csalódni benne! Annnyira finom, hogy van, aki ilyenkor salátával főételnek is kínálja! Remek választás! Éljen a nyár!

Mediterrán zöldséges, csirkés bableves bográcsban 

Sarud, gyönyörű nyárias napsütés, sövény- és fűnyírás, tűz és bogrács előkészítése. Kicsit uncsi már a gulyás és a pörkölt, valami újat kellene alkotni, úgy hogy jóllakjunk és hogy a kreativitásomon se essen csorba. Keresgélés a neten, majd jön egy jó ötlet: Toszkán zöldséges bableves. Az irány megvan, de nem lennék önmagam, ha nem formálnám át a saját ízlésem szerint.

Diétás kókuszos-túrós kocka 

Ha te is vigyázol az alakodra, odafigyelsz az étkezésedre, ha neked sem mindegy, mivel táplálod a testedet, szeretni fogod ezt a receptet. Nálunk biztos befutó lesz, ha nyári, hétvégi desszertet kell választani.

Sörben az igazság, sörben a vigasz 

Június harmadik hétvégéjén átírjuk a klasszikus bordalt, és most sörbe fojtjuk az igazságot, és a sörtől várjuk a vigaszt. Országszerte hangulatosnak ígérkező sörfesztiválokon hódolhatnak szenvedélyüknek az árpa és a komló szerelmesei. Mi biztosan ott leszünk valamelyiken!

Karfiolleves - gyorsan 

Imámádom a karfiolt, mert nagyon sokoldalúan fel tudom hasznáni! Magas C-vitamin-tartalma még a mélyhűtőben sem tűnik el. Ezúttal válasszunk egy remek nyári levest! Ebben nem fogsz csalódni! 

Gombás-tormás padlizsántekercs 

Egyszerűen elkészíthető, mégis ütős recept akár könnyű vacsorának, akár vendégeknek egy nyári estén. Egy pohár gyümölcsös fehér borral pazar vacsorát kerekíthetünk belőle.

Frissítő ubislai 

Nekem akár előételnek is jöhet az ubisali, annyira szeretem. Ráadásul úgy variálod, ahogy akarod! Ha vendégeket vársz, és nem ismered elég jól az ízlésüket, akkor csak addig készítsd el, ameddig megkapja salátalevet. A többi alapanyagot tedd ki nyugodtan, és mindenki úgy ízesíti, ahogy a legjobb szereti! Ez vonatkozika a grillpartikra is! A háziasszony gondoskodását jelzi, ha segítesz az összeállításban! Ez mindenkinek jólesik!     

Cukkinihasáb diétázóknak 

A cukkini könnyen emészthető, nem igazán karakteres ízű zöldség, szezonjában fillérekbe kerül, és bármit elkészíthetsz belőle: levest, főzeléket, fasírtot, süteményt, ránthatod, töltheted kedvedre. Kalóriatartalma pedig igazán nagyon baráti.

Krumplis zabgombócok sajtszószban 

A krumplis zabgombóc egy nagyon egyszerű, nagyon olcsó, puha, nudlira emlékeztető ízű, hétköznapi étel, amely akár kimaradt krumpliköretből is elkészíthető. Gluténmentesen elkészíthető, vegán főétel

Hárslevelűk ünnepe: mondd, te mit választanál? 

Ismét megrendezik az Országos Hárslevelű Borversenyt június 23-án. A szervezők ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet a fajtára, mert úgy látják, hogy a hárslevelű – az adottságaihoz képest – többre hivatott a hazai piacon.

Zellerkrémleves - egyszerűen 

Szomszédaim rendszeresen meglepnek valamilyen telekről, vidéken élő anyukától származó zöldséggel, gyümölccsel. Legutóbb rengeteg zeller érkezett, és nem tudtam ellenállni ennek a remek receptnek! Nemcsak nyáron, télen is remek ötlet! Nem beszélve arról, hogy nagyon egészséges!  

Csokoládés, narancsos zabpelyhes gombóc 

A zabpehely - és a zabpehely liszt - óriási segítség az inzulinrezisztensek és cukorbetegek életében, sőt, ha garantáltan gluténmentes környezetben készítik, még a gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Ezért örülünk minden egyes új receptnek, ami zabpehellyel készül.

Nyári poharas babsaláta - egy kis csavarral 

Laktató és színes salátát készítettünk több szokványos és egy különleges hozzávalóval, ez utóbbi miatt csavaros. A poharas nevet pedig a 2 és fél decis mérce miatt kapta. Látványos és nagyon finom!

Sajtos, medvehagymás tojásfasírozott 

Ha tojás van a hűtőben, nagy baj nem érhet minket. Ezerféle módon elkészíthetjük, itt például egy szokatlan receptet olvashatnak, a fasírt nem húsból, hanem tojásrántottából készül.

Fűszeres camembert-rel töltött táska 

Szeretem a camembert sajtot, minden formában. Ezt a franciás beütésű, pillekönnyű tésztát egyszerűen imádom. Nagyon gyorsan elkészíthető, és jól variálható étel.

Spenótos cukkinileves - az idei nyár slágere 

Külön a cukkinit és a spenótot is imádom, de sosem hittem volna, hogy így együtt még különlegesebbek. Ez a tartalmas, zöldségekkel felturbózott leves a különleges fűszerezéssel, bizonyára a nyár kedvence lesz.

Sváb kapros kovászos uborka 

Egy nagyon egyszerű savanyúság, ami hihetetlen karriert futott be. Ki ne emlékezne gyermekkorából a napon sütkérező, hatalmas üvegekre. Ablakban, erkélyen vagy a bejárat mellett a lépcsőn ott csücsültek az üvegek, bennük a haragos zöld, vágott végű uborkák, csokorba szedett kaporszálak és a tenyérnyi nagyságú kenyérszeletek. Mikor megbontották a kellőképpen megérett uborkát, már rakták is össze a következő üveggel, hogy legyen ideje annak is összeérni. Ha elfogyott az uborka, a levet leszűrve, a hűtőben őrizték, és a meleg nyári estéken isteni hűsítő ital volt.

Csokikrém zabtejből 

Növényi alapanyagokból készült, gluténmentesen is elkészíthető, vegán édesség, desszert. Ki gondolná, hogy zabpehely az alapja? Pedig az, és bebizonyítja, hogy abból is isteni desszert készülhet.

Almás, banános, zabpelyhes keksz 

Gyümölcs és zabpehely, cukor alig, hűha, ez valami egészséges finomság! Ó, és ráadásul 30 perc alatt el is készül? Ez nagyon tuti!

Meggyfagyi - házilag a legfinomabb 

Akárki, akármit mond, a házi fagyinál nincs is jobb! Mindenféle gyümölcsből elkészíthető a család szeme láttára és legnagyobb élvezetére. Most éppen a fáról frissen szedett meggyből készült.

Lecsó 

Egy jó lecsó... Az bizony isteni tud lenni nyáron, amikor a paradicsom és a paprika már szabadföldön terem, nem fólia alatt. De mi kell egy igazán jó lecsóhoz? 

Ehető gyomnövényekkel indult a MOM Park Gasztro Napok 

Négy napig az ínyenceké a MOM Park – a Gasztro Napok nyitóeseményén Mautner Zsófi vezetésével megtudhattuk, hogy mik az idei nyár legizgalmasabb alapanyagai a konyhánkban.

Medvehagymás tojással töltött rántott csirkemell 

Nincs egész lakást betöltő olajszag, mégis a család kedves, megszokott ételét tehetjük az asztalra, ha ezzel a módszerrel, ha kipróbáljuk a sütőben sült rántott húst.

Vaníliafagyi eperrel - maga a mese 

Ez egy igazán klasszikus fagyirecept. Használhatsz a vaníliás cukor helyett vaníliarudat. Vágd ketté, kapard ki a belsejét, és azt tedd bele! Ettől még intenzívebb lesz a fagyid íze! Vendégváráshoz egész egyszerűen parádés megoldás, mert előre el tuod készíteni, és nem akkor kell vele bíbelődni, amikor már inkább beszélgetnél... Akkor már csak a díszítés van hátra! 

Hétvégi programok országszerte 

Ezen a kellemes kora nyári hétvégén a gyümölcsök, a boroké és a halaké a főszerep az ország különböző fesztiváljain. Budapesten éppúgy találnak kedvükre valót, mint az ország egyéb tájain.

Söröspohár-kisokos 

Ahogy a jó borok esetében, a sörfogyasztás élvezeti értékét is befolyásolja, hogy milyen poharat választunk. Ezek legtöbbjét úgy alakítják ki, hogy érvényesüljön a főzet aromája, íze és illata, a minőségi pohár ráadásul a sörhab tartását is befolyásolja. 

Pop up piknik a Várban 

Szokatlan programmal várja látogatóit június 10-én, szombat délelőtt a Magyar Nemzeti Galéria. A ZÖLD/BENN pop-up piknikrésztvevői ezen a szombaton birtokba vehetik a várkupola alatt található impozáns teret és olyan teraszok is megnyílnak előttük, melyek a „hagyományos” nyitva tartás során nem látogathatóak. A piknik résztvevői olyan terekben jógázhatnak, falatozhatnak és kávézhatnak, ahol korábban még senki sem tette ezt.

Kaporleves 

Épp ma kaptam egy hatalmas csokor kaprot a szomszédasszonyomtól! Imádom e kerti növény illatát! Tavaly állítólag alig lehetett fellelni, idén viszont rengeteg nőtt. Már elkészült az első kovászos uborkám az első ajándék kaporcsokorból, de a most kapott adag a levesemben végzőik majd!    

Jöjjön ki Óbudára, egy jó kézműves sörre! 

Háromnaposra bővült az Óbudai Sörfesztivál. Június 9–11-e között a Kisüzem 2017 elnenevezésű rendezvényen kéttucatnyi sörfőzde mintegy 200 féle sörét lehet majd kóstolni. A sör mellé ételeket a felvonuló food truck-ok szolgáltatnak, az ital- és ételkínálat mellett mindhárom napon sörfőzők előadásait hallgathatják, és zenei csemegéket s élvezhetnek a látogatók.

Mascarponés-gyümölcsös charlotte torta 

Nem mondhatjuk, hogy húsz perc alatt összedobható tortáról van szó, de nagyobb családi ünnepen, jelentősebb baráti összejövetelre simán elkészíthető, dekoratív torta ez, amit érdemes kipróbálni. Második, harmadik alkalommal már már rutinból fog menni.

Részeges epersalátám 

Ha valaki azt hiszi, hogy csak a pezsgő illik az eperhez, az nagyon téved! A vörösbor legalább ilyen pompás! A barátnőm, akitől ezt a receptet tanultam, azzal variálja ezt a remek gyümölcsalátás receptet, hogy fele-fele arányban használ epret,és karikára vágott banánt. 

Zöld energiabomba 

A smoothie olyan, mintha turmix lenne, de nem az, ugyanis mifelénk turmixon a tej alapú italokat értjük, a smoothie-kban pedig általában nincs tej. Ugyanakkor nem is gyümölcslé, mert benne van a gyümölcs minden rostja, tehát sűrűbb, mint a gyümölcslé. Az mindenesetre biztos, hogy a variációk száma végtelen, érdemes kikísérletezni a kedvenc ízkombinációinkat.

Most nagy durranás jön! 

Június második szombatja a pezsgőrajongók piros betűs ünnepe lesz! A Winelovers Pezsgő Június Nagykóstolón Magyarországon még sosem látott buborékos választékkal találkozhatnak a vendégek. Nem csupán a kóstolható tételek száma, de azok változatossága és minősége is lenyűgöző: több mint 30 magyar és 40-nél is több nemzetközi pincészet több mint 150 pezsgője, gyöngyöző- és habzóbora várja a látogatókat 2017. június 10-én, a Corinthia Hotel Budapest termeiben a nagy kóstolón.

Eperfagyi, eperfagyi, hű de finom... 

...Így szólt egykor a nóta. Akkor nem tudom miből készült, de ma így csinálom. Kellemes, lágy, ahogy a kertbe kiülve apránként elnyalogatja az ember, valami mennyei. Az eperfagyi azt jelenti, hogy visszavonhatatlanul itt a nyár - ha esetleg az elmúlt napok hőségéből nem jöttünk volna rá... 

Menta fagyi 

A legtutibb nyári desszertek, nyalakodni valók egyike. Elég hozzá egy cserép ablakpárkányon is nevelhető menta, tejszín, és jó, ha van egy fagylalt készítő gép is, de ennek hiányában is el lehet készíteni.

Dinnye saláta feta sajttal 

Amikor először találkoztam a recepttel, azt hittem, ez valami vicc. De szerencsére volt bennem elég vállalkozó kedv, hogy kipróbáljam, és nem bántam meg.

Az ellenállhatatlan pink csoda: málnahab 

Málnából sohasem elég. Évek óta nem főzök belőle lekvárt, hanem inkább fagyasztok le pár dobozzal, jobban fogy télen zabkására, gyümölcstortára, mint lekvárként.