Életforma.hu


Epres muffin, amitől nem lesz lelkifurdalásod

Epres muffin, amitől nem lesz lelkifurdalásod 

Bizony, lelkifurdalásod nem lesz, mert a cukrot kihagyjuk belőle, és a fehér lisztet is lecseréljük lassan felszívódó, teljes kiőrlésű lisztekre. Persze ettől még nem ehetsz belőle egy ültő helyedben fél tucatot, de kettőt simán.
Sült rizs csicseriborsóval és spenóttal

Sült rizs csicseriborsóval és spenóttal 

Időnként meglepődöm, hogy hihetetlenül egyszerű hozzávalók társításával milyen remek ételek varázsolhatók a tányérba. Így jártam most is, amikor szembe jött velem egy recept, azt mondja: csicseri, rizs és spenót. Hm. Kicsit variáltam rajta, kipróbáltam beleszerettem.
Bazsalikomos eper turmix

Bazsalikomos eper turmix 

Tavasszal, amikortól megjelennek a friss gyümölcsök a piacokon, kezdetét veszi a turmix szezon is. Jó, jó a téli banán turmix, csak unalmas. De eperrel, málnával, barackkal, no meg egy kis fűszerrel pazar napindító válhat a tavazi turmixokból.
Sörben az igazság Tapolcán

Sörben az igazság Tapolcán 

Virágkorukat élik Magyarországon az újhullámos sörök, sorra nyílnak a sörfőzdék – soha ilyen zsongás nem volt még itthon ezen a területen. Azon fogyasztók, akik a valódi minőséget keresik, egyre kedvezőbb helyzetben vannak, hiszen a jobb budapesti bárokban és vidéken is egyre inkább kötelező, hogy legyen úgynevezett kézműves sör. A jó sör ezekben az években előttünk válik a gasztronómia részévé.
Zabpehely palacsinta eper raguval

Zabpehely palacsinta eper raguval 

A főtt zabpehely alacsonyabb GI-vel rendelkezik, mint a nyers, mivel a főzés felszabadítja a vízoldékony rostokat. Ezek a rostok lehetővé teszik, hogy a glukóz csak lassan jusson a véráramba, ami szintén pozitívum.
Sangria

Sangria 

Tudom, lehet kapni készen a boltban is. De miért fanyalodnánk erre a megoldásra, mikor csekély erőfeszítéssel saját sangriát is keverhetünk magunknak, ráadásul nem egyenízűt, hanem olyat, amit tényleg szeretünk?
Elzászi almatorta

Elzászi almatorta 

Olyankor szoktam elkészíteni, amikor ráérősen tudom megsütni, nem mintha nagyon macerás lenne, de valahogy ehhez az édességhez nekem mindig a lassú, kényelmes konyhai tötyörgés kapcsolódik, amikor sülés közben édesen terjeng a konyhában a tésztában lévő bor illata, elkeveredve a fantasztikus alma illattal. Igazi terápiás sütés ez mindig.
Cukkini torta

Cukkini torta 

Végigkíséri az egész nyarat karcsú, zöld testével, lehetőséget adva arra, hogy gyakorlatilag bármilyen fogást készítsünk belőle a salátától kezdve a levesen át a főételekig. Szeretünk, cukkini!
Tejfölös eper fagyi

Tejfölös eper fagyi 

A világ legegyszerűbb dolga, készíthetjük mesterséges édesítőszerrel is, akkor még aggódnunk sem kell nagyon a súlyunkért és az alakunkért. Persze ha megtartjuk a mértéket, az sokat számít.
Átadták az első Gourmet-díjakat

Átadták az első Gourmet-díjakat 

A Gourmet Fesztivál eddigi történetének legsikeresebb fesztiválján vagyunk túl, ez a látogatók számában is megmutatkozott: idén a fesztivál átlépte a 20 ezer fős álomhatárt, mert mintegy 23.500 érdeklődő volt kíváncsi a legmenőbb hazai gasztrofesztiválra.

Whoopie pie 

Becsapós desszert. Mindig mást bizonyít, mint amit hinnél róla. Ránézésre bonyolultabbnak tűnik az elkészítése, mint amilyen. És azt gondolnád róla, tulajdonképpen szimpla kis süti, a valóságban pedig egy kis rafinált dög. Eteti magát, mégpedig igen gyorsan.

Sáfrányos rizottó 

Mi kell a jó rizottóhoz? Elsősorban erre a célra megfelelő rizs (Arborio, Carnaroli vagy Baldo), finom alaplé, jó bor és egy percre meg nem álló fakanál. És aztán indulhat a kavarás!

A tavasz biztos jele: tavaszi zöldségleves 

Imádom a májust, a májusi piacot, a májusban megjelenő zöldségeket, a borsót, az új répát, a harsogó zöld karalábét és a petrezselyem bokrétákat. Kell egy kevés alaplé hozzá, és máris kész az utánozhatatlan, friss zöldségleves.

Sütőben sült sonkás tészta 

Ki állítja, hogy sonkás tésztát csak húsvét után lehet enni? Még mielőtt beront az ajtón a tomboló nyári hőség, készítsünk egy jellegzetesen magyar tésztát sonkából, sütőben.

Zöldséges fasírt mártogatóssal   

A zöldségek a legjobb barátaink, olyan sokféle ételt készíthetünk belőlük, amilyenre épp vágyunk. Bizony, akár fasírtszerű pogácsákat is süthetünk. A receptet variálhatjuk a hűtőnk tartalmának megfelelően.

Arancini, a sült rizsgolyó 

Olasz étel, kiváló maradékhasznosító recept, bár én most frissen főztem hozzá a risottot. Amit egyébként nem szeretek. De ez a sült rizsgolyó nagyszerű találmány, gyors vacsorának éppúgy jó, mint vendégségben előételnek, a gyerekek nyilván imádják minden formájában, szóval jó étel. 

Palacsinta torta 

Nekem úgy tűnik, mindenki él-hal a palacsintáért, legyen az akár édes, akár sós. De tortaként talán kevesen ismerik és fogyasztják, pedig isteni!

Spárga brüsszeli módra 

A tavasszal szezonális spárga számos jó tulajdonsággal bír. A szénhidrát- és zsírtartalma elhanyagolható, annál fontosabb azonban a benne található rostok, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége.

Cukkinis lecsó 

A cukkini finom, egészséges, olcsó, percek alatt elkészül, és nagyon sokáig tart a szezonja. Mindezek teszik olyan ellenállhatatlanná.

Az inkák aranya, a quinoa 

A quinoa az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, kiemelkedően magas a fehérje-tartalma.Található benne C-, E- és B-vitamin, továbbá az öregedésért is felelős szabadgyököket hatástalanító béta-karotin, az ásványi anyagok közül pedig magnézium, vas, foszfor, cink, kálcium, valamint minden olyan aminosav, melyre a szervezetnek szüksége van. Egyik legnagyobb vonzereje, hogy gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Borzas Kata 

Klasszikus családi recept, minden háztartásban ismerik ezt a receptet, vagy ehhez nagyon hasonlót. A jó házi baracklekvár csodákat tesz az egyszerű omlós tésztával.

Töltött csirke párolt zöldséggel   

A csirkehús mindig, minden alkalomra jó választás, ünnepi fogásnak éppúgy, mint egy ilyen egyszerű, gyorsan elkészíthető hétköznapi étkezésre.

Fenyőrügy szörp 

Csodás borostyánszínű szörpöt kapunk a fenyőrügyekből, ami nyári hőségben szénsavas, hideg ásványvízzel, citromkarikákkal fogyasztva remek hűsítő ital.

Zabos, kókuszos aprósütemény 

Nem sok munka, elronthatatlan, bármivel tovább dúsítható, tovább díszíthető, strapabíró, jól hordozható, akár a munkahelyünkre is magunkkal vihető. Egészséges tízórai vagy uzsonna gyerekek számára is.

Lamington, az ausztrál kókuszkocka 

A sütemény névadója Lord Lamington, aki Queensland (Ausztrália) kormányzója volt valamikor a messze régmúltban. A sütemény az ausztrálok kedvenc sütije, őszintén szólva egészen pontosan értem, miért. Az alábbi recept autentikus, Queenslandben élő ismerősömtől kaptam, arrafelé így készítik.

Quinoa saláta 

A quinoát főzés előtt nagyon alaposan le kell öblíteni, ha ezt elmulasztjuk, ételünk keserű lehet. Érdemes sűrű szűrőt használnunk, netán gézzel kibélelni azt, hisz a magok nagyon kicsik.

Görög spenótos rétes 

Itt a friss spenót szezonja, már az ára is kezd a normál tartományba kerülni, és egy könnyű rétesnél aligha képzelhető el jobb hely egy csomó zsenge spenótnak...

Fűszeres almakrémleves 

Gyors, egyszerű, könnyű és nem porból van. Ebédre és vacsorára is finom, glutén-, tej-, és cukormentes fogás.

Tiberio almatortája 

Az alma és a kandírozott gyümölcsök remek harmóniát alkotnak. Ki lehet próbálni fenyőmaggal vagy mandulával is, az biztosan isteni.

Pirított magos kenyér curryvel 

Nemcsak az étteremben, az otthoni étkezésnek is fontos része a kenyér. Davidnek, egy jól ismert budapest étterem tulajdonosának és pékmesterének kedvence a kovászos kenyér, ami több napig is eláll. - Felszeleteljük, olívaolajban megforgatjuk mindkét oldalát, és máris teljesen új oldalát mutatja, egy kicsit savanykás, sós és izgalmasan ropogós. Éttermünkben a currys-mézes-pirított magvas kenyeret kínáljuk, amit elsőként kóstol a vendég. Előkészít mindent, ami követi az étkezéskor. Ez az a kenyér, amit nem lehet unalmasnak nevezni... - ajánlotta ezt a csodát! Íme a recept!

Lelke van a kenyérnek is! Ez biztos! 

David Seboek a Szex és New York sorozat egyik kedvenc pékségében tanulta meg az alapokat, Franciaországban a pékművészet mesterfogásait sajátította el, saját éttermében, Budapesten pedig már több mint 15 éve süti maga a kenyeret!

A mangalicák elfoglalták a Millenárist 

Csütörtökön megnyitotta kapuit a Gourmet Fesztivál, az ország legrangosabb gasztronómiai fesztiválja. A több mint száz kiállítót felsorakoztató fesztivál a legkiválóbb fővárosi és vidéki éttermek ételeit, a régió kiemelkedő italait, cukrászdáinak és gourmet üzleteinek kínálatát is bemutatja. Idén első alkalommal a szakmai zsűri és a közönség is szavazhat a legjobb kiállítóra és a legjobb ételre.

Hétvégi gasztrofesztiválok 

Ezen a hétvégén is nagyon gazdag a gasztronómiai rendezvények kínálata, akár többet is körüljárhatunk a két nap alatt. Az idő csodaszépnek ígérkezik a programokhoz.

Juhtúrós lángos 

A lángost nem lehet megunni! Önmagában sem, ráadásul mindig új arcát mutatja, amikor más-más ízesítés kerül rá. A tejföl, fokhagyma már-már sablonosnak számít, érdemes kipróbálni egy kis juhtúróval is. A tejföl persze maradhat…

Sajtos brokkolikrémleves 

Szeressük meg a brokkolit, mert nagyon egészséges, és nagyon hasznos a szervezetünknek. Gyakorlatilag egész éven át hozzáférhető, nagyon változatosan elkészíthető zöldség.

Kókusztejes csirkeleves 

Az ázsiai ételek lelke a sok fűszer, ám ha kész fűszerkeveréket használunk, leegyszerűsíthetjük a dolgot. Sokféle curryt lehet ma már kapni erre szakosodott boltokban, érdemes kísérletezni velük.

Újra itt vannak a rókaszínű borok 

Még csak néhány éve készítettek először közös márkanév alatt sillert a szekszárdi borászok, az elmúlt években azonban sokan megismerték és megszerették a Fuxlit. Nem véletlen, hiszen univerzális borról van szó.

Pina Colada koktél, a trópusi varázslat 

A Pina Colada az egyik legfinomabb trópusi koktél, mely egy San Juan-i szállodában született meg, 1954-ben. Olyannyira népszerű lett, hogy 1978-ban Puerto Rico nemzeti italának választották. Elkészítése gyors, egyszerű, és a hozzávalók is könnyen hozzáférhetőek.

Hagymás lepény 

Sosem árt, ha tartunk a hűtőben - vagy a mélyhűtőben - egy-egy csomag leveles tésztát. Jöjjenek váratlan vendégek, legyen szükség gyors vacsorára, vagy csak nassolhatnékunk támad, a leveles tészta mindig jó választás.

Répás keksz 

Egészséges ropogtatni való, akkor járunk legjobban, ha rögtön dupla adaggal kezdünk. Legyünk óvatosak a sütésnél, nehogy megégjenek a kekszek!

Diós kenyér 

Nagyon szeretek itthon kenyeret sütni, bár azokat a recepteket, ahol napokig kell a kovászt érlelni, gondozni, bevallom, kerülöm. De ez a diós kenyér olyan finom - és nem is kell hozzá kovász -, hogy bármikor szívesen nekiállok az elkészítésének.

Csütörtökön nyit a Gourmet Fesztivál 

Minden eddiginél átfogóbb választékkal és színesebb programkínálattal várja vendégeit az idei Gourmet Fesztivál május 18-21. között a Millenárison. A szervezők célja továbbra is az, hogy mindenki megtalálhassa a saját érdeklődési körének és ízlésének megfelelő ételeket és programokat egyaránt.

Almás édeskömény saláta 

Ízgazdag, üde, friss, ropogós, egészséges! Kell ennél több, ha egy salátáról beszélünk? 

Polenta fűszeres gombaraguval 

Attól, hogy egy étel egyszerű, egyáltalán nem biztos, hogy nem isteni finom. A polenta semleges ízű, remekül variálható alap ehhez a jó kis fogáshoz, a gombák pedig felteszik rá szó szerint a koronát.

Liszt nélküli kréker 

Kalóriában nem túl szegény, szénhidrátban azonban igen, úgyhogy megfelelő mennyiségben életmentő lehet egy ilyen kekszecske.

Fülöp-szigeteki tésztasaláta 

Az egyik amerikai utamon tanultam ezt a roppant egyszerű receptet, azóta is gyakran készítem, sőt, én is szoktam belőle munkahelyi ebédet kerekíteni, mondhatom, remek választás!

Édesburgonyás muffin rebarbara mártással 

A muffin egyre népszerűbb desszert, és ez nem véletlen, hiszen könnyű elkészíteni, ráadásul finom is. De a finomnak is vannak fokozatai, és muffinban is lehet különlegeset alkotni, amire receptünk a legjobb példa.

Rebarbara chutney 

Sok helyen láttam már a hétvégi piacon rebarbarát, annak, aki nem ismeri, érdemes közelebb kerülnie hozzá, annak pedig, aki szereti, egy újabb remek recept a felhasználására.