Életforma.hu


Körözött, a tavaszi sláger

Körözött, a tavaszi sláger 

A körözöttet sokféleképpen elő lehet adni, én azt a variációt, amelyikben nincs juhtúró, kevéssé preferálom. Az én változatom így készül.
Töltött tojás (húsvéti tál)

Töltött tojás (húsvéti tál) 

Húsvétkor minden recept kincset ér, amiben tojás van, hiszen a tojás az ünnep legerőteljesebb szimbólummal bíró étele.
Narancsos sajttorta és cappuccino

Narancsos sajttorta és cappuccino 

A négynapos húsvéti hétvége jó alkalmat biztosít arra, hogy kicsit hátradőljünk, és egy kávé és egy könnyű desszert társaságában élvezzük a pihenést. Akár együtt vagyunk a családdal, akár szűk körben tartjuk a húsvétot, egy kis kényeztetés még kellemesebbé teszi az ünnepet. Nem is beszélve arról, hogy a locsolók is jobban örülnek egy-egy egyedi finomságnak a szokásos csokitojás helyett.
Sárgatúró

Sárgatúró 

A sárgatúró jellegzetes húsvéti étel, főleg az ország kelet-nyugati felén ismerik és készítik az ünnepen. Ismerkedjünk meg vele, érdemes!
Cukormentes tojáslikőr

Cukormentes tojáslikőr 

Akár még most is neki lehet állni elkészíteni ezt a nagy ünnepi klasszikust, ezúttal Kata receptjének köszönhetően cukormentesen, hogy azok is megkóstolhassák, akik cukormentes életet folytatnak.
Citromos húsvéti kalács

Citromos húsvéti kalács 

Kalács nélkül nincs húsvét, akkor sem, ha mondjuk valaki nem szereti a sós füstölt sonka mellé az édeskés kalács ízét. Kalács márpedig kell, és kész!
Húsvéti répás-mascarponés cupcake

Húsvéti répás-mascarponés cupcake 

Itt a húsvét, teljesen indokolt, hogy a családot ilyen helyes marcipán répával díszített cupcake-kel kényeztessük, és ha elegendőt sütünk, tán még a vendégeknek is jut.
Tormakrémes sonkatekercs

Tormakrémes sonkatekercs 

Az a jó a húsvétban - többek között -, hogy sokféle ételt kínálhatunk az ünnepek alatt, van időnk végigkóstolni valamennyi ilyen tájt szokásos finomságot. Retró ételnek számít ez a tormakrémes sonkatekercs, de a nagy klasszikusok fénye sosem kopik meg. Jó minőségű alapanyagokat használva soha meg nem unható fogást készíthetünk belőle. 
Spenótos túrótorta

Spenótos túrótorta 

Spenót, túró, tojás, ezek mind a húsvéthoz kapcsolható alapanyagok. Igazi vendégváró finomságot ajánlok, előre is elkészíthető, hiszen hidegen is nagyon finom.
Villányban ünnepelnek, 20 éves a Kopar

Villányban ünnepelnek, 20 éves a Kopar 

Az ünnepi alkalmak megkívánják, hogy ételeinket igazán jó borokkal kísérjük, mert a jó bor képes a jó ételt még magasabb régiókba emelni. A húsvét népszerű ételéhez, a bárányhoz dukál egy jófajta vörös bor, mi pedig egy híres magyar fajtát ajánlunk önöknek.

Túrótorta liszt- és cukormentesen 

Túróból számtalan finomabbnál finomabb desszertet varázsolhatunk, akár pohárkrémet, akár rétest, akár pitét, akár tortát szeretnénk készíteni. Ráadásul ez a változat liszt- és cukormentes, sokak kedvence lesz egész biztosan.

Virslivel töltött óriás krokett 

Krokett gombócolás közben jutott eszembe, hogy jó lenne kicsit felpörgetni az eseményeket, csak fogyjon már el a tészta, így a maradék mennyiséget fél szál frankfurti virsli köré gyúrtam, mehet egy kis zsemlemorzsába, aztán lefagyasztottam. Jó lesz majd valamikor. Nos most jött el ez a pillanat. Elő a spéci töltött krokettekkel a fagyasztóból! Bő olajban arany barnára sütöttem és egy kis friss zöldséggel, ketchuppal, mustárral tálalva kész is a vacsora.

Húsvéti répatorta 

Prémium minőség, ezt garantálom! Nemcsak a répa édessége, de a fehér csokoládé és a dió is emel egy-egy szintet ezen a remek tortán. A vendégeid el lesznek ájulva tőle, ez biztos.

Spenótos, krémsajtos tekercs 

A spenótos tekercs nagyon látványos eleme egy partira terített asztalnak, vagy a húsvéti vacsora asztalnak, érdemes rászánni az időt, megéri.  

Dr. Torma 

A torma csodás gyógynövényünk, nagyon régóta ismert, hogy egészségügyi hatásai igen jelentősek, és épp olyan erős hatású, mint amilyen erős az íze. Ne csak húsvétkor együnk tormát, egészségünk meg fogja hálálni rendszeres fogyasztását.

Diétás túrós pite 

Gondolnád, hogy egy pite akkor is lehet nagyon finom, ha nem finomított fehér lisztből, hanem teljes kiőrlésű tönköly lisztből van? Kata megmutatja, hogy nagyon is lehet finom az egészséges változat is.

Töltött tojás melegen 

Az első pillanattól kezdve imádtam, ma is bármikor meg tudom enni. Rizzsel körítve önálló vacsora lehet, hidegen - úgy értem, kihűlve - is nagyon finom, ezért nem fordult elő sosem, hogy ha egy kicsit nagyobb adagot sikerült készíteni, pocsékba menjen akár csak egy fél tojás is. A konyhában járva-kelve felkaptam egy-egy darabot, és mire körülnéztünk, már üres volt a jénai.

Feketeerdő torta 

Igazi villantós, lenyűgöző torta, amivel zajos sikert fogunk aratni, ami teljesen indokolt is lesz, tekintve, hogy nem kevés munkát kell majd belefektetnünk az elkészítésébe. Vegyünk hát egy nagy levegőt, és álljunk neki!

Lökd ide a söralátétedet! 

Mindig is arra vágytál, hogy a saját söralátéteddel villoghass egy-egy házibuliban vagy akár a kedvenc szórakozóhelyeden? Itt az alkalom, hogy megtervezd vicces, odamondós vagy éppen csajozós-pasizós korongodat.

A NÉBIH jó tanácsai sonka- és tojásvásárláshoz 

A sonka és a tojás egyaránt előkelő helyet foglal el a húsvéti ünnepi asztalon. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a két népszerű termékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint, hogy mire figyeljünk vásárláskor.

Buffalo csirkeszárnyak 

A csirkeszárnyakat ne becsüljük le, igenis potenciális vendégváró készíthető belőle. Készítsünk Buffalo csirkeszárnyakat, imádni fogja mindenki.

Édesburgonya palacsinta 

Nálunk még javában tart az édesburgonya láz, mindig tartok itthon ebből a szuper zöldségből, hogy ha hirtelen jön egy ihlet, hogy készítenék belőle valamit ez ne legyen akadály. Így volt ez az alábbi reggelinél is. Vasárnap jut idő leginkább arra, hogy reggelire ilyen finomságot készítsünk, a hétköznapi készülődésnél ez esélytelen, gondolom ezzel nem csak én vagyok így.

Tócsni sült hagymakarikákkal és fokhagymás tejföllel 

Egy olyan köret elkészítését mutatom most be, amely rengeteg néven fut az országban, nálunk elsősorban macok és tócsni néven ismert. Könnyű elkészíteni, tartalmas és igen változatos ételkiegészítő, de néha nagyon jó vendégváró falatkának, olyan mártogatós jellegű fogások kiegészítője lehet.

Sonkás leveles pálca 

Ha buliról van szó, a legjobb alapanyag választás biztosan a kész leveles tészta. Annyi mindent lehet belőle készíteni, és olyan finom, hogy csak villogni lehet vele.  

Narancsos-túrós szelet 

Mint minden túrós, gyümölcsös torta, ez is könnyű, frissítő, nem nehéz és megterhelő desszert. Elkészítése egyszerű, a siker garantált.

Grillezett gomolya salátával 

Hétköznapi csodavacsinak is bevállalja az ember az alábbi sült sajtot friss salátával, kevés pirított maggal. Ha te is így vagy ezzel, ne habozz tovább, vásárolj be az alábbiak szerint hazafele, aztán lepd meg a családot vele.

Palacsinta zabpehely lisztből 

Azok számára, akik kénytelenek mellőzni a fehér lisztet, ám imádják a palacsintát, igazi kincs ez a recept. Mert nagyszerűsége nemcsak abban rejlik, hogy a palacsinta finom, hanem abban is, hogy nagyon gyorsan elkészíthető, és sokoldalúan felhasználható.

Spenótos, túrós lepény 

Tökéletes választás a húsvéti asztalra ez a pite, készen kapható leveles tésztából, üde zöld spenótból és túróból. Előkészíthetjük a vendégek érkezése előtt is, és betehetjük a sütőbe, amikor megérkeznek.

Húsvétoló 

Megszoktuk már, hogy ünnepek közeledtével sokkal többet tartózkodunk a konyhában, sütünk, főzünk, készülődünk. De vajon ennek feltétlenül így kell lennie? Muszáj fél napokat főzéssel tölteni, ahelyett, hogy élveznénk a családi programokat? A válasz: nem, nem muszáj, hogy így legyen. Jöjjön néhány ötlet, hogyan valósítsuk ezt meg?

Epres-túrós csodatorta 

Egy könnyű piskóta, friss túró, tejszínhab és persze a csodálatos eper - ezek egy fantasztikus torta kellékei.

Gnocchi kalauz 

A ma ismert gnocchit nagyjából  az 1880-as évek óta üdvözölhetjük itáliai konyhák tányérjain népszerű primi piattiként, azaz előétel formájában. Olaszországszerte közkedvelt étel, vannak tartományok, ahol még az általános közkedveltségnél is jobban odavannak érte, egyúttal nagy mesterei is a habkönnyű gnocchinak.

Sütés nélküli diós-pudingos-habos kocka 

Amikor nincs kedve az embernek a sütőt bekapcsolni, jól jön ez az isteni habos süti! Csak keksz, puding, tejszínhab, és máris kész a finomság.

Eperrel bolondított csokipudingos torta - sütés nélkül 

Hétvégén a leggyakrabban használt konyhai eszközünk a kapcsos tortaforma. Mindenféle variációban befogadja a kekszet, és a különféle habos, gyümölcsös, most éppen eperrel bolondított finomságot. Természetesen most sem kapcsoltuk be miatta a sütőt...

Bengáli lencse dhal, citromfüves húsgolyókkal és chapatival 

Az az igazság, hogy vágytam a serpenyőben piruló római kömény és fűszerek illatára, arra hogy egy kicsit az indiai íz- és illatvilág a konyhánkba költözzön - így nekiálltam készíteni egy tartalmas dhalt, de mivel nem vagyok vega, így valami húsfélét is mellé kellett gyártanom. Hát a ház teli lett illatokkal, a végeredmény pedig szép és finom, na meg kellően fűszeres lett. 

Házi kifli 

A kelt tésztáknak nincs párja, annyira finomak, egyedül arra kell gondosan ügyelnünk, hogy a kelesztési időket tartsuk be. Ne akarjuk siettetni a folyamatokat, mert a kelt tészta esetében akárhogy is próbálkozunk, az élesztő fog nyerni.

Juhtúrós édesburgonya gnocchi macihagymával 

Újabb medvehagymás édesburgonya finomság készült. Nem tudom, hogy lehetne-e még több kedvencemet belekombinálni egy ételbe, mert ez már a határokat feszegeti.

Trendi lett nálunk a piac! 

A fiatalok inkább főznek, és szeretik a piacon beszerezni a hozzávalókat, viszont kevéssé fine dining, és nem is gyorsétterem pártiak. A zöldség és gyümölcs népszerűbb, mint az édesség, és ha nem lenne a közelükben szupermarket, akkor a többségük piacra járna – derül ki a Fény Utcai Piac legfrissebb online kutatásából.

Magyar burgert esznek Közép-Európában 

Franchise-hálózattá alakul a népszerű hazai burgerezőlánc, a Zing. Az éttermeket működtető We love Beef Kft. tulajdonosai az első franchise-rendszerben működő egységet még idén szeretnék megnyitni. Hosszú távú céljuk, hogy egy közép-európai márkát hozzanak létre, és a hazai nagyvárosok után Lengyelországot, Ausztriát, Romániát és Horvátországot is megcéloznák.

Kókuszgolyó zabpehelyből 

A kókuszgolyó sokak kedvence, észrevétlenül elcsipegetünk belőle akár 5-6 darabot is. Ezek bár kis falatok, szénhidrát tartalmuk mégis jelentős. Ez a változat azonban jóval egészségesebb, tekintve, hogy a kekszet zabpehelyre cseréljük, ami lassú felszívódású szénhidrát, a cukrot édesítővel váltjuk ki, és a szokásos tejszín helyett is 1,5 %-os zsírtartalmú tejet használunk.

Házi készítésű vajkrém 

Egy kicsit félve fogtam hozzá az elkészítéséhez, de az eredmény mindenért kárpótolt. Isteni, minden mellékíztől mentes, igazi tejízű vajkrémet kaptam.

Túrós krémes 

Ez a süti hasonlít a Rákóczi túróshoz, de attól egy picit egyszerűbb. Viszont ugyanolyan finom, bátran ajánlom az elkészítését.

Bulgur rizottó 

A bulgurról csak nagyon röviden: búzatöret, elsősorban a közel-keleti és a török konyha kedvelt körete, az utóbbi időben nálunk is egyre népszerűbb. Köleshez hasonlóan ez is ősi szuper gabona, legrégebbi nyomok szerint már 8000 éve fogyasztjuk.

Havas Dóra megnyitja álmai cukrászdáját 

Havas Dóra megsüti az álmait, és erre a nézőket is megtanítja. A népszerű gasztroblogger legújabb műsorában azoknak az édességeknek az elkészítését mutatja be, melyek a legkedvesebbek számára. Április 15-én a TV Paprikán indul a Havas Dóra: Álmaim cukrászdája, mellyel a húsvéti készülődéshez is ihletet ad.

Reggelizz, mint egy király! 

Azt már mindenki fejből tudja, hogy reggelizni nagyon fontos, ideje, hogy az ismereteket a gyakorlatba is átültessük. Jó lenne, ha egyre inkább átvennénk a mediterrán országok szokásait, és ráérősen reggeliznénk, mellőzve az adalékanyagokkal dúsított bolti ételeket.

Epres panna cotta 

A panna cotta tradicionális olasz édesség, ahogy a neve is mutatja, főtt tejszín. Mivel igen egyszerű, nagyon sokféle módon lehet bele egyediséget vinni, Kata most így csinálta.

Csokis-banános rakott palacsinta 

A palacsinta teljes kiőrlésű lisztből készült, így az a jó hírünk van, hogy mértékkel, de cukorbetegek is fogyaszthatják. Persze a töltelék megválasztásánál is ügyelniük kell speciális étrendjük betartására.

Lassan sült báránylapocka 

A bárány hagyományos húsvéti étel, ha alacsony hőfokon sütjük több órán át, vajpuha, szaftos sültet kapunk, ráadásul alig van vele munka.

Epres muffin 

Egy igazi tavaszi, primőr gyümölccsel készült muffin. Ilyenkor még drága az eper, a muffin tésztáját viszont olcsóbb lisztekből készítettük, hogy kissé kiegyenlítődjenek a költségek. Ez a muffin egyébként puha gyümölcskompótokkal is elkészíthető, szúrjunk a közepükbe egy darabka őszit, körtét, amink van.