Életforma.hu


Epres képviselőfánk

Epres képviselőfánk 

Könnyű égetett tészta, vaníliás tejszínhab, eper. Úgy hangzik, mint egy tündérmese. És hogy miért? Mert az. Könnyen megvalósítható gyönyörűség. Ne féljünk az égetett tésztától, semmi olyasmi nincs benne, amit lehetetlen lenne megcsinálni. És az eredmény... Magáért beszél.
Újburgonya saláta joghurtos öntettel

Újburgonya saláta joghurtos öntettel 

Lassan megjelenik majd az újkrumpli is, amit a magam részéről türelmetlenül várok, hiszen a tavaszban - a zöldborsó után - szerintem ez a legjobb dolog. Salátának is kitűnő, nemcsak köretnek.
Túrós pite

Túrós pite 

Kitűnő vendégváró, nagyon finom könnyű süti, amit mindenki szeret. El lehet készíteni előre és a hűtőből elővéve a hideg citromos túrókrémmel isteni finom falat.
Vörösboros vaddisznóragu

Vörösboros vaddisznóragu 

Ritka csemege az átlagember asztalán a vaddisznó, inkább csak étteremben rendelünk, ha szerepel az étlapon, és persze ha szeretjük a vadhúst. De sose lehet tudni, mit hoz az élet, érdemes elsajátítani a ragu elkészítésének módját.
Szalvétagombóc

Szalvétagombóc 

A szaftos ételekhez olyan köretre van szükség, amellyel felitathatjuk szaftjukat, és az isteni mártások nem maradnak a tányéron. Erre sok minden alkalmas, de talán kevésbé ismert a szalvétagombóc, mint a többi hasonló köret. Zoltán megmutatja, hogyan készítsük a szalvétagombócot.
A legeslegjobb rakott krumpli

A legeslegjobb rakott krumpli 

Ez most más egy kicsit. Mint ahogy mindenki rakott krumplija más. Sőt, azt kell mondanom, én magam sem tudok két egyforma rakott krumplit csinálni, hiszen itt nemcsak egy összetevő minősége meghatározó a végeredmény szempontjából, hanem az összesé. Ha a krumpli vizes, ha a kolbász nem elég zsíros, vagy túl zsíros, ha a tejföl ócska, ha a tojás gyári, ha a szalonna silány, sőt, végső soron ha a só nem elég sós, a rakott krumplink már nem lesz tökéletes. Nagyon úgy tűnik, hogy az összeállítás módja szinte másodlagos az alapanyagok minősége mellett. 
Sült kecskecomb

Sült kecskecomb 

A kecskehús finom, egészséges, bár igaz, hogy nem könnyű hozzájutni. Ha mégis sikerül, próbáljátok ki ezt a receptet, biztosan ízleni fog.
Currys csirkemell bulgurral

Currys csirkemell bulgurral 

Mindannyian szeretjük, ha a vacsorával nem kell sokat piszmogni, a végeredmény mégis ínycsiklandóan finom. Ez pont ilyen recept. Próbáljátok ki a bulgurt, mint köretet, nagyon finom!
Őrségi édesburgonyás vargányaleves

Őrségi édesburgonyás vargányaleves 

Az édesburgonyáról tudjuk, hogy sok jótékony hatása van, össz szénhidráttartalma ugyan magasabb, mint a hagyományos burgonyának, de azok jobb szénhidrátok, mert lassabban szívódnak fel, egyenletesebben emelik a vércukrot.
Mitől lesz igazán tavaszi a zöldségleves?

Mitől lesz igazán tavaszi a zöldségleves? 

Zöldségleves – mondod lesajnálóan. Zöldségleves – mondod, és felcsillan a szemed. Zöldségleves? – kérded reménykedően a családod tagjait. Zöldségleves. Lehet imádni valóan egyszerű, szeretni valóan kifinomult, megnyugtatóan ismerős, izgalmasan egyedi, mert mindenki másként főzi, és mégis mindenki egyformán.

Sajtgolyó 

Ennél egyszerűbb már igazán nincs. Ha ügyelünk az arányok betartására, egyszerűen nem tudjuk elrontani. Főzelék mellé feltétnek, vagy salátával főételnek is kitűnő.

Kókuszos, banános és chilis csirkemell csíkok chapatival 

Az indiai konyha ízvilágát sokan szeretik, még akkor is, ha az európai ember számára vannak benne "érdekes" kombinációk. Ilyen ez a kókuszos, banános csirke is, ami mindenképpen érdemes a kipróbálásra.

Spenótos-fetás pite 

Ez a nagyon egyszerű tortaformájú pite kétségtelenül családi kedvenc lesz. Annyira különleges és finom, hogy az amúgy spenótellenes gyerkőcök is pillanatok alatt eltüntetik a tányérról.

Csoki felfújt 

Felfújtat sokan nem mernek készíteni, mert félnek tőle, nehéznek gondolják az elkészítést, pedig nem az. Gondos előkészület, megfelelő sütési hőmérséklet kell hozzá, valamint az, hogy amint kivettük a sütőből, azonnal tálaljuk, mert a felfújt senkire sem vár.

Saslik 

Négy perc alatt megnézhetitek, hogyan készíti Zoltán a saslikot, a leírás alapján pedig saját magatok is elkészíthetitek azt. Csirkéből, sertésből, pulykából is remek.

Koleszterinbomba reggelire - csak úgy angolosan Readingben 

Angliában reggelizni egész egyszerűen egy különleges élmány a gasztronómiában. A tányéron olyan falatok halmozódnak, amelyekből csak egy is elegendő lenne ahhoz, hogy ebédig elteljünk. A csodás reggeli alkotó elemei azonban annyira csábítóak, hogy nem lehet ellenállni! Az igazi angol reggeli, azaz English Breakfast így aztán vacsoráig kitart!! Jó étvágyat Readinből!

Tejszínes töltött karalábé 

Klasszikus tavaszi étel a töltött karalábé. Ahány ház, annyi töltelék, készíthetjük sertés hússal, de akár csirkével, pulykával is.

Sajtos uborkasaláta 

Tele van a piac gyönyörű, piros retkekkel, megjelent már az üvegházi saláta is, kígyóuborka meg egész évben van. Nincs semmi akadálya ennek a vitamindús, friss salátának az elkészítésének tehát.

Kakaós csiga házilag 

Számtalan jobbnál jobb recept létezik a házi kakaós csiga elkészítéséhez, megmutatjuk, Enikő hogyan készíti.

Kígyórétes kezdőknek 

Pofonegyszerű, ideális azokra a napokra, amikor azt érezzük, valami édeset nagyon-nagyon szívesen ennénk. Fél óra alatt asztalon lehet a desszert.

Habos, gyümölcsös piskótarolád 

Bármilyen családi ünnepre kitűnően megfelel ez az igen dekoratív, és egyáltalán nem bonyolult habos, gyümölcsös rolád, melegen ajánlom!

Elkészült a szilvapálinkák Szupermenta rangsora 

30 szilvapálinkát ellenőrzött legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az érzékszervi és kedveltségi vizsgálat mellett a hatóság laboratóriumaiban ezúttal is megmérték a biztonsági szempontból fontos paramétereket. Végül mindössze egyetlen esetben kellett intézkednie a hatóságnak.

Tavaszi gasztro programok 

Ha majd eltűnik ez a kellemetlenül szeles, esős, már-már télies időjárás, és hogy eltűnik, az bizonyos, mert így nem maradhat, akkor ismét lesz kedvünk különböző fesztiválokon tölteni a hétvégéinket. Összeszedtük, hogy a közeljövőben merre érdemes elindulni.

Csőben sült vegyes zöldség 

A sült zöldségekben az a legjobb, hogy annyiféle módon lehet variálni, ahányféle zöldség létezik. A tavasz közeledtével lehet kevesebb téli gyökérzöldséget és több újonnan megjelenőt használni hozzá.

Sonkás gnocchi 

Biztos mindenkinél van még maradék a húsvéti sonkából, úgyhogy mutatunk egy mérhetetlenül egyszerű, de nagyon finom megoldást az eltüntetésére.

Majonézes krumpli napraforgó majonézzel 

Az ünnepi asztalokon gyakran tálalt, hidegtálak alapjául szolgáló köret, amelyet mindenki szeret. Nem sok munka, egyszerűen elkészíthető, hűtőben 3 napig jól tárolható, szépen díszíthető étel.  

Csülkös babgulyás bográcsban 

Van az úgy, hogy a klasszikus blogbejegyzés helyett többet ad egy videó, úgyhogy a hosszas leírás helyett íme az elkészítés rövid menete, ahogy Zoltán készíti a babgulyást.

Eper, te drága! 

Az igazi tavasz megérkezését az jelzi, amikor megjelennek az illatos, édes eprek a piacokon. Persze ilyenkor nem szabadföldi az eper, de attól még lehet nagyon finom. A spanyol és görög importból származók más textúrájúak, mint amihez a magyar ízlés szokott, sokkal kevésbé lédúsak, mint a hazai, és annak ellenére ajánljuk inkább a magyart, hogy ilyenkor jóval drágább, mint a nagy mennyiségben beözönlő külföldi gyümölcs.

Stand25, ahol Széll Tamás főz neked 

Végre sikerült olyan időpontot találni, amikor mi is ráértünk egy kényelmeset ebédelni, és a Stand25-ben is volt szabad asztal. Elmondjuk, mit ettünk.

Meggyes-mákos pite 

A meggy és a mák remek párosítás, nagyon jól kihozzák, kiegészítik egymás ízeit. A lédús meggy pedig segít a mák viszonylagos szárazságán.

Hamis carbonara galuska 

Remek maradékfelhasználó recept, akár sült csirke, akár maradék sonka eltüntetésére. Mehet bele maradék nokedli, főtt tészta is.

Sült hagymás édesburgonya muffin 

Édesburgonya imádóknak és egészségesen étkezőknek egyformán ajánljuk a receptet. Az eredeti ötlet Jamie Oliveré, de Kata módosított rajta, nem is keveset.

Sajttal, sonkával töltött csirkemell 

Sok család kedvenc hétvégi, ünnepi étele a rántott csirkemell, amit néha felturbózhatunk sajttal, sonkával is. Figyeljünk rá oda, hogy a húst ilyenkor klopfoljuk jó vékonyra, hogy könnyen átsüljön.

Vörösboros eperleves 

Olyan finom, hogy komolyan mondom, megéri a macerát az ősz, a tél, a hideg tavasz, csak azért, hogy eljöjjön a nyár, és ilyen eperlevest lehessen enni. Zamatos eperből érdemes dolgozni, az éretlen, se íze, se bűze típusún a vörösbor se fog segíteni.

Túrógombóc eperrel 

Az epret a gombóc belsejébe akartam rejteni, de mivel szép nagyszemű gyümölcsök vannak itthon, elvágni nem akartam őket, így inkább külsőleg emelték a túrógombóc fényét. És mivel lusta voltam prézlit pirítani, porcukros tejföllel tálaltam.

Minestrone 

Mindenféle zöldségből kell bele egy kevés, na persze szerencsére lehet rajta variálni egy kicsit, sőt annyiféle változata van, a csizma északi és déli tartományainak eltérő szokásai, alapanyagaiból fakadóan, hogy nem is lehet egy receptet megfogalmazni. Alapvetések persze mindig vannak, többnyire paradicsomos alapú, gyökérzöldségek is vannak benne.

Gyorsan fogyó pogácsa 

Semmilyen különleges elkészítési módot nem igényel a család kedvenc pogácsája, nem kell élesztőt futtatni, nem kell hajtogatni, csak összegyúrni és kisütni.

Mi legyen a húsvéti maradékkal? 

Sajnos akár parasztsonkával kényeztettük magunkat húsvétkor, akár kötözött sonkát vagy főtt tarját vásároltunk a húsvéti asztalra, minden évben eljön a pillanat, amikor látni sem bírjuk már a füstölt húst. Egyszerűen eltelünk vele, ami nem is csoda, hiszen tojással, kaláccsal körítve nem túl gyomorbarát étel a füstölt hús.

Széll Tamás ismét a TV Paprikán 

Folytatódik a TV Paprika Bocuse d’Or sorozata, amely a 2016-os világraszóló európai győzelemtől a 2017-es lyoni döntőig tartó szakaszt mutatja be. Eddig soha nem látott szakmai titkok derülnek ki a felkészülésről, láthatóak lesznek a legizgalmasabb lyoni pillanatok.

Bakonyi betyár batyu 

Valami jó kis előétel ötletén törtem a fejemet, mi az, amit mindenki szeret, látványos, nem megy rá túl sok időm, garantáltan minden van hozzá itthon. Biztos létezik ilyen recept, de ismertek, nyilván nem az egyszerű megoldást választottam, a finom és mindenki szereti, sőt még a látványos elvárások megmaradtak.

Töltött tojáslepény 

Ez a tojáslepény egy nagyon egyszerűen elkészíthető étel. A lepényt pillanatok alatt össze lehet kavarni, míg teszünk veszünk, már meg is sül a sütőben. Könnyen feltekerhető és mindenféle maradékkal megtölthető.

Vaníliás kávédesszert almával és mandulás keksszel 

A tökéletesen összeillő textúrák és ízek magával ragadó hangulata teszi  egyedülállóvá ezt a vaníliás kávédesszertet.

Sajttorta almakaramellel 

Mivel most valami túrós sütit kívánt az én drága férjem, klasszikus sajttortát csináltam, mellé járt a fincsi karamell, na meg egy kevés pörkölt mandula, hogy egy kis roppanós is legyen benne. Nekünk ezzel a változattal is nagyon bejött a sajttorta.

Lyoni sertésszelet 

Egy szép szelet sertéscomb, rajta aranybarnára sült hagymakarikák, ez a lyoni sertésszelet, mely kombináció klasszikusnak mondható, és egyáltalán nem bonyolult az elkészítése.

Bableves 

Amikor a húsvéti sonkát megfőzzük, szert teszünk isteni alaplére, amit vétek lenne kiönteni, Főzzünk belőle bablevest, főleg, ha ilyen hűvös a tavaszi időjárás, mint idén.

Vaníliás gyümölcssaláta 

A Nespresso szakértői megalkották ezt az élénk színű desszertet, mely igazi élmény az ízlelőbimbóknak édes, gyümölcsös aromákkal, amelyek tökéletes kombinációt alkotnak a Nespresso Vivalto Lungo Decaffeinato Grand Cru őrleménnyel.

Sonkás kiflik az ünnepre 

Még most is neki lehet állni megsütni ezeket a kifliket, összesen 15 perc kelesztésre van szükségük, nem többre. Füstölt, főtt sonka a töltelékük.

Ma tojással, spenóttal és gombával élvezzük a kávét 

A Lavazza a konyhaművészei szerint a kávé nemcsak ital formájában fogyasztható, hanem édes és pikáns ételek alkotórésze is lehet. Ez a különleges recept, - amely tojással, spenóttal és gombával készült - is bizonyítja, hogy bizony lehetséges a kávét másképpen is élvezni.