GASZTRO

Vörösboros kuglóf
Vörösbort a sütibe? Miért ne? A csokoládéval és a fűszerekkel remek harmóniát fog alkotni, olyannyira, hogy csak győzzük figyelemmel követni, milyen gyorsan fogy el a kuglófunk.

Legjobb édesburgonyás receptjeink
Noha magyar neve megtévesztő lehet, jó tudnunk, hogy az édesburgonyának semmi köze a krumplihoz. Gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, édes sütemény, lepény is készülhet belőle, vagyis igen sokoldalú, ezt válogatásunk is megerősíti.

Csokis brownie vanília fagylalttal
Ez nem a durván csokoládés, kicsit ragacsos közepű brownie, ez egy könnyedebb, piskótásabb jellegű változat, de isteni! A fagyit ne spóroljuk el mellőle!

Katalán krém
Tipikus katalán édesség, nem azonos a franciák créme brulée-jével, és erre a katalánok nagyon is kényesek. Barcelonában kóstoltam, ahol nincs tapas bár katalán krém nélkül.

Erdei gombás vadnyúl comb
A vadnyúl igazi csemege, nem jutunk hozzá túl gyakran. Remek ételt lehet belőle készíteni, főleg erdei gombák társaságában. De ha esetleg nem kedveled a vadhúst, nyugodtan készítsd házinyúlból, esetleg marhából.

Kölessel töltött karalábé
A töltött karalábé igazi tavaszi ínyencség, vegyünk hozzá friss, nem fás, üde zöld karalábékat. Aztán töltsük meg egészséges hozzávalókkal!

Epres túrókrém, a diéta ékköve
Cukorbetegségben is jár az édesség, és a nassolás élvezete, csak nem mindegy, mikor hódolunk ennek, és főleg az nem mindegy, hogy milyen mennyiségben, minőségben visszük be az édességet. Tízórainak, uzsonnának tökéletesen alkalmas ez az édesség, melynek szénhidrát tartalma 20 gramm.

Csokis-kekszes rakottas - a vasárnapi édes élvezet
Keksz mindig van itthon, csoki csak eldugva, a többi a hűtőben, így semmi akadálya, hogy ez a sütés nélküli desszert megédesítse a mai napot.

Barackos túrókrém
A túró viszonylag olcsó alapanyag, diétákba is remekül beilleszthető, ezerféle sütemény és édesség alapja - gondoljunk csak a Túró Rudira... -, de könnyedén készíthetünk belőle minimális erőfeszítéssel elegáns desszertet is. Elő a turmixgéppel, készüljön a túrókrém!

Spárgakrémleves
A spárga csak az utóbbi években indult el hódító útjára a magyar konyhákban. Van, aki imádja, van, aki látni sem bírja, a többség viszont egyszerűen csak nem ismeri. Pedig oly könnyű elkészíteni…
Borjúpörkölt sós, kapros túrógombóccal
A gyenge borjúhús a rezgős kapros, sós túrógombóccal igazi ínyencség. Igaz, hogy borjúhúshoz nem túl könnyű hozzájutni, de ha találkozunk vele mégis a hentesnél, ne hagyjuk ki a lehetőséget!
Vargányakrémleves
A vargánya májustól októberig gyűjthető, egy-egy gombaszedős túra igazi családi program lehet. Ha pedig ilyen csodás ételt készítünk belőle, nemcsak a kirándulás lesz emlékezetes. Sose mulasszuk el szakértővel bevizsgáltatni a saját szedésű gombát!
Bemutatták a BalatonBor új évjáratát
A 2016-os BalatonBorok budapesti bemutatója a borokon és az ilyenkor szokásos kóstoltatáson jóval túlmutatott. Az évjárathoz illő falatokat a Costes Downtown készítette, Lábas Viktória, a Margaret Island frontembere pedig a borászok számára is fontos modern hagyományőrzés jegyében adta elő kifejezetten erre az alkalomra komponált zenei meglepetését.
Aki az egész Balaton-régió fellendítéséről álmodik
Ha nyár, akkor Balaton, ha Balaton, akkor Kistücsök Étterem Balatonszemesen! Az ország egyik legjobb konyhája és borlapja, aki pedig minderről mesélt nekünk: Csapody Balázs tulajdonos, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökségi tagja. Fogadjátok szeretettel legújabb interjúnkat, és látogassatok el a Kistücsökbe, ahol kiváló balatoni borok mellett akár a kedvenc Holdvölgy borotokat is megkóstolhatjátok a különleges ebéd vagy vacsora mellé!
Sertéscomb almapürével
Mind a német, mind a francia konyhában kedvelt párosítás a sertéscomb és az almapüré, s bár ha számunkra kissé szokatlan is, azért érdemes megpróbálni, talán mi is kedvelői leszünk.
Egészséges churros
Imádom a spanyolok fánkját, a churrost, de mióta oda kell figyelnem a szénhidrát fogyasztásomra, szomorúan búcsút vettem - ettől is. Kata most megmutatja, hogyan cseréljük okos szénhidrátokra az egészségtelen fehér lisztet.
Karalábé leves húsgombóccal
Harsogóan friss, ropogós, lédús tavasszal a karalábé, rövid főzési idő is elég neki. Ez a húsgombócos változat elég laktató, remek szereplője lehet egy könnyű tavaszi ebédnek.
Hétvégi programajánlónk május 13-14-re
Úgy tűnik, a május közepi hétvége a borfesztiváloké, az ország szinte minden területén kóstolhatunk finom borokat különböző kulturális programokkal körítve. Reméljük, az időjárás is kegyes lesz a fesztiválozókhoz.
Indítsd roséval a nyarat!
Fűben heverni, rosét rendelni, Veled szemezni, egy jó burgert megenni. Egyre csak szeretni, a buliban elveszni, végül egymásra találni!
Pirított polenta kockák mediterrán raguval
Egy kis kukoricadarából és zöldségekből remek ételt készíthetünk, tehetjük mindezt úgy, hogy bárki fogyaszthatja, aki tej-, glutén- és/vagy cukormentes diétát tart.
Spenót saláta eperrel és fetával
Eper szezonban keresve sem találhatnánk kellemesebb társaságot a spenótnak, a hatást pedig egy darabka fetával koronázhatjuk meg.
Marengói csirke
Állítólag Napóleon kedvenc ételét készítjük el, ha megfőzzük ezt a marengói csirkét, melyet a császár második itáliai hadjárata alkalmával kapott egyszer a szakácstól, egy ütközet előtti estén. Az ütközet sikeres volt, és mivel Napóleon amúgy is szerette a csirkét, attól fogva mindig ezt vacsorázott, mielőtt hadba indult,
Spenótos, zöldborsós tagliatelle
Harsogóan zöld, tele van ízekkel, ráadásul szűk fél óra alatt el is készül? Igen, van ilyen… Használd hozzá a kedvenc tésztádat. Ha az éppen nem a tagliatelle, hanem a fussili vagy a spagetti, akkor azt.
Éljen Napóleon - kolbászünnep a Hold utcában
Békéscsaba polgármestere, Szarvas Péter kezdeményezésére hatféle hagyományos, Csabai kolbászt mutatnak be a békéscsabai kistermelők a Hold utcai Piacon, 2017. május 13-án, szombaton. 2013 óta hungarikum, ez a kézműves csúcstermék, amely hosszú évszázadok alatt fejlődött, változott, s amelynek egyediségét a kiváló minőségű, hazai termesztésű fűszerpaprika adja, s amely a város vezetése és őstermelői jóvoltából igazi prémium terméket lehet!
Még két hét!
Bámulatosak vagytok! Olyan sokan küldtetek be recepteket, és annyi holtverseny van, hogy úgy döntöttünk, kérésetekre meghosszabbítjuk a játékot! Tehát semmi nem dőlt még el, várjuk az újabb recepteket, hogy megajándékozhassunk egy fergeteges lazulással!
Paprikába töltött sajtsaláta
Nem kell mindig bonyolult ételeket főzni és enni vacsorára, az egészségünkkel is jót teszünk, ha időről időre beiktatunk egy saláta vacsorát a hétre.
Ördöglángos hátszínből
Igazi magyaros étel, marhahússal, tócsnival, gombával, sajttal és tejföllel. Érdemes kipróbálni, lehet csirke-, sertés- vagy pulykahúsból is készíteni.
Hamburger zsemle házilag
Ha már munkát fektettél bele, hogy otthon készítsd el a szuper finom hamburgereteket, miért ne fordítanál rá még egy kis időt, hogy tökéletes legyen az összhang a házi zsemlével?
Frissen fogyasztható bodza ital
Bodza ital készítésekor csak egy nap türelemre van szükségünk, amint összerakjuk az alkotórészeket, másnap már fogyasztható is a frissítő ital. Érdemes hűtőben tárolni.
Paradicsomos, zöldséges bulgur
Diétáznod kell? Netán IR-es, vagy diabéteszes vagy? Itt egy könnyű ebéd recept, ami gyorsan elkészül, és ha ügyes vagy, marad belőle másnapra is, amit magaddal vihetsz a munkahelyedre.
Pikáns thai leves garnélával
Egyre nagyobb a rajongótábora itthon is a thai konyhának, hála istennek a thai éttermek száma is szaporodik. De ha otthon akarnánk magunknak valami finom thai ízvilágú ételt főzni, annak sincs akadálya.
Fűszeres trüffel tortácska
Csokifüggőknek tuti, hogy a legjobb választás, ettől biztosan helyreáll a jókedved és a csoki szinted. Készítsd el most, ne várj a kánikula beköszöntéig vele!
Ananászos csirke
Ez a kissé ázsiai beütésű recept népszerű lesz azok között, akik kedvelik a hús-gyümölcs párosítást. Előnye a receptnek azon kívül, hogy finom, hogy nem kell hozzá semmi különleges alapanyag, hiszen a szójaszósz is lassanként minden háztartásban megtalálható lesz.
Lyoni kirándulás, eredjünk a legboldogabb csirkék és legjobb borok nyomába!
Gasztrománoknak kötelező legalább egy hosszú hétvégére kiruccanni Lyonba, amely kis túlzással a világ legínyencebb városának is tekinthető. A Beaujolais és Chardonnay, Syrah bortúrák, az autentikus francia falatok végérvényesen átszabják az ízlésünket!
Pulykagolyók currys karfiollal
Az egészséges pulykahúsból egész bátran készítsünk húsgolyókat, mert bár fasírtnak talán kissé száraz - bár ezen is lehet segíteni -, de egy jó kis mártással nagyon kerek ételt hozhatunk össze belőle.
Bodza szörp
Nyilván nem mondok újdonságot azzal, hogy bodzát csak olyan helyről szedjünk, ahol kevéssé porosodik, és egyáltalán nem éri benzingőz. Csak ép, kinyílt virágokat gyűjtsünk, és gondosan nézzük meg a fonákját, hogy nem tetves-e.
Karfiolropogós
Csak azért nem készítem el minden nap, mert nincs az a mennyiség, amit ne tudnék belőle eltüntetni. Íze hasonlít a rakott karfioléra is, és a tócsniéra is, hidegen, melegen egyaránt addiktív. Borsos tejföllel szoktam enni, akinek nem kell a vonalaira vigyázni, bátran tálaljon mellé majonézt. Ha rizst is ad mellé, kész a komplett vacsora…
Lecsós, gombás csirke
Lám, lám, mire jó a nyáron eltett házi lecsó! Ha van néhány szem gombánk - vagy cukkinink, egy darab brokkolink akár -, csodás csirke ételt varázsolhatunk az asztalra percek alatt.
Karalábé főzelék
A kulcskérdés a jó karalábé. A jó karalábé elsősorban is nehéz. Másodsorban a levelei nem fonnyadtak, nem sárgák, hanem élénk zöldek és frissek. A gyökér felőli rész sem beszáradt, "öreg". Ha ezeknek a szempontoknak megfelel, nyugodtan hazavihetjük.
Diétás rakott karfiol
Egyetlen titka van ennek az ételnek, a darált húsból készült pörköltet kifejezetten fűszeresre, ízesre kell készíteni, így tudjuk ellensúlyozni a karfiol és a joghurt semleges ízeit.
Epres morzsás szelet
Angolul crumble bar, de jó lesz nekünk morzsás szeletként is. Elindult az eper szezon, még nem olcsó ugyan a gyümölcs, de már lehet kapni finom, érett epret is, és ahogy elnézem az időjárást, nem is számítok arra, hogy lejjebb fog menni az ára.
Epres chia puding
A chia mag képes nagy mennyiségű vizet elnyelni, így nagyon eltelíti a gyomrot, ami által a szénhidrát felszívódása lelassul, így később éhezünk meg. Ráadásul ennek a tulajdonságának köszönhető, hogy képes elmulasztani a gyomorégést és nyugtatja a felfúvódott beleket is.
Sütés nélküli Milkatorta - a nagyi kedvence
Ma nem a nagyi sütött, hanem mi nem sütöttünk az ő napjára. Bebizonyítottuk, hogy a csoki nem csak a gyerekek kedvence, és sütés nélkül is készülhet meglepetés. Ráadásul kiürült végre a nyúlfészek csokis szekciója is...
Meggyes pite
A pite a legnagyobb családi kedvenc nálunk. Télen almával, nyáron meggyel, sárgabarackkal, szilvával készül. Legjobb másnaposan, amikor a gyümölcs már megpuhította kicsit a tésztát. De persze isteni frissen is, mondjuk langyosan. Esetleg forrón. Vagy hidegen. Meg bárhogy.
Császármorzsa
A császármorzsa finom, gyorsan elkészül, és nem ismerünk olyat, aki ne lenne odáig érte. Azoknak, akik még sosem készítettek, mutatunk egy remek videót, hogy bele merjenek vágni ők is.
Szeresd meg a padlizsánt!
Ilyen sokoldalúan felhasználható zöldség, mint a padlizsán, talán csak egy van, a burgonya. Tudták, hogy közeli rokonai egymásnak? Mi tagadás: remek család!
Habos rebarbarás pite
Az utóbbi idők próbáljunk-ki-valami-újat akcióinak legsikeresebbje. Nem gondoltam, hogy ennyire finom lesz, elsőre inkább az elkészítési mód viszonylagos egyszerűsége ragadott meg. Meg aztán volt itthon pár szál, már nem túl friss rebarbara, amit csillagászati áron vettem a piacon, nem akartam veszni hagyni.
Az 5 legjobb spenótos receptünk
A spenót vonatkozásában tényleg kétféle embertípus létezik: az utálkozók és a feltétel nélkül kedvelők. Válogatásunk mindkét halmaznak szól, az utálkozóknak meggyőzésül, a kedvelőknek segítségül.