Sonka cikkek

Sonkás roló
Mindig jó, ha nem kéznél egy csomag készen kapható leveles tészta, mert akkor ilyen vendégváró falatokat is el tudunk készíteni, ha úgy hozza az élet, hogy vendégeket kell hirtelen fogadnunk.

Sonkával, kukoricával töltött hajtovány
Igazi baráti borozáshoz, sörözéshez való recept. Persze langyosan a legfinomabb, de nincs kétségünk a felől, hogy akkor is bombasztikus, amikor már nem meleg.

Zsebes karaj Czakó Marianntól
Nagyon könnyen és rövid időráfordítással elkészíthető, és ahhoz igazíthatjuk a receptet, amit éppen itthon találunk. Nem kell hozzá más, mint egy szép sovány sertéskaraj egyben, valami jóféle házikolbász vagy sonka, esetleg szalonna, pár szelet sajt, és zöldfélék, fűszerek.
A jó öreg Cordon Bleu, ahogy Márti barátai szeretik
Lehet borjúból, csirkemellből, pulykából is készíteni ezt finomságot. A lényeg, hogy ez egy sajttal, sonkával töltött rántott hús. Bármennyire is szeretjük mi, magyarok a panírozott enni valókat, ezt sem mi találtuk ki, hanem egy francia szakácsnő az udvarban. A legenda szerint a Napkirálynak annyira ízlett, hogy kék szalaggal jutalmazta a derék asszonyt. Annak idején ez volt a Michelin-csillag! Ezt a finomságot a pápai Villa Classicában kóstoltam!

Krémsajtos-sonkás burgonya Mártinál
Mindig hasznos az egytálétel. Általában gyorsan elkészíthető, összedobható, és amíg a munka után végre letusolhatunk, pont készre sül! Jöhetnek a vendégek!

Pizzakuglóf - Jucus konyhájából
Igazi hibrid! A formája kuglóf, az íze kissé a pizzára emlékeztet, az összetevői meg kicsit ez, kicsit az. Tény, hogy valami fantasztikus sonkás-sajtos-sós sütemény lett a végeredmény egy pohár tea vagy egy pohárka vörös bor mellé. Pompás vasárnapi hangulatfokozó!

Sonkás töltött gomba - vacsora percek alatt
Egy fáradt nap után mi másnak is örülhetnénk a legjobban, mint egy olyan receptnek, ami gyors és finom vacsorát ígér. Gombaimádóknak ajánljuk ezt a töltött változatot, körettel vagy anélkül.

Villámgyors sonkás-szalonnás pite - vacsorára
Amikor már kifogysz a vacsoraötletekből, de van egy kis ilyen-olyan maradék a hűtőben, nos akkor kapd elő ezt a receptet! Villámgyors családi kedvencet készíthetsz percek alatt, és szerintünk jobb, mint a pizza. Legalábbis más.

Agglegényszendvics
Ezt a recept rém egyszerű! Nyilván ezért kapta az agglegény nevet. Anyukámtól tanultam a dupla vajas trükköt, és mindig bejött! Javaslom, kínálj hozzá paradicsomot, paprikát!

Sajtos sonka - burgonyás bundában sütve
Bár igazán szép nyárias időnk van, most mégis bundába öltöztettük a sonkát és a sajtot. A gyors vacsora különlegességét a kapros fűszerezés és a burgonyatakaró adta.
Szalonnás spanyol pite - a félórás tepsis vacsora
Nem az a kérdés, hogy miért spanyol, hiszen a hozzávalók miatt akár magyaros is lehetne. A lényeg, hogy egy piskótaszerű tésztaalapba minden finomságot beledobálva, egy nagyszerű, fél óra alatt elkészülő vacsorához juthatunk. Tuti, hogy nem egyszeri eseted lesz!
Sonkás, sajtos palacsinta - maradékokból
Semmi se vesszen kárba, főleg ne a húsvéti sonka. Számtalan felhasználási mód közül, most ezt az egyszerű palacsintás megoldást választottuk. Imádni fogjátok!
Ötvenen túl jobban szeretjük a sonkát!
2015-ben többet költöttünk húsvéti édességekre, sonkára, mint korábban, igaz ebben benne van az áremelkedés is – ezt mutatják a GfK háztartások fogyasztását monitorozó ConsumerPanel adatai. Elsősorban a hipermarketekben vásárolunk, mert egy helyen széles kínálatból választhatunk.
Tradicionális sonkafőzés Bujdosó-módra
A húsvét az egyik legfontosabb keresztény ünnepünk, amelyhez számos sokszínű hagyomány kapcsolódik, így például a húsvéti sonka elkészítése. A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet követi a hagyományokat, így nem telhet el a húsvét e tradicionális sonka elkészítése nélkül.
Hawaii pizza - az örök kedvenc
Első pizzámat egykori lovagomnak akartam megsütni. Nem sikerült. Akkoriban még nem lehetett ennyiféle szakácskönyvet kapni. Mondta is az anyukám, hogy ennek ellenére ne főzzek olyan szakirodalomból, amit egy focista írt... Nos, a pizzatészta azért nem sikerült, mert a derék aranylábú az élesztő felfuttatásához nem cukrot, hanem sót javasolt... 5 adag élesztő ment tönkre, mire telefonos segítséget kértem egy hajószakács barátomtól, aki nem nevetett ki, és megsúgta a titkot...
Ahogy Márti csábít: finomság pasiknak a meccshez és a sörhöz
Ez a recept akkor jön be igazán, ha szereted a pizzát. Az alapja ugyanis az olasz kiválóság tésztája, de a töltelék ezúttal nem "hűtőszekrénytakarításból" ered. A hagyományos eljárással ugyanis darabokra hullana szét. Nos, itt egy meghökkentőnek tűnő módszer, amit még egykori barátomtól, a hajdani kiváló hajószakácstól, Kunszt Gábortól tanultam. Örök hálám érte!
Őszi pikáns körtesaláta
Tudtad, hogy a körte vérkeringés-szabályozó, vízhajtó hatású, megelőzi a fogszuvasodást és a nyelőcsőrákot? Többféle finomság készíthető belőle, mi most egy pikáns salátával dobjuk fel a napodat. Önállóan vagy sült húsok mellé is tálalhatod.
Fogyózz muffinnel!
Egyél mindent, de mértékkel! Most egy olyan finom nassolnivalót ajánlunk a két főétkezésed közé, amilyennel felesleges kalória bevitel nélkül csökkentheted az éhségérzetedet! Itt a sonkás muffin!
Babos-sonkás pite leveles tésztából
Gyors, finom és különleges. Kell ennél több egy tavaszi uzsonnához? Ráadásul a félretett, lefagyasztott sonkamaradékokat is fel lehet még használni, de más hússal is megtölthető a tészta.
Sonkás-tormás quiche (akár maradékból)
Maradt valami a húsvéti sonkából? Nehogy kidobd! Számtalan finomság készülhet még belőle - például ez a franciás pite. De ha minden elfogyott, érdemes beszerezni a hozzávalókat! Kiváló vendégváró vagy finom vacsora csak úgy magunknak is.
Sonkás muffin
Maradt még a húsvéti sonkából, de valami változatosságra vágysz? Akkor semmiképpen se dobd, ki, mert van egy remek muffin receptünk! Valószínűleg nem fogod megvárni a következő húsvétot, hogy újra megsüsd.
Van 14 remek tippünk a sonkafőzéshez! Így lesz tökéletes!
Ha már kiválasztottad az igazit a bőséges sonkaválasztékból, és úgy döntöttél, hogy azt tökéletesre meg is főzöd, akkor van kilenc nagyszerű ötletünk ehhez. A további 5 extra jó tanácsról talán eddig még nem is hallottál. Íme!
Egy kis különlegesség húsvétra!
Ebben a nagyon finom, üde salátában minden benne van, ami a húsvét szombatján az asztalra kell. A füstölt fürjtojás és a tormás-mézes öntet ugyan megkülönbözteti, különlegessé teszi, de mindenben megfelel a hagyományoknak. Ha ezt is az ünnepi asztalra tesszük, biztos, hogy egyedivé varázsoljuk vele ezt az amúgy is kicsit furcsa, télbe érő tavaszi ünnepet.
Ananászos sonkasaláta
Aki már hetek óta csak a húsvéti sonkára gondol, az most nagyon fog örülni, ennek a könnyed salátának. A sonkát némi zöldség és gyümölcsök közé rejtettük, a ráhangolódás miatt. Ugyanez a recept nagyszerű lesz majd ünnep után is a sonka maradékaiból.
Isteni sonkás fánk - a nagyi szakácskönyvéből
Bár ennek a fánknak a tésztája inkább a lángoséhoz hasonló, de ez senkit se zavarjon. A lényeg, hogy percek alatt elkészül, és ennél rövidebb idő alatt el is fogy. Egy remek gulyás- vagy bablevessel együtt páratlan és laktató páros! De szólóban is nagyon jó!
Egyszerűen ünnepi: laskagombás rukkolasaláta pármai sonkával
Ha húsvét, akkor sonka, meg persze tojás. Ez a recept mindenben megfelel a hagyományoknak, megvan benne a két kötelező elem, mégis picit más. Ráadásul rendkívül egyszerű elkészíteni.
Spagetti rukkolával és kecskesajttal, pármaisonka-csíkokkal
Attól, hogy valami finom, még nem kell bonyolultnak lennie! Ha jók az alapanyagok, tulajdonképpen nincs más dolgunk, mint „összeadni” őket. Ahogyan azt ez a recept is mutatja.
Sonkás brokkolis tészta - sonkamaradékból
Nagyon egészséges a brokkoli: energiatartalma alacsony, rostokban gazdag. Kiváló C-vitamin-, folsav- és béta-karotinforrás. Remek alapanyaga a mai ebédnek is...
Sonka- és tojásmaradékok újrahasznosítása
A nagyböjt időszaka után túl vagyunk ismét egy nagy „evés-ivás” ünnepen is. Előfordulhat, hogy „túlméreteztük” az adagokat, és most nem tudunk mit kezdeni a maradékokkal. Ha unjuk már enni a hagyományos formában, kidobni meg luxus lenne, van néhány jó ötletünk a sonka- és tojásmaradékok „újrahasznosítására”.
Narancslekváros sült sonka
Akik már unják a hagyományos főtt sonkát, azoknak ajánlunk most egy ínycsiklandó változatot, melyet nagyon egyszerű elkészíteni. A különlegesen pikáns sonka főzéséhez és sütéséhez is narancsot használunk, és a főzés után még a sütőbe is kerül.
Milyen húsvéti sonkafélét vásároljunk?
A magyar háziasszonyok a húsvéti füstölt szezonáru bőséges választékával találkozhatnak a boltokban. A sokféle elnevezés közötti eligazodásban, a címkén szereplő szakszavak értelmezésében, a minőség és az ár összefüggésének megértésében élelmiszer-biztonsági szakértők nyújtanak segítséget.
Csirkemell sonkában, zöldségágyon
Gyakorlott háziasszonynak kb. 50 perc, kezdőknek 1 óra.
De higgyék el, megéri, mert
- nagyon finom
- a sonka ellenére könnyen emészthető
- és nagyon egészséges a zöldség köret miatt
Vendégváró fogásnak is kitűnő, mert különleges és elegánsan tálalható!
Töltött sonka, pirított sajttal -fél óra alatt
Könnyű salátákkal, fűszeres öntetekkel remek egytál étel ebédre, vacsorára.De akár minden egyéb nélkül is kitűnő, ízletes és nem utolsósorban gyorsan elkészíthető egytál étel.
Sonkás-zöldfűszeres palacsinta
A hozzávalók hagyományosan ott lapulnak a magyar kamrák polcain, a végeredmény pedig igazi ínyencség! Az ízletes palacsintatekercsek ráadásul látványosak is.
Tanácsok a húsvéti sonka elkészítéséhez
A hétvégén már itt a húsvét, ezért a hagyományos húsvéti ételek hozzávalóit: a sonkát, tojást, a bárány vagy a csirke-és nyúlhúst sem árt időben megvásárolni. Az előkészületekben a legnagyobb odafigyelést mindig a sonka főzése igényli. Ezt már előző napon, kapkodás nélkül, a tojásfestéssel együtt elintézhetjük.
Sonkával, sajttal töltött pulykamell - Kati módra
Éttermek obligát fogása a Cordon Bleu, sajttal, sonkával töltött pulykamell, kirántva. Az én receptem egész más, de könnyen emészthető, tápláló, laktató.
Keresik Magyarország legjobb és legrosszabb sonkáját!
A húsvét közeledtével szeretnék megtalálni Magyarország legjobb minőségű sonkáját! Céljuk,hogy minél több magyarországi család asztalára egészséges élelmiszerek kerüljenek az ünnep során.
Ezt meg kell kóstolnod! Ínyenceknek!
A sokak által ismert és használt "prosciutto" szó önmagában olaszul sertéssonkát jelent, s nem utal még a készítés módjára. Itthon is lehet kapni, de valahogy, itt a helyszínen Olaszországban - mintha még finomabb lenne!
Mihez kezdjünk a megmaradt sonkával?
Mit kezdjünk a megmaradt sonkával? Meddig lehet tárolni anélkül, hogy megromlana? Annyi biztos, hogy az ünnep harmad-negyednapján már mindenki torkig van a sonkával, egyébként sem egészséges, ha csak azért hogy ne vesszen kárba, felfaljuk az egészet. Szerencsére a jó minőségű sonka akár egy hónapig is eláll és a legkülönbözőbb módokon lehet felhasználni más ételek elkészítéséhez. Vannak ötleteink...