Életforma.hu


Sokan örülni fognak a Lidl új bejelentésének

Sokan örülni fognak a Lidl új bejelentésének 

A cég közleményt adott ki, és letette a voksát a magyar húsipar mellett.
Hogyan tartsd frissen az élelmiszereket, hogy ne kelljen kidobni?

Hogyan tartsd frissen az élelmiszereket, hogy ne kelljen kidobni? 

Összegyűjtöttük, melyek a legjobb praktikák a zöldségek, gyümölcsök és húsok frissen tartására, hogy semminek se kelljen a kukában landolnia.
Tarhonyás hús - az egytálételek királya

Tarhonyás hús - az egytálételek királya 

Nem túl látványos étel és a neve sem túl elegáns, de a legtöbb magyar ember, szívesen fogyasztja. Laktató, hamar elkészül és jól bírja pár napig a hűtőben. Ha jól belegondolunk, ellentmond mindannak, amit a neve és a kinézete sugall.
Friss hús a kémcsőből

Friss hús a kémcsőből 

Először kerülhetett az ebédlőasztalra tisztán laboratóriumi körülmények között előállított hús Szingapúrban. Hogy milyen ízűek a csirkefalatkák, arról nem sok szó esik a híradásban - vélhetően hasonlóak az eredetihez -, annyi azonban már most biztos, hogy a biotechnológiai fejlesztések egy újabb fontos állomásához érkezett el az emberiség.
Ide tegyétek az élelmiszereket a hűtőben

Ide tegyétek az élelmiszereket a hűtőben 

A jó idővel megérkeznek a háztartásokba a szezonális hazai zöldségek és gyümölcsök is, de továbbra sem szükséges naponta bevásárolni a zsenge hozzávalókért. A megfelelő tárolással sokáig frissen tarthatók a zöldségek, a húsok és az alapvető élelmiszerek is. A FAO jelentése szerint a világban megtermelt élelmiszerek közel egyharmadát dobják ki 1 , a tudatos felhasználás így a pazarlás elleni küzdelemben is segít.
Nagy a világ, sok a rizsa…

Nagy a világ, sok a rizsa… 

A legtöbb utalás szerint ez egy szerb étel, amit rizzsel, burgonyával, zöldségekkel és hússal készítenek. De, természetesen a szláv ajkú népeknél, szinte mindenhol előfordul az ilyen vagy ehhez hasonló étel. Ezt is 100+100 féle módon lehet elkészíteni: a bolgárok zöldbabbal, a görögök durumlisztes rizstésztával, padlizsánnal vagy éppen babbal, esetleg zöldborsóval és létezik vegás variáció is. Némely receptben szerb lecsónak nevezik, ennél értelemszerűen a paprika és a paradicsom dominál. Steffel Csaba így készíti.
A szakértők kedvenc kutyaeledele: Orijen

A szakértők kedvenc kutyaeledele: Orijen 

Számos díjat nyert az Orijen kutyaeledeleket fejlesztő cég, amely elismeri azon fejlesztéseket, melyeket hosszú évek megfigyelései után vetettek be a saját, különleges termékeik kialakítása közben. Számos szakértő: tenyésztők, állatorvosok, kiképzők is elismeréssel adóznak ezen táp iránt, hiszen minden olyan követelménynek eleget tesz, amit a szakemberek elvárhatnak egy minőségi kutyatáptól.
Bojttal együtt? - íme az ökör, és az ő uszálya!

Bojttal együtt? - íme az ökör, és az ő uszálya! 

Bojttal együtt árulják? - kérdezte hosszas gondolkodás után operatőr barátom, akinek egyszer egy hosszú forgatásra hazautazva elmeséltem, milyen ököruszályt tudok én készíteni. Még olyat se hallott, hogy a marha farkát bármire is lehet használni! Amikor megkóstolta, már nem voltak kétségei! Mutatom!  
Kell-e fólia alatt sütni a húsokat? - videoval

Kell-e fólia alatt sütni a húsokat? - videoval 

Lefedjem vagy ne fedjem le? Öntsek alá vizet vagy se? Kiszárad vagy sem? Forró sütőbe tegyem vagy csak alacsony hőfokot adjak neki? Hogy marad egészségesebb? Nincs olyan amatőr szakács, aki ne tenné fel ezeket a kérdéseket! Figyelem, indul a húsfizika két tételben, és most minden kiderül!
Én vagy a húsom? Válassz!

Én vagy a húsom? Válassz! 

Azon magyar vegetáriánusok, akik választás elé állítják párjukat, vagyis, hogy én, vagy a hús, lehet, hogy meg fognak lepődni! Egy új felmérésből kiderült, hogy az ehhez hasonló ultimátumok esetében a magyarok 75 százaléka inkább a húst választaná a szerelem helyett! Na, akkor gondolkodjunk!

Hogyan érleljük, pácoljuk a húst? 

Elterjedt konyhatechnológia eljárás a húsok érlelése, pácolása, gondoljunk csak a hétvégi grillparti előtt a hűtőben pácolt húsokra, melyek különféle fűszeres pácokban várják sorsuk beteljesülését. De természetesen az érlelésnek, pácolásnak több fajtája létezik.

Nyereg alatt puhul a hús? 

Mitől lesz egy hús ízletes és porhanyós? A legfontosabb a hús minősége, ám a kémiai folyamatok az állat levágását követően sem állnak le. Miről árulkodik a hús színe és az állaga? Hogyan érleljünk otthon, házilag? Mindez kiderül a Laboratorium.hu legfrissebb konyhakémiai cikkéből...

Gombócos paradicsomos-káposzta kezdőknek - Jucus konyhájából 

Emlékszem, hogy a legfinomabb töltött káposztát mindig disznóvágáskor készítettük. A gombócok a kolbásztöltelékből formálódtak, a savanyú káposzta pedig a nagyi kamrájából került a tíz literes fazékba. A régi ízeket manapság így varázsolom a családi asztalra…

Török lángos 

A lángosra sokszor nézünk hungarikumként, pedig minden nemzetnek megvan a maga specialitása ebből a műfajból is. Itt van mindjárt a török burek, vagyis a Cig borek. Ez egy hússal töltött batyu, amit számtalan verzióban készítenek. Megjegyezendő, hogy igazából tatár eredetű. Burekkel egyébként rendszeresen találkozhatunk például, ha a horvát tengerparton nyaralunk, vagy egy hűs szlovéniai tóban fürdőzünk, nem kell feltétlenül Törökországig mennünk!

Zuhanó élelmiszerárak 

Négy éve folyamatosan csökken a legjelentősebb alapvető élelmiszerek ára: a 2015-ös év átlaga 19 %-kal maradt el az azt megelőző évitől, ahogy a  világgazdaság gyengélkedése a fémektől kezdve az energiapiacokig mindenütt erőteljes árzuhanást generált.

Baconos-almás sertéskaraj - az év első vasárnapjára 

Az év első vasárnapját egy különleges és nagyon pikáns karajcsodával ünnepeljük meg. Az alma belül, a bacon szalonna pedig kívül öleli magához a húst. Nagyszerű fogás lehet akár a hamarosan kezdődő farsangi időszakra is.  

Töltött karajszeletek tökmagos panírban sütve 

Csak a neve hosszú, de elkészíteni nagyon egyszerű. Mindenféle finomsággal betöltögetjük a karajszeleteket, és egy tökmagos panír után kisütjük. A férfiakra garantáltan jó hatással lesz!

Sült hús almás tormával és köményes burgonyával 

Egy jó receptért általában nem kell a szomszédba menni, de most mégis átugrottunk a sógorokhoz, hogy egy remek  ebédet főzzünk. Az összetevők számunkra sem ismeretlenek, de valahogy mégis sajátosan stájeres ízvilága lett a mai zöldséges húsételünknek.

Birsalmás rizses hús - Andi konyhájából 

A rizses húst sokan ismerik, és sokféleképpen készítik. Ez a pikáns változat az összetevői miatt nem csak laktató, de rendkívül egészséges is.

Húsos zabpalacsinta 

A palacsinta variációkból kifogyhatatlanok vagyunk. Most Dia konyhájából lestünk el egy könnyed, de laktató, nem hagyományos változatot. Ízleni fog!

Rántott csirkefalatok túrós bundában 

Nem, ez nem az a szokványos rántott csirke, hanem egy könnyed, egészséges változat. Kedvenc oldalunkon, az andió face oldalán találtuk, melyet most közkinccsé teszünk. Egészségetekre!

Kapros-mazsolás sertésborda 

Pikáns ízesítéssel készítettünk finom vasárnapi ebédet. Friss kapor még van a kertben, mazsola a fűszeres dobozban, s mindezekhez betársult még a citromlé is. Fantasztikus ízharmóniába kerültek a karajszeletekkel.

Amikor még egy rágó is életveszélyes lehet 

Minden ötvenedik ember hordozza azt a hibás gént, ami a gyógyíthatatlan aminosav-anyagcserezavar betegség, a fenilketonuria (PKU) kialakulásáért felelős. A betegségben szenvedők szervezetében felhalmozódik a lebontatlan fenilalanin, ami gyors lefolyású idegrendszeri és agyi károsodást okoz – kezelés nélkül már az első évben jelentősen csökken az intelligenciaszint, az ötödik év végére pedig az értelmi fogyatékosságot okozó agykárosodás is kialakul.

Rakott húsos lencse 

Szerintünk a lencsét nem csak újév napján szerencsés enni. Jól jön az év többi napján is, főleg ha egytál ételre és húsosra vágyik éppen a család.

Oregánós szaftos hús - hátfájás ellen 

Az oregánó a természet antibiotikuma, baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik, ezért hát sokkal több, mint fűszer. Az olaszok kedvenc fűszere béta-kariofillénben gazdag, ami gyulladáscsökkentő. Mit szólsz egy izomfájdalom elmulasztó finomsághoz?

A húsvéti sonkák típusai – Mire figyelj vásárláskor? 

A húsvéti ünnepi időszakban több, mint hatezer tonnányi füstölt áru fogy, mintegy 7 milliárd forint értékben. Melyik sonkát válasszuk, és mire ügyeljünk vásárláskor? Segítünk!

Mikor és mennyi húst ehet a baba? 

Kibújnak az első fogak, hat hónapos elmúlt a baba, kezdődhet a hozzátáplálás a húsokkal, főzelékekkel. De hogy pontosan mikor, mit, mennyit és mihez adhatunk, az sok anyukának gondot okoz. Most ebben segítünk!

Szilvalekvárral töltött sertéskaraj sült burgonyával és rukkolával 

Ha unod már a hagyományos ünnepi menüt, dobd fel ezzel a nagyon különleges ízvilágú finomsággal. A húsféleség most nem pulyka, hanem sertéskaraj, melyet jó sűrű szilvalekvárral tettünk pikánssá. Hozzá köret pedig egészen mennyei! Még az angyalok is megirigylik...

Bogárburger, műhús és nyomtatott ételek – ezt esszük a jövőben!? 

Az évszázad végére  mintegy 10,9 milliárd ember él majd a Földön az ENSZ legfrissebb előrejelzése szerint. Rovarok, műhús, tengeri moszat és 3D nyomtatóval elállított ételek, mind lehetnek az éhezés alternatívái, de vajon a gyomrunk is bírni fogja ezeket?

Tepsis rostélyossal hódíthatsz ma 

Azt senki se kérdezze, hogy miért tepsis a neve, amikor nem is abban készült. A lényeg, hogy nagyon finom, és igazi különleges fogása egy szerelmes vacsorának. Garantált a siker, bárki is lesz a szakács. Fogást nem tudnak majd találni rajta. Vagy inkább mégis?

Gombás-sajtos pulykaszelet 15 perc alatt 

Ebéd vagy vacsora 15 perc alatt? Mindenki álma a percek alatt összeüthető, ízletes és egyszerű fogás. Ez a gombás-sajtos változat tetszés szerinti húsból is készülhet, nem kell feltétlenül a pulykához ragaszkodni.

Egyszerű cupákos-Sült sertéscsülök 

Elsősorban az erősen inas húsfélék elkészítésénél hasznos módszer, hogy a húst fűszeres lében megfőzzük, majd ropogósra sütjük. Így a hús is kellemesen puha és ízes lesz.

Mi minden található a húsban? Szennyezett élelmiszerek-húsok 

Tartósítószerek, aromák, ízfokozók, enzimek, műfüst, szeparátorhús és radioaktív besugárzás - a modern élelmiszeripar diszkrét segítői és gazdaságilag jól átgondolt módszerei. Bár hivatalosan mind a felhasznált anyagok, mind az alkalmazott módszerek biztonságosak, számos vizsgálat ad okot a kételkedésre. A tudatosvásárló.hu értekezése. 

Ebédre, vacsorára, bármikor 

A gyros akár sertéscombból, akár filézett csirkecombból akár filézett pulykacombból is, készülhet, de a szárazabb csirkemell is megfelel.  Elkészítéséhez sem türelem, sem különösebb "konyhai" gyakorlatra nincs szükség, csak némi előrelátás kell: a pácban minimum néhány órát a húsnak ugyanis állni kell.

Sült csülök elzászi káposztával 

A hidegben már kedvet kapunk súlyosabb, ízesebb húsokhoz, például a csülökhöz is.            

Húst-hússal receptek 

Töltött oldalas, kapros sertésborda, mustáros aprópecsenye, gombás húspástétom, szilvalekváros hájas párnácskák, sajtos-hagymás májszeletek - ki tud ennek ellenállni?

Ünnepeljünk jó minőségű hússal! 

Az ünnepi időszakban mindannyiunk számára fontos a magas minőségű húsáruk, feldolgozott húskészítmények fogyasztása, hiszen az ünnepi asztalra mindig a legjobb ételeket szánjuk. A Pick Szeged Zrt. több mint 140 éves tapasztalata, minőség iránt elkötelezett munkavállalóinak szaktudása, környezetbarát, modern technológiát képviselő gyártósorai szavatolják, hogy a jó ételek jó minőségű alapanyagokból mindig ugyanazt az élményt nyújtsák a baráti és családi körben eltöltött étkezések során. 

Ahány ház, annyi kocsonya...Sertéskocsonya 

Két okból szerethető a novemberi dermesztő hideg. Ilyenkor csődül össze a nagy rokonság, hogy a karácsonyi asztalra szánt disznót "kivégezze", és az év első, rég várt kocsonyáját elkészítse. Mi ez utóbbihoz adunk egy kis segítséget.

Mediterrán marharostélyos 

Aki igazi déli ízekre vágyik, az könnyen elkészítheti ezt az ínycsiklandó marharostélyost. Még a nap is kisüt tőle...       

Szalmonella az új vágódeszkán! 

Sokan sutba dobják a régi fából készült vágódeszkát, s divatos műanyagra cserélik. Pedig a természetes anyagból készült eszközök nem csupán ugyanolyan szépek, hangulatosak és praktikusak tudnak lenni, hanem sokszor higiénikusabbak is.

Körösi aprópecsenye cérnametélttel 

Sokunknak nem ebéd az ebéd hús nélkül. Íme ez a különleges ízharmóniájú aprópecsenye cérnametélttel, igazán kitűnő étel és még nem is annyira nehéz. Érdemes kipróbálnia!

Körmendi töltött Stefánia 

A húst hússal szeretőknek ajánljuk a Körmendi töltött stefániát. Nem gyakorlott háziasszonyok is bátran elkészíthetik! Ha gondosan ellenőrzik a hús puhaságát, nagy hibát nem véthetnek a sütés során! 

Szuper jó grill receptek a kerti partira! 

A jó idő csábít a kerti partikra, grillezésre. Íme néhány, változatos recept, mely mindegyike 8-10 főre szól. A tényleges létszám szerint arányosan csökkentsük, vagy növeljük a hozzávalók mennyiségét.  

Mustáros nyúl tárkonnyal 

A nyúlhús méltatlanul mellőzött étel a hazai konyhából, pedig komoly nyúltenyésztő ország vagyunk. Ráadásul a nyúlhús, bár nem kifejezetten zsírszegény, de értékes fehérjéket, ásványi anyagokat tartalmaz.

Bécsi szelet borjú combból 

A tyúkleves után, főétel ajánlatunk a borjú combból készült Bécsi szelet. Igaz, hogy jóval drágább, mint a sertésból készült változata, de az ünnepi asztalra megérdemelten kerül.

Lecsós rakott hús -bármilyen hússal 

Friss paradicsommal és paprikával az igazi! Nem kell sok belőle, így már a mai árak mellett is megéri.Bár még viszonylag drága, de csábító a piacon a friss paradicsom és paprika. Íme egy recept, melybe nem kell sok belőlük, de isteni finom kaja lesz! 

Főzzön gyors vadast! 

Valódi vadast készíteni otthon, elég bonyolult, több napos művelet, így aki szereti ezt az ételt, inkább étteremben fogyasztja.De otthon is készíthetünk hamis vadast, ha kedveljük a mártásos húsételeket. 

Sült csirkecomb, csokoládés portói mártással 

Vendégek jönnek? Vagy csak megúnta az egyszerű csirkecombos sütésváltozatot? Dobjuk fel egy ínycsiklandó és szemet gyönyörködtető csokoládémártással! Ízleni fog!