Életforma.hu


Igazi superfood, mégis keveset fogyasztunk belőle

Igazi superfood, mégis keveset fogyasztunk belőle 

Ismerd meg jobban a laskagombát!
Laktató töltött burgonya téli estékre

Laktató töltött burgonya téli estékre 

Jöhet egy egyszerű töltött burgonya recept? Hideg estéken biztosan jólesik majd ez a vacsora egy bögre tea vagy vörös bor kíséretében.
Wellington bélszín karácsonyra

Wellington bélszín karácsonyra 

Jöjjön akkor egy újabb nagy klasszikus a sorban, a Wellington bélszín, amelyet nemcsak karácsonyra lehet elkészíteni, de ilyenkor nagyon ajánlott.
Bakonyi sertéstokány

Bakonyi sertéstokány 

Adott egy magyaros, tejfölös, gombás ragu, mely könnyen elkészíthető és igen kedvelt a hazai konyhákban. A legjobb sertéscombból előállítva, de van aki inkább a csirkét választja hozzá. Úgyis jó.
Magyar siker: gombából készült textil

Magyar siker: gombából készült textil 

A 8. Európai Quilt Triennálé harmadik helyét szerezte meg egy fiatal magyar textiltervező, Márföldi Dóra, aki a gombafonalakkal, vagyis egy nagyon környezetbarát anyaggal kísérletezve hozott létre textilszerű anyagot. Fércmű című munkájával érdemelte ki az elismerést Heildbergben.
Csirkemájrizottó sütőben átsütve

Csirkemájrizottó sütőben átsütve 

Nekünk magyaroknak mindenre van egy saját verziónk, így van ez például a rizottóval is. Egészen másképpen csináljuk, mint az olaszok, de az összetevők listája azért alapvetően megegyezik. Jöhet egy májas változat?
Májjal töltött sertésdagadó

Májjal töltött sertésdagadó 

Ha sertéshúsról van szó, leginkább a karajra gondolunk, pedig az állatnak vannak más ízes részei is. Itt van például a dagadó, amely megtöltve és egyben megsütve isteni fogássá válhat.
Gesztenyés-gombás lencseragu

Gesztenyés-gombás lencseragu 

Lencsét nem csak szilveszterkor érdemes enni, mert rengeteg vitamin van benne - többek között: kalcium, foszfor, folsav, magnézium, kálium, cink és vas - és nagyon magas a rosttartalma is. De ennél is fontosabb, hogy ha jól készítjük, isteni, pikáns ételeket varázsolhatunk belőle. És ha már ősz, adjunk hozzá egy kis gesztenyét!
Gombás-réparagu vörösborral

Gombás-réparagu vörösborral 

Már ránézni is élmény erre az egytálételre, hát még belapátolni! Jó hír, a bornak csak a felét tesszük az edénybe, a többit elkortyolgathatjuk mellé.
Új növényfajok lesznek a világjárványok leghatékonyabb ellenszerei?

Új növényfajok lesznek a világjárványok leghatékonyabb ellenszerei? 

Naponta halnak ki olyan növények, melyeket időnk sem volt felfedezni és megismerni. Pedig hatalmas kockázatot vállal az emberiség azzal, hogy veszni hagyja ezeket a fajtákat, ugyanis a tudomány mai állása szerint az egyre gyakrabban jelentkező és egyre pusztítóbb járványok ellenszerei is ezekből nyerhetőek majd ki.

Kasztíliai sajtos gomba 

Elsősorban szarvasmarha, juh, sertés és baromfi ételeiről híres a kasztíliai konyha. A magyarországnyi területű spanyol régió egészen egyedi ízeket kínál. Nem véletlen, hiszen egész Európában ott él a legtöbb őshonos állat. Ez a különleges előétel is helyi tejből és sajtból a legfinomabb, a spanyol piacok gombakínálatáról pedig már ódákat zengtem az Életforma oldalain. Azért próbáld meg, mert biztosan elvarázsolod az esti vacsivendégeidet! Hódításhoz pedig egyenesen kiváló!

Fácánerőleves sercegés és erdőzúgás kíséretében 

Segal Viktor és Vida József erdei gasztrokalandjai ámulatba ejtettek. Sercegés és erdőzúgás címmel megjelent szakácskönyvük 55, a magyar vadon kincsestárából készült – köretként pedig Széchenyi Zsigmond örökbecsű mondatait tálalták. A minap kaptam egy fácánt pompásan felpucolva, és azonnal tudtam, hogy ebből remek leves lesz. Kicsit átírtam, mint minden receptet, és sajnos őzlábgombát sem kaptam ezért a palacsintatésztás köret elmaradt, de azért így is nagyszerű ínyencség kerekedett!

Omlett gombával, sajttal és baconszalonnával , friss házi gyökérkenyérrel 

Mire felébredt a család, összeütöttem egy finom reggelit tojásokból, sajtból, szalonnával és gombával. Nem akartam rántottát, így szuflés tálkákban és sütőben sütöttem meg a következőképpen .

Sárgában szép és finom 

Ma valami olyan kívántam ami húsmentes és markáns, de mindezek mellett ne kelljen vele sokat dolgozni...? Választásom a bulgurra eset. A bulgur egyébként és légyegében tört búza. A közel-keleti illetve a török konyha gyakori és közkedvelt körete, itthon "török rizsként" is emlegetik. Vasban és B-vitaminban gazdag, kalóriatartalma kevesebb mint a rizsnek.Rosttartalma is egész magas pl. egy csésze bulgur a napi szükséglet kb.25%-át is kiteheti. No, akkor ma az egészségemért is tettem valamit ?? – írja Steffel Csaba.

Vargánya és köles, avagy levesben is egészség 

Kezdődik a hét; elfogy a jókedv, de ez még nem ok arra, hogy feladjuk! Ilyenkor ráérünk foglalkozni egy kicsit az egészségükkel is. Így tettem ma én is, egy viszonylag egyszerű gombalevest készítettem, amelynek a betétje nem más volt mint a köles. Az igazsághoz tartozik, hogy én 10 dekával készítettem, amitől jó tartalmas, "sűrű" lett, ezért a receptbe már csak 6-8 dekát írtam. Egyébiránt a köles az orvostudomány szerint is nagyon egészséges. Csökkenti a magas vérnyomást, csökkenti a szívproblémák kialakulását.

Selymes gombakrémleves tejszínnel 

Elámultam a barcelonai piacon, amikor megláttam a katalán vidék összes gombáját a szivárvány minden színében. Ehhez képest nálunk sokkal szegényesebb a kínálat még a jobb üzletekben is. Pedig mindenféle gomba mindenféle módon nagy kedvenc a családban. Ez a recept is egyszerű piaci beszerzésből származik, mert apukám imádja. Finom vasárnapi fogás is lehet!

Zalai gombás ludaskása 

A régi (zalai) konyha egyik igazi gyöngyszeme. A hízott szárnyas aprólékát levesnek megfőzték, és abból, a zöldségek és a hús felhasználásával, egy kis kiegészítéssel készítettek egy csodás egy tálételt. Ezeket a laktató, ízletes falatokat nemcsak Márton-napjára készítették, gyakori szereplője volt az akkori étkezésnek. Talán a mai táplálkozásnak is jót tenne, ha többször ennénk a csirkén és pulykán kívül más szárnyast is.

Sertéskaraj sokmagvas bundában gombás rizzsel, jégsalátával 

Gyors ebédet szerettem volna, a karaj meg frissen érkezett gyönyörű áru volt. Rántott meg már régen volt, de hogy ne csak simán bundában legyen, feldobtam magvakkal a panírt - ajánlja receptjét Pammer Lívia.

Olaszos vegán gombás, petrezselymes tészta 

Peller Anna és a férje, Lukács Miki legutóbb Olaszországban jártak, ahol nemcsak a mediterrán életérzés vette le őket a lábukról. Gasztroélményeikből inspirálódva, itthon el is készítették a tökéletes mását azoknak az ételkülönlegességeknek, amelyek az örök nyarat és a napsütötte tengerpartot idézik. Anna verhetetlen tésztája következik.

Titkolt szeretők: kapor & mascarpone 

Itt az ideje, hogy mindenki felfedezze a cukkinit, ja és a barátait. Itt egy új recept, amit blogos barátunktól kaptunk! Egyszerűen fenséges! Természetesen részleteiben te is változtathatsz ízlésed szerint, de ez tényleg a nyár csókja!

Sertésborda bakonyi módra 

Nagyon megörültem, amikor a maxonyhaja.hu segítségemre volt e klasszikus recept elkészítésekor. Rég adósa voltam már ugyanis az olvasóknak az igazi bakonyival! Egy jó kis dödöllével az igazi! Egyszerűen szuper!

Sertéskaraj tejszínes gombaraguval laktózmentesen, gluténmentesen 

Kicsit megbetegedett Pammer Livi, de mert ennek csak kell, így gyorsan összerakta ezt a glutén- és laktózmentes főételt, omlósra sült karajszelettel, sok-sok csiperkegombával, finom selymes tejszínes szósszal és aranyló hasábburgonyával. Csak rá kell nézni, és megszólal!

Vadas gomba nudlival 

Vadas mártás, kicsit átdolgozva, könnyítve. Egy rendezvény kapcsán jött az ötlet, készítsünk ilyet. Ha sült kolbászkarikákkal és kenyérpudinggal kínáljuk, akkor ő a Gyenesi Vadóc. Borvacsorákon sokszor kerül az asztalra, jól illik hozzá egy könnyű, gyümölcsös fehérbor – derült ki Max konyhájában.

Pulykaragu leves – színesen 

Hol hideg az idő, hol meleg, hogy lehet ezt kibírni? Pammer Lívia kitalált egy jó levest erre. Pulykahús, sok friss, finom zöldség télen-nyáron aranyat ér! Próbáld ki, mert leves enni nagyon egészséges!

Gombás-sóskás spagetti életmódváltóknak 

Lépésről lépésre kell haladnunk, ha a tavaszi megújulás saját életmódváltásunkkal szeretnénk „megspékelni” – tanácsolta Barcza Zoltán, az egyik legismertebb hévízi séf. Arra is figyelmeztetett, hogy érdemes keresgélni okos és praktikus gasztro eseményeket, ahol jó fogásokat, recepteket tanulhatunk. Nemrég a Hotel Carbonában rendeztek egy különleges örömfőző estet, ahol 13 hévízi séf vacsoráján leshettünk el jó ötleteket az egészséges táplálkozáshoz! Ekkor osztotta meg velünk Barcza Zoltán gombás-sóskás spagettijének receptjét is, melyet szívből ajánlok minden kezdő életmódváltónak egy húsmentes nap megkoronázásaként!

Nyúlcomb és medvehagyma, avagy 5x gondoltam 

Tegnap pompás kis filézett nyúlcombra akadtam a boltban, gondoltam finom és legendás paprikást készítek belőle, galuskával. Aztán ahogy a sorok között bandukoltam, elém ugrott egy doboz akciós, kicsit idősebb, enyhén megbarnult sampipi gomba, gondoltam, akkor Bakonyi nyuszi lesz belőle. Ma elmentem a zöldségeshez, és jé! már van medvehagyma, na akkor gondoltam pompás medvehagymás ragu lesz belőle, mondjuk tejszínnel. És végül nehogy nehogymá' galuskával egyem – gondoltam -, inkább egy laza kis puliszkát dobok mellé, megpirítva, gondoltam… Na kérem, valahogy így készülnek Steffel Csaba ételei.

Óvári sertéskarajom 

A legsokoldalúbb húsfajtánk a sertéskaraj, mert bármit készíthetünk belőle - feltekerve, sütve, rántva..., ahogy a család szereti. Ez egy picikét bonyolultabb recept, viszont rendkívül laktató, éppen egy szép téli naphoz illik. Cinkotai barátnőmnek van egy nyári konyhája, abban eredeti sparheltja. Ezt a fogást, ő ilyenkor kint süti! Valami isteni!    

Krémes pulyka egy tálban 

Kifejezetten őszi egytálétel ez a recept. Elsőre nehéznek tűnik, de nem az! Az a legjobb, amikor már érezzük a sütőből érkező illatokat, és csak úgy serceg a teteje! Ez is Dosso Gabi páratlan ajánlata! Ne hagyd ki!    

Rablóhús helyett jackfruitnyárs! Jól hangzik? 

Tökéletesen pótolja a húst a jackfruit konzerv, egy jó páccal vagy előkészítéssel végtelen számú ízesítéssel készíthetjük. Mi most egy nyársat fűztünk a felhasználásával, ami visszahozta a konyhánkba a nyári grillezések illatát, aromáját. Bulkshop azt mondja, ez egy gluténmentesen elkészíthető, vegán életmódba illeszthető főétel. 

Sörtésztában sült gomba 

Káprázott a szemem a barcelonai piacon, amikor azt a rengeteg féle gombát megláttam! Mint a helyiek elmondták, ezek mind kivétel nélkül a környéken teremnek! Ehhez képest nálunk nem annyira fényes a kínálat, de hozzuk ki abból is, amit lehet! És persze nem kell azonnal rántani! A hétvégi ebédhez ez is pompás lesz! Garancia rá, hogy anyukám receptje!

Bojttal együtt? - íme az ökör, és az ő uszálya! 

Bojttal együtt árulják? - kérdezte hosszas gondolkodás után operatőr barátom, akinek egyszer egy hosszú forgatásra hazautazva elmeséltem, milyen ököruszályt tudok én készíteni. Még olyat se hallott, hogy a marha farkát bármire is lehet használni! Amikor megkóstolta, már nem voltak kétségei! Mutatom!  

Gyorsan valami....tojásost!!! a farmer reggelije 

Farmer reggeli, vagyis vacsora lett belőle, ami igazából elkésett egy ebéd volt - írja Max. Mindegy, tette hozzá, finom volt, és ez a lényeg. És emberes adag lett volna, ha nem hárman ettük volna. Eredendően csak két éhes szájhoz tervezte a fogást Somogyi Zoltán, és azt is - úgymond - kicsit kérek csak-ra, de hárman laktak jól, vagyis úgy eltűnt a tányérokból minden, mintha nem is lett volna. Amúgy hűtőtakarításra is remek egy fogás!

Erdei kincskereső 

Csapadékos, de meleg időjárás vár ránk a következő egy-két hétben magas páratartalommal, ami tökéletes körülményeket teremt a gombáknak. A profik mellett amatőrök tömege is elindul ilyenkor az erdők ízletes kincseit gyűjteni. Ezért megosztunk néhány hasznos tanácsot, hiszen a gomba nem játék!

Falusi gombalevesem 

Imádom a gombát minden módon elkészítve, de persze a leves a legegyszerűbb. A libanyakas variációt én kísérleteztem ki. Az édesapán is nagy gombarajongó, ezért a hétvégén úgy gondoltam, meglepem vele! A nyaklevest jó előre elkészítettem, a nagyobb áruházakban pedig szeletelt gombát is lehet kapni, így pillanatok alatt elkészült a család nagy kedvence! Jó étvágyat Nektek is!  

Gombás aprópecsenyém 

Barcelonában egyszerűen nem tudtam elszakadni a piac gombakínálatától. Ha csoki lett volna, Gombóc Artúr biztosan mondta volna: a piros, a fehér, a kerek, a lapos, a tölcséres... és ezer variációja! Sajnos nálunk nem ilyen változatos a kínálat, de azért lehet próbálkozni! Ez egy egyszerű családi kedvenc! Készítheted pulykából is! 

Gombás galuska 

Sokan szeretik a sztrapacskát, de ez egy kicsit-nagyon-teljesen más! (Hol van a sztrapacskában gomba? Hm?) Ez egy kicsit turbós ebből a porból, mert a hagyományos krumplireszelés  híve vagyok, de most ez jött elő virtuális dobozomból. Nem leszel vele sztárszakács, de mindenki a lábaid előtt hever majd! Megéri?  

Potatisgratäng med purjolök och svamp - Csőben sült burgonya póréhagymával és gombával 

Ez egy rendkívül népszerű svéd köret, főleg most, a tél közepén. Egy kis szezonális ízt adhatunk hozzá a póréval és bármilyen (főleg erdei) gombával jó - írja Lagom című könyvében Anna Brones. A svéd boldogság titka ebből a receptből is csak úgy ragyog! 

Kókusztejes pulykaleves 

Meglehetősen keleties hatású ez a leves. Valószínű, sokaknak vannak benne meghökkentő fűszerek, hozzávalók, de nem szabad megrettenni! Érdemes próbálkozni, mert bizony nagyon finom! A hűvös, őszi estéken pedig igazán jól esik egy ilyen finomság!  

Gombás rakott krumpli - vacsorára 

Ahány ház, annyi rakott krumpli...Most éppen egy gombás, darált húsos változatra ugrottunk á a szomszédékhoz. Jól lakottan távozunk, köszönjük!

Borsós, gombás sertésragu leves 

Amikor a hőmérő higanyszála elkezd konvergálni a nulla fok felé, és amikor már ilyen korán sötétedik, akkor nagyon jó a hazaérkezés után egy forró, tartalmas levessel folytatni a délutánt. 

Háromsajtos csirkés, gombás tészta 

Gomba, csirke, sokféle sajt, brokkoli és tészta - minden benne van ebben az ételben, amit szeretünk. A tészta a tejszínes mártásban fő puhára. Kell ennél jobb?

Mondj nemet az uszodai fertőzésekre! 

Nincs is jobb érzés, mint egy fárasztó munkanap után utunkat az uszoda felé venni, hogy néhány tempós hossz leúszását követően a wellness-részlegben relaxáljunk. Ne feledkezzünk meg azonban az úszás-szauna váltakoztatása között sem az intim egészségünkről, hiszen az uszodák és környékük köztudottan a fertőzések melegágyai. Nem is annyira a klóros vízben, sokkal inkább a medencék mellett, a közös zuhanyzókban, öltözőpadokon számos kórokozó található, amelyeknek a nyirkos közeg kiváló lehetőséget teremt a szaporodásra. Azonban van néhány olyan óvintézkedés, amelyek betartásával szó szerint megúszhatjuk a fertőzéseket.

Puffadt pöfetegem és fokhagymás mártásom gyönyörű találkozása 

Itt az ősz, és vele a fantaszikus gombák időszaka! Ezt a pöfeteget az újpalotai piacon vette nekem Adri kolléganőm. Nagyobb volt, mint a fejem! Azonnal meg is örökítette a pillanatot egy másik kolléganőm. Nagyon boldog lettem, mert ezt kirántani maga a gyönyörűség! Köretként pedig nem a hagyományos sültburgonyát vagy párolt rizst adtam, hanem kreáltam egy remek őszi salátát egy fokhagymás öntettel. Próbáld ki!   

Cukkini nász a tepsiben 

Ez csak rántva jó - jelentette ki a férjem, amikor meglátta azt a két hatalmas cukkinit, amit egy volt általános iskolai osztálytársamtól, Kálmántól kaptam, amikor legutóbb meglátogattam a szüleimet Zagyvarékason. Gyönyörűségesek, nagyok egészségesek a zöldségek. Már a látványa is lázba hozott! Ehhez a recepthez mindössze a negyede kellett... Nos, megmutattam, hogy nemcsak rántva a tuti! Egy barátnőm is pont beesett, és csak annyit mondok, hogy én vacsorára nagyon keveset eszem, de így sem maradt egy falat sem másnapra. Picit macerás, de nagyon megéri!  

Kedvenc őszi gombás receptjeink 

Szeptember végén szinte roskadoznak az erdők - és hála istennek a piaci standok - az erdei gombáktól. A piacon sajnos nagyon drágán juthatunk hozzá ehhez a csemegéhez, jobban tesszük, ha magunk szedjük az erdőben, a megfelelő óvatossággal. Soha, de soha nem maradhat el a gomba hivatalos szakértői ellenőrzése, ezt ne felejtsük el!

Tojásos gombasaláta 

Soha nem felejtem el azt fantasztikus gombakínálatot a barceloniai piacon, már csak ezért sem, mert imádom a gombát minden formában. Sajnos a hazi kínálat meglehetősen szegényes, és bizony kevesen is értenek hozzá. Ezért is örültem meg, amikor az egyik kolléganőm elmesélte, hogy látott rókagombát és pöffeteget is az újpalotati piacon. Annyira megkívántam a gombát, hogy berohantam a legközelebbi nagyáruházba, és vettem egy kis szeletelt csiperkét. Csak ez volt, de adtak hozzá receptet is. Ezt most megosztom Veletek!       

Csiperkére és laskára ájulunk 

E két gombából termesztenek a legtöbbet Magyarországon. Nagyon egészséges, ennek ellenére évente csak legfeljebb 1-1,5 kilogrammot eszünk belőle - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Tavaszi csirkemell 

Amikor már szinte minden tavaszi, nyári zöldség megtalálható a piacokon, isteni dolgunk van, csak válogatni kell a jobbnál jobb receptekből, hogy mit is főzzünk. Ez a csirke étel egyszerű, ízletes, hamar elkészül, nem kell egész délután a konyhában állnunk, mégis hamisítatlan nyári ízeket élvezhetünk.