GASZTRO

A kacsa és a narancs szerencsés találkozása
Sokan nem kedvelik a kacsahúst, mivel zsírosnak találják, a vadkacsánál pedig a jellegzetes vadízt nem kedvelik. A narancsos kacsa azonban minden kacsagyűlölőt meg fog győzni: megéri kipróbálni!

Sárgabarackos túrótorta cukor nélkül – nem csak diétázóknak!
A születésnapos cukorbetegek vagy éppen fogyókúrázók számára ajánljuk ezt az isteni tortát. A bevállalósak természetesen cukorral és nem diabetikus összetevőkkel is elkészíthetik!

Spenótos táska: könnyű élvezet a téli búskomorság ellen!
Könnyű, tápláló ételekre van szüksége szervezetünknek a téli időszakban. A spenótban rendkívül fontos nyomelemek vannak, amelyek segítségével fittek lehetünk az influenzaszezon közepén is. Ez a recept emellett még finom is! Érdemes kipróbálni!

Halpástétom brokkolimártással
Ezt a remek halpástétomot bárki elkészítheti, különösebb főzőgyakorlatot nem igényel. Aki szereti a halat és a zöldséget, vagy éppen csak diétázik, annak szinte kötelezően ajánlott. Ám ha vendégek érkeznek, ettől a mutatós pástétomtól garantáltan eláll majd szemük, szájuk.

Micsoda finomság: leveli béka! Te sem ismerted?
Cím
Szöveg
A leveli béka receptje nagyanyáink öröksége: a hideg januári időszakban ez az egyszerű, gyorsan elkészíthető étel valódi változatosságot és sok vitamint hozhat a konyhánkba.

Zöldségleves, ahogy a nagyi készítette!
Aki már bekapta az influenzát, de ha csak könnyű ételekre vágyik, érdemes kipróbálnia ezt a receptet. A zöldségleves nemcsak könnyű, hanem megvan benne minden fontos vitamin és ásványi anyag, ami a téli időszakban elengedhetetlen. És ráadásul még finom is!

Póréhagymafelfújt - az isteni és gyors egytálas
Hagymát együnk hagymával, főként ha az influenzát szeretnénk megelőzni! Ez a gyors egytálétel nemcsak finom, hanem egészségmegőrző is. Szerintünk a család kedvence lesz.

Rácsos tészta, ahogy anyáink sütötték
Sütötte ezt már anyánk is, nagyanyánk is, annyira alapmű, hogy szinte kötelező megtanulni. Mutatós, szapora, és gyorsan is fogy. Merthogy igen finom…

Rakott káposzta franciásan
A téli időszak egyik sztárja a káposzta, bár az ételek közt nem a legelegánsabb. De ha kicsit máshogy forgatjuk, csinosabban is mutat majd – ráadásul finom is, és telis-tele van C-vitaminnal.

Gombás-sajtos pulykaszelet 15 perc alatt
Ebéd vagy vacsora 15 perc alatt? Mindenki álma a percek alatt összeüthető, ízletes és egyszerű fogás. Ez a gombás-sajtos változat tetszés szerinti húsból is készülhet, nem kell feltétlenül a pulykához ragaszkodni.
Rózsi néni borulós sajtos pogácsája
Van belőle tepertős, krumplis, túrós, vajas és sajtos, no meg még annyiféle, amennyit a fantáziánk elbír. Mert mindenki másképp csinálja – a pogácsát is. Ez most egy kicsit szépséghibás, de annál finomabb változata a sajtosnak. Derűre is borul…
Gyors tiramisu
A tiramisu talán a legismertebb és nálunk az egyik legkedveltebb olasz desszert. Oly annyira honosítottuk, variáltuk, hogy lassan a „szülei” sem ismernek rá. Az alap-hozzávalókon persze mi sem változtattunk, de az elkészítés idején igen.
Villámgyors tejszínes húsgolyó
Mindig jó, ha van tartalékban egy olyan recept, ami gyorsan elkészíthető, hiszen az időhiány mindig szorongatja az embert. Ráadásul ez egy igen gazdaságos fogás, mint a fasírtok általában.
Amerikai palacsinta - elképesztően egyszerű!
Mi is nagyon szeretjük a hagyományos, jól ismert palacsintát, de ahogy mondani szokás, a változatosság gyönyörködtet! Érdemes hát időnként ezzel a tengerentúli változattal is megpróbálkozni. Inkább reggeliként fogyasztják, de uzsonnának, desszertnek is megállja a helyét.
Spenótos lasagne sajtmártással
A nagy ünnepi trakta után jól eshet egy kis változatosság – ezért ajánlunk húsmentes fogást. A lasagne ugyanakkor még a megrögzött húsevőknek sem fog „nyúlkajának” tűnni. Egyszerű és nagyon-nagyon finom!
Villámgyors vajas-mandulás szelet
Amikor a család sütire vágyik, az idő viszont kevés, akkor jöhet a jól bevált kevert sütemény! Ez most egy villámgyorsan elkészíthető, pudingos-mandulás változat.
Torontál megyei korhelyleves
Ez az egytálételként is tálalható fogás érdekes keveréke a húslevesnek és az ismert savanyú leveseknek. Mondhatjuk, hogy mindkettő előnyeit ötvözi. Persze csak azok számára, akik nemcsak a húslevest, hanem a kiszela csorbát is kedvelik…
Liszt nélküli, „markos” sütemény
Ezt a süteményt azok biztosan szeretik majd, akik imádnak mindenféle magot és aszalt gyümölcsöt. No és azok is, akiknél éppen kiürült a lisztesdoboz, és valami különleges édességre vágynak. Előnye, hogy nem kell hozzá mérőeszközt használni – így elmosogatni sem –, mert kéznél van a markunk.
Egyszerű narancsos csokoládétorta
Hozzászoktunk az ünnepek alatt a sok finomsághoz... nehéz leállni. Átmenetnek ajánljuk ezt a könnyen és gyorsan elkészíthető egyszerű tortát, nem csak ünnepnapra!
Lilahagymás-kolbászos savanyúkáposzta-saláta
A gyümölcsök és a gyümölcslevek mellett télen az egyik legfontosabb vitaminforrásunk a savanyú káposzta, amely ásványi anyagokban is rendkívül gazdag. Finom önmagában is savanyúságként, meg persze a klasszikus módokon – töltve, székelykáposztaként vagy savanyú levesként – elkészítve. Ez az egészséges saláta fogyókúrázóknak önálló vacsoraként is megállja a helyét, de sültek is mellé kiváló.
Bácskai rizsesgomba
Érdemes az új évet egy különleges, finom és egészséges étellel kezdeni! Próbáld ki ezt a nem mindennapi zöldséges receptet. Nem fogod megbánni!
A jó virsli nyomában…
A frankfurti virsli már a 13. században ismert volt, a bécsi virsli születésnapja pedig 1805. október 15. A mai Magyarországon viszont az utóbbi húsz év alatt a sertésvirslit népszerűségben már megelőzték a baromfitermékek.
Póréhagymás lepény
Ha szakítani akarsz az ünnepi menük nehéz ételeivel és egy különleges zöldséges ételre vársz, akkor próbáld ki ezt a nem mindennapi receptet! Szilveszterkor nagyszerű vendégváró – és egészséges is!
Narancsos-kékáfonyás szelet
Igazán látványos a végeredménye ennek a csíkos csodának, igaz, munka is van vele. Viszont garantált a siker, akárhol kínáljuk!
A virsli 3 új ruhája
Hogy ne mindig a főtt virsli kerüljön szilveszter éjjel az asztalra, de a hagyományoktól se távolodjunk el, íme néhány virsli verzió. Persze több tucat emberre egyszerűbb főzni, de ha szűkebb a mulatság, érdemes valami mással előállni.
Sült pulykás saláta
Valami könnyűt! Kiált a gyomrunk a napokig tartó trakta után. Ilyenkor egy kis saláta a legjobb megoldás. Semmi majonéz, csak joghurt és a maradék a karácsonyi pulykából.
Gesztenyepüré házilag
Nagy téli sláger a gesztenyemassza. Mivel azonban sok mindent hallani róla mostanában, a legjobb, ha magunk készítjük el. Nem ördöngösség!
Rakott krumpli egy kis csavarral!
Ha szakítani akarsz a karácsonyi menük nehéz ételeivel és egy különleges zöldséges ételre vársz, akkor próbáld ki ezt a nem mindennapi receptet. nem fogod megbánni!
Utolsó pillanatos desszert: kókuszkrém áfonyával
Sem idő, sem energia nincs már egy újabb finomságot elkészíteni a sokadik ünnepi vendégségre? Ez a kókuszkrém végtelenül egyszerű, szép poharakban szervírozva viszont igen látványos.
Házi szaloncukor
Még nem késő! Elkészülhet a házi szaloncukor. Finomabb mint a bolti társai, ajándéknak is kitűnő és olyan csomagolás kerül rájuk, amilyet szeretnénk. Pepecs munka, de megéri. Nálunk évek óta sláger.
Libamáj sous vide módon
A szuvidálás az egyik legfrissebb trend a gasztronómiában. Bloggerek írnak róla, előkelő étteremek séfjei magasztalják. Ma már a vákuum alatt főzéshezszükséges berendezések már hozzáférhetőek az amatőrök számára is. Íme egy recept, ha a gép már megvan.
Nagyi mézese
Ez a klasszikus mézes, ami napról napra lesz egyre puhább és finomabb. Sokáig eláll és ideális karácsonyfadísz alapanyag.
Grillezett csirkecomb vadcseresznye pestoval és pirított zelleres salátával
Zöldség is, gyümölcs is, hús is - ennél nehezebb lenne mindenkinek a kedvére tenni úgy, hogy közben egészséges is legyen az étel amit asztalra teszünk.
Ezért megéri a konyhában senyvedni! Göngyölt bélszín nyárson sütve
Van, amiért megéri dolgozni. Bár ez a recept nem a legegészségesebbek közül való, az ínyenc hozzávalók és a végeredmény megéri a ráfordított időt!
Egy igazi ínyenc csemege: boros-szőlős pisztráng
Nem kívánja a nehéz húsokat? Egyen helyette inkább halat, mert nem csak finom, hanem bármilyen más húsfélénél egészségesebb. Egy óra alatt kész a vasárnapi ebéd!
Palacsinta vadcseresznyével és tőzegáfonya habbal
A palacsinta sokak kedvence és minden gyereket le lehet kenyerezni vele. De néha jó kimozdulni a bevált kakaós-diós-lekváros bűvkörből.
Konfitált libamell
A konfitálás, vagyis alacsony hőfokon zsírban sütés, már régen érdekelt. De sosem került rá sor, mindig gyorsan kellett étel vagy nem volt elég háj ehhez a módszerhez. Most libamelleket kaptam, 2 nyúzott mell bőréből kisütöttem a zsírt és így minden adott volt, hogy a harmadikból libamell konfit legyen.
Majdnem ludaskása
Nagyon szeretem a ludaskását, de szinte sosem készítek, mert macerás és nagyon időigényes. Kreáltam hát egy olyan ételt, amiben a liba és a rizs a főszereplő, de egy hétköznap este is elkészíthető.
Téli káposzta
Imádom a savanyú káposztát, főleg ami a nagymamám hordójában készül, de a székely káposztát hamar megunom és zsíros kenyeret se ehet mindig az ember. A korhelyleves mintájára gerslivel házasítottam, a füstölt hús meg csak jót tehet egy téli ételnek, így az is került a receptbe. Az eredmény egy egyszerű és nagyon ízletes étel.
Rántott camembert sangriás kék áfonya mártással, rozmaringos rizzsel
Áfonyaszósz és gyömbér - az angolszász karácsonyi konyha fontos ízei. De a magyar ízléstől sem áll távol. Finom, húsmentes ételt ajánlunk!
Zöldspárgás sárga tőkehal
Nem kívánja a nehéz húsokat? Egyen helyette inkább halat, mert nem csak finom, hanem bármilyen más húsfélénél egészségesebb. Egy óra alatt kész a vasárnapi ebéd!
A karácsonyi székelykáposzta is lehet könnyű
Ilyenkor is találhatunk olyan zöldségfélét, amely egészséges és ezerféleképpen is elkészíthető. Ilyen a káposzta is, amelyből csirkehússal is lehet székelykáposztát készíteni. Egészséges és finom!
Libamell brokkolimártással
Ehhez a recepthez semmilyen különleges hozzávalóra nincs szükség. A sok jól ismert alapanyag együtt isteni lesz!
Olaszos tonhalsaláta
Tonhalsalátából sosem elég. A nizzai saláta után ez a recept a kedvencem. Mert gyorsan elkészíthető és az alapanyagok bárhol beszerezhetőek. Ha nincs kedv vagy idő főzni, akkor remek lehetőség vacsorára néhány baguette-tel.
Házi grillázs
Gyermekkorom egyik kedvence, a nagyi mindig kizsírozott fedőre öntötte. Alig vártam, hogy megkeményedjen és lehessen törni belőle. Számos felhasználási módja van, de csak úgy elszopogatni is érdemes.
Egy kis kelet - bulgogi
A bulgogi koreai húsétel, könnyen elkészíthető és nincs szükség túl sok egzotikus hozzávalóra sem. Szójaszósz és szezámmag a legkülönlegesebb alapanyagai az ételnek. Érdemes kipróbálni.
Gesztenyével töltött pulykacomb fügés-narancsos körettel
Lassan ideje átgondolni, milyen ételeket is szeretnénk az ünnepi asztalra tenni. Ez a recept csak annyiban hagyományos, hogy pulykából készült. Minden más viszont egészen újszerű!
Amikor a máj találkozik az almával
Az alma a legnagyszerűbb gyümölcs: ízletes, zamatos és szinte minden bajra jó. Ráadásul télire is elrakható, a máj pedig bőséges D- vitaminforrás és elkészítése egyszerű, gyors és igen változatosan süthetjük. Receptjeink alapján süssünk-főzzünk finomakat. A siker nem marad el.