GASZTRO

Fűszeres szilvalekvár
A szilvalekvár a magyar konyha egyik nagy klasszikusa... akár azt is mondhatnánk, hogy nem valami érdekes. De miért ne dobhatnánk fel egy kicsit néhány pikáns fűszerrel és egy kis tokaji borral? Ajándéknak is beválik!

Sült paradicsom kapros túróval
Minden zöldségféle megvan hozzá, akár a kertben is, mert éppen ideje van a paradicsomnak és a kapornak is. Akik könnyű nyári falatokra vágynak, vagy éppen vegetáriánusok, azok bizonyára többször is elkészítik majd ezen a nyáron. Egyszerű és nagyon finom!

Zöldséges-húsos nyárs grillre
A nyári grillezések elengedhetetlen fogása a pálcára tűzött falatok együttese. Lehet csupa hús, csupa zöldség, meg persze lehet vegyes is. Nemigen hibázhatunk vele, de persze vannak alapszabályok, amelyek betartása nélkül esetleg száraz lesz hús, vagy nem lesz elég ízes az összeállítás. Ez az egyszerű recept kielégítheti a hús- és zöldségkedvelőket is, és garantáltan finom lesz a végeredmény.

Zelleres tofusaláta
A japán konyha most épp nagyon divatos, nagyon egészséges és nem utolsósorban nagyon-nagyon finom! Ez itt egy egyszerű, de különleges ízű recept.

Házi hamburger - ez az igazi!
Aki szereti a hamburgert, azt nemigen lehet meggyőzni arról, hogy ne egyen ilyet, akár a gyorséttermekben is. De minek oda menni, ha egyszer otthon még finomabbat és pont olyat tudunk csinálni, ami épp az ínyünkre való? Itt van hát egy hamburger-alaprecept, amit aztán úgy formálhatsz kedvedre, ahogyan csak jól esik!

Barackos-túrós csokitorta
Ez kicsit pepecselős recept, de ha rászánjuk az időt, igazán látványos, ünnepi, mégis könnyed és nyárias tortacsoda lesz az eredmény.

Zöldséges lasagne - felsőfokon!
Az olasz rakott tésztának szinte minden variációja nagyon finom, de ha vannak fokozatok, akkor ez a változat a legfelsőbbek egyikén foglal helyet. A sokféle zöldség itt olyan harmóniában van egymással, hogy mondhatni új minőséget hoz létre. Derítsd fel, milyet!

Almás krémes, az igazi vendégcsalogató süti!
Ha szereted az almás sütiket, de már unod a pitét, akkor ez a recept neked szól! A hagyományos pités hangulatot és a krémesek könnyedségét összehoztuk egy édességben. Nagyon mutatós és finom, igazi vendégváró sütemény, és előre elkészíthető!

Tejszínes őszibarack-krémleves
A gyümölcslevesek ízesítése általában nagyon hasonló, az ízüket azonban mégsem ez határozza meg, hanem az alapanyag aromája. Bár a bogyósokból készült levesek a legismertebbek, érdemes más gyümölcsökkel is próbálkozni. Az őszibarack az egyik, amit nem lehet kihagyni! Krémlevesként pedig egyenesen fenséges!

Nyári grillsztár: kápiacsónak
Itt a kánikula, így érdemesebb könnyebb ételekkel is feldobni az esti grillezést. Ez a recept kíméli a gyomrot, de kényezteti az ízlelőbimbóinkat. Próbáld ki!
Citromhéjjal sütött laskagombakalap parmezánnal
Egyszerű, gyors, de tuti, hogy bárkit lenyűgözöl vele! Igazi különlegesség, amelyet bármilyen alkalomra elkészíthetsz! Akár előételként, akár egy délutáni eszegetésre vagy könnyű vacsoraként is remek fogás.
Így készíti nagyi a dobálós-hordós savanyúságot! Isteni!
Akik nem szeretnek vesződni a savanyúságok többszörös téli eltevésével, vagy kevés az idejük erre, azoknak ajánljuk ezt a nagyon egyszerű módszert. Nem kell hozzá más, mint egy 50 literes műanyag hordó, s az alaplé összekeverésével már dobálhatjuk is bele az éppen időszerű zöldségeket. Ez nagyi titkos receptje. Volt, eddig…
Uborkacsiga - avagy az ötletes tálalás
A szokásos gyors vendégváró kellékeket - sajtot, sonkát, főtt tojást, egyebeket - most nem kenyérre pakoljuk, hogy szendvics legyen belőlük, hanem uborkára. Nem munkásabb, viszont sokkal látványosabb, és az uborkacsiga minden bizonnyal a gyerekek kedvence is lesz!
Házi gnocchi zöld pestóval
Egyszerű és nagyon finom tésztaétel, bár kétségtelen, hogy kicsit munkás, különösen ahhoz képest, hogy gnocchit és pestót is lehet készen kapni. Ennek ellenére érdemes nekivágni, mert a befektetett munkát sokszorosan megtéríti a különleges végeredmény.
Sztíviás kakaós-körtés muffin
Gyümölcsös is, csokis is, és még cukor sincs benne! Igazi finomságot ajánlunk a pluszkilók veszélye nélkül! A muffin egyébként is minden sietős háziasszony kedvence!
Hagymás-gombás pulykafalatok tejszínnel és sajttal
Ezzel az ínyenc fogással minden vendéget lenyűgözhetünk, de annyira egyszerű és gyors, hogy ideális a rohanós hétköznapokra is. Próbáld ki, a végeredmény önmagáért beszél!
Vaníliás gyümölcsrizs - fantasztikus desszert!
Végre kedvünkre válogathatunk a friss gyümölcsökből, amelyeket süteményekhez, desszertekhez is szívesen felhasználunk. Most egy nagyon mutatós és egyszerű édességet készítettünk velük!
Libacombok római tálban
Egyszerűen elkészíthető, ám fenségesen finom ez recept. A libacomb önmagában is rendkívül ízletes, és a hagyományos sütőedény mellett ez az almás-hagymás körítés, meg persze az illatos fűszerek mindent kihoznak belőle, amit lehet.
Így süss tökéletes leveles tepertős pogácsát!
A pogácsákkal úgy vagyunk, mint a népmesékkel. Mindenki hozzátesz valamit, vagy elvesz belőle, és a saját szájíze szerint formálja. Lehet, hogy ez a recept már ismerős, ám aki most kezdi a pogisütést tanulni, annak csakis ezt ajánljuk. Egyszerűen nem lehet elrontani! A kóstoltatás után a receptet sokszorosíthatjuk…
Pisztráng roston mandulával, zöldségnyárssal
A pisztráng legzamatosabb halaink egyike, roston elkészítve pedig még azoknak is érdemes megpróbálkozniuk vele, akik nem különösebben rajonganak a halakért. A grill adta különleges illat, aroma és a vele együtt készített zöldségek felejthetetlen nyári élménnyé teszik.
Rácsos ribizlis lepény cukor és liszt nélkül
Ez a finom gyümölcsös sütemény minden édesszájú cukor- és lisztérzékeny, valamint fogyókúrázó kedvence lesz. A liszt szerepét a dió tölti be, bizonyítva, hogy liszt nélkül is lehet isteni sütit készíteni!
Dinnyecápa - a szülinap sztárja lehet!
Egyszerű ötlet, de biztos, hogy minden gyerek örül neki egy forró nyári délutánon! Néhány perces munkával félelmetes - és persze aranyos - cápát varázsolhatunk egy dinnyéből! Egészségesebb, hűsítőbb és sokkal szórakoztatóbb mint a süti…
Váratlanvendég-krém – 10 perc alatt elkészül!
Azt mondták, fél óra múlva nálad vannak? Ha nincs otthon semmi édesség, röpke 10 perc alatt elkészítheted ez a nagyon finom és egyszerű krémet, amely a tejbedarának egy nemesített változata. Bizonyára minden hozzávaló megvan otthon!
Padlizsános lasagne nem csak vegáknak
Az olasz konyha igazán nagy népszerűségnek örvend, nem véletlenül. Rendkívül ízes és változatos, és a húst kerülőknek is számos fogást kínál. A lasagne igazán ismert változata hússal készül, bár a zöldséges variációk sem ritkák. Ez viszont egy szinte húsélményt kínáló verziója, érdemes kipróbálni!
Ribizlilekvár
A ribizlilekvár még a házi lekvárok között is különleges helyet foglal el, mert nemcsak visszaadja az alapanyag amúgy is kivételes ízét – mint ahogyan a többi otthoni készítmény is –, de állaga, fanyarsága, aromája miatt kiváló ízesítője lehet mindenféle mártásnak. Sőt, önmagában is nagyon illik különböző húsok mellé. És persze joghurtba is keverhetjük, a többi házi lekvárhoz hasonlóan. Jobb, mint a bolti!
Narancsos-csokoládés trüffel
A trüffel szerintünk a világ egyik legjobb édessége, de sajnos nem valami olcsó desszert. Ha viszont otthon csináljuk, spórolhatunk is, ráadásul pontosan a saját ízlésünkhöz alakíthatjuk.
Sárgadinnye-carpaccio egy kis pármaival
Végre van már finom, ízletes sárgadinnye a piacokon! Pármai sonkával a világ legegyszerűbben elkészíthető, ugyanakkor egyik legelegánsabb előétele.
Provence-i csirke - kifinomultan egyszerű
A francia konyha kifinomultságát szokás dicsérni, de azok az ételek is remekek erről a tájról, amelyek inkább egyszerűségükkel hódítanak - mint ez a zöldséges csirke.
Mediterrán húsgombócok paradicsomos-vörösboros mártásban
Attól még, hogy itt a nyár, néha jól esik egy rendes, húsos étel. De azért ez egy könnyű nyári fogás, ráadásul a legjobb szezon van ahhoz, hogy igazán finom és lédús paradicsommal dolgozhassunk.
Házi szörp, főzés nélkül - próbáld ki!
Egy-egy pohár szörp tökéletesen visszaadhatja a friss gyümölcs zamatát, illatát, sőt kedvező élettani hatását is élvezhetjük. Nyersen pedig a legtöbb hasznos anyag benne marad, és még télen is élvezhetjük!
Kevert meggyes lepény, ahogy csak a nagyi tudja
Szezonja van végre a meggynek, amely remek alapanyaga a pitéknek, réteseknek, kelteknek és kevert tésztáknak. Most ez utóbbihoz kínálunk egy régóta bevált receptet, nagyi szakácskönyvéből!
Szalonnás-hagymás cukkini, mindenki kedvence
Ennek a nagyszerű egytálételnek két főszereplője van: a hagyma és a tökféle. A zöldséget szeretők egyik kedvence lesz, no meg a zöldségeseké is, akik ezek után majd rengeteget eladhatnak belőle… Kapós lesz!
Könnyű vajbabos saláta
Csupa vitamin, mégis nagyon egyszerű és nagyon finom ez a saláta! Most minden hozzá való zöldség frissen kapható, ám ha nagyon sietős a dolgunk, mirelit zöldbabbal is dolgozhatunk, és akkor tíz perc alatt megvan!
Főzött házi szörp
Szörpöket, gyümölcskoncentrátumokat otthon is könnyen készíthetünk. Előállításához tartósítószer hozzáadása már nem is feltétlenül szükséges, mert a magas cukortartalom és sterilizált tárolóedények mellett nem áll fenn a gyors megromlás veszélye.
A „nem lehet abbahagyni csirke” receptje
Ahány ház, annyi csirkerecept, a variációk száma végtelen. Ennek az isteni csirkesültnek elsősorban a fűszerek és az elkészítés módja adja meg a különlegességét. Kicsit talán más, mint az eddigiek. Mondjuk, nem lehet abbahagyni…
Pierog - finom lengyel töltött tészta
Van orosz pirog meg lengyel pierog is, előbbi kelt tészta, és sütőben vagy olajban kisütik, utóbbi pedig élesztő nélkül készül, és vízben főzik meg - számtalan formában ismerik Közép-Európában, húsos és hagymás töltelékkel is. Ez a magyar derelyére hasonlító lengyel származású recept főételnek is kiváló, de akár köret is lehet. Próbáld ki, nem fogod megbánni!
Süssünk molnárkalácsot! Előtte megkóstolhatod Borsodnádasdon!
A molnárkalácsot, ezt a finom korong alakú népi süteményt, ollószerűen nyitható sütővassal állítják elő. A gazdaságos, ropogós, enyhén édes ostya, melynek már sós változata is népszerű, Borsodnádasd jellegzetes édessége, amelyet június utolsó hétvégéjén helyben ingyen is megkóstolhatsz! Mi meg elmondjuk a receptjét!
Pikáns spárgás-gombás nyúlragu
A nyúlhús nem túl ismert, ezért nem is túl népszerű nálunk. Pedig finom, könnyű, érdemes megpróbálkozni vele. De ha valaki idegenkedik tőle, ezt a receptet nyugodtan elkészítheti csirkecombból és csirkemájból is. Így is, úgy is nagyon finom!
Fasírt vegáknak
Egyre többen döntenek úgy, hogy mellőzik étrendjükben a húst. De aki egyébként húsevő, az is jót tesz magával és a környezettel is, ha tart veganapokat. Ha kicsit kreatívak vagyunk, szinte minden étel reprodukálható húsmentesen.
Csodaturmix reggelire
A reggeli a nap legfontosabb étkezése, ezt mindenki tudja. De kinek van ideje reggel bonyolult konyhai mutatványokra egy tápláló reggeli előkészítéséhez? De nem is kell! Egy turmix tényleg egy pillanat alatt megvan, ez az egyperces csodaital pedig biztosan feltölt energiával!
Cseh krumpligombóc - ezt add a pörkölt mellé!
A klasszikus knédli nem biztos, de a cseh krumpligombóc biztosan kiváló kísérője lehet a magyar pörköltnek. Ez a recept kimondottan illik bármilyen raguhoz vagy szaftos húshoz is, emellett paprikás, tejfölös levesekhez is kitűnő betét!
Lime-habos citromfagylalt camparival
Ha nyár, akkor fagyi, ez természetes. De még a legjobb fagyit is lehet kicsit tuningolni, és mi most ezt tesszük a citromfagyival a vele vetélkedő, ám azért harmóniában is lévő lime-hab és a kesernyés, fantasztikus aromájú campari segítségével. Utóbbi még egy kis élénk színt is csempész ebbe a fincsi fanyar együttesbe, nehogy véletlenül túl sápadt legyen…
Ez a focivébé leggyorsabb leveles sajtos pogácsája!
Pogácsát sütni sokan és sokfélét tudnak, ám a legtöbben a gyors és különleges változatokat szeretik. Ez most egy élesztő nélküli, szuper egyszerű, gazdaságos változat, melyet két focimeccs között is elkészíthetünk a vébé ideje alatt. Egy hibája van, hogy percek alatt elfogy, ezért célszerű mindjárt dupla adagban megsütni!!
Kapros-joghurtos uborkakrémleves
Valamiért itthon a hideg levesek többségükben gyümölcsből készülnek. Pedig egy friss, sós fogás nagyon jól tud esni ilyen hőségben! A kapor sokak számára megosztó fűszer, de aki szereti, ezt a levest imádni fogja!
Csevapcsicsi - kicsit másképpen
Itt a grillszezon, nincs is jobb, mint a szabadtéri sütögetés! Igaz, legtöbben a hipermarketekben előkészített húskészítményekkel oldják meg, hogy mi kerüljön a rácsra, mi azonban egy egészségesebb és finomabb verziót kínálunk. Ez a csevapcsicsi kicsit más, mint az eredeti délszláv változat, de ugyanolyan finom!
Barackos sárgadinnyelekvár pici pálinkával
Idén a korán beköszöntött nyári időjárás előbbre hozta a befőzőszezont is. Mi most egy magyarosan, pálinkával megbolondított pikáns lekvárt ajánlunk, érdemes megpróbálni először kisebb mennyiségben, és ha ízlik, akkor mehet nagyban is a befőzés!
Túrógombóc! Isteni!
Mit újat lehet mondani a túrógombócról? Mindenkinek megvan a maga receptje, amelyre esküszik. De azért lehet, hogy van még más, legalább olyan jó túrógombóc-recept is… Ez az!
Hideg citromos avokádó-krémleves
Az avokádó tele van vitaminnal, az egyik legegészségesebb gyümölcs. Bár magában, nyersen is isteni, ez a leves egészen különlegessé varázsolja. Igazi ünnepi fogás - meleg napokra.