Életforma.hu


Áfonyás müzliszelet - házilag

Áfonyás müzliszelet - házilag 

Egy rohanós munkanapra magadnak, uzsonnára a gyereknek vagy kiránduláshoz az egész családnak nagyon jó választás a müzliszelet! Tápláló és finom. A házi változat pedig még egészségesebb!
Itt a macedón csoda receptje!

Itt a macedón csoda receptje! 

Kevesen ismerik a macedón konyhát, ami a balkáni és a mediterrán ízeket ötvözi. A következő recept egyenesen fenséges, kényezteti a magyar gyomrot, de vendégségben vigyázzunk, nem lesz elég!
Tepsis krumpli sajttal, szalonnával

Tepsis krumpli sajttal, szalonnával 

Ez az az étel, ami átmelegít az esős őszi délutánokon: egyszerűen elkészíthető, hamar megvan, és fenomenális az íze. Ne sajnáljunk a gyomrunktól egy kis kényeztetést!
Spárga másképpen - göngyölve és rántva

Spárga másképpen - göngyölve és rántva 

A sajt-sonka kombináció már önmagában nyerő, hát még ha olyan különlegességgel bolondítjuk meg, mint a spárga. Ennek a panírozott tekercsnek az ízei passzolnak egymáshoz, és lehet, hogy még azoknak is ízleni fog, akik idegenkednek a spárgától.

Háromhagymás rukkolás tészta 

Mi imádjuk a rukkolát! Pikáns, friss és különleges - pedig tulajdonképpen bármelyik kertben megterem itthon is. Ebben a tésztában ez a legkülönlegesebb hozzávaló, a végeredmény mégis nagyon finom!

Isteni mangószósz - bármilyen húshoz 

Ezzel a szósszal a legegyszerűbb sült vagy főtt húst is könnyedén feldobhatod úgy, hogy igazi különlegesség válik belőle! Hűtőben sokáig eláll, bármikor előkaphatod.
Tepsis bab – ahogy még sosem próbáltad!

Tepsis bab – ahogy még sosem próbáltad! 

A babot nemcsak főzelékként vagy levesként lehet megfőzni, vagy sóletet készíteni belőle. E Macedóniából származó, a magyar ízlésnek igazán megfelelő recept szerint elkészített étel ugyan nem könnyű, de igazi melegséget csempészhet az esős kora őszi estékbe. Mindenki imádni fogja!
Finomság télire: pikáns fokhagymás szilva

Finomság télire: pikáns fokhagymás szilva 

A szilva a maga egyszerűségében kifejezetten különleges gyümölcs, különösen, ha télire rakunk el belőle. Még választani sem egyszerű, miként tegyük ezt: lehet befőtt, dezsem, lekvár, de akár savanyúságként is el lehet tenni. Ez a recept átmenet az édes és savanyú ízvilág között. A végeredményt akár magában is kóstolgathatjuk, de sültekhez, hidegtálakhoz kiegészítésként igazi ínyencség.
Csirkés-zöldséges tekercs uzsira

Csirkés-zöldséges tekercs uzsira 

A tekercsek - wrapok - kiváló szolgálatot tesznek a rohanós hétköznapokon, hiszen pár perc alatt összedobhatók abból, ami épp van otthon. Jöjjön egy egészséges, hawaii stílusú verzió!
Tejberizs helyett - quinoapuding!

Tejberizs helyett - quinoapuding! 

A quinoa igazi szuper növény. Egészséges, kevés kalóriát tartalmaz, gluténmentes és még finom is. Szerencsére egyre több helyen kapható itthon is!

Gombás tepsis kelkáposzta – tessék? Tessék! 

Gombát káposztával? Ki hallott már ilyet? Például mi! Ezért is tesszük közzé ezt a nagyszerű és igazán laktató egytálételt. A vegások és a fogyókúrázók különösen a szívükbe és a gyomrukba zárják majd…  

Isteni sonkás fánk - a nagyi szakácskönyvéből 

Bár ennek a fánknak a tésztája inkább a lángoséhoz hasonló, de ez senkit se zavarjon. A lényeg, hogy percek alatt elkészül, és ennél rövidebb idő alatt el is fogy. Egy remek gulyás- vagy bablevessel együtt páratlan és laktató páros! De szólóban is nagyon jó!

Marhapörkölt bográcsban 

A legegyszerűbb étel is, ha bográcsban készül, valahogy sokkal ízesebb és finomabb lesz, mint ha a tűzhelyen főznénk meg. Így van ez a marhapörkölttel is, különösen, ha a bogrács kedvéért még egy kis zöldség is kerül bele!

Cukkinis muffin 

Még hogy zöldség egy muffinban? Ami ráadásul édes? Bizony ám! Higgyetek nekünk, isteni lesz! Ha kész, senki nem fogja kitalálni, hogy mi is az, amitől annyira különleges.

Tzatziki kicsit másképpen 

A tzatziki sokak kedvence. Igazán nem nehéz elkészíteni, persze, mint minden egyszerű, de finom étel esetében, itt is nagyon sok múlik az arányokon. Most egy dúsított változatának receptjét ismerheted meg, mi Korfun találkoztunk vele. Kicsit sűrűbb, köretként is adható, és nagyon finom!

Négyórás görög sertéskaraj 

Ezt a finom sült húst, bár hosszan készül, nem hosszú idő elkészíteni - már ami a vele való munkát illeti. Rendkívül egyszerű recept, de különleges ízeket ígér, és biztos, hogy mindenkinek ízleni fog. Bármilyen alkalomra kiváló!

Kapros-túrós zöldbabpite 

Pitét nemcsak édesen, de sósan, sőt zöldségesen is lehet készíteni. Íme egy nagyszerű példa arra, hogy a túró, a zöldbab és a kapor milyen remekművet alkothat együtt. Így talán még a gyerekek is szívesebben megeszik a zöldbabot, mint főzelék formájában.

Burgonyás túrókeksz – egy kis fincsi rágcsálnivaló 

Nincs időd reggelizni? Az baj, ám ha ebből a kekszből bekapsz egyet-kettőt a reggeli  tea vagy kávé mellé, mégsem kell éhgyomorral elindulnod. Napközben pedig elrágcsálhatod egy kis gyümölcs mellé. Ízleni fog, még a gyerekednek is!

Sütivel a rosszkedv ellen - bevált recept 

Talán nem véletlen, hogy a somlói galuska újragondolt változatát választották Magyarország tortájává 2014-ben. Egy friss kutatás szerint ugyanis a magyarok kedvenc cukrászterméke pont ez a habos, csokis édesség. A felmérés szerint a lakosság közel fele hetente fogyaszt valamilyen süteményt, az édesszájúságnak pedig pozitív hatásai is megmutatkoznak: a gyakrabban sütizők ugyanis optimistábban szemlélik az életet, mint az édességet csak ritkán fogyasztók.

Spenótos-paradicsomos palacsinta 

A palacsintát a legtöbb ember imádja. Ez most egy egészségesebb, zöldséges verzió. Lehet könnyű vacsora, de akár az uzsonnás dobozban is megállja a helyét szendvics helyett!

Süssünk diákkenyeret! Remek az uzsonnás dobozba! 

Kezdődik a suli, a szülő pedig törheti a fejét, hogy mit is pakoljon tízóraira, uzsonnára. Ez a magvas finomság biztosan a gyerekek egyik kedvenc csemegéje lesz, főleg, ha egy-egy almával, körtével, vagy más idényjellegű gyümölccsel társítjuk!

Portugál csirke krumpliágyon 

Ez a portugál recept izgalmat visz a sokunk számára már kissé uncsi sült csirke elkészítésébe. Az olívás-fokhagymás pác és a hús szaftjával felturbózott krumpli különleges ízélményt kínál!

Tepsis karfiol sajttal, sonkával és paradicsommal 

A tepsis ételekben az a jó, hogy végtelenül egyszerűek, ugyanakkor a végeredmény olyan mutatós, hogy akár vendégek elé is tehetjük. Ez a recept friss zöldségekkel, könnyű sajttal igen finom vacsora.

Így készítsd az ország tortáját! Videóval! 

Idén a hazai gasztronómia egyik sajátos és igen kedvelt desszertje, a somlói galuska ihlette a „Somlói revolúció” nevű torta - vagyis „Somlói forradalom” - alkotóját. Megmutatjuk, hogyan készül!

Tejszínes-szalonnás zöldségleves 

Ha a zöldséglevesben is szeretnél szakítani a hagyományokkal, ez a recept tökéletesen alkalmas erre. Van benne egy kis beütés a frankfurti levesből, de ezt talán csak a virsli miatt  érezzük így… Mindenesetre nagyon finom, és akár magában is kitesz egy étkezést.

Bolognais-spenótos töltött rétes 

Mi történik, ha a réteslap, a bolognai ragu és a spenót találkozik? Összeállnak egy nagyon mutatós és istenien finom kreatív egytálétellé! És gyorsan!

Fokhagymás tökfánk 

A tök igazán sokoldalú zöldség, a megszokott főzeléken kívül roston sütve, rántva, töltve egyaránt finom. Mint ahogyan fánkként, vagy akinek jobban tetszik, lángosként is kiváló!

Rozmaringos szilvabefőtt 

A szilva az egyik legtöbbféleképpen elrakható gyümölcs. Befőttként is nagyon finom, hát még akkor, ha e recept szerint készítjük: a rozmaring illatossá, a citrusfélék és az édes bor pikánssá teszi.

Cukkinis-póréhagymás spagetti 

A tészta ezerarcú, mindig jó, és azért is fantasztikus, mert nincs olyan feltét, szósz vagy akármi, amihez ne tudna igazi alázattal alkalmazkodni, sőt, valami pluszt is hozzátenni. Ez a recept is ilyen, rendkívül egyszerű, ugyanakkor nagyon finom.

Mediterrán tepsis zöldség 

Ez a sült zöldség köretként kiváló - elsősorban roston készített húsokhoz ajánljuk –, de főételként is megállja a helyét, hiszen igazán gazdag, összetevőkben és ízekben egyaránt. Ráadásul nemcsak finom, hanem egészséges is!

Grillezett bélszínszeletek 

Ha valaki szereti a húst, annak a marhabélszín még akkor is finom, ha csak simán megsütjük. De még a legfinomabb étkeket is lehet még finomabbá tenni. Ez a pác pedig még annál is finomabbá varázsolja…

Mandulás répatorta - a gyerekek kedvence 

Azt még nem bizonyították, hogy a sok sárgarépától valóban jobban lehet fütyülni, de hogy erre a finom sütire senki sem fog, az biztos! Kiváló édesség gyerekzsúrokra, meg a hétköznapokra is, vagy hamarosan az uzsonnás dobozokba…

Paradicsomos-mozzarellás karajszeletek 

A sült karaj mindig nyerő, a paradicsom-sajt-bazsalikom pedig friss ízt ad ennek a fogásnak, amely nemcsak illatával, de színeivel is étvágygerjesztő. Hamisítatlan mediterrán ízek, amelyek tökéletesen megfelelnek a magyar elvárásoknak is.

Retroízek - Paprikás pogácsa, ahogy a nagyi csinálja 

Régi idők pogácsája, talán a mai „puccosok” mellett, nem is mindenki ismeri. Nagyanyáink gyakran sütötték babgulyás vagy krumplileves mellé, de sokan ették tejföllel, vagy csak úgy magában. A bográcsgulyásokhoz és jó a borok mellé még most is kiváló!  

Kanizsai dödölle 

A dödölle egyszerű, finom és laktató. Igazi magyar tájjellegű étel, ahány táj, annyi recept. Ma már nem a szegények eledele, mint régen, hanem különlegesség, amely pörköltek, vadételek mellé köretként kiváló, de önálló fogásként – akár tejföllel megöntözve – is megállja a helyét.

Thai csípős kacsaleves laskagombával 

Ennek az ázsiai „egytálételnek” az ízvilága feldob minden étkezést - persze levesként is az étrendbe illeszthető –, és pikáns zamatával minden vendégség középpontja lehet. Próbáld ki, hogy így van-e!

Ezt tedd el télire: lecsó cukkinivel 

A házi tartósítási módok közül nálunk a befőzés a legismertebb és legelterjedtebb forma, de persze nem csak befőttet, lekvárt, szörpöt lehet befőzni, hanem például lecsót is. S bár ma már mindenféle kapható az üzletekben, azért az igaziak még mindig a régi receptek szerint télire elmentett nyári színek és ízek.

Francia ínyencség: boros kakas 

A kakas nálunk méltatlanul mellőzött húsféle. Szárnyas, de tömör és ízes, és ha jól van elkészítve, bárki tíz ujját megnyalja utána. A coq au vin, vagyis a kakas borban klasszikus francia étel - és még csak nem is bonyolult elkészíteni.

Sajtos-rizses-répás fasírt - egyszerű, egészséges és finom 

Ez a zöldségpogácsa még a húsból készült fasírtok kedvelői számára is kellemes lehet, a húst kerülőknek pedig egyenesen a kedvencükké válhat. Ízes és kellemesen könnyű, körítés nélkül pedig akár remek előétel is lehet, ha apróbbra formázzuk.

Báránygerinc zöldségszalmán, vajas rozmaringos burgonyával 

Ennek a receptnek a titka az ízek, illatok harmóniájában rejlik. Igazán nem bonyolult elkészíteni, de a zöldségek, a vaj, meg persze a bárányhús különleges zamata együtt igazi ínyencséget eredményez.

Hagymás fokhagymaleves parmezánnal 

Kevés egészségesebb zöldségféle van a fokhagymánál, erős zamata miatt azonban sokan nem kedvelik. Ez a recept azonban még a kétkedőket is meggyőzheti!

A legjobb ezersziget öntet! 

A jó salátaöntet nem zacskóból érkezik! Otthon is könnyedén előállítható, ráadásul a legtöbb összetevője olyan, ami minden hűtőben megtalálható. Bátran kísérletezz vele, nem fogod megbánni!

Cukkinis-paradicsomos lencsesaláta 

Ez a recept igazán többfunkciós, hiszen a lencsesaláta önállóan elő- és főételnek is kiváló, ráadásul köretnek is tökéletes. Különösen, ha valakinek elege van abból, hogy „párolt zöldség” címén mindig a borsó-sárgarépa-fehérrépa együttes kerül a tányérjára.

Bajor sajtkrémtorta 

Nem ördöngösség elkészíteni ezt a tortát, viszont mindenki, aki megkóstolja, angyalian ügyesnek tartja majd a készítőjét. Mert annyira finom… A torta.

Ratatouille, a mediterrán lecsó 

Az egyik legnépszerűbb nyári étel, a lecsó, számtalan formában elkészíthető. Most egy olyan receptet ajánlunk, amely kicsit más, mint amit itthon készítünk, vagy tőlünk kicsit délebbre is ismernek. A mediterrán vagy francia lecsó ugyanúgy hagymából, paprikából és paradicsomból készül, mint a miénk, de az arányok másmilyenek. Meg persze van még két összetevője, ami jellegzetessé teszi: a padlizsán és a cukkini.

Tengeri halleves Livornóból - íme a cacciucco! 

Igazán nem nehéz elkészíteni ezt a levest, ám érdemes! Picit más, mint amihez szoktunk, de ez az olasz halleves közelebb van a magyar halászléhez, mint a francia bouillabaisse. Viszonylag gyorsan igazi különlegességet tálalhatunk. Bár lehet, hogy a hozzávalók megvásárlása meg picit hosszabb…  

Japán saláta - ez aztán különleges! 

A salátákat szokás azzal vádolni, hogy unalmas ételek. Hát, ez biztosan nem az! Zöldség is, gyümölcs is, no meg egy kis alkohol is van benne, csak az íze kedvéért.

Tejszínes-csirkés penne csiperkével 

Egy jó kis tészta valami jó szaftos feltéttel bármikor jöhet! Ez a recept egyesíti magában a mediterrán és a közép-európai konyha legjobb ötleteit, akár még magyarosnak is mondhatjuk. De persze nem az elnevezés a fontos, hanem az íz. Márpedig az pompás!