Életforma.hu


Házi készítésű pestós tészta

Házi készítésű pestós tészta 

A pestós tészta a legtöbb esetben a végső megoldás, amikor se idő, se kedv nincs főzni. Persze akkor, ha zacskós tésztára és üveges szószra gondolunk! De saját magunk is elkészíthetjük az egészet, és máris extra finomsággá válik! Mi most a Nervi pestót ajánljuk.
Amerikai káposztasaláta

Amerikai káposztasaláta 

Téli salátának kifejezetten jó, de nekünk nyáron is nagy kedvencünk a coleslaw, vagyis az amerikai káposztasaláta. Sült vagy rántott húsok köreteként egészen kiváló!
Tavaszi tormás hús karcsúsodóknak!

Tavaszi tormás hús karcsúsodóknak! 

Ez a kevés kalóriatartalmú fogás állítólag nagyon népszerű az osztrák sógorok körében. Aki az igazán könnyű, ám húsos ételeket szereti, annak többször is az asztalára kerülhet itthon is ez az igazán laza, tavaszi étek.    
Nőnapi ananászos tarkabarka sütemény

Nőnapi ananászos tarkabarka sütemény 

Hihetetlenül mutatós és finom ez a vendégváró sütemény. Az ananászdarabkák, és a mellé elkészített vaníliás puding teszi különlegessé az ízhatást. Garantált lesz a siker vele családon belül és kívül.
Mire nem jó a sütőtök?!

Mire nem jó a sütőtök?! 

A sütőtök, szegény, sokak által félreértett növény. Olvasónk a nyomába eredt, hogy sült változatán vagy levesen kívül még mit lehet előállítani a téli szezon jellegzetes és szerencsére még mindig kapható vitamindús zöldségéből.
Tarka rakott zöldség, nem csak vegáknak!

Tarka rakott zöldség, nem csak vegáknak! 

Hús nélküli remek ebéd vagy vacsora lehet ez a finom zöldségrakottas. Mindössze 275 kalóriát tartalmaz adagonként, így akár a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Aki pedig nem tud hús nélkül élni, annak köretként ajánljuk!
Erre a tortára ugranak a gyerekek! Marcipános Thomas

Erre a tortára ugranak a gyerekek! Marcipános Thomas 

A gyerekek megőrülnek a mesefigura formájú tortákért, de ezek elkészítése nem könnyű feladat. Egy őszinte Thomas-torta story hű olvasónktól, aki belefogott és megsütötte a gyerekeknek a kis gőzmozdony formájú süteményt.
Forralt boros meglepetéssüti, nem csak nőknek!

Forralt boros meglepetéssüti, nem csak nőknek! 

Rendkívül egyszerű és gyors, ugyanakkor mégis kicsit különleges ez a kevert sütemény. Akár férfiak is elkészíthetik meglepetésként. Csak arra kell vigyázniuk, hogy a forralt bort a süteménybe kell tenniük!
Almás-mézes pulykamellszeletek egy kis gyömbérrel

Almás-mézes pulykamellszeletek egy kis gyömbérrel 

Az utolsó hűvösebb napokon még annyira jól tud esni egy gyömbéres-mézes melegítő étel! De mivel már nem a bősz mínuszokat kell túlélni, készítsük könnyed szárnyasból!
Isteni grillezett bárányborda

Isteni grillezett bárányborda 

A bárányételeket nem mindenki kedveli jellegzetes illatuk miatt. Mások meg épp ezért szeretik a bárányhúst, meg persze különleges zamatáért is. Mindenesetre érdemes időnként újrapróbálkozni, félretéve az előítéleteket. Ez a recept nagy öröm a bárányhús kedvelőinek, az idegenkedőknek pedig nagy segítség a barátkozáshoz!

Leves- és turmixdiétával készülj a tavaszra! 

Kezdődik, kezdődik! Jön a tavaszi fogyókúrák és méregtelenítések időszaka! Segítünk, hogy ezt kevés kalóriabevitellel és éhezés nélkül, egészségesen élhesd túl. A leves- és turmixdiéta, no meg a finom főzelékek napjai következnek!

Ha már muszáj egy kis nass: csinálj kókuszgolyót! 

Igen, ha muszáj, merthogy van ilyen… Csak úgy rátör az emberre, és akkor mindenképpen kell egy kis édesség. A kókuszgolyó-készítéshez sokféle recept létezik, ez egy közülük, de a végeredmény garantáltan finom. Ha kibírjuk, hogy egy órát a hűtőben álljon…

Itt a tavasz, borban a malac! 

A tavasz közeledtével egyre több zöld finomság kerülhet az asztalunkra, de nem szabad megfeledkeznünk a kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében a kiváló húsételekről sem. Ilyen például a borban párolt vaddisznókaraj!

Még hogy a karfiol unalmas? Akkor ezt főzd meg! 

Télen kevesebb a zöldségválaszték, de krumpli és karfiol mindig akad, ahogy alma is. A varázslatos hozzávaló a brie sajt, meg  persze a rozmaring, és mindebből igazi ínyencség készülhet!

A lelket is átmelegíti: tejszínes spárgakrémleves 

A tél végi esős-influenzás időben nem csak a testnek, hanem a léleknek is jól esik egy tányér forró, ízletes leves. Ez a recept a hazánkban kevésbé népszerű, de igen finom spárgát ajánlja. Próbálja ki, nem fogja megbánni!

Téli finomság: gesztenyés rizottó 

A gesztenyét itthon sajnos csak édességekben, legfeljebb sülve, magában fogyasztjuk. Pedig számos finomságba remekül illik! Ez például egy egyszerű, de nagyszerű rizottó.

Süssünk és nassoljunk egy kis müzlis csemegét! 

Ennek az egészséges finomságnak az elkészítéséhez nem kell semmi hókuszpókusz. A hozzávalókat egy bioboltban is beszerezhetjük. Hagyományos liszt és tojás nélküli csemege, az ezekre érzékenyek kedvencévé válhat. Almával kiegészítve remek tízórai.

Panna cotta, vagyis tejszínkrém - ínycsiklandó és egyszerű! 

A panna cotta az olaszok egyik kevésbé ismert, de nem kevésbé finom desszertje. Tojás nélkül, tejből és tejszínből készül, ezekből viszont ragaszkodjunk a jó minőséghez!

Sókéregben sült marokkói céklasaláta 

Mint tudjuk, a cékla igencsak egészséges, így minden új elkészítési módjának örülhetünk. Ráadásul ez igen érdekes recept, az embernek az agyagban sültek jutnak eszébe, csakhogy itt a cékla tésztában sül. A végeredmény pedig önálló ételként, előételként, de akár főétel mellé körítésként, salátaként is tálalható.

Igazi hazai ínyencfalat! Zalai ráksaláta kapros körtével 

Hamarosan itt a tavasz, mind jobban ügyelnünk kell a vonalainkra, de ennél a magyar ínyencségnél még ezzel sem kell foglalkoznunk! Kár lenne kihagyni!

Paradicsomleves, ahogy még sosem próbáltad! 

Még hogy a paradicsomleves csak betűtésztával jó! Ebben a receptben újraértelmezzük az egyik legnépszerűbb levesünket, és az eredmény fenomenális! Tehát következzék a zelleres-bazsalikomos paradicsomleves!

Szalonnás sajttorta - a legbátrabbaknak! 

Ennek a sajttortának nem az elkészítéséhez, hanem az elfogyasztásához kell a bátorság! Adagonként ugyanis 940 kalóriát tartalmaz. Aki azonban nem a kalóriákat számlálgatja evés közben, az igazán elmerülhet most a kulináris élvezetekben.

Görögös hal tésztabundában 

A mediterrán ízeket sokan kedvelik. Ez az étel nagyon finom, ráadásul nem is bonyolult, köszönhetően a félkész alapanyagoknak. A végeredményből viszont senki nem jön rá a turpisságra…

Baconos-kolbászos bébicsirke zöldségekkel 

Gyorsan elkészíthető és igen zamatos, ráadásul hidegen épp olyan finom, mint frissen sülve. Bár nem valószínű, hogy lenne ideje kihűlni, hiszen egy bébicsirke eltüntetése nem nehéz feladat jó étvágyúaknak, sőt… Lehet, hogy kevés lesz?

Kétféle pite, fele munka: meggyes és túrós-citromos együtt 

Miért ne csinálhatnánk egyszerre kétféle sütit úgy, hogy a vele való munka ne legyen a duplája? Hiszen ha a tészta azonos, akkor igencsak könnyen elkápráztathatjuk a választékkal mindazokat, akik kedvéért sütögetünk.

Tepsis rostélyossal hódíthatsz ma 

Azt senki se kérdezze, hogy miért tepsis a neve, amikor nem is abban készült. A lényeg, hogy nagyon finom, és igazi különleges fogása egy szerelmes vacsorának. Garantált a siker, bárki is lesz a szakács. Fogást nem tudnak majd találni rajta. Vagy inkább mégis?

Ropogós finomság: csörögefánk farsangra! 

A fánk a farsang desszertje, amelyhez régen hiedelmek is kötődtek. Például, hogy ha fánkot sütünk, akkor a vihar nem viszi le a háztetőt. Szerencsére ma már nem a fánk óv meg bennünket ettől, nem is ezért szeretjük, hanem mert finom!  És nem csak farsangkor érdemes sütni!

Tárkonyos burgonyaleves 

Télen sajnos kevesebb friss zöldség közül válogathatunk, de a hagyományos krumplilevest is feldobhatjuk úgy, hogy unalmas "menza-ételből" pikáns különlegességgé válik.

Tormás vöröskáposzta-saláta 

Igazi vitaminbomba ez a saláta, amely télen kiváló arra, hogy pótoljuk a leapadt készleteket. Ráadásul gyönyörű a színe és csodás az íze is!

Harcsapaprikás, ahogy még soha nem próbáltad! 

Habár a harcsapaprikás az egyik legismertebb magyar halétel, juhtúrós lángossal kombinálva igazi hungarikum, minden vendéglátó asztal dísze lehet. Érdemes kipróbálni!

Sült túrószeletek, percek alatt 

Egyszerű alapanyagokból fél óra alatt „csaptuk össze” ezt a ropogós finomságot. Önállóan is megállja a helyét, de mártásokkal is kitűnő gyors vacsora.  

Ez az igazi februári kényeztetés: almás-meggyes házi rétes 

A desszertnek is meg kell adni a módját a februári báli-farsangi szezonban. Almás rétes? Meggyes rétes? Finom, persze, de hát semmi különös… Na de együtt? Különleges, és duplán finom!

Mennyei eledel: steak és libamáj - nem csak húsimádóknak! 

Nem hétköznapi ételt ajánlunk most. Sem ízeit, sem árát tekintve nem az. Ám aki kipróbálja, nem fogja megbánni. Mert a borjústeak gróf Kedvessy receptje alapján elkészítve libamájjal, kapros paprikás mártással, galuskával és burgonyakrokettel igazi és emlékezetes ínyencség. És nem csak húsimádóknak!

Káposztás tésztával töltött mangalicakaraj savanyú káposztával 

A mangalica húsa állítólag egészségesebb, mint a hagyományos sertésé. A tudományos álláspont szerint ez nem így van. Az viszont biztos, hogy a mangalica nagyon finom, húsának nagyobb zsírtartalma finoman eloszlik, ezért különlegesen ízletes és lédús pecsenye készíthető belőle. Íme egy farsangi káposztás variáció!

Nem néz ki sütinek, de nagyon finom: morzsás-almás 

Ha egy kis édességre vágyunk, vagy valakit gyorsan meg akarunk lepni egy kis finomsággal, akkor ez igazán ideális recept. Szépnek nem igazán szép, de jó. Sőt, nagyon jó…

Egy kis plusz - túrós-burgonyás rétes 

Túróst rétest majdnem mindenki tud sütni, akár saját kezűleg nyújtott tésztából, akár „hozott” anyagból. Akkor mitől különleges a mi ajánlatunk? Feltuningoltuk egy kis burgonyával. Isteni lett!

Quiche - a franciák kedvence 

Ez a francia tésztaétel egyáltalán nem bonyolult, és ezerféleképpen variálható. Akkor is működik, ha szinte semmi nincs otthon!

Egy laktató főétel: kolbászos sertésragu 

Ha a család még a húst is hússal enné, akkor ez a kiadós, különleges ízhatású fogás garantáltan a kedvencük lesz. Kicsit "megreguláztuk" a ragut.

Gombás-paprikás csirkesaláta 

Így jó, ahogy van, de tetszés szerint tovább ízesíthető és más alapanyagokkal is bővíthető ez a remek gombasaláta. Önálló ételként fogyókúrázóknak is ajánljuk!  

Nyár a télben: ananászszeletek lime-os-mentás citromfagyival 

Most egy rendkívül egyszerű receptet ajánlunk itt a déligyümölcsszezon kellős közepén. Télen is kapható gyümölcsök kellenek hozzá, és – hacsak nem akarunk valakit házi készítésű fagylalttal elkápráztatni – igen gyorsan látványos desszertremeket varázsolhatunk az asztalra.

Diós darafelfújt kandírozott gyümölccsel - egyszerűen nagyszerű! 

Vendégek jönnek? Bulizik a gyerek? Vagy csak a család éhezett rá egy kis édességre? Mi feldobtuk a tejbedarát egy kis dióval és kandírozott gyümölcsökkel. Olyannyira jól sikerült, hogy fel is fújta magát…

Gyors pörkölt savanyú káposztával – 15 perc alatt 

Hagyományos ízekkel készítettük ezt a 15 perces vacsorát. Alkotóelemei régóta ismerősek – hiszen akár székelykáposztának is nevezhetnénk ezt az egytálételt –, mégis van újdonsága. A villámgyors elkészítés.  

Ízorgia! Füstölt sonkás vörös lencse – sárgabarackkal 

Füstölt is, édes is, csípős is, és elkészül 15 perc alatt, mi az? Egy nagyon pikáns vacsora, melyet most két személyre és gyertyafény mellé szántuk. Persze dupla adagban az egész család jól lakhat vele. A chilivel azonban óvatosan bánjunk, ha gyereket is kínálunk!    

Egyedien pikáns: kéksajtos karfiolleves 

A karfiolt sajnos sokan nem szeretik. Ha esetleg az az ellenérv, hogy unalmas lenne, vagy netán túl jellegzetes az illata (szaga?), arra van egy remek válaszunk! Így még vendégvárónak is kiváló és különleges ez a hétköznapi leves!

Imádnivaló csokis süti sütés nélkül 

Ezt a sütit nem kell sütni, így nem lehet elégetni sem. Viszont egy napot állnia kell! Ínycsiklandóan maszatos, és elég tömény ahhoz, hogy tényleg elég mindenkinek egy vékony szelet.

Halászlében a franciák is erősek: itt a bouillabaisse, a marseille-i halleves! 

Nem csak bajai vagy szegedi halászlé létezik, van marseille-i is. A bouillabaisse, a francia halleves méltán legendás hírű, érdemes kipróbálni, már csak az egzotikus hozzávalók miatt is!

Legendás tésztaféle: itt a házi ravioli! 

A legtöbbünknek nem kell bemutatni a raviolit, ám aki csak mélyhűtött, előfőzött formában találkozott vele, annak semmiképpen sem szabad ezt a receptet kihagynia!