GASZTRO

Friss zöldspárga hollandi mártással
A zöldségekből és halfélékből készült ételek közös tulajdonsága, hogy többségüknek az átlagosnál kevesebb az energiatartalma, így egy-egy jóízű étkezés után nem kell pluszkilóktól tartanunk.

Meleg spenótsaláta
Popeye kedvencét nemcsak főzeléknek ehetjük, remek salátákat készíthetünk belőle. Használhatjuk úgy, mint a zöldsalátákat, helyettesítve vagy kiegészítve a ruccolát vagy jégsalátát, de meleg salátát is készíthetünk belőle. Íme egy példa.

Buffalo csirkeszárny
Annak, aki szereti a csirkeszárnyat ezt meg kell kóstolnia. Legjobb kézzel enni, hogy utána megnyalhasuk mind a tíz ujjunkat. Az igazi trükkje ugyanis a szósz, amivel az egyszerűen lesütött szárnyakat megbolondítjuk.

Tapas, tapas, tapas
A spanyol bárokból indultak világhódító körútjukra ezek az apró falatok. Legyen színes és sokféle, úgy biztosan sikere lesz ennek az ételnek, amit ital mellé vagy előételként is kínálhatunk. A tapas nem egy konkrét recept, mindenből lehet tapas, amit apróra tudunk porciózni, falatonként tudunk tálalni.

Gyors bolognai
Az igazi sugo persze az, amit órákon át főznek, de a mi paradicsomlevünkkel is finom olaszos ragukat varázsolhatunk az asztalra. Én most kaptam több liter házi paradicsomlevet, így egy üveggel gyorsan elhasználtam erre célra.

Rizottó másképpen
A következő recept viszonylag rövid idő alatt elkészíthető, ráadásul az ízvilága egy picit eltér a megszokottól. Érdemes megpróbálkozni vele, valamint a Demcsák Zsuzsa „Konyha, tündérek” című, több mint nyolcvan receptet tartalmazó könyvéből való ételekkel.

Padlizsán zöldségekkel töltve
A zöldségekből és halfélékből készült ételek közös tulajdonsága, hogy többségüknek az átlagosnál kevesebb az energiatartalma, így egy-egy jóízű étkezés után nem kell pluszkilóktól tartanunk.

Vörös sügér zellerkrémmel és rókagombával
Ha könnyű ételekről beszélünk, a halakat, rákokat sem hagyhatjuk ki a sorból. Igaz, nálunk nem annyira népszerűek, mint más országokban, de a zöldségekből és halfélékből készült ételek közös tulajdonsága, hogy többségüknek az átlagosnál kevesebb az energiatartalma, így egy-egy jóízű étkezés után nem kell pluszkilóktól tartanunk.

Afrodité saláta
Ha valami igazán extrát akarsz, de gyorsan készíteni, akkor ez a Te recepted! Saláta, de laktató és izgalmas, egzotikus ízkombinációt kínál. Ínyenceknek kötelező!

Torta sütés nélkül
Torta hétvégét tartunk, a tegnapi barackos csoda után itt egy igen jól variálható és sütő nélkül is elkészíthető torta, amit csak ajánlani tudok. Nincs vele sok pepecs és nagyon ízletes, ráadásul saját ízlésünkhöz igazítható.
Joghurtos baracktorta
Még kapható a piacokon finom, édes őszibarack. Ez a gyümölcs is alkalmas arra, hogy turmixot vagy egyéb finomságot készítsünk belőle, mi most egy nagyszerű torta receptet kaptunk.
Brokkolis tészta
A brokkoli az amerikai gyerekek spenótja, az az étel, amit utálni illik. ezt sosem értettem. Szerintem kifejezetten finom és sokféleképpen elkészíthető zöldség, aminek most egy izgalmas és egyszerű feldogozási módját mutatjuk meg.
Parajjal rakott burgonya kecskesajttal grillezve
A zöldségekből és halfélékből készült ételek közös tulajdonsága, hogy többségüknek az átlagosnál kevesebb az energiatartalma, így egy-egy jóízű étkezés után nem kell pluszkilóktól tartanunk. Sőt, ezek a receptek akár abban is segíthetnek, hogy megszabaduljunk tőlük.
Jégsaláta szalonnával és márványsajtos öntettel
Itt a bizonyíték, hogy a saláta egyáltalán nem "nyúlkaja". Ez itt egy meglehetősen súlyos verzió, de annál finomabb!
Szőlős csirkemáj
Az egészséges, vasban gazdag májat nem csak a megszokott formákban lehet elkészíteni. Semmivel nem bonyolultabb, de annál különlegesebb ételt ajánlunk, ráadásul a szezon gyümölcsével, szőlővel.
Zöldborsós „fish pie”
A következő recept viszonylag rövid idő alatt elkészíthető, ráadásul az ízvilága egy picit eltér a megszokottól. Érdemes megpróbálkozni vele, valamint a Demcsák Zsuzsa „Konyha, tündérek” című, több mint nyolcvan receptet tartalmazó könyvéből való ételekkel.
Őszi gyümölcssaláta
Együnk sok gyümölcsöt! A vitaminok és persze a jó ízük miatt is. Íme egy olyan recept, ami izgalmassá teheti az almát is. Gyorsan készen van és remek desszert lehet belőle, süti helyett.
Kelkáposztás tészta
Az ötlet Jamie Olivertől jött, de az ő receptjéhez fenyőmag kellett és sonka is. Én kicsit olcsósítottam és egyszerűsítettem a recepten, de így is nagyon ízletes. Ha elsőre furán hangzik, akkor is érdemes kipróbálni, hiszen a káposztás kocka is finom!
Sütöttél már kenyeret?
Érdemes. Az az érzés, mikor felszeled a magad dagasztotta kenyérkét csodás. Ráadásul garantáltan adalékanyagmentes élelmiszert kapsz és sokáig el is áll a házilag sütött kenyér. Arról nem is beszélve, mennyivel finomabb, mint a bolti. Itt a hideg, jól esik begyújtani a sütőt!
Körtés-diós francia palacsinta
Közeleg a hétvége, ideje rákészülni egy igazán fenséges reggelire. Szerintünk nem sok jobb dolog van annál, mint egy ráérős, késői reggeli, amikor nem számoljuk a kalóriákat.
Citromos-gyömbéres töklekvár
Tudjuk, hogy sokakat lehet riogatni a tökből készült ételekkel, ez azonban valami egészen új! A gyömbérrel és citrommal igazi különlegesség lesz a megszokott zöldségből, ráadásul megfázás ellen is hatásos lehet.
Narancsos-almás kacsacomb
A következő recept viszonylag rövid idő alatt elkészíthető, ráadásul az ízvilága egy picit eltér a megszokottól. Érdemes megpróbálkozni vele, valamint a Demcsák Zsuzsa „Konyha, tündérek” című, több mint nyolcvan receptet tartalmazó könyvéből való ételekkel.
Rakott rétes kaporral, tökkel, túróval
Tök édesen? Miért is ne! Továbbfejlesztett kapros-túrós rétes a Kakas étterem séfjétől!
Tökropogós
Eredetileg azért kezdtem készíteni, mert fillérekből élő egyetemista koromban bosszantott, hogy kidobom a tök közel harmadát. De annyira megszerettem, hogy ma is gyakran készítem. Ha tököt veszek, akkor a kikapart belső részből általában vacsi lesz.
Pöttyös túrós
És mégsem Rudi! Gyorsan elkészíthető, finom és mutatós süteménnyel készültünk. Érdemes kipróbálni, tetszeni fog!
Parasztreggeli, ahogy én készítem
Receptjeink ebédre, vacsorára számos ötletet kínálnak, de a reggelik ritkák a kínálatban. Most pótoljuk ezt. Reggel mindenki siet, csak bekap valamit, de hétvégén szánhatunk időt erre is. Íme egy ínycsiklandó finomság, amivel meglephetjük magunkat vagy a családot egy vasárnap délelőtt.
Uborkaleves, az őszi C-vitaminbomba!
Az esős, szeles őszies időjárásban fontos, hogy kellő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot vigyünk szervezetünkbe. Következő receptünk nem csak egészséges, de nagyon finom is!
Saláta vöröskáposztával és szőlővel
A káposzta az egyik legfontosabb vitaminforrás a hideg hónapokban. Ha viszont olyan finomságokkal egészítjük ki, mint az aszalt barack és a szőlő, mennyei étel készíthető belőle azoknak is, akik ódzkodnak a "nyúlkajától".
Kékszőlős-pórés csirkemellszeletek
A csirke a magyar családok asztalán a leggyakoribb vendég a húsok közül. Most a világosabb testvére mellett méltatlanul mellőzött kékszőlő lesz a társa.
Szőlős-túrós rétes
A rétest (szinte) mindenki szereti. A háziasszonyok azért, mert nem nehéz elkészíteni, mindenki más pedig azért, mert nagyon finom. Főleg, ha a hagyományos túrósat megbolondítjuk egy kicsit.
Gyors kókuszos
Ez is egy gyors és olcsó sütemény. Akár hétköznap este munka után is össze lehet dobni, mert nincs vele sok pepecs és mosogatnivalót is alig jelent.
Szilvás cobbler
Angolszász süti, amit kanállal tálalunk. Nagyon finom, nálunk komoly sikere van mindig. Állítólag nagyon finom más gyümölccssel is, de még nem próbáltam. Akinek van tapasztalata írja meg nekünk!
Egyszerű hagymaleves
Az autentikus francia receptet egy párizs mellett élő barátnőmtől tanultam. Ez a - ahogy ő fogalmazott - parasztos verziója a hagymalevesnek. Kevés hozzávalóból, olcsón és gyorsan elkészíthető étel.
Minestrone leves kis extrával
A következő recept viszonylag rövid idő alatt elkészíthető, ráadásul az ízvilága egy picit eltér a megszokottól. Érdemes megpróbálkozni vele, valamint a Demcsák Zsuzsa „Konyha, tündérek” című, több mint nyolcvan receptet tartalmazó könyvéből való ételekkel.
Rozmaringos bárányborda
A következő recept viszonylag rövid idő alatt elkészíthető, ráadásul az ízvilága egy picit eltér a megszokottól. Érdemes megpróbálkozni vele, valamint a Demcsák Zsuzsa „Konyha, tündérek” című, több mint nyolcvan receptet tartalmazó könyvéből való ételekkel.
Harcsaszeletek szőlős-boros mártásban
Ha valami van, ami miatt örülhetünk az ősznek, az a finom szőlő és a hamarosan induló szüreti szezon. Friss szőlővel és édes borral ajánlunk egy receptet.
Húsos-tökös tekercs
Ez az étel egyszerű, könnyedén szállítható tehát akár uzsonnás csomagban is megállja a helyét. Viszont látványosan mutat és igazán finom is!
Bögrés muffin
Egy óra alatt dupla adagot süthetünk belőle. Ha nincs otthon kapszlink, akkor tepsiben, szeletelhető sütiként is működik a recept. Egyszerű és nagyon finom muffin tészta, amit mindenki ízlése szerint ízesíthet.
Tojásos padlizsán
Mikor először ajánlották ezt a receptet nem akartam kipróbálni, túl egyszerűnek tűnt. De itt nagyon igaz, hogy egyszerű és nagyszerű. Kezdő szakácsoknak is merem ajánlani, hiszen szinte képtelenség elrontani!
Kreol zöldbab
Zöldbab másként. Ha már unod a főzelék, leves duót, akkor itt az ideje, hogy kipróbálj valami egészen mást. Egzotikus és egyszerű, érdemes belevágni!
Húsos tésztabatyu, ahogy a spanyolok készítik
A dél-amerikai országokban nemzeti eledelnek számít a hússal, zöldséggel töltött tésztabatyu. Bár vannak akik az olajban sütött változatra esküsznek, sütőben is kiváló és sokkal egészségesebb.
Oldalas, egy kis csavarral
A következő recept viszonylag rövid idő alatt elkészíthető, ráadásul az ízvilága egy picit eltér a megszokottól. Érdemes megpróbálkozni vele, valamint a Demcsák Zsuzsa „Konyha, tündérek” című, több mint nyolcvan receptet tartalmazó és októbertől újra kapható könyvéből való ételekkel.
Aszalt szilvával töltött liba
Márton nap ugyan még messze van, mégsem szabad elfeledkeznünk a hazai konyhaművészetben viszonylag ritkán alkalmazott libából készült ételekről. Egy isteni libarecept, melyet mindenképpen ki kell próbálnia minden háziasszonynak!
Citromos báránycomb
Bár idehaza viszonylag ritkán fogyasztunk bárányt, nem szabad elfeledkezni erről a kulináris élvezetről. Egy isteni bárányrecept, melyet mindenképpen ki kell próbálnia minden háziasszonynak!
Egy klasszikus francia édesség
A franciák egyik klasszikus, elegáns és könnyed édessége a crème caramel. Valójában alig pár hozzávaló és némi gondos odafigyelés kell csak ahhoz, hogy otthon is elkészítsük.
Készítsünk rózsalekvárt!
A rózsalekvár évszázadok óta igazi csemegének számít, ami ehető ajándéknak sem utolsó! Minden fajta rózsa ehető, de a típusok íze különbözik.
Szőlős-mustos kacsamellek recept
A nyár végéhez kötődő kevés jó dolgok egyike, hogy beköszönt a szőlő szezonja. Nem csak magában finom, változatos ételekhez is felhasználható ez a gyümölcs.
Tepsis libasült
Márton nap ugyan még messze van, mégsem szabad elfeledkeznünk a hazai konyhaművészetben viszonylag ritkán alkalmazott libából készült ételekről. Talán a legismertebb a tepsiben sült liba, amely télen-nyáron igazi ínycsiklandó étel.