Életforma.hu


Friss zöldspárga hollandi mártással

Friss zöldspárga hollandi mártással 

A zöldségekből és halfélékből készült ételek közös tulajdonsága, hogy többségüknek az átlagosnál kevesebb az energiatartalma, így egy-egy jóízű étkezés után nem kell pluszkilóktól tartanunk.
Meleg spenótsaláta

Meleg spenótsaláta 

Popeye kedvencét nemcsak főzeléknek ehetjük, remek salátákat készíthetünk belőle. Használhatjuk úgy, mint a zöldsalátákat, helyettesítve vagy kiegészítve a ruccolát vagy jégsalátát, de meleg salátát is készíthetünk belőle. Íme egy példa. 
Buffalo csirkeszárny

Buffalo csirkeszárny 

Annak, aki szereti a csirkeszárnyat ezt meg kell kóstolnia. Legjobb kézzel enni, hogy utána megnyalhasuk mind a tíz ujjunkat. Az igazi trükkje ugyanis a szósz, amivel az egyszerűen lesütött szárnyakat megbolondítjuk.
Tapas, tapas, tapas

Tapas, tapas, tapas 

A spanyol bárokból indultak világhódító körútjukra ezek az apró falatok. Legyen színes és sokféle, úgy biztosan sikere lesz ennek az ételnek, amit ital mellé vagy előételként is kínálhatunk. A tapas nem egy konkrét recept, mindenből lehet tapas, amit apróra tudunk porciózni, falatonként tudunk tálalni.
Gyors bolognai

Gyors bolognai 

Az igazi sugo persze az, amit órákon át főznek, de a mi paradicsomlevünkkel is finom olaszos ragukat varázsolhatunk az asztalra. Én most kaptam több liter házi paradicsomlevet, így egy üveggel gyorsan elhasználtam erre  célra.
Rizottó másképpen

Rizottó másképpen 

A következő recept viszonylag rövid idő alatt elkészíthető, ráadásul az ízvilága egy picit eltér a megszokottól. Érdemes megpróbálkozni vele, valamint a Demcsák Zsuzsa „Konyha, tündérek” című, több mint nyolcvan receptet tartalmazó könyvéből való ételekkel.
Padlizsán zöldségekkel töltve

Padlizsán zöldségekkel töltve 

A zöldségekből és halfélékből készült ételek közös tulajdonsága, hogy többségüknek az átlagosnál kevesebb az energiatartalma, így egy-egy jóízű étkezés után nem kell pluszkilóktól tartanunk.
Vörös sügér zellerkrémmel és rókagombával

Vörös sügér zellerkrémmel és rókagombával 

Ha könnyű ételekről beszélünk, a halakat, rákokat sem hagyhatjuk ki a sorból. Igaz, nálunk nem annyira népszerűek, mint más országokban, de a zöldségekből és halfélékből készült ételek közös tulajdonsága, hogy többségüknek az átlagosnál kevesebb az energiatartalma, így egy-egy jóízű étkezés után nem kell pluszkilóktól tartanunk.
Afrodité saláta

Afrodité saláta 

Ha valami igazán extrát akarsz, de gyorsan készíteni, akkor ez a Te recepted! Saláta, de laktató és izgalmas, egzotikus ízkombinációt kínál. Ínyenceknek kötelező!
Torta sütés nélkül

Torta sütés nélkül 

Torta hétvégét tartunk, a tegnapi barackos csoda után itt egy igen jól variálható és sütő nélkül is elkészíthető torta, amit csak ajánlani tudok. Nincs vele sok pepecs és nagyon ízletes, ráadásul saját ízlésünkhöz igazítható.

Joghurtos baracktorta 

Még kapható a piacokon finom, édes őszibarack. Ez a gyümölcs is alkalmas arra, hogy turmixot vagy egyéb finomságot készítsünk belőle, mi most egy nagyszerű torta receptet kaptunk.

Brokkolis tészta 

A brokkoli az amerikai gyerekek spenótja, az az étel, amit utálni illik. ezt sosem értettem. Szerintem kifejezetten finom és sokféleképpen elkészíthető zöldség, aminek most egy izgalmas és egyszerű feldogozási módját mutatjuk meg.

Parajjal rakott burgonya kecskesajttal grillezve 

A zöldségekből és halfélékből készült ételek közös tulajdonsága, hogy többségüknek az átlagosnál kevesebb az energiatartalma, így egy-egy jóízű étkezés után nem kell pluszkilóktól tartanunk. Sőt, ezek a receptek akár abban is segíthetnek, hogy megszabaduljunk tőlük.

Jégsaláta szalonnával és márványsajtos öntettel 

Itt a bizonyíték, hogy a saláta egyáltalán nem "nyúlkaja". Ez itt egy meglehetősen súlyos verzió, de annál finomabb!

Szőlős csirkemáj 

Az egészséges, vasban gazdag májat nem csak a megszokott formákban lehet elkészíteni. Semmivel nem bonyolultabb, de annál különlegesebb ételt ajánlunk, ráadásul a szezon gyümölcsével, szőlővel.

Zöldborsós „fish pie” 

A következő recept viszonylag rövid idő alatt elkészíthető, ráadásul az ízvilága egy picit eltér a megszokottól. Érdemes megpróbálkozni vele, valamint a Demcsák Zsuzsa „Konyha, tündérek” című, több mint nyolcvan receptet tartalmazó könyvéből való ételekkel.

Őszi gyümölcssaláta 

Együnk sok gyümölcsöt! A vitaminok és persze a jó ízük miatt is. Íme egy olyan recept, ami izgalmassá teheti az almát is. Gyorsan készen van és remek desszert lehet belőle, süti helyett.

Kelkáposztás tészta 

Az ötlet Jamie Olivertől jött, de az ő receptjéhez fenyőmag kellett és sonka is. Én kicsit olcsósítottam és egyszerűsítettem a recepten, de így is nagyon ízletes. Ha elsőre furán hangzik, akkor is érdemes kipróbálni, hiszen a káposztás kocka is finom!

Sütöttél már kenyeret? 

Érdemes. Az az érzés, mikor felszeled a magad dagasztotta kenyérkét csodás. Ráadásul garantáltan adalékanyagmentes élelmiszert kapsz és sokáig el is áll a házilag sütött kenyér. Arról nem is beszélve, mennyivel finomabb, mint a bolti. Itt a hideg, jól esik begyújtani a sütőt!

Körtés-diós francia palacsinta 

Közeleg a hétvége, ideje rákészülni egy igazán fenséges reggelire. Szerintünk nem sok jobb dolog van annál, mint egy ráérős, késői reggeli, amikor nem számoljuk a kalóriákat.

Citromos-gyömbéres töklekvár 

Tudjuk, hogy sokakat lehet riogatni a tökből készült ételekkel, ez azonban valami egészen új! A gyömbérrel és citrommal igazi különlegesség lesz a megszokott zöldségből, ráadásul megfázás ellen is hatásos lehet.  

Narancsos-almás kacsacomb 

A következő recept viszonylag rövid idő alatt elkészíthető, ráadásul az ízvilága egy picit eltér a megszokottól. Érdemes megpróbálkozni vele, valamint a Demcsák Zsuzsa „Konyha, tündérek” című, több mint nyolcvan receptet tartalmazó könyvéből való ételekkel.

Rakott rétes kaporral, tökkel, túróval 

Tök édesen? Miért is ne! Továbbfejlesztett kapros-túrós rétes a Kakas étterem séfjétől!

Tökropogós 

Eredetileg azért kezdtem készíteni, mert fillérekből élő egyetemista koromban bosszantott, hogy kidobom a tök közel harmadát. De annyira megszerettem, hogy ma is gyakran készítem. Ha tököt veszek, akkor a kikapart belső részből általában vacsi lesz.

Pöttyös túrós 

És mégsem Rudi! Gyorsan elkészíthető, finom és mutatós süteménnyel készültünk. Érdemes kipróbálni, tetszeni fog!

Parasztreggeli, ahogy én készítem 

Receptjeink ebédre, vacsorára számos ötletet kínálnak, de a reggelik ritkák a kínálatban. Most pótoljuk ezt. Reggel mindenki siet, csak bekap valamit, de hétvégén szánhatunk időt erre is. Íme egy ínycsiklandó finomság, amivel meglephetjük magunkat vagy a családot egy vasárnap délelőtt.

Uborkaleves, az őszi C-vitaminbomba! 

Az esős, szeles őszies időjárásban fontos, hogy kellő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot vigyünk szervezetünkbe. Következő receptünk nem csak egészséges, de nagyon finom is!

Saláta vöröskáposztával és szőlővel 

A káposzta az egyik legfontosabb vitaminforrás a hideg hónapokban. Ha viszont olyan finomságokkal egészítjük ki, mint az aszalt barack és a szőlő, mennyei étel készíthető belőle azoknak is, akik ódzkodnak a "nyúlkajától".

Kékszőlős-pórés csirkemellszeletek 

A csirke a magyar családok asztalán a leggyakoribb vendég a húsok közül. Most a világosabb testvére mellett méltatlanul mellőzött kékszőlő lesz a társa.

Szőlős-túrós rétes 

A rétest (szinte) mindenki szereti. A háziasszonyok azért, mert nem nehéz elkészíteni, mindenki más pedig azért, mert nagyon finom. Főleg, ha a hagyományos túrósat megbolondítjuk egy kicsit.

Gyors kókuszos 

Ez is egy gyors és olcsó sütemény. Akár hétköznap este munka után is össze lehet dobni, mert nincs vele sok pepecs és mosogatnivalót is alig jelent. 

Szilvás cobbler 

Angolszász süti, amit kanállal tálalunk. Nagyon finom, nálunk komoly sikere van mindig. Állítólag nagyon finom más gyümölccssel is, de még nem próbáltam. Akinek van tapasztalata írja meg nekünk!

Egyszerű hagymaleves 

Az autentikus francia receptet egy párizs mellett élő barátnőmtől tanultam. Ez a - ahogy ő fogalmazott - parasztos verziója a hagymalevesnek. Kevés hozzávalóból, olcsón és gyorsan elkészíthető étel.

Minestrone leves kis extrával 

A következő recept viszonylag rövid idő alatt elkészíthető, ráadásul az ízvilága egy picit eltér a megszokottól. Érdemes megpróbálkozni vele, valamint a Demcsák Zsuzsa „Konyha, tündérek” című, több mint nyolcvan receptet tartalmazó könyvéből való ételekkel.

Rozmaringos bárányborda 

A következő recept viszonylag rövid idő alatt elkészíthető, ráadásul az ízvilága egy picit eltér a megszokottól. Érdemes megpróbálkozni vele, valamint a Demcsák Zsuzsa „Konyha, tündérek” című, több mint nyolcvan receptet tartalmazó könyvéből való ételekkel.

Harcsaszeletek szőlős-boros mártásban 

Ha valami van, ami miatt örülhetünk az ősznek, az a finom szőlő és a hamarosan induló szüreti szezon. Friss szőlővel és édes borral ajánlunk egy receptet.

Húsos-tökös tekercs 

Ez az étel egyszerű, könnyedén szállítható tehát akár uzsonnás csomagban is megállja a helyét. Viszont látványosan mutat és igazán finom is!

Bögrés muffin 

Egy óra alatt dupla adagot süthetünk belőle. Ha nincs otthon kapszlink, akkor tepsiben, szeletelhető sütiként is működik a recept. Egyszerű és nagyon finom muffin tészta, amit mindenki ízlése szerint ízesíthet. 

Tojásos padlizsán 

Mikor először ajánlották ezt a receptet nem akartam kipróbálni, túl egyszerűnek tűnt. De itt nagyon igaz, hogy egyszerű és nagyszerű. Kezdő szakácsoknak is merem ajánlani, hiszen szinte képtelenség elrontani!

Kreol zöldbab 

Zöldbab másként. Ha már unod a főzelék, leves duót, akkor itt az ideje, hogy kipróbálj valami egészen mást. Egzotikus és egyszerű, érdemes belevágni!

Húsos tésztabatyu, ahogy a spanyolok készítik 

A dél-amerikai országokban nemzeti eledelnek számít a hússal, zöldséggel töltött tésztabatyu. Bár vannak akik az olajban sütött változatra esküsznek, sütőben is kiváló és sokkal egészségesebb.

Oldalas, egy kis csavarral 

A következő recept viszonylag rövid idő alatt elkészíthető, ráadásul az ízvilága egy picit eltér a megszokottól. Érdemes megpróbálkozni vele, valamint a Demcsák Zsuzsa „Konyha, tündérek” című, több mint nyolcvan receptet tartalmazó és októbertől újra kapható könyvéből való ételekkel.

Aszalt szilvával töltött liba 

Márton nap ugyan még messze van, mégsem szabad elfeledkeznünk a hazai konyhaművészetben viszonylag ritkán alkalmazott libából készült ételekről. Egy isteni libarecept, melyet mindenképpen ki kell próbálnia minden háziasszonynak!

Citromos báránycomb 

Bár idehaza viszonylag ritkán fogyasztunk bárányt, nem szabad elfeledkezni erről a kulináris élvezetről. Egy isteni bárányrecept, melyet mindenképpen ki kell próbálnia minden háziasszonynak!

Egy klasszikus francia édesség 

A franciák egyik klasszikus, elegáns és könnyed édessége a crème caramel. Valójában alig pár hozzávaló és némi gondos odafigyelés kell csak ahhoz, hogy otthon is elkészítsük.

Készítsünk rózsalekvárt! 

A rózsalekvár évszázadok óta igazi csemegének számít, ami ehető ajándéknak sem utolsó! Minden fajta rózsa ehető, de a típusok íze különbözik.

Szőlős-mustos kacsamellek recept 

A nyár végéhez kötődő kevés jó dolgok egyike, hogy beköszönt a szőlő szezonja. Nem csak magában finom, változatos ételekhez is felhasználható ez a gyümölcs.

Tepsis libasült 

Márton nap ugyan még messze van, mégsem szabad elfeledkeznünk a hazai konyhaművészetben viszonylag ritkán alkalmazott libából készült ételekről. Talán a legismertebb a tepsiben sült liba, amely télen-nyáron igazi ínycsiklandó étel.