GASZTRO

Pikáns és ízes: jégsaláta szalonnával, márványsajtos öntettel
Rengeteg salátaféle van, és persze rengeteg salátarecept, ám a legötletdúsabb variációk is egyszer csak elfogynak. Ilyenkor bizony aranyat ér egy újító gondolat, vagy bármi, amitől egy picit más lesz a saláta vagy az öntet. Hát még ha mindkettő! Most egy ilyen receptet kínálunk!

Szezámmagos sajtos sós rudak
Ropogós, nagyon eteti magát. Nem lehet eleget sütni belőle. Ez az egyik legfinomabb sajtos süti. Óvatosan azonban a sütéssel, mert nagyon gyorsan elkészül!
Görög csirkemell római tálban
A római vagy pataki tál csak ajánlás, lehet más cserépedényben, jénaiban vagy esetleg sütőben, fóliázva is elkészíteni. Sőt, aki a pulykamellet jobban szereti, azzal is kitűnő.

Fűszeres sertésgrill és pestós bélszínsaláta
Ezekkel a cseppet sem önkínzó fogásokkal megkönnyítjük azok dolgát, akik keményen küzdenek az edzőteremben, a konyhában, hogy lefaragják megszaporodott kilóikat.

Sajtos vagdalt
Darált húsból sokféle finomság készíthető. Most a hagyományos változatot tesszük egy kicsit különlegessé. Hidegen is kiváló.

Hamis gulyás, székelykáposzta és marcipángolyó
Van, hogy nincs otthon semmi, de mégis főznünk kell valamit. Vagy egyszerűen nincs kedvünk húst enni, rosszabb esetben nincs rá pénzünk. Ilyenkor jöhetnek a hamis receptek!

Nyárson sült göngyölt bélszín színesborsmártással
Itt a tavasz, jön a nyár, és a melegebb napokkal a grillezés ideje is beköszönt. Most egy olyan receptet közlünk, amelyet azért serpenyőben is el lehet készíteni – mint ahogyan sok más grillre való ételt –, de azért az az igazi, ha rácson készül!

Mandulás töltött bébipulyka
Ízletessége mellett a pulykahús előnye a könnyebb emészthetőség, a kevesebb zsírtartalom és a gyorsabb elkészítés. A szárnyashúsok alapvetően hamarabb sülnek-főnek meg, és teljes értékű fehérjetáplálékot nyújtanak. Íme egy tökéletes recept, melyet bármikor elkészíthetünk családunknak.
Karalábés karajszelet és karfiolos sertéstarja
Sertéshúsételek friss zöldségekkel. Nem könnyű és nem is fogyókúrás, de talán még a hízás kockázatát is megéri, mert nagyon finom. Biztos, hogy sikere lesz, ha elkészíti!

Sült gyümölcsök mézöntettel és mangós-marakujás tekercs
Isteni édességek, melyek kevésbé hizlalnak. Elkészítésük egyszerű, csak a hozzávalók beszerzése időigényes.Tökéletes desszertként tálalhatjuk.
Mustáros karaj sült póréhagymával
Munkából hazaérve, 20-25 perc alatt elkészíthető finom, pikáns fogás, amihez ráadásul bármilyen köret jól illik.
Egy zöldség, két étel: pulykamell és vajhal brokkolival
Éppen itt az ideje, hogy még több vitamindús étellel erősítsük télen kissé meggyengült szervezetünket. Persze a nyers zöldség, gyümölcs a legjobb, de azért köretként is számoljunk a zöldfélékkel! Azt, hogy mennyire különböző lehet ugyanaz a zöldség az elkészítéstől függően, most két brokkolis recepttel mutatjuk meg. Egy közös azért a brokkolin kívül is van bennük: mindkettő nagyon finom!
Sonkás brokkolis tészta - sonkamaradékból
Nagyon egészséges a brokkoli: energiatartalma alacsony, rostokban gazdag. Kiváló C-vitamin-, folsav- és béta-karotinforrás. Remek alapanyaga a mai ebédnek is...
Zöldfűszeres burgonyalepény
Különösen estére javasoljuk ezt az egyszerű, olcsó és egészséges ételt. Aki szereti a krumplit, és nem sajnál fél órát a tűzhely mellett tölteni, feltétlenül próbálja ki!
Sonka- és tojásmaradékok újrahasznosítása
A nagyböjt időszaka után túl vagyunk ismét egy nagy „evés-ivás” ünnepen is. Előfordulhat, hogy „túlméreteztük” az adagokat, és most nem tudunk mit kezdeni a maradékokkal. Ha unjuk már enni a hagyományos formában, kidobni meg luxus lenne, van néhány jó ötletünk a sonka- és tojásmaradékok „újrahasznosítására”.
Narancslekváros sült sonka
Akik már unják a hagyományos főtt sonkát, azoknak ajánlunk most egy ínycsiklandó változatot, melyet nagyon egyszerű elkészíteni. A különlegesen pikáns sonka főzéséhez és sütéséhez is narancsot használunk, és a főzés után még a sütőbe is kerül.
Még egy kis különlegesség húsvétra! Füstölt, pácolt fürjtojással készült saláta pikáns tormás dresszinggel
Ebben a nagyon finom, üde salátában minden benne van, ami a húsvét szombatján az asztalra kell. A füstölt fürjtojás és a tormás-mézes öntet ugyan megkülönbözteti, különlegessé teszi, de mindenben megfelel a hagyományoknak. Ha ezt is az ünnepi asztalra tesszük, biztos, hogy egyedivé varázsoljuk vele ezt az amúgy is kicsit furcsa, télbe érő tavaszi ünnepet.
Tojássütemény és almás kosárkák
Húsvétkor a sonka és a sok tojás mellé gyakran megkívánunk valami édeset. Fogadhatjuk ezekkel a finomságokkal locsolóinkat, barátainkat is. Biztos a siker!
A legjobb csokis sütemények receptjei – húsvétra!
Itt a húsvéti sütés-főzés ideje. Már most megtervezzük az ünnepi menüt? Most 11 finom csokoládés süti receptjével és néhány apró trükkel segítünk!
Nyuszimuffin, csokinyuszi, húsvéti mézeskalács
Ünnepnapokon mindenki megenged magának egy kis nassolást, még akkor is, ha egyébként ellenáll az édes finomságoknak. Receptjeink nem csupán finomak, de gyönyörűek is, pedig elkészítésük olyan egyszerű, akár megfőzni egy tojást!
Húsvéti báránycomb
Egy isteni bárányrecept, melyet mindenképpen ki kell próbálnia minden háziasszonynak!
Hozzávalók:
1 báránycomb (2 kg)
2 citrom
4 gerezd fokhagyma
kakukkfű, majoránna, rozmaring
Ínyenceknek! Füstölt pulykacomb tormás almapüréágyon, buggyantott tojással töltött sajtfelfújttal
A húsvéti füstölt sonka régi hagyomány, mint ahogyan a mellé tálalt főtt tojás és a torma vagy tormakrém is az. De hogy meg ne unjuk ezt az évről évre ismétlődő menüt, érdemes megpróbálkozni a tradíciót megőrző, ám mégis újszerű, ínyenceknek való kompozícióval.
Húsvéti tojáslikőr – Jucus titkos recepje
Kínálj saját készítésű tojáslikőrt vendégednek, és fogadd szerényen a bókokat! Vigyázat: az ízek összeérése érdekében már most el kell készíteni, és Jucus szerint nagyon finom, de ütős lesz húsvétra!
Húsvéti koszorú mandulával
Ez a sütemény igazi ajándék. Ugyan nincs kész félóra alatt, de érdemes megsütni, ugyanis mindenki szája tátva marad majd! Ez a húsvéti koszorú mandulával...
Milyen húsvéti sonkafélét vásároljunk?
A magyar háziasszonyok a húsvéti füstölt szezonáru bőséges választékával találkozhatnak a boltokban. A sokféle elnevezés közötti eligazodásban, a címkén szereplő szakszavak értelmezésében, a minőség és az ár összefüggésének megértésében élelmiszer-biztonsági szakértők nyújtanak segítséget.
Különleges zöld diós receptek húsvétra
A nagymamáink által őrzött zöld dió legenda napjainkban ismét megelevenedik. Az elmúlt évtizedekben inkább házi likőrként fogyasztott ritkaság új, modern köntösben indult hódító útjára a gyomrok és szívek megnyeréséért. A zöld dió egy növekvő népszerűségű, hungarikum-számba menő gasztronómiai különlegesség, amely önmagában és ételkiegészítőként is fogyasztható, s amely egyedi ízvilágával igazi kulináris élményt nyújt.
Töltött sonka pirított sajttal és ananásszal töltött füstölt hús
Mindkét étel kevés munkával jár, gyorsan elkészül és nagyon ízletes. Saját ízlés szerint tovább variálhatók.Könnyű ebéd és vacsora lesz belőle.Jó étvágyat kívánunk!
A kuriózum zöld dióról, receptekkel
A diót már régóta ismerjük kívül-belül, a zöld dió és különösképp a milotai zöld dió azonban – bár a legmagasabb minőségű dióként tartják számon – most indult hódító útjára. Az egyre népszerűbb, hungarikum-számba menő ínyencség nemcsak önmagában, de számos étel kiegészítőjeként fogyasztható, különleges gasztronómiai élményt biztosít, ráadásul még egészséges is.
Különleges rakott krumpli spenóttal és kecskesajttal
A sok zöldséget fogyasztók között bizonyítottan jóval kevesebb a szív- és érrendszeri betegségben, túlsúlyban szenvedők aránya, mint a „húst hússal” evők között, és ritkábban éri el őket a cukor- és rákbetegség is. Persze az állati eredetű táplálékokban lévő fontos alkotóelemek hiánya is betegség kiváltója lehet, így mindenképpen egészségesebb, ha azért az állati eredetű étkeket nem zárjuk ki az étrendből. Úgyhogy, mint általában az élet legtöbb területén, az étkezésben is fontos a kiegyensúlyozottság és a sokszínűség.
Ebben a receptben hús nincs, de sajt igen. Érdemes megkóstolni!
Aszalt szilvás töltött csirke borban párolt rizzsel
Az aszalt szilva kedvenc csemegénk, de ritkán gondolunk rá húsos étkek esetében, pedig szinte minden ételhez felhasználhatjuk.Most próbáljuk ki töltött csirkéhez...
Brokkolikrémleves fokhagymás sajtos pirítóssal
A brokkoli kitűnő C-vitamin-, folsav- és béta-karotin-forrás, így joggal foglal el méltó helyet a rákprevenciós étrendben, de ott a helye indolszármazék-tartalmánál fogva is. Nemcsak vitaminokkal és ásványokkal telített, hanem – a legújabb kutatások szerint – a gyomorrák ellen is hat.
Sertéstokány és sajtos sós rudacskák
Egy gyors és különleges ízű húsétellel és egy alapsütemény receptjével, annak többféle felhasználási lehetőségeivel adunk segítséget a gyors, de finom vacsorához.
Rakott túrós zöldbab
A zöldbabot fagyasztott és üveges változatában is megtaláljuk a polcokon és sokféle ízletes étel készíthető belőle minden időszakban. Most egy egytálételt ajánlunk.
Francia bableves és gyors almás lepény
Egy tartalmas bableves, kicsit franciásan, és egy gyors almás lepény a mai ajánlatunk. Laktató finomságok ebédre és vacsorára... Jó étvágyat kívánunk!
Mandulás túrós csoda
Simán is nagyon finom, de ízlés szerint cukormázzal, csokival is bevonhatjuk, vagy gyümölcszselét, lekvárt kenhetünk a tetejére. Könnyű és finom! Jó étvágyat kívánunk!
Tejfölös pikáns pulykamell
Gyorsan elkészíthető és pikáns, finom ebéd vagy vacsora – tejfölös pikáns pulykamell – az ajánlatunk. Csirkemellből is elkészíthető, ha azt jobban kedveli!
Currys pulykamell rizzsel
A pulykahús igen kedvelt lett hazánkban. Számtalan módon készíthetjük el. Igaz a pulykamell a legdrágább része, de a legfinomabb is, ugyanúgy mint más szárnyasnál.
Tésztatippek – sok apró fortély
Ha nagyvonalúan kezeljük, azt mondhatjuk, szinte minden tésztát ugyanúgy kell megfőzni. De ha a szinte szócska mögé pillantunk, sok apró fortéllyal találkozhatunk. Íme egy kis ízelítő!
Hús nélkül is finom! Csőben sült erdei gombás brokkoli
A húsvét előtti negyvennapos böjt idén már február 13-án elkezdődött, a hagyományokat követőknek minden bizonnyal megörvendezteti ez a húsmentes, ám nagyon ízgazdag fogás. A hús nélküli ételek élvezetéhez persze nem kell sem vegetáriánusnak lenni, sem böjtöt tartani, a táplálkozás egészséges egyensúlya érdekében is érdemes húshagyó napokat tartani. S ha jól kitalált ételről van szó, ez még csak lemondással sem jár. A csőben sült erdei gombás brokkoli pont ilyen! Íme, a receptje!
Szuper aranygaluska vaníliamártással
Aki szereti, az nem sajnálja rá az időt. Elsőre kissé macerásnak tűnik, de ez mindennel így van. Azonban megéri a fáradtságot. Idénygyümölcsökkel dekorálva mutatós és nagyon finom édesség.
Rakott csirkecombok és gombás-halas rétes
Mit főzzünk ma vacsorára? Főételnek rakott csirkecombokat, második fogásnak gombás-halas rétest? Íme a hozzávalók:
Gyorsan valami finomat!
Hányszor vágyik az ember – még az is, aki nem édesszájú – valami kis finomságra, meg hát a gyerekekre is sokszor váratlanul rátör, hogy gyorsan kapjanak valami desszertfélét. A sült alma tejberizzsel kiválóan alkalmas arra, hogy az ilyen hirtelen jött kívánságokat viszonylag hamar teljesítsük. Ráadásul igen hétköznapi dolgok kellenek hozzá, hiszen az alma télen-nyáron mindennapi gyümölcs, egy kis tej meg rizs pedig biztos, hogy akad otthon. Íme tehát a sült alma tejberizzsel receptje. Különlegességét nem az elkészítés bonyolultsága adja – merthogy rettentő könnyű megcsinálni –, hanem a kétféle étel párosítása.
Tepsis paprikás csirkecomb
Olcsó és gyorsan elkészíthető ebédötletet ajánlunk. Mérsékelten kalóriadús, enyhén fűszeres, magyaros.Csirkecomb a legjobb hozzá, de aki a csirke szárnyát jobban kedveli, azzal is kiváló!
Mustáros sajtos csirkemell szerecsendiós krumplival
Ha nincs kedvük sokáig a konyhában bíbelődni az ebéddel, íme egy recept, ami 40 perc alatt elkészíthető.
Berlini fánk borsodóval és mogyorós fánk karamellöntettel
Égetett vagy népiesen forrázott tésztát készítünk. Ebből a tésztából van a csokifánk, az éclair-, a képviselő- és az igen kedvelt tolófánk is.
30 perces 3 fogásos ebéd
Alig van ideje főzni, de a család 3 fogásos kaját kíván? Vagy éppen vendégek jönnek vacsorára? Ezek az ételek olcsók, ízletesek, egészségesek és 30 perc alatt elkészíthetők!
Burgonyasaláta gazdagon és hagymás krumplisaláta
Mindkét saláta alapanyaga a krumpli. Laktató és különleges, megállja helyét önálló ételként és húsok mellé is.
Egy kis különlegesség: szarvasbélszín mangolddal vajas tésztában
Ne ijedjünk meg! Az eredeti recept ugyan szarvasbélszínről szól, de a különbséget egy kisebb marha vesepecsenye vagy a szarvasszűz között csak egy sokat próbált ínyenc fedezi föl. Aki meg még nem kóstolt szarvasbélszínt, az úgysem fogja emiatt kritizálni ezt a nagyon finom sültet, amelyet a vörös húsoktól idegenkedők akár sertés szűzpecsenyével is kipróbálhatnak.