ételek cikkek

Hideg sült paradicsom leves
Melegben üdítően hat egy kellemes, hideg krémleves. Nekem az egyik kedvencem a paradicsomleves, ezért ennek elkészítettem most a nyári verzióját is.

Gyümölcsös galette
A franciák nagy mágusok, tudom én ezt régen. Mintha nem lenne elég nekik Provence, a csodás boraik, az olajfa ligeteik, a tengerpartjuk, Párizsuk, a macaronjaik, a sajtjaik, a parfümjeik, de még a galette is...

Gombás szűzérme
A szűzérme nem az olcsó húsok közül való, ezért érdemes jól elkészíteni, ha már rászántuk magunkat a megvásárlására. A legfontosabb dolog, hogy ha sütjük, sose süssük túl, maradjon a közepe rózsaszín, akkor omlós, és nem cipőtalp jellegű.

Túrógombóc zabpehellyel
Inzulinrezisztenseknek és cukorbetegeknek kerülniük kell a fehér lisztet, darát, de egy kis leleménnyel azok is lecserélhetők okos szénhidrátokra.

Mézes rebarbarás süti
A rebarbara különleges, fanyar ízével nem biztos, hogy első kóstolásra belopja magát a szívünkbe, de érdemes vele kísérletezni, akár más gyümölcsökkel társítani.

Túrós csusza Éva módra
Klasszikus magyar recept, külföldön bajos is elkészíteni, mert a legtöbb környező országban nem készítik azt a fajta túrót, amit mi, magyarok. Legjobb, ha nem a kifőtt tésztára tesszük a hideg túrót és tejfölt.

Tárkonyos burgonyafőzelék sajtos húsgolyókkal
Friss ízű burgonyafőzelék, ami a megszokottól eltérő módon készül, egészen pontosan mascarponéval dúsítja Zoltán. Hozzá egy grillen sült csirkerolád - maga a mennyország!

Göngyölt csirkemell bbq szósszal
A nyár nagy ajándéka a grillezés. Vannak a műfajban kezdők, és haladók, ez a recept inkább az előbbi csoportnak kedvez.

Diós, kajszis ricotta golyó
A ricotta az olasz konyha egyik alapvető alapanyaga, a sajtgyártás mellékterméke. A ricotta alapja ugyanis a sajt készítése során felmelegített tejből visszamaradt savó, amelyet újra felhevítenek, amit ebből leszűrnek, az maga a ricotta.

Rántott harcsafilé
A harcsa kellemes ízű, fehér tömör húsú hal, nagyon alkalmas például rántott formában való elkészítésre. Bármilyen köretet adhatunk mellé, de szerintem a legfinomabb valamilyen majonézes salátával, vagy valamilyen majonéz alapű mártogatóval.
Gyereknapi mesetorta habbal - sütés nélkül
Nincs gyereknap torta nélkül! Ehhez a mai finomsághoz nem kell más csak túró, keksz, és sok gyümölcs...no meg egy-két mese közben, hogy igazán emlékezetes és ünnepi legyen ez a nap is.
Chorizo fehér borban
A chorizo spanyol füstölt kolbász, valójában nagyon hasonlít a magyarra, mégis kicsit más. Árulják száraz és friss formában is, csakúgy, mint a magyart. Ebből következően ha nem jutunk chorizóhoz, megteszi a mi hazai kolbászunk is.
Katalán paradicsomos kenyér
A katalán konyha egyik gyöngyszeme, holott elkészítését talán még receptnek sem merném nevezni. Egy ötlet, ami egy finom bagettből, édes, érett paradicsommal csodás étel.
Nagymama csokitortája
Csokitortával sosem lőhetünk mellé, azt mindenki szereti, úgyhogy érdemes nekiállni ennek a nem különösebben bonyolult darabnak az elkészítésének.
BBQ oldalas
Azt megfigyelték már, hogy a grillsütők mellett inkább a férfiak serénykednek? Grillezni jó, mert társasági esemény, erősíti a baráti kapcsolatokat, ráadásul isteni dolgokat lehet közben enni.
Oreo sütinyalóka
Május utolsó hétvégéje a gyerekeké, őket kényeztetjük minden elképzelhető módon. Jöhetnek a közös programok, állatkert, kirándulás, az a fontos, hogy szemünk fénye jól érezze magát. És mi mással vehetnénk le végleg a lábukról magzatunkat, mint egy jópofa édességgel, amit mi magunk készítettünk?
Epres triffle
Hosszú a recept, de nem olyan bonyolult az elkészítés mégsem. A házi készítésű piskótát lecserélhetjük boltira - bár kétségtelen, hogy a saját sokkal finomabb. A gyümölcs is variálható benne.
Panna cotta kókusztejszínből
A kókusztejszín magas telített zsírsavtartalmú termék, zsírsav tartalmának jelentős része laurinsav, ezáltal erősíti az immunrendszert, gombaellenes hatású, rendszeres fogyasztása esetén javítja a glükóztoleranciát és az inzulinérzékenységet, így a 2-es típusú diabéteszben, inzulinrezisztenciában szenvedőknek is érdemes fogyasztani.
Spárgás, sonkás spagetti
Itt a spárga szezon, már csak egy kevés jó minőségű sonkára, egy kevés tejszínre és sajtra van szükségünk, hogy egy ínycsiklandó ebédet állítsunk össze ezekből a remek alapanyagokból.
Csoki mousse glutén- és laktózmentesen
Mit tehet egy jó barát, ha glutén- és laktózérzékeny barátnőjét várja vendégségbe? Alapos tervezésbe, majd kivitelezésbe fog, és egy csodás csokoládés habot tálal a vendégnek.
Háromszínű kuszkusz saláta
Ha van otthon kuszkusz, nagy baj már nem lehet. Mindegy, hogy hús mellé köretnek eszed, vagy egy színpompás salátát dobsz össze belőle, percek alatt elkészülsz, és biztos, hogy jót eszel.
Csirke saslik
Készítheted kerti grillen is, de én inkább azoknak ajánlom, akiknek nem adatik meg a kerti grillezés gyönyörűsége. Ezt ugyanis serpenyőben, a gázon is megsütheted.
Croque Monsieur, a francia melegszendvics
Isteni finom, és hát az a helyzet, hogy bizony nem diétás étel. De bánja a csuda, néhanapján ki lehet rúgni a hámból, nem igaz? Jöjjön egy csábító francia bisztró étel!
Epres muffin, amitől nem lesz lelkifurdalásod
Bizony, lelkifurdalásod nem lesz, mert a cukrot kihagyjuk belőle, és a fehér lisztet is lecseréljük lassan felszívódó, teljes kiőrlésű lisztekre. Persze ettől még nem ehetsz belőle egy ültő helyedben fél tucatot, de kettőt simán.
Sült rizs csicseriborsóval és spenóttal
Időnként meglepődöm, hogy hihetetlenül egyszerű hozzávalók társításával milyen remek ételek varázsolhatók a tányérba. Így jártam most is, amikor szembe jött velem egy recept, azt mondja: csicseri, rizs és spenót. Hm. Kicsit variáltam rajta, kipróbáltam beleszerettem.
Bazsalikomos eper turmix
Tavasszal, amikortól megjelennek a friss gyümölcsök a piacokon, kezdetét veszi a turmix szezon is. Jó, jó a téli banán turmix, csak unalmas. De eperrel, málnával, barackkal, no meg egy kis fűszerrel pazar napindító válhat a tavazi turmixokból.
Zabpehely palacsinta eper raguval
A főtt zabpehely alacsonyabb GI-vel rendelkezik, mint a nyers, mivel a főzés felszabadítja a vízoldékony rostokat. Ezek a rostok lehetővé teszik, hogy a glukóz csak lassan jusson a véráramba, ami szintén pozitívum.
Sangria
Tudom, lehet kapni készen a boltban is. De miért fanyalodnánk erre a megoldásra, mikor csekély erőfeszítéssel saját sangriát is keverhetünk magunknak, ráadásul nem egyenízűt, hanem olyat, amit tényleg szeretünk?
Elzászi almatorta
Olyankor szoktam elkészíteni, amikor ráérősen tudom megsütni, nem mintha nagyon macerás lenne, de valahogy ehhez az édességhez nekem mindig a lassú, kényelmes konyhai tötyörgés kapcsolódik, amikor sülés közben édesen terjeng a konyhában a tésztában lévő bor illata, elkeveredve a fantasztikus alma illattal. Igazi terápiás sütés ez mindig.
Cukkini torta
Végigkíséri az egész nyarat karcsú, zöld testével, lehetőséget adva arra, hogy gyakorlatilag bármilyen fogást készítsünk belőle a salátától kezdve a levesen át a főételekig. Szeretünk, cukkini!
Tejfölös eper fagyi
A világ legegyszerűbb dolga, készíthetjük mesterséges édesítőszerrel is, akkor még aggódnunk sem kell nagyon a súlyunkért és az alakunkért. Persze ha megtartjuk a mértéket, az sokat számít.
Whoopie pie
Becsapós desszert. Mindig mást bizonyít, mint amit hinnél róla. Ránézésre bonyolultabbnak tűnik az elkészítése, mint amilyen. És azt gondolnád róla, tulajdonképpen szimpla kis süti, a valóságban pedig egy kis rafinált dög. Eteti magát, mégpedig igen gyorsan.
Sáfrányos rizottó
Mi kell a jó rizottóhoz? Elsősorban erre a célra megfelelő rizs (Arborio, Carnaroli vagy Baldo), finom alaplé, jó bor és egy percre meg nem álló fakanál. És aztán indulhat a kavarás!
A tavasz biztos jele: tavaszi zöldségleves
Imádom a májust, a májusi piacot, a májusban megjelenő zöldségeket, a borsót, az új répát, a harsogó zöld karalábét és a petrezselyem bokrétákat. Kell egy kevés alaplé hozzá, és máris kész az utánozhatatlan, friss zöldségleves.
Sütőben sült sonkás tészta
Ki állítja, hogy sonkás tésztát csak húsvét után lehet enni? Még mielőtt beront az ajtón a tomboló nyári hőség, készítsünk egy jellegzetesen magyar tésztát sonkából, sütőben.
Zöldséges fasírt mártogatóssal
A zöldségek a legjobb barátaink, olyan sokféle ételt készíthetünk belőlük, amilyenre épp vágyunk. Bizony, akár fasírtszerű pogácsákat is süthetünk. A receptet variálhatjuk a hűtőnk tartalmának megfelelően.
Arancini, a sült rizsgolyó
Olasz étel, kiváló maradékhasznosító recept, bár én most frissen főztem hozzá a risottot. Amit egyébként nem szeretek. De ez a sült rizsgolyó nagyszerű találmány, gyors vacsorának éppúgy jó, mint vendégségben előételnek, a gyerekek nyilván imádják minden formájában, szóval jó étel.
Palacsinta torta
Nekem úgy tűnik, mindenki él-hal a palacsintáért, legyen az akár édes, akár sós. De tortaként talán kevesen ismerik és fogyasztják, pedig isteni!
Spárga brüsszeli módra
A tavasszal szezonális spárga számos jó tulajdonsággal bír. A szénhidrát- és zsírtartalma elhanyagolható, annál fontosabb azonban a benne található rostok, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége.
Cukkinis lecsó
A cukkini finom, egészséges, olcsó, percek alatt elkészül, és nagyon sokáig tart a szezonja. Mindezek teszik olyan ellenállhatatlanná.
Az inkák aranya, a quinoa
A quinoa az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, kiemelkedően magas a fehérje-tartalma.Található benne C-, E- és B-vitamin, továbbá az öregedésért is felelős szabadgyököket hatástalanító béta-karotin, az ásványi anyagok közül pedig magnézium, vas, foszfor, cink, kálcium, valamint minden olyan aminosav, melyre a szervezetnek szüksége van. Egyik legnagyobb vonzereje, hogy gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
Borzas Kata
Klasszikus családi recept, minden háztartásban ismerik ezt a receptet, vagy ehhez nagyon hasonlót. A jó házi baracklekvár csodákat tesz az egyszerű omlós tésztával.
Töltött csirke párolt zöldséggel
A csirkehús mindig, minden alkalomra jó választás, ünnepi fogásnak éppúgy, mint egy ilyen egyszerű, gyorsan elkészíthető hétköznapi étkezésre.
Fenyőrügy szörp
Csodás borostyánszínű szörpöt kapunk a fenyőrügyekből, ami nyári hőségben szénsavas, hideg ásványvízzel, citromkarikákkal fogyasztva remek hűsítő ital.
Zabos, kókuszos aprósütemény
Nem sok munka, elronthatatlan, bármivel tovább dúsítható, tovább díszíthető, strapabíró, jól hordozható, akár a munkahelyünkre is magunkkal vihető. Egészséges tízórai vagy uzsonna gyerekek számára is.
Lamington, az ausztrál kókuszkocka
A sütemény névadója Lord Lamington, aki Queensland (Ausztrália) kormányzója volt valamikor a messze régmúltban. A sütemény az ausztrálok kedvenc sütije, őszintén szólva egészen pontosan értem, miért. Az alábbi recept autentikus, Queenslandben élő ismerősömtől kaptam, arrafelé így készítik.
Quinoa saláta
A quinoát főzés előtt nagyon alaposan le kell öblíteni, ha ezt elmulasztjuk, ételünk keserű lehet. Érdemes sűrű szűrőt használnunk, netán gézzel kibélelni azt, hisz a magok nagyon kicsik.
Görög spenótos rétes
Itt a friss spenót szezonja, már az ára is kezd a normál tartományba kerülni, és egy könnyű rétesnél aligha képzelhető el jobb hely egy csomó zsenge spenótnak...