Életforma.hu


Kapros-uborkás tésztasaláta

Kapros-uborkás tésztasaláta 

A tésztasalátában az a jó, hogy összetevőit kedvünkre variálhatjuk, elkészítése pedig nagyon egyszerű. Ez a kapros-uborkás változat nemcsak színében, de ízvilágában is rendkívül üdítő nyári egytál étel.
A szomszéd baracklekvárja mindig finomabb...

A szomszéd baracklekvárja mindig finomabb... 

A lekvár befőzésére is igaz a nóta, hogy mindenki másképp csinálja. Amikor a szomszédasszony baracklekvárját megkóstoltam, valahogy jobban ízlett, mint az enyém. Rögtön jegyzeteltem is a csodareceptet...Nálatok is így készül?
Sajtos rakott cukkini

Sajtos rakott cukkini 

Szinte nincs is olyan típusú étel, amit cukkiniből ne lehetne elkészíteni. Jól alátámasztja ezt az állítást az alábbi recept is, ami amilyen egyszerű, olyan finom.
Petrezselymes újkrumplim nemcsak vasárnapi köretnek

Petrezselymes újkrumplim nemcsak vasárnapi köretnek 

Sokan kérdezték már tőlem, hogy nekem miért sikerül mindig az újkrumpli, soha nem ég le az ünnepi ebéd fénypontja. Szerintem ez nem titok, de megosztom Veletek a receptemet! Így biztosan nem fogtok csalódni benne! Annnyira finom, hogy van, aki ilyenkor salátával főételnek is kínálja! Remek választás! Éljen a nyár!
Mediterrán zöldséges, csirkés bableves bográcsban

Mediterrán zöldséges, csirkés bableves bográcsban 

Sarud, gyönyörű nyárias napsütés, sövény- és fűnyírás, tűz és bogrács előkészítése. Kicsit uncsi már a gulyás és a pörkölt, valami újat kellene alkotni, úgy hogy jóllakjunk és hogy a kreativitásomon se essen csorba. Keresgélés a neten, majd jön egy jó ötlet: Toszkán zöldséges bableves. Az irány megvan, de nem lennék önmagam, ha nem formálnám át a saját ízlésem szerint.
Diétás kókuszos-túrós kocka

Diétás kókuszos-túrós kocka 

Ha te is vigyázol az alakodra, odafigyelsz az étkezésedre, ha neked sem mindegy, mivel táplálod a testedet, szeretni fogod ezt a receptet. Nálunk biztos befutó lesz, ha nyári, hétvégi desszertet kell választani.

Karfiolleves - gyorsan 

Imámádom a karfiolt, mert nagyon sokoldalúan fel tudom hasznáni! Magas C-vitamin-tartalma még a mélyhűtőben sem tűnik el. Ezúttal válasszunk egy remek nyári levest! Ebben nem fogsz csalódni! 
Gombás-tormás padlizsántekercs

Gombás-tormás padlizsántekercs 

Egyszerűen elkészíthető, mégis ütős recept akár könnyű vacsorának, akár vendégeknek egy nyári estén. Egy pohár gyümölcsös fehér borral pazar vacsorát kerekíthetünk belőle.
Frissítő ubislai

Frissítő ubislai 

Nekem akár előételnek is jöhet az ubisali, annyira szeretem. Ráadásul úgy variálod, ahogy akarod! Ha vendégeket vársz, és nem ismered elég jól az ízlésüket, akkor csak addig készítsd el, ameddig megkapja salátalevet. A többi alapanyagot tedd ki nyugodtan, és mindenki úgy ízesíti, ahogy a legjobb szereti! Ez vonatkozika a grillpartikra is! A háziasszony gondoskodását jelzi, ha segítesz az összeállításban! Ez mindenkinek jólesik!     
Cukkinihasáb diétázóknak

Cukkinihasáb diétázóknak 

A cukkini könnyen emészthető, nem igazán karakteres ízű zöldség, szezonjában fillérekbe kerül, és bármit elkészíthetsz belőle: levest, főzeléket, fasírtot, süteményt, ránthatod, töltheted kedvedre. Kalóriatartalma pedig igazán nagyon baráti.

Krumplis zabgombócok sajtszószban 

A krumplis zabgombóc egy nagyon egyszerű, nagyon olcsó, puha, nudlira emlékeztető ízű, hétköznapi étel, amely akár kimaradt krumpliköretből is elkészíthető. Gluténmentesen elkészíthető, vegán főétel

Zellerkrémleves - egyszerűen 

Szomszédaim rendszeresen meglepnek valamilyen telekről, vidéken élő anyukától származó zöldséggel, gyümölccsel. Legutóbb rengeteg zeller érkezett, és nem tudtam ellenállni ennek a remek receptnek! Nemcsak nyáron, télen is remek ötlet! Nem beszélve arról, hogy nagyon egészséges!  

Csokoládés, narancsos zabpelyhes gombóc 

A zabpehely - és a zabpehely liszt - óriási segítség az inzulinrezisztensek és cukorbetegek életében, sőt, ha garantáltan gluténmentes környezetben készítik, még a gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Ezért örülünk minden egyes új receptnek, ami zabpehellyel készül.

Nyári poharas babsaláta - egy kis csavarral 

Laktató és színes salátát készítettünk több szokványos és egy különleges hozzávalóval, ez utóbbi miatt csavaros. A poharas nevet pedig a 2 és fél decis mérce miatt kapta. Látványos és nagyon finom!

Sajtos, medvehagymás tojásfasírozott 

Ha tojás van a hűtőben, nagy baj nem érhet minket. Ezerféle módon elkészíthetjük, itt például egy szokatlan receptet olvashatnak, a fasírt nem húsból, hanem tojásrántottából készül.

Fűszeres camembert-rel töltött táska 

Szeretem a camembert sajtot, minden formában. Ezt a franciás beütésű, pillekönnyű tésztát egyszerűen imádom. Nagyon gyorsan elkészíthető, és jól variálható étel.

Spenótos cukkinileves - az idei nyár slágere 

Külön a cukkinit és a spenótot is imádom, de sosem hittem volna, hogy így együtt még különlegesebbek. Ez a tartalmas, zöldségekkel felturbózott leves a különleges fűszerezéssel, bizonyára a nyár kedvence lesz.

Sváb kapros kovászos uborka 

Egy nagyon egyszerű savanyúság, ami hihetetlen karriert futott be. Ki ne emlékezne gyermekkorából a napon sütkérező, hatalmas üvegekre. Ablakban, erkélyen vagy a bejárat mellett a lépcsőn ott csücsültek az üvegek, bennük a haragos zöld, vágott végű uborkák, csokorba szedett kaporszálak és a tenyérnyi nagyságú kenyérszeletek. Mikor megbontották a kellőképpen megérett uborkát, már rakták is össze a következő üveggel, hogy legyen ideje annak is összeérni. Ha elfogyott az uborka, a levet leszűrve, a hűtőben őrizték, és a meleg nyári estéken isteni hűsítő ital volt.

Csokikrém zabtejből 

Növényi alapanyagokból készült, gluténmentesen is elkészíthető, vegán édesség, desszert. Ki gondolná, hogy zabpehely az alapja? Pedig az, és bebizonyítja, hogy abból is isteni desszert készülhet.

Almás, banános, zabpelyhes keksz 

Gyümölcs és zabpehely, cukor alig, hűha, ez valami egészséges finomság! Ó, és ráadásul 30 perc alatt el is készül? Ez nagyon tuti!

Meggyfagyi - házilag a legfinomabb 

Akárki, akármit mond, a házi fagyinál nincs is jobb! Mindenféle gyümölcsből elkészíthető a család szeme láttára és legnagyobb élvezetére. Most éppen a fáról frissen szedett meggyből készült.

Lecsó 

Egy jó lecsó... Az bizony isteni tud lenni nyáron, amikor a paradicsom és a paprika már szabadföldön terem, nem fólia alatt. De mi kell egy igazán jó lecsóhoz? 

Medvehagymás tojással töltött rántott csirkemell 

Nincs egész lakást betöltő olajszag, mégis a család kedves, megszokott ételét tehetjük az asztalra, ha ezzel a módszerrel, ha kipróbáljuk a sütőben sült rántott húst.

Vaníliafagyi eperrel - maga a mese 

Ez egy igazán klasszikus fagyirecept. Használhatsz a vaníliás cukor helyett vaníliarudat. Vágd ketté, kapard ki a belsejét, és azt tedd bele! Ettől még intenzívebb lesz a fagyid íze! Vendégváráshoz egész egyszerűen parádés megoldás, mert előre el tuod készíteni, és nem akkor kell vele bíbelődni, amikor már inkább beszélgetnél... Akkor már csak a díszítés van hátra! 

Kaporleves 

Épp ma kaptam egy hatalmas csokor kaprot a szomszédasszonyomtól! Imádom e kerti növény illatát! Tavaly állítólag alig lehetett fellelni, idén viszont rengeteg nőtt. Már elkészült az első kovászos uborkám az első ajándék kaporcsokorból, de a most kapott adag a levesemben végzőik majd!    

Mascarponés-gyümölcsös charlotte torta 

Nem mondhatjuk, hogy húsz perc alatt összedobható tortáról van szó, de nagyobb családi ünnepen, jelentősebb baráti összejövetelre simán elkészíthető, dekoratív torta ez, amit érdemes kipróbálni. Második, harmadik alkalommal már már rutinból fog menni.

Részeges epersalátám 

Ha valaki azt hiszi, hogy csak a pezsgő illik az eperhez, az nagyon téved! A vörösbor legalább ilyen pompás! A barátnőm, akitől ezt a receptet tanultam, azzal variálja ezt a remek gyümölcsalátás receptet, hogy fele-fele arányban használ epret,és karikára vágott banánt. 

Zöld energiabomba 

A smoothie olyan, mintha turmix lenne, de nem az, ugyanis mifelénk turmixon a tej alapú italokat értjük, a smoothie-kban pedig általában nincs tej. Ugyanakkor nem is gyümölcslé, mert benne van a gyümölcs minden rostja, tehát sűrűbb, mint a gyümölcslé. Az mindenesetre biztos, hogy a variációk száma végtelen, érdemes kikísérletezni a kedvenc ízkombinációinkat.

Eperfagyi, eperfagyi, hű de finom... 

...Így szólt egykor a nóta. Akkor nem tudom miből készült, de ma így csinálom. Kellemes, lágy, ahogy a kertbe kiülve apránként elnyalogatja az ember, valami mennyei. Az eperfagyi azt jelenti, hogy visszavonhatatlanul itt a nyár - ha esetleg az elmúlt napok hőségéből nem jöttünk volna rá... 

Menta fagyi 

A legtutibb nyári desszertek, nyalakodni valók egyike. Elég hozzá egy cserép ablakpárkányon is nevelhető menta, tejszín, és jó, ha van egy fagylalt készítő gép is, de ennek hiányában is el lehet készíteni.

Dinnye saláta feta sajttal 

Amikor először találkoztam a recepttel, azt hittem, ez valami vicc. De szerencsére volt bennem elég vállalkozó kedv, hogy kipróbáljam, és nem bántam meg.

Az ellenállhatatlan pink csoda: málnahab 

Málnából sohasem elég. Évek óta nem főzök belőle lekvárt, hanem inkább fagyasztok le pár dobozzal, jobban fogy télen zabkására, gyümölcstortára, mint lekvárként.

Halfilé, sült zöldségágyon 

Évek óta halljuk, hogy kevés halat eszünk. Ennek az egyik oka az, hogy viszonylag nehéz friss halat beszerezni. Szerencsére, a nagyobb kereskedelmi láncok már dolgoznak a megoldáson. A hal maga is megosztó, hát még a fajtája, vagy éppen a származási helye. Azt gondolom, hogy kompromisszumot kell kötnünk. El kell fogadni, hogy inkább egy magyar afrikai vagy szürkeharcsa, esetleg kecsege, balin kerüljön a tányérunkra, mint egy ki tudja, hol és milyen módon „előállított” pangasius vagy tilápia filé. A lényeg, hogy találjuk meg a nekünk tetsző, ellenőrizhető származású, friss halat, és készítsük el.

5 toplistás nagyon gyorsan kevert tészta 

 A kevert tésztákat két dolog miatt is nagyon szeretjük: gyorsan készülnek, és számtalan módon variálhatóak. Ezt az 5 finomságot kedveltétek a legjobban ebből a sütitípusból. Van olyan, amit még nem próbáltál?

Nyári gyümölcskrémleves 

Ennék levest, de be nem gyújtom a tűzhelyt! Ugye milyen ismerős? Akkor melegebb napokon készítsünk hideg gyümölcs krémlevest. Tetszés szerint variálható, adott időszak gyümölcseivel, vagy befőttekkel. Én a puncsos krémport választottam, csodás alapszint adott a levesnek. Természetesen jó sűrű, tartalmas, utána egy adag palacsinta, és biztosan kibírjuk a strandon estig.

Házi készítésű tagliatelle gombás, borsós mártással 

Olaszországban a házi tészták készítésének tudománya generációról generációra öröklődik. A tésztát az asszonyok, lányok együtt készítik akár a ház előtt, vagy az udvaron ülnek össze.

8 emeletes banános boldogság - sütés nélkül 

Az ünnepnapjaink egyik legkedveltebb sütés nélküli desszertje, főhőse pedig a banán. Igaz, hogy 8 emeletnyi magas, de egyáltalán nem fárasztó elkészíteni, ráadásul szemnek is, szájnak is boldogság. No és nem utolsó szempont, hogy a sütőt se kell bekapcsolni miatta ebben a hőségben.

Sárgabarack-krémleves 

Számtalan formában készíthetünk gyümölcslevest, szerencsére szinte minden gyümölcs jól bírja, hogy leves legyen belőle. A barack sem áll ellen, úgyhogy próbáljuk ki bátran!

Kapros sertésborda - ahogy Mártiék szeretik 

Fantasztikus kapor csokrot kaptam ajándékba az egyik szomszédomtól. Illata valami pompás! Tanakodtam, hogy rögtön ugorjak-e neki az idei első kovászos uborkának, vagy készítsek egy nyár elejei különlegességet? A férjemnél a második ötlet jött be. Azért óvatosságból pár perce meglepett két kilo uborkával is...  

Fasírtgolyók tejszínes zöldségágyon 

A recept lényege és előnye az, hogy a húsgolyók nem olajban sülnek ki, hanem a saját és a bacon zsiradékában, így nem tudnak plussz olajat felszívni.

Szederleves hidegen 

A gyönyörű mélylila, illatos szeder a nyár egyik slágere, már azok körében persze, akik ismerik és szeretik. Szívből ajánlom kipróbálásra, mert csak úgy elszemezgetve is isteni, de levesbe, süteménybe, sőt lekvárnak is csodás!

Márti friss zöldbablevese pici csavarral 

Ilyenkor a piacra kimenni maga a gyönyör! Az illatok káprázatosak, és azt jelentik, hogy megérkezett a nyár! Lassan, de már a zöldbab ára is megy le. Egy levesre valót mindenképp érdemes venni!    

Sörös tarja flamand módra, grillezve 

A tarja az egyik leginkább kedvelt része a sertésnek, kiválóan alkalmas egyben sütésre éppúgy, mint szeletelve, jót tesz neki a párolás, a pácolás és a grillezés is.

Majonézes virsli saláta 

Néha nem vágyunk túl nagy ebédre, megelégszünk egy könnyű, egyszerű salátával. Ezzel a virsli salátával alig van munka, mire megkeverjük a tartárt és belekarikázzuk az alapanyagokat, a virsli is kihűl. Magos kenyérrel a legfinomabb.

Márti sörös kenyere 

Remek kenyérrecepttel hívott fel egy barátnőm nemrégiben. Egy rádióműsorban hallotta az alábbiakat, és hogy nekem ezt azonnal ki kell próbálnom, annál is inkább, mert bevallom, nekem még nem sikerült otthon igazán jó kenyeret sütnöm! Ezúttal azonban nincs kovász, meg ilyesmi, van viszont finom barna sör, amit nagyon szeretek! Itt a próba eredménye!    

Spenótos, csicseriborsós csirke korma 

A legegyszerűbb, leghétköznapibb alapanyagokból is isteni kombinációkat hozhatunk létre, csak elő kell vennünk a kreativitásunkat. Ma már a csicseriborsó sem egzotikus alapanyag, szárított formában már a piacokon is kapható.

Sajttorta erdei gyümölcsös öntettel 

Számtalan féle sajttorta recept létezik, talán nem ez a legegyszerűbb, mert piskótát kell hozzá sütni, de hogy a legfinomabbak között van, az biztos.

Hideg meggyleves 

Nyári hőségben egyszerűen nincs jobb, mint egy hideg gyümölcsleves. A jó gyümölcsleves bár tartalmas, mégsem vastag és nehéz a sűrítéstől, a gyümölcs megtartja szép élénk színét, a habarás nem csomós benne - és jó hideg!