Életforma.hu


Sütés nélküli nyári gyümölcsvarázslat - ahogy te szereted

Sütés nélküli nyári gyümölcsvarázslat - ahogy te szereted 

Nyár van, érik a sokféle gyümölcs, mi pedig desszertre vágyunk, de a sütőt nem kívánjuk a nagy hőségben bekapcsolni? Akkor éppen ez a sütés nélküli varázslat a nekünk való, és pont olyan gyümölccsel, amilyen a kedvencünk.
Káposztás bulgur

Káposztás bulgur 

Sok esetben a legegyszerűbb étel a legfinomabb. Ha ezt az ételt kockatésztából készítettük volna, akkor káposztás cvekedlinek hívnák. De mi bulgurral készítettük, és bizony isten jobb, mint a cvekedlis. Egyszerű, olcsó, ízletes, vegán életmódba is beilleszthető főétel. Nagyon szerettük!
Csokis pina colada rétes

Csokis pina colada rétes 

A réteslap sokoldalúan használható, akár édességek, akár sós falatok, piték készítésére, ezért nem árt, ha tartunk otthon a hűtőben egy-egy csomaggal belőle. Jól bírja a mélyhűtést is. Nyári melegben aztán készíthetünk belőle frissítő, ananászos édességet.
Csokis eper, a gyümölcsös csoda

Csokis eper, a gyümölcsös csoda 

Igazi idénydesszert a csokis eper. Elkészítése nem igényel különleges cukrászismereteket, mégis nagyon látványos, egészséges - és nemcsak vasárnapra! Szerintem tölts hozzá egy pohár száraz pezsgőt is. Kápráztasd el barátaidat!    
Csajok kedvence turmix

Csajok kedvence turmix 

A sárgadinnye mézédes, isteni illatával, csodás színével és persze semmihez nem hasonlító ízével hódít nyaranta. Ha sikerül igazán finom, édeset kapni, készítsünk belőle szexi koktélt nyár esti partikra!
Magyaros szűzérme

Magyaros szűzérme 

Ez a lecsós, magyaros ízvilágú szűzérme igazi klasszikusa a hazai konyhának, érdemes kipróbálni, ha valami igazán jóízű ételre vágyunk. Vasárnapi ebédnek tökéletes.
Gyerünk maci a málnásba!

Gyerünk maci a málnásba! 

Következzék egy magyar klasszikus, a Bear in the Bush  – új kiadásban. Vegyünk alapul jeget. Öntözzük meg kevés málnaszörppel. Tetézzük illatos bazsalikommal és egy kis citrommal. Töltsünk rá finom rozébort, majd frissítő szódát. Kicsit megkavarjuk, és már ihatjuk is! Igazi gyönyör egy nyári estén! Ne hagyd ki! 
A 3 legjobb rebarbarás receptünk

A 3 legjobb rebarbarás receptünk 

Megmutatjuk azt a három rebarbarás receptünket, amelyeket a legjobban szeretünk elkészíteni, amikor szezonja van a rebarbarának.
Sonkás crostinim - amúgy olaszosan

Sonkás crostinim - amúgy olaszosan 

Gyakoriak nálunk a vendégek, és szeretem mindig meglepni  őket. Előfordul azonban, hogy nincs tele a hűtő, és a kenyér is szikkadt. Ekkor jön az olasz csoda, a crostini! Pár perc alatt elkészíthető, és csodásan variálható. Próbáld ki!  
Caprese csirkemell

Caprese csirkemell 

Vannak klasszikus ételpárosítások, ezek egyike a paradicsom összeházasítása a bazsalikommal. Utolérhetetlen kombináció, számomra a színtiszta nyarat, a napsütést jelenti. Csirkével is remek, de ehetjük saláta formában is.

Wine Mojito - borosan 

Te is szereted a mojitót? Most elkészítjük a nagy mojito kedvenc boros változatát! Kezdjük némi jéggel, majd alapozzunk citrommal és egy kis mentával. Rum helyett tegyünk bele fehérbort, cukor helyett bodzavirágszörpöt. Jöhet a szóda. Végül a varázskanál, és már kész is van! Ebben sem fogsz csalódni!

Coxinha (brazil csirkés krokett) kétféle mártogatóssal 

A coxinha a brazilok egyik nagyon kedvelt eledele, és ezen egyáltalán nem csodálkozunk. Neve szó szerinti fordításban "kis combot" jelent, ami nyilvánvalóan az étel csirkecombhoz való hasonlatosságára utal. A recept olyan izgalmas és egyszerű, hogy még ma kipróbáljuk!

Kalóriaszámolós gombás cukkini 

Annak, aki bármilyen okból is diétázik, ajánljuk ezt a nagyon egyszerű gombával, paradicsommal töltött finomságot. Az összetevők mellé még a kalóriamennyiséget is leírtuk, mert semmit se bízunk a véletlenre.

Citromos-olívás nyers gombasaláta 

A gombát nem mindenki kedveli, ezt kénytelenek vagyunk elfogadni. Nálunk a családban is mindig vita van, ha gombát akarok készíteni, mert a gyerekek látni se akarják. Ez a remek saláta viszont tökéletesen megfelel a felnőtteknek bármilyen hús köreteként.

Bulgurgombóc zöldfűszeresen, paradicsom mártásban 

Egy korábbi főzés után maradt egy csészényi főtt bulgurunk. Már két napja rakosgattuk a hűtőben, aztán jött az ötlet, hogy készítsünk belőle „paradicsomos húsgombócot”, mindenevő korunkban azt nagyon szerettük. 

Mézes-mustáros csirkemell - percek alatt 

A leggyorsabban elkészíthető ételek egyike, főleg, ha már konyhakészen fel vannak szeletelve a csirkemellek. A méz és a mustár együtt pedig nagyon pikánssá teszi nemcsak a húst, de a napunkat is. Bármilyen saláta vagy köret jól mutat mellette.

Tejfölös, virslis krumplileves 

Hihetetlenül könnyed, nyári, savanykás levest főztem a minap, aminek elkészítése rém egyszerű, viszont két napig rájártunk, ettük langyosan, hidegen, mindenhogyan. Ha elfogadtok egy tippet, próbáljátok ki kaporral!

Citromfüves, tejfölös csirkemell rukkola pestós újkrumplival 

Pesto készülhet bármilyen zöld fűszernövényből, persze a legkedveltebb a klasszikus bazslikom pesto, de készülhet medvehagymából, rukkolából, vagy akár petrezselyemből is. Bátran kísérletezzünk vele!

Bosnyák tökös 

Attól tökös, hogy tökféle az alapanyaga, és attól bosnyák, hogy onnan jött a recept. Egyébként minden más összetevője jól ismert, valamitől mégis különleges. Percek alatt elkészül!

Linzerkarika glutén-, tej- és cukormentesen 

Ha kénytelenek vagyunk bizonyos ételeket, alapanyagokat megvonni magunktól, az bár nem öröm, de nem is sorscsapás. Kata receptjei mindig kínálnak valami jó kis alternatívát, hogy mentesség ellenére finomakat ehessünk.

Rántott hús torta 

Ahogy mondani szokták, itt-ott még a kerítés is kolbászból van. Csillánál a torta pedig rántott húsból készül. A recept hagyományos, ám a tálalási mód igen ötletes.

Jég nemcsak dupla whiskyvel! 

Ínyencek, figyelem: a nyári forróságban sem kell lemondanotok kedvenc skót nedűtökről! Néhány zamatos kiegészítővel a téli esték meghatározó szereplőjéből a nyaralás kedvenc hűsítő italát varázsolhatjuk. Álmos vízparti ejtőzések, a legpörgősebb kerti partik, vagy a teraszon töltött romantikus esték? Bármelyik programot is választod, hű társaid lesznek Szombati Zsolt, a The Famous Grouse magyarországi nagykövetének különleges longdrinkjei!

Barackos-pudingos süti 

Egyik pillanatról a másikra lett tele a piac barackkal, sárgával, őszivel, nektarinnal, lapos barackkal. Használjuk ki a szezont, ne csak nyersen együk a barackot, hanem minden lehetséges alkalommal rejtsünk belőle a sütikbe is!

Márti-féle kapormártás 

Maga a nyár üzenete a kapor. Most kaptam a szomszédból egy egész kazlat! Egy része irány a kovászos uborkába, a másik, nos mártást varázsoltam belőle. Natúr tarjaszeletet és petrezselymes újkrumplit kínáltam hozzá. Remek lett! Igazi, vasárnapi, nyári fogás kerekedett belőle. Még most a számban érzem az ízét!      

Balzsamecetben pácolt eper 

Amikor epret választunk, nyugodtan bízzuk magunkat az orrunkra, az eper egyik legjellemzőbb tulajdonsága ugyanis bódító illata. Az éretlen gyümölcs híján van ennek a tulajdonságnak, tehát bátran válasszuk azt a fajtát, aminek már messziről érezzük az illatát.

Nemcsak nyulaknak: Rabbit in the Hole 

Jól esne egy hideg fröccs? Készítsünk egyet isteni ízekkel! Vegyünk 1-2 dl illatos magyar fehérbort. Egészítsük ki egy kis bodzavirágszörppel. Hogy igazán friss legyen, tegyünk bele pici uborkát! A kerek ízhatás kedvéért jöjjön egy-két citromkarika. Már csak a buborék hiányzik, és néhány kavarás… El is készült a varázsital!

Baglyok kupaktanácsa 

A töltött tojás sokoldalúan bevethető barátunk lehet, akár hidegen, akár melegen. Ha válogatós gyereket nevelünk, ez a jópofa megoldás még a kis finnyás étvágyát is meghozhatja!

Osso bucco, a lyukas csont 

Sok receptet megnéztem a hazai és a külföldi oldalakon, és arra a következtetésre jutottam, hogy ez egy olyan tradicionális étel, ami az idők során rengeteg változáson ment át, amit tájegységenként és családonként is eltérően főznek. 

Sajtos bundában sült fekete retek 

A fekete retek rendkívül jó hatással van az egészségünkre, elsősorban az emésztésre, illetve a májra. Törekedjünk rá, hogy lehetőleg jelentős mennyiséget együnk belőle. Nemcsak reszelve, mézzel fogyasztható, hanem főételként is.

Linzer rózsa 

A sütemények legmegszokottabb alapanyagai a liszt, a vaj, a tojás és a cukor. Ehhez a dekoratív sütihez sem kell ennél több. Kávé, tea mellé csodálatos!

Mézes-tonhalas tésztasaláta 

A nagy melegben az a jó, hogy a sok folyadék mellett nincs kedvünk a fűszeres, meleg és nagyon tartalmas ételekhez. Egy jól elkészített tésztasalátával is beérjük, sok zöldséggel megpakolva, vagy éppen egy izgalmas összetevővel megízesítve.

Szalonnás, újhagymás, sajtos nokedli 

Mi lehet egyszerűbb egy pofonnál, akarom mondani, egy nokedlinél? Ha azt gondolod, hogy az egyszerű galuskából nem lehet csábító vacsorát varázsolni, tévedsz!

Rakott kel 

A kelkáposztát sokan nem kedvelik, ennek ellenére nekik is ajánljuk a rakott kelt, amiben sokkal inkább dominál a darált húsos ragu és a rizs, mint a kelkáposzta.

Diólikőr - a házi gyógyszer 

Ez a házi készítésű diólikőr nemcsak kiváló hangulatfokozó, de állítólag a pajzsmirigyre is jó hatással van. Orvosilag nem bizonyított, de a benne lévő zöld dió mindenképpen gyanússá teszi... A baj csak az, hogy 40 napig várni kell a kóstolásra!

Aszalt szilvás, barackos sajtsaláta 

A sajt és a gyümölcs kiváló párosítás, akár főételben, akár salátában. Válogassunk a sajtok közül, egyszer karakteresebb, máskor lágyabb ízű sajtot használjunk, sőt, akár a barackot is lecserélhetjük, így egy alapreceptből többféle salátát varázsolhatunk.

Szalonnás cukkinirózsák - Jucus konyhájából 

Kedvenc zöldségünk a cukkini, receptekből szinte kifogyhatatlanok vagyunk. Ezt a ricottás, sajtos, szalonnás finomságot nemcsak az íze miatt imádjuk. Egészen fantasztikus már a látványa is!

Napsugaras körözött 

Körözöttet mindenki kóstolt már, a háziasszonyok többsége készített is gyakran, de erre a receptre is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás. Az alapvető összetevők megegyeznek a receptekben, de hogy ki hogyan ízesíti a túrót, eléggé egyéni.

Gyümölcsös fordított torta 

A narancs és a citrom egész évben kapható, üdítő savanykás ízükkel a legnagyobb nyári melegben is felüdülést nyújtanak. Ez a könnyű torta bármilyen alkalomra megfelel, mindenki szeretni fogja.

Málnaszörpkrém - a mámor! 

Édesapám egyik kedvence a málna! Ahogy a nagy könyvben megírták: ülve, állva, fagylaltnak, krémnek, szemenként, mindenhogy jöhet! Ma ünnepeljük a születésnapját, így ezt a receptet Neki ajánlom, és persze Nektek! Legyen ez egy jókedvű málnaünnep!   

Zöldséges csirkehúsos alagút 

Remek módja a húsok elkészítésének, ha bacon köntösbe bújtatjuk őket. Ha őzgerinc formában sütjük, akkor pedig nemcsak finom, hanem látványos étel lesz a végeredmény. Érdemes kikísérletezni azokat a variációkat, amiket a család igazán szeret.

Húsos, borsós rakott tészta 

A rakott tészta azért jó találmány, mert szinte bármit képes befogadni, amit a hűtőben találunk, legyen az hús, zöldség, sajt, tojás. Max ebben a tésztában pulykahúst és borsót használt.

Kölestej gyümölccsel 

A köles olcsó, rendkívül egészséges, lúgosító álgabona, amely tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal. Szuper táplálék. Gyümölccsel társítva pedig remek egészséges desszert a jutalmunk.

Paradicsomsaláta 

Nincs olyan fogyókúra, amiben ne szerepelne paradicsom. Ez a fantasztikus, kerek, mosolygós bogyó már ránézésre is jókedvre derít! Magyarországon olyan fantasztikus ültetvényeket gondoznak, hogy szemünk-szánk eláll! Elég, ha csak a szentesi gazdákra gondolunk! Egy biztos, olyen ízledtes, csodálatos paradicsom sehol a világon nem terem, mint nálunk!     

Madártej fagylalt 

Nem szükséges megvennünk a rengeteg tartósítóval, ízfokozóval teletömött bolti fagylaltokat, otthon is készíthetünk ínycsiklandó hideg nyalánkságot. 

Lekváros-bodzás palacsinta 

Különleges palacsinta változat a bodzavirágos, nem csak így lehet elkészíteni, de úgy is, hogy a virágokat megmártjuk a sűrű palacsinta tésztában, úgy sütjük ki. Mindkét variáció isteni!

Párizsi szószba forgatott karfiol 

A karfiol nyáron az egyik legolcsóbb és legkiadósabb alapanyagunk, ha zöldséges ételt szeretnénk készíteni. Ez is azok közé tartozik, amiből talán csak tortát nem lehet készíteni, bármi másra alkalmas.

Vaníliás chia magos gyümölcssaláta 

Ha nem vagy éppen oda a fagyiért, jégkrémekért, hűsítsd magad egy jól behűtött gyümölcssalátával! Friss gyümölcsökből alkottuk meg ezt a chia magos finomságot! Tetszeni fog!

Vörösboros málnaleves 

A nyár nagy ajándékai a gyümölcslevesek. Némelyiket főzni sem kell, csak tejszínnel turmixolni, másokat pedig nem árt azért felfőzni. És vannak olyan prémium minőségek, amikbe jöhet egy kis alkohol is.