Életforma.hu


Fűszeres almakrémleves 

Gyors, egyszerű, könnyű és nem porból van. Ebédre és vacsorára is finom, glutén-, tej-, és cukormentes fogás.
Tiberio almatortája

Tiberio almatortája 

Az alma és a kandírozott gyümölcsök remek harmóniát alkotnak. Ki lehet próbálni fenyőmaggal vagy mandulával is, az biztosan isteni.
Pirított magos kenyér curryvel

Pirított magos kenyér curryvel 

Nemcsak az étteremben, az otthoni étkezésnek is fontos része a kenyér. Davidnek, egy jól ismert budapest étterem tulajdonosának és pékmesterének kedvence a kovászos kenyér, ami több napig is eláll. - Felszeleteljük, olívaolajban megforgatjuk mindkét oldalát, és máris teljesen új oldalát mutatja, egy kicsit savanykás, sós és izgalmasan ropogós. Éttermünkben a currys-mézes-pirított magvas kenyeret kínáljuk, amit elsőként kóstol a vendég. Előkészít mindent, ami követi az étkezéskor. Ez az a kenyér, amit nem lehet unalmasnak nevezni... - ajánlotta ezt a csodát! Íme a recept!
Juhtúrós lángos

Juhtúrós lángos 

A lángost nem lehet megunni! Önmagában sem, ráadásul mindig új arcát mutatja, amikor más-más ízesítés kerül rá. A tejföl, fokhagyma már-már sablonosnak számít, érdemes kipróbálni egy kis juhtúróval is. A tejföl persze maradhat…
Sajtos brokkolikrémleves

Sajtos brokkolikrémleves 

Szeressük meg a brokkolit, mert nagyon egészséges, és nagyon hasznos a szervezetünknek. Gyakorlatilag egész éven át hozzáférhető, nagyon változatosan elkészíthető zöldség.
Kókusztejes csirkeleves

Kókusztejes csirkeleves 

Az ázsiai ételek lelke a sok fűszer, ám ha kész fűszerkeveréket használunk, leegyszerűsíthetjük a dolgot. Sokféle curryt lehet ma már kapni erre szakosodott boltokban, érdemes kísérletezni velük.
Pina Colada koktél, a trópusi varázslat

Pina Colada koktél, a trópusi varázslat 

A Pina Colada az egyik legfinomabb trópusi koktél, mely egy San Juan-i szállodában született meg, 1954-ben. Olyannyira népszerű lett, hogy 1978-ban Puerto Rico nemzeti italának választották. Elkészítése gyors, egyszerű, és a hozzávalók is könnyen hozzáférhetőek.
Hagymás lepény

Hagymás lepény 

Sosem árt, ha tartunk a hűtőben - vagy a mélyhűtőben - egy-egy csomag leveles tésztát. Jöjjenek váratlan vendégek, legyen szükség gyors vacsorára, vagy csak nassolhatnékunk támad, a leveles tészta mindig jó választás.
Répás keksz

Répás keksz 

Egészséges ropogtatni való, akkor járunk legjobban, ha rögtön dupla adaggal kezdünk. Legyünk óvatosak a sütésnél, nehogy megégjenek a kekszek!
Diós kenyér

Diós kenyér 

Nagyon szeretek itthon kenyeret sütni, bár azokat a recepteket, ahol napokig kell a kovászt érlelni, gondozni, bevallom, kerülöm. De ez a diós kenyér olyan finom - és nem is kell hozzá kovász -, hogy bármikor szívesen nekiállok az elkészítésének.

Almás édeskömény saláta 

Ízgazdag, üde, friss, ropogós, egészséges! Kell ennél több, ha egy salátáról beszélünk? 

Polenta fűszeres gombaraguval 

Attól, hogy egy étel egyszerű, egyáltalán nem biztos, hogy nem isteni finom. A polenta semleges ízű, remekül variálható alap ehhez a jó kis fogáshoz, a gombák pedig felteszik rá szó szerint a koronát.

Liszt nélküli kréker 

Kalóriában nem túl szegény, szénhidrátban azonban igen, úgyhogy megfelelő mennyiségben életmentő lehet egy ilyen kekszecske.

Fülöp-szigeteki tésztasaláta 

Az egyik amerikai utamon tanultam ezt a roppant egyszerű receptet, azóta is gyakran készítem, sőt, én is szoktam belőle munkahelyi ebédet kerekíteni, mondhatom, remek választás!

Édesburgonyás muffin rebarbara mártással 

A muffin egyre népszerűbb desszert, és ez nem véletlen, hiszen könnyű elkészíteni, ráadásul finom is. De a finomnak is vannak fokozatai, és muffinban is lehet különlegeset alkotni, amire receptünk a legjobb példa.

Rebarbara chutney 

Sok helyen láttam már a hétvégi piacon rebarbarát, annak, aki nem ismeri, érdemes közelebb kerülnie hozzá, annak pedig, aki szereti, egy újabb remek recept a felhasználására.

Vörösboros kuglóf 

Vörösbort a sütibe? Miért ne? A csokoládéval és a fűszerekkel remek harmóniát fog alkotni, olyannyira, hogy csak győzzük figyelemmel követni, milyen gyorsan fogy el a kuglófunk.

Legjobb édesburgonyás receptjeink 

Noha magyar neve megtévesztő lehet, jó tudnunk, hogy az édesburgonyának semmi köze a krumplihoz. Gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, édes sütemény, lepény is készülhet belőle, vagyis igen sokoldalú, ezt válogatásunk is megerősíti.

Csokis brownie vanília fagylalttal 

Ez nem a durván csokoládés, kicsit ragacsos közepű brownie, ez egy könnyedebb, piskótásabb jellegű változat, de isteni! A fagyit ne spóroljuk el mellőle!

Katalán krém 

Tipikus katalán édesség, nem azonos a franciák créme brulée-jével, és erre a katalánok nagyon is kényesek. Barcelonában kóstoltam, ahol nincs tapas bár katalán krém nélkül.

Erdei gombás vadnyúl comb 

A vadnyúl igazi csemege, nem jutunk hozzá túl gyakran. Remek ételt lehet belőle készíteni, főleg erdei gombák társaságában. De ha esetleg nem kedveled a vadhúst, nyugodtan készítsd házinyúlból, esetleg marhából.

Kölessel töltött karalábé 

A töltött karalábé igazi tavaszi ínyencség, vegyünk hozzá friss, nem fás, üde zöld karalábékat. Aztán töltsük meg egészséges hozzávalókkal!

Epres túrókrém, a diéta ékköve 

Cukorbetegségben is jár az édesség, és a nassolás élvezete, csak nem mindegy, mikor hódolunk ennek, és főleg az nem mindegy, hogy milyen mennyiségben, minőségben visszük be az édességet. Tízórainak, uzsonnának tökéletesen alkalmas ez az édesség, melynek szénhidrát tartalma 20 gramm.

Csokis-kekszes rakottas - a vasárnapi édes élvezet 

Keksz mindig van itthon, csoki csak eldugva, a többi a hűtőben, így semmi akadálya, hogy ez a sütés nélküli desszert megédesítse a mai napot.

Barackos túrókrém 

A túró viszonylag olcsó alapanyag, diétákba is remekül beilleszthető, ezerféle sütemény és édesség alapja - gondoljunk csak a Túró Rudira... -, de könnyedén készíthetünk belőle minimális erőfeszítéssel elegáns desszertet is. Elő a turmixgéppel, készüljön a túrókrém!

Spárgakrémleves 

A spárga csak az utóbbi években indult el hódító útjára a magyar konyhákban. Van, aki imádja, van, aki látni sem bírja, a többség viszont egyszerűen csak nem ismeri. Pedig oly könnyű elkészíteni…

Borjúpörkölt sós, kapros túrógombóccal 

A gyenge borjúhús a rezgős kapros, sós túrógombóccal igazi ínyencség. Igaz, hogy borjúhúshoz nem túl könnyű hozzájutni, de ha találkozunk vele mégis a hentesnél, ne hagyjuk ki a lehetőséget!

Vargányakrémleves 

A vargánya májustól októberig gyűjthető, egy-egy gombaszedős túra igazi családi program lehet. Ha pedig ilyen csodás ételt készítünk belőle, nemcsak a kirándulás lesz emlékezetes. Sose mulasszuk el szakértővel bevizsgáltatni a saját szedésű gombát!

Sertéscomb almapürével 

Mind a német, mind a francia konyhában kedvelt párosítás a sertéscomb és az almapüré, s bár ha számunkra kissé szokatlan is, azért érdemes megpróbálni, talán mi is kedvelői leszünk.

Egészséges churros 

Imádom a spanyolok fánkját, a churrost, de mióta oda kell figyelnem a szénhidrát fogyasztásomra, szomorúan búcsút vettem - ettől is. Kata most megmutatja, hogyan cseréljük okos szénhidrátokra az egészségtelen fehér lisztet.

Karalábé leves húsgombóccal 

Harsogóan friss, ropogós, lédús tavasszal a karalábé, rövid főzési idő is elég neki. Ez a húsgombócos változat elég laktató,  remek szereplője lehet egy könnyű tavaszi ebédnek.

Pirított polenta kockák mediterrán raguval 

Egy kis kukoricadarából és zöldségekből remek ételt készíthetünk, tehetjük mindezt úgy, hogy bárki fogyaszthatja, aki tej-, glutén- és/vagy cukormentes diétát tart.

Spenót saláta eperrel és fetával 

Eper szezonban keresve sem találhatnánk kellemesebb társaságot a spenótnak, a hatást pedig egy darabka fetával koronázhatjuk meg.

Marengói csirke 

Állítólag Napóleon kedvenc ételét készítjük el, ha megfőzzük ezt a marengói csirkét, melyet a császár második itáliai hadjárata alkalmával kapott egyszer a szakácstól, egy ütközet előtti estén. Az ütközet sikeres volt, és mivel Napóleon amúgy is szerette a csirkét, attól fogva mindig ezt vacsorázott, mielőtt hadba indult,

Spenótos, zöldborsós tagliatelle 

Harsogóan zöld, tele van ízekkel, ráadásul szűk fél óra alatt el is készül? Igen, van ilyen… Használd hozzá a kedvenc tésztádat. Ha az éppen nem a tagliatelle, hanem a fussili vagy a spagetti, akkor azt.

Paprikába töltött sajtsaláta 

Nem kell mindig bonyolult ételeket főzni és enni vacsorára, az egészségünkkel is jót teszünk, ha időről időre beiktatunk egy saláta vacsorát a hétre.

Ördöglángos hátszínből 

Igazi magyaros étel, marhahússal, tócsnival, gombával, sajttal és tejföllel. Érdemes kipróbálni, lehet csirke-, sertés- vagy pulykahúsból is készíteni.

Hamburger zsemle házilag 

Ha már munkát fektettél bele, hogy otthon készítsd el a szuper finom hamburgereteket, miért ne fordítanál rá még egy kis időt, hogy tökéletes legyen az összhang a házi zsemlével?

Frissen fogyasztható bodza ital 

Bodza ital készítésekor csak egy nap türelemre van szükségünk, amint összerakjuk az alkotórészeket, másnap már fogyasztható is a frissítő ital. Érdemes hűtőben tárolni.

Paradicsomos, zöldséges bulgur 

Diétáznod kell? Netán IR-es, vagy diabéteszes vagy? Itt egy könnyű ebéd recept, ami gyorsan elkészül, és ha ügyes vagy, marad belőle másnapra is, amit magaddal vihetsz a munkahelyedre.

Pikáns thai leves garnélával 

Egyre nagyobb a rajongótábora itthon is a thai konyhának, hála istennek a thai éttermek száma is szaporodik. De ha otthon akarnánk magunknak valami finom thai ízvilágú ételt főzni, annak sincs akadálya.

Fűszeres trüffel tortácska 

Csokifüggőknek tuti, hogy a legjobb választás, ettől biztosan helyreáll a jókedved és a csoki szinted. Készítsd el most, ne várj a kánikula beköszöntéig vele!

Ananászos csirke 

Ez a kissé ázsiai beütésű recept népszerű lesz azok között, akik kedvelik a hús-gyümölcs párosítást. Előnye a receptnek azon kívül, hogy finom, hogy nem kell hozzá semmi különleges alapanyag, hiszen a szójaszósz is lassanként minden háztartásban megtalálható lesz.  

Pulykagolyók currys karfiollal 

Az egészséges pulykahúsból egész bátran készítsünk húsgolyókat, mert bár fasírtnak talán kissé száraz - bár ezen is lehet segíteni -, de egy jó kis mártással nagyon kerek ételt hozhatunk össze belőle.

Bodza szörp 

Nyilván nem mondok újdonságot azzal, hogy bodzát csak olyan helyről szedjünk, ahol kevéssé porosodik, és egyáltalán nem éri benzingőz. Csak ép, kinyílt virágokat gyűjtsünk, és gondosan nézzük meg a fonákját, hogy nem tetves-e.

Karfiolropogós 

Csak azért nem készítem el minden nap, mert nincs az a mennyiség, amit ne tudnék belőle eltüntetni. Íze hasonlít a rakott karfioléra is, és a tócsniéra is, hidegen, melegen egyaránt addiktív. Borsos tejföllel szoktam enni, akinek nem kell a vonalaira vigyázni, bátran tálaljon mellé majonézt. Ha rizst is ad mellé, kész a komplett vacsora…

Lecsós, gombás csirke 

Lám, lám, mire jó a nyáron eltett házi lecsó! Ha van néhány szem gombánk - vagy cukkinink, egy darab brokkolink akár -, csodás csirke ételt varázsolhatunk az asztalra percek alatt.

Karalábé főzelék 

A kulcskérdés a jó karalábé. A jó karalábé elsősorban is nehéz. Másodsorban a levelei nem fonnyadtak, nem sárgák, hanem élénk zöldek és frissek. A gyökér felőli rész sem beszáradt, "öreg". Ha ezeknek a szempontoknak megfelel, nyugodtan hazavihetjük.