Életforma.hu


Ettől lesz igazán boldog Liptai Claudia

Ettől lesz igazán boldog Liptai Claudia 

A színésznő odavan a brassóiért, amelynek – elmondása szerint – legjobb változatát édesapja készítette. Liptai Claudia akkor igazán boldog, ha egy étel felidézi számára kedvenc gyerekkori fogása ízét.
5 újévi étel a szerencséért

5 újévi étel a szerencséért 

Mit együnk a pezsgő mellé? Mutatunk 5 olyan tradicionális ételt, amelyek tökéletesek az óév elbúcsúztatásához és az újév köszöntéséhez. Nem beszélve arról, hogy ezekhez az ételekhez szerencsét hozó tulajdonságokat is társítanak.
Újévi lencsefőzelék

Újévi lencsefőzelék 

A lencsefőzelék elmaradhatatlan fogás ez időtájt. A hagyomány szerint éjfél után, de mindenképpen január elsején kell enni lencsét, így már ma elkészítheted, hogy jól összeérjenek az ízek. Ha malac a feltét, mindent megtettél azért, hogy bőségben teljen a következő éved.
Borbás Marcsi frissítő szilveszteri menüje

Borbás Marcsi frissítő szilveszteri menüje 

Borbás Marcsi az év utolsó napjára készülve két receptet is megosztott. A marhahúsleves felhasználásával készített házi majonézes saláta, valamint egy savanykás csorbaleves is szerepel a szilveszteri menüben. Utóbbit még a babonás háziasszonyok is bátran elkészíthetik.
Vendégváró Stefánia vagdalt

Vendégváró Stefánia vagdalt 

A Stefánia vagdalt a tökéletes vendégváró fogások közé tartozik. Aki a fasírtot szereti, rossz ember nem lehet, jöjjön is egy főtt tojással sült változat receptje, melynek megalkotója egy igazi hercegné volt.
15 perces karácsonyi gesztenyetorta

15 perces karácsonyi gesztenyetorta 

Minden perc számít a karácsonyi sütés-főzésben? Megkönnyítjük az előkészületeket egy fantasztikusan egyszerű és gyors tortakészítéssel. A kezdő háziasszonyok különösen örülni fognak a receptnek.
Karácsonyi linzer lekvárral

Karácsonyi linzer lekvárral 

A karácsonyi linzer egy klasszikus sütemény. Családilag csak úgy hívjuk: ragasztós. Mert ugye mikor elkészül, a feleket lekvárral ragasztjuk össze. Ebben a gyerekek is segíthetnek, viszonylag kicsi koruktól kezdve, ahogy már el lehetett nekik magyarázni a se túl sok, se túl kevés lekvár fogalmát.
Flódni - a 4:1 karácsonyi sütemény

Flódni - a 4:1 karácsonyi sütemény 

A flódni eredetileg egy zsidó sütemény, amit hanukára készítettek, de mint minden, ami jó, már réges-régen kilépett ebből a klasszikus kultúrkörből és lett vallástól függetlenül mindenki vitathatatlan kedvence. Olyan, mintha egyszerre ennél mákos és diós bejglit egy kis almával és lekvárral felturbózva.
Karácsonyi halászlé

Karácsonyi halászlé 

A karácsonyi halászlé az ünnepi menüsor elmaradhatatlan része. Ahány ház, annyi halászlé, - mindenki másképp csinálja, valamitől mindig egyedi ízt kap. Most mi is ajánlunk egy "alap"változatot.
Sörben sült kacsacomb édesburgonyás pürével, roppanós káposztával

Sörben sült kacsacomb édesburgonyás pürével, roppanós káposztával 

Sült kacsacomb vagy mell karácsonyra? Úgy bizony! A sült kacsacomb vagy kacsamell tulajdonképpen bármelyik ünnepi asztalon megállja a helyét, karácsonykor is népszerű fogás.

Karácsonyi zserbó szelet 

A zserbó lett a magyarok kedvenc süteménye egy felmérés szerint. Az egyik kulcsa a jó zserbónak a jó és sok baracklekvár, valamint a tetejére a jó minőségű kakaóból készült krém.

Így készül a tökéletes bejgli 

Ismered a tökéletes bejgli receptjét? Ha nem ,akkor most beavatunk minden titokba. Az sem baj, ha ez az első próbálkozásod, mi most egy tuti receptet adunk neked, amit nem lehet elrontani. Fontos, hogy előző nap kell összerakni a tésztát is, tehát időben fogj hozzá!

Laktató töltött burgonya téli estékre 

Jöhet egy egyszerű töltött burgonya recept? Hideg estéken biztosan jólesik majd ez a vacsora egy bögre tea vagy vörös bor kíséretében.

Sütőtökös rizottó pikáns húsgolyókkal 

A rizottó gyors és egyszerű étel lehet a nagy ünnepi készülődé előtt. Erre biztosan lesz időd - ezer gondod mellett. A rizottó alapjában is egy kiváló olasz találmány. Egy a titka, csak első osztályú alapanyagokból szabad elkészíteni!

Wellington bélszín karácsonyra 

Jöjjön akkor egy újabb nagy klasszikus a sorban, a Wellington bélszín, amelyet nemcsak karácsonyra lehet elkészíteni, de ilyenkor nagyon ajánlott.

Pulykás rakott karfiol sütőtökkel és quinoával 

A rakott karfiol már önmagában is finom, de némi quinoával megbolondítva még egészséges is. Ez a gabonaféle kicsit hasonlít a rizshez, kicsit a kuszkuszhoz, de azoknál sokkal finomabb. Pulykahússal pedig még istenibb lesz a rakott karfiol.

Pácolt pulykasült - amerikai módra 

Egyelőre a Hálaadás nálunk nem ünnep - és reméljük, ez így is marad -, viszont az amerikaiak igencsak értenek a pulykához, úgyhogy most onnan hoztunk nektek egy pulykasült receptet. Macerás, de a végeredmény mennyei. Karácsonyra is tökéletes.

Rakott cukkini magyarosan 

A rakott cukkini lehetne a rakott káposzta kistestvére is. Ám az az igazság, hogy legalább annyira finom, ha nem finomabb.

Székelygulyás füstölt kolbásszal, kiadósan 

A székelygulyás az egyik legkiadósabb ételünk, és az biztos, hogy mi mindig rajongunk a kiadós ételekért. Legyen ősz, tél vagy éppen nyár, a gyomrunk bármikor bevállal egy jó kis káposztaételt. Pont ezért is ajánljuk a következő bőséges fogást.

Pudingos-meggyes szelet - sütés nélkül 

Ebben a pudingos-meggyes szeletben három dolog is van, ami miatt szuper jónak tartjuk. Az egyik, hogy sütés nélkül készül, a másik, hogy előző nap összeállítható, a harmadik pedig a nyáridéző meggyszemek.

Sült libacomb krumpligombóccal és vörösboros káposztával 

Jöhet egy finom sült libacomb? Persze, hiszen még mindig nincs vége a Márton-napi dorbézolásnak. De ezt a receptet nem csak eme nevezetes ünnep alkalmával lehet fogyasztani, bármely vasárnapi ebéd kiváló főszereplője lehet.

Márton-napi libaleves gazdagon 

Közeledik a Márton-nap és vele együtt a Márton-napi finomságok ünnepe. Ki ne szeretné a libahúsból készült laktató fogásokat. Kezdésnek jöjjön egy kiadós libaleves.

Mindenmentes almás-zabpelyhes sütemény 

Mindenmentes almás-zabpelyhes sütemény. Hűha, ez nagyon népszerű recept lesz! Nincs benne liszt, nincs benne cukor, tehát remekül beilleszthető a diétába is, ráadásul gluténmentes is, ha olyan zabpelyhet veszünk, ami garantáltan szennyeződésmentes.

Éltető színek 1. 

Kinek a kék, kinek a sárga. Mindannyiunknak van kedvenc színe, akár több is. A többinél szívesebben látjuk ezt a színt a ruhadarabjaink, a lakberendezési tárgyaink között. De gondoltatok már arra, hogy ez a jelenség megfordítható? Azaz, ha bizonyos színeket részesítünk előnyben, akkor azzal hatással tudunk lenni a közérzetünkre. Pontosabban, megfelelő színek alkalmazásával elérhetjük, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Theresa Sundt képzőművész volt a segítségemre, hogy bepillanthassak a színterápia művészetébe. Gyertek velem!

Rigó Jancsi: egy sütemény különös történettel 

Ez a sütemény nem csak finom, de a hozzátartozó történet is lenyűgözően romantikus. És elkészíteni is könnyebb, mint azt gondolnánk. Következzenek a pontos részletek arról, ki is volt Rigó Jancsi és milyen kalandokba keveredett.

Csirkemájrizottó sütőben átsütve 

Nekünk magyaroknak mindenre van egy saját verziónk, így van ez például a rizottóval is. Egészen másképpen csináljuk, mint az olaszok, de az összetevők listája azért alapvetően megegyezik. Jöhet egy májas változat?

Áfonyás-zöldcitromos sajttorta 

Az áfonya az egyik legegészségesebb gyümölcs, önmagában fogyasztva is finom, de isteni és hűsítő nyári sütemények alapjaként is jól működik.

Túrós csusza házi tésztából 

Ha túrós tésztáról van szó, akkor többnyire a boltban kapható, kész tésztából készült étel jut eszünkbe, pedig nem olyan nagy ördöngösség saját kezűleg elkészíteni a csuszatésztát. A friss házi tészta egészen új megvilágításba helyezi ezt a kedvelt fogást.

Nyári hideg meggyleves 

Jöhet egy olyan fogás, melyet akár minden nap meg tudnánk enni. És valljuk be, ilyen nagy melegben nem is nagyon kíván mást az ember.

Bácskai csirkemáj 

A nyár egyik kedvenc étele a lecsó és persze minden olyan fogás, mely lecsóval készül. A Bácskai csirkemáj is pont egy ilyen étek.

Boldogasszony csipkéje, a málna 

A nyár egyik legkedveltebb gyümölcse, a legtöbbször rubinpiros málna. Tudtad, hogy létezik, lila, sárga, fehér és fekete is? Német neve, a Himbeere alapján, némely vidékünkön himpérnek is hívják. Ha nem lenne elég, hogy finom, azért is érdemes sokat enni belőle, mert egészségünknek és szépségünknek is jót tesz. Most kezdődik a szezonja!

Így készül az igazi madártej 

Senki nem tudja miért lett ez a neve ennek a finomságnak, az azonban vitathatatlan, hogy az íze mennyei. Forró nyári napokon, jól behűtve ajánljuk.

Bogyós-bögrés süti zabpehellyel 

Érdemes az utolsó pillanatig kihasználni a gyümölcsszezont. Az sem baj, ha már nem a legtökéletesebb állapotú a termés, hiszen a szépséghibás gyümölcsök kiválóak lehetnek a süteményekbe.

Töltött paprika jó sok paradicsommártással 

Ezerféleképpen el lehet készíteni a töltött paprikát, egy viszont biztos: kihagyni nem szabad. Mi most egy olyan recepttel rukkolunk elő, amely nem csak paprikában, de paradicsomban is bővelkedik.

Így készül a klasszikus bolognai ragu 

Számtalan receptet ismerünk, amely a közkedvelt bolognai ragu elkészítését írja le, de ha egy kicsit is utánanézünk a témának rájövünk, hogy igen sok a félreértés eme finom fogás körül.

Májjal töltött sertésdagadó 

Ha sertéshúsról van szó, leginkább a karajra gondolunk, pedig az állatnak vannak más ízes részei is. Itt van például a dagadó, amely megtöltve és egyben megsütve isteni fogássá válhat.

Csokis kuglóf kevert tésztából 

A kuglófnak többféle kedvelt változata is létezik, elkészíthető kelt tésztából, ami ugyan isteni, de jóval macerásabb, mint ez az egyszerű kevert tésztából készült változat.

Brassói aprópecsenye újburgonyából 

Érdemes kihasználni az újkrumpli szezont és minél több hagyományos ételt megbolondítani ezzel a zsenge idényzöldséggel. A metódus ugyanaz, mint a régi receptnél, a legfontosabb mozzanat, hogy külön süssük meg a burgonyát és csak a végén keverjük a húshoz.

Málnás mascarponés piskóta 

Lassan vége a málnaszezonnak, de ezt a fenséges gyümölcsöt muszáj az utolsó pillanatig kiélvezni. Ezzel a könnyed süteménnyel például meglepheted az egész családod, a barátaid vagy megsütheted csak úgy magadnak is.

Pikáns és omlós csirkeszárnyak 

Íme egy fogás, amely a gyorséttermek egyik legkedveltebbjei közé tartozik, holott otthon is könnyedén elkészíthető. Megfelelő fűszerezéssel ugyanolyan, ha nem jobb lesz az eredmény!

Hortobágyi húsos palacsinta 

Gasztronómiai berkekben állandóan megy a vita arról, hogy eredetileg milyen húsból kell készíteni, és lehet-e darálni a tölteléket vagy inkább csak a hús apróra vágása ajánlott. Nehéz igazságot tenni és nem is biztos, hogy szükséges, mint annyi minden máshoz, a Hortobágyi palacsinta elkészítéséhez is többféle változat létezik.

Csülök Pékné módra 

Íme egy olyan étel, amelyet nem lehet egy óra alatt összehozni, ám vitathatatlan, hogy megéri fáradozni vele. Többféle változat is ismert az elkészítését illetően, mi most egy barna sörrel meglocsolt verziót ajánlunk. Lehet, hogy ez lesz a hétvégi ebéd?

Főzelékek a budapesti gasztro-forradalom frontvonalában 

A főzelékeket sokan nem értékelik kellőképpen, pedig ha jól el vannak készítve, akár finom főétel is válhat belőlük. Most olyan helyeket mutatunk be, ahová érdemes betérni legalább egy tál "lencsére".

Mézes mázas sült oldalas 

Ki tudna ellenállni egy finom, ropogós, sült oldalasnak? Biztosak vagyunk benne, hogy ennek az ételnek rengeteg rajongója van. Pont ezért is jöjjön egy recept, melyben a hagyományos változatot kicsit megbolondítjuk.

Kókuszos lime-os kuglóf 

Ezekből a hozzávalókból egy remek karibi koktélt is készíthetünk akár, de süteményízesítéshez sem rosszak. Az édes kókusz ízét jól ellensúlyozza a lime különleges savassága, tökéletesen kiegészítik egymást, nem véletlenül használják őket gyakran együtt.

Eperrel töltött gombóckák 

A gombóc rajongóknak biztosan ki kell próbálnia ezt a receptet. Akik odavannak a szilvás vagy sárgabarackos változatért, az epreset sem hagyhatja ki.

Csirkés lasagne 

Nem csak marhahússal lehet elkészíteni ezt a kedvelt rakott ételt, hanem csirkével is. És nem is lesz olyan száraz, mint azt első hallásra gondolnánk.

Paradicsomos húsgombóc magyarosan 

A klasszikus paradicsomos húsgombóc receptje Olaszországból származik és komoly tradíció övezi. Még a legendás Keresztapa című filmben is van egy jelenet, mikor Don Corleone emberei épp húsgombócos spagettit főztek maguknak. Reméljük nem jut el a fülükbe, hogy mi ezen változtattunk kicsit.