ételek cikkek

Szuper ételek egyenesen a mikródból
Unod a szendvicseket, és sokba kerül folyton rendelni vagy étterembe járni? Van egy jó hírünk: ma már szinte minden ételnek létezik mikrohullámú sütőben elkészíthető alternatívája.

Kezdd a napot kávéval és fejezd be pezsgővel! - tartja a mondás
Mi a közös a kiváló minőségű érlelt kávéban és a tradicionális eljárással készült pezsgőben? A kézi szüretelés, a türelmes érlelés, valamint a speciális termőtalaj, ami meghatározza mindkét ital egyedi karakterét.

Az egyiptomi reggeli: Fúl medames
Egyiptomban a bab igen sok étel origója, még a reggelijük fő alkotóeleme is az.

Laktató uzsonnák Marton Adrienntől - 4.
Marton Adrienn gasztroműsorvezető fiai szerencsések. Ha megéheznek az iskolai tanórák közben, mindig valami fnomságot találnak az uzsonnás dobozukban.

Pörkölt parádé!
A pörkölt egy igazán magyaros fogás, így erre az ételre valóban azt lehet mondani: ahány ház, annyiféleképpen készítik, megszámlálhatatlanul sokféle recept létezik. Ezúttal nem csak egy klasszikus, egyben könnyen elkészíthető változatot mutatunk be nektek, hoztunk egy programajánlót is mellé.

Az igazi Gundel palacsinta titka
137 éve, ezen a napon született Gundel Károly vendéglős, aki a patinás éttermet, de mindenekelőtt a legendás palacsinta receptjét hagyta ránk.

Changua, a kolumbiai tejleves
Nekünk, magyaroknak, elég furán hangzik reggelire levest fogyasztani, de nem úgy Kolumbiában. Ott a hagyományos tejlevest imádják a nap kezdetén falatozni.

Laktató uzsonnák Marton Adrienntől - 3.
Marton Adrienn ha csak teheti, saját készítésű finomságokat csomagol iskoláskorú fiainak, hogy ha a tanórák közt megéheznének, legyen mit falatozniuk.

Bárány harira-leves Marokkóból
Ismét kaptunk egy Mazel Tov-receptet, még pedig a nemrég lezajlott marokkói hétnek köszönhetően. Úgy készüljetek, hogy októberben libanoni ételekkel készül a belvárosi étterem.

Dominikai napindító: a Mangú, a főzőbanán püré
A dominikaiak reggelije főzőbanánból készül. Azért merjük ajánlani nektek, mert nagyobb élelmiszerboltokban már kapható a nem sárga színű, hagyományos banán, hanem a zöld, kemény főzőbanán, szóval az ambíciózus világevőket már az alapanyaghiány sem gátolhatja meg, ha ki akarják próbálni.
Laktató uzsonnák Marton Adrienntől - 2.
Marton Adrienn gasztroműsorvezető saját bőrén tapasztalja meg, hogy elkezdődött az iskola. Két iskoláskorú fia szerencsés helyzetben van, olyan tízóraikkal és uzsonnákkal indítja őket el, amit érdemes nekünk is kipróbálni.
Mennyei és gyors avokádókrémek
Méltatlanul kevés receptben használja a magyar konyha az avokádót, miközben biztos kevesen tudják, hogy a babérfélék családjába tartozó fa Közép-Amerikában őshonos, érett termése számtalan vitamin forrása. Mutatunk három olyan receptet, amelyek nemcsak nagyon egyszerűek, de még egészségesek is, és garantáltan ízletesebbek a bolti kencékhez képest.
Egy jó szombati desszert: szilvás pite
Lilába borultak a gyümölcsfák! A barackkal ellentétben, szilva bőven akad idén, hát kezdjük a szezonját egy isteni pitével.
Laktató uzsonnák Marton Adrienntől
A hosszúra nyúlt szünet után ismét becsöngetnek az osztálytermekbe, így újra felmerül a kérdés: mi kerüljön az uzsonnás d dobozba. Marton Adrienn gasztroműsorvezető egyedi recepteket gyűjtött egy csokorba, hogy ezzel is segítse a szülőket.
Balinéz reggeli: Banana pisang
Balin nagy a szegénység, épp ezért sokkal találékonyabbak az ottlakók. Igaz ez az étkezésükre is, ahol ezt a mennyei palacsintát készítik.
Főszereplő: a sárgadinnye
Alig van aromásabb gyümölcs, mint egy finom, érett sárgadinnye. A variációk sora végtelen, mi mindenre fel lehet használni, mi most három tippel segítünk, ha épp nincs ötletetek egy gyors ebédhez vagy vacsihoz.
Fügelekvár egyszerűen
A friss füge számtalan fogás csodálatos kísérője lehet. Tökéletes választás például sajtok, borok, de akár húsok mellé is. Most olyan receptet mutatunk, ahol a füge lehet a főszereplő. Például süteményekbe, reggelire a croissant mellé vagy a vajas kenyérre. Íme egy pofonegyszerű lekvárrecept.
A malájok reggelije: Nasi lemak
Malajziában és a környező országok hagyományos reggelije a Nasi lemak, de vannak olyan helyek, ahol egész nap kapható.
Tippek és receptek a tökéletes piknikhez
Lassan vége a nyári hónapoknak, de ez semmiképp se tartson vissza attól, hogy piknikezz, ha még nem jutott rá időd. Ehhez adunk néhány tanácsot, amelyek segítségével neked is megjöhet a kedved egy kis időtöltéshez a szabadban, amely első randira, családi programhoz, vagy baráti találkozóhoz is remek program! Ráadásul hoztunk még néhány receptet is, amelyek kiváló kísérői lehetnek a
Cukkini - 3 tételben
Kiváló zöldség a cukkini: kevés kalóratartalma ellenére nagyon laktató, egészséges és rengeteg hozzávalóhoz passzol. Olyan egytálételeket hoztunk, amelyek a kánikulában is jól esnek, sőt ha épp fogyókúrázol, a nassolásról sem kell lemondanod.
Ezek Katalin hercegné kedvenc fogásai
Katalin hercegné sem homáron és kaviáron él. Ő is szereti a hétköznapi ételeket, amelyeknél fontos szempont, hogy egészséges legyen.
Marokkói reggeli: baghrir, az ezerlyukú palacsinta
Érdemes kipróbálnotok ezt a szivacsos gyönyörűséget, ami ránézésre az amerikai palacsinta, az orosz blíni és a magyar palacsinta jellemzőit viseli magán, mégis más, mert búzadarából készül.
Mindenmentes könnyű nyári tésztaebéd
A meleg nyári napokon, amikor nem szívesen állunk a meleg tűzhely mellett, egyenesen vadásszuk a húszperces recepteket. Ez pont ilyen, sőt még mindenmentes is.
Bogyós gyümölcsös baklava
Ámon Heni, a Heni süt neked blog írója ma desszerttel jelentkezik nálunk. A híres-neves baklavával, de nem a klasszikussal, hanem egy trükkösen megbolondított változatával.
A kedvenc augusztusi koktéljaink
Három kedvenc szezonális koktélunk receptjét te is könnyen elkészítheted otthon, vagy épp a nyaraláson!
A svédek fahéjas csigája: Kanelbullar
Az idén 100 éves kanelbullar a svédek egyik legkedveltebb péksüteménye. Az egyedi hajtogatás mellett a fahéjas csigák érdekessége, hogy őrölt kardamommal is megfűszerezik, amely még különlegesebbé teszi a bucikat.
Hűsítő levesek
Talán nem mondunk újat, hogy a kánikulában a friss, hideg levesek esnek a legjobban. S hogy ne kelljen hosszú időt töltened a konyhában, hoztunk három olyan pikáns levest, amelyek percek alatt elkészíthetők.
Készíts otthon shaksukát!
A közel-keleti konyha rajongóinak aligha kell bemutatnunk a shakshuka néven ismertté vált közel-keleti lecsót, amely a hummusz és falafel mellett az izraeli gasztronómia egyik legnépszerűbb fogásaként terjedt el világszerte.
Hafragrautur: az izlandi reggeli
Az izlandiak híresek az egészséges táplálkozásról, ami a reggelijükben is megmutatkozik. A napjukat egy jó forró zabkásával indítják.
A nyár örök slágere: lecsó
Javában szezonja van már a nyár talán legkedveltebb és leggyorsabban elkészíthető melegételének, a lecsónak. Jöhet egy elronthatatlan és szupergyors kolbászos-cukkinis recept ebédre vagy vacsorára?
Bazsalikomos sörös-sajtos csirketekercs
Ámon Heni, a Heni süt neked blog szerzője ma húsos étellel jött hozzánk, amelyre igazán jól csúszik a nagy melegben egy finom sör, aki nem a fröccsöt szereti, persze az is passzol.
5 hűsítő alkoholmentes koktél
Köztudott, hogy a hőségben sok folyadékra van szüksége a szervezetünknek, miközben tanácsos az alkoholt mellőzni, ami nem jelenti azt, hogy le kell mondanod a koktélozásról! Hoztunk 5 receptet, amelyek akár a kedvenceid is lehetnek.
Costa Ricán kezdd a napot Gallo Pinto-val!
Costa Ricán, - ahogy Latin-Amerikában szinte minden országban -, a legtöbb étkezés egyik főszereplője a bab. Így van ez a reggelijükkel is, még ha nekünk furcsa is hüvelyessel kezdeni a napot.
Zöldséges palacsintahegy
Az Európai Friss Kalandok csapata időről-időre olyan fogásokat készít, amelyek gyerekeknek készülnek, de gyerekekkel együtt is elkészíthetők. Céljuk, hogy a legkisebbeket rászoktassák a kellő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztásra.
A zöld tea 5 legfantasztikusabb hatása
A Távol-Keleten régmúltra visszanyúló hagyománya van a zöld tea fogyasztásának. Kedvező élettani hatásait már számtalan kutatás igazolta, aminek köszönhetően a nyugati világban, így hazánkban is egyre kedveltebb italként szolgál télen és nyáron egyaránt. Hoztunk 5 nyomós érvet, miért igyál te is naponta belőle.
Indiai omlett
Indiában is népszerű az omlett - csak kicsit máshogyan készítik és tele van fűszerrel. Lássuk, hogyan kell összedobni az indiai omlettet, melynek variációja végtelen.
Nincs időd sütni? Gyors desszertek a mikróból
A mai világban már egyáltalán nincs sütőhöz kötve a süteménykészítés – szinte minden sütikedvenc elkészíthető egy bögrében a mikródban is.
Juhtúrós pite sült paradicsommal
Ámon Heni, a Heni süt neked blog írója ismét egy remek recepttel jelentkezik oldalunkon, amely szintén a nyár ízbombáit helyezi középpontba.
A nyár itala: jegeskávé
A legenda szerint a jegeskávét francia gyarmatosítók találták fel, akik tej helyett hideg vízzel öntötték fel a kávéjukat, hogy jobban bírják az algériai forróságot. A frissítő ital azóta meghódította az egész világot, és minden kávékultúrában helyet kapott. Az elkészítési mód és a hozzávalók régiónként változhatnak, ám a lényeg ugyanaz: a jéggel készített kávé a forró nyarak elengedhetetlen itala.
Congee: a kínaiak ezzel kezdik a napot
A kínaiak sokszor kezdik a napot egy nagy tál congee-val, amely az öt elemes táplálkozás egyik alapköve. Az öt elemes táplálkozás legfőbb célja a gyomor és a lép egészsége.
Közel-keleti salátavariációk hétvégére
Gondolatban ismét a Közel-Kelet felé vesszük az irányt, ahol a csúcshőmérséklet a nyári hónapokban gyakran tetőzik 40C fok felett, tehát a könnyed, ugyanakkor laktató vegetáriánus receptek száma gyakorlatilag végeláthatatlan.
Rumtörténelem
A rum mögött álló legendák és történetek többsége egzotikus, trópusi tájakon, de leginkább a vad óceánokon és tengereken született. Ezekbe a legendás pillantokba – és persze kedvenc rum alapú koktéljaikba vezet be minket a PIÑA Cocktail Bar csapata!
Bolíviai napindító: empanada
Dél-Amerikában a hússal töltött tésztabatyut nemzeti eledelként fogyasztják. Népszerű reggel is ezzel indítani a napot, de ne csodálkozzatok, ha a nap többi szakában is folyamatosan találkoztok vele a világban.
Meggyes rétes újragondolva
Javában tart a meggyszezon, minden boltban és piacon beszerezhető ez a mélybordó színű, édes-savanykás gyümölcs, amely tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal. Természetesen jótékony hatásai akkor érvényesülnek a legjobban, ha nyersen fogyasztjuk, de készíthetünk belőle süteményeket, hideg leveseket vagy épp hűsítő turmixot, fagylaltot is. Wolf András a meggyes rétest bolondította meg.
Az én nyári hummuszom
Remek hírünk van számotokra! Ámon Heni, a 'Heni süt neked' blog lelkes szerzője két hetente különleges, saját recepteket oszt meg lapunk olvasóival. Elsőként ezzel a különleges hummusszal lep meg titeket, ami a forró nyári napokon kitűnő választás lehet.
Ehető virágok
Bár elsőre bizarrnak tűnhet, de számos, kertben megtalálható növény virágzatát különféle módon felhasználhatjuk a konyhában is. A színes virágok garantáltan feldobnak egy főételt, egy desszertet vagy egy koktélt. Ezeknek a növényeknek a te kertedben is ott a helyük!
Svájcban müzlivel kezdik a napot
Napindító sorozatunk következő részében Svájcba ugrunk át, hogy megnézzük, mit is szeretnek annyira a müzliken és zabkásákon a hegyek országában.
Lasagna, egy könnyű nyári ebéd
Az olasz konyha számtalan remekműve között ott sorjáznak a lasagna-k is. Mi most a klasszikus, bolognai változatát ajánljunk nektek egy forró nyári napra, amikor jó szolgálatot tesznek a konyhakészen kapható lasagna tésztalapok.