ételek cikkek

Egyszerű spanyol mandulás sütemény
Mindig vidámság tölt el, ha a spanyol, sőt kiváltképp, ha a katalán konyháról esik szó. Ezt a receptet egy barcelonai forgatásomkor kóstolhattam meg, és már akkor beleszerettem. Isteni finom, és a magyar konyhához is remekül passzul. Kitűnő ötlet mondjuk egy gulyás után. A férjem imádja!

Finomabb, mint a Ramblán
A spanyolok nemzeti ételének, a paellának számtalan variációja létezik, mi most azt a receptet adjuk közre, melyet bármilyen alaprecept segítsége nélkül készítünk időről-időre, s mindig nagyon finom, mert szinte elronthatatlan.

Mandulás csirkém a hétköznapokra is
Hihetetlen variációkat kínál a keleti konyha. Van, akinek a meghökkentőek az ízek jelentenek meglepetést, én inkább azt mondom, ha kész az előkészítés, onnantól csak pár perc az elkészítés. Féléves távol-keleti hajóutamon sok trükköt tanultam. Ez például szinte mindig, mindenütt elkészíthető helytől évszaktól függően. Különleges, és pár perc alatt friss finomság!

1 pizza, 3 variáció
Igen, már a pizzának is van világnapja. Nyilván, már mindenki ezer félét próbált, és a legtöbben rendelték, vagy fagyasztva megvették az első szupermarketben. Pedig a legjobb, amit magad készítesz, és hidd el, egyáltalán nem ördöngősség! És egy tepsin belül úgy variálod, ahogy csak akarod!

Zabpelyhes húspogácsa édesburgonyával, fokhagymás bébispenóttal
Már sokadik alkalommal készítem, most bejegyzés is lett belőle végre . Ez egy olyan étel, ami gyorsan elkészül, és garantáltan a legfinnyásabbak is meg fogják enni! Először tartottam tőle, mit szól majd a család a körethez, alaptalan volt a félelmen, ugyanis egy morzsa sem maradt semmiből. Diétába, gluténmentes étrendbe kiválóan beilleszthető – tanácsolja Pammer Lívia.

Sertéshús és rizstészta, avagy az igazi ázsiai sertésragu
Ahogy szoktam mondani, mindig abból kell főzni, amit otthon találsz, és ez így igaz. Nem kell, folyton a boltba szaladgálni, és összevásárolni minden hülyeséget... Ma pontosan így jártam, reggel kinyitottam a hűtő-, illetve a kamra ajtaját, és amit véletlenszerűen találtam, abból főzetem…

Régimódi resztelt csirkemáj
Egyre kisebb érdeklődést mutatnak idősödő szüleim a különleges ételek iránt. Inkább a régi ízeket keresik - talán épp a gyerekkorukból. Így készítettem el ezt a jól bevált receptet, és tényleg nagy örömöt szereztem vele. Belegondoltam, én is rég ettem csirkemájat, pedig mennyire szeretem?!...

Csirkemellel és fürjtojással töltött édesburgonya
Egy igazán kímélő és kalóriaszegény ételt hozok a nagy farsangi falatozások után. Akár ebédre, akár vacsorára is kiváló választás lehet. Elkészíteni is pofonegyszerű , túl sok hozzávaló sem szükséges. Ha maradt bármiféle sült hús, bátran felhasználhatjuk - ajánlja Pammer Lívia.

Pulyka és zöldbab, avagy az ízek fogságában
Ha rendesen megnézzük ezt a receptet, nem is kell sok dolog hozzá. 2-3 alapanyag és az ízesítők, ennyi. Na és azok az ízek... ! Steffel Csaba szerint is a pulyka és a zöldbab házassága remek ötlet!

Egyszerű póréhagymás krémlevesem
Régen azt mondták, az készít krémlevest, aki nem tud főzni. Nos, ez mostanra megváltozott! A krémlevesek nemcsak világhódító útjukra indultak, hanem egyenesen trónt követelnek maguknak. Ráadásul a legegyszerűbb anyagokból készülhet lélekmelegítő, egészséges fogás, amit bátran adhatunk nagyon beteg embernek is!
Omlós csokis almatorta
Hol vannak már azok az idők, amikor például csak zsíros töltött káposzták kerülhettek az ünnepi asztalra! Sőt! Már ahhoz sem kell konyhatündérnek lenni, hogy minden fogást ügyesen átvariáljunk - már csak sudár alakunk kedvéért is. A maxkonyhaja.hu éppen ebbe sorba illeszkedik bele ezzel az ünnepi desszerttel. Minden alkalomra tökéletes! Előkészíthetjük, frissen és langyosan tálalhatjuk!
Tarja és káposzta megbonthatatlan barátsága
Íme a február, és még mindig pihenős. Ez azt jelenti, hogy inkább a régebbi őrültségeimet osztom meg veletek. akon. Persze azért közben főzőcskézek és ölég sok minden jut eszembe, erről-arról ami azért is érdekes, mert mindennek van valami íze, hol édes, hol keserű... Na, de süt a nap és bízunk benne, hogy nem a keserű lesz idén az uralkodó íz, mert akko'... Addig is, nézzük, mit kanyarít az őrülten jó ételek szorgalmas bloggere csomboros káposztában sült sertéstarja címen.
Kasztíliai sajtos gomba
Elsősorban szarvasmarha, juh, sertés és baromfi ételeiről híres a kasztíliai konyha. A magyarországnyi területű spanyol régió egészen egyedi ízeket kínál. Nem véletlen, hiszen egész Európában ott él a legtöbb őshonos állat. Ez a különleges előétel is helyi tejből és sajtból a legfinomabb, a spanyol piacok gombakínálatáról pedig már ódákat zengtem az Életforma oldalain. Azért próbáld meg, mert biztosan elvarázsolod az esti vacsivendégeidet! Hódításhoz pedig egyenesen kiváló!
Töltött burgonyahajó
Könnyen és gyorsan elkészíthető. Olyan recept, amiben felhasználhatjuk a hűtőben tárolt maradékokat, de akkor is jó, ha éppen, csak egy egyszerű ebédre vágyunk. Használhatunk kisebb burgonyákat is, akkor akár egy falatozós, beszélgetős este része is lehet - írja a szerző: Somogyi Zoltán Max.
Mi is el tudjuk készíteni otthon!
Aki szereti a japán konyhát, és akár minden héten tudna sushit falatozni, érdemes kipróbálnia az otthoni elkészítést, hiszen egyáltalán nem nagy ördöngösség!
Gyors, egyszerű karalábélevesem
Nincs is annál egyszerűbb, mint gyorsan összedobni egy jó kis levest, hogy átmelegedjen az egész lelkem ilyen időben! Mellesleg orvosilag a gyomrodnak is jó, ha eszel egy kis meleget a főétel előtt. Anyukám ezt mindig komolyan is vette! Jó is volt! Ez is az ő receptje, használd bátran, csak arra vigyázz, ne égesd meg a szeleteket, mert keserű lesz!
Kezdjünk pulykahúsos reggelivel!
Ha új év, akkor új élet. Az eseményben szegény január alkalmat ad rá, hogy átgondoljuk szokásainkat, és egészségünk érdekében friss szabályokat vezessünk be étkezésünkben, életmódunkban. Szakértőnk szerint kezdjük rögtön azzal, hogy rászokunk a reggelizésre!
Mák és túró, avagy a Tészta-emlék
Nagyon tésztás voltam az elmúlt időszakban, amit finoman jelezetem is. Tésztát szinte bármikor- vagy ahogy szoktam idézni a nagyokat "tésztaság fél egészség”! Talán egy hete lehetett, hogy mákostészta evés közben, kicsit elkalandoztam a múltban – há’ miko’ másko' - és eszembe jutott egy régi receptötlet, amivel azóta sok helyen találkozni, általában meggyes változatban... Gondoltam én is elkészítem, de mivel meggyem nem volt idehaza, ezért... Szóval minden így kezdődött Steffel Csaba konyhájában.
Tavaszi tekercs Márti keleti konyhájából
Már akkor imádtam a távoli ínyencségeket, amikor még nem is ismertem tengerész férjemet, és még nem is jártam arra! Oldalán aztán fél évet tölthettem a Távol-Keleten, sok embertől tanulhattam remek tippeket, fogásokat, és persze a hajószakácsok is sokat segítettek! Köszönet érte! Ma is nagy szeretettel gondolok Rájuk! Holdújév, és az Ő tiszteletükre pedig itt egy remek kis tavaszi tekercs a zöldségek, az egészség jegyében!
Fácánerőleves sercegés és erdőzúgás kíséretében
Segal Viktor és Vida József erdei gasztrokalandjai ámulatba ejtettek. Sercegés és erdőzúgás címmel megjelent szakácskönyvük 55, a magyar vadon kincsestárából készült – köretként pedig Széchenyi Zsigmond örökbecsű mondatait tálalták. A minap kaptam egy fácánt pompásan felpucolva, és azonnal tudtam, hogy ebből remek leves lesz. Kicsit átírtam, mint minden receptet, és sajnos őzlábgombát sem kaptam ezért a palacsintatésztás köret elmaradt, de azért így is nagyszerű ínyencség kerekedett!
Itt az elronthatatlan farsangi fánkok receptje
Ha máskor nem, legalább farsang idején próbálkozzunk meg a fánksütéssel! A paletta igen széles, alig lehet választani közülük, mi most a szalagos fánk és a csöröge fánk receptjével szeretnénk kedvet csinálni a farsangi finomságokhoz.
Pulyka és körete, avagy Ahogy szoktam
Ismét úgy oldottam meg az ebédet, ahogy szoktam. Egyszerűen. Mert nem kell jobb – állítja az őrülten jó ételek szerzője! Nézzük!
Házi szardínia, a pompás vacsora
Szerintem is sokkal kevesebb halat eszünk, mint kellene! Kiváló élettani hatásait orvosok már rég bizonyították. Ez most egy olyan recept lesz, amihez nagy tudomány nem kell, de végtelenül egészséges! Csak próbáld ki! Nem fogsz csalódni!
Gyors karfiollevesem
Tudod, hogy nincs benne koleszterin, C-vitamin viszont rengeteg? Ez bizony a karfiol, ami elsősorban Európában kedvelt! Főleg a fehér virágú! Télen-nyáron megtalálod a piacon vagy a zöldségesnél. Ez az én levesem, ami gyorsan kész, és még egészséges is! Kár, hogy az utóbbi években valahogy elfeledkeztek róla az éttermek!
Füstölt lazacos-avokádós falatok a partiasztalra
Előétel gyanánt készítettem pár lazacos falatot kétféle variációban . Az egyik saját sütésű gyökérkenyéren tálaltam, a másik zöldségágyakon - gondolva az ételallergiásokra is.
Habkönnyű mennyország
Van egy trükkje az igazi Pavlova-tortának, amivel elronthatatlan ez a desszert. Ha így készíted, garantáltan ámulatba ejtheted a vendégeket!
Juhtúró és mák, avagy Leves után, vagy mellé
Jó kis hétköznapi, téli, tartalmas leves mellé mi is kéne jobban, mint ez a fincsi kis pogi! Az őrülten jó ételek mestere szerint ez igazán megkoronázza az ebédet!
Gyors sajtos tészta Mártinál
Gondolj csak bele, hányszor rohansz egyik helyről a másikra, és időd sincs szusszanni egy kicsit! Természetesen a kaján spórolod meg az időt, hogy egy kis levegőhöz juss. Nos, ez egy pillanatok alatt elkészíthető finomság! Energiát is ad, és már futhatsz is tovább. Készítheted egyszerű spagetti tésztából, vagy a szintén száraz rövidmetéltből is! Még vacsinak is tökéletes!
Svájci gyökérkenyér kezdőknek is
Olyan kevés időm van mostanában főzni, kenyeret pedig már nem is tudom mikor sütöttem utoljára. Tegnap este összeállítottam egy gyökérkenyeret, hogy reggel legyen friss kenyerünk és a tervezett ebédhez is pont passzolt. Nincs párja a frissen sült ropogós kenyérnek, az biztos! Kezdőknek is bátran ajánlom az elkészítését – írja Pammer Lívia!
Sárga és borsó, avagy a Kívánós története
Ismét egy étek amit valamiért ritkábban készítek(tünk) pedig szerintem tök fincsi dolog, és én a napokban megkívántam. Ez van, ilyen kívánós fajta lettem. Egyébként ez a kis pompa, lencsével is elkészíthető... ezt csak úgy mondom!
Tojásleves franciásan
Hasonló a mi savanyú tojáslevesünkhöz, de itt a fanyar ízt mustárral hozzák létre. Nem bonyolult a recept, de nagyon ízletes, és különleges ételt tudunk készíteni. Kicsit savanykás, de testes, laktató leves, eltérve a megszokott ízektől. Igazi finomság Max konyhájából.
Omlett gombával, sajttal és baconszalonnával , friss házi gyökérkenyérrel
Mire felébredt a család, összeütöttem egy finom reggelit tojásokból, sajtból, szalonnával és gombával. Nem akartam rántottát, így szuflés tálkákban és sütőben sütöttem meg a következőképpen .
Farsangi virslis rolád
Őrülten jól házasítja az alapanyagokat az Őrülten jó ételek tudója. Steffel Csaba ezt a receptet szilveszterinek nevezte, de szerkesztői megbízatásom alapján önhatalmúlag átkereszteltem farsanginak, hiszen buli az buli, és biztos vagyok benne, hogy egy jó kis házi maszkabálban is remekül megállja a helyét. Ez nagyon guszta! Feltétlenül próbáld ki!
Sült hagyma huescai módra
Halhoz kerestem a minap egy jó kis köretet, és akkor eszembe jutott az egyik spanyol receptem, amit még kinn jegyeztem le. Nosza, feltúrtam a saját receptes füzeteimet, és megtaláltam! Neki is láttam azonnal. Ha meg akarod lepni a férjedet egy különlegességgel, próbáld ki ezt is! Nemcsak halhoz, sültekhez is isteni!
Gyors és isteni tojáskrémes reggeli
A család tojáskrémet kívánt, én meg gyorsan összedobtam egyet, sok-sok snidlinggel pirítóson kínálva. Semmilyen szakértelmet nem kíván, mégis kiadós finom reggeli kerekedik belőle. Nálunk mindenki elégedett volt vele. Íme, a bizonyság!
Brokkoli és alma, avagy A nyerő páros újra színre lép
„Ma nem kívántam húst enni a reggeli sonka-kolbász-felvágott-májkrém-disznósajt után... Szerintem mindenki szokott így lenni, néha-néha, úgyis mindig csak húsba gondolkodunk. Azt mondom, be kell iktatni ilyen lazítós napokat is. ...Hangsúlyozva csak reggeli után! Aztán eszembe jutott, hogy viszonylag régen használtam az általam nyerő párosnak titulált két dolgot, az almát és a brokkolit. Teljesen véletlenül mindkettő volt itthon, így hát ezekből alkottam meg a mai Őrültségemet.” Íme Steffel Csaba újabb alkotása!
Bajor(os) krém (camembertes) kőrözött
Nagyon régen kóstoltam a bajor(os) krémet, még Németországban. A kóstolásnál elmesélték az apróbb, ám fontos részleteket. Csak érett sajtból készítik, és legalább 3 féléből. Sózott házi vajat használnak, frissen zúzott színes borsot és fehér hagymát, amit lereszelnek. Hideg helyen legalább egy éjszakát érlelik. Max konyhájában ezt újragondolta, és ez lett belőle! Bomba jó!
Tükörtojás baconkalodában
Egy blogon láttam meg ezt a fantasztikus reggelinek-vacsorának valót, egy amerikai lány bejegyzéséből való, engem elvarázsolt az egyszerűsége és a nagyszerűsége – írja Pammer Lívia. A bejegyzés így folytatódik: sokszor készítek bacont tükörtojással, de ez most egy más dimenzió szülötte, látványos és tuti telitalálat. Nézzük!
Virslis pogi
Rengetek kitűnő recepttel lepett meg minket az őrülten jó ételek blog írója az elmúlt évben is. Ez a remek kis vendégváró legújabb remeke. Pompás kiegészítője lesz majd a délutáni kártyapartinak vagy társasjátéknak. Vagy tedd el a receptet, hiszen mindjárt itt a farsang! Jól jön majd!
Békebeli, egyszerű kávésütemény
Könnyen elkészíthető, puha, foszlós tészta. Igazi, békebeli recept, nincs benne semmi mesterséges adalék. Kínálhatjuk kávézáshoz, forró csokihoz vagy kakaóhoz, de magában is isteni. Ezt ajánlom a maxkonyhaja.hu oldalról egy jó kis délutáni teához, kávéhoz vagy egy pohár tokajihoz!
Baracklekváros bukta
Gulyásleveshez vagy más egytálételhez készített az anyukám annak idején valamilyen kelttésztás sütit. Mindig imádtam! Pammer Lívia blogszerzőnk azt írta: „Eszterem buktára vágyott, elkészítettük. Pihe-puha tésztájú bukták sültek.” Nos, ezek szerint a történelem ismétlődik, a vége pedig nagyszerű!
Lencse és paradicsom, avagy itt az elején
Na, végre este van, lassan kezd kitisztulni mindenki (jó esetben), és itt az év elején én is beköszönök hozzátok így köszöntötte rajongóit az őrülten jó ételek alkotója, Steffel Csaba. Mint hozzátette: mi más lehetne az új év első receptje, mint lencse - mert egy kicsit babonás. Természetesen sertéshússal, finom hosszúkarajjal készítette.
Lencseleves nemcsak korhelyeknek
Egyenesen fehérje, aminósav és B-vitamin bomba a lencse. Közép-Európában már a kőkorszakban ismerték, sőt termesztették! Eleink is tudhattak tehát valamit! No, akkor próbáljuk ki, mi az a növény, illetve termése, amit már a kőkorszaki ember is szívesen evett! Kifejezetten újévi fogásunk nemcsak a másnaposoknak esik majd jól!
Bámulatos tök és menyasszonya, a húspogácsa
Már karácsony óta vágyik egy jó kis tökre az őrülten jó receptek tudója. Steffel Csaba szinte minden nap képes megenni a tökfőzeléket. Még akkor is, ha fagyasztottból, ami mellé csomagolnak egy kis kaprot, no meg aztán ott van a szárított is... - hát, ezektől igazándiból nem kell félni, hogy "bántja" az ember gyomrát, sőt semmit se!
Töltött karaj a szilveszteri hidegtálhoz
Nem feltétlenül a szilveszter estét kell végigküzdened, sütnöd-főznöd, hogy minden vendéged jól érezze magát. Tervezd meg a menüt, majd minden napra hagyj magadnak egy-egy feladatot! Itt van például ez a töltött karaj, amit már jó előre elkészíthetsz, hagyhatod kihűlni, és szilveszter délutánján, estéjén már "csak" szeletelned, és gusztusosan tálalnod kell! Egy kis saláta, és már kész is az ünnepi vacsi! Anyukám ezt tanította!
Paradicsomos pulykacomb lencsével
Többször is megakadt a szeme Pammer Livinek ezen a recepten. Nem bánta meg, harmonikus ízű, nagyon finoman fűszerezett és tartalmas egytálétel született. Köretként saját sütésű gyökérkenyeret kínált mellé, ami nagyon passzolt ehhez a finom, szaftos ételhez. Miután rövidesen lencsét kell ennünk a hagyomány szerint (igaz, hogy a babona szerint nem baromfival), azért felajánlom! Nem fogunk csalódni!
Marha és hagyma, avagy ismét egy példa
Mindig több az egyszerűség, és ezt vallja kitűnő bloggerünk, Steffel Csaba is. Az őrülten jó ételek szakértőjétől íme a bizonyság, hogy nem kell túlgondolni a dolgokat...
Rákóczi túrós gönci baracklekvárral és wasabival
Nagyon is illik a megfelelő sör a megfelelő desszerthez! Megbolondítottuk a rákóczi túróst is, így aztán a kettő együtt egyenesen remek! Már az elandalít, ahogy ezt olvasom, de amit kóstoltam, egyenesen mennyei! Kísérletezz bátran! Akár szilveszterre is elteheted ezt a receptet!