ételek cikkek

Olívaolajon sült vadlazac steak színes friss zöldségekkel, őrségi tökmagolajjal
Igazodva a család kéréséhez, kalóriaszegény étel készült. Egyre gyakrabban kerül az asztalra halféle, most egy natúron sült bőrös vadlazacsteak köré fontam a szálakat.

Rakottas melegszendvics Csabától
Pofonegyszerűen oldottam meg a vacsimat, ami olyan jól sikerült, hogy muszáj megosztanom. Lényegében recept sincs hozzá hisz' mindenki olyan mennyiségekkel készíti el (ha kipróbálja) ami számára megfelelő, de azért túlzásokban ne essünk, mert nem biztos, hogy a több, a jobb!

Nem hétköznapi hentestokány
Attól nem hétköznapi, hogy nem én készítettem, hanem a barátnőm. Mellesleg, remekül és nagyon praktikusan főz! Ráadásul ilyen hűvösben kifejezetten jól esik az ember lelkének ez a melegség, szaftos, finomság! Egy óra alatt kész az egész, és másnap csak melegíteni kell!

Négyborsos lazacfilé
Ma egy egyszerű ám annál finomabb lazacos fogás kerül a terítékre. A só mellett négyféle bors pikáns egyvelege teszi ezt az ételt igazán ízessé, a hozzá készült friss zöldfűszeres mártogatós pedig aromás kiegészítője lett. Pammer Livi megint csodát alkotott!

Áfonya és levendula, avagy nemrég találkoztunk!
Nem olyan rég találkoztam egy joghurt ízesítésében az áfonya és levendula párossal. Magyar termék volt, ezért Steffel Csaba egy nagy lájkot küld a gyártóknak. Pusztán csak akkora hatással volt rá, hogy a dicséret mellett, a következő édességgel ünnepli a pompás duót!

Vasárnapi meglepi a nagyitól
Imádott unokáinak mindenben kedvébe járt az én drága nagyim. Láss csudát, mindenből, ami a kertben termett krémet, habot is tudott készíteni - az összes többi nyaraló gyerek irigységére, de azért persze ők is kaptak belőle, hisze a nagyi rájuk is számított... Ez egy különlegesség, de nem igényel különleges gasztrovénát! Te is lenyűgözheted a gyerekeket!

Sajttorta málnazselével, sós karamellel Pammer Livitől
Olyan régóta motoszkált már a fejemben a sajttorta, hogy muszáj volt végre elkészítenem. Gyors desszert, csak azt kell kivárni, hogy a hűtőben megdermedjen, és már tálalható is. Először úgy gondoltam, hogy csak sós karamell lesz a kiegészítője, de aztán került bele egy vékony csík málnazselé… jó döntésnek bizonyult!

Szilva és mák, avagy nem nagy cucc...
Nem nagy ügy, inkább egy kis játék. Mert ez van, amikor ilyent kívánok, ha jönnek… De olyan fincsi volt, és „hama-gyorsan” elfogyott, hogy már nincs is,… és azt se vette senki észre, hogy nem a legszebb lett a piskótám – írta az őrülten jó ételek alkotója.

Póréhagymás csirke - házunk kedvence
Kifejezetten karcsúsító falatokat ajánlok, hisz a száraznak mondott csirkemell és az energiatartalomban szegény póréhagyma ad most egymásnak randevút. Már az ókori egyiptomiak és a rómaiak is kedvelték a póréhagymát. Tele van B6-, C- és K-vitaminnal. Jótékony a hatása a koleszterinszintre, és a magas vérnyomásra. Keleti kirándulásaim pedig megajándékoztak e nagyszerű és egyszerű recepttel. Próbáld ki!

Asztúriai babpörkölt
Mély, kelta hagyományai vannak az asztúriai konyhaművészetnek. Ebből természetesen nem maradhat ki a fehér bab és a kolbászuk, a chorizo sem. Fabada az elnevezése a leveses, de inkább pörköltes ételnek, amit cserépedényben készítenek. Íme a legegyszerűbb változat, amit spanyol tapasztalataim után egy kicsit magyarra fordítottam…
Póréhagymaleves - betegeknek is
Valami olyan levest szerettem volna idős szüleimnek vinni, ami végre kicsit kikerül a folytonos "húslevessorból". Arra gondoltam, hogy a póréhagyma erre pont alkalmas, és azt is krémlevesként elkészítve. Láss csodát, imádták! Nekik nem adtam hozzá pirított zsemlekockát, de te nyugodtan készíts ilyet, mert isteni!
Mediterrán zöldséges halleves
Akkor ismét tegyünk azért, hogy több hal fogyjon! Ez a recept egy andalúz tapas-bárból származik, kicsit átírva a hazai lehetőségekre. Meg lehet vele mutatni a hal ezernyi arcát, és azt hogy van a halászlén kívül is halleves. Érdemes tömör húsú hallal dolgozni, és amikor az edénybe kerül, akkor már csak óvatosan keverjük, de inkább rázogassuk.
Céklasüti
Mivel van céklám, azt el kell használni. Jó szokásom szerint, ismét csak egy variációra gondoltam, merthogy készítettem már ilyen sütit, csak épp sütőtökkel. Hmm, ha sütőtökkel működik – gondoltam - akkor a céklával sem lehet gond. ...és lám… - írja Steffel Csaba
Ázsiai rákos wonton-saláta Martin Adritól
Véget ért a nyár, és valljuk be őszintén, sokan még mindig vágynak a messzi tájakra, napernyős koktélozásra és ínyenc falatokra. Nincs ezzel másképp Marton Adri, Edvin Marton múzsája sem, akit az újabbnál újabb receptjei összeállításánál elsősorban az utazásai, valamint a gyermekkori emlékei inspirálnak. A modellből lett konyhatündér és gasztroguru sokszor kísérletezik saját receptúrákkal, és tökéletesíti frissítő fogásait, hogy a családjának mindig különleges menüt tegyen az asztalra. Legutóbb egy ázsiai rákos wonton salátával rukkolt elő.
Márványos narancsos kuglóf avokádóval, cukkinivel
Maradt még avokádóm meg egy kevés cukkini, és úgy gondoltam, hogy egy jó kis kuglófba ezek pont beleférnek. Az ismert áruházlánc gluténmentes kevert tészta lisztjét használtam fel, egy kis kakaóporral, narancshéjjal megbolondítottam, csodás, finom belű kuglóf született.
Finomfőzelék brokkolival és sült csirkemellel
Tegnap főzeléket kívántam és finomat. Lám, ez kerekedett ki Steffel Csaba konyhájából. Már érzem is az ízét a számban! Irány a konyha!
Tejszínes tárkonyos színes zöldségleves
Leves. Hetente legalább kétszer, háromszor (többször is lehet) is kell ennem levest! Szeretem! Nem kell egy erős levesnek lenni, elég egy jó zöldséges vagy krémleves, mint például ez – ajánlja receptjét Somogyi Zoltán Max.
Gyömbéres-citromos ráksaláta avokádóval, paradicsommal, cukkiniágyon
Előételnek készült ez a nagyon finom és egészséges ráksaláta, kevés tejszínes mártásban átforgatva, grillezett cukkiniágyon avokádógolyókkal és apróra vágott paradicsommal. A gyömbér és a citrom fantasztikus párosítás a rákokhoz.
Hát, akkor, tököljünk!
Ismét reggel, ismét reggeli, ismét tökös, ismét meló, ismét egész nap... Sebaj! Legalább a reggel jó volt... – árulta el nekünk magánéletéről az őrülten jó ételek tudója.
Morzsasüti szilvával Pammer Livi konyhájából
Cuki házi szerzőnk egy blogkóstolón mutatta meg, hogy is kell ezt készíteni! Egy gyors és nagyon finom desszert lett belőle. Az eredeti recepttől annyiban tért el, hogy a zabpelyhet nem őrölte meg, hanem apró szemű szőlőt használt, és kicsivel több gyümölcsöt tett bele, mint amennyit a leírás megadott.
Cukkini és tárkony ölelése, avagy ilyen a krémleves mániánk
Még mindig tele a hűtő cukkinivel – hála a drága rokonoknak, barátoknak, szomszédoknak! Őrülten imádom minden formáját! Remélem, mások is így kedvelik! Steffel Csaba most egy olyan jó kis leves mutat, amivel biztosan sikert arathatsz!
Titkolt szeretők: kapor & mascarpone
Itt az ideje, hogy mindenki felfedezze a cukkinit, ja és a barátait. Itt egy új recept, amit blogos barátunktól kaptunk! Egyszerűen fenséges! Természetesen részleteiben te is változtathatsz ízlésed szerint, de ez tényleg a nyár csókja!
Spanyol fokhagymaleves
Ősi rajongója vagyok Franciaország összes hagymalevesének, de a spanyolok néha elhódítanak! Most is így sikerült! Nem csoda! Barcelóniai látogatásom egyik fénypontja éppen ez a leves volt! Próbáld ki, és már ott is érzed magad a napfényes tengerparton!
Almakrémleves
Imádom a hideg konyhát. A sok hideg ételt is, és azt is, amikor a hűvös borongós esős őszi napon bemegyek a konyhába, begyújtom a gáztűzhelyt, és valami készül… Maxék is tombolnak az isteni almákban, ezért került most a mi menünkbe is ez a finomság, hiszen még itt a kánikula!
Fejtett bableves lóbabból
Első találkozásunk a lóbabbal pozitívan alakult. Csodaszép friss lóbab hüvelyeket kaptam – benne egészséges zsenge babszemeket. Arra gondoltam, hogy levest főzök belőle, sárga színű és hagyományos sárgarépával, csipedővel. A különlegesen finom ízű babból nagyszerű leves született. Pammer Lívia is elárulja, hogy mi az a csipedő!...
Tarja és pác, avagy ilyen a kívánós…
Mostanában ölég gyakran megkívánok ilyen egyszerűbb, hétköznapibb ételeket- írja Steffel Csaba. Ma a pácolt tarja volt soron, de a közeljövő tervei között szerepel a rántott, a paprikás lisztbe forgatott hekk burgonyasalátával, sőt egy jó kis töltött paprika, babfőzelék füstoldalassal… egyszóval csak gyakran egy jó kis Töltött paprika, Babfőzelék, füstölt oldalassal,…meg ilyesmi...
Patiszon és csirke, avagy gyere utánam...
Mindig azt mondom, abból kell főzni, ami otthon van, és ez így igaz mindaddig, amíg el nem fogy az, ami otthon volt! Így vélekedik Steffel Csaba. Ma, amikor azon dolgozott a boltban – fűzi tovább a történetet -, hogy mi legyen otthon, egy kedves hölgy ismerőse megkérdezte, mit főzzön ma? Erre azt válaszoltam, hogy még nem tudom, de gyere utánam, és vedd azt amit én, este elolvashatod a receptet, holnap az lesz nálatok is! És ez így is lett!
Királygarnéla cukkinivel, paradicsommal, avagy amikor Pammer Livi is elfárad…
Mostanában valahogy sem időm sem indíttatásom nem volt bejegyzést írni pedig sültek kovászos kenyerek, készültek finom étkek…. Erőt véve magamon közreadom ezt az egyszerű ám mennyei finom ételt . Szombati munkából hazaérve éhesen , fáradtan nagyobb főzésre nem volt kedvem, de milyen jó, hogy így alakult. Maradék cukkini, paradicsom felhasználásával pofonegyszerű szószos garnéla készült, a maradék gluténmentes spagettitészta párosításával .
Tök és sajt, avagy nemcsak az időt töltöm…
Szóval, tökölünk tovább kérem szépen... Ma hasznosan és finoman akartam tölteni az időt, és „asszem” sikerült. Steffel Csaba úgy véli napközben jól használt ki minden percet, este pedig finoman megkoronázta mindezt. Nézzük!
Anyósom lecsója télire
Soha ennyi paprikát, paradicsomot nem kaptunk a barátainktól, a szomszédainktól, mint az idén. A hűtőbe már be se fér! Nincs más hátra, mint eltenni télire amennyit csak lehet! Egyszerűen remek, dolog majd télen ráütni egy tojást vagy egy lecsós szeletet összedobni! Nosza, előkaptam anyósom receptes füzetét, mert ebben utolérhetetlen volt. Íme, a bizonyíték!
Fasírtgolyók tejszínes zöldségágyon
Azért vannak a jó barátok...(is), hogy eszembe juttassák, ha egy ételt régen készítettem - írja Max. Így van ez a muffinsütőben sült, baconba (jelen esetben császárszalonnába) tekert fasírt golyókkal. A módszer nem új, már többször készítettük, csak valahogy mostanság elfeledtük. De amikor D. Gabinál megláttam, ismét az eszembe jutott, és el is készítettem. A lényege az, hogy a húsgolyók nem olajban sülnek ki, hanem a saját és a bacon zsiradékában, így nem tudnak plussz olajat felszívni.
Mosolygó fehér házi cipó
opogós, illatos cipót sütöttem gyorskovásszal, vaslábasban. El sem tudom mondani milyen érzés a saját sütésű kenyeret a kezünkben tartani, megszagolgatni, sőt - még egy kissé szentimentális is leszek de igen, megsimogatni! Aztán hűlés közben hallgatni az apró ropogásokat, amiktől hajszálvékony repedések keletkeznek a cipócskán majd kivárni, hogy meg lehessen végre vágni, és csak úgy üresen mélyeket szippantva a semmihez nem hasonlítható illatból beleharapni… Ez Pammer Livi ajánlása ünnepi receptünkhöz.
Mustáros pácban érlelt sertéskaraj parázsburgonyával, zellersalival
Van úgy, hogy az ember tényleg nem is vágyik másra. Az ünnepek alatt pedig tényleg remek ötlet Steffel Csaba ajánlata. Nincs vele túl sok macera, viszont isteni egy pohár borral – akár a vízparton üldögélve
Spanyol sárgadinnyés hűsítő
Picit kénytelen vagyok irigykedni azon kedves barátaimra, akik most Spanyolországban nyaralnak. Ott ugyanis olyan remek koktélokat kortyolgathatnak a napernyők alatt, mint a most következő. Du tudjátok mit? Ezt itthon is meg tudjuk csinálni, itthon is van napernyő, nosza, jöjjön a mediterrán fíling!
Egyből kettőt, avagy a leves és a sült kacér násza
Régi módszer ez nálunk, hogy a húsról lefőzünk egy levest, majd a leveshúst lesütjük sok zöldséggel és egy kis tejföllel. Ezt szoktam én válságos ételnek hívni, mert azért jót tesz az ember pénztárcájának, hogy egy alapanyagból kihozza az egész ebédet. Max konyhájában így takarékoskodnak!
Omlett lustálkodóknak a hétvégére
Néha jó egy kicsit lelassulni, kényelmesen, pizsiben elkészíteni egy jó kis omlettet, színes paprikákból, finoman megpirított baconszalonnával és egy napsugaras hétvégi reggelen feltálalni a szeretteinknek. Pammer Líviánál elmaradhatatlan része a reggeliknek a latte machiato vagy egy jó habos cappuccino, így együtt pedig remek kezdése például egy lusta vasárnapnak…
Ízletes borjúpaprikás cukkinivel és tárkonnyal
Mostanában valahogy a paprikást kívánom, ebben azért biztos van egy kis tejföl-mánia is, illetve az hogy szeretem a cukkinit(,..és kapok is bőségesen!). No kérem, tegnap naná, hogy tésztával kívántam és valójában nem is paprikás (üssetek-verjetek) mert ugyi került bele egy kis szezonális finomság is ami az ízesítését is befolyásolta. Steffel Csaba nem viccel, már itt is legújabb ötlete!
Azért tényleg ne a nagyit tegyük el a szilva helyett
Ezt is meg kell tanulni, ha valami tényleg finomat szeretnénk a családnak majd a télen. A gombócról már meséltem elégszer, de csak gondoljátok végig, hogy ez a remek gyümölcs milyen isteni lesz majd egy remek sülthöz pár hónap múlva! Egyszerűen mámorító!
Főzött vaníliafagylalt – otthon
Ha szeretnénk a családunkat, vagy a vendégeinket elkápráztatni saját készítésű vaníliafagyival, ne gondoljunk bonyolult dologra. Hiszen csak elsőre tűnik nehéznek elkészíteni. A recept az 1930-as évekből származik, az Ínyesmester szakácskönyvéből. Ha akkor el lehetett készíteni, akkor ez a ma sem okozhat gondot. Nincsenek mesterséges anyagok, csak egyszerű, a háztartásban fellelhetők anyagok.
Szilvás gombóc, o,o,o, óóóóóó…
Szent meggyőződésem, hogy igazán jó szilvás gombócot csak a nagymamák tudnak készíteni! Pont. Érezni kell a tésztáját, a pillanatot, amikor feljön a víz tetejére, és a lélekmelegítő cukros fahéjat, amikor koronaként felkerül a mennyei finomság tetejére… Megmutatom, az én nagyim ezt hogy varázsolta a tányérunkra! Ennél jobb vasárnapi ebéd nincs is augusztusban!
Egyszerű spenótos rizottó ropogós lazacfalatokkal
Ez nem egy mai étkem csak valamiért (valószínűleg a lustaság) most osztom meg Veletek. Pár hete, amikor már kezdett eltelni mindenki a fincsi friss spenóttal, na akkor kaptam a drága szomszéd nénitől. Most viszont jól jön, egy kis pihi a cukkinik és a tökök közé... Steffel Csaba ismét valami remeket alkotott!
Burgonyás-kukoricás krémleves
Ez ismét egy húsmentes, könnyű zöldségleves. Azt gondolom, változatosan is lehet leveseket készíteni, ne csak a húsleves, gulyás és társaiban gondolkozzunk – ezt javasolja barátunk, Max! Szerintem fogadjuk meg!
Tökfőzelék a nagyitól
Apukám nem szerette a "K" betűs ételeket, mint pl. a káposzta vagy a tök. Persze, a gyerek azt nem szereti, amit amit a szülők... Eltelt vagy jó 30 év, amikor rájöttem, mennyire imádom a tököt! Ma sem tudtam ellenállni neki, amikor megláttam a zöldségesnél a már legyalult csodát! Gyorsan lefényképeztem, mert, ha elkészítem, nálunk pillanatok alatt csak a hűlt helye marad...
Paprikás csirkefalatok zelleres hajdniával
Rövid idő alatt valami egészen finomat kellett kitalálnia a mai ebédre Steffel Csabának, mert úgy döntött: ezen a héten kétszer is lusta-napot tart. Saját bevallása szerint ez remekül sikerült! Bízzunk benne, hiszen minden receptje aranyat ér!
Zöldséges burrito
Tipikus zöldséges tex-mex stílusú étel. Jól hasznosítható benne a maradék, pl. akár egy húslevesben megfőzött zöldségből. A töltelék tetszés szerint módosítható, akár hússal is gazdagítható.
Érvágás a konyhában
Ha valakik, akkor a spanyolok tudják, milyen az igazán meleg, de annak is ismerik a forszát, hogyan hűsítsék magukat! A bor alapú, alacsony alkoholtartalmú sangría – ami spanyolul annyit tesz: érvágás - erre tökéletes!
Édesburgonyás-sajtos pogácsa, kelesztés nélkül
Imádom még a szót is, hogy pogácsa! Reggelire, vacsorára, leves mellé, egy bögre tejeskávéval vagy csak egy baráti összejövetel kellékeként, a pogácsa nálunk örök . Ha sok időm van háromszor is meghajtogatom, hogy szép magas leveles legyen, de hétköznap és munka után egyre gyakrabban a sütőporos változatot készítem ami még másnap is puha marad – már ha nem fogy el még a sütés napján! Most egy olyan pogácsa készült amibe belecsempésztem az édesburgonyás krumplipüré maradékát, élesztő helyett sütőporral készítettem és nagyon- nagyon finom lett!
Vörösborban sült kacsacomb zöldséges burgonyával
Szakértőnk azt hitte, kedd van. Azután kiderült, hogy szerda. Na jó, akkor is kacsát készített... És milyen jól tette, mert most itt egy pompás fogás a hétvégére! Ebből aztán igazán ünnepi falatozás lesz!! Vágjunk bele!