ételek cikkek
Klasszikus tejpite nektarinnal és fahéjjal
Bezzeg a szép időkben a Drága Nagyik és az Anyuk csak úgy összekeverték, összeszórták, összegyúrták és már sült is a mennyei finomság, amit mi megpróbálunk leutánozni, de már sohasem lesz ugyan az; na azok voltak az igaz sütik, és ölég gyakran a legegyszerűbb alapanyagokból ami épp otthon volt. Természetesen tiszteletben tartom a trendiséget is; akinek kedve van hozzá, keverjen, kavarjon, habosítson, zselésítsen, díszítgessen, és hozzon nekem belőle, esküszöm, hogy csak jót mondok róla – írja blogjában Steffel Csaba. No, amíg ez bekövetkezik (az ajtón nyitva előttetek), addig én itthon előveszek egy kis tejet, pár tojást, némi lisztet...
Sonkaágyban sült spárga
Ez ugyan már a spárgaidőszak farkincája, de azért nincs még késő! Könnyű nyári, karcsúsító finomság akár reggelire, akár vacsorára. Vagy bármikorra, hiszen a spárga, a sonka és sajt házassága már önmagában jót ígér!
Lazacos falatkák
Valahogy a grillezés kezdetét, végét soha nem lehet pontosan kiszámolni. Vagy a faszén nem izzik még rendesen, vagy nem érkezett meg még minden vendég, de már kínálom az első kortyot... szóval nem árt, ha van "tarcsiban" néhány jóféle falat, amíg el nem készülnek a grilles csodák. Ez az egyik legegyszerűbb receptem, próbáljátok ki bátran!
Szűz és paradicsom, avagy az egyszerű és csalafinta
Igen, valóban létezik ilyen egyszerű pompa; lehet, hogy egy ici-picit olaszos, de abból még nem volt baj! Egyébként meg, No comment! Tök felesleges lenne erről bármit írogatni..., tehát az egész magáért beszél. Íme az őrülten jó ételek legújabb produkciója.

Bodzaszörp "lagomosan"
Mi az a lagom? A svéd életérzés! A nem túl kevés, a nem túl sok – az éppen elég gondolkodásmódja. Linnea Dunne fantasztikus könyve bepillantást ad a skandináv ország gondolkodásmódjába, ami életük egészét áthatja. Ez természetesen a konyhájukra is jellemző. Nálunk már virágzik a bodza, nézzük, hogy készítik a szörpöt a svédek?
Pünkösdi süti a nagyitól
Imádta a nagyim ezt a nem túl bonyolult sütit. Nem tudom, honnan a recept, de az biztos, a múlt század pünkösdi napjait – vallástól függetlenül – szívesen aranyozták be ezzel a finomsággal. Próbáljátok ki, mert isteni lesz egy könnyed délutáni teához!
Báránycomb rozmaringgal, illatos, üde lila hagymával Mártinál
Sok háziasszony ódzkodik a bárányhústól, azt gondolva, hogy az sok energiabefektetést kíván. Pedig nem nehezebb elkészíteni, mint egy sült csirkét, vagy sertéscombot. Most, hogy már újkrumplit is lehet kapni, ezt választottam ünnepi ebédnek. Pünkösdre egyszerűen kiváló!
Cseresznyebefőtt „öregesen”
Hurrá, itt a nyár, és vele együtt megkezdődött gyümölcs-, illetve befőzési szezon! Az elsők között mosolyog a cseresznye, nézzük tehát azt a receptet, amit nagymamám is használt. A legfontosabb, hogy ne a legszebb, legérettebb szemeket válogasd össze! Azt kapd be nyugodtan!
Spenót és fokhagyma szerelme, avagy nekem nagy öröm a kiskert
Indul a kiskert; sarjad, növekszik, érik, virul, és mosolyog a sok-sok finomság. A drága szomszédok szedik, elkészítik, és megeszik. ...de a kert az nem áll meg - sarjad, növekszik, érik, virul, és mosolyog a sok-sok finomság. A drága szomszédok pedig szedik, és szedik..., és nekem adják, mert a Csabi szereti, elkészíti, és megeszi. Csabi nem más, mint az őrülten jó ételek tudója.
Igazi zöldborsóleves nagymami segítségével
Aranyárban mérik a zöldborsót a piacon, de nem tudtam ellenállni. Ráadásul kiderült, hogy a barátaink is ugyanígy imádják, mint m, mert bizony egy zöldborsóleves is lehet ünnepi étel – főként, ha a nagyim fincsi csurgatott tésztáját teszem bele!
Csalános pirog
Gondolkodtál már azon, hogy miért annyira egészségesek a finnek? Megmondom: nagyon okosan étkeznek! Halfogásaikat imádom, de itt van egy másik különlegesség is, már amennyire a magyar konyhában különlegességnek számít a csalán...
Spanyol roston sült hal
Mindig lenyűgözött a spanyol konyha. Minden ízében benne van a napfény, a tenger, a folyók, a mezők, a hegyek íze. Ez a recept is úgy az igazi, ha kinn, a kerti grillen, mondjuk faszénen sült szép pirosra a hal. A pirítós is elkészülhet a grillen! Válassz hozzá egy jó kis rozét!
Olaszos gyöngytyúkom a nyárra
Mindig különleges falat a gyöngytyúk. Kicsit száraz a húsa, ezért a szüleim kifejezetten úgy szeretik, ha egy kis pikáns szaft vagy szósz kíséri. Ez a klasszikus, olaszos változat bátran variálható, és ők egyszerűen imádják. Most már új krumplival találtam, mert már annyira vágytak rá! ... De hiszen, itt a nyár!!!
Sertéskaraj tejszínes gombaraguval laktózmentesen, gluténmentesen
Kicsit megbetegedett Pammer Livi, de mert ennek csak kell, így gyorsan összerakta ezt a glutén- és laktózmentes főételt, omlósra sült karajszelettel, sok-sok csiperkegombával, finom selymes tejszínes szósszal és aranyló hasábburgonyával. Csak rá kell nézni, és megszólal!
Házi szardínia törpeharcsából
Nálunk a hal minden előtt (– hiába, akinek tengerész a férje)! Nincs olyan formája, amit ne tudnánk szeretni! Ez most egy olyan recept, amihez nem kell konzervdoboz, csak jó magyar törpeharcsa, de vigyázz! A hal gyorsan romlandó, gyorsan kell hűteni, enni! A „reszli” meg jó lesz egy kis halászléhez, de a halat sem lehet örökre fagyasztani! Na, akkor lássunk hozzá!
Mustáros-sajtos csirkemell
Csirkemellfilét készítettem, és hogy ne akadjon meg a torkunkon, kitaláltam rá egy igencsak kedvemre való, pikáns ízű sajtos-tejszínes- mustáros fedést, amitől igazán szaftos lett, és az íze sem volt elhanyagolható. Mindemellett glutén- és laktózmentes is lett, így diétába is kiválóan beilleszthető étel.
Rázzuk fel a nyarat!
Pillanatokon belül itt a nyár, és vele együtt a koktélszezon. Pécsett ezt már tudják, és egy, a színházhoz közeli koktélbárban már minden készen áll a koccintásra. Krómy Kornél, aki Bécsben és Máltán is „kavart” már, most nekünk rázza! Íme, egy kellemes, citrusos, nyári üdítő!
Tarte flambée – egy ropogós, igazi elzászi finomság
Mit tehetek, ha több mint húsz éve európai parlamenti tudósítóként pont ez jutott eszembe ezen a napon! Pompás szállásadóm szakácsára csak kacsintottam, és már hozta is! Hmmmmm! Frissen maga a csoda! Szóval, ha már mind döntöttetek Európa jövőjéről, akkor itt egy remek recept Strasbourgból! Már annyiszor forgattam Elzászban és környékén, annyi jó bort kóstoltam hozzá, hogy megérdemli a borvidék, hogy ezúton is népszerűsítsem klasszikusnak mondható különlegességüket, ami mellesleg kísértetiesen hasonlít a magyar langallóhoz, vagy akár az olasz pizzához.
Panna cotta epervelővel
Végre megérkeztek a piacra is a gyönyörű eprek! Csak gyönyörködök benne, amikor látom a dobozokban mosolyogni a gyümölcsszemeket. Pammer Livi receptjének is most jött el az ideje. Mint írja, gyorsan elkészíthető, és baromi egyszerű, egész egyszerűen elronthatatlan édesség! Lássunk neki!
Jordán puding, vagyis Muhalabiyeh
A Muhalabiyeh az egyik legismertebb arab desszert. Nagyon könnyű elkészíteni, és még az alapanyagok beszerzése sem nehéz. Ezt írta ajánlójában Costa Fasheh, aki receptjével ugyancsak bekerült a Pécsi Tudományegyetem kiadványába. Az 50 étel a nagyvilágból című kötetet azok szerkesztették, akik a világ minden tájáról érkeztek az egyetemre. …Ja, és tanulás mellett „egy kicsit” kifőztek valamit!
Olcsó spárgakrémleves
Örülök, hogy annyian érdeklődtetek a spárgás receptek iránt! Ezen felbuzdulva, most itt a legújabb költeményem, használjátok egészséggel!
Sertésszűz bazsalikomos karfiolpürével Pammer Lívia konyhájából
Csodás, friss sertésszüzeket kaptam, amihez a maradék blansírozott karfiolokat és egy kevés brokkolit felhasználva bazsalikomos pürét készítettem. Diétába kiválóan beilleszthető, és egyszerűen elkészülő étel - nem mindennapi ízekkel. Kis kiegészítésként lilahagymás paradicsomot is tálaltam mellé.
Bibimbap: vicces nyelvtörő helyett remek recept
A „bibim” annyit tesz, hogy összekeverünk bizonyos hozzávalókat, míg a bap főnév jelentése: rizs. Ez a recept tehát nem más, mint zöldségek vegyítése rizzsel, erjedt mártásokkal és hússal , ezek kombinációja pedig harmóniához vezet. Yehun, a recept írója Dél-Koreából érkezett Pécsre, az orvosira. Azt mondja, az ottaniak szerint ahogy az ember szájába vesz egy kanálnyi bibimbapot, a bennük lévő keserűség és megbántottság elillan! Ez a recept is szerepel az 50 étel a nagyvilágból című kötetből, amit a Pécsi Tudományegyetem adott ki, és aminek menüjét az ott tanuló külföldi diákok állították össze. Jó étvágyat!
Végre egy egyszerű zöldborsóleves
Amikor megpillantottam az első, friss zöldborsóhüvelyeket, már az illatától elolvadtam! Hamisíthatatlanul itt kopog a nyár, kóstoljunk bele, amint lehet!
Rák és tészta, avagy vissza – felé…
A közelmúltban készítettem ezt a fincsi kis tésztát, de valamiért csak ma került sor arra, hogy megosszam veletek. Valószínűleg ez azért van, mert eddig hátrafelé haladt Steffel Csaba, az őrülten jó ételek szerzője.
Csirkecombok parajos, parmezános köntösben
Ha gyorsat és finomat akarsz elkészíteni, ezt süsd meg! Kicsit untam már a rántottat, grillezettet. Volt viszont otthon egy nagy zacskó friss bébiparajom, amit már muszáj volt elkészíteni. A reggeliből maradt meg pirított baconszalonna, akadt egy kevés tejszínem és parmezánsajtom így adott volt , hogy ezeket valahogyan összepárosítom. Jó szívvel ajánlom Pammer Lívia ünnepi receptjét.
Rák szevicse
Ez recept hűen tükrözi az ecuadori szárazföld és a tengerpart adta termékek gazdagságát. Ott ez egy igazán közkedvelt étel, bő lével tálalva. Egy, vagy többféle tenger gyümölcse a fő összetevője: garnéla, tontahal vagy polip citrom vagy lime marinádban. Általában paradicsommal, sóval, lila hagymával és korianderrel ízesítik. Rendszerint pattogatott kukoricával, sült főzőbanánnal tálalják - ajánlja remek receptjét e föld szülötte. Evelyn Calipsa PhD hallgató a Pécsi Egyetem legújabb kezdeményezésnek egyik szereplője. Az 50 étel a nagyvilágból című kiadvány, amelyben az egyetem mintegy 100 országból érkezett, több mint 4500 diákjának legfinomabb nemzeti ételét gyűjtötték össze bizonyítja a világ és a egyetem sokszínűségét. Ja, és a magyar borokét is, hiszen a helyi kutatóintézet minden fogáshoz tudott remek magyar bort kínálni. Ez se véletlen! Kóstoljunk bele!
Spárga és curry avagy fehér és sárga
Zöldspárga a föld fölött nő, a fehér a föld alatt. A zöldspárgát nem kell pucolni, hámozni, a fehéret igen, mert a héjától kesernyés lehet. A zöldspárga zsengébb, zamatosabb, krémlevesnek viszont "mindenképp" a fehéret használjuk. A zöldspárga nyersen élvezhető, a fehér öléggé megosztja a véleményeket, ezért inkább csak főzve, párolva. Annyi bizonyos az őrülten jó ételek tudója szerint, hogy a zöldspárga zöld, a fehér meg fehér! Hna, ha ezt tisztáztuk, irány a konyha!
Hétköznapi túrós pogácsám
Ennél egyszerűbb sós süti nem létezik! Na, jó, tudom, ha összekeverek mindet, hajtogatni is kell... Na de, ez meg belefér, hisz nem egy agytorna, és közben olyan jó egy kis zenét is hallgatni! Ugorjunk neki, mert mindjárt jönnek!
Kilóolvasztó zellersaláta
Ki nem fogyókúrázik ilyenkor? Szinte mindenki. A hölgyek biztosan, hiszen a télen felugrott kilókat mindenképp le kéne robbantani még a strandszezon előtt! Nos, a zeller erre tökéletes, ráadásul nagyon egészséges!
Egyszerű nyerges virslim
Sosem valami nagy dolgot kell elképzelni egy kellemes esti vacsorához! Ez egy tipikusan gyors, és tévénézéshez, beszélgetéshez pont ideális. Mire megeszitek, már a következő hét tennivalóit is felsoroltátok, tehát indulhat az est, majd a pihi a következő hétre! Jó étvágyat!
Spárga rakottasan az esti bulimhoz
Jönnek a barátaim egy kártyapartira, de már mindenki vadul fogyókúrázik. Nézzünk egy jó kis spárgás receptet! Ebben az a jó, hogy a zsúrkenyértől a különböző péksüteményekig minden jó hozzá! A spárga és a tojás pedig remek találkozó! Hát még a bulim?!...
Bodzaszörpöm télire
Hihetetlen, de bizony az időjárás legalább két héttel előbbre jár, mint megszoktuk. Az általában június elején virágzó bodza már javában tündököl, tehát már szedhetjük is virágait! Vigyázz, soha ne a kocsiból kipattanva, az út szélén kapkodd le a virágokat, hanem menj beljebb! Az út mellett ugyansi biztosan szennyezett, márpedig a szörpbe teendő virágokat soha nem szabad megmosni! Sőt, közvetlen eső után se szedd le a kis ernyőket! Jó vadászást, fincsi szörpöt!
Én így csinálom a spárgalevest
Sokan már tényelg alig várjujk ezt a kedves zöldséget, az időjárás pedig "spárgailag" igencsak kegyes volt hozzánk. Nézzük a lehető legegyszerűbbet, a levest!
Köménylikőr a múlt századból
Köménymag és valamilyen tisztaszesz, pálinka még a vészterhes korszakok idején is megtalálható volt a konyhákban. Így aztán nagyanyáink is tudták, mit kell csinálni. Nos, bizonyságul álljon itt nagymamáink tuti kontyalávalója!
A világ legegyszerűbb zöldbablevese
Előfordul, hogy az embernek nincs ideje semmire, de annyira jól esne valami finomság. Ebben az "össze-vissza időjárásban" pedig egyenesen kívánom a nem túl tartalmas, de azért lelket átmelengető, jó kis levest. Megtaláltam az egyik kedvencemet. Friss zöldbab még nincs, de bizalommal: arccal a mélyhűtő felé, barátaim!
Zöldfűszeres csemegekaraj cukkinis hajdinakásával
A mai illetve a tegnapi étkem kérésre készült és lecsós rizzsel, de magamnak valamint azért, hogy hátha meg tudom kedveltetni... egy egész kevéske fincsi hajdinát is dobtam mellé. Steffel Csaba azt üzeni: tessék választani!
Tiramisu pohárkrém
Az igazat megvallva, tiramisu szeletnek indult, ami lett is volna, ha kivárjuk a megfelelő időt a dermedésig. De hát az ember gyarló, és nem vár… Aztán, mikor belevágtam a szépen összeállított desszertembe, és észleltem, hogy nem oké a zsoké, akkor gyorsan átkonvertáltam pohárkrémmé a tepsi tiramisut. Meg kell mondjam, meglepő módon még jobb is volt így pohárból eszegetni – írja blogjában Pammer Lívia.
Tárkonyos sertésmáj - egy kis csavarral
Ismét egy klasszikus étel, illetve annak indult... Ez van, már semmit se tudok úgy elkészíteni, ahogy "kell". Na jó, ez csak vicc, de akkor is. ...És valóban, mindig úgy KELL? Csak úgy lehet? Nem értem... Ilyen tépelődések közepette főz Steffel Csaba. Nézzük, mi lesz belőle?
Édesburgonyás szárzeller krémleves fürjtojással
Erőt, energiát adó, vitaminokkal teli melengető leves. Elkészíteni olyan egyszerű, hogy még azok is nekiállhatnak, akik nem gyakorlott háziasszonyok. Gyorsan kész, nagyon aromás, simogatóan selymes.
Vadas gomba nudlival
Vadas mártás, kicsit átdolgozva, könnyítve. Egy rendezvény kapcsán jött az ötlet, készítsünk ilyet. Ha sült kolbászkarikákkal és kenyérpudinggal kínáljuk, akkor ő a Gyenesi Vadóc. Borvacsorákon sokszor kerül az asztalra, jól illik hozzá egy könnyű, gyümölcsös fehérbor – derült ki Max konyhájában.
Spárga és reggel
Ez az utóbbi idők legjobb reggelije – állítja az őrülten jó ételek tudója. az ötlet remek, hiszen itt a spárgaszezon, ráadásul május 1-je nem maradhat virsli-sör nélkül! Ez a recept pedig vacsorára is tökéletes lesz!
Pulykaragu leves – színesen
Hol hideg az idő, hol meleg, hogy lehet ezt kibírni? Pammer Lívia kitalált egy jó levest erre. Pulykahús, sok friss, finom zöldség télen-nyáron aranyat ér! Próbáld ki, mert leves enni nagyon egészséges!
Spárga és hal, avagy ez is beindult
Na végre, beindult a spárga szezonja! Igaz, a magamfajta kis városban még meg kell fizetni, az árát, de legalább van. Aztán, ha spárga van, akkor már legyen tilápia is. Hát így élünk mi fent a havasokon. Jut eszembe, ma láttam már új krumplit is, szépet, aprót, finomat - aranyárban.
Kacsamájpástétom Pammer Livi konyhájából
Nagyon szeretjük a májból készült ételeket, csirke, kacsa vagy liba, jöhet bármelyik. Rántva, sütve, hagymásan. Kedveljük az uzsonnára, vagy épp reggelire való májkrémeket is de bevallom nehezen találok olyat ami megfelelő. A mindenből jobb a házi! alapon most a pecsenye kacsamájból pástétomot készítettem friss fűszernövényekkel, és egy gyűszűnyi tokaji aszúval megbolondítva. Sütöttem hozzá egy zabos gyökérkenyeret is, mit mondjak, nem kellett sokáig eltárolnom se a pástétomot se a kenyeret.
Mák és alma, avagy a megkívánós szelet
Valami mákosra vágyott Steffel Csaba. Nekiugrott az alapnak, ám a tepsibe kerülés előtt, elégurult kettő kisebb darab alma, és mielőtt továbbgurultak volna, hama-hama belereszelte a tésztába. Ja! ...és olyan jópofa nevet adott neki, hogy az csak na!...
Makréla és zöldség, avagy amikor megérdemlem...
Amikor az ember fia úgy érzi, hogy megérdemli, akkor meg kell tennie, illetve meg kell vennie, azaz meg kell ennie, még akkor is, ha egy picit, talán nem a legolcsóbbra kíván rá. Ennek kompenzálására és költségenyhítésre tökéletesen megfelel az akciós brokkoli, ami kicsit talán sárgább, de a miénk! Ez az őrülten jó ételek alkotójának véleménye.