ételek cikkek

Gombás-sóskás spagetti életmódváltóknak
Lépésről lépésre kell haladnunk, ha a tavaszi megújulás saját életmódváltásunkkal szeretnénk „megspékelni” – tanácsolta Barcza Zoltán, az egyik legismertebb hévízi séf. Arra is figyelmeztetett, hogy érdemes keresgélni okos és praktikus gasztro eseményeket, ahol jó fogásokat, recepteket tanulhatunk. Nemrég a Hotel Carbonában rendeztek egy különleges örömfőző estet, ahol 13 hévízi séf vacsoráján leshettünk el jó ötleteket az egészséges táplálkozáshoz! Ekkor osztotta meg velünk Barcza Zoltán gombás-sóskás spagettijének receptjét is, melyet szívből ajánlok minden kezdő életmódváltónak egy húsmentes nap megkoronázásaként!

Sonkás-medvehagymás csónakok
„Anyuéktól kaptunk egy nagy adag medvehagymát. Csináltunk belőle pesto alapot, fagyasztottunk leaprítva és levélben, tettünk el olajba, de frissen is ettünk belőle. Tettünk a szendvicsre és csináltam ezt a csónakot. Füstölt, házi sonkával és medvehagymával. Már sütéskor vonzó az illata, hát még az íze!” Így ajánlja receptjét Somogyi Zoltán Max.

Vörös tonhalsteak baconszalonnába tekert spárgával Pammer Livitől
Születésnapi vacsorát készítettem, ugyanis megint egy évvel korosabb lettem gondoltam, adjuk meg a módját. Egészen különleges nagyon finom vörös tonhalat készítettem minimális fűszerezéssel , szaftosra sütve olyan körettel, hogy az egész vacsorát bűntudat nélkül ehettük! Jó ez csak vicc volt.. Fotózáskor vettem észre, hogy szívecske alakú a tonhalsteak amit a tányérra tettem…

Medvehagyma és csibe, azaz az ízek netovábbja
„Szóval, azt hiszem, ebbe az ételbe (majdnem gondolkodás nélkül) minden finomságot beletettem. A medvehagymának eleve szezonja van. A gombát imádom a fehérborral. A bársonyos tört burgonyáról csak annyit, hogy a meglátni és megszeretni kategóriájába tartozik. A burgonyáról, azért még annyit, hogy ezt a köretet, szlovén kollégáktól lestem el. Lényegében tört burgonya, ami leves (levesben főtt) zöldségekkel együtt kell összetörni, illetve ez adja meg a „bársonyos” ízvilágát.” Így ajánlotta húsvéti receptjét az őrülten jó ételek szakértője.

Gyors almatorta - lépésről-lépésre
Almatorta gyorsan, egyszerűen, lépésről-lépésre. Alapja egy amerikai „Classic Crispo” omlós linzertészta, a tölteléke pedig egy egyszerű almás ragu. Amíg a hűtőben pihen a tészta, addig pont elkészítheted ragut. Igazi, férfias desszert Somogyi Zoltán Maxtól.

Medvehagymás krémmel töltött tojások a húsvéti asztalra
Előételnek, hidegtálakra, vacsorára egy vékony kis sonkaszelettel vagy a húsvéti ünnepek egyik fogásaként kiváló étel a medvehagymás krémmel töltött főtt tojás. Gyorsan elkészül és pikáns, különleges ízű finomságot tálalhatunk a családnak.

Tormahimnusz
Hinnéd, hogy kétszer annyi C-vitamin van benne, mint a citromban? Sőt, káliumban, kalciumban, vasban és foszforban is igen gazdag. Ez a torma, a húsvéti asztal dísze, éke, illata, a népi gyógyászat elengedhetetlen kelléke.

Húsvéti töltött kalács
Dobd fel ezt a húsvétot valami különlegességgel! Reggelre kész, és kihűl a sonka a levében, tehát akkor neki is foghatsz ennek a fogásnak. Nemcsak ízében, de megjelenésében is különleges lesz! Ráadásul pulykasonkával egyszerűen pazar!

Medvehagymás kalács
Sokszor előfordult már velem, hogy pont az ünnepek alatt találtam rá a tuti receptre! Csakhogy addigra már mindent megfőztem, megsütöttem, a hozzávalók fele pedig nem volt otthon. Ezt a receptet azért adom közre, hogy ne járj így, most találj rá, és még van lehetőséged ezzel fényezni magad az ünnepeken a család és a barátok előtt.

Hangulatos mediterrán reggeli
Van, mikor nem kell túlbonyolítani a dolgokat. Egy saját sütésű rozmaringos kenyér, sonka a jobbikból, mozzarella, zamatos paradicsom , rukkola és egy csepp olivaolaj… egy asztalka a teraszon , pihenős reggelen ráérősen csipegetve, majd egy latte a végén… Ti is szeretitek az ilyen reggeleket? Ezt kérdezi Pammer Lívia!
Szűzpecsenye bacon-köntöseben, mindenféle földi jóval
„Az elmúlt időszakban a fészen volt egy kis játék, egy "verseny", ahol próbáltam az egyszerűséget előtérbe helyezni; ezért használtam olyan dolgot is, ami itthon nem. Jó szokásom szerint, az ízekkel és a (talán) meglepő párosításokkal játszottam egy picit. Mivel az ítészek találtak ennél jobbat, a játék további részében már nem veszek részt. Ezzel nincs is baj; a verseny egy ilyen játék és pont. Az étel amit akkor készítettem, viszont többet érdemel annál, hogy csak úgy elsüllyedjen.” Ezekkel a sorokkal ajánlotta ezt a pazar fogást az őrülten jó ételek szakértője, Steffel Csaba.
Húsvéti tojástorta az ünnepi asztalra
Egy újszülöttnek mindig vicc új, és teszem hozzá, szerencsére mindig vannak újszülöttek! Nos, így esett erre a régi receptemre a választás. Indítsuk tehát a húsvéti készülődést ezzel az egyszerű, de az ünnepi asztalon rendkívül dekoratív finomsággal! Nincs sok macera vele, és pofon egyszerű!
Vajas spárga húsvétra
Idényzöldségünk a spárga, bár sokan nem tudnak vele okosan bánni! Pedig a spárga vitamin és ásványi tartalma nagyon jelenetős! Igazából a feje a legízletesebb. Ha a piacon válogatsz, vedd elő a "körömpróbát"! Ha ugyanis a körmöd nem megy bele a héjába, ne vedd meg, mert az már keserű lesz! Ez tényleg az ünnepi asztalod dísze lesz, és nem is hízlal!
Húsvéti pite
Remélem, már tervezed az ünnepi menüt! Mutatok hozzá egy nem komplikált, ám egészséges receptet! Érdemes kipróbálni úgy, hogy a tetejét a leírt módon díszíted. A gyerekek imádni fogják!
Narancsos húsvéti kacsacomb rozmaringos takaróval
Nincs olyan ünnepi fogás, amit már nem fűztek vagy sütöttek meg, és ez vonatkozik a hagyományos ételekre is. Az is igaz, hogy egy újszülöttnek minden vicc új, tehát a friss háziasszonyok is találnak nálunk valami újdonságot, ráadásul én mindig teszek bele egy kis saját csavart is. Ebben az a jó, hogy előre összerakod, az ünnepen beszélgethetsz a családdal, a kacsa meg már illatával megteremti a hangulatot! Sok sikert!
Palócleves sertéshússal
Zöldbab, burgonya, répa, szalonna, "pörkölt", tejföl, tárkony, kömény... Felesleges lenne méltatni, aki ismeri, az jól tudja, az egyik legfinomabb, legtartalmasabb levesünk a palócleves. Nevét illetőleg több változat is létezik: általában Mikszáthhoz kötik, ő kérte így... Neki tálalták ebben a formában fel... az iránta érzett tiszteletből (mint, A nagy palóc) nevezték el; de olyan verzió is akad ami szerint a palócokhoz, illetve a palóc ízvilágra utal, és egy szakácsverseny alkalmával készült először...
Brokkolis-krémsajtos-sonkás tészta Max konyhájából
Már megszokhattuk, hogy Max imád a brokkolival dolgozni. Ez most egy igazán hangulatos recept, és még annak is ízleni fog, aki nem annyira kedveli ezt a zöldséget. Nosza, töltsünk egy pohár sört vagy rozét, és indulhat a munka!
Rizsleves finom zöldségekkel
Húsvét előtt, böjt idején sok családnál gyakrabban kerülnek az asztalra hús nélküli fogások. Arra gondoltam, hogy az Őrülten jó ételek ezen remeke, pont beleillik ebbe a hangulatba!
Sajtos sertéskaraj
Mindig praktikusan vezette konyháját az édesanyám. Mindig tudta, mi van otthon, és mennyi ideje van egy-egy fogásra, és ez nagyon lényeges egy háziasszonynak! Ez a nem túl komplikált de rendkívül finom, szaftos hús például irtó gyorsan tálalható. Az előkészületek mindössze 15 percet vesznek igénybe, a sütőben meg mindössze 15 percet töltenek a sajtos szeletek.
Gyorsan valami...brokkolist!!!
Az úgy volt, hogy brokkoli krémlevest szerettem volna enni. Eddig jó, a krémleveshez megvolt itthon minden, csak a brokkoli hiányzott. Amikorra szerettük volna a levest, az egyéb családi események miatt nem jött össze, de most eljött a pillanat. Somogyi Zoltán Max most lerántja a leplet!
Nyúlcomb és medvehagyma, avagy 5x gondoltam
Tegnap pompás kis filézett nyúlcombra akadtam a boltban, gondoltam finom és legendás paprikást készítek belőle, galuskával. Aztán ahogy a sorok között bandukoltam, elém ugrott egy doboz akciós, kicsit idősebb, enyhén megbarnult sampipi gomba, gondoltam, akkor Bakonyi nyuszi lesz belőle.
Ma elmentem a zöldségeshez, és jé! már van medvehagyma, na akkor gondoltam pompás medvehagymás ragu lesz belőle, mondjuk tejszínnel. És végül nehogy nehogymá' galuskával egyem – gondoltam -, inkább egy laza kis puliszkát dobok mellé, megpirítva, gondoltam… Na kérem, valahogy így készülnek Steffel Csaba ételei.
Tejszínes halleves burgonyagombóccal
Hal és burgonya (Fish&Chips), a klasszikus, más kivitelben, levesként. Nyilván amelyik páros sütve jól illik egymáshoz, az főzve sem lehet ellenség. Ismét egy olyan leves, ahol meg lehet mutatni a hal ezernyi arca közül egy újabbat. Ha ki tudunk lépni a halászlé, sült hekk (sicc!) és harcsapaprikás háromszögből, és egy kicsit nyitottak vagyunk, akkor rájövünk, mennyi minden kihozható egy jó alapanyagból.
Pulykaszárny és alma, avagy Mert szeretem
Ma ezt készítettem, mert szeretem. Külön-külön is, na de így egybe... Steffel Csaba egy különleges ételét mutat meg Nektek. Még húsvétra is lesz!
Vega répa dog (húsmentes „hot-dog”)
Kalandozás a mentes világba, ez egy kényszer szülte recept. Egy nagyobb társaság jelentkezett be borkóstolóra, és azt kérték, hogy a társaság hölgy tagjai valami könnyűt kaphassanak. Gondoltam, törjünk ki egy kicsit a párolt/grillezett zöldségek témájából. És ami még fontos, hogy ez a recept 25-30 perc alatt elkészül.
Medvehagymás burgonyakrémleves
Szóval az alap az volt kérem, hogy medvehagyma krémlevest kívánok és készítek. Perdülten-fordultam a kis konyhámban (közben ölég sok mindent levertem), kezembe akadt néhány darab burgonya, no meg aztán azt a néhány csemegeuborkát is el kellene használni... és elkészült, most pedig mindenki kiválaszthatja, hogy mit szeretne enni. Ezekkel a szavakkal ajánlotta új kedvencét Steffel Csaba.
Tépkedős sajtos-hagymás cipó
Nemes egyszerűséggel csak tépkedősnek hívom ezt az ötletes felhasználását a cipónak. Forrón megtépkedni a sajttal és hagymával gazdagon megszórt kockákat baráti összejöveteleken vagy csak egy délutáni kávézás idején… Pammer Lívia ezt ajánlja!
Sonkás-burgonyás serpenyős
Szeretem az egy edényes, serpenyős ételeket. Semmi túlzás, elkészült, és abban az edényben mehet is az asztalra. Van benne tartalom, energia, és egy baráti összejövetel része lehet. Max szerint 30-35 perc alatt tálalhatod!
Tejbegrízes epres sütemény
Valami sütés nélküli gyors édességre vágytam, és mivel engem is elért az eperőrület, így eperből készítettem el ezt a nagyon egyszerű és nagyon finom édességet. Törökországban találkoztam először ebben a formában a tejbegrízzel, fantasztikus szeleteket varázsoltak belőle nap mint nap a sütispultra számtalan variációban. Húsvét közeledtével ez a recept is jól fog jönni!
Kókusztejes csirkeleves
Csirkeleves, keleties ízesítéssel, egyszerűen. Készülhet estére, vagy a „dolgozóba” egy üvegben (vagy esetleg a mostanában oly népszerű, színes étel boxok valamelyikében) elvinni. Somogyi Zoltán Max szerint 25-30 perc alatt kész!
Rakottas melegszendvics
Tegnap pofon egyszerűen oldottam meg a vacsimat; ami olyan jól sikerült, hogy "muszájnak" tartom megosztani Veletek. Lényegében recept sincs hozzá hisz' mindenki olyan mennyiségekkel készíti el, (ha kipróbálja), ami számára megfelelő, de azért túlzásokban ne essünk, mert nem biztos, hogy a több, a jobb – tanácsolja Steffel Csaba.
Gluténmentes dán kuglóf
Glutén és cukormentes kuglófot sütöttem, Az eredmény minden képzeletemet felülmúlta, egy pillekönnyű szép magas kuglóf született, nagyon harmonikus ízzel.
Magyarországra jöttem!
Különleges videósorozattal jelentkezett a Nosalty! Az idén 10 éves online gasztromagazin új produkciójában olyan külföldieket mutat be, akik jó ideje Magyarországon élnek, imádnak főzni, és szívesen meg is mutatják hazájuk kulináris kincseit. Első vendégük egy vietnami fiatalember, Quan, aki egy ízig-vérig hanoi fogást készített a stábbal, miközben azt is elmesélte, hogyan illeszkedett be, tanult meg magyarul, és miért imádja Budapestet.
Mészáros tokány
Szóval ezt kitaláltam, aztán valahogy bevillant, hogy ezt a klasszikust, már készítettem, és a blogban is megírtam. Na, mondom magamnak, akkor itt az alkalom, hogy felújítsam ezt a pompás kis mannát – írta az őrülten jó ételek specialistája.
Tökéletes házi elixír
Házi csodánk fogyasztása reggel és este ajánlott, illetve, ha módunkban áll, akkor a főétkezések után, vagy közben, kortyonként – javasolja Komáromi Linda és Nagy Péter, akik vegyszer- és adalékmentes gyümölcsborecetet készítenek fehérvárcsurgói családi gazdaságukban.
Leveles tepertős pogácsa a kamrából
Minden pogácsa receptje olyan, mint a népmese! Mindenki hozzátesz valamit, vagy épp elvesz belőle, és persze a család szája íze szerint formálja. A kamra javának, vagyis a tepertőnek a csomagolópapírja ezúttal is segített, mert most egy olyan egyszerű recept következik, amit igazán nem lehet elrontani. Próbáld ki, és kápráztasd el szeretteidet!
Zellerkrémleves, ahogy a férjem készítette
Nincs mindenkinek olyan szerencséje, mint nekem, hogy a világ legnagyszerűbb férfijével élhet. És még főzni is tud! Nem is akárhogy. Ezt a leves egyedül találta ki, írta le, és tálalta fel! A sonkacsipszet pedig egy szentgotthárdi sajtóúton vettem egy osztrák manufaktúrában.
Spagetti és markáns, avagy belekóstoltam az örömlányokéba
Ezt a pompás kis olasz tésztát már régebben kinéztem magamnak, de csak ma jött el az idő hogy elkészítsem. Mivel ez is egy népszerű és klasszikus étek, csak minimálisan vannak eltérések a receptek között, pl. egy kis vörösbort is adok hozzá... ezzel is fokozva hangulatát. A SPAGHETTI alla PUTTANESCA magyarul nem más mint, a "nagyon rossz" lányok spagettije. Az őrülten jó ételek atyja egy szexis fogást ígér!
Töltött virslim az esti meccshez
Ezt is anyukámtól tanultam! Váratlan vendég érkezésekor vagy az esti sörpartihoz számtalan ötletem van, de ez mindig nagy sikert arat. Legutóbb a Barca meccsre készítettem a fiúknak. Csak egy kis minigrill vagy egy sütő kell hozzá, és már jöhetett is az első góóóóóól!
Déli (Cajun) stílusú csirkemell, tojásos tortillával
Amerika déli államaiban hasonló módon készítik a csirkesültet. Az, hogy ez most Cajun, Soul, Kreol vagy éppen Tex-Mex stílus, annak eldöntése nem az én dolgom. Több étterem készíti a csirkesültet, főleg New Orleans környékén. A különböző hagyományok, stílusok már alaposan összekeveredtek. Ez a fajta „rántott hús” kevésbé tudja megszívni magát olajjal, sütés közben. A végén a panírozásból maradt lisztből és tojásos-tejből, lepényeket sütnek, és zöldsalátával a sült mellé tálalják.
Babgulyás Pammer Livinél
Ma egy jó tartalmas levest főztem, sok babbal és sok hússal jó forrón tálalva sok szaftos lével - írja Lívia. Szó, mi szó, egy egytálétel tökéletes mondjuk egy ebédhez. Legfeljebb egy kakaós csiga vagy egy palacsinta fér mellé!
Max házi krémese
Ismét egy gyöngyszem Cicaanya süti gyűjteményéből. A nagy kedvenc a házi krémes: igazából nem egy nagy kunszt, de el lehet cseszni. Rendesen, de Cicaanyának, hála az égnek, megy. Jól megy! Maxnak jól megy, most Ti jöttök!
Íz, ami fűszerez
Hatalmas és bonyolult az ecetek ízvilága, sokkal több, mint azt sokan gondolnánk, sőt ahogy sok séf is gondolná! Pedig a savasság központi szerepet játszik az ételek aroma-egyensúlyának elgondolásában - derült ki a fehérvárcsurgói Károlyi Gasztro Akadémián! Erdei gyümölcsökből készült mártásunkat például pikánssá tehetjük 1-2 evőkanál kökényes gyümölcsecettel. Ez például tökéletes a sült húsokhoz - állítja Komáromi Linda és Nagy Péter, akik családi cégükben vegyszermentes gyümölcsborecetet készítenek.
Az én huszárom csókja
Lehet-e ennél autentikusabb süti ezen a napon, mint gyerekkorom finomsága? Nem nagy tudomány, csak nagyi baracklekvárját kell kikapni a kamrából. Persze, mindenki olyan lekvárt választ, amihez kedve van! Ünnepeljünk!
Sonkás-burgonyás serpenyős Max konyhájából
Szeretem az egy edényes, serpenyős ételeket. Semmi túlzás, elkészült, és abban az edényben mehet is az asztalra: van benne tartalom, energia, és egy baráti összejövetel része lehet. Max szerint 30-35 perc alatt el is készül!
Stefánia vagdalt füstölt házi kolbásszal
Ismételten a Kamra Java csomagolópapírjáról választottam egy remek receptet. Már most összefut a nyál a szájamban! Nálunk ez lesz a hétvégi, ünnepi menü! A kolbász már a kamrában "figyel" kedvenc füstölt húsos boltomból, darált húst meg később veszek.
Márti füstölt csülkös kiflije a sörözéshez
Nemrégiben kaptam egy pompás füstölt csülköt, amit mézzel, mustárral sütöttem meg. Minden igyekezetünk ellenére nem tudtuk megenni az egészet, így adódott a kérdés, mi legyen a másik felével. Nos, egy hétvégi buli megoldotta a dolgot. Eredeti kolbászos kiflim tésztáját házasítottam a felkockázott csülökkel. Valami csodás lett! Alig tudtam lefotózni, olyan keletje volt!
Dürüm csirkehúsból
A legjobb dürümöt egy eldugott kis sidei utcácskában ettük egy irtó cuki idős bácsikánál ahova azóta visszatérő vendégek vagyunk. Igazi kis talponálló , streetfood jellegű étkezde. Ott választhatsz borjúból, csirkéből és leöblítheted egy jó kis ayrannal az egészet. Na de maradjunk az én konyhámban, ahol most egy csirkés dürüm készült, csirkecombból és csirkemellből. Pammer Lívia konyhájának egyik gyöngyszeme következik!
Olívakrémmel töltött pulykamellrolád
Nem árt a mediterrán konyha trükkjeit is bevetni, ha fogyókúrázni szeretnénk. A pulyka pedig kifejezetten alkalmas a karcsúsító menü összeállítására. A kettő házassága biztos sikert jelent, főként, ha a napi menetrendbe beépíted a sétát, a kerékpározást, az úszást, egyszóval kezdjünk aktívabban mozogni!