Életforma.hu


Ezt az 5 italt meg kell kóstolnod!

Ezt az 5 italt meg kell kóstolnod! 

A bor a legegészségesebb italok közé tartozik, ha mértékkel, és jó minőségűt fogyasztunk belőle. A középkori kolostorok gyógyszerként és fertőtlenítőként használták, és mivel az ivóvíz többnyire fertőző volt, ezért szomjukat is borral enyhítették. Ami megvédte szervezetüket a különböző járványokkal szemben.
Ez a meggypálinka tényleg meggyből van!

Ez a meggypálinka tényleg meggyből van! 

Még a pálinka tradicionális világában is helye van olykor némi újításnak. Az elmúlt években egyre több új íz jelent meg a hagyományos gyümölcsfajtákból készült pálinkák mellett. Az új kedvencek között előkelő helyet vívott ki magának a meggypálinka.
Borajánló a "Hal a tortán"-hoz!

Borajánló a "Hal a tortán"-hoz! 

Már annak idején meghökkentem a bizarr társításon, mikor "Hal a tortán" címmel elindult egy új főzőműsor.
Ez az igazi "Hal a tortán" receptje! Én megsütöttem!

Ez az igazi "Hal a tortán" receptje! Én megsütöttem! 

Amióta a népszerű csatornán a "Hal a tortán" főzőverseny zajlik, azóta foglalkoztat, vajon milyen is lehet egy igazi halas torta. Összeszedtem minden főzőtudományomat, és megalkottam a magam receptje alapján egy isteni csodát!
Baszk csirke-rokon ízvilág

Baszk csirke-rokon ízvilág 

Baszkföld - a francia-spanyol határon fekvő vidék - konyhája meglepő hasonlóságot mutat a magyar konyhával, főleg, ami a paprika (édes zöld, és szárított csípős) használatát illeti.
Epres túrókrém desszert

Epres túrókrém desszert 

Azért is ajánlom különösen erre a hétvégére figyelmükbe, mert reggel elkészíthető, aztán elmehetünk kirándulni, s amikor hazaérünk 10 perc alatt befejezzük. Az összes elkészítési idő is maximum egy fél óra! Ráadásul részben hideg, tehát a hirtelen jött melegben nagyon jólesik majd.
Friss zöldség köretek

Friss zöldség köretek 

A megszokott párolt zöldborsó és sárgarépa helyett, mellett íme néhány tipp köretnek az idei friss zöldségekből.
Egy pikáns raguleves, amely gyors és finom!

Egy pikáns raguleves, amely gyors és finom! 

Mit lehet főzni a karaj, vagy a tarja csontjából? Mit lehet készíteni pulykaszárnyból? Íme egy finom, tartalmas leves receptje bármely napra.
Húsvéti ételek

Húsvéti ételek 

Ha egyébként (korábban is jelenleg is) kedveljük a sonkát, szánjunk rá egy kicsit több pénzt, s vegyünk mangalica sonkát.
Isteni meggyes-csokis muffin hétvégére!

Isteni meggyes-csokis muffin hétvégére! 

A meggytől szaftos, a diódarabkáktól ropogós sütikben a lágy csokoládé kockákra ráharapni maga a mennyország!

Buborékos álmok 

Szilveszterkor, éjfélkor pezsgővel szokás koccintani az újév köszöntésére. Ettől függetlenül nem kell egész éjszaka azt innunk, amikor finomabbnál-finomabb koktélrecepteket ajánlunk Önöknek.

A legjobb menüajánlat - Szentestére 

Ennek a menünek a nagy része már az előző napon elkészíthető, így nem kell az utolsó pillanatban kapkodni, idegeskedni. Különleges és egyszerű!

Párolt marhaszelet pikáns mártással 

Marhahúsból készített ételkülönlegesség igazi ínyenceknek, akiknek még mesterszakácsnak sem kell lenniük, hogy ezt az ételt elkészíthessék.

Mámorító narancsos-fahéjas puncs 

Egy narancsos-fahéjas italkülönlegesség, mely a 19. századi bálokat idézi...

Párolt káposzta másképpen 

A hüvős időben már jobban kívánjuk a kicsit kalóriadúsabb ételeket. Eljött a sültek, vadak szezonja. Köretként egyre kevésbé tudunk friss zöldséget készíteni. A káposzta vitamin és ásványianyag tartalma viszont egész télen hasznosítható.

Baconos csirkemáj 

Nem túlzás, ezt a nagyszerű ételt tényleg el lehet készíteni húsz perc alatt, előkészítéssel, sütéssel együtt!

Tárkonyos pulykaleves 

Nagyon egyszerűen elkészíthető, igen ízletes levest ajánlunk a hétvégi ebédhez.

Kapribogyós marhatokány csavart csőtésztával 

Valentin napi finomságon gondolkodik? Itt a megoldás!

Passoa: új, egzotikus íz a likőrök palettáján 

Passoa likőr nem régen került bevezetésre Magyarországon, de egyedien egzotikus ízének köszönhetően (mely főleg maracuján és mangón alapszik) máris nagy sikert aratott a magyar mixerek körében, akik előszeretettel alapozzák koktélkreációikat különleges ízére.

Karácsonyi pulykák kavalkádja 

Hogyan kell elkészíteni a karácsonyi gesztenyés pulykát? De lehet dióval is tölteni...

A hagyományos guba és bejgli 

Az év végi ünnepi édességekben a mák azért fontos, mert bőséget, termékenységet hoz, elriasztja az ártó szándékot.

Ünnepi levesek 

Halászlé,... borleves, vagy tárkonyos borjúragu leves? Melyiket kívánjuk az ünnepi asztalra? Mind a hármat! És ebben a sorrendben. Vasárnapra, hétfőre és keddre. Így is lehet!

Sajtok a hűtőszekrényben 

A háztartásokban tett látogatásokkor megvizsgálták, hogy a hűtőben milyen hőfokon, milyen csomagolásban tartják az emberek a sajtot.

Fehér-zöld rizses (olasz recept) 

Hétvégére valami bőséges, háromfogásos ebédet tálalunk fel többnyire, ha időnk engedi. Estére ilyenkor elég valami könnyű vacsora. Íme.

Joghurtos uborkaturmix 

A nyári hőségben íme egy előételként, leves helyett kínálható egyszerű, hűsítő recept.

Kávé flipp 

Miért ne kínálnánk mi is otthon, vendégeinknek az étkezés végén, desszertként, emésztésserkentőként is felfogható kávékülönlegességet?

A tápérték megőrzése 

A legértékesebb, "legegészségesebb" alapanyagokból készített étel sem biztos, hogy megfelel az egészséges táplálkozás követelményeinek, ha...

Banános fánk 

Farsangutón farsangi finomság

Töltött tészta kínai módra 

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg búzaliszt, 25 dkg rétesliszt, 3 egész tojás, 8 db tojás sárgája. A töltelékhez: 30 dkg darált sertéshús, 2 gerezd fokhagyma, 2 diónyi reszelt gyömbér, 1 csokor újhagyma, só, 2 evőkanál sör, 1 tojás.

Finom fenyőmagvak 

Kevésbé ismert, hogy az európai mandulafenyő (Pinus pinea) és még néhány fenyőfaj magja emberi fogyasztásra is alkalmas. Finom csemegének számít.

Kapros pisztráng 

Hozzávalók: 4 kb. 20 dkg-os pisztráng, 2 csomó kapor, 6 kiskanál borecet, 1 kiskanál só, 1 db citrom, 2 lap zselatin, 1 deci fehérbor, pici só és cukor, 1 közepes főtt sárgarépa, reszelt citromhéj, fehér bors, só, egy kanál konyak.

Pisztráng borban 

Hozzávalók: 4 kb. 30 dkg-os pisztráng, 1 gerezd fokhagyma, egy-egy szál friss rozmaring, kakukkfű, petrezselyem, 3 kanál olívaolaj, só, fehér bors, 1/2 liter fehérbor.

Jó tudni! 

Petrezselyem: illóolajakat, karotint, C- és E-vitamint, glikozidát tartalmaz, ugyanakkor (gyökere is) a veseműködést serkentő, vesekőhajtó, és hólyaghurut-gyógyító hatású.

Erdélyi rakott káposzta 

Hozzávalók: Savanyított káposzta, vöröshagyma, főtt tojás, lángolt kolbász, főtt rizs, szalonna, tejföl, olaj, pirospaprika enyhén csípős, só, bors, 30-40 dkg sertés-, vagy marhahúsból pörkölt

Mézes pogácsa 

Erre a hűvös hétvégére a kedvenc teánk mellé süssünk mézes pogácsát. Már sütéskor elbódulunk és megnyugszunk a finom fahéj és szegfűszeg illattól.

Waterzooi III. (belga) csirke 

Hozzávalók: 70 dkg csirkeszárny, 70 dkg aprólék, 4 mell, só, bors, 1 póréhagyma, 1 zeller és/vagy petrezselyem, 1 hagyma, 1 sárgarépa, 1 gerezd fokhagyma, 2 tojás sárgája, 2 ek vágott petrezselyemzöld.

Waterzooi II. csirke (belga) 

Hozzávalók: 2 kis csirke vagy 4 mell, 4 sárgarépa, 4 póréhagyma, 1 hagyma 1 szegfűszeggel megtűzve, 4 zeller vagy petrezselyem, 1 csokor fűszernövény (petrezselyemzöld, kakukkfű, babérlevél),...

Waterzooi I., Vízbenfőtt csirke (belga) 

Hozzávalók: 1 nagy tyúk vagy 2 csirke, 6 dkg vaj, 5 póréhagyma, 5 zeller vagy petrezselyem, 2 sárgarépa, 2 hagyma, 4 szegfűszeg, 6 szál petrezselyemzöld, fél kk. kakukkfű, negyed szerecsendió, 10 szem bors, ...

Epertorta 

5 tojásból készítünk piskótatorta-alapot, majd megkenjük eperlekvárral, és félbevágott (vagy egész) epreket rakunk rá rendes sűrűn egymás mellé. Erre jön a krém, majd újból eper, és a tetejére átlátszó zselé kerül.

Croissant, gipfel, félhold, kifli és a perec... 

Higgyétek el, rettenetesen sok dolog van, aminek elhomályosult az eredeti jelentése vagy keletkezésének története. Így járt a kifli és a perec is, két mindennapi péksüteményünk.

Anyák napi ünnepi menü 

Isteni lenne, ha az apukák és gyerekek együtt készítenék el az anyáknapi ünnepi ebédet. Jó lenne ebben hagyományt teremteni. Melyik férfi kezdi el? Írjon nekünk!

Süssünk faliképet! 

Bármilyen furcsán hangzik is, egy falra akasztható képet fogunk készíteni - a sütőben! A falikép elkészítéséhez különböző magvakra és fűszerekre lesz szükség!

Teasütemény vénkisasszonyoknak 

Mennyei a falat, melyet az ember befal, nem gondolva kalóriára, zsírsejtek szaporodására, meg hasonló rossz, egészségre károsnak minősített dologra, emésztési nehézségekre, epehólyag-gyulladásra, infarktusveszélyre. A fánk is, mivel finom, legyen bár szalagos, mucsaröcsögei férfifogó, csöröge, sajtos, bármilyen, ebbe az egészségünkre káros hatást gyakorló, de finom kategóriába tartozik.

Rózsi néni fánkja 

Hozzávalók: 1 liter rétesliszt, 5 dkg elmorzsolt margarin, 2 tojássárgája, pici só, 1 tejfel, pici szódabikarbóna, tej.

Kocsonya 

Hozzávalók: 1 db sertéscsülök, 2 db köröm, fekete bors, só, hagyma, fokhagyma, petrezselyem, sárgarépa, főtt tojás.

Visszatér a Holsten sör 

Az sem kizárt, hogy az akvizíció nyomán itthon is újabb termékeket vezetnek be. A 2005-ös év azonban elsősorban a Holsten visszatéréséről szól majd.

Cointreau C: frissítő nyári íz az alkoholpiacon 

A koktélozók által már jól ismert francia Cointreau család új termékkel jelent meg a magyar piacon, melynek íze alapvetően a lime-ra (zöld citromra) épül, és amely az ital frissítő citrus ízére utalva a CointreauC nevet viseli.

Bólé, a gondüző ital 

Immár lassan a tavasznak is vége, jön a meleg, a napsütés és a jókedv. A Németországból eredô Maitrankot vagy Maibowle, a nyár eljövetelét ünnepli, elûzi a téli búskomorságot, és vidám mosolyt, sôt kacagást hoz az arcokra. Mi úgy hívjuk, hogy bólé.