ételek cikkek

Ezt az 5 italt meg kell kóstolnod!
A bor a legegészségesebb italok közé tartozik, ha mértékkel, és jó minőségűt fogyasztunk belőle. A középkori kolostorok gyógyszerként és fertőtlenítőként használták, és mivel az ivóvíz többnyire fertőző volt, ezért szomjukat is borral enyhítették. Ami megvédte szervezetüket a különböző járványokkal szemben.

Ez a meggypálinka tényleg meggyből van!
Még a pálinka tradicionális világában is helye van olykor némi újításnak. Az elmúlt években egyre több új íz jelent meg a hagyományos gyümölcsfajtákból készült pálinkák mellett. Az új kedvencek között előkelő helyet vívott ki magának a meggypálinka.

Borajánló a "Hal a tortán"-hoz!
Már annak idején meghökkentem a bizarr társításon, mikor "Hal a tortán" címmel elindult egy új főzőműsor.

Ez az igazi "Hal a tortán" receptje! Én megsütöttem!
Amióta a népszerű csatornán a "Hal a tortán" főzőverseny zajlik, azóta foglalkoztat, vajon milyen is lehet egy igazi halas torta. Összeszedtem minden főzőtudományomat, és megalkottam a magam receptje alapján egy isteni csodát!

Baszk csirke-rokon ízvilág
Baszkföld - a francia-spanyol határon fekvő vidék - konyhája meglepő hasonlóságot mutat a magyar konyhával, főleg, ami a paprika (édes zöld, és szárított csípős) használatát illeti.

Epres túrókrém desszert
Azért is ajánlom különösen erre a hétvégére figyelmükbe, mert reggel elkészíthető, aztán elmehetünk kirándulni, s amikor hazaérünk 10 perc alatt befejezzük. Az összes elkészítési idő is maximum egy fél óra! Ráadásul részben hideg, tehát a hirtelen jött melegben nagyon jólesik majd.

Friss zöldség köretek
A megszokott párolt zöldborsó és sárgarépa helyett, mellett íme néhány tipp köretnek az idei friss zöldségekből.

Egy pikáns raguleves, amely gyors és finom!
Mit lehet főzni a karaj, vagy a tarja csontjából? Mit lehet készíteni pulykaszárnyból? Íme egy finom, tartalmas leves receptje bármely napra.

Húsvéti ételek
Ha egyébként (korábban is jelenleg is) kedveljük a sonkát, szánjunk rá egy kicsit több pénzt, s vegyünk mangalica sonkát.

Isteni meggyes-csokis muffin hétvégére!
A meggytől szaftos, a diódarabkáktól ropogós sütikben a lágy csokoládé kockákra ráharapni maga a mennyország!
Buborékos álmok
Szilveszterkor, éjfélkor pezsgővel szokás koccintani az újév köszöntésére. Ettől függetlenül nem kell egész éjszaka azt innunk, amikor finomabbnál-finomabb koktélrecepteket ajánlunk Önöknek.
A legjobb menüajánlat - Szentestére
Ennek a menünek a nagy része már az előző napon elkészíthető, így nem kell az utolsó pillanatban kapkodni, idegeskedni. Különleges és egyszerű!
Párolt marhaszelet pikáns mártással
Marhahúsból készített ételkülönlegesség igazi ínyenceknek, akiknek még mesterszakácsnak sem kell lenniük, hogy ezt az ételt elkészíthessék.
Mámorító narancsos-fahéjas puncs
Egy narancsos-fahéjas italkülönlegesség, mely a 19. századi bálokat idézi...
Párolt káposzta másképpen
A hüvős időben már jobban kívánjuk a kicsit kalóriadúsabb ételeket. Eljött a sültek, vadak szezonja. Köretként egyre kevésbé tudunk friss zöldséget készíteni. A káposzta vitamin és ásványianyag tartalma viszont egész télen hasznosítható.
Baconos csirkemáj
Nem túlzás, ezt a nagyszerű ételt tényleg el lehet készíteni húsz perc alatt, előkészítéssel, sütéssel együtt!
Tárkonyos pulykaleves
Nagyon egyszerűen elkészíthető, igen ízletes levest ajánlunk a hétvégi ebédhez.
Kapribogyós marhatokány csavart csőtésztával
Valentin napi finomságon gondolkodik? Itt a megoldás!
Passoa: új, egzotikus íz a likőrök palettáján
Passoa likőr nem régen került bevezetésre Magyarországon, de egyedien egzotikus ízének köszönhetően (mely főleg maracuján és mangón alapszik) máris nagy sikert aratott a magyar mixerek körében, akik előszeretettel alapozzák koktélkreációikat különleges ízére.
Karácsonyi pulykák kavalkádja
Hogyan kell elkészíteni a karácsonyi gesztenyés pulykát? De lehet dióval is tölteni...
A hagyományos guba és bejgli
Az év végi ünnepi édességekben a mák azért fontos, mert bőséget, termékenységet hoz, elriasztja az ártó szándékot.
Ünnepi levesek
Halászlé,... borleves, vagy tárkonyos borjúragu leves? Melyiket kívánjuk az ünnepi asztalra? Mind a hármat! És ebben a sorrendben. Vasárnapra, hétfőre és keddre. Így is lehet!
Sajtok a hűtőszekrényben
A háztartásokban tett látogatásokkor megvizsgálták, hogy a hűtőben milyen hőfokon, milyen csomagolásban tartják az emberek a sajtot.
Fehér-zöld rizses (olasz recept)
Hétvégére valami bőséges, háromfogásos ebédet tálalunk fel többnyire, ha időnk engedi. Estére ilyenkor elég valami könnyű vacsora. Íme.
Joghurtos uborkaturmix
A nyári hőségben íme egy előételként, leves helyett kínálható egyszerű, hűsítő recept.
Kávé flipp
Miért ne kínálnánk mi is otthon, vendégeinknek az étkezés végén, desszertként, emésztésserkentőként is felfogható kávékülönlegességet?
A tápérték megőrzése
A legértékesebb, "legegészségesebb" alapanyagokból készített étel sem biztos, hogy megfelel az egészséges táplálkozás követelményeinek, ha...
Banános fánk
Farsangutón farsangi finomság
Töltött tészta kínai módra
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg búzaliszt, 25 dkg rétesliszt, 3 egész tojás, 8 db tojás sárgája. A töltelékhez: 30 dkg darált sertéshús, 2 gerezd fokhagyma, 2 diónyi reszelt gyömbér, 1 csokor újhagyma, só, 2 evőkanál sör, 1 tojás.
Finom fenyőmagvak
Kevésbé ismert, hogy az európai mandulafenyő (Pinus pinea) és még néhány fenyőfaj magja emberi fogyasztásra is alkalmas. Finom csemegének számít.
Kapros pisztráng
Hozzávalók: 4 kb. 20 dkg-os pisztráng, 2 csomó kapor, 6 kiskanál borecet, 1 kiskanál só, 1 db citrom, 2 lap zselatin, 1 deci fehérbor, pici só és cukor, 1 közepes főtt sárgarépa, reszelt citromhéj, fehér bors, só, egy kanál konyak.
Pisztráng borban
Hozzávalók: 4 kb. 30 dkg-os pisztráng, 1 gerezd fokhagyma, egy-egy szál friss rozmaring, kakukkfű, petrezselyem, 3 kanál olívaolaj, só, fehér bors, 1/2 liter fehérbor.
Jó tudni!
Petrezselyem: illóolajakat, karotint, C- és E-vitamint, glikozidát tartalmaz, ugyanakkor (gyökere is) a veseműködést serkentő, vesekőhajtó, és hólyaghurut-gyógyító hatású.
Erdélyi rakott káposzta
Hozzávalók: Savanyított káposzta, vöröshagyma, főtt tojás, lángolt kolbász, főtt rizs, szalonna, tejföl, olaj, pirospaprika enyhén csípős, só, bors, 30-40 dkg sertés-, vagy marhahúsból pörkölt
Mézes pogácsa
Erre a hűvös hétvégére a kedvenc teánk mellé süssünk mézes pogácsát. Már sütéskor elbódulunk és megnyugszunk a finom fahéj és szegfűszeg illattól.
Waterzooi III. (belga) csirke
Hozzávalók: 70 dkg csirkeszárny, 70 dkg aprólék, 4 mell, só, bors, 1 póréhagyma, 1 zeller és/vagy petrezselyem, 1 hagyma, 1 sárgarépa, 1 gerezd fokhagyma, 2 tojás sárgája, 2 ek vágott petrezselyemzöld.
Waterzooi II. csirke (belga)
Hozzávalók: 2 kis csirke vagy 4 mell, 4 sárgarépa, 4 póréhagyma, 1 hagyma 1 szegfűszeggel megtűzve, 4 zeller vagy petrezselyem, 1 csokor fűszernövény (petrezselyemzöld, kakukkfű, babérlevél),...
Waterzooi I., Vízbenfőtt csirke (belga)
Hozzávalók: 1 nagy tyúk vagy 2 csirke, 6 dkg vaj, 5 póréhagyma, 5 zeller vagy petrezselyem, 2 sárgarépa, 2 hagyma, 4 szegfűszeg, 6 szál petrezselyemzöld, fél kk. kakukkfű, negyed szerecsendió, 10 szem bors, ...
Epertorta
5 tojásból készítünk piskótatorta-alapot, majd megkenjük eperlekvárral, és félbevágott (vagy egész) epreket rakunk rá rendes sűrűn egymás mellé. Erre jön a krém, majd újból eper, és a tetejére átlátszó zselé kerül.
Croissant, gipfel, félhold, kifli és a perec...
Higgyétek el, rettenetesen sok dolog van, aminek elhomályosult az eredeti jelentése vagy keletkezésének története. Így járt a kifli és a perec is, két mindennapi péksüteményünk.
Anyák napi ünnepi menü
Isteni lenne, ha az apukák és gyerekek együtt készítenék el az anyáknapi ünnepi ebédet. Jó lenne ebben hagyományt teremteni. Melyik férfi kezdi el? Írjon nekünk!
Süssünk faliképet!
Bármilyen furcsán hangzik is, egy falra akasztható képet fogunk készíteni - a sütőben! A falikép elkészítéséhez különböző magvakra és fűszerekre lesz szükség!
Teasütemény vénkisasszonyoknak
Mennyei a falat, melyet az ember befal, nem gondolva kalóriára, zsírsejtek szaporodására, meg hasonló rossz, egészségre károsnak minősített dologra, emésztési nehézségekre, epehólyag-gyulladásra, infarktusveszélyre. A fánk is, mivel finom, legyen bár szalagos, mucsaröcsögei férfifogó, csöröge, sajtos, bármilyen, ebbe az egészségünkre káros hatást gyakorló, de finom kategóriába tartozik.
Rózsi néni fánkja
Hozzávalók: 1 liter rétesliszt, 5 dkg elmorzsolt margarin, 2 tojássárgája, pici só, 1 tejfel, pici szódabikarbóna, tej.
Kocsonya
Hozzávalók: 1 db sertéscsülök, 2 db köröm, fekete bors, só, hagyma, fokhagyma, petrezselyem, sárgarépa, főtt tojás.
Visszatér a Holsten sör
Az sem kizárt, hogy az akvizíció nyomán itthon is újabb termékeket vezetnek be. A 2005-ös év azonban elsősorban a Holsten visszatéréséről szól majd.
Cointreau C: frissítő nyári íz az alkoholpiacon
A koktélozók által már jól ismert francia Cointreau család új termékkel jelent meg a magyar piacon, melynek íze alapvetően a lime-ra (zöld citromra) épül, és amely az ital frissítő citrus ízére utalva a CointreauC nevet viseli.
Bólé, a gondüző ital
Immár lassan a tavasznak is vége, jön a meleg, a napsütés és a jókedv. A Németországból eredô Maitrankot vagy Maibowle, a nyár eljövetelét ünnepli, elûzi a téli búskomorságot, és vidám mosolyt, sôt kacagást hoz az arcokra. Mi úgy hívjuk, hogy bólé.