ételek cikkek

Zalai gombás ludaskása
A régi (zalai) konyha egyik igazi gyöngyszeme. A hízott szárnyas aprólékát levesnek megfőzték, és abból, a zöldségek és a hús felhasználásával, egy kis kiegészítéssel készítettek egy csodás egy tálételt. Ezeket a laktató, ízletes falatokat nemcsak Márton-napjára készítették, gyakori szereplője volt az akkori étkezésnek. Talán a mai táplálkozásnak is jót tenne, ha többször ennénk a csirkén és pulykán kívül más szárnyast is.

Hajtogatott pogácsa magvakkal, sajttal, zabpehellyel
Ha hétvége akkor pogácsasütés! Kedves vendégeket vártam, gondoltam meglepem őket egy igazán finom, magvas- sajtos pogácsával. Kétszer hajtogattam, csodás leveles lett a végeredmény.

Lila és édes, avagy nem ugyanaz!
A lilaburgonya és a lila húsú édesburgonya – batáta - nem ugyanaz. Én személy szerint már mind a kettőt próbáltam, és természetesen van különbség – írja Steffel Csaba. Szerinte például a lila burgonya íze burgonyás, az édes, lila húsú "burgonya" mint azt a neve is jelzi édeskés, kicsit a sütőtökre emlékeztet (a narancsszínű és a lila is).

Sertéskaraj sokmagvas bundában gombás rizzsel, jégsalátával
Gyors ebédet szerettem volna, a karaj meg frissen érkezett gyönyörű áru volt. Rántott meg már régen volt, de hogy ne csak simán bundában legyen, feldobtam magvakkal a panírt - ajánlja receptjét Pammer Lívia.

Klasszikus vargányás burgonyaleves kolbásszal, kaporral
Aki egyszer rákap a vargányára, nem tudja megunni! Ha nem egy nagyáruházban veszed, fordulj szakemberhez! Ne könyvből, az erőben tanuld ki a gombászás mesterségét.

Sport szelet Maxtól
Ez a sütike Max barátunk régi szerelme. Sokat kerülgették egymást, mert többször is szembe jött vele különböző gasztrooldalakon. Amikor annak idején azon töprengett, mit is készítsen blogja első születésnapjára, Andi szomszédjánál ráakadt a sütés nélküli desszertek között. Remélhetőleg a viszony azóta is tart… Meglátod, a lurkók imádni fogják!

Igazi omlós kacsamell-sült Mártinál
Kacsát sütni nem igazán nagy feladat, egy a fontos, sosem szabad kiszárítani! Ha így csinálod, ahogy én, mindig omlós, puha lesz. A kísérletezés innentől a tiéd. Ha a végén egy picit hamarabb veszed ki a sütőből, akkor rózsaszínűbb lesz a belseje, de mindenképpen ízletesen omlik majd a szádban. Igazi ünnepi falatokat varázsolhatsz belőle mindig! Egy egész kacsamell négy éhes szájhoz elég, de ez a vendégeiden is múlik! Hihetetlen, de fél óra alatt tálalhatsz - csak az a kérdés, mennyi krumplit tudsz megpucolni pár perc alatt?

Horgász (zsákmány) a pácban
Na, kérem szépen, én szeretem a ruszlit. Pont. Az igazsághoz tartozik az is, hogy tudok egy jobbat és ezt nem szeretném ragozni – írja az örülten jó ételek bloggere.

Fritatta, vagyis olasz rántotta, sütőben sütve
A fritatta könnyű állagát a hozzáadott tejszínnek és a sütőben, egyenletesen, minden oldalról kapott hőnek köszönheti. Van, aki meghatározza a tojás-tejszín arányt, de működik megérzésre-szemre elve is.

Házi kacsazúza pörkölten
Szívesen elnéznek a kacsazúza fölött az ínyencek a húsboltos pultnál. Pedig nincs igazuk! Ez valami csoda! Megmondom őszintén, eredendően én is kacsamellért mentem kedvenc baromfihúsosomhoz az erzsébeti piacra, de amikor megláttam a zúzát, nem tudtam ellenállni! A gyönyörű kacsamell csodás lett, és a zúza meg isteni! Sajnos elkövettem egy nagy hibát: csak fél kilót vettem...
Sertéspörkölt Gazda módon
Fantázia, bátorság, jó étvágy! Hiszem, hogy ebben rejlik a jó étel titka. Persze kell hozzá egy kis alap is, de ez mindenkiben benne van, csak valamiért nem meri előcsalogatni. Mindjárt itt is van a következő ételem, amit már többféle módon elkészítettem, illetve tálaltam.
Egyben sült, omlós tarja
Puha, omlós egyben sült tarja. Sokat gondolkozom arról, hogy miért a karajt és a combot favorizálják az emberek, amikor még annyi ízletes, de valamiért elértéktelenedett hús van még azon az állaton. Miért mellőzünk egy jó tarját, vagy császárvéget? Na, nézzük azt a tarját! A megoldást a sütőzacskó jelentette a megégés ellen!
Gyerekkorunk tuti reggelije
Sosem felejtem el a nagyiéknál töltött bundáskenyeres reggeliket! Ezt a hangulatot szerettem volna felidézni a férjemnek is a minap, és ő boldog volt az ötlettől! Saját bevallása szerint anyukája készített utoljára neki ilyen csodás reggelit! Hölgyeim! Az anyukák reggelijével nem lehet felvenni a harcot, de próbálkozni lehet! Sőt, olyan boldogságot okozunk, amivel aztán hegyeket lehet elhordani… ! És olyan egyszerű, hogy mesébe illő!
Birsalmahab délutánra
Jó visszagondolni ezekben a gyönyörű vénasszonyos napokban a nagyinál töltött vasárnapokra. Nusi néni rendkívül találékony volt, és mindig tálalt a családnak valami kis desszertet. A birsalmát kevesen szeretik, pedig szerintem isteni, és nagyon sokféle módon fel tudod használni. Ez a hab például mindig „vitte a prímet”!
Mellbedobással győzött a tyúk
Hajnalban jutott eszembe, hogy megint nem vettem ki semmit a mélyhűtőből az ebédhez. Gyorsan lebotorkáltam, és körülnéztem, mi t tudnék ma virítani? Milyen szerencse, hogy még augusztusban eltettem a mélyhűtőbe némi sós vízben főtt zöldbabot. Találtam egy tyúkmellet is, ebből született a költemény, amivel nem tudtunk betelni. Még vacsorára is maradt! (De nem sok!)
Parázson sült töltött krumpli
Könnyű egytálétel estére, de jó sültek mellé, vagy csak egy kis salátával! Megint itt a véget nem érő fociidőszak, és bizony a fiúk ezt imádják! Megmondom őszintén, én is, és még foci se kell hozzá!
Házi birsalmasajt a nagyitól
Legutóbb a Balaton-felvidék legismertebb piacán kóstoltam Nagy Ferenc présházának nagyszerű birsalmasajtját. Megmondom őszintén, a nagyi sajtja után soha nem ettem még ilyen finomat. Ő a háromajtós szekrény tetején szárította, Nagy Feri barátunk pedig egy hatalmas gyúródeszkán az udvaron, az októberi napfényben... Egyszerűen mesés!
Hétköznapi olaszos paradicsomlevesem
Énekelni és főzni minden olasz tud - szokták mondani. Ami igaz, az igaz, annyi muzikalitás egyetlen nemzet konyhájában sincs, mint éppen az olaszban. És mert énekelni legalább annyira szeretek, mint főzni, íme egy egyszerű leves, aminek alapját éppen egy, már Olaszországban élő kórustársamtól kaptam hosszú-hosszú évekkel ezelőtt. Próbáljátok ki!
Rakott túrós rétes Rudolf módra
Az őrülten jó ételek bloggere csak arra kíváncsi, mit gondoltok, vajon kiről kapta a nevét ez a szenzációs süti? Gondoljátok át!
Hajtogatott pogácsa magvakkal, sajttal,zabpehellyel
Ha hétvége, akkor pogácsasütés! Kedves vendégeket vártam, gondoltam meglepem őket egy igazán finom, magvas- sajtos pogácsával. Kétszer hajtogattam, csodás leveles lett a végeredmény. Pammer Lívia ezt ajánlja!
Rozmaringos pontyszeletek almás burgponyapürével
Szeretem a halat, de a ponttyal úgy vagyok, hogy (ez biztos az én hibám) mindig enyhén „iszapos” ízt érzek, de emiatt még lehet szeretni a pontyot is, csak ügyesen be kell fűszerezni vagy pácolni. Illetve egy finom, nem szokványos körettel is fel lehet dobni. Steffel Csaba pont így tett...
Házi paradicsomleves zöld igazítással
Ez a megunhatatlan, és viszonylag gyors megoldás, ha levesre vágysz! Ha csak lehet, nem a zacskós lélekmelegítőt keresem én sem, hanem magam készítek egy jó kis krémlevest. Ez tipikusan az a megoldás, amikor egy kis csészébe töltve legalább egy pár percre kikapcsolódhatsz a finom illatokkal eltelve...
Chilis-gyömbéres Hokkaido sütőtökkrémleves
Örök igazság, hogy egy jó konyhában olyan dolgok születnek, amelyekkel felpezsdül az élet, a test, a lélek, és azonnal elfelejtjük a mindennapok gondjait, a hideg őszi estékről már nem is beszélve. Na, ezt a recept azonnal elmented a receptes fiókodba!
Karfiol és saláta, azaz furcsa, finom és egyszerű
A pagoda karfiol, az egy olyan dolog, amivel meg lehet színesíteni egyszerű étkeinket. Steffel Csaba elsősorban salátákba és köretekbe ajánlja, hogy a nem mindennapi formája is érvényesüljön. Egyéb iránt romanesco (római) brokkoli névvel is illetik a nagyvilágban, eredete a XVI. századig vezethető vissza. Az elnevezéseire utalva, íze a brokkoli és a karfiol között helyezkedik el, de enyhébb, ,„szeretehetőbb” aromával; állagát tekintve, „keményebb”, ezért nehezebben lehet szétfőzni (de biztos van aki ez is megoldja) és könnyebben elérhetjük a sokat emlegetett kellemes roppanós állagot.
Francia tejszínes fokhagyma krémleves
Amikor egy leveshez nem kell tasak… Elképesztő, hogy mi mindent fordítanak le az élelmiszergyártók az instant megoldásra. Azt hiszem, ami nagyon meglepő volt számomra, az a bögrés-mikrós süti volt. Szóval azért ahhoz nem kellett különösebb gasztronómiai tudás, de mégis sikerült egy alutasakot körévarázsolni. Nyilván, tudja a multi, hogy mibe feccöl bele súlyos pénzeket. Pestiesen szólva ki van ez találva. Biztosan látják azt a vásárló közönséget, aki meg is fogja venni. Somogyi Zoltán Max ezért úgy döntött, akkor itt egy leves, amihez nem kell semmi különös tasak, csak egyszerűen el kell készíteni.
Klasszikus forrócsoki tejszínhabbal és macaronnal
Szeretnél valami kellemes, meleg finomságot a nap hátralevő részére? Akkor itt egy fantasztikus klasszikus, ami tökéletesen illik egy őszi délutánhoz! Ettől biztosan felmelegedsz, mert még a vérnyomásod is felpezsdült!
Selymes karfiol-krémleves parmezánnal
Húsleveskészítésből maradt egy fél fej karfiolom, ami már napok óta mosolyog rám a hűtőből. Reggel rájöttem, hogy most kell felhasználnom egy osztrák levestippet, és nem csalódtam! Itt az eredmény, én csak a parmezánnal turbóztam.
Fahéjas almáspite – az amerikai klasszikus
Ebédhez, vacsorához, hűvös őszi napjaimhoz egyszerűen csodálatos ez a finomság. Mindig megmelegíti a lelkemet! Már akkor elszáll minden gondom, amikor megérzem az illatát. Feltétlenül próbáld ki!
Tejszínes tárkonyos színes zöldségleves
Leves. Hetente legalább kétszer, háromszor (többször is lehet) leves kell ennem. Szeretem. Nem kell egy erős levesnek lenni, elég egy jó zöldséges vagy krémleves. Somogyi Zoltán Max igazán kellemes finomságot ígér nekünk!
Zöldbabos fusillim, leánykori nevén orsótésztám
Hányszor esünk haza hulla fáradtan, és fogalmunk sincs, mi legyen a vacsi vagy ebéd. Ilyenkor mindig jól jön egy kis tészta, valami zöldség, főzőtejszín és fokhagyma. Ezekből már csodákat tudsz varázsolni! Ez csak négy! Jamie Oliver 5 hozzávalóból már egész könyvet írt! Akkor húzzunk bele!
Vanilla chai – egzotikus és forró kortyolnivaló
Átmelegíti tested-lelked ez a különleges tea. Tökéletesen illeszkedik az évszak hangulatához, és messzire űzi a depressziót. Hányjunk fittyet a csúnya őszi napoknak.
Egyszerű zöldbabfőzelék Márti konyhájából
Úgy adódott, hogy maradt egy kis zöldbabom a hűtőben, és féltem, hogy kiszárad vagy megfásul. Nosza, két újságcikk között gyorsan összedobtam egy főzeléket a férjemnek estére - szerelmem zálogául. Estére, mire hazaér ugyanis én már úton leszek egyéb családi kötelezettségeim miatt… Fura, hogy egy zöldbabfőzelék helyettesít majd, de jó tudni, hogy mennyire örül majd! Ha főztök, gondoljatok erre is!
Bujtatott gesztenyés muffin
"Mint azt már többször jeleztem, nem vagyok egy nagyon sütögetős, sütizős fajta manus. A lényeg viszont az, hogy amikor kell, akkor a legtermészetesebb módon előkaparok egy régi receptet, és azt használom alapnak, illetve próbálom feldobni, átvariálni, a lehető legegyszerűbb őrültségekkel." Íme, az őrülten jó ételek alkotójának receptje!
Viszlát őszi depresszió!
Az ősszel megérkeznek a ködös, esős napok, és ilyenkor nincs jobb egy jó kis lélekmelegítőnél. Ez az őszi különlegesség is forrón jó. Pezsdíti a vérkeringésedet! Próbáld csak ki!
Babgulyás vörösbabbal, vajas galuskával
Nagyon klasszikus, nagyon gazdag és nagyon finom: Babgulyást főztem sok hússal, sok szafttal, vörösbabbal és vajas galuskákkal. Bár este már nem szoktam enni, ebből egy tányérral muszáj volt “kóstolni ”. Eszter lányom azt mondta : anya, ez isteni finom lett!
Nagy a világ, sok a rizsa…
A legtöbb utalás szerint ez egy szerb étel, amit rizzsel, burgonyával, zöldségekkel és hússal készítenek. De, természetesen a szláv ajkú népeknél, szinte mindenhol előfordul az ilyen vagy ehhez hasonló étel. Ezt is 100+100 féle módon lehet elkészíteni: a bolgárok zöldbabbal, a görögök durumlisztes rizstésztával, padlizsánnal vagy éppen babbal, esetleg zöldborsóval és létezik vegás variáció is. Némely receptben szerb lecsónak nevezik, ennél értelemszerűen a paprika és a paradicsom dominál. Steffel Csaba így készíti.
Fejtett bableves lóbabból
Első találkozásunk a lóbabbal pozitívan alakult. Csodaszép friss lóbab hüvelyeket kaptam, amiket kifejtve egészséges zsenge babszemek kerültek a tenyerembe. Arra gondoltam, hogy levest főzök belőle, sárga színű és hagyományos sárgarépával, csipedővel. A különlegesen finom ízű babból nagyszerű leves született.
A luxemburgi őszi szilváslepény
Egy igazi őszi finomságot mutat be az Európa Pont a kis nagyhercegségből: a Quetschentaartot. Szuperkönnyen elkészíthető, kevés összetevős süti, amely hagyja a frissen megérett őszi szilvát érvényesülni: igazi kis csábítás.
Van új a cukkini alatt
Kudarcot vallottak a béketárgyalások, a reszelő újból támadásokat indít... A cukkini amíg és ahogy tudja tartja magát, ám még mindig vannak tartalékai. Íme egy példa Steffel Csabától.
Picasso egyenesen imádta - itt a videó is!
Sen jälken vaivataan, Sen jälken vaivataan! Vagyis S azután csak gyúrjuk, Csak gyúrjuk! – énekelte Sirkkka, a finn dizőz 1978 kultikus filmjében, a Picasso kalandjaiban. Ez jutott eszembe, amikor a minap a finn uniós elnökségről készítettem egy összeállítást. A cipóban sült hal így vált világhíressé, mígnem 2002-ben a Kalakukkot felvették az Európai Unió régiók szerinti hagyományos termékeinek listájára. Eredetileg Savolax tartományból származik, kemencében sütötték úgy 5-7 órán át, és ezalatt a szálkák is teljesen megpuhultak!
Olaszos vegán gombás, petrezselymes tészta
Peller Anna és a férje, Lukács Miki legutóbb Olaszországban jártak, ahol nemcsak a mediterrán életérzés vette le őket a lábukról. Gasztroélményeikből inspirálódva, itthon el is készítették a tökéletes mását azoknak az ételkülönlegességeknek, amelyek az örök nyarat és a napsütötte tengerpartot idézik. Anna verhetetlen tésztája következik.
Paradicsomleves, úgy magyarosan
Betűtésztával adták régen a menzán ezt a remekművet. Az én anyukám viszont mindig rizst főzött bele. Az első vicces volt, a második meg finom. Itt az én variációm!
Halleves Finnországból
Sokan állítják, hogy a finnek halat esznek hallal. Ez persze nem igaz, de mellesleg azért olyan egészségesek, mert valóban sok halat esznek – állítják az orvosok. Nos, ennek jegyében osztom meg veletek finn barátaim remek különlegességét, azaz a kalakeittot! … Azután menjünk szaunázni!
Házi szilvadzsem a lőrinci nagyimtól
A nagyi mindig azt mondta, hogy a legnagyobb lábos kell a művelethez. Egyszerre, csak maximum 2 kg szilvából készítsük, mert akkor gyorsan felforr, és nem kell órákat mellette állni! Ehhez egy 4-5 literes lábas pont jó. Rém egyszerű, majd meglátod! Csak rum legyen elég!
Lukács Miki olaszos tésztája garnélásan
Tíz éve megbonthatatlan az összhang Peller Anna és a férje, Lukács Miki között. Csupán egyetlen helyen nem igaz ez rájuk, ha egyszerre tartózkodnak a konyhában. Mindketten nagydumások főzés közben is, és mivel két dudás nem fér meg egy csárdában, többnyire inkább külön-külön főznek. A halakban és a tengeri herkentyűk elkészítésében Miki az ász, íme, az ő receptje!
Füstölt makrélás szendvicskrém
Gyönyörű , illatos füstölt makrélát vettem de nagyon nagy volt, így az egyik feléből szendvicskrémet készítettem, ami igazi fehérjebomba lett , a másik feléből előételek készülnek majd… Ez történt Pammer Lívia konyhájában.
Fokhagymás kenyér
Északi rokonaink is híresek a takarékos konyha vezetéséről. Semmit nem dobnak ki, mindennek helye van. A megszikkadt kenyérből is kihozzák a legjobbat. Finn barátaimtól ezt a remek ötletet vettem át. Ezt kínálták a kerti grillezett kolbászkákhoz csakúgy mint a tartalmasabb levesekhez. Kézügyességet nem igényel, és bátran villoghatsz vele a barátok előtt is!
Tiszteletem a grazi nagymamának!
Takarékosságáról – is – ismert a nagyszerű osztrák konyha. Soha nem dobtak ki semmit, hisz a természet kincseit mindig meg kellett becsülni a hegyek között. Sváb származású barátnőm még a nagymamájától tanulta ezt a remek receptet, és most nekünk is elkészítette. Nem tudtam betelni vele! Az alapja a nálunk is ismert, pl. a szilvásgombóchoz használt krumplis tészta. A sonkához semmilyen fűszer nem kell!