ételek cikkek

Párolt, füstölt sonkagombóc tormás tejfölmártással
Régi étel, a megszáradt, szikkadt csülkök vagy sonka darabok felhasználására. A főtt csülköt megpárolták, vagy megsütötték. Természetesen elkészíthetjük friss csülökből is. Remek kísérője lehet főzelékeknek, de dödöllével akár főételként is fogyaszthatjuk. Jól hasznosíthatjuk a húsvéti maradékokat, egy kicsit különleges irányba terelve az étkezést - írja Max.

Házi burgonyás cipó
Úgy jártam, hogy egy morzsa kenyerünk nem maradt, így este álltam neki a kenyérsütésnek, felhasználva a megmaradt főtt burgonyát. Gyerekkorom egyik kedvenc kenyere volt a burgonyás kenyér. Puha belű, mennyeien ropogós héjú, nagyon finom kenyeret sütöttem, mindenféle adalékanyag mellőzésével. Bátorítok mindenkit, süssön otthon kenyeret, utánozhatatlan ízű, és az öröm, hogy saját sütésű kenyeret tehetsz a család elé, megfizethetetlen. Tudom, sokan azt gondoljátok, nekem erre nincs időm. Nekem sincs sok, és mégis még este is nekiállok, mert a dagasztási időn kívül nemigen kíván több ráfordítást, amíg kel, addig tud az ember mást csinálni, a formázása pár perc, majd a sütés, ami kb. 40-45 perc – is engedi, hogy ezalatt mással foglalkozzunk. Ezt a cipót is a jól bevált vaslábasban sütöttem.

Banános-csokis pohárkrém
Ne feledkezzetek meg a desszertről ma sem! Jól fog esni a rengeteg tanulás után ez a remek poharas krém! Megsúgom, már előző este is össze lehet dobni, és másnap arathatod a babérokat a családban.

Vegetáriánus burrito
Ha egy kicsit a gyerekeitek kedvében szeretnétek járni, akkor tökéletes választás a vegetáriánus burrito, amit pillanatok alatt el tudtok készíteni a félórás ebédszünetben! Ígérem, ez egy szuper mexikói fogás!

Citromos-tejszínes zöldséges penne
Ha főfogásról van szó, akkor köztudottan az egyik leggyorsabban elkészíthető étel a tészta, amit különböző szószokkal percek alatt ízletes ebéddé varázsolhattok. A klasszikus paradicsomszósztól rugaszkodjatok el egy kicsit, és próbáljátok ki ezt a receptet! Nem fogjátok megbánni!

Home office menü 30 perc alatt!
Otthonról dolgozunk nagyon sokan, így nem csupán a munkarendünket, de a teljes életvitelünket is át kell alakítani. Kezdjük egy szupergyors, de igazán tartalmas és egészséges levessel. Ezt még főzni sem kell, így a home office alatt, a 30 perces ebédidőben is gond nélkül el tudjátok készíteni.

Félbarna házikenyér
Sokan gondolják úgy, hogy a járvány miatt otthon kéne kenyeret sütni. Pammer Lívia ad hozzá tippet, amikor ezt írja: mostanában ritkábban sütök búzalisztes házi kenyeret gluténérzékenységem okán, de tegnap bedagasztottam egy veknit. Illatos, ropogós és kívánatos lett, igazi piknikhangulat lett rajtam úrrá, sütöttem mellé angol- és húsos szalonnát, egy kevés lila hagymát szeltem hozzá, és élveztem az illatokat, a látványt.

Medvehagymás és kukorica, avagy fordítva…
Tobzódunk a medvehagyma szezonban! Bár a hóesés nem tesz jót neki, meg persze nekünk se…, de azért a boltban már lehet kapni, és Steffel Csaba szerint ez nagy könnyebbség nekünk. Szóval kitaláltam, hogy valami fincsi medvehagymás apróhúst készítek egy kis kukoricakásával. Ahogy nekiláttam a főzésnek, már tudtam, hogy ismét csak igazolni fogom azt a szabályomat, hogy ételt csak a végén nevezz el, mert lehet hogy nem az lesz, mint amibe belekezdtél...

Bikahere és körete, avagy előítéletek nélkül
Vannak ételek, alapanyagok, amiket csak előítélet nélkül lehet, sőt, kell megkóstolni! Ilyenek például a belsőségek, és most nem a rántott csirkemájra gondolok, hanem sokkal nemesebb részekre. Ezek közül már volt szerencsém kakas és pulykakakas heréhez, pörköltként illetve annak részeként. Ma viszont a bikatöke volt soron, és természetesen nem bántam meg, számomra ez is egy olyan étek, amiben igazándiból csak a neve érdekes. Az ízétől és az állagától sem kellene megijedni, a színe szép világos, csak az agyban kell elengednünk...

Barna sörben párolt csülök
Jellemzően ünnepi étel, de megállja a helyét egy vasárnapi ebédnél is. Jól illik hozzá a knédli vagy a szalvétagombóc, de egy szelet puha, fehér kenyérrel is vállalható. Cseh szomszédaink kedvence, nem véletlenül!
Tavaszi muffin-szendvics húspogácsával, baconnal, sajttal, csírákkal
Igazán ínycsiklandó és nagyon laktató szendvics született, sok-sok finomsággal töltve ízes puha muffinzsemlében, a gyerekek nagy örömére, mindenki ízlése szerint töltötte. Legyen szép tavaszunk!
Cukkinis és feta, avagy nem kéne...
Amikor megírtam a receptet úgy fejeztem be, ahogy azt általában szoktam, de eszembe jutott, hogy ezt most buta viccelődésnek gondolnátok: ...és tálaláskor a tésztára halmozzuk a tetejét morzsolt Feta sajttal koro.... Ha egy ételt nézünk, valóban az kerül a tetejére, hisz' egy egyszerű ízesítésű étket is feldobhatunk egy jóízű sajttal… Egyébként meg figyeljetek, vigyázzatok magatokra, tartsatok be minden szabályt és előírást, ha úgy adódik...
Bagett - tervezet
Először olyannak akartam, mint amilyennek kelesztés előtt megformáztam, de a szabvány bagett formától eltérő kis kenyérke lett. Ez a bagett tervezet… Az alaptészta, egy jolly-joker, mert ebből szoktam zsúrkenyeret és kiflit is csinálni. Nagy mennyiség, ezért előbb ki kell venni a gépből, mert kiköszön az előszobába:-))
Rácsos párnácska gombával, sajttal
Leveles tésztából készült, ezúttal egy töltött párnácska gombakrémmel-sajttal. Gyors és finom vacsora lett belőle. Nem spóroltam a gombakrémmel és a sajttal sem, így egy jó kis szaftos ízes tölteléket kaptam.
Káposzta és burgonya, avagy olyant kívántam, hogy…
Cigánypecsenyét kívántam, vagy valami olyasmit. Aztán olyan jókat olvastam a savanyú káposztáról - persze ezek köztudott dolgok -, hogy azt is megkívántam. Ami nem más mint egy újkori multivitamin, amit már nagyanyáink is ismertek. Maxi gratula annak, aki ezt először így megfogalmazta! Egyébként meg fogyasszatok minél több vitamindús étket, most különösen jól jöhet... és vigyázzatok magatokra...!
Az angyalbakancs igaz története
Jókai A kőszívű ember fiai című regényében „angyalbakancsnak” nevezte azt a bablevest, ami a kedvencévé vált idős korára. A wikipedia szerint ennek magyarázata, hogy Jókai azt mondta, a jó bableveshez akkora nagy szemű bab kell, mint „a görög szerzetesek rózsafüzére”, mellé pedig az omlós, füstölt malacköröm illik, ami színre arany, formára pedig olyan, mint az angyalok lábbelije. A ma ismert Jókai bableves már a híres Gundel Károly konyhájából, 1937-ből indult hódító útjára – hisz a séfek már akkor is újragondoltak egyes kedvenceket…
Vagdalttal töltött minicipó
Maradt a hűtőben egy kis házi húskenyér (sertés dagadóból), amit már senki sem akart elfogyasztani. Kicsit sokat sikerült csinálni, így érthető. Átalakítva, új formát nyert, és persze nem kell mondanom, így hamar elfogyott. Vacsorára gondoltam, de a programváltozások miatt, másnap ebéd lett belőle. Meg kell állapítani, jót tett neki az egy éjszaka pihenés. Megsütöttem, de csak addig, míg a sajt következett volna. Kihűtöttem, hidegre tettem, majd másnap a sütőben rásütöttem a sajtot, így át is melegedett.
Szezámmagos bundában sült sertéskaraj, burgonya és batátachipsszel, céklasalátával
Ó, te klasszikus rántotthusi! Sűrűn nem, de néha bizony nagyon jól tud esni egy aranyló színű, jó kis szaftos rántott hús. Szezámmaggal bolondítottam, és kipróbáltam a batátát, azaz édesburgonyát, hogy hogyan viselkedik chipsként. Jól vizsgázott!!!
Kacsa és az apraja, avagy Mocsár?
Az elmúlt időszakban olvastam valahol ezt a kérdést: - Mit tegyek, hogy a kacsalevesnek ne legyen mocsár íze? Mocsár? én még sosem éreztem... igaz, picit bátrabban fűszerezem no meg aztán, biztos hogy nálam kerül bele valami meglepő dolog is…! Na, ilyen a mi Steffel Csabánk!
Gyors, serpenyős vadászpecsenye
Remek vacsora vagy egy gyors ebéd? Bármelyik lehet. Tetszés szerint variálhatóak az alapanyagok, és tényleg gyorsan készen van. Én jobban szeretem csirkecomb vagy pulykacomb filéből. A tejszín helyett felönthetjük kókusztejjel vagy más növényi „tejföllel”. Max megint meglep bennünket!
Tonhallal töltött édesburgonya
Torokfájással küzdök, ezért a konyhai munkáimat minimálisra csökkentettem, de hát enni azért kell….. kettő édesburgonya még a sorsára várt, gyors terepszemle a hűtő környékén, és már kész is a könnyű ebéd, vagy uzsonna. Pammer Líviának, a recept megálmodójának azóta már meggyógyult a torka!
Újgazdasaláta marharostélyossal
Az a helyzet, hogy pozitív emberként mindennek a jó oldalát kell nézni; ennek értelmében rá kellett jönnöm, hogy a saláta egy finom, mi több finom-finom dolog! ...még az is meglehet, hogy mától csak salátát eszem… Ezekkel a gondolatokkal adta át közönségének e receptet Steffel Csaba.
Paradicsomos halas saláta
A téli hideg, szürke napok után, ilyenkor már kívánjuk a zöldet, a salátát. Ez egy egyszerű változat, és szerencsére már sokféle, jó minőségű paradicsomos halat lehet venni (vagy csinálni). Sok zöldséggel feldobva, akár egy könnyebb vacsora is lehet.
Natúr csirkemell tökmagolajos napraforgómagos zöldsalátával
Megint eljött az este, és megint kellett egy gyors vacsora. A natúr csirkemellhez egy jó kis salátát dobtam össze ropogós jégsalátával , paradicsommal és lilahagymával, meglocsolva tökmagolajjal, bőven megszórva napraforgómagvakkal. Ebédre vagy vacsorára is ideális, lelkiismeret furdalás nélkül fogyasztható és a ruhaméret megtartásához is ideális!
Paradicsomos zöldbableves
Meghökkentő, de igen finom receptekkel szokott ellátni minket egyik házi szerzőink egyike, az őrülten jó ételek szerzője. Steffel Csaba ezúttal görögös hangulatba került, és így született meg ez a remek kis leves. Feltétlenül próbáld ki!
Almás-ananászos csirkesaláta Maxtól
Készíthető bármilyen maradék szárnyas sültből, vagy akár egy kis grillcsirke maradékból is. Hozzá egy jó majonézes öntet, a ropogós alma, és kész a laktató saláta. Dúsíthatjuk a kedvenc félkemény sajtunkkal, pár kanál ricottával vagy egy kis körtével. Max szerint bárhogy variálható, egy biztos a lányának ez a kedvenc salátája.
Sajtos burgonyakrémleves
Nem titkolt szándékom, hogy megmutassam, mennyire egyszerűen lehet egy tál levest vagy egy könnyebb vacsorát készíteni. Itt ez a tartalmas leves, amit a különböző sajtokkal és burgonya fajtákkal jól lehet variálni. Max szerin t ezt kortyolgatva pompásan telik majd a délután.
Nagyi kakaós csigája
Frissen, ropogósan, szinte még melegen kivesz egyet az ember lánya a tepsiből, mert annyira kívánatos! Puha belsejű, és körbe szépen letekerhető a külső részen éppen annyira roppanós, amilyennek lennie kell. Én így szeretem a kakaós csigát. Régi recept és leírás alapján készítem, egyszer meghajtogatva. Íme Pammer Livi ötlete egy fincsi reggelihez. Szerkesztőségünk szerint jó lesz egy jó kis gulyás után is!
Egyszerű kelkáposztalevesem
Napok óta fáj a csuklóm, inhüvely-gyulladást kaptam a számítógépes munkától. (A fenébe!) Egy nagyon kedves ápoló barátom azt ajánlotta, hogy tegyek rá egy nagy levél kelkáposztát éjszakára, és rögzítsem fóliával. Nem vagyok semmilyen, normálisnak tűnő, alternatív gyógyászati megoldás ellen, és még nem tudom megmondani azt sem, hogy sikerült e, de a lények, hogy az csak egy levél! Mi lesz az egész fej káposztával? Itt a megoldás!
Aszalt szilvás sült oldalas Mártitól
Régen készítettem oldalast, pedig nagyon szeretjük. Bárhogyan is kerül a sütőbe, a benne lapuló csontok olyan ízletessé teszik, hogy csak na! Nemrég egy barátnőm kérdezte, hogy készítettem-e már ilyet? Azonnal felcsigázta a téma az érdeklődésemet, és nyomban ki kellett póbálnom - gondoltam nem lehet olyan ördöngősség. És lőn! Bámulatos lett az eredmény!
Gőzgombóc a sógoréktól
Most egy kicsit nagyobb szakácstudományt igénylő gőzgombócot (germknödel) készítünk. Van-e szebb, mikor a hütte napsütötte teraszán egy vaníliaszósz közepén ücsörgő, gőzőlgő gőzgombóc mosolyog vissza ránk? Bár az egyik élelmiszer-áruházláncban lehet kapni mirelit gőzgombócot, teljesen más, ha mi készítjük és tálaljuk fel a családnak.
Zsíros pogácsa egy kis köménnyel
Hivatalos voltam egy szülinapi összejövetelre a minap. Ilyen esetekben többünkben megfogalmazódik a klasszikus kérdés: jajj, mit vigyek...? Arra gondoltam, hogy sütök valami fincsit. Minek van szezonja? A disznóöléseknek! Igen ám, de a töpörtyűt valaki kiette a hűtőből vacsora és reggeli között… Hát akkor marad a zsír. ...és megint rá kellett jönnöm: Legjobb sütemény a pogácsa! Ez az őrülten jó ételek mesterének véleménye. Íme a recept!
Xato, vagyis az eredeti katalán saláta
Lenyűgöző a katalán konyha. Talán egyik legnagyobb erénye, hogy minden frissen készül, és összeolvad benne az egész Földközi-tenger minden íze! Ezt a salátát bármikor összeütheted te is, sőt most, itt a tél végén kifejezetten jól fog esni egy kis friss saláta, és máris beköltözött konyhádba a Costa Brava!
Nem mindegy, mit kortyolgatunk
Bármilyen hihetetlen, a világon a legtöbb kávét a finnek fogyasztják, évi 12 kg/főt tudnak meginni. De a magyarok 85 százaléka is iszik napi rendszerességgel kávét, s az utóbbi időben már nem csak reggel és ebéd után, hanem szinte egész álló nap. Nézzük, leginkább miket kortyolgatunk?
Hütte-kaja otthon
Nekünk már összeforrt a síelés az osztrák hegyi gasztronómiával. Nincs jobb, mint két siklás között egy forró lebenknödelsuppét (májgombóc leves) bekanalazni, most a császármorzsát készítjük el, ami egyáltalán nem azonos a magyar császármorzsával!
Laska és tönköly, avagy pirított laskagomba tönkölybúzával
Vegán receptet kért tőlem a közelmúltban valaki. Az is ajánlotta, hogy hetente egyszer lehetne egy vegán ötletem is... – írja blogjában az őrülten jó ételek szerzője. Aztán megnéztem a dolgaimat – tette hozzá Steffel Csaba -, és valóban, eddig kettő olyan étkem van ami beleillik a vegán étrendbe.
Cukkinis pulykamelltekercs az Alföldről
Pörgessük fel anyagcserénket, hogy mire beköszönt a tavasz, újra kirobbanó formában szívhassuk be a napsugarakat! A jól ismert pulykatermékeket kínáló cég házasszonya, Dossó Gabi azt mondja, a szervezetünket fel kell készítenünk a kabátmentes időszakra. Ehhez az egyik legjobb ötlet, ha kihasználjuk a pulykahús minden erényét. Íme, az egyik legjobb recept, ami nemcsak a szemet gyönyörködteti, hanem még a pluszkilóknak is stoptáblát mutat!
Hütte-leves nem csak síelőknek
Nehogy azt hidd, hogy csak a síelés miatt megyünk át a szomszédba! Sokszor a fantasztikus hegycsúcsok és a hó mellé a hütték isteni fogásai teszik fel a koronát! Mindenkit megnyugtatunk: itthon is el lehet készíteni a hatalmas májgombóccal tálalt erőlevest, amit most azonnal be is bizonyítunk!
Lazac és túró, avagy SZOMBATOOOON?!
Magyar vagyok, tehát a legjobb étel a rántott hús! Valószínűleg ez azért van, mert nem kell rajta gondolkodni, meg aztán úgyis megeszi mindenki. Na, de álljunk meg egy pálinkára! Rántott hús szombaton? Rántott húst vasárnap kell enni!!! Akkor már megent mit találjak ki... Így tépelődik az őrülten jó ételek kitalálója.
Künefe, az 1001 éjszaka csábítása
Nagyon sok kedvenc török sütim van de a künefe volt az első, ami elrabolta a szívemet –írja Pammer Lívia. A Simone Gasztroságainak szerzője kilenc éve kóstolta ekőször Side – Manavgat városában, és azóta is rajong érte. Többször megsütöttem itthon is, de eredeti török alapanyagokból most először készítettem. A desszert hagyományosan kadayif tésztából készül, ennek hiányában azonban a mi cérnametéltünkkel pótolhatjuk.
Ez a csiga nem facsiga
Ha már egyszer kimondtam, nincs visszaút. Namegasztán :) mi lesz, ha számon kéri rajtam a Lilahajú Néni... Gyorsan, egyszerűen, egy kis őrültséggel, aztán lehet mással is foglalkozni. Hogy is van ez?
Babapiskóta-torta banánnal
Szeretem a gyümölcsös édességeket, de ilyenkor, télen igen nehéz egy jó kis „idénysütiset” választani. Ekkor jutott eszembe ez a banános csoda. Állítólag spanyol eredetű. Ha ez igaz, külön örülök neki, hiszen itt, a tél végén igazán jól esik egy kis mediterrán hangulat. A barátnőid szája pedig tárva marad!
Reggeli húskrém
Nálunk még nem volt olyan, hogy ne maradt volna meg egy darabka bármelyik sültből, igaz, hogy van rá négylábú szőrös jelentkező, de még akkor is van ami feldolgozásra és elfogyasztásra vár, ha kedvencünk is megkóstolta az ünnepi menüt. Saját tapasztalatból tudom, hogy a 2-3 napos hűtőben tartott sült húsra már mindenki húzza az orrát, de nem hagytam annyiban és készítettem már több alkalommal is a hideg sült hús maradékokból egy isteni húsos-tojásos krémet amit aztán tárt karokkal és szájjal fogadtak reggelire.
Rostélyos és saláta, avagy amikor rájössz
Az a helyzet, hogy pozitív emberként mindennek a jó oldalát kell nézni; ennek értelmében rá kellett jönnöm, hogy a saláta egy finom, mi több finom-finom dolog. ...még az is meglehet, hogy mától csak salátát eszem. Itt jut eszembe egy régi öreg mackó kollégám, akitől megtanultam, hogy: "A krumplis tészta egy fejedelmi étel! ...ha valaminek a körete!"
Durian, mangosztán, afrikai szarvasuborka és társai
Olyan gyümölcsökről lesz szó, amelyeket szinte sosem láthatunk magyar piacokon. Physalist már lehet néha kapni, de a többivel csak egzotikus országokban találkozhatunk.
Édes-csípős afrikai harcsa
Sokszor találkozunk ezzel a felhívással, de igazából ez mondat mindig elsikkad. Amúgy meg milyen halat? Itt van például az afrikai harcsa. Tömör a húsa, nincs iszap íze, bátran lehet sütni, főzni, párolni. Érdemes kipróbálni, megkóstolni. Ezt a finomságot tálalhatod párolt rizzsel vagy zöldsalátával - ajánlja a maxkonyhaja.hu!
Hús és pizza, avagy aki pont olyan…
Aki olyan étrendet követ vagy épp úgy hozta a sors, hogy nem ehet lisztet, glutént; annak nem jó, de nem is olyan rossz, ha ügyesen áthidalja a problémát. Ilyen vagy olyan étrend, az még nem zárja ki, azt hogy "pizzát" egyen. Amikor bekattanok képes vagyok ilyenre..., (na és olyanra is)... A következő Őrültség már egy ideje a fejemben volt, és a napokban el is készítettem; aztán utána megnéztem a net-en..., hát létezik egy-két próbálkozás, de azokhoz adnak zablisztet, zabpelyhet, és tojást is… Na, az enyém ezeknél egyszerűbb, csak hús és a feltétek, amiből nem is kell sok – írja az őrülten jó receptek kitalálója!
Harcsa halkrém-leves sült paradicsommal
Krémes, tartalmas leves, ízletes halból, hozzá a (házi) sült paradicsom édeskés íze: ismét egy igazán egyszerű alternatíva a friss halfogyasztására. Azt gondolom, érdemes kilépni a halászlé, rántott hal és halpaprikás aranyháromszögből. Szerencsére, egyre több helyen elérhetőek a friss halfilék, és ebből könnyedén készíthetünk remek fogásokat. Készíthetjük pontyfiléből, balinból vagy éppen nagyobb keszegből is.