ételek cikkek

Gesztenye és mascarpone avagy Mit is...?
Tudjuk,hogy nincs karácsony gesztenye nélkül. A mű alkotója ugyan a pogácsára esküszik, de azért ezúttal is brillírozik valami egészen más stílusban.

Karácsonyi gesztenyekrémleves Szekszárdról
Elmaradhatatlan kelléke a gesztenye a karácsonyi asztalnak. A szekszárdi Twickel Szőlőbirtok Böröcz Zsófia gasztromentorral együtt egy olyan karácsonyi levest kínál nekünk az ünnepekre megjelent receptes füzetében, ami otthon is elkészíthető, mégis különlegessé varázsolhatja ezt a meghitt estét! Boldog karácsonyt!

Nincs karácsony bikavér nélkül
Már csak pompás színe miatt is ott kell, hogy legyen a karácsonyi ünnepi asztalon egy palack egri bikavérnek. Tradíció, ízlés, választékosság, ez mind benne van egyetlen kortyában. De mit is kínáljunk hozzá a céges bulin, vagy az otthoni, meghitt családi vacsorán? Íme, két tökéletes tipp Egerből!

Hátszín gesztenyés burgonyakrémmel és fokhagymás erdei gyümölcsökkel
Megéri kísérletezni, és valami újdonsággal szolgálni a karácsonyi ebédnél, vacsoránál. A Magyar Sörgyártók Szövetsége először adventi összejövetelén mutatta be ezt a remek ünnepi receptet! Gondosan olvasd el, majd az útmutatásnak megfelelőn válaszd ki a tökéletes magyar sört hozzá! Fejedelmi lakoma vár rád!

Karácsonyi töltött pulykamell a családnak
Egyenesen gyűjtöm a karácsonyi recepteket már évtizedek óta. Szerencsére minden évben segít Dosso Gabi, az egyik legismertebb hazai baromfis cég háziasszonya. Ezúttal sem hagyott cserben! Ha csak begyűjtöd a hozzávalókat, máris átjárják a lakást a karácsonyhoz tartozó illatok!

Karácsonyi libamáj csészébe csomagolva
Még azt sem mondom, hogy libamáj kell hozzá, mert a kacsáé is pont olyan finom a célra. A lényeg, hogy "egy valaki kedvesnek" saját kezű ajándékot készíts! A zsírjában sült máj erre tökéletesen megfelel! A tetejére készíts kis karácsonyi kalapot egy csinos szalaggal. Amikor majd az ünnepek alatt reggelire vagy vacsorára egy kis pirítósra teszi, biztosan Rád gondol majd! De lehet, hogy meg is hív az ínyencségre! Egy biztos, ez nagyon jó!

Egyben sütött májak
Soha nem volt olyan egészséges London lakossága, mint a György-korabeli években. Az ok rém egyszerű, sok friss zöldséget, halakat, és BELSŐSÉGEKET ettek. Ez utóbbi nem igazán divat nálunk manapság, pedig nagyon kár, ha lemondunk róla. Ezt is feltétlenül ki kell próbálni - ez ajánlja a Magyar Sörgyártók Szövetsége is!

Tojáslikőr, ahogy a nagyi készítette
Kevés tojáslikőr ért meg nálunk 3 hetet – mármint az érési idő végét. Aki a bárszekrény felé ment, kinyitotta, kikapta az üveget, felrázta, és „óvatosságból” megkóstolta. … És egyre jobb lett! … Ha így nézem, ebből már karácsonyra is lehet itóka, de szilveszterkor egészen biztosan koccinthatsz vele!

Különleges mártogatós sajttal, sörrel
Különleges adventi receptekkel lepett meg idén is a Magyar Sörgyártók Szövetsége. Nemcsak az ételek fantasztikusak, hanem a hozzá ajánlott hazai prémium sörök is. A szakemberek bátran állítják, a fantasztikus hazai sörök biztosan új színt visznek az ünnepi szezon menüibe. Íme, egy remek előétel
Mogyorós habkoszorú a karácsonyfára
Nekem mindig a habcsók illata jelzi legelőször a karácsonyt. Nagyanyáink pedig mindig a lehető legegyszerűbb módon készítették a fenyődíszeket. Na, és akkor itt a nagy találkozás: a habcsók és a mogyoró. A derék nyersanyagból készíthetünk sütit csakúgy, mint karácsonyfadíszt. Előnye, hogy már most nekiláthatsz, mert remekül eláll. Nemcsak jól mutat a fán, hanem kortyolhatunk hozzá egy fincsi teát vagy egy pohár tokajit is, hogy teljes legyen az ünnepi hangulat!
Szent Jakab kagyló argentin rákfarokkal
Pompás falatok kerülnek ki karácsonykor is a mediterrán konyhából. Sokan félnek belevágni ilyenkor valami újba, pedig nagyon megéri, és még egyszerű is! Ezzel a fogással például egyszer sikerült úgy elvarázsolnom a páromat, hogy onnantól sok fogásra már nem volt szükség! Próbáljátok ki, és lesz nektek is egy jó kis meglepetés!
Karácsonyi májpástétom csatos üvegben
Nincs annál jobb érzés, mint amikor olyan meglepetést kapsz, amiből sugárzik, hogy ez csak Neked szól! Hogy Rád gondoltak, amikor kitalálták, megcsinálták! Légy Te is ilyen! Alkoss ebben a meghitt, adventi hangulatban. Ez egy olyan recept Hévíz egyik legismertebb séfjétől, amit ha elkészítesz, ámulnak majd a családtagjaid, a barátaid. Őrülten jó GASZTROTIPP!
Gyors karácsonyi süti a fára, de ajándéknak se kutya
Gyűjtötték a csokis papírt, és minden mást, amivel majd a karácsonyfát díszítik... Dédiék nem készen vették, hanem gyerekeikkel együtt rajzolták, olvasztották, fűzték, csomagolták vagy éppen sütötték, szárítottak advent idején a díszeket. Itt egy nagyon régi és nagyon egyszerű recept. Annak idején még nem volt sütőpapír, ehhez a sütihez viasszal kikent sütőlapot használtak. Próbáld ki a gyerekekkel! Jó móka lesz! Tudom, barátaid is örülnének egy ilyen kis ajándéknak!
Kinder tejszelet
Vannak vonzalmak amik elsőre kialakulnak, nyilván erre mondják azt hogy "szerelem első látásra", bár ez már egy kicsit közhely lett. De nézzük a tényeket ez hogy is történt. Pénteken reggel megvettem az aktuáliskonyhai újságot, de persze nem néztem bele, csak beletettem a vásárlós kosaramba. Aztán később eszembe jutott, de csak egy dolgon akadt meg a szemem, ezen a sütin. Már akkor tudtam, bűnös viszonynak nézünk elibe... Max nem csalódott.
Thüringiai borjúkolbász
Az összetartozás és a tűz melege ihlette azokat az ételkompozíciókat, amelyeket Magyar Sörgyártók Szövetségének adventi estéjén mutattak be. Ez a nem mindennapi fogás is azt bizonyítja, hogy a remek magyar prémiumsörök tényleg feldobják az ünnepi asztalt! Köszönjük a receptet!
Töltött tojás a karácsonyi bulira
Ez a finomság soha nem hiányozhat nálunk az ünnepi asztalról. Hogy miből mennyit, az a vendégsereg méretétől függ, és javaslom, hogy a kevergetés közben gyakran kóstolgass! Még egy trükk: még az ünnepek előtt ellenőrizd a habzsákot. Én ugyanis most úgy jártam, hogy kidurrant, miközben töltöttem a tojásokat. Gyorsan fabrikáltam egy „egyszerhasználatos” újat egy ki nem dobott nejlonzacskóból. Íme, az újrahasznosítás csodája!
Borjú és kása, avagy 1-2-4-5-6-3 ?
A megfejtés ölég számos, de egyszerű: 1 étel, 2 fej vöröshagyma, 4-5 fűszer, 6 gerezd fokhagyma. Az eredmény hús, köret, ragu tehát: 3. Ez Steffel Csaba egyik új receptje!
Bankkártyával született a hercegnő koronája
Nem kell hozzá más, csak egy bankkártya és egy kis, hegyes kés. A kártyát alaposan elmostam, és leszárítottam. Nem csináltam nagy tésztát, a mini kürtös kalács tésztát feleztem el, egy kicsivel több élesztőt tettem bele. Így lett nyolc szép korona. Lehet ajándék is! A tésztát ízesíthetjük nyugodtan, az eredeti ánizsos volt, én fehérborban érlelt, szárított citrus héjat tettem bele -árulta el konyhai titkait Max. Isteni hozzá például egy tokaji bor!
Füstben lebegtetett gomba
Különleges étel-sör párosításokat mutattak be a Magyar Sörgyártók Szövetségének adventi estéjén! Íme, ezek közül az egyik, amivel bebizonyíthatjuk a családnak, a barátainknak, hogy a kitűnő magyar prémiumsöröknek is ott a helye a karácsonyi asztalon! Egészségünkre!
Ezt tedd ki az ablakba, avagy a Mikulás álma
Nem csinálnak nagy ügyet az amerikaiak a sütikből. Ilyenkor azért nekidurálják magukat, hiszen az a szokás, hogy a kéményen keresztül érkező Mikulást egy pohár tejjel és némi csokis keksszel várják. A gyerekek pedig izgatottan várják, hogy megette-e a sütit a titokzatos vendég. Akkor most megmutatom, mit kell tenni, hogy a kekszért cserébe az ajándék is megérkezzen...
Sárgaborsó főzelék retekcsírával, brokkolis fasírttal
Nagyon szeretem a főzelékeket, a sárgaborsót kiváltképp. Előnyös, hogy nem kell hozzá semmilyen sűrítőanyag, pompásan besűrűsödik anélkül is. Feltétként brokkolis fasírozottat készítettem, szerintem nagyon finomra sikerült. Az étel glutén- és laktózmentes.
Banán és körte, avagy szeretem a sütit
Egy finom ízletes zamatos körte pompás kiegészítője lehet egy jófajta Camembert vagy Brie sajtnak.
A következő recept sajnos nem erről a párosításról szól... ,de ha kell, akkor kell ??
Nincs karácsony linzer nélkül!
Nem kell mindent az utolsó percre hagyni! Ha szívből szereted a karácsonyt, már most rákészülsz, de nem ajándékvásárlásra gondolok! Vannak sütik, ilyenek a linzerek, amiket már a napokban elkészíthetsz. Fém- vagy papírdobozban ragyogóan elállnak. A lekvár átjárja a falatokat, valami mennyei! Kínáld egy kis bikavérrel vagy tokajival!
Szilvásváradi pisztrángrolád répákkal, édesköménnyel
Bikavér az egyik legméltóbb magyar bor karácsonyi ételeink mellé! Ehhez komponálta Macsinka János séf ezt az ünnepi előételt. Az egri Macok Bisztro pisztrángja természetesen Szilvásváradról érkezett, mert a mester legfőképp a környékről válogatja fogásaihoz az alapanyagokat. Továbbra is azt szeretné, hogy a vidéki éttermeknek is legyen rangja – nemcsak itthon, hanem egész Európában! Ez a karácsonyi fogás igazán jó belépő!
Padlizsán és köles, avagy "viszonylag"
Viszonylag új kedvenc a köles. Viszonylag régi kedvenc a töltött padlizsán. Nos, az őrülten jó ételek alkotója így találta ki legújabb receptjét, a zöldséges kölessel töltött padlizsánt zsályával és füstölt sajttal. Szerintem ezt még az olasz konyha is megirigyelhetné!
Festői bruschetta Taorminából
Szinte már akkor hozzák előételnek, amikor meglátják a vendéget Olaszországban! A taorminai Malvasia étteremben családi recept alapján készül, bár szerintem úgy nagyon nem tért el más helyek ízeitől. Mindig hozzáteszik: ez nem akármilyen extra szűz olajjal, ezt szicíliaival készítik! Nézd meg a színeit! Egyszerűen pazar – természetesen a ház borával kell megkóstolni! Nem bonyolult, és bizonyára a karácsonyi partin is nagy keletje lesz!
Szarvasgerinc céklákkal, édes burgonyával
Bikavér, a legismertebb hazai borházasítások egyike. A kékfrankosalapú cuvée sokszínűsége miatt különlegesen alkalmas a karácsonyi fogások mellé. Az egri borok jellemzője az energikusság, az ásványosság, a mineralitás. A helyi Macok Bizstro séfje, Macsinka János csakis helyi alapanyagokból dolgozik, ezért is kulináris élmény nála kóstolni ehhez az ünnepi fogáshoz például a 2016-os Merengőt a St. Andrea Szőlőbirtokról, a Tóth Ferenc Pincészet 2017-es superiorját vagy a Juhász Testvérek 2017-es prémium selectionját. A séf 10-15 éve még nem gondolta volna, hogy ilyen sikere lesz konyhájának és gasztronómiai filozófiájának. Macsinka János ezért is bízik a hazai regionális konyha felemelkedésében, elismertségében.
Rakottas kínai kel
Végtelen a variálhatósága a darált húsnak. Közülük is a pulykára ájul derék házi szerzőnk. Íme, Max húsos rakottasa, amit derekasan felturbózott egy kis káposztával…És milyen jól tette!
Így készítsünk hamisítatlan argentin marhasteaket!
Mi jut először eszünkbe Argentínáról? A tangó, a dél-amerikai hegyláncok, és persze a legendásan ízletes marhahús! Szerencsére már nálunk sem ismeretlen az argentin konyhakultúra, amibe a profi séfeknek hála budapestiként is könnyű beleszeretni, de akár otthon is megpróbálhatjuk elkészíteni az ikonikus rib-eye steaket.
Norma, avagy Szicília éneklő tésztája
Mindig is nagy tisztelői voltak a muzsikának az olaszok! Nem véletlen, hogy a számos operájáról híres, Cataniában született zeneszerző, Vincenzo Bellini legismertebb hősnőjéről, Normáról nevezték el Szicília leghíresebb specialitását, a Spaghetti Alla Normát. Végtelenül egyszerű, húsmentes, és valami isteni! Annyira friss, hogy most szálltam le vele a repülőgépről! Jó étvágyat!
Biedermeier mákos csók a szomszédból
A karácsonyi kekszek, aprósütemények Ausztriában a biedermeier idején jöttek divatba, és ma is elmaradhatatlan részei az ünnepnek. Alsó-Ausztria egyik legismertebb régiója, Waldviertl nemcsak a borára, a máktermesztésére is igen büszke, hisz jó pár éve már az unió által is védett márka. Így mi mással, mint egy fenséges „Mákos csókkal” csábítjuk olvasóinkat egy kis adventi nyalakodásra. A receptet a magyar olvasókkal a Müssauer kávézó cukrásza osztotta meg.
Az igazi foszlós fonott kalács
„Régi vágyunk volt egy olyan igazi "békebeli", foszlós fonott kalács készítése. Sokszor csinálunk kalácsot, de megmondom őszintén, így még egyik sem sikerült. Alapja az általam oly sokszor említett kalács recept, de némi módosítással, ezért újra begépelem.” Egy részletet olvashattatok Somogyi Zoltán Max blogjából.
Rakott zöldbab zsályával és füstölt sajttal
Semmi extra, megkívántam a rakott zöldbabot, egyszerűen, hagyományosan. Persze nem én lennék, ha egy picit mégis más lenne az ízesítése...
Sárgában szép és finom
Ma valami olyan kívántam ami húsmentes és markáns, de mindezek mellett ne kelljen vele sokat dolgozni...? Választásom a bulgurra eset. A bulgur egyébként és légyegében tört búza. A közel-keleti illetve a török konyha gyakori és közkedvelt körete, itthon "török rizsként" is emlegetik. Vasban és B-vitaminban gazdag, kalóriatartalma kevesebb mint a rizsnek.Rosttartalma is egész magas pl. egy csésze bulgur a napi szükséglet kb.25%-át is kiteheti. No, akkor ma az egészségemért is tettem valamit ?? – írja Steffel Csaba.
Húst ide, de sokat és daráltat!
Nagyon jó dolgokat lehet kihozni a darált húsból - lehet akár sertés apróhúsból, lehet karaj, lehet lapocka, de az igazi kedvenc a darált pulyka combfilé. Már csak azért is mert talán nem övezi valami nagy tisztelet a pulyka combot, látjuk néha főzve-füstölve, de az átlag ember tart tőle, mondván sok vele a macera, és nem gazdaságos. Pedig dehogynem: itt Max kedvence, a húsos makaróni.
Fűszeres camambert-tel töltött táska
Szeretem a camembert sajtot, minden formában. Ezt a franciás beütésű, pillekönnyű tésztát egyszerűen imádom. Nagyon gyorsan elkészíthető, és jól variálható étel. A gyereknek is pompás uzsonna lesz belőle!
Vargánya és köles, avagy levesben is egészség
Kezdődik a hét; elfogy a jókedv, de ez még nem ok arra, hogy feladjuk! Ilyenkor ráérünk foglalkozni egy kicsit az egészségükkel is. Így tettem ma én is, egy viszonylag egyszerű gombalevest készítettem, amelynek a betétje nem más volt mint a köles. Az igazsághoz tartozik, hogy én 10 dekával készítettem, amitől jó tartalmas, "sűrű" lett, ezért a receptbe már csak 6-8 dekát írtam. Egyébiránt a köles az orvostudomány szerint is nagyon egészséges. Csökkenti a magas vérnyomást, csökkenti a szívproblémák kialakulását.
Grillezett garnélarák a bulidhoz
Mediterrán falatka, vagyis tapas. Beszélgetős, csipkedős és mártogatós, igazi parti étel. Szerencsére nagyon jó minőségű rákokat lehet már kapni, hűtött vagy fagyasztott kivitelben, és egészen elérhető áron. Érdemes belőle tartani a fagyasztóban, mert rövid előkészülettel, pompás mediterrán falatokat tudunk készíteni. Mehet a grillre, de egy serpenyőben is elkészíthető. Salátával igazi mediterrán ebédet tudunk tálalni.
Kovászos, csíkos kalács
Nagyon sok kovászom maradt , és napok óta a csíkos kalács járt a fejemben - hogy milyen jó lenne reggelire vagy uzsonnára egy jó kis kávé mellé vajjal, lekvárral vagy mézzel eszegetni. A gondolatot tett követte, és megszületett minden idők legfinomabb csíkos kelt kalácsa saját nevelésű természetes kovásszal!
Csőben sült karfiol hamis besamel-mártàssal
Könnyen elkészíthető, egyszerű, de ízletes étel - állítja Max! A hamis besamel-mártásnak kicsit kevesebb a szénhidrát tartalma, és egyszerűen elkészíthető. Alkalmazható az igazi besamel helyett nyugodtan!
Főzelék és finom, avagy az igazi finom a főzelék!
„Tegnap főzeléket kívántam és finomat.” Van ilyen velem is, de Steffel Csaba továbblépett, és megalkotta a tutit! Na, ez nem egy egyszerű, hajdani menzás cucc! Ez valami egészen Pazar! Próbáld ki!
Édes-csípős, avagy valóban csak ennyi
"A következő receptem ismét példa arra, hogy akár 4 dologból is lehet egyszerűen finomat készíteni. Ennyi. ...és valóban ennyi!" Ezt állítja Steffel Csaba. Nos, akkor megint leköröztük a briteket, hisz Jamie Olivernek 5 dolog kellett a gyors és könnyű ételekhez. Az orultenjoetelek.hu tudója már négyből is megoldotta!
Selymes gombakrémleves tejszínnel
Elámultam a barcelonai piacon, amikor megláttam a katalán vidék összes gombáját a szivárvány minden színében. Ehhez képest nálunk sokkal szegényesebb a kínálat még a jobb üzletekben is. Pedig mindenféle gomba mindenféle módon nagy kedvenc a családban. Ez a recept is egyszerű piaci beszerzésből származik, mert apukám imádja. Finom vasárnapi fogás is lehet!
Márton-napi libamáj tokaji mártásban érlelt szőlővel
Aki nem eszik libát Márton napján, egész évben éhezni fog – szól a szólás-mondás. Libahúst nem, de libamájat készítettem, és hogy a bor se maradjon ki, tokaji aszú is a menüsor része lett. Nos, így nem éhezik Pammer Lívia soha! Kóstold meg!
Liba és alma, avagy egy libának kettő is van
Az a helyzet, hogy egy libának kettő lába van, és ehhez a kettő lábhoz tartozik kettő comb. Nem viccelek, keressetek rá, ez így van – állítja Steffel Csaba. Na már most, egyet már megevett, tehát maradt egy, amit akár el is ajándékozhatott volna, de ő inkább egy új variációt, egy új receptet ajándékozik nektek – négy éhes szájhoz.
Márton-napi libacomb Max konyhájából
Remélhetőleg már időben megvette mindenki saját idei libáját. Márton napja közeledtével ez már hagymány nálunk. Max ráérezve a problémára, és az eddigi évek tapasztalatára, október elején megvette mirelit formában. Sokak szerint pfúj mirelit, nem baj legalább van, mármint libacomb. Kicsit randák voltak szegénykék, „szőrősek” is zsírosak is. Alapos mosdatás és epilálás után, a csontok mellett bevágta, a bőrét beirdalta, hogy jobban ki tudjon sülni a zsír, meg aztán úgy is le kell húzni róla tálalás előtt.
Fűszeres libamell hagymás zellerraguval, kukoricakásával
Márton-napra kétféle módon is elkészítettem libás étkem, ami nem mellesleg a melle volt. Kétféle mód? Ez igazándiból, a körítést illeti, mert magának a húsnak csak fűszerezése más, de az ügyesen illeszkedik a köret, illetve a ragu ízéhez.