ételek cikkek

Egyszerű borsókrémleves Max konyhájából
Figyelgetve a gasztronómiai változásokat készült el Max levese. Követi a trendet, ezért nem rántással sűrített. Manapság vagy magával, az alapanyaggal, vagy más zöldséggel érjük el ufgyanzt a célt. Jelen esetben a burgonya segített.

Nagyi rácsos linzere Livi konyhájából
Gyerekkorom kedvenc sütije, az omlós linzertészta bármilyen formában elkészítve. A rácsos linzer egy egyszerű lekvárral felturbózott ám annál finomabb süti, még emlékszem milyen buzgón sodortuk gurigára a rácsoknak valót mikor gyerekek voltunk. Pammer Livi régi recept alapján - amit nagyanyja és anyukája is használt - sütötte meg újra ezt az omlós rácsos linzert.

Kuglófom, avagy az osztrák konyha mennyei desszertje
Aki erre a fotómra ránéz, rögtön tudja, merre jártam! Igen, ez Ausztria. A német ROTO cég grazi nemzetközi sajtótájékoztatóján ezt is felszolgálták a délelőtti kávéhoz. Hozzá stájer alma és körte járt, igazán mennyei. Az osztrákok szerint a kuglóf saját specialitásuk, bár a babérokért a rómaiak és a franciák is ácsigóznak. Egy biztos, Ferenc József császár élt-halt a mazsolás változatért, ... és minden más óbécsi sütiért. Remek recept adventre vagy karácsonyra is!

A LIBA főpróbája az ünnepek előtt
Nekem a liba mindig sikerül, főként ha gyümölcsökkel együtt dolgozom össze! Ezt a pazar ínyencséget is a minap készítettem, és annyira finom lett, hogy eldöntöttem, a karácsonyi menü része lesz! Variálhatod például naranccsal, grapefuittal, szőlővel is, egy biztos, nem lehet benne csalódni! Úgy lehetsz király saját konyhádban, hogy észre sem veszed!

Gyors karfiolleves Márti konyhájából
Sokan nem kedvelik a karfiolt, pedig szerintem már látványra is olyan, mint egy virágoskert. Ráadásul ásványi sókban igen gazdag, magas a C-vitamin-tartalma, amit még fagyasztás után is képes megőrizni. Vannak, akik rántva vagy akár savanyúságként is használják. Nos, itt az én igen egyszerű levesem, ami egy kellemes hétköznapi ebéd indítója, és ráadásul pik-pak kész!

Takarj be, drágám egy jó wrappal!
Avagy, mit szervírozzunk egy nagyszabású, nemzetközi sajtótájékoztató délelőttjén a kávé vagy a tea mellé? Többek között a különböző wrap-falatok kápráztatták el az idei ROTO szakmai sajtónap résztvevőit. A német cég ezúttal Grazban tarotta éves ismertetőjét, és a vállalat valamennyi helyi munkatársa segítkezett a lebonyolításban - így a vendéglátásban is. A 16 országból érkezett, mintegy 80 újságíró mindegyike talált ízlésének megfelelő falatokat, amihez a helyi, stájer gazdák hozták a hozzávalókat! Próbáljuk meg utánozni mi is!

Márti rém egyszerű sörkiflije
Ahogy közeledik az év vége, megszaporodnak a baráti, családi bulik. Illik valamit sütni is, hiszen az a Te igazi ajándékod! Ha belegolsz, nem is kell más, egy jó kis beszélgetéshez és egy jó pohár sörhöz, mint egy remek sós süti! Ezt a receptet azoknak ajánlom, akik nem túl gyakorlottak a konyhában, és a buli kezdetétől vissza tudnak számolni nagyjából két és fél órát! Sok sikert!

Brokkoli és szűz, avagy előttem az asztalom
Van egy csoport a fészen, ahol az Admin -Limara- minden nap felteszi a kérdést, hogy mit eszünk ma? Ma, épp amikor átnéztem a hűtőt, kipakoltam az asztalra amit el kell használni, pont akkor jött ez a kérdés; én pedig hama-gyorsan felsoroltam az előttem levő dolgokat, és hozzátettem, nnna, ezekből lesz valami..., és képzeljétek el, ez a valami lett belőle, és most se teketóriáztam vele sokat - írta az őrülten jó ételek tudója.

Burgonyasaláta a borjú bécsi mellé
Ismét az a megtiszteltetés ért, hogy részt vehettem a német székhelyű családi vállalkozás, a ROTO Nemzetközi Szaksajtó Napján - ezúttal Grazban. Ilyenkor megismerhetjük például, hogy hogyan változik az emberek ízlése, lakhatási igényei, és bepillantást is nyerhetünk a konferenciát rendező ország gasztronómiájába. Itt jegyzem meg, hogy ilyenkor mindig a cég helyi munkatársai az idegenvezetők, a szervezők, sőt a catering is az ő feladatuk! Nagyon kedvesek, nagyon szolgálatkészek. A menüből természetesen nem hiányozhatott például a híres bécsi szelet és a hozzá járó hamisíthatatlan krumplisaláta. Itt a teljesen autentikus recept!

Nyomd meg a gombot, kapsz egy pulykacombot!
... a népnyelv után szabadon... Ha valami, ez igazán ünnepi étel! Szerintem nem kell vele megvárni a karácsonyt! Jó lesz ez még Erzsébetre, Katalinra is! Sőt, én azt mondom, ha például kezdő háziasszony vagy, akkor most próbáld ki, hogy mire itt a nagy karácsony, addigra minden tökéletes legyen! Sok szerencsét! Ne aggódj, biztosan sikerülni fog!
Waldvierteli máktorta karácsonyra
Rövidesen itt az advent, már lehet gyűjteni a legújabb recepteket karácsonyra! Ebben, az Alsó-Ausztriából kapott receptben minden benne van, ami csak találkozhat az ünnepekkor egy sütiben: itt a mák, itt a mogyoró, a tojás... Szóval pazar egy recept! Szerintem már most próbáld ki, hogy az ünnepekre minden flottul menjen!
Krémes pulyka egy tálban
Kifejezetten őszi egytálétel ez a recept. Elsőre nehéznek tűnik, de nem az! Az a legjobb, amikor már érezzük a sütőből érkező illatokat, és csak úgy serceg a teteje! Ez is Dosso Gabi páratlan ajánlata! Ne hagyd ki!
Mákos-vaníliás kifli adventre
Édes testvérek a mák és a karácsony! Mi sem bizonyítja jobban, mint Rosemarie Neuwiesinger máktermelő, akitől ezt a receptet kaptam Sallingbergből. Karakterében hasonlít anyukám vaníliás kiflijéhez, de javaslom, ezt is próbáljátok ki!
Gombás-vörösboros pulykaragu pennével
Azért is jó a pulykahús, mert viszonylag semleges íze miatt remekül feldobja a társalapanyagat. Itt van például ez a gyors, kicsit olaszos, kicsit alföldi ízvilágú tésztarecept, amit Dosso Gabitól kaptunk! Máris bearanyozta a napunkat! Uraim, Önök is bátran felkötheti a kötényt, mert minden próba nélkül ez menni fog!
Gesztenyetiramisu az ünnepre
Megvallom őszintén, én már ilyenkor kezdem gyűjteni a karácsonyi recepteket, ötleteket. A gesztenyét különösen imádom, szerintem íze, illata pompásan illik az ünnep hangulatához. Ezért is örültem, amikor ezt a különleges receptet megkaptam Alsó-Ausztriából. Ha pont nincs időd kiugrani Sulz im Wienerwaldba, a Landgasthaus Stockerwirt étterembe, akkor most ugorj neki. Mire eljön a karácsony már profi leszel benne!
Ropogós reggeli a gyereknek
Sok gyerek szereti a müzliféléket. Nos, most ezt dobjuk fel egy kicsit. Szűcs Zsuzsanna dietetikus egy igazi ropogós receptet ajánl: gabonakávés-mézes házi granola joghurttal és gyümölccsel. Ettől biztosan jobb kedve lesz a gyereknek, mielőtt elindul a suliba!
Elgágogom, milyen a libaleves Mártinál
Nemcsak Márton-napkor lehet libát enni, és nem feltétlenül csak valami sültben kell gondolkodni! Itt van például az én libalevesem! Szinte átmelegíti a torkot, a lelket. Némi ügyességet csak a májgombóc elkészítése igényel, de ahhoz is adok egy tippet! Lássunk neki!
Erdei gombás-cukkinis pulykás masnitészta
Számos, szezonális alapanyaggal kombinálható a pulykahús! Használjuk ki az idei, különösen meleg novembert ott, ahol párásabb az idő és van gomba, vagy csak menjetek ki a piacra, és válogassatok! Dosso Gabi most ezt küld Nektek! Már most érzem az orromban az illatokat!
Krémes reggeli a gyereknek
Sok édesanya szembesül azzal a lehetetlennek tűnő helyzettel, hogy az addigi kakaó-vajaskenyér párosítás már nem jön be a gyereknek reggelire. Szűcs Zsuzsanna dietetikus egy krémes kávés-körtés köleskását javasol gyümölcsteával.
Vadíts a rózsaszín körettel
Ez a céklás szőlős pulykás saláta pulykamellel és friss kecskesajttal! Hatékony vérképző a cékla vastartalmának köszönhetően, immunerősítő és méregtelenítő zöldség. Sokáig eláll, bármikor előkaphatjuk a kamrából, ha méltó köretet szeretnénk a pulyka köré varázsolni. Gyönyörű színt ad például a rizottónak. Egy rizses egytálétel, egy szelet pulyka, és már jól is laktunk! Dosso Gabi ebben soha nem téved!
Dobd fel a gyerek reggelijét!
Napi energia- és tápanyagbevitelünk körülbelül 20-25 százalékát kell reggel elfogyasztani egészségünk érdekében. A legtöbb reggeli menüjavaslatban szinte kivétel nélkül szerepelnek gabonafélék, ezek mellé kiegészítésképpen pedig nyugodtan csempészhetünk például egy ízletes gabonakávét is. Szűcs Zsuzsanna dietetikus buggyantott tojást javasol rozsos pirítóssal, koktélparadicsommal, tejes gabonakávéval.
Almás-édesburgonyás pulykamell
Ha a klasszikus őszi gyümölcspárosításra szavazunk, könnyű dolgunk van. Elég egy tepsiben összesütni a húst és a köréje halmozott terméseket, máris kész a vasárnapi ebéd! Mindkét gyümölcs rostban, vitaminban gazdag, és távol tartja tőlünk a megfázásos betegségeket. Dossó Gabi recetje nálad is nyerő lesz!
Körtés csicserilisztes piskóta
Mindig szeretek az idénynek megfelelő zöldségeket, gyümölcsöket alapanyagként választani. Most a körte van a placcon, ezért is örültem meg a bulkshop.hu legújabb receptjének! Gluténmentesen elkészíthető, vegán életmódba illeszthető sütemény. Vágjunk bele!
Gyors palacsinta, gyors töltelék, gyorsan jött bulihoz
Teli találat a palacsinta minden időben. Lehet benne édes vagy sós töltelék, mindegyik menő. Ez a tászta egy turbó gyors változat, ha nem hagyod állni, akkor is jó! Ráadásulk attól, hogy olaj van benne, nem éghet oda, és nem lesz büdös a konyha! Ez csupa jó hír! Elég előtte egy gyors gulyásleves, és az egész nap a téd!
Pulykamell érmék sajtos-parajos szósszal
Ez a gyorsan - finomat tipikus esete! A paraj önmagában nálunk nem nagyon kelendő, ezért egy kis csavarral vonzóvá kellett tennem. Zsenge levelű bébispenót, karakteres gouda sajttal, egy kevés fokhagymával, krémes tejszínnel ötvözve, és máris olyan szósz készül, hogy megnyaljuk utána az összes ujjunkat! Íme, a siker receptje Pammer Líviánál.
Hagymaleves Szent Jakab-kagylóval és pisztrángkaviárral
Ne engedd, hogy a borús őszi napok elrontsák a kedvedet, inkább hívd meg a barátaidat egy különleges őszi finomságra! Hagymalevesről már mindenki hallott, de vajon Szent Jakab-kagylóval és pisztrángkaviárral megbolondítva kóstoltad már? Az egyik legismertebb sárvári hotelben a vendégek asztalára kerül Wolf András specialitása, amelynek titkaiba most mindannyiunkat beavat a sztárséf. A vendégeid biztosan odáig lesznek ettől a levestől, ráadásul páratlan ízei mellett egészséges is!
Sütőtökös pulyka bolognai - Halloweenre
Napjaink slágere az évekre elfeledett sütőtök, mely most reneszánszát éli. Magas béta-karotin tartalma és könnyű emészthetősége miatt már bébikortól ajánlott fogyasztása. Gyermekek nagy kedvence lehet a sütőtökös pulyka, mely édeskés, gyengéd ízével a legkisebbeknek is finom. Felnőtt verzióban megbolondíthatjuk a húst és a zöldséget gyömbérrel, kurkumával, curry fűszerkeverékkel - ajánlja Dosso Gabi.
Kókuszos tökkrém
Mióta megjelent a piacokon, minden nap készítünk, és eszünk sütőtököt. A sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségre jótékony hatású, köztudottan javítja a szürkületi látást, jó hatással van a májra, az emésztésre, javíthatja, megelőzheti a koszorúér betegségeket. Nemcsak hasznos táplálék, hanem nagyon finom ételeket is tudunk belőle készíteni, akár édességként elkészítve, akár sós köretként megállja a helyét. Gyakori, hogy gluténmentes lisztekből készült sütemények nedvesítő hozzávalójaként találkozunk vele. Mi most egy könnyű, habos, édes, kókuszos édességet készítettünk. A bulkshop.hu legújabb könnyű, mutatós, finom desszertje.
Grillezett poblano paprika krémleves
Előre szólok, hogy amit most készítettem, az nem egy autentikus mexikói étel - csupán az alapanyag mexikói, legalábbis a magokat tekintve. Tavasszal, amikor kinn voltunk Eszterrel, akkor hoztunk egy zacskónyi poblanot, amiket természetesen meg is eszegettünk - a magokat azonban megszárítottuk. Esztike klasszul elültette a magocskákat, palántázott - a gyönyörű, napsütötte nyár pedig megtette a hatását - egy rakás paprikát sikerült a garázsunk oldalán és a hátsó kertben is megtermelni. Hetek óta esszük őket - most pedig a kisebbekből levest terveztem készíteni - aminek a folyamatát most láthatjátok - írja Hegyvári Zoltán.
Szüretre: túrós-szőlős rétes
Nem mondanám hogy tradicionális rétesről van szó, hiszen pár éve kezdtük el sütögetni, próbálgatni. Nem járunk szüretelni sem, azért az elnevezés, mert ilyenkor találni finom, zamatos szőlőt, ami elengedhetlen a szőlős-túrós réteshez. Előre bocsátom, ennél a receptnél mindenki a saját kedvére módosítja az arányokat. Most mutatom Max eredeti verzióját.
Márti gyors gulyáslevese
Attól gyors, hogy kuktában készítem. Egyszerre belarakok mindent, és amíg megfő, egy csomó dolgot csinálhatok otthon. Olyan rövid a hétvége, használjuk ki minden percét!
Marhahúsos chimichanga Egerből
Már az elején szeretném elmesélni a főzés és maga az ebéd élményét. Már amikor a konyhában tüsténkedtem - és szokásomhoz híven kóstolgattam is - szóval a koriander, a fehérhagyma, a poblano és a fűszerek visszahozták a közép-mexikói élményeket. Amikor Eszterrel leültünk ebédelni, akkor pedig tényleg beütött az íz és az illat, ha becsuktuk volna a szemünket, akkor szinte Puebla főterén éreztük magunkat... - így emlékszik viszza az alkotás örömére is egri húsimádó barátunk.
Rántott pecsenyekacsamáj őrülten jó körettel
Igazi ünnepi hangulatban volt Steffel Csaba, amikor ezt a remek fogást megálmodta. Külön élvezettel válogatta hozzá a garnérungot, és a végén rendkívül elégedett volt találmányával. Nekem is nagyon tetszik, feltétlenül megkínálom vele a családomat a hétvégén!
A majdnem kínai csirkecomb
Azért majdnem, mert honosítottuk. Vidéken nehéz a különleges élelmiszerek beszerzése. Nincs ám kulináris, gyarmati különlegességek háza, meg keleti áruk boltja. Sőt még a gazdaságos nemzetek konyhája is olyan rövid, mint egy bevásárló kocsi. Van rajta 2 féle pancake por, indiai fűszerkeverék 5 féle, görög szölőlevél konzerv, és juharszirup. A kínai felsőfok a kacsás-tésztás instant leves. Így született meg a piros- aranyos-szezámmagos csirkecomb filé Max konyhájában.
Porchetta Pammer Livi konyhájából
Életemben először az olaszországi San Gimignanoban volt szerencsém kóstolni ezt a fantasztikus ételt. Frissen sült bagettbe jó vékonyan ám, gazdagon halmozta bele a séf a frissen sült fűszeres húst, egy kevés ropogós bőrrel. Pammer Livi már akkor tudta, hogy ezt a finomságot ő is elkészíti. Eredetileg malacból készítik, az egészet kicsontozzák majd alaposan befűszerezik, akár a közepébe is tesznek egy nemes húsrészt, és szorosan feltekerik. Nagyon lassan és hosszú időn keresztül sül omlósra, puhára. A fűszerek átjárják az egészet, így minden falatnál érezhető a friss fűszerek zamata.
Klári féle nagyon gyors szilvásgombóc o, o, o, ó...
Itt-ott a piacon még lehet kapni szilvát, de ha nem, vegyél mélyhűtöttet. Azt is nagyon jó lesz. Ez a gombóc egy turbós változat, ahogy egyik unokatestvérünk, Klárika készíti. Ügyes, nem kell hozzá a krumplival bajlódni. Ugorjunk neki!
Egyszerű falusi bablevesem az indiánoktól
Fehér, fekete, tarka - és ez mind bab, vagy másnéven paszuly. Tápértéte óriási, fehérjetartalma tízszer nagyobb, mint a krumplié. Az indiánok már ötezer éve termesztették, és akkor jött a globalizáció, a hódítók hajóin ripsz és ropsz az 1530-as években megérkezett Európába is hódító útjára. Ennyit a történelemről, vágjunk bele az egyszerű magyar bableves elkészítésébe. Érdemes egyszerre nagyobb lábasban készíteni, hogy jobban kijöjjenek az ízek, a felesleget pedig egyszerűen lefagyaszthatod.
Mandulás-kakaós csiga a vasárnap délutáni kényeztetéshez
Szeretnél egy foszlós, langyos pihe-puha tésztájú kakaós csigát? Ha időm engedi bedagasztok egy finom, könnyed kelt tésztát. Leves vagy a délutáni kávé mellé kitűnő péksütemény. Egy kis darált mandulával megbolondítva szorosan egymás mellett sütve... Felcsigáztalak? Akkor most vágj bele - ezt ajánlja Pammer Livi!
Rablóhús helyett jackfruitnyárs! Jól hangzik?
Tökéletesen pótolja a húst a jackfruit konzerv, egy jó páccal vagy előkészítéssel végtelen számú ízesítéssel készíthetjük. Mi most egy nyársat fűztünk a felhasználásával, ami visszahozta a konyhánkba a nyári grillezések illatát, aromáját. Bulkshop azt mondja, ez egy gluténmentesen elkészíthető, vegán életmódba illeszthető főétel.
Májgaluska leves kacsamájból
Tudom, hogy egy háziasszonynak nem nagy truváj elkészíteni egy májgaluska levest, de én most veszítettem el a szüzességemet - legalábbis ezen a fronton - írja egri húsimádó barátunk. Mint hozzétette, régen tervezte már, hogy varázsol egy ilyen fogást, de valahogy mindig közbejött valami más. Most azonban egy szupermakretben megakadt a szeme a kacsaleveses dobozokon, amik a hűtőben várták az Ő hercegüket - amikből aztán gyorsan meg is vett kettőt. Először még csak kacsa alaplében gondolkodott, de kiderült, hogy van a dobozokban valamennyi máj is - úgyhogy nem csak alaplé, hanem egy répás májgaluska leves tette szebbé és finomabbá az őszüket.
Lazacfilé színes cukkiniágyon, tormás ricottával
Pazar párosítás a lazac és a ricotta - állítja az őrülten jó éltelek tudója. Steffel Csaba szerint ez a gyors étel, jól összehangolva, nagyon finom. Egyetlen egy baj van vele..., ugyanilyen gyorsan el is fogy! A sóval pedig csínján kell bánni! A recptből mindjárt megtudod, hogy miért?
A világ legegyszerűbb rakott krumplija Mártitól
Annyira imádjuk, hogy sokszor még a vasárnapi ebéd királya is lehet. Ahogy összesülnek az ízek, és pirul a tetején a tejföl, az egészen mámorító! Az a lényeg, hogy kifejezetten erre a célra vegyél krumplit, amit én a piacon mindig meg is teszek. Uborka- vagy céklasaláta illik hozzá.
Őszibarackos-kéksajtos crostini
Krémes, ízletes kéksajt, az édes, de mégis fanyar barack, ami kívül már puha, de belül érezhetjük a gyümölcs húsának roppanását. Még találunk kemény, ízletes őszibarackot érdemes kipróbálni ezt az ízkombinációt. Nem kell nagyon érett kéksajt, mert az nagyon domináns lenne, inkább keressünk valami frissebbet. Max azt ígéri, hogy 10-15 perc alatt összedobod!
Falusi zúzapörköltem
Egy idős nénitől tanultam valamikor ezt a receptet Zagyvarékason. Margit néni azt vallotta, hogy egy üveg bornak mindig kell otthon lennie a kamrában. Lám, lám,. most is hasznát vettem! Valami remek a zúza szaftja egy kis borrral feljavítva!
Kolbászos-kukoricás csirkemell
Nna, ez tényleg villámgyors étel lett, időhiánnyal küszködőknek ideális, és még a diétádba is beilleszthető! Na, mit szóltok? Kell ma ennél jobb - kérdezi Pammer Lívia?
Gyömbéres teában pácolt tojás az ünnepre
Egy nagyon finom, egyszerű és különleges pácolt tojást ajánlok figyelmetekbe abból az alkalomból, hogy ma van a tojás világnapja. A Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben hirdette meg minden év októberének második péntekére A TOJÁS VILÁGNAPJÁt. Több mint 30 tagországban ezzel hívják fel a tojás fontosságára a figyelmet. Aki tehát szereti a főtt tojást, annak ajánlja Max ezt a gyömbéres teafüves csodát. Ad hozzá egy kis pluszt, amitől kedvet kapunk kipróbálni más teákkal is. Hidegtálak, partik izgalmas szereplője lehet, tessék kipróbálni!
Leveles kelfőzelék marhahúspogácsával
A családban rajtam kívül nem nagyon rajonganak a kelkáposztáért, ezért ritkán főzök ebből az egyébként igen finom és egészséges zöldségféléből . Most egy reform főzelék készült kontaktgrillen sült marhahúspogácsával - írja Pammer Livi.
A Vezúv csirkéje
Egy világbarangolós tévéműsorban látta ezt a pompás kis csirkés ételt az őrülten jó ételek mestere. Mint az a nevéből is kitűnik, egy klasszikus olasz fogásról van, szó, amit – úgymond – magyarosított. Így került bele a császárszalonna. Van aki az oregánó mellé kakukkfüvet, illetve bazsalikomot is használ!