Életforma.hu


Uborkabólé macskajajhoz

Uborkabólé macskajajhoz 

Uborkánk a sárgadinnye rokona, már i.e. 10 ezer évvel termesztették a Himalája déli lejtőin. A rabszolgatartó Egyiptomban uborkát adtak a kőfejtőkben dolgozóknak, hogy azzal oltsák szomjukat. Ez a recept is egyfajta szomjoltásul szolgál, de tudd, hogy üdébbé, fiatalabbá varázsolja a bőrt, és a reumatikus panaszok ellen is használ. Egyszerűen imádom!  
Pikáns dinnyesaláta estére

Pikáns dinnyesaláta estére 

Rendkívül értékes nyári gyümölcsünk a sárgadinnye. Indiában már 4 ezer évvel ezelőtt termesztették. Hozzánk feltehetően örmény közvetítéssel jutott. Élettani hatása rendkívül kedvező. Gazdag A-, B-, C-vitaminban. Káliumtartalma miatt vízhajtó, gyorsabban távoznak a salakanyagok a szervezetből, és ez segít a fogyókúrázóknak is. Illatos sárgadinnye nélkül egyszerűen nincs nyár!
Málnaszörpkrém a nagyikámtól

Málnaszörpkrém a nagyikámtól 

Édesapám kedvence a málna hosszú-hosszú évtizedek óta. Ilyenkor, ha megyek haza, mindig viszek egy óriási tállal. Ritkán jutok el odáig, hogy ezt a receptet el is készítsem, mert azonnal lába kél a hűtőből! Na, de most figyelni fogok, és szombaton délután biztosan ezt az illatos, gyönyörű színű finomságot tálalom majd!  
Meghökkentő, de isteni: zellerem rántva

Meghökkentő, de isteni: zellerem rántva 

Sokan  csak leveszöldségként néznek a zellerre fűszeresíze miatt, pedig igazán fincsi. Picit megfőzve, kevés olajon megfuttatva még a fogyókúrázók is jól használhatják. Ez nem annyira fogyókúrás recept a panír miatt, de a zeller ásványolaj-tartalma csak jót tehet! 
Vöröslencse leves kolbász-chipsszel és egy kis ízbombával

Vöröslencse leves kolbász-chipsszel és egy kis ízbombával 

Aki ezt a levest megfőzi, az ne számítson a hagyományos, magyaros lencselevesre. Ez egy pikáns ízesítésű, különleges összetételű étel, amit aztán gyakran meg is kell ismételni.
Steak marhahátszínből - egyenesen Pammer Lívia sütőjéből

Steak marhahátszínből - egyenesen Pammer Lívia sütőjéből 

Igazán finom és jól elkészített steaket eddig csak Törökországban ettem. Nagyon fontos a hús minősége, az elkészítés mikéntje. Én magam még soha nem készítettem otthon, ez volt az első próbálkozásom, hogy egy jó steaket együnk. Egy kétkilós hátszín darabot bepácoltam, pár napig érni hagytam, majd másfél ujjnyi széles darabokra vágtam ... de kezdjük az elején. Milyen a jó alapanyag?
Zöldfűszeres grissini

Zöldfűszeres grissini 

Vegán életmódba illeszthető olasz eredetű kenyérféle. A grissini az a vendégváró, amit már a vendégek megérkezése előtt megdézsmálunk, jó, ha fel nem faljuk az egészet. Az úgynevezett na még egyet, de tényleg ez lesz az utolsó kifejezés pont erre illik. Az evését akkor sem lehet abbahagyni, ha már pukkadásig ettünk belőle. Bulkshop azt írja, hogy az eredeti recept nagy szemű sót javasol.
5+1 hűsítő tipp nem csak whisky-imádóknak

5+1 hűsítő tipp nem csak whisky-imádóknak 

Tisztán, jéggel, forrón, koktélként: nem is gondolnánk, milyen sokféle verzióban kerülhet poharunkba Skócia legnépszerűbb export terméke. Télen fel is melegedhetünk mellette, nyáron pedig ízlésünknek vagy az alkalomnak megfelelő frissítőt készíthetünk belőle. A scotch, avagy a skót whisky azoknak is tartogat meglepetéseket, akik egyébként nem rajonganak az aranyló ital karakteres ízéért.

Kolbászos ricottakrém tormával és friss kaporral 

Steffel Csaba megint benézett a hűtőbe, és bátran nekiállt - idézőjelben - a takarításnak. Így jött létre ez a remek szendvicskéme is, ami létének elején egy kis apró falatkaként kezdte...
Karalábé és levese szeretettel

Karalábé és levese szeretettel 

Egy jó kis tartalmas leves, így egyszerűen, mint a hétköznapokon, nincs benne semmi különleges, pláne nem extra... (talán csak egy kis szeretet Steffel Csaba  szerint. Igen itt a karalábé szezonja, fogjunk gyorsan hozzá!

Nagyi meggyes mandulatortája 

Omlós tészta talpon, meggyes töltelékkel, a tetején pedig ropogós mandulás tető. Csak természetes anyagokat tartalmaz, úgy készül ahogy a Nagyim szokta készíteni. Nagyon szerettem ezt a süteményt mindig, egyszerű ám mégis nagyon finom. Jól harmonizál benne a meggy és a mandula, nem véletlen, hogy bekerült Max Nagyijának kézzel írt receptes füzetébe. Különben is, itt a meggy-szezon!

Boros meggyleves 

Sokan kedvelik a hűsítő gyümölcsleveseket a forró nyári napokon. Ezt a variációt inkább estére ajánlanám a teraszos beszélgetésekhez a bor miatt, de ha épp szabin vagy, hajrá, ne tartsd vissza magad!

Részeges szarvasom 

Felfedeztem a csőben a lyukat - ahogy azt mondani szokták. Én is, mint mindenki attól tart, ha vadhúst készít, az kiszárad. Ekkor jött a nagy felismerés, a római tál és a mikrohullámú sütő nagy találkozása! Bátran mondhatom, hogy ez a részeges erdei állat mindenkit levett a lábáról!

Újkrumpli, amit most kell enni! 

Ho-hó, barátaim! Ez az a köret, amit egyszerűen nem lehet visszautasítani! Hát persze, mert újkrumpli csak most van! A titka, hogy másként kell vele bánni, mint idősebb testvéreivel! Csakhogy, az idősebb testvérek mindig készenlétben állnak. Az ÚJKRUMPLI meg csak ilyenkor!     

Marton Adrienn klasszikus francia citromtortája 

Zárnak az iskolaajtók, nyílnak a táborok, megkezdődik a strandszezon, a piacok pedig fantasztikus zöldségekkel, gyümölcsökkel bódítanak el. A JOY #gasztrovagyok kategóriájának jelöltjei ebből a kínálatból állították össze nyárindító receptjeiket. Ez egy páratlan finomság!

Havas Dóra – Pulled Pork Taco 

Senkit ne rémítsen meg a cím, ez nem más, mint egy különlegesen finom lecsó. A gasztroguruk konyháiból származó nyárindító finomságok újabb fejezetében Havas Dóra jelentkezik, aki a JOY #gasztrovagyok kategóriájának jelöltje.

Fördős Zé - Anyu nyári csirkéje pirított krumplival 

Az igazi gasztronagyágyúk nyárindító receptjeinek sorában most megint egy újdonság jön. Fördős Zé, az anyukájától kapott recepttel brillírozik ezúttal! Próbáljuk ki együtt! 

Sass Dani sült levese 

Ahogy a nyári kánikula megtölti a strandokat a hűsölni vágyókkal, úgy telnek meg szebbnél szebb gyümölcsökkel és zöldségekkel a piacok. A bőséges kínálat mellett nem nehéz kreatívnak lenni a konyhában, és ehhez itt van egy kis inspiráció a JOY Social Media Award #gasztrovagyok kategóriájának egyik jelöltjéről.

Sült fokhagymás humusz - egyszerűen 

Gluténmentesen elkészíthető, vegán életmódba beilleszthető krém. Most egy olyan humuszváltozatot mutatunk be, amelyben nagy adag sült fokhagyma van, de nem a sütőben sütöttük hozzá a fokhagymát. Ízekben gazdag, nagyon finom, a humuszrajongók nagyon fogják szeretni - írja a bulkshop.hu.

Pogi Piroska kosarába 

Mindig is jobban szerettem sós sütiket sütni. Valahogy több sikerélményem is volt tőle! Ez a vendégváró igazán gyors, nem kíván nagy szakértelmet, de sok lesz belőle, és még másnap is nagyon finom! Próbálkozhatsz más magokkal is, és a tehéntúrót is kipótolhatod juhtúróval. 

Mexikói csirkeragu újkrumplival 

Csirke és kukorica, avagy Van aki forrón szereti, és van aki nem. Erről nincs nincs mit mondani... Meleg van, nagyon meleg... És mi lesz itt még nyáron! llyenkor a magamfajta ember nem kívánhat mást, mint egy kis mexikóit, aminél az sem baj, ha most épp nem csípős. Azért egy ici-picit lehet az - mondja el nekünk Steffel Csaba.

Friss zöldborsólevesem 

Egyszerűen üdítő ilyenkor hajnalban kimenni a piacra! A rengeteg friss zöldség illata bódító. A zöldborsó meg egyenesen a kedvencem! Annak idején Anyukámtól ezt a leves tanultam meg először megfőzni, mert annyira szerettem még nyersen is megenni.  

Tejben sült zöldfűszeres tojás Max konyhájából 

Egy tipikusan gyors és könnyű vacsora. Krémes tejszín és tej keveréke, amiben megsütünk két tojást. Laktató étel, aki szeretné, a végén a krémes szaftot ne hagyja a tál alján. Törjünk egy darabka bagettet vagy pirítóst, és azzal itassuk fel. 

Zabpelyhes marhapogácsa quinoa-val, párolt zöldségekkel, fekete babbal 

Ez a kollekció tökéletesen belefér a diétázók étrendjébe, mindamellett pedig szerintem tök finom lett, és kiválóan illenek egymáshoz az alkotóelemek. Nem vagyok nagy párolt zöldség párti, de a húspogácsa és a quinoa mellé valahogy most nekem is jólesett - írja Pammer Lívia.

Egyszerű, hagymás kukoricakenyér 

A képeken látható egyszerű és olcsó kenyér kukoricalisztből készült. Nem okvetlenül kell többféle lisztet kevernünk ahhoz, hogy jó, gluténmentes kenyeret ehessünk. Sok esetben ugyanis a gluténmentesen, házilag készíthető kenyerek többféle liszt felhasználásával készülnek. Gyakran azért nem fogunk hozzá az elkészítésükhöz, mert pont olyan, pont annyi lisztfélénk éppen nincs a spájzban. A boltban kapható kenyerek és lisztkeverékek drágák, nem mindenki engedheti meg magának, nem is minden boltban beszerezhetők. Mi most egy nagyon egyszerű, olcsó alternatívát mutatunk azoknak, akik nem idegenkednek a kukoricaliszt használatától. A kukoricaliszt a bolti gluténmentes lisztkeverékek egyik alapvető hozzávalója is, mert glutén nélkül is jól tűri a kelesztést, és a sütést. Tésztáját hagymával ízesítettük, a sikért útifűmaghéjjal pótoltuk.

Töltött karalábé, az anyukám kedvence 

Valami pompás dolog ilyenkor piacra menni! Egyszerűen már illatukkal elkápráztatnak a friss zöldségek! Karalábé, zöldborsó, petrezselyem, újkrumpli... egyszerűen már gondolatban is tobzódok, mi lehet belőlük. Anyukámnak ma is a friss karalábé az egyik kedvence! Ez az ő receptje, és nem fogtok benne a csalódni!

Sopa Azteca - magyarul azték leves 

Az azték leves kb. olyan népszerűségnek örvend, mint nálunk a gulyásleves. Húsimádó barátunk elsőként Pueblában kóstolta, de annyira bejött az illat és ízvilága, hogy itthon is megpróbálta. A végeredmény a család szerint nagyon jó lett - egy igazán tartalmas, ízletes leves került az asztalukra. (Amit nagyon sajnál, hogy elfelejtette az avokádót, ugyanis tálaláskor avokádó csíkokat kellett volna a levesre pakolni, de kiment a fejéből... )

Kapros-tejfölös uborkaleves 

No, kérem, ismét egy olyan dolog amit már régóta őrizgetek a kis agyamban. Figyelgetem ki, hogy készíti, szeretik-e a nagyvilágban, mennyire és milyen klasszikus módozatai vannak, meg ilyesmi... - írja Steffel Csaba. Az Őrülten Jó Ételek szerzője végre elkészítette saját variációját - természetesen saját értelmezésemben. Megpróbálta hidegen, melegen, és a végén azt mondta: EZ TUTI! ...és végre egy leves ami ropogós!!!

Mac and Cheese a BBQ-s Kiss-testvérektől 

Itt a grillszezon, mi több, a BBQ-s szezon. Ez a recept mindkettőhöz jó, de azért mégis inkább hosszan és lassan sült csirkéhez, oldalashoz vagy marhaszegyhez illik. Ajánlottam már a különleges burgonyasalátát vagy a babragut, de most itt az ízvilágában mindent elsöprő Mac and Cheese!

Gyors szarvaspörköltem 

Attól gyors, hogy kuktában készítettem. A húst kedves barátainktól kaptuk váratlanul. Tudtam, hogy olyan sűrű napok jönnek számomra, hogy sok választásom nincs, így nekiugrottam. Isteni ebéd sikeredett belőle, a maradékot pedig lefagyasztottam. Jó lesz az még később is!

Így kell felültetni egy csirkét 

Ezt az ételt, ha jól emlékszem, egy dél-amerikai főzős műsorból vettem, csak át alakítottam - írja Max. A lényege, hogy a sülés közben a felszálló sörös-fűszeres gőzben puhul a husika. Bátran állíthatom, hogy jó módszer. Én is használtam, csak akkor borosüveggel és újévi malaccal. Az is remekül sikerült!

Rozmaringos sült burgonya Maxtól 

Max mindig meg tud lepni minket! Most egy olyan receptet kaptunk, amelyet köretként vagy egy tükörtojással egy egyszerű vacsoraként is tálalhatod. Na, ezt nevezem én fregoli kajának!

Babragu 

Számos érdekességet kínálnak a húsokhoz a BBQ-partik mesterei. A speciális majonézes krumpliról más esett szó, de most itt ez babragu, ami egyszerűen elképesztően jó a körúti Kiss-testvérek elkészítésében. Amerikában tanulmányozták ezt a receptet is. Azt kell mondanom, hogy a derék Bud Spencer, aki imádta ezt az ételt, biztosan megnyalná mind a tíz ujját ezután!  

Pirított csirkerögök amerikai káposztasalátával 

Ha valami igazán finomra és gyorsra vágysz, akkor ez egy tökéletes választás. Ebédre vagy vacsorára villámgyorsan elkészíthető, ráadásul, karcsúsító! Mindjárt itt a nyár, mielőtt felveszel egy bikinit, nem árt ledobni pár kilót! Pammer Livi ebben segít neked!

Tex-Mex leves 

Egy igazi BBQ-parti bizony egy majd egynapos program az Egyesült Államok déli részein, ahol ez nemcsak divat, de közösségteremtő program is. A grillezéssel szemben a húsnak több füsttel, lassan kell sülnie, és ez bizony időigényes feladat. Hogy addig se haljunk éhen, és ne is a sör győzzön, nem árt egy jó kis leves! Íme, a híres Kiss-testvérek pompás ajánlata! hajtsunk rá, itt a szezon!

Cukkinis pulykamell tekercs 

Könnyű dolog pulykával dolgozni, és erről már meggyőzött minket a Gallicoop háziasszonya. Dosso Gabi most a gyakorlatban is megmutatja, hogyan kell ünnepi falatokat készíteni. Ez a pulyka nemcsak a pünkösdi asztal dísze lesz, de még rendkívül egészséges is! Az én családomnak nagyon ízlett! Feltétlenül próbáljátok ki!      

Pünkösdi kacsasültem 

Pünkösdkor az ünnepi menü általában a húsvétihoz hasonlít. Igaz, ilyenkor a szárnyasok kerülnek előtérbe, leginkább a jó kis rántott csirkék. Nos, én eldöntöttem, hogy újítok, cseréljen helyet a kacsával. És ez nem kacsa! 

Durván dupla sajtburger angol muffinzsemlében 

Szerintem a házi készítésű dolgoknak nincs párja! Abban még van anyag ahogy mondani szokták, adalékanyagok és ízfokozók nélkül, tényleg saját ízlésünkre formálhatjuk. Olyan hamburgert készítettem amiben duplán van sajt és marhahúspogácsa, baconszalonna, saját termesztésű zöldségek, mindehhez házi angol muffinzsemlét sütöttem - írja Pammer Lívia.

Mákos nudli és szilvás derelye zablisztből 

Bizonyára ti már mindannyian készítettetek búzalisztből szilvás gombócot. Sok családnál a gyerekek kedvenc étele, zsemlemorzsában megforgatva, fahéjas porcukorral megszórva mennyei és abbahagyhatatlan. Mi most elkészítettük kicsit modernebb, mákba forgatott változatát zabpehelylisztből. Örömmel jelenthetjük, hogy így is mennyei és abbahagyhatatlan. Nagyon finom, puha, édes, mákos, cseppet sem fogyókúrás. Néha talán megengedhetjük magunknak, hogy lelkiismeret furdalás nélkül jó nagy adagot befaljunk belőle. Muszáj néha bűnözni - állítja  a bulkshop.hu !

Burgonyasaláta BBQ-hoz két(Kiss)testvér módra 

Közösségteremtő foglalatosság a BBQ készítése az Egyesült Államok déli államaiban. Ha valakit meghívnak egy ilyen partira, az biztosan egy egynapos program lesz, hisz a húsnak hosszú idő kell, míg tökéletes lesz. A magyar testvérpár hosszasan tanulmányozta náluk az eljárás csínját-bínját, majd az ott tapasztaltakkal felvértezve vágtak bele a hazai étterem kialakításába. Ennek egyik gyöngyszeme ez a majonézes krumpli - egy kis csavarral! 

Vadmalac levese a húsimádótól 

Sajnos ritkábban előforduló alapanyag a konyhánkban a vadhús, de ha boltban vagy a szomszédunktól kapok, akkor mindig nagy örömmel állok neki a főzésnek. Most is így történt, kaptam két kisebb vadmalac karajt és egy dagadót - amikből én már rögtön vizionáltam is az ebédünket - egy tartalmas, ízletes leveskét. Még ifjonti koromban nagyon finom vadmalac leveseket ettem Konkoly Gyuriéknál, a Fehér Szarvas étteremben - ami nekem mindig egy etalon maradt, vagyis fejben már nagyjából tudtam is, hogy milyen ízvilágot szeretnék a tányérban látni.

Tőkehalas paradicsomos fussili csemegekukoricával 

Őrülten jó egy recept, ami most következik Steffel Csaba konyhájából. Miért is ne lenne jó? Van benne hal, kukorica, tészta is. Ráadásul a hűtőben bármikor ott a hal, a konyhaszekrényben csücsül a tészta, amit csak ki kell főzni! Pillanat alatt mesés étel kerekedik belőle! Ugorj neki!

Sörtésztában sült gomba 

Káprázott a szemem a barcelonai piacon, amikor azt a rengeteg féle gombát megláttam! Mint a helyiek elmondták, ezek mind kivétel nélkül a környéken teremnek! Ehhez képest nálunk nem annyira fényes a kínálat, de hozzuk ki abból is, amit lehet! És persze nem kell azonnal rántani! A hétvégi ebédhez ez is pompás lesz! Garancia rá, hogy anyukám receptje!

Bojttal együtt? - íme az ökör, és az ő uszálya! 

Bojttal együtt árulják? - kérdezte hosszas gondolkodás után operatőr barátom, akinek egyszer egy hosszú forgatásra hazautazva elmeséltem, milyen ököruszályt tudok én készíteni. Még olyat se hallott, hogy a marha farkát bármire is lehet használni! Amikor megkóstolta, már nem voltak kétségei! Mutatom!  

Rákhússal töltött avokádó 

Végtelenül egyszerű ám annál finomabb előétel. Extra gyorsan elkészül, semmi macera nincs vele. Törökországban az egyik kedvencünk volt - írja kedves receptjéről Pammer Lívia! Próbáljuk csak ki!

Csicseriborsó aszalt paradicsommal - Klári néni receptje alapján 

Van nekünk egy Klári nénink aki - mondhatni - barátunk - írja Pammer Lívia. Egy csodás tavaszi napon Klári néni hozott nekik ebből a csicseriborsós ételből, még langyos pirítóssal és reszelt sajttal. Az ő instrukciói alapján hétvégén Livi is elkészítette a saját verzióját. Rajta, próbáljátok ki Ti is.

Max meséje a világ (egyik) legszebb gyümölcséről 

A dolog úgy kezdődött, hogy a hétvégéről maradt egy kis doboz gyönyörű eprem. Belemásztam kedvenc oldalaim közé, és ott bukkantam Max isteni, angol ihletésű receptjére.  

Tárkonyos csirkeragu leves, ahogy a szüleim szeretik 

Ez egy kifejezetten laktató, de annál finomabb leves. Túl sok különlegessége nincs, csak azok a pici csavarok, ami az időpontok betartására, a főzőtejszín frissességére, és persze a tárkonyra vonatkozik. Ez utóbbinál természetesen jó a szárított is, de ha teheted, inkább frissen a konyhaablakból, a balkonládából vagy a kertből szedd le! Meghálálják, akik megkóstolják ez a levest!