ételek cikkek

Citrusos sült pulyka - így lesz porhanyós a húsa
Karácsonykor pulykát sütsz? Akkor érdemes kipróbálnod ezt a különleges töltelékkel készült változatot, melyet a Hálaadás ünnepe alkalmából készítenek a tengerentúlon. A recept mellé most néhány tippet is adunk, hogy jól átsüljön, és porhanyós is legyen a többkilós sült szárnyas.

Méteres palacsinta
A tojás- és tejmentes palacsinták elkészítése kicsit nehezebb, pontosabban a szétszakadás nélküli megfordításuk nehezebb, mint a hagyományosé. A tésztájához azért ezeket a liszteket választottuk, mert azt akartuk, hogy a tészta puha, kicsit vastagabb, süteményszerű legyen.

Cigánykáposzta bodaggal
Kezdünk bedurvulni, jönnek a tartalmas, laktató, téli ételek, pedig még nincs is igazán hideg. Ha most még nem is készíted el, milyen jól fog jönni a recept egy hónap múlva!

Ehető arany az idei sláger
A karácsonyi időszakot talán két dologgal lehet leginkább jellemezni: minőségi időtöltés a családdal és minden, mi szem-szájnak ingere az asztalon. Ez utóbbi azonban még a gyakorló háziasszonyokban is sok kérdést vet fel: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hogyan dobjam fel a terítéket? Milyen édességgel lepjem meg a családot? Megfőzök mindent, de mosogatni ki fog? Az ünnepre hangolódás jegyében összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amelyek megkönnyíthetik a karácsonyi készülődést.

Joghurtos pohárkrém keksszel, áfonyával
Joghurtból, krémsajtból számtalan variációban készíthetünk desszertet, vagy egészséges reggelit, nem kell mást tennünk, csak egy kis leleménnyel és némi gyümölccsel felturbóznunk ezeket a finomságokat.

Tiramisu kicsit másként
A mascarpone sajt elengedhetetlen eleme a tiramisunak, de még azt is lehet tovább csavarni, hogy még őrjítőbb legyen. Mondjuk gesztenye masszával, és rummal...

Zalai gombás ludaskása
A régi (zalai) konyha egyik igazi gyöngyszeme. A hízott szárnyas aprólékát levesnek megfőzték, és abból a zöldségek és a hús felhasználásával, egy kis kiegészítéssel készítettek egy csodás egytál ételt. Ezt a laktató, ízletes ételt nem csak Márton napjára készítették, gyakori szereplője volt az akkori étkezésnek. Talán a mai táplálkozásnak is jót tenne, ha többször fogyasztanánk a csirkén és pulykán kívül más szárnyast is.

Bakonyi libazúza
A Márton-napi libás ételek között sajnos, kicsit eltűnnek a másodlagos hús termékek. Szépen fogy az egész liba, a comb, a mell, a máj, a nyak és a szárnytő. De mit készítsünk például a liba zúzából? Készítsük el bakonyi módra!

Gesztenyés pulykarolád tejszínes kelkáposztával, pirított hagymás burgonyakrémmel
Farkas Bálintnak, a hévízi Bonvital Wellness & Gastro Hotel Brix Bistro à la carte étterem séfjének és kollégáinak nem titkolt célja, hogy a környékbeli közönséget egy új, a modern kulináris trendeket követő gasztronómiával ismertesse meg. Mindezt egy olyan újszerű designnal megálmodott, és a legújabb irányzatoknak megfelelő környezetben teszik, amely a népszerű turisztikai célpontban eddig nem volt jelen. Ehhez a pulykás recepthez - csakúgy, mint minden máshoz az étlapon - kizárólag a kiváló minőségű szezonális és legkedveltebb alapanyagokat használja, igyekszik az új gasztronómiai trendeknek megfelelő fogásokkal megismertetni vendégeit, de az eddig megszokott ételeket is kreatívan, kifinomult igényességgel tálalja. A tradicionálisan magyar, hagyományos alapanyagok tiszteletben tartása mellett folyamatosan törekszik az új, meghökkentő összetevők és kombinációk kipróbálására is! Jó étvágyat!

Szarvas és vaddisznó pörkölt tarhonyával
Ez az, amikor tobzódhatunk az igazi, őszi vadízekben! A DoQ november minden csütörtökén 17 órakor vadételeket készít hókusz-pókuszok nélkül! Nem kell hozzá nagy tudomány, csak egy kis szeretet a vadhúsok iránt! A vadhúsok pedig megérdemlik, mert egészségesek, finomak. Ha ügyes vagy, olvad a szádban!
Vasi pecsenye Csaba konyhájából
Tarja helyett hosszúkarajból készítettem, de ettől még nem lett rosszabb, és talán kicsit könnyebben, gyorsabban el is készült.
Köretnek burgonyát pirítottam, jó sok hagymával, és ha már vasi az a pecsenye, akkor egy kis tökmagot is szórtam közé, mellé pedig egy szlovén ihletésű uborkasalátát dobtam össze.
Kacsacomb burgonyagombóccal, párolt lilakáposztával és libamájszeletekkel
A kacsa- és libacomb szezonja novemberben kezdődik, és egészen tavaszig tart, érdemes belőle ilyen tájt jól belakmározni. Klasszikus elkészítési módját mutatjuk most be.
Pulykás sült karfiolsaláta
Olyan zöldségeket és gyümölcsöket gyűjtött egy csokorba az egyik legnagyobb baromfitermékeket készítő cég háziasszonya, amelyek kiválóan illenek a pulykahúshoz, és persze az őszhöz! Most sokak kedvence, karfiol van soron. A keshudió, a méz, az áfonya teljesen megbolondítja!
Székely káposzta, a téli kedvenc
Itt a tél legnagyobb - és legegészségesebb - kedvence, a savanyú káposzta! Törekedjünk rá, hogy minél többet fogyasszunk belőle, főleg nyersen persze, mert segítségével nagyon hatékonyan vehetjük fel a harcot a téli megbetegedések ellen.
Zöldbab vegán Alfredo szószban szarvacska tésztával
Az Alfredo szószos tészta egy olyan étel, amelyet, ha Olaszországban járunk, szinte biztosan megkóstolunk, akkor is, ha kevés a pénzünk, spórolnunk kell, akkor is, ha dúskálunk a pénzben. Szinte mindenki szereti.
Diós, aszalt szilvás rétes
Szeretünk rétestészta lapokkal dolgozni, gyors és egyszerű, a különféle töltelékekkel pedig szájíz szerint variálhatók. Most egy diós, aszalt szilvás variációt mutatunk, amely bizonyára nagy kedvenc lesz!
Karaj parmezános bundában
Végtelenül egyszerű, gyors frissensült, amihez csupán egy igencsak finom amerikai káposztasalátát( Coleslaw) készítettem . Bármilyen bundázott vagy sült húsféleséghez igen jó kiegészítő, emellett egészséges és vitaminnal teli.
Szezámmagos csirkemell brokkoli rózsákkal
Szinte naponta fordul meg a konyhámban csirkemell , igyekszem minél változatosabbá tenni az elkészítését. Köretként csupán párolt brokkolit kapott de nem is kívánt nagyobb és kalóriadúsabb kiegészítőt. Keleties ízvilág, ragadós, pikáns szósz ... nekünk bejött!
Pulyka stefániás szendvics - tízóraira
Igazán tartalmas szendvicset készítettem ma a gyereknek, jutott belőle még az apjának is...Előző este elkészítettem a stefánia vagdaltat pulykahúsból,reggel már csak hozzá kellett rakni a többi alapanyagot.
Csicsókás grenadírmars
Ugyanúgy készül tulajdonképpen, hagyományos társa, a krumplis változat, de a csicsóka egészségünkre gyakorolt hatása jelentős - például normalizálja a vércukrot -, úgyhogy érdemes így is kipróbálnunk.
Vörösboros marhapörkölt
Jó sok hagymával , paradicsommal és paprikával olyan puhára főztem a pörköltet marhalábszárból, hogy szinte szétolvadt a szánkban a hús. Az igazság az, hogy én kenyérrel tunkolva szeretem igazán, de most készítettem mellé egy jó kis galuskát .
Karadjordjevo szelet - szerb ételkülönlegesség
Nem, nem süteményt, hanem egy isteni húsételt rejt a cím. Ezzel a Szerbiában kóstolt étellel egyszerre 2 receptet is kaptunk, mert a töltelék sem mindennapi. Ízleni fog!
Forró csokoládé
Víz és csokoládé, ez a kulcs a téli élvezetekhez. Egy forró csoki mindig jó kedvre derít, megvígasztal, energiával tölt fel, na és persze fel is melegít. Miért tagadnád meg magadtól?
Grillezett rákok mangós zöldsalátával
Bármilyen ünnepi alkalomra megfelelő egy grillezett garnéla alapú étel, akár előételként, akár főételként tálaljuk. Különlegessége leginkább abban áll, hogy mifelénk ritkán lehet friss, vagy jó minőségű fagyasztott garnélához jutni.
Tejfölös lencsesaláta almával és zellerrel
A lencse azon télen fogyasztott ételeink egyike, ami kitűnő vitamin- és ásványi anyag forrás, immunerősítő, szabadgyök megkötő tulajdonságokkal bír. Fogyasszunk belőle minél többet!
Pogácsa liba- és kacsatepertővel, tökmaggal
Hát ha adni kell az élvezeteknek akkor adjunk! Ízkavalkád minden mennyiségben, abbahagyhatatlan pogácsa ropogós felső és puha leveles alsó résszel. Mert imádjuk.
Burgonyakrémleves édesburgonyával baconchipssel
Vegyesen használtunk ehhez a leveshez hagyományos, illetve édesburgonyát, így az édesburgonya nem vitte el nagyon a végeredményt az édes irányba. A ropogós bacon pedig megkoronázta az élményt.
Vaddisznós szabolcsi töltött káposzta
Imádom a vadételeket! Ilyenkor ősszel, meg egész egyszerűen a konyhába, illetve az asztalhoz csábítanak! Úgy látszik, nemcsak én vagyok ezzel így, mert a DoQ egy egész sorozatot szentel ezeknek a recepteknek - minden csütörtökön 17 órakor! Ez a recept is onnan származik!
Borsós, gombás sertésragu leves
Amikor a hőmérő higanyszála elkezd konvergálni a nulla fok felé, és amikor már ilyen korán sötétedik, akkor nagyon jó a hazaérkezés után egy forró, tartalmas levessel folytatni a délutánt.
Citromos, fokhagymás karaj paradicsomos gerslivel
A legjobb rántott hús szerintem karajból készíthető, de számtalan, ízletesebbnél ízletesebb ételt készíthetünk a sertés ezen nemes részéből. Mutatjuk, Csaba hogyan készíti.
Háromsajtos csirkés, gombás tészta
Gomba, csirke, sokféle sajt, brokkoli és tészta - minden benne van ebben az ételben, amit szeretünk. A tészta a tejszínes mártásban fő puhára. Kell ennél jobb?
Ha kedd, akkor szőlős pite
Ki mondta, hogy csak hétvégén jár a süti, mert anya akkor ér rá? Mi minden nap megennénk, és a tízórais dobozban is nagyon jól mutat...egy darabig. Igazán egyszerű, alap pite tésztából készült, amibe bármilyen töltelék kerülhet. Most éppen a szőlő volt a soron.
Mári nénje tejfölös-almás libalevese
Mári nénje minden húsos levesébe főzött almát. Hol birsalmát, hol savanykás őszi almát. Megváltoztatta a leves ízét, valami csodás kémiai hatással, amit talán senki sem érett, csak annyit tudtunk, a leves az almától finomabb lett. Különös ízt ad még a hagymába szúrt szegfűszeg is a levesnek.
Szilvalekváros karácsonyi linzer
Teljes kiőrlésű liszttel, eritrittel is lehet isteni linzert készíteni, bizonyíték erre ez a recept, amiből már-már büntetlenül falatozhatunk az ünnepek alatt. Bár azért ha az ember megtalálja a mértéket, az sosem árthat.
Pulykasonkás melegszendvics - a reggeli ébresztő
Még a legmélyebb álmunkból is mosolyogva ébredünk, ha reggel meleg szendvics illat tölti be a lakást. A reggeli rohanásban biztosan lesz 5 percünk, hogy ezt a finomságot élvezhessük, még melegében.
Céklás brownie
Talán furcsának tartod, ha egy sütemény cukkinit, céklát, sütőtököt tartalmaz, de hidd el, olyan jelentősen megemeli az adott süti élvezeti értékét - sőt tápértékét is -, hogy érdemes megbarátkozni a gondolattal, no és a sütiben a céklával!
Banános almatekercs - sütés nélkül
Ennél egyszerűbb és finomabb desszertet ki sem lehet találni. Gyümölcsös, egyszerű, igazi gyors vasárnapi csemege, amihez még a sütőt se kell bekapcsolni. Tetszeni fog nektek is!
Sütőtökös pite
Gyakran elcsábít a piacon csodás színével, tökéletes formájával a sütőtök. Olyan sokféle étel készíthető belőle, hogy mindenképp megéri időnként egy-egy formás darabbal hazatérni és feldolgozni. Akár tortának, pitének is.
Narancsos zabkeksz
Ha szeretnél cukor nélküli életet élni, és használod a lassan felszívódó szénhidrátokat az étrendedben, ez a keksz igazi Jolly Jokerré válhat a repertoárodban.
Mézes-csípős fácángolyók
Vadételeket készít bátor vállalkozóknak a DoQ minden csütörtökön délután ötkor. Ezt a receptet is onnan tanultam! Nem kell hozzá szuper konyhai tudás, csak egy kis szeretet, és a vadételek tisztelete! Vágj bele, és a pasid elájul!
Márton napi libaburger édesburgonyával sütve
Ha szeretnéd a Márton-napot olyan libaétellel ünnepelni, ami nem szokványos, ajánljuk Marton Adrienn receptjét, ezt a rendhagyó libaburgert. Nem csak csábító, de egészséges is!
Céklás rizottó pulykamellel
Aki szeret főzni, az bátran kísérletezik is. Ez a céklás, gusztusos fogás is pont ilyen, ki kell próbálni! A Gallicoop háziasszonya, Dosso Gabi elárulja Nektek a receptet. Nyugodtan vágjatok bele! Istenien néz ki, és persze egészséges is!
Savanykás rizikeleves tésztával
Akit szeretnek a lányok, annak jó, akit szeretnek a nők, annak még jobb! De igazán csak azok boldogok, akiket szeretnek az asszonyok. - tartja a nóta. A valóság pedig az, hogy azok a legboldogabbak, akiket szeretnek szomszédok! Mert tőlük lehet szép mennyiségű fenyőalja gombához, vagy más néven ízletes rizikéhez jutni, amiből pedig ilyen csodás leves készülhet.
Ropogós saláta füstölt makrélával, tormás öntettel
Direkt jót teszünk a derékbőségünknek azzal, ha este már nem terheljük a gyomrunkat nehéz ételekkel. Egy joghurtos öntetes, füstölt halas saláta remek választás hét közben - is - vacsorára.
Tűzdelt vadnyúlgerinc zöldségmártással és polenta csíkokkal
Volt egy gyönyörű vadnyúlgerinc a fagyasztónkban, amiből egy nagyon könnyed kis ebédet terveztem. Nem fine dining fogást szerettem volna az asztalon látni, de azt sem szerettem volna, hogy egy sima raguban tűnjön el ez szép és nemes hús. Nem bántam meg a választásomat, egy igazán könnyű és finom ebéd lett a végeredmény.
Pulykás pásztorpite az Alföldről
Készülj az ünnepekre, kezd hűtőtakarítással! Ez a remek, egyszerűen tökéletes recept erre teljesen alkalmas. Ebből-abból biztosan találsz egy kis maradékot. Jól kombináld össze, és egy remek vacsi vagy akár ebéd is - szó szerint - kisülhet belőle. A csúnya, sötét estéken ez bizony jól felmelegíti a lelked!
Prézlis karfiol
Mindig szerettem a karfiolt, már gyerekkoromban is, ami azért ritkaság a gyerekek körében. Nagymamám zseniálisan készítette ezt az egyszerű, ízletes ételt, a mai napig a számban érzem az ízét. Annyira megkívántam a minap, hogy nekiálltam, na nem mintha nagy munka lenne megcsinálni.
Sült kápiapaprika krémleves sós túrógombóccal
Marton Adrienn egészséges receptje kápiára és túrógombócra hangolva. Mert cukorbetegséggel élőknek is joga van a finom ételekhez!