Életforma.hu


Márványos kalács

Márványos kalács 

Könnyű, levegős tésztájú, egyszerűen elkészíthető sütemény, a legjobb választás tea, kávé mellé. Legjobb, ha a tészta összekeverését robotgépre bízzuk, úgy kapjuk meg az ideális állagot.
Póréhagymás kukoricaleves

Póréhagymás kukoricaleves 

A kukorica nem csak főzve, leszemezgetve a csőről finom, leves is készülhet belőle, nem túl karakteres íze mellé választhatunk egyéb zöldségeket is, mint esetünkben a póréhagymát. Igazi melengető, őszi leves.
Gyömbéres teában pácolt tojás, a partik kedvence

Gyömbéres teában pácolt tojás, a partik kedvence 

Nagyon finom, egyszerű, mégis különleges pácolt tojás. Aki szereti a főtt tojást, annak ajánlom. A gyömbér és a teafű csodálatosan megfűszerezi a tojást. Ad hozzá egy kis pluszt, amitől kedvet kapunk kipróbálni más teákkal is. Hidegtálak, partik izgalmas szereplője lehet.
Őszibarackos, kék sajtos crostini

Őszibarackos, kék sajtos crostini 

Krémes ízletes kéksajt, az édes, de mégis fanyar barack, ami kívül már puha, de belül érezhetjük a gyümölcs húsának roppanását. Még találunk kemény, ízletes őszibarackot érdemes kipróbálni ezt az íz kombinációt. Nem kell nagyon érett kéksajt, mert az nagyon domináns lenne, inkább keressünk valami frissebbet.
Tökös krémes

Tökös krémes 

Egy igazi őszi sütemény sütőtökös tésztával és sütőtökös krémmel, naranccsal ízesítve. Vegán, gluténmentesen is elkészíthető, mutatós, könnyű, sülés közben szépen megnő, laza szerkezetű.
Pulykasonkás halacska szendvics

Pulykasonkás halacska szendvics 

Kreatív anyukák tudják, hogyan kell étvágygerjesztő reggelit készíteni. egy kis fantáziával a legegyszerűbb alapanyagokból is mókás figurákat varázsolhatunk a reggeliző asztalra.
Vasból épült szentély a San Lorenzo tövében

Vasból épült szentély a San Lorenzo tövében 

Nem is tudom, hogy történhetett, hogy nem készültem fel a csarnok történetéből, helyrajzából olasz utazásom előtt, de így történt. Vétkes könnyelműség volt részemről. De ha valakinek a gasztronómia a becsípődése, a sors néha megkegyelmez neki.
Sütőben sült zöldséges, csicseriborsós, krumplis lepénykék

Sütőben sült zöldséges, csicseriborsós, krumplis lepénykék 

Bizonyára sokan készítettetek már hasonlót hagyományos lisztből, tojással. A mienkhez nem kell tojás, és a hagyományos búzalisztet is lecseréltük benne csicseriborsólisztre, ami tojás nélkül is nagyon jól működik, összefogja és összetartja a lepénykéket.
Darált húsos batyu

Darált húsos batyu 

Leveles tésztából, darált húsból kitűnő és gyors vacsorát készíthetünk. Egy kis salátával igazi laktató fogás lehet még másnapra is suliba, munkahelyre.
Őszi birsalmás-diós kevert

Őszi birsalmás-diós kevert 

Nem akármilyen kevertet kavartunk össze: egyrészt őszi, mert a birs és a dió most aktuális, másrészt egy nem hagyományos, ám nagyon mutatós és egyszerű tészta. Kiránduláskor se hagyjuk otthon!

Sütőtökös kalács Halloweenre 

Itt az ősz, ami nem is olyan rossz dolog, ha közben sütőtökös-fűszeres finomságokatkészítünk, és nálam bizony már itt van a sütőtök szezon, amit mi sem bizonyít jobban, mint a mostani recept. 

Grillezett kecskesajt friss salátával 

Ritka ínyencség a kecskesajt, de csak úgynevezett jó helyről szabad vásárolni. Ez viszonylag könnyű, mert ezt a sajtfélét általában kis manufaktúrákban kézzel készítik. Nemrég Mezőföldön egy olyan szállodában jártam, ahol helyben készítik ezt az imádni való különlegességet! Azt mindenki tudja, hogy a kecske teje sokkal egészségesebb, mint a tehéné. Grillezni csak a már teljesen érett példányokat szabad. 

Andalúz rizottó 

A rizottó az olasz és a spanyol konyha egy meghatározó egytál étele, alapvetően régebben a szegények eledele volt, és olyan ízesítés került bele, ami éppen volt háznál. Lehet tengeri herkentyűs, ezt paellának hívják, vagy például húsos, vagy zöldséges. Ez most egy húsos, fűszeres változat.

Pikáns sütőtökleves pirított magvakkal 

Nagyon finom sütőtöklevest mutatunk, tetején whiskyben párolt, sütött tökmaggal. A levest gyömbérrel, fokhagymával, kakukkfűvel fűszerezte készítője.

Sütőtökös torta 

Bizony, sütőtökből tortát is lehet készíteni, méghozzá nem is akármilyet! Aki szereti a sütőtököt, imádni fogja, aki nem, az legalább egyszer próbálja ki, még az is előfordulhat, hogy beleszeret a tökbe.

Halas palacsintám rántva 

Őszi, családi kirándulásunkat Pakson, a Halászcsárdában fejeztük be. Isteni ebédet választottunk - természetesen csupa-csupa helyi halakból. Ezt a fogást már én is többször elkészítettem, és ezúttal sem tudtam ellenállni! Ha Te is valami hétvégi különlegességre vágysz, szombatra készíts halászlevelet, vasárnap pedig használd fel a megmaradt halhúst!   

Parmezános rúd 

Ha adhatok egy jó tanácsot, kezdjétek rögtön dupla mennyiséggel, majd konstatáljátok döbbenten, hogy az is milyen kevés! Az egyik legjobb sós süti, amit valaha készítettem.

Paradicsomos pite 

Ez a pite hidegen, melegen egyaránt csoda jó. Ha maradna a vacsorára szánt adagból, másnap nyugodtan elvihetjük magunkkal a munkahelyünkre ebédnek.

Grillgrouse koktél konzervdobozban 

Búcsúztassuk a nyarat egy utolsó szabadtéri gasztrokalanddal! Szombati Zsolt, a The Famous Grouse magyarországi nagykövetének koktélja biztosan megmelegíti a testet, a leket ha kicsit hűvös az est! Na, de majd ettől... Stílusosan: ettől leszel tűzrőlpattant!    

Céklás keksz 

Gluténmentesen elkészíthető, vegán, kívül ropogós, belül puha, olcsó, könnyen elkészíthető, elronthatatlan, nem kell hozzá különleges alapanyag, csak ajánlani tudjuk. Strapabíró, jó állagú, hurcolható, másnap is nagyon finom.

Almás túrós sütemény 

Se tésztagyúrás, se nyújtás, se szaggatás, csak keverés és kavarás. Ebben a sütiben az a jó - a végeredményen kívül persze -, hogy a tepsi mellett egyetlen edény elég az elkészítéséhez, amiben összekeverjük az alapanyagokat.

Gyömbéres almás palacsinta 

Alma mindig van otthon, a palacsintát bármikor megkívánjuk, s bár gyömbérrel ritkán ízesítjük, de most megtettük! Igazán különleges finomsággal lephetjük meg a családot!

Húsgolyók - párolt vajbabbal 

Stefánia vagdaltat készítettünk pulykahúsból, majd egy puha vajbab ágyra fektettük. Nemcsak a látvány, de a íze is fenséges volt. Igazi vendégváró finomság!

Panna cotta kajszilekvárral 

Hála az égnek léteznek olyan desszertek, amelyek néhány perc alatt összeállíthatók, így akár egy hétköznap este is varázsolhatunk édességet a család asztalára.

Paradicsomos halleves 

Érdemes friss halból készíteni, ezért választottam az afrikai harcsát. Magyarországon tenyésztett, semleges ízű, nagyon jó állagú hal. Készíthetjük tengeri halfiléből is, de figyeljünk, hogy tömör húsú hal legyen, az nem esik szét főzés közben. Tálaláskor tortilla helyett adhatunk hozzá pirítóst.

Jaj, de jó ez a habos, sütés nélküli almás! 

Igazi hétvégi habos-almás csodát készítettünk,és még a sütőt sem kellett hozzá bekapcsolni. Mindössze fél óra alatt elkészül, de 5 perc alatt elfogy! Isteni finom!

Póréhagymás, rizses csirke 

Néhány egyszerű alapanyagot választottunk a csirke mellé, és nagyon finom egytál étel lett a végeredmény. A póréhagyma és a fehér bor alapjáraton nagyon illik egymáshoz.

Birsalmasajt, az ősz favoritja 

A birsalmát nyersen, gyümölcsként nem fogyasztjuk, de magas pektin tartalmát kihasználva kiváló birsalmasajtot készíthetünk belőle, ami jól fog jönni téli estéken csemegeként, vagy majd a karácsonyi süteményekbe.

Puffadt pöfetegem és fokhagymás mártásom gyönyörű találkozása 

Itt az ősz, és vele a fantaszikus gombák időszaka! Ezt a pöfeteget az újpalotai piacon vette nekem Adri kolléganőm. Nagyobb volt, mint a fejem! Azonnal meg is örökítette a pillanatot egy másik kolléganőm. Nagyon boldog lettem, mert ezt kirántani maga a gyönyörűség! Köretként pedig nem a hagyományos sültburgonyát vagy párolt rizst adtam, hanem kreáltam egy remek őszi salátát egy fokhagymás öntettel. Próbáld ki!   

Whiskyben pácolt csirkemell steak édesburgonya pürével 

Egyre laposabban kel a nap, közeleg a tél, de azért még nyugodtan készítsünk egy jó kis őszi grillpartit. Szombati Zsolt, a The Famous Grouse magyarországi nagykövetének tippje ez a recept. Semmjiképp ne hagyd ki!  

Az ősz sztárja, a sütőtökös kuglóf 

Vegán, gluténmentesen elkészíthető, az őszkezdet sztárja, nagyon finom, reggelire, uzsonnára, desszertként, vendégvárónak, de magunkkal vihetjük a munkahelyünkre, mert nem morzsálódós, nem esik szét a szállítástól. Nem bonyolult, egyszerűen elkészíthető, elronthatatlan annak ellenére, hogy sütéséhez nem használtunk tojást.

Mustáros-murcis tepsis csirkém 

Nincs ennél egyszerűbb fogás, ha gyorsan akarsz látványos ebédet vagy vacsorát tálalni. Dobj mindent egy tepsibe, és egy óra múlva minden pasit leveszel a lábáról! Kínálj mellé egy kis rozét... Már csak némi gyertya, halk zene, és egy csini ruha kell... Pompás lesz az estéd!      

Sütőtökkrémleves whiskyvel grillezett tökmaggal 

Nem kell lemondanunk a hangulatos kerti partikról és a grillezett finomságok illatáról az ősz beköszöntével. A vénasszonyok nyara tartogat még néhány szép, napfényes délutánt: búcsúztassuk a nyarat egy utolsó szabadtéri gasztronómiai kalanddal. Szombati Zsolt, a The Famous Grouse magyarországi nagykövetének szezonális tippjeivel különleges, őszi ízeket csempészhetünk az asztalra.

Fokhagymakrémleves sajtos lángossal 

A fokhagymakrémleves tipikusan őszi-téli étel, ami logikus, hiszen leginkább ilyenkor van szükségünk a fokhagyma gyógyító erejére - a jó íze mellett persze.

Medvehagymás juhtúrókrém kápiában 

Nem is annyira recept ez, mint inkább ötlet, mivel tehetnénk változatosabbá, színesebbé a ráérősebb reggeleken elköltött reggelik kínálatát. A juhtúró kitűnő alapanyag ehhez.

Sajtkrémes-sonkás sült bagett 

Ha eddig elrohant a gyerkőc reggeli nélkül, emellett a sonkás meglepetés mellett bizonyára nem fog elszaladni szó nélkül. Ha mégis, nyugodtan tegyük bele a tízórais dobozába. Csak pár perc az elkészítése!

Zöldséges, magvas kenyér 

Egy recept a különleges kenyerek kedvelőinek. Nagyon finom, és nagyon könnyen el is készíthető. Nem igényel patika pontosságú méréseket, nem kell keleszteni, egy-kettőre kész. Időt tulajdonképpen csak a zöldségek aprítása vesz igénybe, minden mást csak össze kell rakni és összegyúrni egy edényben.

Darált húsos sulibatyu - leveles tésztából 

Szeretjük a leveles tésztát, sokféle módon felhasználhatjuk, tetszés szerint tölthetjük és nagyon gyorsan elkészíthető. Most éppen darált pulykahúst kapott társként, különleges ízesítéssel. Vacsorára, de másnapra is jó nem hagyományos tízóraira, uzsonnára.

Szőlőtorta - Jucus sütőjéből 

Megmentettünk a mai szőlőszüretből egy kilónyi szép szőlőt, hogy októberi köszöntőként ezt a nagyon finom tortát elkészíthessük. Igazán különleges, egyszerű vendégváró desszert.

Burgonya curry báránnyal 

Egy csodás, melengető curry mindig jól jön, amikor más hűvösebbek a napok. Valószínűleg a bárányhúst le lehet cserélni könnyebben hozzáférhető húsfélére is, de báránnyal isteni!

Éva pogácsája, te is imádni fogod 

A cím némileg túlzás, hisz ez egy klasszikusnak számító pogácsa recept, attól az enyém, hogy megpróbáltam valamivel egészségesebbé tenni, mintha tisztán fehér lisztből készült volna. Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel.

Cukkini nász a tepsiben 

Ez csak rántva jó - jelentette ki a férjem, amikor meglátta azt a két hatalmas cukkinit, amit egy volt általános iskolai osztálytársamtól, Kálmántól kaptam, amikor legutóbb meglátogattam a szüleimet Zagyvarékason. Gyönyörűségesek, nagyok egészségesek a zöldségek. Már a látványa is lázba hozott! Ehhez a recepthez mindössze a negyede kellett... Nos, megmutattam, hogy nemcsak rántva a tuti! Egy barátnőm is pont beesett, és csak annyit mondok, hogy én vacsorára nagyon keveset eszem, de így sem maradt egy falat sem másnapra. Picit macerás, de nagyon megéri!  

Kedvenc őszi gombás receptjeink 

Szeptember végén szinte roskadoznak az erdők - és hála istennek a piaci standok - az erdei gombáktól. A piacon sajnos nagyon drágán juthatunk hozzá ehhez a csemegéhez, jobban tesszük, ha magunk szedjük az erdőben, a megfelelő óvatossággal. Soha, de soha nem maradhat el a gomba hivatalos szakértői ellenőrzése, ezt ne felejtsük el!

Vörösboros báránypörköltem 

Saját, jól bevált hentesem ajánlotta, hogy remek bárányhús érkezett, amikor épp tanácstalanul álltam a pult előtt, és valami újdonságra vágytam. Rögtön kaptam is az alkalmon! Akkora sikert arattam, hogy csak na! Egy falat sem mardt, és ahogy mondasni szokták, a mosogatógépnek sem akadt sok dolga! Feltétlenül próbáld ki! Erre is érvényes, hogy nagyobb adagot érdemes készíteni egyszerre, mert ízletesebb lesz!     

Szilvás morzsasüti egészségesen 

Rengeteg szilvát befőztünk ezen az őszön. Kimagvaztuk, sütőben sütögettük, üvegbe raktuk, bespájzoltuk. Ennek az lesz a következménye, hogy télen is gyakran fogunk és tudunk majd szilvalekváros süteményeket sütni, szilvás ételeket készíteni.

Ízbomba saláta sajttal, kolbásszal 

Egy tévéműsorban láttam meg ezt a receptet, egy huszonéves ír szakács, Donal Skehan készítette el ezt a salátát, amihez minden hozzávalót megkaphatunk itthon is, úgyhogy mindenképpen kipróbálásra ajánlom ezt a finom, egészséges salátát.

Tojásos gombasaláta 

Soha nem felejtem el azt fantasztikus gombakínálatot a barceloniai piacon, már csak ezért sem, mert imádom a gombát minden formában. Sajnos a hazi kínálat meglehetősen szegényes, és bizony kevesen is értenek hozzá. Ezért is örültem meg, amikor az egyik kolléganőm elmesélte, hogy látott rókagombát és pöffeteget is az újpalotati piacon. Annyira megkívántam a gombát, hogy berohantam a legközelebbi nagyáruházba, és vettem egy kis szeletelt csiperkét. Csak ez volt, de adtak hozzá receptet is. Ezt most megosztom Veletek!       

Sajttorta narancs eszenciával 

Egy jótékonysági sütiárverés egyik sztárja volt ez a könnyű, aromás sajttorta, amiben egészséges alapanyagok adnak egymásnak randevút. A narancsos öntetet nem érdemes elhagyni mellőle.