Életforma.hu


Körtés-diós melegszendvics - a holnapi reggelink

Körtés-diós melegszendvics - a holnapi reggelink 

Mi ez? Hús nélküli szendvics? Igen az, és ráadásul pikánsan finom, ahogy a körte, a dió és a sajt eggyé olvadnak. Ha egyszer elkészíted, sosem szoksz le róla!
Kedvenc receptjeink barackkal

Kedvenc receptjeink barackkal 

Szerencsére a barackoknak hosszú a szezonjuk, júniustól októberig élvezhetjük valamelyik fajtáját. A magam részéről a nektarin a nagy kedvenc, de az az igazság, hogy minden barack fajtát szeretek, nehéz sorrendet felállítani köztük.

Te milyen dinnye vagy! 

Édes, lédús, illatos, táplál, oltja a szomjat - ez a dinnye. Mindegy, hogy sárga, vagy zöld, magos vagy mag nélküli, szeretjük. Jól behűtve, mert úgy az igazi. Összeszedtük legjobb 5 receptünket a dinnye kedvelőinek.
Süsd meg! Ez a top 5 kenyeres receptünk

Süsd meg! Ez a top 5 kenyeres receptünk 

 Az új kenyér ünnepére most összegyűjtöttünk néhány, az oldalunkon korábban megjelentetett különleges kenyérreceptet. Az általatok kedvelt 5 legnépszerűbbet most ismét közreadjuk, hogy legyen ismét sünivalótok...
Sopa de Albondigas Húsimádó módra

Sopa de Albondigas Húsimádó módra 

Ez a leves egy spanyol/mexikói tartalmas első fogás, aminek nagyon sok elkészítési módja van, így én a saját verziómat mutatom be nektek.
Túrógombóc fahéjas tejföllel - Badacsonyból

Túrógombóc fahéjas tejföllel - Badacsonyból 

Ez a recept méltó befejezése egy ünnepi vacsorának. A lágy túrógombócok omlanak szét az ember szájában ezzel a fantasztikus öntettel. Semmiképp sem feledkezz el egy pohár badacsonyi bort is kínálni hozzá! Ezt a különlegességet ugyanis Badacsonyban, egy teraszon ettem, és így együtt nem tudtam eldönteni: a kilátás vagy a gombóc a szebb? A receptet csak Veletek osztotta meg a séf!     
Rántott kovászos uborka snidlinges-fűszeres mártogatóssal

Rántott kovászos uborka snidlinges-fűszeres mártogatóssal 

Ismét meghirdette a Sör mi több amatőr szakácsoknak sörkorcsolya versenyét. Tavaly akkora sikere volt a vetélkedőknek, hogy úgy gondolták, ismét megpróbálják. Mi természetesen szurkolunk, és kedvcsinálónak itt rögtön egy Sör mi többös recept!     
Kata féle katalán paella

Kata féle katalán paella 

Miután Barcelonából haza jöttünk, még égett bennem a paella láz, így nem törődve az itthoni hőséggel természetesen nekiláttam az itthoni elkészítésnek. Azt érdemes tudni, hogy a paella mindenképpen tengerből jövő finomságokkal kell, hogy készüljön.
Karcsúsító kajszibarackos pite

Karcsúsító kajszibarackos pite 

Nem fogsz hinni a szemednek, hogy ezt a gyönyörűséges pitét nemcsak te készítetted, hanem meg is eheted. Olyan pitét tudsz belőle készíteni, amit akár reggelire is megehetsz. Pite reggelire? Igen, méghozzá nem is akármilyen!
A világ legegyszerűbb csalamádéja

A világ legegyszerűbb csalamádéja 

Savanyúságot bármikor vehetünk a piacon, de mennyivel jobb érzés a saját magunk által eltettet asztalra tenni! Az alábbi mennyiséggel még kis konyhákban is meg lehet birkózni, de persze többszörözni is lehet az adagot.

Lecsó tartósítása télire 

A lecsót szinte mindenki szereti, és miért fosztanánk meg magunkat attól az élménytől, hogy télen is élvezhessük az ízeit? Minimális energiaráfordítással ez egyáltalán nem lehetetlen. Felbontva nemcsak a klasszikus egytál ételként használhatjuk, hanem készíthetünk vele lecsós csirkét, sertésszeletet is.

Mango lassi - a karcsúsító nasi 

Amikor a nagy melegben te is engednél a sarki fagyizó csábításának, vagy a strand palacsintázója hívogat, na akkor gondolj arra, hogy eddig mennyit tettél magadért. Még csak nem is kell hozzá óriási akaraterő! Dudás Lili fitneszversenyző mutat egy receptet, amellyel nyáron akár a diétád alatt is nyugodtan kényeztetheted magad! 

Spagetti szósz télire 

Paradicsomból sokféle házi konzervet készíthetünk, most annak a receptjét osztom meg, amelyet már vagy 15 éve minden nyáron készítek. Spagetti szósznak hívom ugyan, de teljesen alkalmas akár egy gyors paradicsomlevesnek, vagy pizza mártásnak, esetleg lasagne alapnak, és kiválóan teljesít egy húsgombóc mellett is. Használjunk hozzá lucullus paradicsomot, a többi fajtának túl sok leve van, hosszú idő, míg elfőzzük azt.

Cukkinis, gombás rakott tészta 

Egy jó tészta még a legunalmasabb hétköznapunkat is feldobja. Egy masni tésztából készített egytálétel a legszürkébb téli napon is mosolyt csal az arcunkra. A színes szószok, pikáns falatkák pedig felpezsdítik a csendesnek induló estéinket.  

Sajtsaláta – a 10 perces könnyű vacsora 

Önállóan, de húsok mellé is nagyon szeretjük a sajtos, pikáns salátákat. A hozzávalókat szabadon, kedvünk szerint variálhatjuk, és mindössze 10 perc alatt elkészülünk vele.

Ananászos pulykamell mazsolás rizzsel 

Sokan szeretik a hús-gyümölcs párosítást, mi magunk is közéjük tartozunk. Pulykával, csirkével készíthetjük az alábbi receptet, ki melyiket szereti jobban. A mazsolás rizs köret is emel még az élvezeti értéken.

Török bulgur, a remek és egészséges köret 

Biztos ti is találkoztatok már török büfékben ezzel a szép színű, pergős, isteni finom körettel, a "török rizzsel". A név megtévesztő, hiszen nem rizsből, hanem bulgurból készül, méghozzá roppant egyszerűen.

Sárgabarack szorbet 

A nyár, a nagy meleg nem is lehetne elviselhető egy kis édes, hűs finomság nélkül. A fagylalt immáron évtizedek óta örvend töretlen népszerűségnek, ami nem véletlen. Otthoni körülmények között is elkészíthető egy-egy kevésbé bonyolult receptúra.

Diétás barackos pite, vaníliapudinggal 

Ezt a sütit Dia konyhájából hoztam, aki köztudottan egészséges recepteket kínál, kifejezetten alacsony kalóriatartalommal,  minden esetben cukormentesen, szénhidrátcsökkentett verzióban, diétásan, mégis finoman elkészítve. Próbáljátok ki ti is!

Argentín húsos táska 

Nagyon szeretjük a réteslapot, mert szinte mindent bele lehet burkolni. Nemcsak a szokásos rétes töltelékeket, de fűszeres darált húst is. Mutatjuk, hogyan csináld!

Hull a szilva a fáról...? Akkor süssünk lepényt belőle! 

Imádjuk a szilvát befőttnek, lekvárnak, gombócnak és persze pálinkának is! Az első érett adagokból azonban mindig ezt a finom kelt lepényt sütötte meg nagyanyám. Jó indítása a szilvaszezonnak...

Szedres lepény 

Az érett szedret legjobb frissen fogyasztani. Vitamin- és antioxidáns tartalmának legnagyobb részét a friss gyümölcshús rejti. Jellegzetes, zamatos íze jól illik különböző tejtermékekkel készült ételekbe, gyümölcslevesbe, joghurtba, tejszínhez, süteményekhez.

Roston fogas párolt zöldségekkel, kéknyelű mártással 

Nálam a hal mindent visz! És mindig! Ezt a fantasztikus fogást Badacsony oldalában kóstoltam, egy teraszról bámulva közben a világ legszebb tavát. A hozzá kínált bor úgy harmonizált a mártással, a hallalal, a zöldségedkkel, hogy csak ámultam! Ennél finomabb szombat esti vacsit el sem tudok képzelni - még otthon sem! Próbáljátok ki!      

Uborkás koktélom lett az otthoni nyári kedvenc 

Felkaptam a fejem, amikor először kóstoltam az unicumszódát. Akkor jöttem rá, hogy mi mindenre is jó az uborka! Kísérletezni kezdtem, amíg össze nem ütöttem ezt a csábítóan kellemes, hűsítő italt! Nagyon egyszerű, látványos ráadásul a gyerekek sem mardanak ki semmiből, mert alkoholmentesen ők is nyugodtan kortyolgathatják.       

Sárgadinnyés tápióka puding dinnyehéjba töltve 

Megszerettük, és gyakran eszünk tápióka pudingot. Ezúttal sárga dinnyével ízesítettük és színeztük. Intenzív ízű, édes és nagyon finom lett. Gluténmentesen, növényi tejjel is készíthető, vegán életmódba beilleszthető.

Badacsonyi tyúkhúsleves vele főtt zöldségekkel 

Badacsonyban, jó társaságban egy teraszon borozgatni, finomságokat kóstolgatni, a világ legjobb dolga. Ezzel az isteni levessel is ott találkoztam! Hiába, Badacsonyban még a zöldségeknek és a tyúkoknak is teljesen más íze van! Feltétlenül próbáld ki! 

Túróval töltött sárgadinnye sonkával 

Diétázni nem csak úgy lehet, hogy az ember szeme mindig könnyes legyen a fűrészpor ízű, ócska ételektől. Okosan megtervezve finomakat is ehetünk, például sárgadinnye szezonban túróval, sonkával.

Gin Tonic Hibiscus 

Nincs kellemesebb, mint hűs koktélt kortyolgatni a teraszon. A mixerek azonban mindig attól tartanak, hogy gyorsan kiszalad belőle a pötty, vagyis a szénsav. Szakértők most olyan tonikot készítettek, amit bátran haználhatsz! Minden üvegjében ugyanis 20 millió buborék van!

Bagettini al mascarpone 

Másnap este is puha a tészta, és nem morzsálódik a belőle készült bagett. Készítés közben könnyű vele dolgozni, nagyon jó állagú a tészta, szívből ajánljuk.

Almás-mézeskalácsos és kakaós-rumos muffin 

A muffin mindig is Jolly Joker volt a konyhákban. De azt tudjátok-e hogyan gyűrűzött be hozzánk ez a sütemény? Én csak azt tudom, hogy először a Nők Lapjában olvastam a receptjét, mint Miss Marple teasüteményét. Azóta is imádom, ezer módon megsütöttem már.

Zöldborsós tésztasaláta - a családi kedvenc 

Már leszedtük, és kipirgáltuk a cukorborsót, és rögtön így frissen össze is hoztuk néhány zöldséggel egy jó adag tésztasalátához. Sőt, még egy pikáns öntettel meg is koronáztuk. Önálló ételként is megállja a helyét, de natúr sültek mellé is kiváló.

Sajttal töltött körte – a könnyű nyári vacsora 

Már megjelent a körte a piacokon, lehet gyűjtögetni a jó recepteket is hozzá! Mi már tálaljuk is ezt a 25 perces, néhány összetevőből készült pikáns sajt-körte párost. Igazi könnyed nyári vacsora egy jó pohár fehér bor mellé!

Citromos halkrém vacsorára 

Hihetetlenül gyorsan elkészíthető ez az előételnek is megfelelő finomság, ami visszaidézi a nyaralások hangulatát, egy gyors halkrém, melyhez biztosan nektek is van otthon minden. Azon túl, hogy örömmel eszünk ilyen finomságokat, egészséges finomságról van szó.

Pörkölt különlegesség palacsintában 

Húsimádó barátunk Zoltán megmutatja, hogyan készíti el a pörköltet egészen különleges módon. Lehet utánozni, ez biztosan nagyon-nagyon finom és különleges!

Hideg joghurtos uborkaleves 

Eljött az az időszak, amikor a legjobb barátunk a konyhában a turmixgép, és hideg gyümölcsleveseket gyártunk vele minden nap. De ne feledkezzünk meg az uborkalevesről sem!

Répás keksztallér - a bikinibarát nassolnivaló 

Ha már unod a strandos lángost és palacsintát, vagy éppen szeretnél valami egészségeset rágcsálni a fürdőzések után, akkor éppen jó helyen jársz. Ez a finom répás keksz csupa diétás összetevőből készült, így a bikinid se fog morgolódni miatta...

Szilvás, almás chutney 

A chutney (ejtsd: csatni) dél-ázsiai eredetű sűrű szósz. Alapja a hagyma, ecet, cukor, erre az alapra kerülnek a zöldségek, gyümölcsök és fűszerek, amiket aztán hosszan főzve mártássá sűrítünk. Kis túlzással szinte minden zöldségből és gyümölcsből lehet chutney-t főzni, próbáljuk ki, mert érdemes játszani az ízekkel.

Dancing Red Cheeks 

Közismert tény, hogy a szénsav frissítő hatása mellet a hozzákevert alkohol ízét is jobban kiemeli. A legkitünőbb mixerek és szakértők által kifejlesztett új tonikféle kimondottan koktélok készítéséhez készült úgy, hogy azok minél tovább pezseghessenek – akár 10 perc után is ugyanolyan intenzitással.

Velünk kihúzhatod a nyarat 

Bődületes hőség van, ebben nincs vita közöttünk, ugye? Nos, megmondom őszintén, én ilyenkor két dolgon élek: dinnyén és fagylalton. Ha te is hasonlóan működsz, nézd meg jobbnál jobb receptjeinket, hagyd a csudába a bolti, méregdrága fagyikat, és készíts sajátot!

Imre bácsi grillezett kecskesajtja tavaszi virágsalátával és mustban párolt körtével 

Szemem-szám eláll, valahányszor Badacsonyból lenézek a tóra! Mindig valami földön túli boldogság áraszt el! Ott kiülni egy teraszra, borozgatni, maga a gyönyörűség! És ha már mindez együtt van, haraphatunk is valamit! Itt van példálul Imre bácsi páratlan kecskesajtja! Meg kell kóstolnod!  

Csokis tejberizs 

Csokoládé és tejberizs? Az egyik legjobb párosítás. A langyos rizsbe beleolvad a csoki... mi lehet ennél jobb? Max megmutatja, hogyan készítsd el ezt az egyszerű, ízletes desszertet.

Töltött uborka, a kerti partik kedvence 

Ez a kis, egyszerű előétel mindig nagy sikert arart. Nem kell hozzá főzőtudomány, csak egy kis kézügyesség. Van, aki szívesen harap hozzá egy karika kiflit is. Pont kihúzhatod veled addig, amíg meg nem sülnek a grill-ested főszereplői.  

Lecsókrémleves 

Lecsókedvelők figyelem! Újragondolt étel, amely készülhet friss lecsóból, vagy felhasználhatjuk a nyáron eltett, esetleg boltban vett konzervet. Somogyi Zoltán Max zseniális receptje. Többi finomságát itt találjátok.

Kukoricás goffri 

Mindenki imádja a főtt kukoricát, egy kis sóval magában eszik. Pedig ez a zöldség rengeteg lehetőséget rejt magában. Mutatunk egy szokatlan ötletet.

Forradalmasított Gin Tonic 

Mi a bartenderek egyik legnagyobb rémálma? Hogy a felszolgált koktélokból a kiöntés pillanata utáni nagyjából 10. percben elillan a szénsav, ezzel pedig oda az ízélmény. Ezt hivatott orvosolni egy új tonik, amit kimondottan mixeléshez készítettek a szakemberek. A szervezők csak az Életforma olvasóival osztották meg például ezt a receptet!

Gombás, húsos penne 

Néhány egyszerű összetevő, 20-25 perc ráfordított idő, és máris jóízű házi kosztot tálalhatunk a családnak. Nem sokkal több energia-ráfordítás, mint házhoz szállítós cégtől ócska, ám drága ételeket rendelni.

Cukkinipalacsinta 

A cukkini egyike azon zöldségeinknek, amelyek olyan sokféle módon használhatóak fel, hogy az szinte hihetetlen. Bizony, még palacsintát is lehet vele készíteni, amit mindenképpen kipróbálásra ajánlunk!

Zöldborsós csirkemáj hagymás rizzsel 

Nagyon sokan szeretik a csirkemájat, finom, olcsó alapanyag, ezerféle módon variálható. Mi most zöldborsóval készítettük, talán ez az egyik legismertebb elkészítési mód mind közül. De mint tudjuk, egy újszülöttne minden vicc új.