ételek cikkek

Töltött paprika light - az alakformáló
A töltött paprikát most darál pulykahússal, barna rizzsel és frissen főzött paradicsomból készítettük. A burgonyát most kifelejtjük mellőle, így barátságosan diétás, alakformáló egytál ételünk lesz ma. vacsorára.

Zöldséges halrolád
Együnk halat, legjobb falat! Régi reklámszlogen, és igaz is, bár a hal nemcsak jó falat, de egészséges falat is. Ha pedig ilyen szépséges tálalásban adjuk asztalra, ki tudna neki ellenállni?

Narancsos almalekvár
Az alma a legolcsóbb gyümölcs, ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy lenézően kellene róla nyilatkoznunk. Elsősorban azért nem, mert olcsósága mellett olyan gazdag felhasználási lehetőségek rejlenek benne,mint talán egyetlen másik gyümölcsben sem.

Szőlőleves
Igazán kellemes aromájú és egyedi levessel lephetjük meg a családot vagy éppen a vendégeinket, ha például azt szőlőből készítjük. Nem egyszer fogod elkészíteni, az szinte biztos!

Füstös padlizsán szeletek
A receptben szereplő padlizsánszeletek természetes alapú, folyékony füsttel ízesítettek, felhasználhatók burgerek gazdagítására, kenyérfeltétként és készíthetünk belőlük padlizsánkrémet is vagy mindezt egyszerre.

Bíbor kincsünk, a cékla
A cékla az egyik legegészségesebb zöldségünk, felhasználása kimondottan változatos. Az egyik legismertebb elkészítési módja az ecetes cékla, mint savanyúság, de emellett főzhetünk belőle leveseket, párolva adhatjuk húsok, halak mellé, de grillezve is igen ízletes. Mivel íze kissé édeskés, így süteményekhez is jól illik.

Banános mogyorókrémes torta - sütés nélkül
Szeretjük a gyorsan elkészíthető sütés nélküli finomságokat. Ez a habos, banános, mogyorós csoda nemcsak ízében, de látványába is felejthetetlen.

Lekváros derelye magbundában
A lekváros derelye alighanem mindenki kedvenc ételei közé tartozik, de ha eddig nem is volt így, ha elkészítjük ezt a zabpehelylisztből készült változatot, egészen biztosan bele fogunk szeretni.

Hagymás pulykamáj sütőtökkel
Ez aztán igazi őszi pulykás eledel! Egyenesen megbolondítja az embert! Nem sokat kell engem se kéretni, kiszaladok a piacra, és már be is gyűjtöm az alapanyagokat! Azt ajánlom, Te is áldozz egy kis időt az ilyesmire. Olvasd végig a receptet, és meglátod, felélénkülsz az ízek ígéretére!

Vegán knédli
Azt is írhattuk volna címként, hogy a világ legegyszerűbben elkészíthető knédlije. Nem kell a kifőzéséhez konyharuha, nem kell gőzölni, egyszerűen csak bedobjuk a lobogó, forró vízbe, kifőzzük és mint a mesebeli rizs főzés közben kidagad a fazékból, legalább is alig fér el benne. Az elkészítésnél leírt kelesztési időket betartva elronthatatlan.
Mezőföldi halászlé
Mezőföld halászleve attól más, mint az összes magyar különlegesség, hogy kizárólag pontyból készül. Ráadásul a halat is a helyi tavakban fogják. Mindezt a bikácsi Zichy Park Hotel vezető konyhafőnöke mesélte el nekem a közelmúltban. Érdemes oda kirándulni, mert Sebők István számtalan helyi, ősi paraszti receptet kutatott fel, újragondolta, és azokat ott mind meg is kóstolhatod!
Morzsapaplan alatt alvó zöldségek
Egészségesen étkezők kedvence lesz ez a recept, nincs benne hús, de én azoknak is ajánlom a kipróbálását, akik szeretik a húst. Mert a zöldség jó és egészséges.
Chilis pulykamáj
Minden formájában imádom a májat, hát még a pulykájét! Nem a legdrágább alapanyag, és ráadásul nagyon változatosan elkészítheteő. Leginkább a csirkemájhoz illő recepteket választhatsz, de most mutatom, mit ajánl, a Gallicoop háziasszonya! Ez valami nagyon külömnleges! Vágj bele!
Lengyel káposztás pirog
Oroszországon kívül a többi szláv konyhában is ismert étel a pirog, amely egy kelt tészta. A megtöltött tésztát olajban sütik ki. Tölteléke változatos, Zoltán most káposztával készítette.
Sajtropogós
Ha sajt van otthon, minden van otthon, régóta tartom magam ehhez a bevált módszerhez. Persze ennél a receptnél jó, ha többféle sajt áll rendelkezésünkre, de végül is egyféléből is elkészíthető.
Pizzatekercs, amire rákattansz
Még kicsik voltak a gyerekeim, amikor szert tettem erre a receptre, számtalanszor elkészítettem, és mindig olyan hangos üdvrivalgás fogadta, amikor kivettem a sütőből, amiért akkor is érdemes lenne elkészíteni, ha bonyolult, hosszan készülő étel lenne. De nem az!
Ha a szellemek továbbálltak...
A Halloween ünnepe Európában bár ismert, mi magyarok mégsem tekintjük ünnepnek, egyelőre legalábbis, annak ellenére sem, hogy a webről ömlik ránk az ez irányú információ. De kinek van szüksége hivatalos ünnepre egy jó koktélhoz vagy sütihez?
Tejszínes vadnyúl leves erdei gombával
A hidegebb idő beköszöntével mindig előtérbe kerülnek nálam a tartalmas és forró levesek, amire hoznék most egy nagyon jó példát.
Sütőtökös muffin - boszorkányos gyorsasággal
Muffint sütni jó dolog, némi ügyesség és egy kis kreativitás kell hozzá, hiszen kedvünk szerint variálhatók az összetevők. Most például egy kis sütőtökkel tettük aktuálisan izgalmassá! Nem boszorkányság elkészíteni!
Pulykamellsonkás-tojásos őszi saláta
Egy könnyű ebédre a munkahelyre vagy gyors vacsorára ajánljuk ezt a pár alapanyagból, mindössze 10 perc alatt elkészíthető salátát. Persze attól őszi, hogy most készítjük...
Sütőtökös mascarpone krém
Ha sikerül konyhakész sütőtököt vásárolnunk (akár konzervben pürét, akár előre főzöttet üvegben), akkor 15 perc alatt varázsolhatunk desszertet az asztalra.
Vegán, gluténmentes kakaós csiga
Igazán jól fog jönni ez a vegán, gluténmentes kakaós csiga recept azoknak, akik ilyen diétára szorulnak. Egy próbát mindenképp érdemes tenni vele, még az is lehet, hogy lecseréled a régi receptedet erre.
Krémesen finom tökös tekercset sütöttünk
Vendégeim elnevezték tökös ötösnek ezt a nem hagyományos összetevőkből készült piskótát. Ha már úgyis sütöttél egy kis tököt, tegyél félre te is egy darabkát, és üsd össze ez a túrókrémes csodát belőle.
Almakrémleves
Ősszel százféle finomnál finomabb almát lehet kapni a piacon, édesebbet, savanyúbbat, mindenki megtalálja közöttük, amit igazán szeret. Egy finom, fűszeres almaleves a legjobb ilyen szürke, hideg időben.
Együnk egy jó sztrapacskát!
Ahogy megérkezik a hidegebb idő, elkezdünk kicsit nehezebb, tartalmasabb ételek után vágyakozni. A sztrapacska megfelel ennek az elvárásnak, enyhén szólva sem diétás, kímélő étel.
Habos túrós süti hétvégére
Azok a legjobb sütik, amiket otthon, a nagymamánktól, anyukánktól tanultunk. Ez is egy ilyen recept, biztos ezer és ezer családban ismerik és szeretik. Ha te még nem találkoztál vele, itt az ideje kipróbálnod!
Saláta James Bond módra
Néha az a legjobb, ha a főétel mellé tálalt salátát nem bonyolítjuk túl, vagy akár azt is mondhatnám, a legminimalistább szinten tartjuk. Ez a saláta megfelel ennek az iránynak, egy kis zöldsaláta, klasszikus vinaigrette szósszal. Csak semmi flanc, fő az egyszerűség!
Szoktál te is tökölni?
Nem tudtál ellenállni a csábításnak, és vettél a piacon egy fél sütőtököt, majd hazaértél, és rájöttél, fogalmad sincs, mit készíts belőle. Nos, mielőtt tönkremenne szegény tök a hűtőben, adunk néhány remek ötletet, mit készíts belőle.
Sajtos burgonya, a kedvencünk
Ezt a sajtos csodát olyan egyszerű elkészíteni, hogy bátran rábízhatod még a pasidra is, de ha nem vagy ijedős, akár a nagyobbacska fiadra is. Meg fog vele birkózni!
Bulgur kapros tökkel
Nagyon egyszerű, ízletes, olcsó, hétköznapi, egészséges, vegán étel, amely önálló főételként, de akár köretként is megállja a helyét. Mi stílszerűen kapormártást is készítettünk hozzá, de azért azt is tudjuk, hogy a kaporszósznak kevés rajongója van, de aki szereti, az rajong érte. Az étel a mártás nélkül is finom.
Pulykamelles avokádós fussili - a gyors vacsora
Egy hosszú nap után mi másra is vágynánk, mint egy gyorsan elkészíthető vacsorára!? Mi adjuk a receptet, te ne felejtsd el a hozzávalókat! Tészta, pulykahús, avokádó...
Édesburgonya krémleves
Az édesburgonya gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, édes sütemény, lepény is készülhet belőle. Nagyobb hipermarketekben, zöldség-gyümölcs üzletekben Magyarországon is kapható. Ha édesburgonyát vásárolunk, vigyázzunk, hogy friss legyen - ilyenkor a bőre feszes, sima. Nagy nedvességtartalma miatt csak néhány napig tárolható, és inkább száraz, hűvös helyen, mint hűtőszekrényben ajánlatosabb tartani a felhasználásáig. Előkészítése, tisztítása hasonlóképpen történhet, mint a burgonyának: lehet hámozni, vagy csak vizesen ledörzsölni, kaparni is a héját, de megsüthető a héjában is.
Márti sültkrumplija
Utcán sétálva, meccs közben rágcsálva, garnérungnak - mindenhogy jó! Legyen hozzá bármilyen mártogató vagy csak egyszerűen majonéz. Igen, ez a sültkrumpli, amit mindenki szeret - akár bevalljuk, akár nem. Jó aztonban csak kevesen készítekenk. A legfontosabb, hogy konzultálj kedvenc zöldségeseddel, mert nem mindegyik burgonya alkalmas ropogós sültkrumpli elkészítéséhez.
Tejben sült zöldfűszeres tojás
Egy tipikusan gyors és könnyű vacsora. Krémes tejszín és tej keveréke, amiben megsütünk két tojást. Laktató étel, aki szeretné, a végén a krémes szaftot ne hagyja a tál alján. Törjünk egy darabka bagettet vagy pirítóst, és azzal itassuk fel.
Füstölt halas szendvicskrém
Füstölt hal, tonhal, egyre megy, ha arról van szó, hogy egészséges ételeket, szendvicskrémet, salátát készítsünk. Érdemes velük megbarátkozni, hiszen remekül színesítik konyhai repertoárunkat amellett, hogy egészségünknek is jót tesznek.
Húsos káposzta gerslivel
Tartalmas, gazdag egytálétel. Érdemes nagyobb adagot készíteni, hiszen jól eltárolható, és mint minden káposztás ételre, erre is igaz, hogy minden újraforraláskor teljesebbé válik az íze. Ha nagyon savanyú a káposzta, akkor mindenképpen öblítsük át, hogy nem nyomja el a többi ízt.
Vegán svéd húsgolyók
A svéd bútoráruház éttermében láttuk, hogy szinte minden második ember húsgolyót eszik krumplipürével. Azóta gondolkodtunk rajta, hogy elkészítjük a vegán változatát úgy, hogy egyszerű legyen elkészíteni, kevés hozzávalóból is ízletes, egészséges és laktató legyen.
Ünnepi habos torta - egyszerűen, sütés nélkül
Ezt a tortát bármilyen ünnepi alkalomra elkészíthetjük egy munkafolyamat, azaz a sütés mellőzésével.Itt most csak a krémre és a habra kell koncentrálni. Nagyon finom és mutatós!
Kesudiós, spenótos babragu
Egy igazán különleges és ínyenc étel a kesudiós spenótos babragu, amivel az egész családot elkápráztathatjuk. Vagy a gyerekkel megszerettethetjük a spenótot.
Egyszerű spenótleves
A spenótot sokoldalúan használhatjuk a konyhában, leves, rétes, pite, főzelék, lasagne készülhet belőle. Mi most egy pofonegyszerű levest mutatunk.
Fahéjas sütőtökös rétes - az ősz slágere
Rétest sokan, sokféleképpen készítenek, és a töltelékek is jól variálhatók. Most egy aktuálisan tökös variációt mutatunk, egyszerű és bonyolult változatban! Garantáltan az ősz slágere lesz.
Dögös focaccia - ahogy a Divin Porcelloban sütik
Izgalmas borkóstolókon vehetnek részt azok az újságírók, akik rendszeresen elmennek a Wineglass Sajtóklub bemutatóira. Velem együtt gyakorló, de borra nem specializálódott tollforgatókat ismertetnek meg a borkultóra különlegességeivel. Havonta járunk be képzeletben egy-egy borvidéket. Általában a budapesti Divin Porcelloban kóstolgatunk, és a remek borok mellett falatozgatunk is. Annyira finomak a helyben sütött olasz kenyérfalatkák, hogy legutóbb megkerestem Németh Péter konyhafőnököt, hogy árulja el Nektek a titkot! Íme, ez a recept! Nem fogtok csalódni!
Sajtfelfújt
A sajtfelfújt kiváló kísérője lehet szaftos húsoknak, de önmagában is finom étel. Egyetlen titka van, amint kikerül a sütőből, azonnal tálalni kell, különben öszseesik, és az sem az ízének, sem a kinézetének nem tesz jót. Ahogy a mondás tartja: inkább a vendég várjon a felfújtra, mint a felfújt a vendégre.
Sütőtökös töltött krumpli sajttal, baconnel, szezámos mártogatóssal
A töltött burgonya nagyon jó téli étel, egyrészt számtalan variációt lehet kitalálni, mivel is töltsük meg a krumplikat, másrészt a sütő jó meleget csinál a konyhában, ami hideg téli napokon nem hátrány.
Anyukám mesealmása - tényleg álom!
Csak úgy ragyognak a piacon a különböző almák! Nemrég Szekszárdon jártam, és az oda vezető egyik mellékúton, egy almáskertnél álltam meg, ahol rengeteg finom gyümölcsöt vettem a kicsitől a nagyig, a zöldtől pirosig, a csíkosig. Alig vártam, hogy beleharaphassak az egyikbe, és már éreztem is a számban ennek a sütinek az ízét! Alig vártam, hogy nekiállhassak. Anyukámtól tanultam ezt a mesés mesealmást, amit gyerekkoromban akár csukott szemmel is képes volt elkészíteni!
Francia rakott burgonya
A rakott krumpli finom, a rakott krumplit mindenki szereti. De miért ne variálnánk meg időnként a megszokott receptet, hogy új, friss színt vigyünk vele a vasárnapi ebédekbe?
Cecei lóbabom, az őszi levescsoda
Méltatlanul mellőzött hüvelyesünk a lóbab. Az annak idején Ázsiából hozzánk érkezett növénynek ez volt az eredeti alakja, a kisebb, a tarka vagy a fehér színűeket már mind ebből nemesítették. Egykor különösen a jászsági pásztorok kedvelték, de a mai bográcsozók is előszeretettel használják. A minap a mezőföldi Cecén jártam, ahol elbővölt a sok-sok paprikafüzér, az utcai árusok kavalkádja. Megálltam megcsodálni, és persze a paprikához rögtön gyönyörű lóbabot is vettem!
Házilag füstölt kacsamell
Aki szeret főzni, és nem akarja húsz perc alatt letudni a vacsorafőzést, vasárnap meg az ebédet, annak nagyon jó játék ez a házilagos füstölés. Egyáltalán nem bonyolult, és a végeredmény nagyon finom. A büszkeségről nem is beszélve, amit a készítője érez.