ételek cikkek

Lenhabbal készült datolyás mogyorókrém
Mostani kedvencünk felhasználásával, lenmagból készült növényi habbal készítettük a képen látható krémet. A lenhab nemcsak tökéletesen pótolja a tejszínt, de szerintünk annál finomabb is, tiszta növényi forrásból elkészíthető, minden különösebb hókuszpókusz nélkül felverhető, állagát másnapra is megtartja, könnyű, a vele készült krémeket, habokat lazává, omlósan, olvadósan krémessé varázsolja. A csicseriborsóléből készült habbal ellentétben szinte korlátlan mennyiségben készíthető, nem kell érte feláldoznunk minden esetben egy csicseriborsókonzervet, hogy aztán a kiszűrt borsó hetekig a mélyhűtőben parkoljon - írja a bulkshop.hu.

Bolo do caco, a madeirai kenyér
Az úgy volt, hogy Madeirán nyaralunk. Aztán jött egy frankó kis tüdőgyulladás - nyáron -, és keresztülhúzta a terveket, én maradtam, a család utazott... Azért kiadtam az utasítást, hogy a kenyerükről információkat szerezzenek be a helyiektől - írja Pammer Lívia ajánlójában. Aztán mikor felépült, megsütötte a madeirai kenyeret, amit meleg szívvel ajánl mindenkinek, mert nagyon finom. A bolo do caco egy édesburgonyából és lisztből kelesztéssel készült madeirai kenyér, amit vaslapon sütnek, és fokhagymás fűszervajjal kínálnak, de bármiféle feltéttel, édessel és sóssal is egyaránt kitűnő! A recept Madeiráról származik, az elkészítését egy portugál videón néztem meg - tette hozzá a gasztrobloger.

Bogyós uborkasaláta csírával és füstölt makrélával
A salátakészítés egyszerű dolog, de nem könnyű leírni a hozzávalók mennyiségét... Itt van például a kígyóuborka. Mégis mekkora, hosszú, vagy vékony, Én egy 61 dekásat vettem elő. Szeretem az olíva-, és a kapribogyót (nagyon) aki nem rajong érte, de megeszi, annak sok az az 5 szem, vagy bőven ölég 3 is..., és éppen mekkora az a koktélparadicsom...? folytathatnám a sort, de inkább azt mondom, hogy a salátákat mindenki alakítsa ízlésének megfelelően, az adott hozzávalók mennyiségének variálásával. A következő salátánál, amit lényegesnek illetve főelemnek tartok az az uborka... Mégis írtam valamiféle mennyiségeket, de mint azt fentebb jeleztem, ez legyen szabad döntés tárgya - ajánlja fantasztikus nyári receptjét az őrülten jó ételek gazdája.

Almás kelt puffancs
Kaptunk a sógoroméktól almát. Sokat. Így kezdődött Somogyi Zoltán Max egyik kedvenc almás receptje. Ezt a kelt puffancsot a muffinsütőben készítheted, Ebből a mennyiségből 12 darab kerekedik ki. Köszönjük a sógor úrnak is az ihletet.

Vadas marha burgonyagombóccal
A maradék marhahátszínből úgy döntöttem, hogy vadast főzök, így lett egy fazék finom marhahúslevesem, a puhára főtt húsból és a zöldségekből selymes vadasmártást készítettem. Pammer Lívia burgonyagombócokat kínált mellé.

Citromos köleshab csokireszelékkel
Ismét egy gluténmentesen elkészíthető, vegán desszert a bulkshop.hu-tól. A képen látható finomságot lenhab felhasználásával, citromos ízesítéssel született. Tehetünk bele vaníliakivonatot, és pazar vaníliahabunk lesz. Tehetünk bele olvasztott csokit/kakaót, akkor csokis habunk lesz. Bármilyen gyümölcsízesítéssel is szuper, kókusszal is nagyon vagány, csak az alapot kell elkészítenünk és azt variálhatjuk.

Almás-málnás morzsás lepény Max konyhájából
Alma van, szilvát meg elfelejtettem venni... Van viszont egy kis málna, mandarin, és egy darabka friss gyömbér. Jó, akkor ebből lesz a mutatvány. Max szerint ez a süti nagyon jóóóó!

Fűszeres almával töltött csirke
Hová is tettem a kipirított szalonnát a kukó levesből? Hát ebbe a csirkébe. Régóta szerettem volna egy olyan almával töltött csirkét csinálni, hogy a benne megpárolodott almát köretkén meg lehessen enni. Annyit bővítettem a dolgokon hogy tettem hozzá még 4 db felső combot, amit alulra raktam, és így pároltam meg, és azt másnap felhasználtam egy almás-csirkés-ananászos salihoz. Készíthető bármilyen kacsasütőben, vagy római tálban, de azt ne felejtsük legalább 1 órára beáztatni - írja Somogyi Zoltán Max.

Meggyes rétes lustán elterülve
Ne kövezzetek meg, de én sokkal jobban szeretem a sodort rétest, mint a húzottat. Elkészíteni is, és enni is. Igaz, kicsit tartalmasabb a tésztája, nem annyira vékony, mint a húzotté, de számomra ez lett az ideális rétes, általában túrós és meggyes töltelékkel készítem, de idény szerint szinte bármilyen gyümölcs alkalmas a töltelékbe. Most egy kissé savanykás, vagy inkább savakban gazdag meggy került bele, fahéjjal és barna cukorral szórva. Morzsája sem maradt - írja Pammer Lívia.

Majonéz lenfehérjéből
Most a majonézkészítés egy igen hatékony és könnyű módját osztja meg veletek a bulkshop.hu. Ezúttal a lenmag főzetéből, a lenfehérjéből készítjük el ezt a finom mártást. Tovább ízesíthető tormával, wasabival, fokhagymaporral, bármivel, amit szerettek, amit a majonéz ízesítéséhez egyébként is használnátok.
Grillen készült pizza a csodás oregánóval
Tamás fiam nagy pizza fun, az óbudai albérletében rendszeresen dolgozik a sütő, terjeng az oreganó illat - most pedig azt találta ki, hogy a teraszunkon tekerjük fel a grillt teljesítményre, majd készítsünk nápolyi jellegű, nagyon vékony tésztás pizzát. Ő elkészítette a mártást és a pizzatésztát - én pedig a sütési részt vállaltam be. Az eredmény fantasztikus volt, igazi, vékony tésztás pizzák sültek meg percek alatt a 300-320 C-os grillen - mi pedig csak ettünk, ettünk és ettünk... ( ...nem is győztem lebiciglizni a kalóriákat .)
Kukoricában sült tilápiafilé
Ma semmit sem főztem magamnak a reggeli kávét leszámítva, bár tudom, hogy az is lehet kihívás egyeseknek. Az, amit most megosztok veletek, az egy régebbi, úgymond raktáron heverő étek. Kifejezetten fülledt, meleg időben készült, amikor isteni egy korty hideg sör is, hisz - mint tudjuk - a hal úszni kíván...
Málnavarázs - Max konyhájából
Íme Maxék kedvenc szülinapi tortája. Van ugyan egy barát a családban, aki történetesen cukrász, de mi, halandók bizony mindent lefordítunk a magunk nyelvére. Max is így gondolta, és így született meg egy hamisíthatatln nyári süti! Isteni!
Pulykavirsli-koszorú
Ez a recept még lávnynak is lenyűgöző. Az esti asztal éke lehet. Mindenki törhet belőle, a mártogatósok kellemes ízt adnak minden falatnak!... És ki ne szeretné a pizzát! Kínálj hozzá egy könnyű vörösbort vagy egy pohár hideg sört!
Pulykasonkás aszaltparadicsomos tekercs
Mindig jó, ha van a hűtőben egy jó kis levelestészta. Itt van rögtön ez a pulykasonkára hangolt recept, ami biztosan nyerő lesz a következő partidon. Gosso Gabi egy jó kis mártogatóst is ajánl hozzá, amihez jól fog esni egy pohár hideg sör vagy egy kellemes fröccs, monjuk rozéból!
Kolbászos batyut még a standra is
A magyaros ízek kedvelőinek ajánlott a kolbászos batyu, ami a hagyományos disznó helyett pulykakolbászból készül. Még a nagypapa sem fogja észrevenni, hogy kedvenc húsát egészségesebb felvágottra cseréltük, annyira ízleni fog neki a gombával megbolondított töltött desszert. A strandon is ott a helye, elcsomagolva a fürdőruhánk mellé.
Pulykasonkás mini linzer traccspartihoz
Ínyencek kedvence lehet a pulykasonkás mini linzer, amiben a pulykahús gyengéden olvad össze a lilahagymával, a sajttal és a tojással. A francia quiche-re hasonlító desszert akár önálló fogásként is megállja a helyét. Pikniken, vagy tábortűz mellett is hamar elfogy. Bátrabbak egyedi fűszerezéssel is különlegessé tehetik.
Pulykasonkás muffin, a gyerekek kedvence
Az egyik legegyszerűbb, biztos sikert akaró recept a sonkás muffin. Akárcsak édes testvérei, ez is egyszerűen elkészíthető. Csak összekeverjük a hozzávalókat, papírba rakjuk a masszát, majd sütőbe toljuk a finomságot. Frissen, még melegen az igazi! Kínáljunk hozzá mártogatós zöldségeket! A gyerekek imádni fogják a színes kis muffinpapírokat, ami meghozza a kedvüket a csemegézéshez. Még az is lehet, hogy megszeretik a húst!
Chilis, csirkés taco
Elég rég jelentkezett új recepttel egri Húsimádó barátunk. Eláruljuk, párjával felújítottták a konyhát, hogy még izgalmasabb falatokat találjanak ki. Máris egy kis nosztalgiával kezdett! Az íz ismét elővarázsolja Pueblát, Oaxacát és Taxcot, mert a kukorica liszt, a friss koriander, a chili íze előhoz minden szép emléket, amit tavasszal megélhettek Mexikóban.
Lecsó és csusza, avagy kettő az egyben
Ez tipikusan az a pillanat, amikor nem tudsz dönteni mit is ennél. ...lecsót? ...túrós csuszát? Itt áll Steffel Csaba férfiasan jó megoldása!
Sógorék Kornspitze
A bámulatos osztrák reggelik elmaradhatratlan része ez az isteni péksütemény, ami eredendően rozsból készül (Korn), és csúcsos a vége (Spitz). Vajjal megkenve, sonkával, sajttal, paradicsommal megtöltve, vagy csak úgy magában egyszerűen feledhetetlen! Max konyhájából most ezt ajánljuk!
Tonhalas spagetti, ha valami igazán gyorsra és finomra vágynál
A szombati ebédek mindig valami egyszerűre sikerednek, tekintve, hogy inkább másra fordítok több időt . Mivel most igazán paradicsomdömping van, tonhal meg volt a hűtőben, egy gyors felmérés után úgy döntöttem, hogy a tonhalas spagetti minden elvárt kritériumnak megfelel - írja Pammer Lívia. Hallgassunkr, és ugorjunk neki!
Tahinikrém zabropogóssal
Kevés munkával, kevés hozzávalóból készítettük a képeken látható vendégváró nassolnivalókat. Néha a legegyszerűbb ételek a legkapósabbak, legfinomabbak. A zabropogós önmagában is megállja a helyét, nagyon finom, ropogós, a bolti ropit vagy más apró, sós rágcsálnivalókat is ki lehet váltani vele. A tahinikrém sokoldalúan felhasználható, mártogatósnak, tésztaszószként, salátaöntetként, burgerek díszítőjeként és ízesítőjeként egyaránt felhasználható.
Enchiladas verdes – avagy mit szólna ehhez Kolombusz?
Már több mint három hónapja hazaérkezett Mexikóból egri húsimádó barátunk, de az ízek és a hangulat még élénken él benne. A hétvégén így akarva-akaratlanul, de mexikói hétvégét tartottunk, ugyanis készítettem jó kis csípős sangrítát, ittunk az utolsó üveg mezcal-unkból (Mezcal Oro de Oaxaca), na és tacót és enchillada-t is készítettem. Most ez utóbbi következik, tehát jöjjenek a ...
Csirke és burgonya, avagy mintha
Amikor Steffel Csaba nekiállt a főzésnek, szokás szerint fogalma sem volt, hogy mit akar enni. Volt otthon csibemell, burgonya, szalonna, stb... végül látta, hogy össze nem téveszthető jelei vannak annak, hogy ebből bíz leves lesz. Evés közben, teljesen olyan érzete volt, mintha gulyást enne, pedig nem is úgy készült. Akkor maradjunk a minthánál...
Üvegbe zárt nyár, ez a lestyán!
Nagyanyáink még nem használtak leveskockákat a vasárnapi húsleveshez. Ők lestyánt tettek el télire! Tegyük el mi is ezeket az étvágygerjesztő, görcsoldó, vízhajtó leveleket! Ilyenkor érdemes learatni, mert ebben az időszakban a legintenzívebb az íze! Húslevesek, csorbák, a kacsasütés káprázatos fűszere!
Rántott tök Márti pikáns csavarával
Ez egy hamisíthatatlan nyári kedvenc! Még annak sem kell aggódnia, aki vigyáz az alakjára. A panír kívül roppanós, belül a tök vajasan puha, a sült magok pedig adnak hozzá egy kis pikáns ízt! Egyszóval maga a kényeztetés! Ez volt az ebédünk, frissen az igazi, de délután felé még a maradék két karika is csendben elkopott a majonézzel!
Kovács nagyim tündéri sajtosa
Ezt még egy hajó fedélzetén is összedobtam a legénységnek Dél-Korea partjainál. Nem tudtam annyit összegyúrni, hogy elég lett volna, a szakács barátom pedig örült, hogy levettem némi tehet a vállairól. A nagyim receptje kiállta az idő próbáját, és ma is imádják a barátaink. Ráadásul akár egy hét múlva is élvezetes sós! Megsúgom: többször is előfordult, hogy nem vártam vele. Amint összegyúrtam, már gyújtottam is be a sütőt! Jól sikerült!
Püspöklila padlizsán rántva
Mondanom sem kell, hogy ismét megleptek a szomszédaim, ezúttal pár csodás padlizsánnal! Harcra fel! Ezt a remek zöldséget Délkelet-Ázsiában már több ezer évvel ezelőtt termesztették. Gazdag ásványi sókban, C- és A-vitaminban. Kék, illetve török paradicsomnak is nevezik, bár eredendően badinjan neve hozzánk arab közvetítéssel jutott el.
Sült paradicsomom grillpartihoz
Ezt a vicces kis grillkoronát először készítettem, de nagyon cuki! Azt a sót használd, amelyiket a legjobban kedveled, és feltétlenül frissen őrölt borsot szórj rá, mert sokkal intenzívebb lesz az íze! A sütés alatt lassan kinyílik a paradicsom attól függően, hogy mennyire vágod be! Persze, ha mélyebben, belül is jobban pirul, ami bársonyossá teszi az ízét! Vágj bele!
Egyszerű francia karalábém
Használjuk ki, hogy ebben a szép nyári időben csak úgy tobzódhatunk a friss, hazai zöldségekben. A karalábé is a nagy kedvenceim egyike! A vadkáposztaként is ismert zöldség nem túl szép, de annál több benne az ásványi anyag, a kálium, a magnézim, a B1-, B2-, B6-, A- és C-vitamin. Fogyókúrázóknak egyenesen mennyei! Edd nyersen is! Nagyon egészséges!
Nagyim nyári barackos csirkemelle
El nem tudom képzelni, hogy a nagyszüleim lőrinci kertjében hogy tudott annyi barack teremni azon a kis fán! És egy szemet sem dobtak ki! Mindnek meg volt a helye a kompótos vagy lekváros üvegtől a csirkemell tetejéig mindenütt.Ez a recept is tőle van! Próbáljátok ki, mert szinte ömlenek a szádba a nyári ízek!
Osztályelső jegeskávé
Igényel némi előkészületet, türelmet és merészséget a tökéletes jegeskávé elkészítése, az eredmény azonban megéri a fáradozást. Az ismert nemzetközi kávéházlánc most megoszt pár apró trükköt arról, hogyan készíthetünk különleges kávés frissítőt, válaszul a nyári hőségre.
Nyári mártogató készülő bulimra
Ez a recept nem más, mint joghurtba kevert finomságok, amik összességében jól feldobják a kerti partira szánt zöld salátádat, mártogathatsz bele sárgarépát, vagy csak egyszerűen kínáld a sült hús mellé. Egykori televíziós kolléganőmtől tanultam, aki nagy mestere volt az ízek, az illatok és a hangulatok szövésének!
Limonádés aludttej
Gyerekkoromban friss tejet hoztuk minden reggel a szomszédból. Ennek megfelelően mindig volt aludttejünk is. Nos, ebben a melegben most pont itt az ideje, hogy felidézzem Nektek ezt a remek hűsítőt, amit a gyerekek is ihatnak a kerti partin! Ahány adagot akarsz készíteni, annyiszor veszed a hozzávalókat!
Egyszerű házi meggylikőr
Meggyszezonban mindenki imádja a meggyet, de mit is csináljunk, ha maradt még a fán, vagy kaptunk ajándékba! Mi sem egyszerűbb, gondolunk a hűvösebb napokra! Ez például egy egészen remek kis variáció!
Iván barátom kovászos paradicsoma
Tengerész házaspár barátaink házavatóján kóstoltam (azután megettem az egészet!) ezt a fantasztikus savanyúságot. A kerti grillezés királynője - a házi kolbászkák mellett - ez a kovászos paradicsom volt! Friss, magasított ágyásaikból szedték az alapanyagot, és az íze maga a tökéletesség! Már írtam a kovászos uborkámról, a Larus-féle kovászos zöldbabról, de ez mindent visz! Zöld paradicsom kell hozzá, és azonnal próbáld ki!
Amikor elönt a petrezselyem
Tudtátok? A petrezselyemben több a C-vitamin, mint a citromban! Ezért aztán semmiképp sem hagyjuk veszni! Jól jön még a nyári burjánzó levél a téli főzéskor! Két trükköt is mutatok! Mindkettőt használom, és mindkettő nagyon bejött!
Töltött tök kapormártással és egy férjjel
Egy házasság sorsa a mindennapokban dől el, és azt hiszem, eddig elég jól vettük az akadályokat. Nemrég, egy szombaton ki sem látszottam a munkából, amikor elhangzott a bűvös mondat a konyhából: nem segítenél? Pontosan tudtam, hogy ezt a receptet a férjem is el tudja készíteni, de lementem... Az asztalon már ott állt egy vázában kedvenc sárga rózsám! Igen, jó volt együtt főzni, együtt csinosan megterítve ebédelni, a többit meg a fantáziátokra bízom! Egyszóval így lehet szexis egy töltött tök kapormártással...
Paradicsomleves nagymamásan
Tobzódunk a nyár minden ízében! Használjuk ki ezt a remek lehetőséget, és együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt! Akár frissen, akár másként, mondjuk egy jó nyári levest paradicsomból! Most kaptam drága szomszédaimtól legalább egy kilót! Már illatából is érződik, hogy most szedték le. Irány a konyha! Jöjjön egy klasszikus!
Őszibarackbólém a közelgő kerti partimra, de ez még titok!
Mostanában kevésbé divatos ital a bólé, de annál finomabb! Tudni kell, hogy akkor a legjobb, amikor a nyers gyümölcs leve, és az italok aromája, ízvilága megfelelő mélységben keveredik. Csakis jégbe hűtött pezsgőt használj! Ha nem mered bevállalni, helyette önts bele szénsavas ásványvizet a legvégén. Léteznek igazi, nagy bóléstálak üveg merőkanállal, de poharakba öntve is kínálhatod. Ha nagy a meleg a kerti partin, csak tálalás előtt vedd ki a hűtőből, és frissen adagold a poharakba. Így lassabban melegszik fel! Adhatsz hozzá kis színes vagy fa pálcikákat a barackok kipecázásához!
Édesem! Úgy imádom, amikor roppansz!
Ostya nélkül nem fagyi a fagyi! Kevesen tudják azonban, hogy ezt az elmaradhatatlan kelléket magunk is el tudjuk készíteni! Nem nagy tudomány, de a kerti partit nélküle megkoronázni nem lehet! Ugorjunk neki!
Dzsem a hónap gyógynövényéből
Nemcsak a kertünk, az erdők is ontják kincseiket. Itt van mindjárt az erdei szeder, ami nem mellesleg épp a hónap gyógynövénye! Isteni tea készíthető belőle, ami jó a köszvényre, a reumára, és jó hatással van a menstruációs zavarokra, illetve a cukorbetegség kezelésében is segít. Most jöjjön egy egyszerű trükk, amivel télre is elteheted a nyári erdő ízét!
Sós uborka télire
Úgy látszik, ez a hét a befőzés, a télre készülődés időszaka lett. Valahogy minden növény, gyümölcs, zöldség hamarabb érik.Akkor pedig nincs mit tenni, most kell feltölteni a kamránkat. Szerintem már meg sem lep senkit, hogy ez is a lőrinci nagymamám kis receptes füzetéből került elő!
Rumos meggy télire
Időhiányra, helyszűkére vagy lustaságra hivatkozva sokan nem tesznek el télire semmit, pedig annyira jó csak kikapni a polcról egy lekvárt, lecsót vagy kompótot! Most egy nagyon egyszerű, de isteni finom receptet mutatok, amit természetesen szintén a lőrinci nagymamámtól tanultam. Sokféle módon használhatod majd, de karácsonykor biztosan valahogy az asztalra kerül!
Málnaszörp, de nyersen!
Most tedd el a nyár ízét - minden kincsével! A bíborszemek egyszerűen hívogatnak a piacon! Ha már tele a pocak, most gondolj a télre! Ez egy végtelenül egyszerű, de annál finomabb - mondjuk úgy - szörpi receptje. Ne hagyd ki, mert ha nem is szörpnek használod el, akkor is remek koktélok alapanyaga lesz! És királynő leszel, ha ezzel a saját szörpivel kíséred a társaság italát!
Párom párolt zöldbabja + majd két tük. toj.
Ez egy főzelék, de csak majdnem, mert annál egészségesebben készül. A praktika abban rejlik, hogy a babot nem főzöm, hanem saját zsírján átpárolom, de csak annyira, hogy puha legyen, de még - úgymond - roppanjon. Így több vitamin marad benne, és a férjem pont ezt az ízt kedveli! Csak egy tükörtojást kért a vacsorához, de upsz!... Kettő lett! Kétszikűre sikeredett, de így is elfogyott!
Házi ribizlibor karácsonyra
Remek fogyókúrás gyümölcs a ribizli. Ha le akarsz dobni pár kilót, egyél ilyenkor napi 1-2 tálkával belőle. Két hét alatt csodákat látsz! Mellesleg a ribizli jó a köszvény kezelésére, elősegíti a bélmozgást, olaja megnyugtatja a bőrt. Csak az a baj, hogy mindössze június-júliusban érik nálunk. Ezért aztán jó, ha teszünk belőle el télire is. Ez egy különleges módszer. Erdélyben nagy kedvencként tartják számon.