Életforma.hu


Szakértők: Egy kevesebb a főzésre fordított idő

Szakértők: Egy kevesebb a főzésre fordított idő 

Alig változik a főzéssel töltött idő, a nők a szocializmus óta napi közel másfél órát dolgoznak a konyhában
Megdöbbentő titkot árult el magáról Wolf András, a sztárséf

Megdöbbentő titkot árult el magáról Wolf András, a sztárséf 

A sztárséf nemcsak arról lebbentette fel a fátylat, hogy milyen gyakran főz a családjának, de a gyorséttermekkel kapcsolatban sem rejtette véka alá a véleményét.
Schobert Norbi büntetést kapott, nehezen viselte

Schobert Norbi büntetést kapott, nehezen viselte 

Schobert Norbi kötényt kapott a Konyhafőnökben még hozzá Rácz Jenő séftől. Az első kötényes főzése azonban nem úgy kezdődött, ahogy azt eltervezte.
Ez a tökéletes húsleves titka a nagyi szerint

Ez a tökéletes húsleves titka a nagyi szerint 

A húsleves sokakban emlékeket idéz. Akkor leszel igazi háziasszony, ha már húslevest is tudsz főzni - mondta a nagyi, miközben egy hatalmas fazék tyúkhúslevest tett a vasárnapi asztal közepére. Az első zavaros levesem után aztán elárulta mi a titka.
10 főzési hiba, amit mind elkövetünk a konyhában

10 főzési hiba, amit mind elkövetünk a konyhában 

Gyakorlás teszi a mestert, ám vannak olyan konyhai bakik, amiket mindenki elkövet, főleg amikor először ragad fakanalat a kezébe. Most összegyűjtöttünk egy listát a legtipikusabb főzési hibákról, amiket jobb elkerülni.
7 konyhai baki, amit szigorúan kerülj el!

7 konyhai baki, amit szigorúan kerülj el! 

Gyakran öntudatlanul alkalmazzuk azokat a régi módszereket, amiket anyukánktól vagy a szomszédasszonytól hallottunk, ellestünk. Pedig egy-egy ilyen konyhai baki esetében jobb lenne, ha már régen a süllyesztőbe kerülne. Olvasd el a listát, és csináld másképpen ezentúl a dolgokat, és az ételeid sokkal finomabbak lesznek, és a főzés is könnyebbé válik majd.
Balássy Betti eddig 13 kilótól szabadult meg

Balássy Betti eddig 13 kilótól szabadult meg 

Varga Feri és Balássy Betty életét alaposan átírta a koronavírus-járvány. Koncertek és fellépések hiányában Feri asztalosként kezdett dolgozni, Betty pedig belevágott a régóta halogatott fogyókúrába: 10 hét alatt 13 kilótól szabadult meg.
10 különböző konyhai eszköz 10 különböző országból

10 különböző konyhai eszköz 10 különböző országból 

Ahány ország, annyi különböző étel - és persze az ételek elkészítéséhez szükséges eszköz. A a sütés-főzés során a háziasszonyok a speciális recepteken kívül különböző érdekes edényeket és készülékeket is bevetnek a finomabb fogások elkészítéséhez. Körbenéztünk a világban és megmutatjuk, hogy milyen egyedi konyhai eszközöket használnak az emberek az egyes országokban.
A Peller lányok még ma is a nagymama receptjéből főznek

A Peller lányok még ma is a nagymama receptjéből főznek 

Peller Anna és Peller Mariann az ország egyik legismertebb testvérpárja, akik nemcsak a színpadon, és a kamerák előtt mozognak otthonosan, hanem a konyhában is. Ehhez kiváló alapokat kaptak a nagymamájuktól.
Ezt üzeni Mautner Zsófi a jövőnek a Covid idejéből

Ezt üzeni Mautner Zsófi a jövőnek a Covid idejéből 

Mostanában egyre többször gondolkodunk el azon, vajon az utókor hogyan vélekedik majd a jelen helyzetünkről. Milyen jó lenne üzenni nekik, megmutatni a járvány alatti életünk fontos kellékeit, elmesélni személyes történetünket, érzéseinket, netán jó tanácsokkal látni el őket. Ebben a rovatunkban ismert magyar embereket kérdezünk meg arról, mit tennének bele az időkapszulájukba üzenetként a jövő számára. Ezen a héten Mautner Zsófi mesél nekünk.

Pazar avokádós receptek 

Az avokádó telítetlen zsírsavai rendkívül jó hatással vannak a szív- és érrendszerre, emellett a termés B- és C-vitamint is tartalmaz – azaz nemcsak egészséges, hanem finom is. Hoztunk nektek néhány receptet.

Mikrós főzés egy nehéz nap után 

Semmihez sincs kedved, de jólesne valami meleg étel, netán egy kis nasi? Összegyűjtöttünk néhány pofonegyszerű receptet, amelyekhez nem kell sokat főzöcskézni.

Főmenü 

Karácsony másnapján indul a Főmenü, a Duna Televízió vadonatúj gasztroműsora. December 26-tól szombatonként 17 órától Széll Tamás Michelin-csillagos séf és Anger Zsolt színész, rendező jobbnál jobb, otthon is elkészíthető receptekkel készül a nézőknek. A két házigazda zömében magyaros ételeket szolgál majd fel vendégeinek egy csipetnyi újragondolással. Természetesen nem hiányozhatnak olyan klasszikusok sem, mint a véres hurka, a töltött káposzta vagy a szalontüdő, persze nem a megszokott formában.

Mikrós édességek, elfoglaltaknak 

Ahogy közelednek az ünnepek, egyre inkább ránk jön a sütési vágy. Akkor sem kell csüggedned, ha nincs időd a konyhában órákat tölteni, hiszen a mikródban is kiváló édességeket készíthetsz.

Frissülj fel ASMR-videókkal 

A cím alapján ne arra gondolj, hogy kikapsz a hűtőből néhány alapanyagot és összedobsz egy klassz vacsorát vagy egy gyors süteményt! Olyan különleges videókat hoztunk neked, amelyek egészen szokatlan módon segíthetnek lelassulni és ellazulni.

Fördős Zé a gyerekekért fogott fakanalat 

Jó ügyért hívta saját konyhájába ismerőseit, barátait és a gyerekek sorsa iránt elkötelezett vendégeit Fördős Zé. Többek között Bíró Eszter, Csepregi Éva, Görgényi Fruzsina, Iszak Eszter, Szinetár Dóra és Kembe-Sorel Arthur is elfogadta a Konyhafőnök VIP műsorvezetőjének invitálását, és bulizott késő éjszakáig a Street Kitchen főhadiszállásán.

Bármi lehet móka és kacagás 

Az ősz érkezésével egy időben a szabadtéri családi programok is egyre inkább háttérbe szorulnak, és helyüket átveszik a négy fal közt is szórakoztató, közös tevékenységek. A minőségi együtt töltött idő minden formában kincset érhet, de ha igazán kreatívak vagyunk, a ház körüli teendőket is játékos formába önthetjük, így még több teret engedve a közös pillanatoknak.

Ízesíts, akár egy profi - videoval! 

Na, most bele fogunk orrolni az ételek ízesítésébe. Egy fogás élvezeti értékét nagyban befolyásolja az alapanyagok aromatikájának párosíthatósága. Az ízlelésünk 80 %-át a szaglásunk teszi ki, és csupán 20 %-ot fogunk fel a nyelvünkön keresztül. Ugye, milyen érdekes?

Otthon, Nigellánál 

A mindig gyönyörű és inspiráló Nigella Lawson legújabb, hatrészes sorozatában megmutatja, miért is olyan jó a családdal vagy a barátokkal körbeülni az asztalt, s közben pedig kiváló ételeket enni. De ami ennél is fontosabb, a műsor az otthoni sütés-főzést helyezi a középpontba.

Hoppá! Hajas László szakmát váltott? 

Az ország legnépszerűbb fodrásza nehéz helyzetben találta magát, amikor is egy teljes napra átvette Wossala Rozina sztárséf helyét. A mesterszakács feladata volt a bevásárlás és az aznapi különleges menü összeállítása is, de egyáltalán nem illetődött meg a kihívástól.

Sütés – olajozottan 

Mi a különbség a zsír, az olaj, a vaj és a margarin között? Milyen kémiai tulajdonságok befolyásolják a konyhában betöltött szerepüket? A Laboratorium.hu Konyhakémia rovatának legfrissebb cikke tudományos magyarázattal, táblázatokkal ad választ arra, mikor, melyiket érdemes használni. Hasznos tanácsok mindenkinek!

Szabó Győzőt megfőzték a lányok! Vagy fordítva...? 

Szabó Győző saját éttermében látta vendégül a Nemzet Szépe szépségverseny döntőseit, és együtt főzött a négy csodaszép lánnyal:Mészáros Dórával, Antal Éduával, Blénessy Grétával és Hegedűs Nikolettel. Vajon mi sült vagy főtt ki ebből?

Heten, de nem gonoszok 

Pályázatot írt ki az RTL még tavaly, hogy a hétvégeken is tartalmas műsorokkal örvendeztessék meg nézőiket. Ezek közül ez a hét most tavasszal indul. Mindenki kedvére válogathat! Jó szórakozást!    

Indul az okos főzőiskola! 

Sokan, sokféle fogadalmat tesznek, amikor beköszönt az új év.  Aki esetleg azt fogadta meg, hogy idén megtanul főzni, azok számára remek hír, hogy január végén elindult, és a tavasz folyamán még összesen 5 alkalommal várja az érdeklődőket egy igazán „okos” főzőiskola.

Szingapúr, ahol nem tudsz választani! 

Lestár Móni igazi, XXI. századi sztárszakácsunk! Olyan remek recepteket töltött fel az otthonfozok.hu -ra, hogy szerkesztőségünkben el voltunk ragadtatva! A briliáns alkotásokat - ígéretünkhöz hűen - egy csodás KichenAid aprítógép képében háláltuk meg!  

Újévi virsliáldozat - a tuti főzési technika 

A szilveszteri buli ráirányította a figyelmet a helyes virslifőzésre. Biztos mindenki elgondolkozott már a tökéletes főzési technikán, ahogy azon is, hogy miért olyan finom a hentesnél vásárolt virsli. Nos, igyekszünk mindkét kérdésre választ adni, és ezúttal is a kémia, azaz a konyhakémia tudományát hívtuk segítségül... - írja Szomorné Orosz Lotti a laboratorium.hu oldalán. 

Mit csinál Mózes öt könyve a konyhában? 

A világ népességének robbanásszerű növekedése miatt a 20. és 21. századi élelmiszeripar szigorú szabályozás, ellenőrzés és laboratóriumi vizsgálatok nélkül elképzelhetetlen lenne. Az étkezést azonban mindig is szabályozták. Ezt a feladatot leginkább a vallások határozták meg. A Laboratorium.hu összeállításából kiderül, mindez hogyan történt, illetve hogyan lehet összeegyeztetni a vallási előírásokat a modern élelmiszer-biztonság feltételeivel...

Ilyen lesz Fördős Zé gasztroblogger ünnepi menüje 

Milyen legyen a tökéletes karácsonyi asztal? Ez kiderült a Ferrero karácsonyi workshopján, ahol a vendégek a pralinék segítségével egyedi asztaldíszeket gyárthattak, és elleshették, hogyan készíti Fördős Zé gasztroblogger az ünnepi menüt.

Mennyi az annyi - nálatok? 

Hányszor álltál már a szakácskönyv és a keverőtál felett, mert valahogy semmi nem állt össze! De vajon miért? Elképedsz, ha megtudod, olyan egyszerű a megfejtés! Próbáld ki, és szólj a barátnőidnek is! És, ha végre kész a igazi süti, töltsd fel új rovatunkba, az otthonfozok.hu - ra! Így lehetsz nálunk sztárszakács!!!!   

Desszert, siker, divat - hétvégére 

Elő a fakanállal, a ruhásszekrénnyel és irány a csodavilág! Az RTL Klub hétvégén sem hagyja magára a nézőket. Ősszel is mindenki megtalálhatja majd az érdeklődési körének megfelelő magazinműsort. Ezeket mindenképp megnézi, aki trendi akar lenni!

Na, ez csípős lesz! 

A TV2 Csoport portfólió-fejlesztésének újabb lépéseként szeptember 26-án elindul a Chili TV. A gasztrocsatorna két saját gyártású műsorral debütál. Az Ízes Élet - Négykezesben Marton Adrienn ételstylist és Pataky Péter séf ragad fakanalat, míg a Kézzel Írott Receptek házigazdájaként Bereznay Tamás séf vendégeivel áll a konyhapult mögé. Az ízek szerelmesei ezen túl számos országos tv premier segítségével kapnak bepillantást a gasztronómia színes világába.

Amikor eldurran a fakanál! 

Vagány rocker séf és egy igazán belevaló korábbi döntős bírálja majd a főzéstudományukkal előrukkoló versenyzőket a Konyhafőnök negyedik évadában. Ínycsiklandó, különleges fogások, embert próbáló küzdelmek, kiélezett párbajok és megannyi konyhai trükk, praktika – ez vár a nézőkre A Konyhafőnök negyedik évadában, szeptember 26-án, 18:55-től, rögtön az RTL Híradó után.

Krumplis ábécéskönyv 

Szeptember elseje óta mind a csomagoltan, mind az ömlesztve árult étkezési burgonyáknál kötelező alkalmazni az új jelölési előírásokat. A jövőben többek között nem csak a fajtáról és a származási országról, hanem a jellemző főzési típusról is tájékozódhatnak a vásárlók.

Adhatunk-e a 6 hónapos babának lecsót? 

Szezonja van a lecsónak, tele a kert cukkinivel, zöldbabbal és minden nyári finomsággal, melyekből sokfélét főzünk is nagy lelkesen. A kérdés az, hogy ezekből mikor, mit adhatunk a babának?

Főzzük, süssük, vagy pároljuk? Melyik egészségesebb? 

Létezik-e vasárnapi ebéd klasszikus rántott hús nélkül? Hogyan válasszuk ki, hogy milyen zsiradékban süssünk? Rengeteg a tévhit a sütő zsiradékokról, olajakról, de mi jusson eszünkbe a polcok előtt és otthon a konyhában?Segítünk!

Minden, amit tudnod kell az édesítőszerekről 

Szerencsére ma már sokféle édesítőszerrel lehet helyettesíteni a cukrot, viszont van néhány tulajdonságuk, amelyeket érdemes szem előtt tartani ételkészítéskor. Egyénenként eltérő, hogy melyik használata válik be leginkább, így érdemes kísérletezgetni velük, kitapasztalni, hogy melyik illik a saját ízlésünkhöz leginkább. Mutatjuk a választékot!

Konyhaszínház - röhögés nélkül? Kizárt! 

Sikerrel startolt az első magyar Konyhaszínház. Nádas György színész, humorista és Buday Péter séf megnevettette, vendégül látta, és hasznos tanácsokkal ajándékozta meg közönségét. Itt azonban nincs megállás. Országos turnéra készülnek!

Tradicionális sonkafőzés Bujdosó-módra 

A húsvét az egyik legfontosabb keresztény ünnepünk, amelyhez számos sokszínű hagyomány kapcsolódik, így például a húsvéti sonka elkészítése. A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet követi a hagyományokat, így nem telhet el a húsvét e tradicionális sonka elkészítése nélkül.

Grillezett padlizsán joghurtos tahinivel 

Déri Szilvia Főzni szexi című könyvének újabb, remek receptjét osztom meg veletek. A padlizsán megunhatatlan, a szupermarketekben, nagyobb zöldségeseknél mindig kapható télen is! A hozzávaló történetet nem mondom el, keressétek csak meg! A lényeg, hogy télvíz idején, nagy hóban, ha nem maradhatsz a pasidnál, mert másnap műt, lehetőleg a saját kocsiddal próbáld el elhagyni a dicstelen (pár)harc terepét!

Mit főztünk 2015-ben? 

Újra az  év legnépszerűbb receptje lett Magyarországon a tejfölben pácolt csirkemell tepsis reszelt krumplival. Az egyik legismertebb hazai gasztrooldala, a NoSalty a nyilvánosság elé tárta a 2015-ös év hazai Top 10 receptjének listáját, melyet átlagosan havi 1 millió egyedi felhasználó oldalletöltése alapján állított össze. Az aranyérmes menü mintegy 265.000 oldalletöltéssel nyert.

Mivel főzz, ha inzulinrezisztenciás és gluténmentes étrendet is kell tartanod? 

Inzulinrezisztencia (IR) esetén az étkezések többségében lassú felszívódású szénhidrátokat kell, hogy tartalmazzanak. Így nehéz helyzetbe kerülhet az, akinek emellett gluténmentes (GM) étrendet is kell tartania. Milyen alapanyagokkal főzzünk, hogyan egyeztethető össze a két étrend?

Konyhapecérnek álltak 

Tolvai Reni, Puskás Peti és Miskovits Marci olyat tett, amit az eddigi életükben szinte soha: főztek! A zenészek és a VIVA műsorvezetője egyenesen New Yorkból, a Greenfield-tesóktól kaptak két magyaros receptet, amelyeket – nem kevés nehézség árán – végül sikerült megvalósítaniuk.

Mi történt? Zséda szakmát váltott? 

Ne ijedjenek meg a rajongók, nem örökre cserélte a mikrofont séfkabátra, csupán a Gourmet Fesztiválon egy új szerepben próbálhatta ki magát.

A családi recepteket tanulja meg a robotséf 

Az otthoni konyhákba szánt robotséfet fejlesztett ki egy londoni vállalat: a masina az ember mozdulatait ellesve tanulja meg elkészíteni a különböző fogásokat, amelyeket azután minden alkalommal ugyanúgy tud elkészíteni.

Van 14 remek tippünk a sonkafőzéshez! Így lesz tökéletes! 

Ha már kiválasztottad az igazit a bőséges sonkaválasztékból, és úgy döntöttél, hogy azt tökéletesre meg is főzöd, akkor van kilenc nagyszerű ötletünk ehhez. A további 5 extra jó tanácsról talán eddig még nem is hallottál. Íme!

A hagyományos menüt szeretjük karácsonykor is! De mennyiből főzünk? 

Főleg a megszokott ételeket készítjük karácsonykor is, többnyire a férfiak segítsége nélkül, és kevesebb, mint húsz ezer forintból – derült ki egy legutóbbi felmérésből.  Azt is megtudjuk, átlagosan hányan ülik körül az ünnepi asztalt.

A karácsony is anya főztjén múlik! Van köszönet érte? 

A közös étkezések nem csak a család hétköznapjaiban foglalnak el kitüntetett helyet, de az ünnepek, és a rokonlátogatások során is fontos szerepet játszanak. No és kik azok, akik a legtöbb energiával dolgoznak ezért!?

Legfontosabb tudnivalók a halételekről - így főzd meg! 

A magyarok többsége csak karácsonykor eszik halat, ilyenkor a rántott ponty és a halászlé a sláger, pedig kis odafigyeléssel változatosabb és még egészségesebb halfogásokat is összeállíthatunk. Varga Anita dietetikus ad tippeket, mire figyeljünk, ha halat szánunk a családnak.