Főzés cikkek

Jó hír a férfiaknak! A nők nem csak a főzést élvezik a konyhában!
Igazán jó hírünk van a magyar nők főzési kultúrájáról, amelynek talán a férfiak örülnek a legjobban. Szeret és tud is főzni a magyar háziasszony, sőt, a konyhát még az intim együttlétekhez is szívesen használja. Kell ennél több?
A pasik kevesebbet, de jobban főznek ?
A magyar nők többsége szerint a férfiak ugyan kevesebbet főznek, de izgalmasabb, eredetibb ételeket készítenek a lányoknál. Tényleg csak a hagyományosabb ételek lennének a háziasszonyok repertoárjában?

Együnk egymásért!
Szeretsz főzni? Most jó ügyért teheted! A Magyar Élelmiszerbank Egyesület idén októberben harmadjára szervezi meg Együnk Egymásért Adománygyűjtő Akcióját, amelyhez továbbra is várja csatlakozó kívánó éttermek és sütni-főzni szerető önkéntesek jelentkezését!

Átverjük a férfiakat még a konyhában is! De csakis miattuk…
A férfiak többségét még mindig a hasukon keresztül lehet megfogni. De hogy meg is maradjanak még sokáig épségben, egészségben, ahhoz a konyhatündéreknek bizony be kell vetniük néhány életmentő trükköt is. Lássuk, mire képes a konyhában egy nő, ha élete párjáról van szó!

Jamie Oliver Óbudán?
Nemzetközi közösségi megmozdulás napja a jó ételek és a főzés szeretete jegyében! A program nagyszerű lehetőséget nyújt arra, hogy a kulináris élvezetek által az emberek közelebb kerüljenek egymáshoz.

Illóolajok mint fűszerek - meg egy meglepetésrecept!
Az illóolajok ételek elkészítéséhez is kiválóan használhatók. Nagyon kellemes ízfokozók, és akár zöld alternatívái is lehetnek a mesterséges ízesítőszereknek. De milyen mennyiségben használjuk őket, hogy élvezhetők legyenek? Most segítünk ebben, és egy meglepetésreceptet is adunk!

Receptek és irodalom Ugron Zsolnától
A Hét évszak – receptek és történetek című kötetben a szerző hét nagy fejezetben 7-7 receptet ajánl mindazoknak, akik szeretnék egy igazi, hagyományos ételsorral elkápráztatni vendégeiket. A szellemi felfrissülésről pedig 7 új novella gondoskodik.

Aludttejes tökfőzelék sült csirkével
Tudják, hogy a tökkáposzta nem más, mint a hagyományos főző- vagy úritökből készült főzelék régies elnevezése? Az alábbi étel is egy régi recept szerint készül, de ismertebb nevén simán töknek nevezzük.

5 tipp a friss levegőjű lakásért a húsvéti sütés-főzés közben is
Idén korán köszönt ránk a húsvét, ráadásul az időjárás is jóval hűvösebb a március végén megszokottnál. A fűtést még mindig nem állíthatjuk le, ezért az akár napokon át tartó ünnepi sütés-főzés alatt nem tárhatjuk ki az ablakokat. A sonkafőzés nehéz, zsíros gőzei azonban kíméletlenül lecsapódnak a falakon, beleivódnak a bútorokba. Hogyan szellőztessünk úgy, hogy folyamatosan cserélődjön a levegő a konyhában és az egész lakásban, de közben a fűtési energiát nem pazaroljuk? Van néhány tippünk..

Mennyire ért a főzéshez? Tesztelje magát!
Hogyan kell jól tésztát főzni és melyik chili a legerősebb? Tesztelje magát, és megtudhatja, Ön valóban a konyha tündére, vagy csak azt hiszi magáról.
Konyhai praktikák nagyanyámtól!
Jó az "öreg" a háznál, tartja a szólás. Ez akkor is igaz, ha éppen a saját nagyszüleinkről van szó, akik a nehéz helyzetekben mindig tudnak valami egyszerű és bölcs jó tanácsot adni. Főleg, ha a konyhában "szerencsétlenkedünk"...
Az indiai templomok konyhaművészete- főzőtanfolyam
Az indiai vagy védikus konyhaművészet a Föld legősibb gasztronómiai tudástárával rendelkezik. Rendhagyó ízei és csemegéi egyaránt táplálják a testet és a lelket. De, vajon mitől lesz valóban kiváló minőségű az elkészített étel?! Az élménytől, amit elfogyasztása okoz? A felhasznált kiváló alapanyagoktól és az elkészítés módjától? Vagy létezik valamilyen magasabbrendű, különleges összetevő? A titkos fűszer...
4 hozzávalóból is lehet remekműveket készíteni!
Egy pompás szakácskönyv ,melyben több mint 340 gyors, könnyű és ízletes családi recept található - mindegyik mindössze 4 hozzávalóból! Ajánljuk lustáknak, managereknek, kezdő szakácsoknak, férfiaknak, anyukáknak, egyaránt!
Esküvő után jön a fakanál!
Sokan azt gondolják, hogy tudnak és szeretnek főzni, mégsem jut idejük minden nap arra, hogy meleg ételt készítsenek a családnak. A MAGGI Okoskonyha felméréséből az is kiderül, hogy, ha konyhai bravúrról van szó, továbbra is az édesanyák az elsődleges példaképek.
Főzési praktikák, trükkök!
Biztos sok lányt, fiatalasszonyt ellátott jó tanáccsal nagymamája, vagy az anyukája, ám ez nem mindenkinek adatott meg. A kezdőknek eleve stressz a sütés-főzés, de a haladók is sokáig és sokszor kínlódnak még, amíg elkészül az ebéd, vagy a vacsora.
Tudta? Napjaink anyái jobban főznek, mint az édesanyjuk!
A modern anyák sokkal vállalkozóbbak a konyhában és 25 százalékkal több fogást tudnak elkészíteni, mint az édesanyjuk - állapította meg egy brit kutatás. A két nemzedék körében készített tanulmány eloszlatta azt a mítoszt, hogy a modern anyák csak gyors és készételeket szolgálnak fel.
Cézársaláta roston sült jércecsíkokkal
Miért ezt ajánljuk? Mert könnyű, tápláló, elő- és főételnek egyaránt remek, és minden elemében – a sokféle zöldségtől a grillezett húsig – maximálisan illik a nyárhoz. De persze bármely évszakban finom.
Színes és rafinált ételek
A színes, a tányéron rafináltan elrendezett étkek harmonikus látványa pozitívan befolyásolja az asztalhoz ülők lelkiállapotát, gerjeszti a kulináris élvezet iránti vágyat, felerősíti a jókedvet és az életörömöt.
Most vegyen zöldborsót!
A kis, lapos hüvelyben megbúvó apró borsószemek valójában még éretlenek, ezért a kerti zöldborsónál kevesebb fehérjét tartalmaznak. Vásárláskor, ha tehetjük, bontsunk ki egy hüvelyt, hogy lássuk, friss zsenge vagy épp ráncos, netán kukacos szemek vannak-e benne.
Folyékony aranya a szépségnek és az egészségnek
Gyakran használok olívaolajat a főzéshez az íze miatt, de eddig nem igazán foglalkoztam a szervezetre gyakorolt hatásaival. Ön tudta, hogy az olívaolaj jót tesz a bőrnek, a hajnak valamint az általános egészségi állapotának?
Mire figyeljünk, ha az ételt házhoz-szállítással rendeljük?
Rohanó világunkban egyre többen veszik igénybe a telefonon, vagy az Interneten rendelhető étel házhoz-szállítást. Nem mindegy azonban, hogy honnan, és mit rendelünk. Az étteremben lehetőségünk van felmérni, hogy milyen körülmények között készült a tálalt étel és közvetlenül jelezhetjük, ha valamivel gondunk van.
Leplezzük le a nagy konyhai mítoszokat! Igaz, vagy sem...
Itt az ideje, hogy utánajárjunk: a babot tényleg nem szabad megsózni? És van értelme olajat használni a tésztafőzéshez? Leplezzük le a nagy konyhai mítoszokat!
Fontos, hogy egészséges edényben főzz!
Az egészséges és környezettudatos életmód világszerte egyre népszerűbb. Egyre többen vásárolunk tudatosan, fogyasztunk bio- és természetes ételeket - de sokan elfelejtik azt, hogy az ételek készítési módja és tárolása is kihat az egészségünkre és a környezetünkre.
Miben, mit főzzünk? Segítünk!
A profi séfek úgy tartják, nem elég a szakácstudás és a főzés szeretete, a megfelelő edények legalább ilyen fontosak egy jó étel elkészítéséhez. Ráadásul minden fogás másban fő finomra: más ideális a pörkölt elkészítéséhez, és más a töltött káposztához.
Mit készítsünk meggyből és cseresznyéből?
Lédús, zamatos és szemet gyönyörködtető a meggy és cseresznye. De mit készíthetünk belőlük a konyhában? Íme néhány ötlet, melyet ki kell próbálnia! Jó étvágyat!
Ha nem süt nap, akkor süssünk valamit
Boldogan használjuk a civilizáció konyhai vívmányait, de nem szívesen mondanánk le azokról a különleges ízekről, amelyek csakis a szabad tűzön, izzó parázson sütés ősi időkből származó módszerével érhetők el. S persze arról az utánozhatatlan hangulatról sem, amelyet egy-egy ilyen alkalom teremt.
Sütési tippek kezdőknek, haladóknak!
Azt mondják, kétféle háziasszony van. Az egyik imád sütni, a másik istenien főz. Utóbbiak számára sokszor rémálom, hogy akár egy egyszerűbb süteményt is elkészítsenek.
Jó tudni! - A tésztafőzés aranyszabályai
A tészta boldoggá tesz! A szénhidráttartalmú ételek fogyasztása jót tesz a közérzetünknek és immunrendszerünknek. Könnyen emészthetőek, gyorsan felszívódnak, és élettani szempontból is elengedhetetlen tápanyagokat-vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat tartalmaznak.
A sütés-főzés energiakímélő alapszabályai!
Pár egyszerű mozdulattal, vagy okos szerkentyűvel, hihetetlen mennyiségű energiát takaríthatunk meg a mindennapok során.Vajon tudja, hogy mire jó a prelátor és a csappöcök?
Nyakadon a sok kalács?
Ha nem tudunk mit kezdeni a megmaradt húsvéti kaláccsal, egy kis praktikával újjávarázsolva tehetjük az asztalra néhány nappal később. Könnyű és finom!
Jó szerszám, fele munka...minőségi késsel a konyhában
Jó szerszám, fele munka, tartja a közmondás, amely nagyon igaz a kések esetében is. Ehhez viszont az kell, hogy egy adott munkához a megfelelő és minőségi eszközt vegyük a kezünkbe.
Vasárnap Judafest- Gasztronómiai fesztivál
Maceszgombóc, sólet és zsidó tojás is terítékre kerül november 29.-én az egész napos zsidó gasztronómiai fesztiválon, amelyet a régi budapesti zsidónegyed szívében, a Király utcai Gozsdu Udvarban rendeznek meg. A zsidó kultúrát bemutató Judafest rendezvénysorozat másodszorra vállalkozik arra, hogy zsidó ételekből, étkezési szokásokból és az őket körülvevő hagyományokból nyújtson kóstolót az érdeklődőknek.
Hogyan kell otthon kenyeret sütni?
Rég az a rémálmom, hogy egyszer csak rákényszerülök másképp túlélő lenni, egy vészhelyzetben... És én nem tudok kenyeret sütni, és még sorolhatnám, de azokat talán megoldanám, hiszen kreatívan is tudok főzni. De, gázsütővel, ha lesz, vagy bármivel....nos találtam erre is receptet az Új Szó portálon.
Alföldi rakott palacsinta
Ebben a nagy hőségben palacsintát sütni? Öngyilkosság mondják sokan. De mit tegyek, ha ezt kívánom és az egész családom így van vele. Már másnaponta sütök, gyümölccsel lezárva az evést. Jó étvágyat Önöknek is!
Isteni, finom szendvicskrémek vacsorára
A szendvics a világ egyik legegyszerűbb étele. Ráadásul változatos is, hiszen azt teszünk rá, amit csak szeretnénk. Most néhány gyorsan elkészíthető szendvicskrémet ajánlunk Önöknek.
Nyársra húzva, roston és grillezve -hal receptek!
Kellemes nyárestéken, baráti társaságokba verődve nincs jobb szórakozás egy vidám hangulatú kerti partynál. A legkönnyebb és legegészségesebb étel ilyenkor a hal, akár nyársra húzzuk, vagy akár roston, grillen sütjük.
Szójás spagetti gorgonzolás mártással
A spagettit boltban is megvásárolhatjuk, de az otthon készített az igazi. A szója, mint tudjuk egészséges és könnyű, és a szójás spagetti gorgonzolás mártással pedig igazi csemege.Próbálja ki!
Ördöglánycsirke recept
Ez az ókori eredetű, római étel igencsak látványos és finom. Az étel neve (olaszul pollo alla diavola) állítólag onnan eredeztethető, hogy egy ördöglány találta ki, no és „pokoli kellékek", parázs meg füst kell hozzá.
Ilyen konyhában jó főzni!
Sokkal inkább tűnik elegáns gardróbnak, mint konyhának a debreceni lakás konyhája. De a látvány megtévesztő: a kristálycsillár és a selyemtapéta ellenére öltözködni kevéssé lehet benne, sütni-főzni meg persze jó borok közül válogatni viszont nagyon is.
Csapott, vagy a púpozott kanál? Mi van?
Bármilyen csábítóan hangzik is, sokan félredobják az olyan recepteket, amiben a hozzávalók között szerepel 3 gr., vagy 5 gr. valamiből.Nem kell patikamérleget beszerezni, vagy félredobni a receptet, ha abban csak pár grammnyi szerepel valamelyik hozzávalóból!
"A férjed utálja a házimunkát? - Itt a megoldás!"
Szerezzünk be olyan készüléket, amelyen minél több gomb és funkció van, és olyan bonyolult a használati utasítása, hogy azon csak a párunk tud eligazodni. A létrán vagy a sütő tisztítása közben nem árt néha elszédülni.