Bor cikkek

Bölcsészek az Ördögkatlanban
Idén is lesz Pécsi Bölcsész Udvar az Ördögkatlan Fesztiválon. Nagyharsányban, az Ősi Pincészet udvarán várják a kultúra, a társadalomtudományok, a bölcsészet és a művészetek kedvelőit.

Nyúlragu marengói módra
Nincs is jobb egy finom, fűszeres, borral főtt nyúlragunál. Ez a marengói módra készült ragu csirkéből is elkészíthető, ha valaki idegenkedne a nyúlhústól.

Babád van? Nyaralni mész? Erre figyelj!
Tombol a nyár, a legtöbben most indulnak el nyaralni. Az előkészületeket sokszor megbonyolíthatja, ha kisbabával készülünk a családi pihenésre. Íme néhány jótanács Dr. Makleit László belgyógyász orvostól, mire érdemes mindenképp odafigyelnünk ilyen esetben, hogy elkerüljük a napégést, napszúrást, pelenkadermatitiszt vagy a dehidratációt.

Badacsony Bor7 - borfesztivál, új köntösben
A több évtizedes múltra visszatekintő Badacsony Bor7 rendezvény idén megújult formában várja az érdeklődőket 2017. július 14-30. között a Badacsony Parkban. A fesztivál egyik újítása, hogy a kitelepülő 14 borászat zöme ezúttal a színpadon is bemutatkozik majd esténként.

Hegynek föl a Badacsonyi Tekergő
Vízitaxival jöttél? Tekeregj tovább ingyenes buszunkkal! A kikötőtől indulunk, a hegy tetejéig meg sem állunk! Útközben bejárjuk Badacsony legjobb helyeit! Szállj fel a BADACSONYI TEKERGŐre! Nemcsak pompás borok és ételek várnak Rátok, de az a páratlan kilátás a Balatonra! Az egészen káprázatos! Ne hagyd ki!

Maga Széchenyi - a PEZSGŐ keresztapja
Két alkalommal iszom pezsgőt, amikor szerelmes vagyok, és amikor nem! E mondatot Coco Chanelnek, a XX. századi francia elegancia megteremtőjének, a divattervezőnek tulajdonítják. A pezsgő pedig francia honban született! Nálunk kissé mostohán bántak vele az utóbbi évtizedekben, de ma ismét szeretnék életre kelteni a tradicionális pezsgő gyártását, és célul tűzték ki a pezsgőkultúra kiteljesedését is - ez derült ki a Wineglass Sajtóklub résztvevőinek, amikor Budafokon meglátogathatták a Törley Pezsgőpincészetet.

Barna bőrű hableányok, figyelem!
Míg a 19. század környékén a világos bőrszín volt divat, és a porcelánszínű bőr egyet jelentett a szépséggel, az egészséggel, később egyre inkább a bronzbarna szín terjedt el. A trendek folyamatosan váltották egymást, hol a világos, hol a napbarnított bőr lett a divat, de legyen akár a fehér vagy a csokibarna szín a kedvenc, a legszebb mégis az egészséges bőr! Ezért pedig – főként a nyári erős napsugárzás idején – mindannyiunknak érdemes tennünk.

Wine Mojito - borosan
Te is szereted a mojitót? Most elkészítjük a nagy mojito kedvenc boros változatát! Kezdjük némi jéggel, majd alapozzunk citrommal és egy kis mentával. Rum helyett tegyünk bele fehérbort, cukor helyett bodzavirágszörpöt. Jöhet a szóda. Végül a varázskanál, és már kész is van! Ebben sem fogsz csalódni!

Így készítsd fel az arcbőröd a nyaralásra
Hogy a nyaralásunk a bőrünk szempontjából is tökéletesen teljen, érdemes kozmetikai szempontból is felkészülnünk. A gyógykozmetikus az arctisztítás előnyeiről és időzítéséről tájékoztat bennünket!

Nemcsak nyulaknak: Rabbit in the Hole
Jól esne egy hideg fröccs? Készítsünk egyet isteni ízekkel! Vegyünk 1-2 dl illatos magyar fehérbort. Egészítsük ki egy kis bodzavirágszörppel. Hogy igazán friss legyen, tegyünk bele pici uborkát! A kerek ízhatás kedvéért jöjjön egy-két citromkarika. Már csak a buborék hiányzik, és néhány kavarás… El is készült a varázsital!
Így ápold kisbabád bőrét nyáron
Kiemelt figyelmet igényel a kisbabák bőre a nyáron. A nagy melegben nemcsak a napsugárzás elleni védelemre, hanem a pelus által fedett bőrfelületek megóvására is gondolnunk kell. Nem szabad elfeledkeznünk róla, hogy a babák bőre sokkal vékonyabb a felnőttekénél, a pelenka tartalma pedig könnyen kicsípheti a rosszul szellőző és nedvességtől felázott bőrt. Aggodalomra viszont semmi ok, mindenre van megoldás!
Villantanak a fröccskoktélok
Elsöpörte a közönségsiker a kezdeti bátortalanságot: a fröccskoktél lehet az idei nyár slágere. A szóda-bor alapú zöldséges-gyümölcsös-fűszeres frissítők nemcsak a fesztiválokon és a vendéglátóhelyeken aratnak, az ügyes házigazdák otthon is pikk-pakk elkészíthetik őket - állítja a Borháló szakembere.
Mutasd a bőröd, megmondom ki vagy!
Egy hajkefe, amely olvas a fejbőrünkről és egy tapasz, amely figyelmeztet, ha túlzásba visszük a napozást. Néhány példa a világ legnagyobb szépségipari vállalatának technológiai újításai közül, melyeket a franciaországi Viva Tech világkonferencián mutatnak be. Az esemény a digitális világnak azt jelenti, amit az autóiparnak a genfi autószalon.
Hárslevelűk ünnepe: mondd, te mit választanál?
Ismét megrendezik az Országos Hárslevelű Borversenyt június 23-án. A szervezők ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet a fajtára, mert úgy látják, hogy a hárslevelű – az adottságaihoz képest – többre hivatott a hazai piacon.
Mi van ma? Mi van ma? Piros Pünkösd napja...
Pünkösdkor a kereszténység a Szentlélek eljövetelét és az Egyház születésnapját ünnepli, míg a néphagyományban ez a nyár bevonulásának ünnepe. De számos népszokás is kapcsolódik az ünnephez....
Könyv-Bor-Jazz - egy fesztiválon!
Balatonfüreden június 6. és 11. között a Könyv-Bor-Jazz Fesztiválon könyvbemutatókkal, koncertekkel, borkülönlegességekkel várják az érdeklődőket. A rendezvényen könyvárverést is tartanak, licitálni lehet majd Blaha Lujza emlékalbumára is.
Kart karban a bámulatos tradíció és a mai design - Szegeden!
Ha létezhet lelki rokonság egy bormárka és egy vendéglátóhely között, akkor a Holdvölgyet a szegedi Tiszavirág Hotellel egész biztosan valami ilyesmi köti össze. Családi indíttatás és tudatos márkaépítés, modern lendület és a hagyományok tisztelete, a vizualitás és a design iránti érzékenység, a minőséghez való ragaszkodás – mind, mind közös vonások, amelyeket a tulajdonos-üzletvezetővel, Bakos Orsival beszélgetve jártunk körbe.
A Bor Világnapján
Magyarországon is egyre többen tudják, hogy május 25. a Bor Világnapja, amely Szent Orbán napjához, a szőlő és bor védőszentjéhez kapcsolódik. Ezért is tartanak ilyenkor sok helyen Orbán napi ünnepet a Bor Világnapját követő hétvégén, legyen szó a Tokaji Szent Orbán zarándoklatról, vagy az Orbán napi Bor és Pinceünnepről.
Somogy borai is fesztiváloznak végre! Na, erre koccintunk!
Somogy megye borait népszerűsíti az első Somogyi Borfesztivál, melyre június 8. és 11. között kerül sor Kaposváron. A rendezvényen tizenhat termelő mutatkozik be, de az ő válogatott boraikon kívül pálinkákat, somogyi sonkákat és sajtokat is lehet majd kóstolni.
Hétvégi programajánlónk május 13-14-re
Úgy tűnik, a május közepi hétvége a borfesztiváloké, az ország szinte minden területén kóstolhatunk finom borokat különböző kulturális programokkal körítve. Reméljük, az időjárás is kegyes lesz a fesztiválozókhoz.
Lyoni kirándulás, eredjünk a legboldogabb csirkék és legjobb borok nyomába!
Gasztrománoknak kötelező legalább egy hosszú hétvégére kiruccanni Lyonba, amely kis túlzással a világ legínyencebb városának is tekinthető. A Beaujolais és Chardonnay, Syrah bortúrák, az autentikus francia falatok végérvényesen átszabják az ízlésünket!
Furcsa pár Baranyában
A gasztronómia, az illatok és a zene áll a középpontban a pécsi fűszerünnepet is magában foglaló Bor, Mámor, Pécs elnevezésű rendezvényen, amelyet május 4. és 7. között rendeznek meg a baranyai megyeszékhelyen - írta az MTI.
Óda az ősi magyar fajtákhoz
Jó terület, adottság, alázat - ez a három dolog kell az igazi jó bor elkészítéséhez - állította Szentesi József borász a Wineglass Sajtóklub tájékoztatóján. Hallagtóként és kóstolóként hozzátenném az elbűvölő humort, a kísérletező kedvet, a tiszta hitet és a végtelen szerénységet.
Ne vidd a vásárra!
Az európaiak csupán 14%-a tartja be a fényvédelmi szabályokat annak ellenére, hogy 91% ismeri a lehetséges veszélyeket. Az Euromelanoma, mely a kontinens vezető bőrrák megelőzésére létrejött szervezete, széles körű kampányt indított a fényvédelmi szokások megváltoztatásáért. A Csak egy bőröd van című akció célja, hogy felhívja a figyelmet a napsugárzás lehetséges veszélyeire és tudatosítsa, hogy mit tehetünk bőrük megóvása érdekében.
Juj! Ma minden locsolóból kefekötő lesz?
Húsvét hétfőn még az is felönthet a garatra, aki egyébként nem szokott, netán hagyományos módon éppen úgy iszik, mint a gödény vagy mint a kefekötő. Vigyázzunk magunkra és figyeljünk egymásra, különösen a tapasztalatlan fiatalokra, hogy a vidám húsvéthétfői népszokások ne váljanak féktelenné, ne vezessenek tragédiákhoz!
Sömör vagy korpa? Honnan tudjam?
Kellemetlen, zavaró, kívülállók könnyen összetéveszthetik a korpával, az érintettek ezért sok mindent kipróbálnak, ami megszüntetné a tüneteket. A fejbőrön jelentkező pikkelysömör kezeléséhez dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, a Dermatica orvosának tanácsait kértük.
650 év - 650 bor
A Belvárdgyulai Mezőgazdasági Zrt. pincészete 650 palack bort adott át a pécsi orvoskarnak. A társaság ezzel kívánt részt vállalni az egyetem 650 éves jubileumának megünneplésében. Erről, illetve az esemény hátteréről mesélt Wilhelm József vezérigazgató.
Citromos szűzérme tallérok
Népszerű és könnyen elkészíthető alapanyag a sertésszűz, aminek most egy különleges változatát hozom. A pikáns citromos íz, maga a mártás és a szalmaburgonya olyan elegyet képez, ami népszerűbbé tehet téged a családtagjaid körében.
Exkluzív borvacsora a Café 57-ben
Az Ötvenhét – a törzsvendégek csak így emlegetik a neves rózsadombi éttermet: a Pusztaszeri úti Café 57-et, amelynek alapértékei az egyedi borlap, a diszkréció és a minőség. Tizenhat évvel ezelőtti megnyitásakor ez volt Budapest első minimalista stílusú bárja, amely a vendégek igényeit követve később kétszintes étteremmé alakult, és mára a főváros gasztronómiai- és bortérképének meghatározó helyszínévé vált.
Gall kakas kapirgál Villányban
Idén is megrendezik a Gere Jazz Fesztivált Villányban június 9-10. között. Az évente megújuló tematikának köszönhetően idén hamisítatlan Provence-i hangulatban tölthetik ezt a hétvégét azok, akik ellátogatnak a rendezvényre, ahol a felejthetetlen zenei programok mellett a legkiválóbb borok és a gondosan válogatott gasztronómiai fogások kapnak főszerepet.
Megszületett a Magna Mátra
Hiába Magyarország második legnagyobb kiterjedésű borvidéke a Mátrai, a legutóbbi időkig a súlyához mérten mégis csak kevés szó esett róla. A most alakult Magna Mátra szervezetnek viszont az a terve, hogy egy fantasztikus termőhellyé változtassa a vidéket.
Végre együtt!
A közös bormarketing összehangolt és eredményes ellátása érdekében együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Turisztikai Ügynökséggel a Hegyközségek Nemzetközi Tanácsa a budapesti Borjog és Bormarketing konferencián. Várjuk a folytatást!
Az egyediséget felfedni, és nem elfedni kell...
Hogy mivel koccintanak egy csütörtök esti céges party vagy egy szombati legénybúcsú résztvevői a Király utcai Spílerben? Mi kerül a poharunkba, ha egy operaelőadás után betérünk az Andrássy úti Opera Caféba? És milyen italválasztékkal lehet kivívni a köztudottan szigorú minőségbiztosítási elveket valló ikonikus sztárséf, Jamie Oliver elismerését? Aki minderről mesél: Fekete Csaba, a neves fővárosi vendéglátóhelyeket és szállodákat üzemeltető Zsidai Group sommelier-je, akivel a Budai Várban, a Baltazár Étteremben találkoztunk.
Már csak tíz napja van a borosoknak
A januártól hatályos új jövedéki törvény bevezeti a kisüzemi bortermelő kategóriáját, ami a várakozások szerint az eddiginél lényegesen egyszerűbb ügyintézést tesz majd lehetővé. Minden bortermelőnek kötelező bejelentenie, hogy április elsejétől egyszerűsített adóraktári engedélyesként vagy kisüzemi bortermelőként kíván tovább tevékenykedni. A változás a termelők több mint 90%-ának jelenthet könnyítést.
Vigyázat! Fülproblémákat is okozhat a pikkelysömör
A pikkelysömör tünetei a könyök, térdek és körmök mellett a hajas fejbőrön, a fülek területén, a fülcimpán és a hallójáratokban is megjelenhetnek. A fülek és a dobhártya érzékenysége miatt az itt jelentkező tünetek speciális kezelést igényelnek.
Élvezd minden cseppjét - így válassz bort a szerelmes estédhez!
Milyen bort válasszunk a Valentin-napi vacsora mellé? Ezzel a címmel kaptunk egy fantasztikus összeálítást a Dubicz Borászattól! Bár a Bálint-nap már elmúlt, szerelem azonban mindig lesz, amíg a világ világ, ahogy a gyertyafényes vacsorák sm mennek ki soha a divatból! A Mátrából kapott tanácsok tehát örökérvényűek! Így most elmondjuk, hogyan válhatunk pillanatok alatt borszakértővé? Mire érdemes figyelni bor-étel párosításnál, hogy tökéletes legyen a romantikus vacsora? Rajta, kápráztasd el szerelmedet!
Amit a mélyhámlasztásról tudnod kell!
Már alig várjuk, hogy beköszöntsön a tavasz. A tél végére kiszárad a bőrünk, kipirosodott, náthás orrunkat próbáljuk sminkkel lefedni. Ilyenkor kell egy jó kis mélyhámlasztáshoz fogni, hogy mire tényleg itt a tavasz, megújult bőrrel várhassuk az első napsugarakat!
Eger és Szekszárd összefog a bikavérért
A két borvidék borászai együtt dolgoznak azért, hogy újrapozícionálják ezt a tradicionális magyar bortípust. Idén március 3-án rendezik meg Budapesten az Eger-Szekszárd Bikavér Párbajt, ahol a borászoktól személyesen is megtudhatjuk, hogy mit gondolnak a bikavér jelenéről és jövőjéről.
8+1 mennyei páros
Krémes, selymes textúra, szemet gyönyörködtető, élénk színek, gyümölcsös ízek, fűszeres illatok, savak és cukrok harmóniája… tokaji borról vagy csokoládéról van szó? Mindkettőről, mégpedig ezúttal együtt! Fedezzük fel együtt a tokaji borok és a csokoládé rengeteg közös vonását. Adjuk át magunkat a komplex színek, illatok, ízek, sőt – mint alábbi cikkünkből kiderül: hangok! – által nyújtott élményeknek. Ajánlunk 8+1 csodás Holdvölgy-Harrer párost, amelyeknek senki sem fog tudni ellenállni!
Tokaj nagykövete
Hogyan kerül egy budapesti vendéglátó szakember Dallasba étterem-menedzsmentet tanulni, és miképp lesz belőle egy ötcsillagos londoni luxushotel pohárnoka? Mi a legnagyobb szakmai elismerés, amit egy, a versenyeket tudatosan kerülő sommelier kaphat? És miért elképzelhetetlenek az élet nagy pillanatai − például egy családi vacsora a szeretet ünnepén – tokaji borok nélkül? Aki mesél magáról és a szakmájáról: Pongrácz Péter, a Michelin-csillagos Costes Downtown étterem pohárnoka.
Házi csirkemáj pástétom Mariann konyhájából
A bolti, adalékanyagokkal telepakolt májkrémek helyett kis időráfordítással készíthetünk isteni finom házi májpástétomot. Egyszerű az elkészítése, többféleképpen lehet ízesíteni, mindenkinek az ízlése szerint.
A 7 legdurvább alkoholos sláger - macskajajra
Nagy buli volt az éjjel vagy csak szolidan koccintgattál? Ha most éppen macskajajgatsz, akkor ráerősítünk egy-két pohárka alkoholos slágerrel. Jöhet a kutyaharapás szőrivel, néhány tavalyi, ám hasznos szeszes információval együtt. Hallgasd, olvasd és józanodj!
Szilveszteri bólé
Ha vendégeket hívunk az év utolsó napján, hogy együtt ünnepeljük az új évet, fel kell készülnünk alkoholos italokkal is, nemcsak finomságokkal. A bólét sokan szeretik, ezt ne hagyjuk ki a kínálatból!
Töltött szűzpecsenye - tévés főszerkesztő módra
Tradíció, hogy ma is rendszeresen találkozom egykori televíziós kollégáimmal, főnökeimmel egy-egy finom ebédre. A most következő ínycsiklandó pecsenyét hajdani főszerkesztőm készítette a tiszteletünkre. Bátran ajánlom - akár karácsonyi menünek is! Látványos, nemes ételkülönlegesség, ráadásul hidegen és melegen is nagyon finom!
Karácsonyi borleves
A borleves az ünnepi menü elmaradhatatlan része sok családnál. Bármilyen egyszerű is az elkészítése, mégis sokféle recept forog közkézen. Amit most mutatunk, egy klasszikus verzió.
Így ajándékozzunk bort!
Nem sajnáljuk a pénzt egy-egy palack jó borra, különösen akkor, ha ajándéknak szánjuk. De vajon érdemes-e drága bort vásárolni, ha mi magunk nem igazán értünk hozzá? Ha a megajándékozott borértő ember, a válasz inkább nem: lehet, hogy hasznosabb valamilyen boros kiegészítőt venni. Ha mindenáron bort akarunk adni, forduljunk szakemberhez!
A borok királya, a királyok bora
Azzal dicsekedhetünk mi, magyarok, hogy e földön terem a világ talán egyik leghíresebb bora. A rendszerváltás után kicsit megfakult fénye, de azóta felnőtt egy új borász nemzedék, és ismét teljes szépségében pompázik a zamatos nedű! Nagyon sokunk ünnepi asztalán ott lesz majd a tokaji, de vajon tudod-e mi az a tokaji aszú?
Csirkemell párolt gyümölcsökkel
Évekig, amíg a gyerekeim kicsik voltak, semmi más nem lehetett a szentestei vacsora, csakis ez a párolt gyümölcsös csirkemell. Egyszerűen imádták. Óriási könnyebbség kisgyerekes családoknál, hogy ezzel nem kell előre készülni, sakkozni az idővel, elég, ha előző nap gondoskodtunk arról, hogy legyen otthon három-négy féle gyümölcs.