Életforma.hu


Parádés ünnepünk

Parádés ünnepünk 

Vidámsággal, színes programokkal, hagyományőrző érdekességekkel várnak mindenkit szerte az  országban az államalapítás és az új kenyér ünnepén. Körülnéztünk, és válogattunk! Íme, néhány olyan program, ami tetszeni fog nektek, és a meleg ellenére elindultok a családdal, a barátnőddel a lovagoddal vagy az unokákkal! Ha pedig este elmentek bármelyik tüzijátékot megnézni, gondoljon kedvenceitekre! Kutyákat, cicákat jól bezárni, mert félelmükben képesek tényleg világgá menekülni! Most szólok, hogy már csak 133-at kell aludni, és itt a szilveszter!  
Csúcsborok az érseki asztalon

Csúcsborok az érseki asztalon 

Bor- és gasztronómiai kiállítók, valamint kultúrprogramok és koncertek várják az érdeklődőket Egerben a második Vino Kóstoló Ünnepen, amit augusztus 24-én és 25-én rendeznek. A város legkedveltebb sétálóutcáján található Érseki Palota udvarán várják a borkedvelőket. A programmal egyben a szüret kezdetét is ünnepli a borvidék. Az új helyszín elegáns keretet ad az eseménynek, amelyen az egriek mellett a Tokajból érkező vendégpincészetek borai is várják az érdeklődőket. 
Hordóba zárt tango

Hordóba zárt tango 

Különleges és őszinte bor a tállyai SZÓLÓ-tól a 2014-es évjáratú tango. A régi hagyományokra visszanyúló, flor alatt érlelt tétel a borászat filozófiájával összhangban egy modern stílusú, izgalmas élményt adó bor lett - adta hírül a Wineglass Sajtóklub.
Nem kell csinálni semmit a jó borral, de azt időben!

Nem kell csinálni semmit a jó borral, de azt időben! 

Halk szavú, megfontolt ember. Elsőre tudományos kutatónak néznénk. Az egri Gál Lajos Pincészet tulajdonosáról kiderült, valóban kutató szeretett volna lenni, csak nem vették fel. Ma vegyész, szőlész és borász végzettséggel rendelkezik. Majd jött az egri kutatóintézet, később az Eszterházy Főiskola, és amikor fia, Péter már útban volt, akkor döntötte el, lesz saját szőlőjük, pincéjük, boruk... Így kezdődött az ismert egri pincészet története. 
AD 996 - avagy Pannonhalma legendája borba öntve

AD 996 - avagy Pannonhalma legendája borba öntve 

Az AD nem egy titkos kód! Az anno Domini latin kifejezés rövidítése, és azt jelenti, hogy az Úr évében, vagyis az időszámításunk szerint. Az AD 996 tehát azt jelzi, hogy ebben az évben telepítettek a bencések monostort Pannonhalmán, akik azonnal nekiláttak a rómaiak kezdte szőlőtermesztés folytatásának. Ez a - mondjuk úgy - monogram ma is megtalálható az apátsági pincészet címerében - így a borok címkéjén is. Egyébként is, az apátsági borok nevéből mindenütt árad az egyházi attitűd, a latin nyelvkultúra. Kóstoljunk bele áhítattal! Megéri!
Ez a titkos kapocs Dom Perignon, Coco Chanel és Bujdosó Ferenc között

Ez a titkos kapocs Dom Perignon, Coco Chanel és Bujdosó Ferenc között 

Balaton, nyár, vitorlázás, jó borok és gasztronómia. Valahogy így képzeljük a tökéletes vakációt a magyar tengernél. És hogy még teljesebb legyen az élmény, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet egy igazi, dél-balatoni stílusú tradicionális pezsgővel rukkolt elő. Részemről Coco Chanellel értek egyet, és azonnal megkóstolom!
Házi ribizlibor karácsonyra

Házi ribizlibor karácsonyra 

Remek fogyókúrás gyümölcs a ribizli. Ha le akarsz dobni pár kilót, egyél ilyenkor napi 1-2 tálkával belőle. Két hét alatt csodákat látsz! Mellesleg a ribizli jó a köszvény kezelésére, elősegíti a bélmozgást, olaja megnyugtatja a bőrt. Csak az a baj, hogy mindössze június-júliusban érik nálunk. Ezért aztán jó, ha teszünk belőle el télire is. Ez egy különleges módszer. Erdélyben nagy kedvencként tartják számon.   
Uborkabólé macskajajhoz

Uborkabólé macskajajhoz 

Uborkánk a sárgadinnye rokona, már i.e. 10 ezer évvel termesztették a Himalája déli lejtőin. A rabszolgatartó Egyiptomban uborkát adtak a kőfejtőkben dolgozóknak, hogy azzal oltsák szomjukat. Ez a recept is egyfajta szomjoltásul szolgál, de tudd, hogy üdébbé, fiatalabbá varázsolja a bőrt, és a reumatikus panaszok ellen is használ. Egyszerűen imádom!  
Aranytorkok éjszakái! Indulhatunk?

Aranytorkok éjszakái! Indulhatunk? 

A képlet egyszerű. Még ha szerénytelenségnek tűnik is, több mint tízéves előéletével a Pannonhalmi Jazznyár kétségkívül a Dunántúl egyik legigényesebb zenei programsorozata. Neve összefonódott a bencés monostorral, annak természeti környezetével, az apátsági múzeummal és a pincészettel. A VIATOR Apátsági Étterem megjelenésével pedig betársult a kifinomult gasztronómia is.
Ébresztő! Elindult a Nagy Bor Teszt!

Ébresztő! Elindult a Nagy Bor Teszt! 

Az elmúlt két évben összesen 60.000 válaszadó adatait dolgozták fel a kutatók, akik nem kevesebbre vállalkoztak, mint az internetet használók borvásárlási és -fogyasztási szokásainak elemzésére. Idén szeretnék feltérképezni a hazai borturisztikai trendeket is.

Mátrai mámor 

Jó adag határozottság, csábos mosoly, egy csokor virág és egy kis parfüm - ez jellemzi az idei fesztiválborokat, amelyek a Mátrából érkeznek. A tisztán is élvezetes vagy szikvízzel lazítható fehér és rozé alapbor, valamint a vörös küvé határozott és lendületes lesz, akár maguk a fiatalok, akik a világ minden tájárólé érkeznek. Egészségükre!

Alig észrevehető tünetek 

Egyre többet hallunk a napvédelem fontosságáról - főként itt, a nyár elején! Ha a napon tartózkodunk, használjunk a bőrtípusunknak megfelelő fényvédő krémet, ne napfürdőzzünk 11 és 15 óra között, kerüljük a tűző napsütést. Ennek ellenére sokszor döntünk úgy, hogy nem tartjuk meg ezeket a tanácsokat, azt gondolva, hogy mi baj is történhet, ha egy picit megpirulunk. De vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy a leégés mellett milyen káros hatása lehet a túlzásba vitt napozásnak?

Frici, Fekete Járdovány, Kopar és a többiek 

Minden a szép, egészséges szőlővel kezdődik, hiszen csak abból készíthető jó bor. Fontos az is, hogy legyen a bornak eleganciája, amiben sokat segít a hordó minősége. A Gere család kizárólag zempléni hordókkal dolgozik - derült ki a Wineglass Sajtóklub legutóbbi kóstolóján, ahol a társaság két fiatal vezetője, Gere Andrea és Csizmadia Kristóf mesélt a villányi borvidékről, a villányi szőlőkről.    

Más állapotban a hajad, a bőröd 

A fogantatás pillanatától kezdve számos változás megy végbe a szervezetben, amely gyakran haj- és bőrproblémákat is eredményez. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza a várandósság alatti hormonális és kötőszöveti változások hatásairól, és a kezelési lehetőségekről beszélt.

Dolce vita a villányi dombok között 

Ismét megrendezik Villányban Gere Jazz Fesztivált. 2018. június 8-9. között - immár hetedik alkalommal - csapnak a húrok közé. Az évente megújuló tematikának köszönhetően idén a villányi szőlők között igazi olasz hangulatban és dolce vita életérzésben lehet része azoknak, akik ellátogatnak a rendezvényre. A hazai jazz kiválóságai mellett idén fellép Nicola Conte, a legtáncosabb jazz képviselője, aki Magyarországon elsőként a fesztiválon játszik új lemezéről.

4 gyakori, ám nem tipikus jel 

Gyakori vizelési inger, fokozott szomjúság, nehezen gyógyuló sebek: a 2-es típusú cukorbetegség igen gyakori tünetei, melyet a legtöbb ember jól ismer. Ezen panaszok esetén többen is orvoshoz fordulnak. Igen ám, viszont a betegségnek még sok más figyelmeztető jele is van, melyről nem ugrik be egyből az, hogy érdemes ellenőriztetni a vércukor értékeket. Hogy melyek a cukorbetegség gyakori, ám nem tipikus jelei, azokat dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa osztotta meg.

Ez a testünk 10-15 %-a 

Bőrünk számos hatásnak van kitéve, télen könnyen kiszáradhat, nyáron pedig fontos megóvnunk a napsugarak káros hatásaitól. Vannak azonban olyan problémák, amelyeket nem tudunk elkerülni, így kialakulásuk után fontos a megfelelő kezelés betartása. A két leggyakoribb bőrproblémáról szól a WEBBeteg.hu összefoglalója.

Rozé és fehér küvé az idei húsvét sztárja 

Már tudjuk, milyen fogások kerülnek a húsvéti asztalra. Akár otthon töltöd az ünnepeket, akár vendégségbe mész, fontos, hogy nagy hangsúlyt fektess a kísérő borokra is! Egy jó étel-bor párosítás elementáris hatást válthat ki. Hogy ne okozzon nagy fejtörést a döntés, összeállítottunk egy izgalmas borsort a különböző húsvéti fogásokhoz. Kellemes ünnepeket!

Ez a magyar bika és a vére... 

Bikavér - ez a második bor, amit a külföldiek velünk, magyarokkal azonosítanak. Két hazai termőterülete Eger és Szekszárd. Kizárólag ezen borvidékeken készült, meghatározott szőlőfajták házasításából cuvèe-kre lehet használni a bikavér kifejezést. Mindkét borvidéknek megvan a maga saját szabályozása, hogy mely szőlőfajtákból, milyen arányban készíthetik, és meddig kell hordóban, illetve palackban érlelni! És csoda a végeredmény! A Winegalss Sajtóklub vendégei az egri borosoktól Gál Tibor, a szekszárdiaktól a vesztergombi Pincészettől Vesztergombi Csaba voltak.

Budapest szőlőskertje, Etyek 

Már a rómaiak is foglalkoztak a szőlőműveléssel Etyek környékén. Mára volt kollégám, Rókusfalvy Pál igazi, közösségteremtő erejével magával ragadta a környék gazdáit. Ahogy mondta, ő pénzből teremtett bort, és nem fordítva, ám ez csak a kezdet! Munkája a helyi bor, borkultúra javára vált..., építik a történetet - egy remek, nagy tudású ifjúval!  

Vastag a bőröd? Nem mindig jellemhiba! 

A hiperkeratosis egy összefoglaló megnevezés, amely a bőr bizonyos területének megvastagodására utal. A problémának számos megjelenése formája létezik az ekcémától a szemölcsig, így dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint a kezelés is a diagnózisnak megfelelően összetett.

Mire képes egy bika vére? 

Ha külföldieket kérdezünk a magyar borról, akkor a tokaji aszú után másodikként legtöbbször a bikavért említik. Nemcsak a határainkon túl, hanem itthon is ismertnek számít ez a borfajta, amely annak is köszönheti népszerűségét, hogy ételek széles körével párosítható.  A bikavér két hazai borvidéken, Egerben és Szekszárdon készíthető. Bár a termőtájak adottságai eltérnek egymástól, abban osztozik az egri és a szekszárdi bikavér, hogy legalább négyféle szőlőfajtából készül, és több, egymásra épülő minőségi kategóriában jelenik meg.

Jó társaságban repül az idő! 

Csak kevesen szilvesztereztek egyedül az idén. Sokan elutaztak, és egyre népszerűbbek voltak a szállodák szilveszteri ajánlatai is. A programtervezés az előző évhez képest későbbre tolódott, a válaszadók majd harmada az év utolsó napját megelőző hétben döntötte csak el, hogyan is töltse december 31-ét. Továbbra is pezsgő pukkant a legtöbb helyen, de a borok is jól fogytak.

Imádja Tokajt az örökös magyar sommelier bajnok 

Nagyon mozgalmas évet, sőt éveket tudhat maga mögött Szik Mátyás, aki 2016-ban örökös magyar sommelier bajnok lett, miután három egymást követő évben is sikerült megnyernie a Magyar Sommelier Bajnokságot. Ezt követte 2017-ben a Chaîne de Rotîsseurs szervezet által ifjú sommelier-k számára rendezett világbajnokság, ahol 4. helyezést ért el. Most nagy változásokra készül, többek között erről is mesélt...

Száz bornak is egy a vége: Culture 2009 

95 pontot kapott a Holdvölgy Culture 2009 hatputtonyos tokaji aszú a világ egyik legjobb sommelier-jétől. Andreas Larsson 2007-ben lett a Világ Legjobb Sommelier-je cím birtokosa. A bor Larsson úr úgynevezett szezonális vakkóstolásán szerepelt, ahol a 640 borból álló nemzetközi mezőny legmagasabb pontszámát kapta. Gratulálunk!

Görbe az ujjad? Lehet, hogy autoimmun betegséged van! 

A szkleroderma egy olyan autoimmun betegség, melynek több típusát ismerjük. Ezek egyike a szisztémás szkleroderma, másnéven progresszív szisztémás szklerózis, mely komoly szövődményekkel jár, elsősorban a belső szervek – tüdő, vese, belek – betegszenek meg, és az ujjak végleges görbületével is járhat. Hogy egy kicsit áttekinthetőbbé tegyük az autoimmun betegségek működését, az említett fogalmak értelmezéséhez dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosának segítségét kértük.

Pulykás moussaka 

Ez a recept maga az őszi muzsika! Minden benne van, amit csak szem-száj kívánhat! Készíts mindent elő, azután csak rakod, meg rakod, azután csak eszed, meg eszed, meg... Az étel egyébként a Balkánról, a Földközi tenger keleti feléből származik, onnan, ahol csak megterem a padlizsán. A magyar turisták elsősorban görög változatát ismerik.

Élhetnek boldogan a pikkelysömörösök? 

Globális boldogságfelmérést készített a LEO Innovációs Laboratórium, a LEO Pharma független szervezete, mely szerint a magányosság és az orvosokba vetett bizalom erősen összefügg a pikkelysömörösök boldogságérzetével. A kutatás alapján a psoriasissal élők a latin-amerikai országokban a legboldogabbak. Magyarországon a „Tegyünk együtt az egészséges bőrért!” rendezvény keretében mutatták be a vizsgálat eredményeit.

November a vörösöké 

Hatvan hazai kiállító majd 200 bora fogadja november 18-án a bordeaux-i szőlőfajták borainak szerelmeseit a Winelovers Bordói November Nagykóstolóján. A sétáló kóstolón kívül a Borkollégium pop-up school előadásai, és a Csúcsborok Termében további 30 különleges magyar tétel várja az érdeklődőket. Aki pedig arra kíváncsi, hogy Bordeaux miért stabil etalon a világ borfogyasztóinak körében, most két exkluzív borsort is végigkóstolhat, hogy megtudja.

Jön újra a Mitiszol! 

A boros rendezvények sorában van egy sziget. Egy olyan találkozó, ahol az összes kiállító és látogató egy valamiben garantáltan közös. Odafigyel fogyasztási cikkeinek eredetére, elkészítési módjára, technológiájára.

Céklás rizottó pulykamellel 

Aki szeret főzni, az bátran kísérletezik is. Ez a céklás, gusztusos fogás is pont ilyen, ki kell próbálni! A Gallicoop háziasszonya, Dosso Gabi elárulja Nektek a receptet. Nyugodtan vágjatok bele! Istenien néz ki, és persze egészséges is!   

Hoppá! Lehullt a lepel... 

A Nemzet Szépe szépségverseny győzteseinek fontos a smink, de nem a legfontosabb. Mindketten szeretik magukat szépíteni, de egyáltalán nem ritka, hogy bármiféle arcfesték nélkül mennek az utcára.

Töltsd fel arcodat erővel! 

Apró ráncok, pigmentfoltok, dehidratált bőr és az UV sugarak egyéb káros következményei… sajnos a legtöbbünknél nem múltak el nyomtalanul a nyári hónapok! Jó hír viszont, hogy ősszel sokat tehetünk azért, hogy regeneráljuk, és megújítsuk arcbőrünket! Következzenek a legfontosabb tudnivalók, mellyel a hűvösebb évszakban is ragyogó lehet bőrünk és még új erőre is kaphat!

5 tipp az őszi ragyogáshoz 

Hamarosan újra pihe-puha pulóverekbe és meleg sálakba burkolózunk, úgyhogy ideje a bőrünket is felkészíteni a hűvösebb napokra. Feller Adrienne-nel, a MOM Park Adrienne Feller Store alapítójával beszélgettünk arról, hogy mit tehetünk azért, hogy ne veszítsünk nyári fényünkből.

Olívaolajjal a tökéletes bőrért 

Marton Adrienn a LifeTv Édes élet Toszkánában című műsorában barangolta be a nagy múltú olasz vidéket. A műsorvezetőt megérintették a toszkán földön szerzett élmények, úgy érzi, más emberként tért vissza az utazásról. Elsajátította a toszkán konyha legizgalmasabb fortélyait, és az egyedülálló olasz életérzésből is hozott magával egy csipettel.

Úgy él a bor, mint az ember 

Fontos, hogy az ételeknek és a boroknak legyen mondanivalójuk, a bor-étel párosítás pedig akkor jó, ha az ízélmény „szinte robban” – véli Blazsovszky Péter sommelier, aki szerint lassan ideje lenne elengedni a fine dining kifejezés használatát, elkezdeni hosszú távon gondolkodni a magyar borokról, és vendégként bízni végre a sommelier-k ajánlásában. A hazai borversenyek zsűrijéből is ismert szakemberrel ezúttal Jójárt Gergő, a Holdvölgy kereskedelmi igazgatója beszélgetett.

Ittasan ne menj utcára, mert megölhetnek! 

Takaj környéki fiatalokat soroztatott be az osztrák császár, hogy segítsen spanyol kollégájának egy dél-afrikai csatában. Mire a fiúk hajóval odaértek, a háborúnak vége lett, és a pénz is elfogyott, hogy hazahozzák a legényeket. Nem értettek semmihez az ifjak, csak a borhoz... Munkához láttak, megalapították az ottani Tokajt. Körülbelül ennyit tudtam a dél-afrikai borászatról, de kiderült, ennél lényegesen többről és izgalmasabb dologról van szó, amiből a magyarok is kivették a részüket... 

Hajó, szabadság, szerelem 

Navigare nevesse est, vivere non est necesse - hajózni muszáj, meghalni nem - mondta állítólag Pompeius, amikor a tengerészek Szicíliában nem akartak útnak indulni a viharos időben Rómába a gabonával megrakott hajókkal. Kései utódaik új utat választottak, megalkották az úgynevezett portolán térképet, amivel már pontosabban tudtak navigálni. Feltehetőleg minket is így navigál majd a Bujdosó Pincészet új Matróz címkesorozata az áruházak polcai között.      

Minden palack egy igazi mese, egy valódi történet... 

Mennyi napfény, mennyi eső van benne, mennyi munkát jelentett a szőlészetben, mennyit a pincében! Erre kell gondolnunk, amikor leemelünk egy palack bort a polcról - mondta az ifjú, de annál kiválóbb móri borász Csetvei Kriszti, aki a másik fiatal móri szakemberrel, Miklós Csabival mutatta meg az egyik legkisebb, de annál figyelemre méltóbb magyar borvidéket. Így derült ki, tényleg minden palack egy mese...     

Citromos, joghurtos sertésszűz leves bográcsban 

Érkezik hozzánk a legjobb barátom és a kedvese - és ilyenkor az ember próbál kitenni magáért. Tehát valami különleges levest kellene készíteni, ami nem egy nehéz, zsíros étel, mert ebben a melegben ez bűn lenne. Tehát legyen viszonylag könnyed, de mégis szabad tűzön lehessen készíteni, legyen komplex az ízvilág - vagyis nincs könnyű dolgom. Keresgélek a neten, de semmi sem fog meg - tehát rögtönöznöm kell.

Szédületes időutazásra hív a mádi furmint 

Ismét megmutatja egyediségét, poharunkba hozza a mélyben rejlő ásványok ízét és az éltető nap erejéta mádi furmint szeptember elsején és másodikán. Ez az a csoda, mely évszázadokkal ezelőtt megalapozta a Tokaji Borvidék talán legszebb településének hírnevét. A hetedik Mádi Furmint Ünnepre látogatókat különleges borok, felejthetetlen gasztronómiai élmények, színes programok és vendégszerető mádi emberek várják!

Ott a helyünk! Győri Bornapok, Alphaville koncerttel 

Tizedik alkalommal rendezik meg a Győri Bornapokat augusztus 24. és 27. között, melyen ötvennyolc pincészet kínálja majd borait . A nyárzáró koncertet augusztus 26-án a nyolcvanas évek egyik legsikeresebb német zenekara, az Alphaville adja a Városház téren.

Sommelier-bajnok: A győzelem még szerényebbé teszi az embert... 

Hogy milyen egy sommelier-bajnokság belülről, a győztes szemével? Hogyan lehet felkészülni rá, és milyen váratlan – vagy akár vicces – szituációk fordulhatnak elő? Melyik iskola a sommelier-k „jedi-képzője”? Mindez kiderül, interjúnkból, amelyben Horváth Máté országos sommelier bajnok, a budapesti MÁK Bisztró munkatársa mesél az Év Sommelier-je 2017 verseny és az Európa-bajnokság legemlékezetesebb pillanatairól, valamint a munkájáról és a Tokaji Borvidékhez fűződő kapcsolatáról.

Nemcsak a ráncaidat veszítheted! 

Biztos mindenkinek ismerős az arcápolási folyamat: először az otthon elkészíthető pakolásoktól és a drága krémektől várunk megoldást, majd tényleges eredmény híján elkezdünk érdeklődni a kozmetikai szalonok időigényes és drága kezelései iránt. Ezután jönnek a kényelmesebb otthoni ránctalanító készülékek,és velük a kérdések. Megbízhatunk-e bennük, nem okozhatunk-e magunknak károsodást? A gyors eredmény mennyire biztonságos?

Roston fogas párolt zöldségekkel, kéknyelű mártással 

Nálam a hal mindent visz! És mindig! Ezt a fantasztikus fogást Badacsony oldalában kóstoltam, egy teraszról bámulva közben a világ legszebb tavát. A hozzá kínált bor úgy harmonizált a mártással, a hallalal, a zöldségedkkel, hogy csak ámultam! Ennél finomabb szombat esti vacsit el sem tudok képzelni - még otthon sem! Próbáljátok ki!      

Összefogásból mátrai borünnep 

Vár Rád a Mátra! - szólt a Mátra Open borászatinak szlogenje, akik azzal a nem titkolt céllal fogtak össze 2017 elején, hogy felhívják a figyelmet a kiváló mátrai borokra, mondhatni kinyissák a Mátra kapuit.

Bor van, de hol itt az apátság? 

Veszprémben vagy fúj a szél vagy harangoznak - mondják a helyiek. Nos, a közelben, a szellősben teremnek azok a fürtök, amelyek oly híressé tették a Somló lankáit, szőlőjét és borait. Ki ne ismerné például a juhfarkat, ami tényleg a juh farkáról kapta a névét, és a belőle készült bor egyetlen kortya elvarázsolta Alder Yarrowt, a világ egyik legbefolyásosabb borszakíróját is! Ez a Somlói Apátsági Pincészet!     

Bor, mámor, Badacsony 

Újabb kuriózum hellyel bővült a kiváló boráról híres badacsonyi régió: ezúttal ugyanis a legmagasabb ponton fekvő Kisfaludy-Ház Étterem büszkélkedhet nemrég megnyílt Borteraszával, ahol minőségi borokkal és ételekkel élvezhetjük a szemünk elé táruló, páratlan balatoni kilátást.