Életforma.hu


A házasítás időszaka a február a borászatokban

A házasítás időszaka a február a borászatokban 

A Veszprémi Érseki Pincészetnél már készülnek az új alapborok és a fajtaborok is
3+1 ok, amiért Tokaj és környéke adventkor is tökéletes úticél

3+1 ok, amiért Tokaj és környéke adventkor is tökéletes úticél 

A karácsonyt megelőző időszakban ráadásul más arcát is megismerhetjük a régiónak, ezért összeszedtünk most 3+1 olyan okot, amiért idén adventkor is érdemes Tokajt és környékét felkeresnünk.
Legjobb magyar borok. Szavazz te is!

Legjobb magyar borok. Szavazz te is! 

Nem kell borszakértőnek lenni ahhoz, hogy legyen néhány kedvenc borod. Most elmondhatod, neked melyik magyar termelő bora tetszik a legjobban. Szavazz a Vince díj közönségszavazásán, ahol 2021 legkiválóbb hazai borait, párlatait és borbárjait keresik A szakmai és közéleti zsűri mellett idén a borfogyasztók is lehetőséget kapnak arra, hogy 8 kategóriában 84 tétel közül voksoljanak a kedvenceikre. Szavazásra fel!
Így szüretelt a magyar

Így szüretelt a magyar 

A szüret több mint mezőgazdasági munka, társasági esemény, amelyen még ma is összejön a család, a távolabb élő rokonok, barátok. A szorgos munka után jöhet a mustkészítés, evés, ivás, dínom-dánom. A legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével idén augusztus közepén kezdődött el a szüreti szezon Magyarországon, ami régióktól és fajtáktól függően akár november végéig is eltarthat. Jöjjön most egy kis visszatekintés a múltba: hogyan szüreteltünk régen és ma.
Szeremley Huba - aki újrakalibrálta a badacsonyi hegy levét

Szeremley Huba - aki újrakalibrálta a badacsonyi hegy levét 

81 éves korában meghalt Szeremley Huba, az ország egyik legsikeresebb borásza. Szeremley egykoron milliárdos vagyonának köszönhetően az egyik leggazdagabb magyar volt, az elmúlt években azonban meg kellett válnia vagyona egy részétől. Belekeveredett egy komoly rendőrségi ügybe is. Mi elsősorban híres badacsonyi borászként emlékezünk meg róla.
Itt a forralt bor szezonja!

Itt a forralt bor szezonja! 

A tél szinte kötelező itala a forralt bor. Persze ahány ház, annyiféle módon készítik. Mi most három bevált receptet mutatunk.
Igyunk, de milyet? Bor kisokos – 1. rész

Igyunk, de milyet? Bor kisokos – 1. rész 

Vége a nyárnak és vele a fröccs szezonjának is, elérkezett a testesebb borok ideje. A szüret javában tart a hazai borvidékeken, az ősz jellemzően borozós időszak. Ha még csak most ismerkedsz a borokkal, szívesen kísérleteznél, megismernél néhány fajtát, picit segítünk eligazodni. Sorozatunk első részében a fehérborokat mutatjuk be.
5 trend, amivel idén ősszel nem lőhetsz mellé

5 trend, amivel idén ősszel nem lőhetsz mellé 

Nagyban benne járunk már az idei őszben, s azon az indián nyár sem változtathat, hogy lassan ideje végleg átváltani az évszakhoz illő ruhatárra. Tippek, hogy a hidegebb időjárás ellenére is divatosan ragyoghassatok tovább.
"A karantén alatt mindenki borozott" - videóinterjú Laposa Zsófia borásszal

"A karantén alatt mindenki borozott" - videóinterjú Laposa Zsófia borásszal 

Mi történik akkor, ha a szüretelő brigád valamelyik tagjának pozitív lesz a COVID-tesztje, milyen lesz az idei termés, különös tekintettel a hosszú vénasszonyok nyarára, és mi lesz a polcokon sorjázó üveg borokkal, ha megint karanténba kényszerülünk - ezekről a témákról és még sok minden másról beszélgettünk az egyik legnevesebb badacsonyi borászat, a Laposa Birtok borászával.
Szüreti nyitott pincék és Szemezgető

Szüreti nyitott pincék és Szemezgető 

Nagy csatában vannak a magyarországi bortermelő vidékek, hogy vajon Villányban, Tokajban vagy Badacsonyban készül-e finomabb nedű. Szekszárd most megmutatja, ők mit gondolnak jó bornak.

Azonnal ható tippek leégés esetén 

Lehet, hogy unalmas már a téma, de fontos, hiszen itt a kánikula, amikor nem vágyunk másra, mint a strandon vagy a kertben sütkérezni a napon. De nem árt egy-két fontos szabályt betartani, mert világszerte aggasztóan növekszik az egyik legveszélyesebb bőrrák, a melanóma eseteinek a száma.

Milyen bort igyunk nyáron? - videóinterjú Hercegh Ágnes borszakértővel 

Számtalan alkalom kínálkozik nyáron arra, hogy bort igyunk. Ülhetünk hűvös szaletliben, a legjobb barátok társaságában, vagy izzadhatunk kondér mellett, amiben rotyog a jó kis marhapörkölt - minden helyszín és minden alkalom valamilyen bor után kiált. Na, de milyen után? A lehetőségeket Hercegh Ágnes borszakértővel vettük számba.

Vitiligo – egy nem hétköznapi bőrelváltozás 

Ezen a héten ünnepeltük a Vitiligo Világnapját. S bár a Föld népességének elenyésző hányadát érinti ez a fajta pigmenthiány, keveset tudunk a betegség hátteréről.  

Megérkezett a remény! 

Egy nap alatt kivirágzott a mandula Balatongyörökön. Évek óta sok-sok fotós várja a csodás pillanatot. Elsőként mindig a mandula bontja szirmát, ami nemcsak látványában, illatában is elkápráztatja az arra látogatókat. A fa virágzását a helyiek a remény, a tavasz visszatéréseként tisztelik.

Tiszta krimi: egy 24 fejű sárkánynak köszönhetjük a Balatont! 

Tudtad, hogy valaha egy 24 fejű sárkány élt a Bakonyban, aki igen jó ízlésű, ám nagyon falánk volt? Nos, erre is fény derül február utolsó napján Balatonfüreden, a Kisfaludy strand parkolójában, ahol 16 híres balatoni étterem séfje süt-főz. A GasztroPiknik ingyenes borkóstolóján mutatják be a régió új közösségi borát. A gyerekek pedig sárkányeledelt is készíthetnek Füred Kapitány segítségével. Szóval télen is el kell menni a Balatonra!

Mi a fenét esznek rajtunk a britek? 

Egyre többen érkeznek hozzánk Nagy-Britaniából, és egyre több időt is töltenek nálunk. De milyen okok állnak a szigetországi turisták megnövekedett érdeklődése mögött? Bauer Zsófia szociológus (Y-nsight Research) és Mezei Márk (Silberstein & Partners) kommunikációs szakember azt térképezte fel, minek eredményeképp váltották meg hozzánk, és nem máshova repülőjegyüket a brit turisták?

Sült hagyma huescai módra 

Halhoz kerestem a minap egy jó kis köretet, és akkor eszembe jutott az egyik spanyol receptem, amit még kinn jegyeztem le. Nosza, feltúrtam a saját receptes füzeteimet, és megtaláltam! Neki is láttam azonnal. Ha meg akarod lepni a férjedet egy különlegességgel, próbáld ki ezt is! Nemcsak halhoz, sültekhez is isteni!

Hétnyelven szóló Hétszőlő 

Tokaji íze van a karácsonynak – mondta rendkívül bortisztelő nagyapám, amikor szenteste kibontotta a régen dédelgetett borosüveget. Akkor még nem kaphattam belőle... Mára megértettem, sőt, minden pompás kortyát élvezhettem a Wineglass sajtóklub legutóbbi kóstolóján. Tényleg olyan, mintha egy korty történelmet kóstolgatna az ember.

Ezt biztosan nem tudtad az egri bikavérről 

A legismertebb magyar házasított bor az egri bikavér , így karácsonykor is sokak asztalára kerül belőle egy-egy palack. A kékfrankosalapú cuvée sokszínűsége miatt remekül párosítható az ünnepi fogásokkal, legyenek azok tradicionális vagy modern receptek, de a top tételeket önmagukban a legnagyobb élmény kóstolni. Ebből adunk most kóstolót!

„A szekszárdi kadarka vígan megy a garatra” 

Igazi sikertörténet a Szekszárdi Palack. Hároméves egyeztetés után 2015-ben készült el az első, amibe kizárólag a vidék kiemelt borfajtáit: a szekszárdi bikavért, a kékfrankost és a kadarkát töltötték, és töltuk ma is. A környék gazdái a burgundi típusú palackot választották hozzá, lévén, hogy az említett borok az eleganciáról, a gyümölcsösségről, a fűszerességről szólnak. Ebből kaptunk ízelítőt a napokban a Société Budapestben.

Koccintsunk a sógorokkal! 

Kulináris kalandok, borkóstolók, túrák és mulatságok a Zöldveltelini és a Rizling nyomában. Egészen novemberig varázslatos időszak köszönt be Alsó-Ausztriába. A helyiek több ezer turistával közösen a bort és a gasztronómiát ünneplik. Kerékpárral vagy túrabakancsban is látogatható a 8 borvidéket magába foglaló őszi rendezvénysorozat, az ún. Weinherbst. Most mutatok néhány tippet!

Tudtad? Csillaghulláshoz a rozé megy! 

Hamarosan véget ér a nyári vakáció, de még szeretnél összehozni pár felejthetetlen élményt a szabadnapokra? Az alábbi boros programokat mindenképp érdemes kipróbálnod, mielőtt beköszönt az ősz! Nem bánod meg!

Tarte flambée – egy ropogós, igazi elzászi finomság 

Mit tehetek, ha több mint húsz éve európai parlamenti tudósítóként pont ez jutott eszembe ezen a napon! Pompás szállásadóm szakácsára csak kacsintottam, és már hozta is! Hmmmmm! Frissen maga a csoda! Szóval, ha már mind döntöttetek Európa jövőjéről, akkor itt egy remek recept Strasbourgból! Már annyiszor forgattam Elzászban és környékén, annyi jó bort kóstoltam hozzá, hogy megérdemli a borvidék, hogy ezúton is népszerűsítsem klasszikusnak mondható különlegességüket, ami mellesleg kísértetiesen hasonlít a magyar langallóhoz, vagy akár az olasz pizzához.

Helló, Villány! Jövünk! 

A világ legszebb dűlőin teremnek A Gere borok. Ez, a csodálatos táj és a fantasztikus jazz egyszerűen összetartoznak. Kaliforniában látták a mintát, és két év kellett hozzá, hogy ők is összehozzák saját jazzfesztiváljukat. Idén már a nyolcadikat, amikor a funky lesz a középpontban. Na, ez az igazi Gere életérzés. Így kezdte sajtótájékoztatójukat Gere Andrea.

Rák szevicse 

Ez recept hűen tükrözi az ecuadori szárazföld és a tengerpart adta termékek gazdagságát. Ott ez egy igazán közkedvelt étel, bő lével tálalva. Egy, vagy többféle tenger gyümölcse a fő összetevője: garnéla, tontahal vagy polip citrom vagy lime marinádban. Általában paradicsommal, sóval, lila hagymával és korianderrel ízesítik. Rendszerint pattogatott kukoricával, sült főzőbanánnal tálalják - ajánlja remek receptjét e föld szülötte. Evelyn Calipsa PhD hallgató a Pécsi Egyetem legújabb kezdeményezésnek egyik szereplője. Az 50 étel a nagyvilágból című kiadvány, amelyben az egyetem mintegy 100 országból érkezett, több mint 4500 diákjának legfinomabb nemzeti ételét gyűjtötték össze bizonyítja a világ és a egyetem sokszínűségét. Ja, és a magyar borokét is, hiszen a helyi kutatóintézet minden fogáshoz tudott remek magyar bort kínálni. Ez se véletlen! Kóstoljunk bele!

Bátran pukkantsunk 

Champagne, mint borvidék Észak-Franciaország keleti részén helyezkedik el, ott a legkiválóbbak az adottságok a pezsgőkészítéshez, hagyományai, minősége vitán felüli. Tény: ez volt az első borvidék a világon, amelyik pezsgőt állított elő, itt forradalmasították a buborékokkal teli borkészítést, így pedig az sem véletlen, hogy maga a „champagne” szó sok helyen a pezsgő szinonimájává vált.

Úgy állnak a lyukak, mint a pinty! 

Ahogy a bélyeg egy ország névjegye, úgy a borcímke egy pincészeté. Ez jutott eszembe először, amikor megismerkedhettem a nagygombosi Barta Anna fiatal borász kollekciójának új arculatával, amit Laki Eszter tervezett.

Nyúlcomb és medvehagyma, avagy 5x gondoltam 

Tegnap pompás kis filézett nyúlcombra akadtam a boltban, gondoltam finom és legendás paprikást készítek belőle, galuskával. Aztán ahogy a sorok között bandukoltam, elém ugrott egy doboz akciós, kicsit idősebb, enyhén megbarnult sampipi gomba, gondoltam, akkor Bakonyi nyuszi lesz belőle. Ma elmentem a zöldségeshez, és jé! már van medvehagyma, na akkor gondoltam pompás medvehagymás ragu lesz belőle, mondjuk tejszínnel. És végül nehogy nehogymá' galuskával egyem – gondoltam -, inkább egy laza kis puliszkát dobok mellé, megpirítva, gondoltam… Na kérem, valahogy így készülnek Steffel Csaba ételei.

Vincelléres, sokszínű Sopron 

Egy jópofa fanatizmus és őrület kell ahhoz, hogy valaki helyt tudjon állni egy ilyen szerelemben. Ezt Molnár Tibor borász mondta nemrég a Wineglass Sajtóklubjában. A Vincellér Ház egyik több évtizedes múlttal rendelkező soproni pincészetének második generációhoz tartozó tagja a közelmúltban saját névvel lépett piacra. A csupa érdekesség között van például a hosszan héjon tartott, majdnem narancsos zöld veltelini vagy a spontán erjesztett zweigelt. Kalandos boros utazás jön!

Minden palack egy külön történet 

Bor ihlette irodalmi alkotásokat fordított a grafika nyelvére Veress Tamás. Ezen új címkékkel ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Villányi borvidék egyik ismert boros birtoka, a Vylyan. Csúcsboraik kaptak ugyanis új köntöst, amit nemrég mutattak be a sajtó munkatársainak a Magvető Café, kávéházban. 

Kell egy púp a hátadra? 

A bőr alatt kialakuló csomók nagy riadalmat kelthetnek, pedig a legtöbb esetben ártalmatlan elváltozásokról van szó. A csomók szinte bármelyik testtájon kialakulhatnak, elhelyezkedésük, tapintásuk sokat elárul róluk, de pontos diagnózist csak egy szakember tud felállítani. Dr. Sipos Péter, a Duna Medical Center sebész szakorvosa elmondja, hogy mi a teendő, ha kitapintottunk egy dudort a bőr alatt.

Madárfütty a szőlőbe, dal a pincébe való 

Furmint a február bora. Ez a szőlő elsősorban Tokaj nevéhez főződik, de a helyzet lassan, de biztosan változik. Például Esztergomtól pár kilométerre, a  Garam mentén alig tíz hektáron gazdálkodik Bott Frigyes. Neki köszönhetjük, hogy a felvidéki Muzslai borvidék bejegyezte nevét Európa bortérképére - derült ki Wineglass Sajtóklub kóstolóján.

Szépasszony új ruhában 

Tíz egri borász közös gondolkodása, együttműködésre való törekvése hozta létre az Egri Borműhelyt. Világos volt számukra, hogy egymással összefogva messzebbre jutnak el, és így érhetnek el eredményeket a borvidék jobb ismertsége érdekében. 

Jobb, ha az IHLET szüli a bort 

Hajóson mindenkinek van egy pincéje. Vagy kettő. Mert az ültetvényeken nem annyira szeretnek dolgozni, de bort készíteni annál inkább! Azt mondják, sokat dolgozni a szőlőben kell, a pince kóstolásra való. Európa legnagyobb öszefüggő pincefaluja 1200-1300 házból áll a Hajós-Bajai borvidéken. Már látványra is páratlan, a borok pedig sokszor a legelőkelőbb haztai éttermek itallapjain szerepelnek! Erről mesélt Sziegl Balázs borász, aki feleségével együtt 2012-ben vágott bele a nagy borkalandba. Ma a fővárosban, a Costesben, a Mákban, az Onixsban kóstolhatjuk kiváló boraikat.    

Somló elsőbálozói: ide legközelebb mi is megyünk 

Hagyományteremtő céllal először rendeztek borászbált a Somló gazdái. A Kreinbacher Birtokon természetesen kóstoltak is a vendégek, amit egy fergeteges vacsorával koronáztak meg. A menüsort a birtok séfje, Toldi József állította össze.  Böngésszük végig, mi illik a somlói borokhoz?  

Minden palack tündérmese 

Minden palack tündérmese - avagy egy szekszárdi családi pincészet és egy spanyol dizájner közös, egyéves munkájával megszületett, új címkesor, új arculat az életfával nyit új fejezetet a Vida Borbirtoknál. Az életfa pedig egyszerre jelnti a tudást, a bölcsességet, a szépséget. Nem először mutatunk be új grafikai megoldásokat, csokoládépapírok vagy borcímkék területén, és azt kell modndanom, lenyűgöző, ahogy a XXI. századi európai grafikusok szeretik a munkájukat! Fantasztikus kóstolón és címkebemutatón vehettem részt a budapesti Ritz-Carlton Hotelben. 

Tökéletes forralt bor a havas napokra 

Látom az ablakból, ahogy szakad a hó, mehetünk lapátolni. Sebaj, majd egy kis forralt bor felvidít! Pár korty, és már megy is a munka! Lapátolás után pedig jöhet egy kényelmes fotel, finom muzsika, és egy jó könyv! Ez egy igazi, téli vasárnapi program! 

Hetente egyszer iszik száraz vöröset a magyar 

A közösségi médiát is használó magyarok hetente egyszer fogyasztanak bort, akkor is inkább a száraz vörösbort választják. A legkedveltebb a cabernet savignon, a rosé cuvee és a merlot. Borszaküzletben legalább annyian vásárolnak, mint szupermarketben, legritkábban azonban borkimérésben szerzik be a bort. Csak minden 4. ember hozza meg döntését az ár alapján, de a többség ajándéknak a prémium kategóriás borokat választja – többek között ezek derülnek ki a Twickel Szőlőbirtok borfogyasztási szokásokat vizsgáló online kutatásából.

Nagyi borkínáló mézes sütije 

Rendkívül jól értettek a nagymamák az elálló ételek készítéséhez annak ellenére, hogy sok segítségük nem volt. Azt gondolom, hogy ebben rohanó, stresszes világban nem árt elsajátítani ezeket a pompás recepteket, hiszen nincs időnk mindig valami újat kreállni egy váratlan barát érkezésekor. Milyen egyszerű például ezt a sütit előkapni, egy pohár bort önten, és egy jót beszélgetni.    

Nem csinálódik, hanem születik - ilyen az igazán jó bor 

Frissen erjedt borok, buborékok, ünnepi hangulat, sok-sok jó kedélyű, borászttal foglalkozó ember egy kupacban - másodszor rendezett nagyon jól sikerült sajtóbemutatót Budapesten az év új boraiból a Dél-Balatoni borvidéknek a Wineglassn Sajtóklub. Ezúttal a Kaluzál téri vásárcsarnok egyik étterme adott otthont a kóstolónak. Nemcsak a könnyedebb, már lepalackozott friss borokat ízlehettük meg, hanem a későbbi, úgynevezett nagy borok - idézőjelben - bébi formáját is is megkóstolhattuk.  

Egy klasszikus édesség a tokajihoz az Aszú Világnapján 

Gyertyafény, meleg pléd és a gyerekkorunkat idéző ünnepi sütemények – az év különleges, felejthetetlen pillanatai. Ha mindezt egy pohár borral kísérnénk, miért is ne lenne az pont Takaji Aszú? Koccintsunk tehát aszúval, és örökítsük meg a #KoccinsAszuval hastage segítségével, hogy mások is ünnepi hangulatba kerüljenek ezen a remek napon! Ja, és együnk hozzá egy kis birsalmasajtot! Kandikó Éva barátnőm receptjét ajánlom figyelmetekbe! 

Jó a bor mindenkor, hajnalkor, éjfélkor 

Így szól a magyar népdal, és tegyük hozzá, különösen igaz ez a tokaji aszúra! Köszöntsük tehát a karácsonyi ünnepek előtt a királyok borát azért is, mert december 10-én önnepeljük az Aszú Világnapját! Ebből az alkalomból ismerjétek meg az Oremus szőlőbirtokot egy különleges tudású borász segítségével. Ha pedig advent idején vagy az ünnepek alatt abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy tokaji aszú kerül a poharadba, használd a #KoccintsAszuval hastaget, hogy megoszthasd az élményt!        

Leleplezzük a japán nők szépségének titkát 

Tradicionális japán kozmetikumokon keresztül mutatjuk be a szigetország szépségfilozófiáját. A felkelő nap földjének hölgyei évszázadok óta híresek gyönyörű és hibátlan arcbőrükről. Ennek titka a különleges, több lépcsős szépségápolási rituáléban rejlik, amely kizárólag a legkiválóbb minőségű összetevőkből készült kozmetikumokat tartalmazza. Mostantól ez az egyedülálló japán rituálé a mi mindennapjainknak is része lehet. 

Falusi zúzapörköltem 

Egy idős nénitől tanultam valamikor ezt a receptet Zagyvarékason. Margit néni azt vallotta, hogy egy üveg bornak mindig kell otthon lennie a kamrában. Lám, lám,. most is hasznát vettem! Valami remek a zúza szaftja egy kis borrral feljavítva!  

Ufó lopakodott a táskámba 

Kilencven másodperc alatt Sophia Lorent varázsolok belőled - ígérte egy kedves hölgy, amikor arra kért, teszteljem egy új szépségápoló berendezésüket.  Zűrös, pörgős egy újságíró élete, kevés időm marad a kozmetikusra, az arcápolásra, gondoltam, kipróbálom, hiszen nem jelenhetek meg sehol nyúzott arccal. Jött is az alkalom, egy kétnapos sajtóesemény Szentgotthárdon és Stájerországban. Sok remek programunk volt, és nekem mindenütt toppon kellett lennem - mindezt kevés és könnyű csomaggal. Sok külföldi forgatás után ebben már rutinom van...

Romantika, bor meg egy kis időutazás 

Idén idította útjára borestjeit a Városliget Café, melynek célja a hazai borkultúra gazdagítása. A legutóbbi szeptemberi eseményen a híres magyar borvidékek borait állították párhuzamba tengerentúli, amerikai borokkal. Még ősszel az újbor tiszteletére is rendeznek egy vacsorát, amit a századforduló romantikája leng majd körül. A legkiválóbb hazai borvidékeket híváták vendégségbe, a vendégek villányi, egri, balatoni, etyeki és természetesen tokaji különlegességeket kóstolhatnak meg. 

Bárányos szüreti pörkölt Mártinál 

Nincs nagyobb kincs, mint szüretkor mustot kóstolni! Nagyon ritkán adatik meg, de ha teheted, használd ki a lehetőséget! A bárányhús meg egyenesen kívánja a mustot, de elárulom, lehet borral is készíteni, és a bárány helyett marhapacsnit vagy sertésolt használni! Eddig mind bejött!   

Szüret és száguldó vitorlák a Dél-Balatonon 

Huszonnyolcadik szürete a Bujdosó családnak az idei, de az első, amelyiken az alapító szülők nem vehettek részt. A háromgenerációs borászcsalád a Balaton déli partján műveli szőlőit, és készíti borait. Feri, aki gyakorlatilag átvette a pincészet irányítását, és testvére Zsiga nemcsak a Somogyi-dombság, hanem a Balaton szerelmesei is! A vitorlásversenyek népszerű részvevői. Mi lett ebből? Egy igazi matrózos borkollekció!