Életforma.hu


Grillezett csirkecomb

Grillezett csirkecomb 

Grillezni jó, grillezni egyszerű, és grillezni muszáj is, hiszen nincs ennél jobb közös program a barátokkal, a családdal. Grillezésben a férfiak gyakran jeleskednek, így a nőknek csak az előkészítés, a tálalás, a mosogatás és a rendrakás jut, hát nem csábító?
Currys csirkemell bulgurral

Currys csirkemell bulgurral 

Mindannyian szeretjük, ha a vacsorával nem kell sokat piszmogni, a végeredmény mégis ínycsiklandóan finom. Ez pont ilyen recept. Próbáljátok ki a bulgurt, mint köretet, nagyon finom!
Kókuszos, banános és chilis csirkemell csíkok chapatival

Kókuszos, banános és chilis csirkemell csíkok chapatival 

Az indiai konyha ízvilágát sokan szeretik, még akkor is, ha az európai ember számára vannak benne "érdekes" kombinációk. Ilyen ez a kókuszos, banános csirke is, ami mindenképpen érdemes a kipróbálásra.
Hamis carbonara galuska

Hamis carbonara galuska 

Remek maradékfelhasználó recept, akár sült csirke, akár maradék sonka eltüntetésére. Mehet bele maradék nokedli, főtt tészta is.
Sajttal, sonkával töltött csirkemell

Sajttal, sonkával töltött csirkemell 

Sok család kedvenc hétvégi, ünnepi étele a rántott csirkemell, amit néha felturbózhatunk sajttal, sonkával is. Figyeljünk rá oda, hogy a húst ilyenkor klopfoljuk jó vékonyra, hogy könnyen átsüljön.
Ki a pörköltet szereti, rossz ember nem lehet

Ki a pörköltet szereti, rossz ember nem lehet 

Gondolnátok, hogy pörköltet a magyarok nagyjából az 1700-as évek vége óta főznek? Az ortodox pörköltben nincs más, mint a zsír-hagyma-paprika alapon pörkölt hús, egyetlen fűszere pedig - a paprika mellett - a só. A pörkölés a magyaros konyhatechnika egyik fontos művelete, lényege, hogy hagymás zsírban pörköljük a darabolt húst, és addig keverjük, míg vizét elvesztve zsírjára pirul. Tűzről levéve paprikázzuk, és utána kevés vízzel felöntve tovább pároljuk.
Csirke medvehagyma pestóval, spagettivel

Csirke medvehagyma pestóval, spagettivel 

Érdemes minél többször medvehagymát enni szezonjában, főleg, hogy egy óriási csokorral 200 forintért dobálják az ember után a piacon a medvehagymát. Most egy igazán gyors vacsorát készítettem a segítségével.
Csirkés tekercs 

Csirkés tekercs  

Mindegy, hogy wrapnak hívjuk, tortillának, pitának, ezeknek a tekercseknek közel azonos az alapjuk, mégpedig valamilyen egyszerű laposkenyér, melyet a világ számos országában ismernek és szeretnek.
Gyömbéres, tejszínes csirke

Gyömbéres, tejszínes csirke 

Ha laktózérzékeny vagy, erősen leszűkül a fogyasztható ételek köre. Ha a diéta előtt szeretted a tejszínes, mártásos ételeket, azok bizonyára hiányoznak. Ezt a gyömbéres, ananászos csirkét rizstejszínnel te is fogyaszthatod.
Csirkepaprikás kapros, juhtúrós palacsintával

Csirkepaprikás kapros, juhtúrós palacsintával 

A napokban az ebédünket az egri HBH Bajor Sörházban fogyasztottuk el, ahol az egyik menü gyakorlatilag ez volt. Nekem annyira bejött a két ízvilágnak a párosítása, hogy a magam módján elkészítettem ezt a fogást. Nemcsak akkor, most is nagyon bejött, úgyhogy ajánlom másoknak is. Kösz srácok, jó volt az ötlet.

Egy csokor medvehagyma 

Viszonylag sokáig tart még a medvehagyma szezonja, azoknak, akik szeretik és használják, na és persze azoknak is, akik most ismerkednek vele, szeretnénk átnyújtani egy képletes csokor medvehagymát, azaz egy csokorba gyűjtöttük receptjeinket, melyekben medvehagyma szerepel.

Édes-pikáns csirkemell falatok 

Sokan azért nem mernek belevágni egy-egy kínai fogás elkészítésébe, mert általában az előkészítés gyakran lényegesen hosszabb időt vesz igénybe, mint maga a főzés.

Sült csirkecomb zöldséges raguval 

A sült csirke jöhet hétköznapi vacsorának, felturbózva ünnepi ételnek, zöldség körettel diétás ebédnek, magyarul olyan univerzális recept, ami senkinek a repertoárjából nem hiányozhat.

Jambalaya 

A jambalaya amerikai-spanyol-francia étel, emlékeztet a rizottóra és a paellára is. Spanyol bevándorlók készítették először, a méregdrága sáfrányt paradicsommal helyettesítve. New Orleansban alakult ki mostani formájában, karibi befolyásra kerültek bele jellegzetes fűszerei, a cayenne bors, a koriander, az oregánó, fokhagyha, chili.

Őszibarackos csirke 

Vannak, akik nem rajonganak a hús-gyümölcs párosításáért, tiszteletben tartjuk az ízlésüket, ám akik szeretik ezt a fajta ízkavalkádot, azok készítsék el ezt az egyszerű, ízletes csirke ételt.

Fóliában sült rakott csirke 

Ki ne szeretné az egyszerű, ám mégis zajos sikerrel kecsegtető recepteket? És azt tudjuk rég, hogy az az étel, amiben csirke és krumpli van, rossz nem lehet.

Baconos, lilahagymás quiche 

Az a jó ebben az ételben, hogy gyakorlatilag bármi hasznosíthatóvá válik vele. Vagyis felhasználom azokat az élelmiszereket, amik a hűtőnkben dekkolnak pár napja. Ha még egy kicsit várnánk a felhasználásukkal valószínűleg már nem lennének jók. Mivel mindig más maradékok vannak, ez az étel egy kicsit mindig más lesz.

Csirke kofta curry 

Ízletes húsgombóc csirkehúsból, fűszeres, tartalmas szósz, amiben az előfőzött csirkegombócok landolnak. Igencsak izgalmas recept, egy lépésről lépésre videóban!

Bakonyi csirkeragu leves 

Imádjuk a bakonyit, imádjuk a csirkét és imádjuk a leveseket. Milyen lehet, ha ezt a három összetevőt egy ételben hozzuk össze? Hát megmondom: iszonyú finom, igazi téli, lélekmelegítő étel. Ha felkeltette az érdeklődésed, akkor próbáld ki.

Csirkés, juhtúrós quiche 

A quiche (ejtsd: kis) lényegében egy linzertészta, amit általában sós töltelékkel töltenek meg, bár léteznek édes változatai is, szerintem nálunk azért a sós változat van jobban elterjedve. Ami nekem igazán tetszik benne – talán pont ezért lesz nagy kedvencem – hogy egy linzertészta az alapja, a töltelék pedig a végtelenségig variálható kedvünk, vagy a hűtőnkben lévő alapanyagok alapján.

Márti svájci currys, ananászos csirkéje 

Svájc számomra az egészséges, konnyű étkezések, különleges ízek világa! Ezt a receptet is ottani barátimtól tanultam! Elképedtem, hogy egy egésznapos, hegymászós kirándulás után hogy tud pillanatok alatt fantasztikus vacsorát az asztalra varázsolni Nelly és Jules. Örök hálám érte ma is!   

Rozmaringos, fehérboros csirke szőlővel és őszibarackkal 

Csirkecomb felhasználásával száz és száz féle ételt készíthetünk, ne elégedjünk meg csak azokkal a receptekkel, amelyeket már évek óta főzünk, kutassuk mindig az újat!

Csirkés tortilla tekercs 

Jó, ha tartunk otthon tortilla lapokat, nagy segítség lehet bármelyik estén, ha gyorsan kell vacsorát készítenünk.  Általában 8 darabos kiszerelésben árusítják, nagyobb élelmiszer-áruházakban vagy delikátokban beszerezhető. Érdemes belőle több csomaggal venni, szavatossági ideje általában elég hosszú, és nagyon változatosan tudjuk használni.

Cajun csirke ananászos rizzsel 

A cajun (kreol) konyha az Egyesült Államok déli részének és a karibi szigetvilág konyhájának keveredése. A kreol konyhára a grillezett húsok és halak, az édeskés, tartalmas mártások, és a sokféle köret a jellemző.

Chorizo, rák és csirke Strasbourgból 

Megint járhattam Strabourgban, az Európai Parlamentben a testület Budapesti Irodájának segítségével. Mint azt már láthattátok, ilyenkor nemcsak a nagypolitika érdekel! Ezúttal is hoztam Nektek egy-két érdekességet! A most következő recept különlegessége, hogy Strasborugban, az EP éttermében ettem, ahol különösen vigyáznak arra, hogy minden nemzet képviselője találjon magának fogára valót! 

Kukoricás, zöldborsós csirke kókusztejben 

Az ilyen típusú étel igazi gyors étel lehet a repertoárunkban, tekintve, hogy 25 percnél több egyáltalán nem szükséges az elkészítéséhez. Semmilyen extra alapanyagot nem tartalmaz, ámde finom és tápláló.

Csirke római tálban 

Ha egyszerű, de kiadós ebédre vagy vacsira vágysz, de nem szeretnél pepecselni vele, akkor ezt a receptet neked találták ki: római tálban sült csirke, krumplipürével.

Csirkés fajita 

Nem vagyok híve a készen vásárolt poroknak, mixeknek. Van azonban olyan eset, amikor engedek az elveimből, és ezek a nemzetközi konyha bizonyos ételeinek elkészítése. A fajitához készen vásárolt keveréket szoktam használni.

Illatos, omlós csirke 

Kínai gyorséttermek kínálatában szereplő klasszikus fogás, amit otthon is elkészíthetünk, és biztosak lehetünk benne, hogy sokkal finomabb lesz, mint a gyorséttermi.

Töltött hagyma 

Őseink nagyon sok hagymát ettek, nem véletlenül. Ők még ismerték jótékony élettani hatásait. Azokban az országokban, ahol részben a szegénység miatt, részben a helyi szokások alapján még ma is sok fokhagymát és vöröshagymát fogyasztanak, lényegesen ritkább a rák, a cukorbetegség és az arterioszklerózis, és a hozzákapcsolódó, rettegett szívinfarktus előfordulása, mint nálunk.

Mexikói csirke Éva módra 

Omlós csirkedarabok, egészséges zöldségek, forró, fűszeres paradicsom mártás. Egyszerűen tökéletes triót alkotnak, érdemes kipróbálni. És persze tág teret ad az egyéni kísérletezésnek a fűszerezésben.

Csirkés bruschetta 

Igazán különleges feltét egy bruschettára, ha csirkecombból készítjük. Nyugodtan helyet kaphat a klasszikus paradicsomos, és egyéb zöldséges változatok mellett.

Mediterrán paprikáskrumpli 

Csirkemell, burgonya, padlizsán, paradicsom, olívaolaj, nem is kell más egy tányérnyi boldogsághoz. Ezek a mediterrán népek tudnak valamit az élet értelméről!

Csirke cacciatore édesburgonyával 

Az olasz cacciatore (ejtsd: kaccsatóre) magyarul annyit tesz: vadász. Tehát a csirke cacciatore valójában egy vadász módra készült étel, általánosságban elmondhatjuk róla, hogy a hagyma, a zöldségek, a vörös bor és a paradicsom alapvető hozzávalója az ételnek.

Csirkecombok zöld köntösben, lila karfiolpürével 

A csirkecomb önmagában nem túl izgalmas alapanyag, de Györgyi néhány ötlettel igencsak vonzóvá, és nem utolsó sorban látványossá tette, amely látványhoz a lila karfiol is hozzájárul.

Rókagombás csirkemell ragu 

Bástyai Frigyestől kaptuk ezt a csirkeragu receptet, melyet egyszerűsége mellett mégis különlegessé tesz a rókagomba használata. Ha nem jutunk hozzá ehhez a finom erdei gombához - használhatnak szárítottat is, ha előtte beáztatják -, megfelel hozzá bármilyen más fajta is.

Finom csirke mártással 

Csirkecombból könnyen és gyorsan készíthetünk laktató vacsorát. Ehhez az ételhez sem kell a húson, egy kevés újhagymán, tejszínen kívül semmi különleges hozzávaló. Gayer Taubert Szilviától kaptuk a leírást.

Chilis pácolt csirkemell csíkok panko morzsában 

Ennek a receptnek az érdekessége a japán zsemlemorzsa, amibe Györgyi a csirkét panírozta. A panko jelentősége szerkezetében rejlik, melynek köszönhetően kevesebb zsírt szív fel sütés közben, mint a hagyományos zsemlemorzsa, ettől az elkészült étel egészségesebb lesz.

Grillezett csirkemell sült zöldségekkel 

Gayer Taubert Szilvia lelkes olvasónk sok receptet küldött nekünk, ez a grillezett csirkemell igazi adu ász lehet, mert gyors vacsorának éppúgy megfelel, mint vendégvárónak, vagy nyári grillpartik fogásának.

Tandoori csirke - Mariann kalandozása az indiai konyhában 

Az autentikus tandoori csirkét a pácolás után speciális kemencében sütik, és tulajdonképpen egy nagyon élénk színű, ropogós csirkesült lesz a végeredmény.  Nagyon sokféle fűszer van benne, de nem kell megijedni, mert lehet kapni kész fűszerkeverékeket, és ami még kell hozzá, az elmaradhatatlan gyömbér, koriander, és római kömény. 

Baconbe tekert csirkemell, a gyors hétköznapi vacsora 

Nálam mindig van a mélyhűtőben csirkemell filé - a csontját külön csomagban fagyasztom le, szuper alaplevet tudok belőle főzni, vagy ha elég nagy a mennyiség, akár húslevest is -, ezért nem jövök zavarba, ha hirtelen kell valamit varázsolnom az asztalra.

Sajtban sült csirke 

Bátran állíthatom, hogy a családunkban ez az egyik legnagyobb favorit, magam is igencsak kedvelem, mert az elkészítésével igazán nem kell sokat bajlódni, a végeredmény pedig mindig garantáltan isteni. Az évek alatt úgy alakítottam a receptet, hogy bár eleinte több sorban is egymásra raktam a húsdarabokat, mostanra jobban szeretem, ha a húsok inkább csak egy rétegben kerülnek az edénybe, mert így nem lesznek benne nem kellően átsült részek.

Csirkés Cézár saláta 

Videósulink következő darabjából a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb salátájának elkészítését ismerhetitek meg. Caesar Cardini 1924-ben alkotta a receptet. Az egyik legfinomabb salátával, a római salátával, frissen készített öntettel, ropogós krutonnal az igazi.

Kuszkusszal töltött csirkerolád 

Komolyan mondom, zseniális étel. Finom, variálható, mutatós, nem is túl drága. Egyetlen hibája talán az, hogy nem gyors, de gyakorlottabb háziasszonyoknak nem nagy kihívás, kevésbé gyakorlottak meg bátran szánják rá a időt, mert megéri. Ünnepi asztalra is kiváló.

Francia fehérboros, fokhagymás csirke 

Elegáns név, egyszerű, de finom étel - pont úgy, ahogy a francia konyhára jellemző. Nem mondom, hogy nincsenek bonyolult receptjeik, de a többség ilyen, könnyen elkészíthető, mégis szuper finom.

Mogyoróvajas csirke 

Tudom, hogy sokan tágra meredt szemmel olvassák a receptet. Nemcsak a mogyoróvaj, mint hozzávaló szokatlan, de az egész recept úgy, ahogy van. Pedig érdemes barátkozni az ismeretlen ízekkel.

Kesudiós csirke 

Attól csodás, hogy nagyon hamar készen van, látványnak sem utolsó a maga színkavalkádjával, és a mártás hozzávalóit pedig örökre elhelyezem a családi recepttár legbecsesebb darabjai közé, mert pont olyan, amilyennek én ezeket az ázsiai jellegű ételeket szeretem.

Hamis gulyásleves a hétköznapokra 

Mitől hamis egy gulyásleves? Attól, hogy nincs benne hús. Az én hamis gulyásom mégis tartalmaz húst, és attól nevezem hamisnak, hogy nem marhából, ürüből készül, mint a gulyás általában, hanem csirkehúst csempésztem bele.