Életforma.hu


Mokka brownie

Mokka brownie 

Ha egy igazán édes kényeztetésre vágysz, jó választás a brownie. Szinte minden recept azzal kezdik : olvassz meg jó sok csokit jó sok vajjal. Ne álljunk ellen a csábításnak, néhanapján belefér ennyi luxus az életünkbe!
Spenótos tortellini

Spenótos tortellini 

Ha tartunk otthon a hűtőben kész tortellinit, bármikor hozzányúlhatunk a készletekhez. Kapható hússal, sajttal, spenóttal, ricottával töltött változat, bármilyen mártással tálalhatjuk akár húsz perc alatt is.
Gulyás, ahogy mi szeretjük

Gulyás, ahogy mi szeretjük 

Ha lehetőségünk van, főzzünk szabadtűzön, bográcsban gulyást, utánozhatatlan íze lesz a levesünknek. De akinek nincs rá lehetősége, az se mondjon le a gulyásleves örömeiről, mert természetesen tűzhelyen is elkészíthető.
Kolbászos, burgonyás quiche

Kolbászos, burgonyás quiche 

Ez a francia eredetű piteféle remek választás a maradék alapanyagok felhasználásához. Izgalmas, mert az éppen rendelkezésre álló alapanyagoktól függően mindig más lesz a végeredmény.
Csirkepaprikás kapros, juhtúrós palacsintával

Csirkepaprikás kapros, juhtúrós palacsintával 

A napokban az ebédünket az egri HBH Bajor Sörházban fogyasztottuk el, ahol az egyik menü gyakorlatilag ez volt. Nekem annyira bejött a két ízvilágnak a párosítása, hogy a magam módján elkészítettem ezt a fogást. Nemcsak akkor, most is nagyon bejött, úgyhogy ajánlom másoknak is. Kösz srácok, jó volt az ötlet.
Áfonyás muffin recept

Áfonyás muffin recept 

A lehető legtermészetesebb ételfestéket használtuk a muffinok színezéséhez, a kissé felengedett fagyasztott áfonya leve átitatta, gyönyörűre, meghökkentő megjelenésűre színezte a muffinokat. Nagyon szép látványt nyújtottak - reméljük ez a fényképeken látszik - nagyon puhák, zamatosak, laza szerkezetűek, illatosak, édesek voltak. Nem sokáig.
Bulgur, köles, hajdina - egészséges köretek

Bulgur, köles, hajdina - egészséges köretek 

Nem muszáj mindig krumplit és rizst ennünk köretként, az a kíméletlen igazság, hogy ezek az egészséges táplálkozás szempontjából nem túl szerencsés választások. Ismerkedjünk meg azokkal a lehetőségekkel, amelyek sokkal alakbarátabbak.
Savanyú káposztával az egészségért

Savanyú káposztával az egészségért 

Ha a savanyú káposztát műanyag gyógyszeres tégelybe tömve árusítanák, egészen nyugodtan ráírhatnák a címkére: multivitamin. Nem csoda, hogy olvasóink által az egyik legjobban kedvelt receptben is van belőle bőven.
Egy csokor medvehagyma

Egy csokor medvehagyma 

Viszonylag sokáig tart még a medvehagyma szezonja, azoknak, akik szeretik és használják, na és persze azoknak is, akik most ismerkednek vele, szeretnénk átnyújtani egy képletes csokor medvehagymát, azaz egy csokorba gyűjtöttük receptjeinket, melyekben medvehagyma szerepel.
Édes-pikáns csirkemell falatok

Édes-pikáns csirkemell falatok 

Sokan azért nem mernek belevágni egy-egy kínai fogás elkészítésébe, mert általában az előkészítés gyakran lényegesen hosszabb időt vesz igénybe, mint maga a főzés.

Chilis kukoricakrémleves tortillával 

A krémlevesek kedvelőjeként most egy fűszeres kukorica krémlevest készítettem. Tartalmas, kiadós levesről van szó, remek választás lehet például vacsorára, kiegészítve egy kis ropogós tortilla chipsszel, vagy ha igazán bírod az erőset, még egy kis chilit tehetsz bele tálaláskor is.

Ruby Riserva - ez igazi Unicum! 

Nemrég mutatták be a sajtó munkatársainak a Zwack család újdonságát, az Unicum Riservat! Már akkor ízelítőt kaphattunk a csodás új termékből, amikor a Zwack Unicum Múzeum és Látogatóközpontban fogadásunkkor ezzel a koktéllal fogadtak bennünket! Senki sem tudott ellenállni! Miközben kortyolgattam, arra gondoltam, nemcsak akkor volt isnteni, hanem milyen remek lesz ezt iszogatni egy nyárestén a teraszon! Íme tehát a kitünő recept - csak Nektek!

Részeges túrós zabpalacsinta 

Amikor egy hagyományos túrós palacsinta mellé egy zseniális ötlet nyomán tojáslikőr sodó kerül, na, az maga a mennyország.

Knédli 

Egyes feljegyzések szerint knédlit a 19. századból kezdve szolgálnak fel cseh sörözőkben. Egyszerű kelt tészta, melynek elkészítése semmilyen képzettséget nem igényel, amelyet aztán gőzben főznek készre. Remekül illik mindenféle szaftos, mártásos hús mellé.

Almás-diós csók 

Nem baj, ha van a tarsolyunkban olyan recept, ami cukor- és lisztmentes, mert lehet, hogy a barátaink között is találunk olyat, aki ezt a két élelmiszert teljesen kiiktatta az étrendjéből, de persze saját magunknak sem válik kárára egy már-már egészségesnek mondható aprósütemény recept.

Sült csirkecomb zöldséges raguval 

A sült csirke jöhet hétköznapi vacsorának, felturbózva ünnepi ételnek, zöldség körettel diétás ebédnek, magyarul olyan univerzális recept, ami senkinek a repertoárjából nem hiányozhat.

Mese almás 

Érdekes neve van ennek a sütinek, évtizedek óta hallom erre is, arra is, hogy így emlegetik ezt a könnyű almás süteményt. Próbálják ki, gazdagítsák az almás süti rajongók népes táborát!

Könnyű almás desszert 

Alma még télen is kapható, ha szerencsénk van, még jó ízűt is sikerül kifognunk, és elég néhány darab ehhez a csodás desszerthez.

Bajor sörös borda 

Néhány szép szelet hús, egy kevés hagyma, néhány fűszer és egy üveg sör. Nem is kell más egy ízletes ebédhez.

Káposztasaláta mustáros joghurtos öntettel 

Az édeskés répa remekül illik a káposzta kissé vad ízéhez, a mogyoró képviseli a salátában a fehérjét, a hagyma és a mustár pedig csodás ízt ad a salátának.

Konfitált kacsacomb cvekedlivel 

A konfitálás igen régi módszer, igazából tartósítás volt a célja. Az eljárás lényege, hogy úgy sütünk zsírban, hogy az éppen csak gyöngyözik, nem bugyog, nem forr. Így magára is hagyhatjuk éjszakára, nincs vele gond.

Jambalaya 

A jambalaya amerikai-spanyol-francia étel, emlékeztet a rizottóra és a paellára is. Spanyol bevándorlók készítették először, a méregdrága sáfrányt paradicsommal helyettesítve. New Orleansban alakult ki mostani formájában, karibi befolyásra kerültek bele jellegzetes fűszerei, a cayenne bors, a koriander, az oregánó, fokhagyha, chili.

Édesburgonyás halpogácsa 

Halat enni jó dolog, egészséges, tele van csomó fontos ásványi anyaggal, olajokkal, vitaminnal. Egyszóval érdemes rendszeresen fogyasztani, a dietetikusok heti 1-2 alkalommal való fogyasztását javasolják. A mindenki által ismert sült halon, rántott halon és halászleven kívül sok más kreatív ötlet van.

Gombás zöldségleves húsgombócokkal 

A zöldségleves mindig más lesz, akárhányszor készítjük el, pusztán azért, mert nem mindig találjuk meg otthon ugyanazokat a zöldségeket. Egy egyszerű gombaleves is lehet frenetikus, elég bele néhány húsgombóc.

Banoffee pite 

Két dolog jut róla eszembe. Az első: ez merénylet az emberiség ellen! A második: nem érdemes nélküle élni. Nos, aki ezt az ellentmondást fel tudja oldani valamilyen módon, ne habozzon megosztani velem a megoldást. És hogy miért Banoffee? Mert az angolok összeházasították a banán és a toffee (karamell) szavakat. Ötletes, nemde?

Rácponty 

Szaftos, zöldséges és tejfölös. Igazi kiadós, magyaros halétel. Alapja a ponty, amihez - hazai hal lévén - könnyű hozzájutni.

A Mama húsos gombóca 

A Mama húsos gombóca mindent visz, gyerekkoromra ha visszagondolok ez tipikusan az az étel volt, amivel mindig nagyon boldoggá tett minket. Sokszor dupla, vagy tripla adagot készített, hogy vigyünk magunkkal haza is, persze nem ellenkeztünk. Ilyen finomságot senki más nem csinált a családban.

Burgonya-krémleves sült baconnel 

Az egyik legnépszerűbb és legkönnyebben hozzáférhető zöldség, ami szinte minden kamrában ott van, és amiből - többek között - nagyon szuper és krémes levest lehet készíteni.

Francia almatorta 

A francia almatorta nagyon finom, gyerekjáték elkészíteni, és az utolsó lépésként ráöntött tejfölös, tojásos keverék ellenállhatatlanná teszi. Egy pohár desszert borral csodás élmény.

Süss cipót a krémlevesedhez! 

Remek ötlet a krémleveseket cipóban tálalni, mert nemcsak látványos, hanem hasznos is a cipó, annyit fogyasztunk el belőle a levesünk mellé, amennyi jól esik. Lássunk hát hozzá az otthoni elkészítésnek!

15 perces banános krémes - sütés nélkül 

Vaníliás puding, háztartási keksz és banán az alapanyaga ennek a fantasztikus gyorsasággal elkészíthető hamis krémesnek. Nemcsak az íze, de a látványa is megédesítheti a vasárnapunkat.

Rizskoch ribizli esszenciával 

Mi sem egyszerűbb, mint egy  gyors rizskoch, például egy tartalmas leves mellé, vagy desszertnek. Ezúttal a zablisztes barna rizskochhoz egy különleges ribizli eszenciát készítettem. Szuper ötlet volt, mert remekül feldobta az amúgy natúr, édes sütit.

Sonkás, sajtos töltött pulykamell 

A pulykahús eléggé száraz, ízben sem jellegzetes húsféle, ám megfelelő fűszerezéssel, a mellé választott kiegészítőkkel remek ételek varázsolhatók belőle.

Tejberizs grillezett körtével 

Tejberizst mindenki tud készíteni, ez a mostani recept annyiban különbözik a hagyományos társától, hogy növényi tejben főztük meg a rizst. Ízesítéséhez, tápanyagtartalmának feltupírozásához mazsolát és goji bogyót is használtunk.

Csicseriborsós egyben sült 

Egy nagyon ízletes csicseriborsó alapú egyben sültet készítettünk. Főételnek, vacsoraételnek, kenyérszeletek közé és zsömlébe csomagolva utazáshoz, uzsonnára is kiváló. Gluténmentes, vegán étel, paleolit táplálkozásba illeszthető.

Spenótos gnocchi koktélrákokkal 

A gnocchitól nem kell megijedni, ő a magyar gombócok olasz tesója, pont ugyanúgy készül, mint ahogy a gyümölccsel töltött gombócot készítik a magyar konyhákban.

Gombás rizottó spenóttal 

Jó rizottót főzni nem bonyolult, csak be kell tartani hozzá néhány szabályt. Készítsük speciális rizottó rizsből, adjunk hozzá jó minőségű alaplevet, és kevergessük folyamatosan, míg elkészül, ennyi az egész.

Szendvicskrém sárgarépából, mogyoróval 

Ha egy könnyed, egészséges, finom krémre vágysz, amit kenhetsz a reggeli kiflidre: megtaláltad! Olyan egyszerűen készíthető el, hogy mire magadhoz térsz a kávétól, már kész is reggelid.

Töltött paprika bulgurral, édesburgonyával 

Ezt az igazán kedvelt családi ételt én most még továbbalakítottam, okos szénhidrátokat használtam hozzá. A rizst bulgurral váltottam ki, a mellé kínált burgonyát pedig édesburgonyára cseréltem.

Kölesfelfújt 

Tudom, a kölest legtöbben madáreleségnek tartják, pedig ideje lenne felülvizsgálni ezt a nézetet. Földünk népességének jó része alap táplálékként fogyasztja az évezredek óta termesztett, egészséges kölest. Legalább hetente egyszer javasoljuk fogyasztani mi is, mert olcsó és rendkívül egészséges gabonaféle, mely ráadásul nem tartalmaz glutént.

Tavaszváró penne sajtmártással 

Hogy miért tavaszváró? Hát azért, mert teli van tavaszi zöldségekkel ( zöldpaprika, zöldborsó és spárga ), amelyek bár fagyasztva voltak a hűtőnkben - de mégis elhozták a konyhánkba a várva-várt ízeket.

Egészségesen finom nudli Katától 

Ma már egy diétában sem kell lemondani arról, hogy finom ételek kerüljenek a tányérunkra, ez a nudli is édesítőszerrel, fehér búzaliszt helyett pedig zabliszttel készült.

Őszibarackos csirke 

Vannak, akik nem rajonganak a hús-gyümölcs párosításáért, tiszteletben tartjuk az ízlésüket, ám akik szeretik ezt a fajta ízkavalkádot, azok készítsék el ezt az egyszerű, ízletes csirke ételt.

Citromos, barackos muffin 

Üde citromos muffint mutatunk, csempésztünk bele egy kevés aszalt sárgabarackot az édesség, no és a nyári ízek kedvéért. Desszertnek éppolyan jól beválik, mint reggelinek vagy uzsonnának.

Juhtúróval töltött gomba grillen 

Lassan érkezik a grill szezon, megmutatjuk, hogy a sokféle hús mellé milyen remek köretet lehet készíteni - szintén a grillrácson.

Narancsos, diós rugelach 

A rugelach lengyel származású hanukai sütemény, Tubisvát, azaz a fák ünnepére szokták elkészíteni a zsidó konyhákban. Modern változata krémsajttal készül, ettől egy kicsit nehéz bánni a tésztájával, de egyrészt a probléma orvosolható a tészta néhány órán át való hűtésével, másrészt az eredmény annyira finom, hogy nincs az a nehézség, ami megakadályozhatna az elkészítésében.

Szupergyors ínyenc zöldborsó-krémleves 

Nincs jobb, mint azzal a tudattal hazaérni, hogy hamarosan ilyen ínyenc zöldborsó-krémlevest ehetek grissinire tekert pármai sonkával, na meg egy kis fenyőmaggal, hogy ne legyen olyan szegényes.

Réteges panna cotta 

A panna cotta olasz tejpuding, amit elkészítése után le szoktak önteni mindenféle széppel és jóval, de én mást terveztem.Valamikor tévézéseink során láttam egy séfet, aki borospohárban készített egy desszertet - és mindezt úgy tette, hogy magát a poharakat megdöntötte - ezáltal egy érdekes formavilág jelent meg a poharakban. Tehát átvettem ezt a frappáns ötletet, és átültettem a mi panna cottánkra.